Bij het Kippenhok Volkswetenschap. Hat Pasteiirisemn der Melk. Twee Dooden. zand, den. De twee eerste dienen tot be- kiezelsteentjes en kalk vin- maar ztj komen meestal van buiten m de plantaardige melk. Dit zal niemand verwonderen, die Zuiverneia va 1* maar een oogenblik nadenkt over de margannestoflfen. Volgens de Jour reinheid en gezondheidsvoorwaarden j nal d'Agriculture iropicalejM Juli 11 vorderingder spijsvertering kalk der stallen> waarin de melkkoeien leven. I hebben zich tijdens den laatste n winte is er veel noodig tot het samen- Tusschen die microben, welke langs stellen der eierschalen. In een j buiten in de melk komen, kunnen bene hoek van het park kan men ook vens sommige nuttige bacteriën er ook met voordeel Pestamote oester- voortkomen van ziekten, zooals van het met voordeel gestamp e oeste klauw2eet an arteritis, van typtras, schelpen en muurafval op een polziette> van cholera, van roode Dan heeft men nog demejk Wanneer men gedurende ongeveer drie weken een volwassen tam konijn overvloedig heeft gevoed, begint zijn eet lust te verminderen. Dan is het dier vet en moet geslacht worden. Gaat men dan nog voort met voederen, dan verliest het dier in gewicht. In vorige artikels hebben wij over de inrichting en gezondheids- regelen van het kippenhok ge handeld. Laat ons hierover nog het volgende mededeelen. De vloer van het nachtverblijf der hoenders, moet bedekt wor den met de een of andere stof, die het reinigen vergemakkelijkt. De uitwerpsels hebben eene groote bemestingswaarde zij bevatten veel stikstof, phosphorzuur, pot asch en kalk, al onmisbare be standdeelen voor de voeding der gewassen. Ziehier volgens Wolff de schei kundige samenstelling der uit werpselenvan hoenders en duiven vergeleken met die van het paard: Voor 1000 deelen uitwerpselen heeft men Water 560 Organische stof 255 Phosphaten Stikstof Potasch Kalk Magnesia 15.4 16.3 8.5 24.0 7.4 '519 308 17.8 17.6 10.0 16.0 3.0 710 246 2.1 4.5 5.2 5.7 1.2 hoop werpen. Wil men aan de hennen de schalen der verbruikte eiëren teruggeven, dan moeten ze goed droog gemaakt worden op het vuur en aan kleine stukjes ver broken. Neemt men deze voorzor gen niet, dan kan het gebeuren dat men sommige hennen hunne eiëren leeri opeten. Bij de studie der voeding zal men opmerken dat de stikstof- houdende bestanddeelen vooral van groot belang zijn. Op de hoeve vinden de hoenders altoos veel insectenook eten ze daar veel groenten. In de parken moet men voor dezelfde levensmiddelen zorgen. Met voordeel zal men ge bruik maken van vleeschmeel. Ook heeft men voorgesteld op kunstmatige wijze insecten en wor men te kweeken: in groeven wordt allerhande afval, strooisel, groen ten, kaf enz geworpen. Aldra ziet men daarin talrijke wormen te voorschijn komen, welk met gre tigheid door de hoenders worden verslonden. In den beginne keert men nu en dan den inhoud der groeve om, doch aldra zullen de kippen zich met dat werk gelasten koorts, enz. en kaas-fermenten, die geen gevaar opleveren, maar, die de melk onbruik baar kunnen maken. Bij de gansch gezonde koe doch men vindt er niet veel, vermits, in Bel- reeds 65 bij de inenting reagee- ren —zou de melk, welke versch uit den uier komt, vrij moeten zijn van bacteriën. Zoo is het echter niet, want de kiemen dringen van buiten in de spenen en in den uier, waar ze een uitmuntend mid den vinden om zich te vermenigvuldi- 't Is daarom dat de melk, welke eerst uit den uier wordt getrokken, veel rijker is aan microben dan de laatste het is dus niet af te keuren, zooals dit meestal gebeurt, de eerste melkstralen nevens den emmer te melken. Ten einde de vermenigvuldiging der microben te beperken, moet bijgevolg de landbouwer de grootste zorg rein heid doen heerschen niet alleen in den melkkelder, maar ook in den stal- De muren moeten gekalkt worden, meer dan eens per jaar, de vloeren moe ten zorgvuldig onderhouden worden en nooit mag er gestorte melk in den melk kelder blijven plassen alle vreemde voorwerpen moeten uit die plaats ver wijderd blijven, in een woord, in den melkkelder moet de grootste reinheid heerschen. Om in de melkerij te geluk ken, zegt Fleischmann, moeten alle vaten en voorwerpen rein zijn, de gan- sche kelder, de vloer, de zoldering, de winter Duitschland, een duizendtal gevallen van vergiftiging voorgedaan, door het gebruik van plantaardige magarine ver oorzaakt. Men heeft te dier gelegenheid veel gesproken, maar ten onrechte over de slechte bereiding van de palm olie door de negers en zelfs van kokos- boter getrokken uit modderachtige, ver rotte en verbrande kokos-kernen. De oorzaak dier vergiftigingen werd gelukkiglijk gevonden; zij zouden voort spruiten uit het verkeerd gebruik van eene onechte kardamon, en die op ruime schaal in Indië wordt aangetroffen. Deze kardamon, zou zeer goed op de echte van Ceylon gelijken, en eene olie afscheiden die in Indië onder naam van vet of van Maratti bekend staat. De Microben. Zeggen wij om te eindigen, dat wanden, de hoeken, de werktuigen, de Bij deze bes^nddeeien moet men het sodium voegen, de zwa velzuurverbinding, silicium en zand. Men ziet dat het hoendermest zeer sterk is, ja zoo sterk dat de rechtstreeksche aanwending van zuiveren hoendermest op de ge wassen moet vermeden worden, 't Is dus nuttig daarbij eenige andere stofte mengen. Wij hebben reeds aanbevhlen: zand, asscoen, run of looischors, dennennaalden en turf. Zand en asschen zijn zwaar, en asschen daarboven niet zelden zeer stofachtig. Run kan met voor deel gebruikt worden, doch men vindt deze stof niet altoos aan geringen prijs. Dennennaalden zijn ook niets! cht, doch als mest blijven ze te lang in den grond zonder te ontbinden. Turf is het meest aanbevelenswaardig; turf neemt zeer veel vloeistof op, zi„ kan gemakkelijk uitgestrooid worden en is ook als meststof zeer goed. Men heeft ook aanbevolen de uitwerpselen iederen dag te ver zamelen, dit moet overigens altijd geschieden, en ze in oude tonnen of kuipen, te brengen, afgewis seld met lagen pleister. In hun park moeten de hennen M. L, Bréchemin, in zijn schoon werk over de hoenders voorstelt gebruik te maken, ter ontsmetting, van naphtaline, zooals dit gedaan wordt in het groot russisch hoen derpark te Liesnoïzoodra men daar bemerkt dat een dier door luizen is aangetast, wordt het in gewreven met naphtaline. Naph- ;aline is eene kristalachtige stof die uit koolteer wordt getrokken Om als ontsmettingsmiddel te gebruiken wordt naphtaline opge- ost in alcool of in terpentijn. Dat onze hoenderkweekers het beproeven. De melk is eene vloeistof, welke zeer spoedig bederftzij ondergaat met het lucht, alles moet rein zijn Tegenwoordig wordt de melk bijna overal gemeenschappelijk bewerkt in de samenwerkende melkerijen. Ook zou de melk altoos geheel besmet naar de hoeve terugkomen, indien er in de mel kerij geene voorzorgen van ontsmetting werden genomen. De voorzorgen zouden echter even noodzakelijk zijn o"p elke hoe ve, die hare melk afzonderlijk bewerkt, want al die melk kan er besmet zijn door de ziekte van eene enkele koe. Overal en altijd is het dus noodzakelijk, om geen ongevallen te hebben bij het bewaren of bij het verbruiken der melk, van de microben te dooden of hunne ontwikke ling te stuiten, door het toepassen der Steriliseering of der Pasteuriseering van de melk. Door de steriliseering worden alle microben gedood, maar om daartoe tp geraken moet de melk op zoo hoogen warmtegraad gebracht en eenigen tijd gehouden geworden, dat ze daardoor van hare voedingswaarde verliest. Men stelt zich dus tevreden met fiasteuriseering in een heet bad op 100 Daardoor worden de meeste ziektekie men gedood of onschadelijk gemaakt, evenals de meeste melkfermenten Alleen de sporen blijven over, die zich dan weer opnieuw kunnen ontwikkelen grootste gemak den invioed van vreemde indjen roen hun daartoe tijd en gelegen bestanddeelen en vooral dien van de en vooral dien van microben. Deze leveiingen vinden inde melk een uil nemend ontwikkelingsmid den, waarvan zij dan de bestanddeelen ontleden. Met buitengewone snelheid kunnen de microben zich in de melk ver heid laat Ook de pasteuriseering van den room is zeer voordeelig, zooals dit bewezen is geworden door M-M. Henseval en Mar cas, aan de oude melkerij-inrichting te gr- I Gembloers Deze pasteuriseering geschiedt menigvuldigen.Dit blijkt uit het volgen- Op^o k 85°zij vernielt vele microben en de voorbeeld,aangehaald door M.de Freu- maakt, dat men het Tijpen van den room denreich Eene melk, waarin onmiddel lijk na het melken 9000 microben per kub. 15° beter kan. bewerken, vermits men door het aanwenden van zuivere fermenten De benaming microob ook soms leveling wordt in de gewone taal gebezigd om daarmede microscopisch kleine wezentjes te beduiden, die meest al één cel lig zijn en op levende wezens een woekerleven leiden, waardoor ze dan stoornissen of organische beschadi gingen teweegbrengen. I11 de weten schappelijke taal zijn de. microben microscopisch kleine organismen waar toe ook de zwammen, de schimmels, de gisten enz. behooren. Het zijn micro organismen die zeer verschillende gis tingen kunnen doen ontstaan, om welke reden men ze ook wel fermenten noemt. Men klasseert de microben in «Sac- charomyceten» en in «Schizomyceten» of bacteriën. Over deze laatste willen wij hier spreken. De bacteriën zijn kleine wezens, die op de grens staan van het dieren, en van het plantenrijk, ze schijnen tot beide te be hooren, xneestal echter worden ze beschouwd, alstoehoorende aan hetplan- tenrijk, en de geleerder, met namen Naegeli, de Bary, Cohn, enz. houden ze voor zwammen, wier lichaam uit een enkele cel bestaat, die zich onder allerlei vormen voordoet. Het is op het verschil van vorm dat men zich steunt om ze in verschillende klassen té rangschikken. Men heeft aldus 1) de «micrococcus,, bestaande uit afgezonderde cellen van ronden, eironden of elliptischen vorm. Deze wezentjes kunnen twee aan twee vereenigd zijn, dan spreekt men van diplococcus, zij kunnen in ketting aan elkaar verbonden zijn, dan noemt men ze streptococcus, ofwel in trossen ver eenigd, de staphylococcus. Een vereeniging van soortgelijke wezentjes heet men koloniën, wier benamingen dan wederom verschillen, volgens het voorkomen dat elke ver eeniging aanbiedt de kubusvormige vereenigingen heet men «sarcinen»de heuvelvormigen zijn «ascococcus»; in kettingen vereenigd en omgeven van eene geleiachtige massa, heeft men de leuconostoc. 2) De korte rolvormige «Bacillen» wier lengte maar weinig grooter is dan de breedte. 3) De «Leptothrixin vorm van een vertakt weefsel, 4) De «Spirillen» hebben een meer langen vorm en zijn in elkander draaid. De bacteriën zijn meestal enkelvoudige cellen, die slechts eenige duizendste dee naarmate het'midden, waarin ze zich ontwikkelen, hen biertoe dwingt. Vele bacteriën kunnen zich in de vloeistoffen bewegen. Eenige bewegen zich met zooveel snelheid, dat men nau welijks gelegenheid heeft ze gade te slaan of te onderzoeken andere bewegen zich zeer langzaam en hebben een draai ende of wentelde beweging. Sommige spirillen draaien in den vorm van een kurkentrekker of golven vooruit gelijk een serpent. De micrococcus heeft meestal eene trillende beweging en aan sommige micro becelien bemerkt men. als vinnen, waarmede ze zich bewegen in het midden waar ze ontstaan. Evenals de andere levende wezens hebben de microben zuurstof noodig om te leven nochtans zijn er eenige, de luchtschuwe microben, die niet kunnen leven in aanraking met de lucht, terwijl andere lucht noodig hebben om zich te ontwikkelen en te vermenigvuldigen. De luchtschuwe nemen de zuurstof op in de zelfstandigheid waarin ze leven. Vele bacteriën ook kunnen met en zon der lucht'leven, dit is het geval met de typhus-bacii. Evenals alle cellen, zijn de bacteriën gevormd uit koolhydraatachtige grond stoffen, waarin dus koolstof, waterstof en zuurstof voorkomen, uit eiwitachtige stoffen, die benevens genoemde grond stoffen ook nog stikstof, zwavel of phos phor inhouden en uit minerale stoffen en water. Al deze hoofd bestanddeelen moeten voorkomen in het midden, waarin' zich de. cel ontwikkelt ea er dient opgemerkt dat de microcopische cel, beroofd zijnde van kleurstof, de water vrije koolstof benuttigt in de samenstellingen ais suiker, ameldonk, celstof, enz. Eindelijk kent men ook eenige microben die in een uifcsluiteiijk mineraal midden leven. centim. voorkwamen, bevatte, opKeter b0ter verkrijgt, meer boter en die len van een millimeter lang zijn of zelfs na 1 uur 31.750 microben 2 uren 36.250 4 40.000 7 60.000 9 120.000 25 5.000.000 i) Deze microben kunnen afkomstig zijn van de koe wanneer het dier eene besmettelijke ziekte, pokziekte, runder- (Verboden nadruk.) pest, koolziekte, enz. heeft opgedaan ook gemakkelijker kan bewaard worden Benevens het bederf, dat door de microben aan de melk wordt toegebracht, heeft men nog andere oorzaken die invloed hebben op de melk. voedermiddelen kunnen aan de melk een slechten smaak, of eene slechte kleur geven. Hierover zullen wij weieens in een volgend artikel handelen. maar een gedeelte van deze hoeveelheid Men weet dat het duizendste deel van een millimeter, of «micron» de eenheid van de grootte in microscopie. Men ver beeldt deze eenheid door de grieksche letter «Mu». Het omhulsel der bacteriaansche cel min of meer dun, het protoplasma schijnt glasachtig bij de jonge cellen en korrelig bij de oude microben. Wat den vorm betreft zijn de meeste bacteriën gedaante ver wisselend, dit wil zeggen, dat ze van vorm kunnen veranderen De landbouwwetenschap ondergaat in korten tijd twee zware verliezen Prof. Kellner, Directeur van het Landbouw proefstation te Möckern bij Leipzig, is in zijn 60,te levensjaar aan de gevolgen van een beroerte te Karlsruhe, in Baden overleden. Kellner is de man, die, om het kern achtig uit te drukken, de voederingsleer van onze huisdieren op pooten heeft gezet. Hij heeft daarbij mét veel tegen kanting te worstelen gehad, maar zijn ijzeren wilskracht deed hem de overwin ning behalen, zoodat nu zijne nieuwe gedachten algemeen ingang hebben gevonden. Deze groote geleerde is de grondlegger van de leer der zetmeel- waarde, waarover wij in een voorgaand Bijvoegsel breedvoerig hebben gehan deld. De grootste Fransche Landbouwkun dige, Grandeau, is op 77 jarigen leeftijd gestorven. In 1868 begon Grandeau zijn landbouw kundige loopbaan als Professor voor Landbouwscheikunde aan de Universteit te Nancy. Tegelijk richtte hij daar een Landbouwproefstation op, het- eerste in Frankrijk, dat echter zeer spoedig door meer gevolgd werd. In 1888 werd Gran deau Inspecteur-Generaal over alle Land- bouw-proefstations. In die jaren maakt Grandeau een studie van de bijzondere leer der plantenvoeding; later wijdde, hij zich met alle kracht aan de leer der voe ding van onze huisdieren. Yooral in de laatste jaren zijn er op dit gebied belang rijke mededeelingen, van zijn hand ver schenen. Tezelfdertijd werd Grandeau benoemd tot Professor te Parijs. Met Grandeau daalt een man ten grave, aan wien niet alleen de Fransche, maar ook de moderne landbouw van degehee e wereld veel te danken heeft. dere waarde of uitwerking van elk voe der. Deze kan invloed hebben op de gezondheid der dieren en op de waarde der voortbrengselen. Zoo kunnen de kokoskoekenden smaak der boter wijzi gen, zoo kan slecht gebruikt katoenmeel vergiftiging veroorzaken, enz. F. Pirard Landbouw-ingenieur (Verboden nadruk) m Hoenders Duiven Paarden Avicola. 'Nadruk verboden). IO u.aii VV' L F. de Vinesky. (Verboden nadruk) 11 5) 55 The Dairyman is

HISTORISCHE KRANTEN

Nieuwsblad van Yperen en van het Arrondissement (1872-1912) | 1911 | | pagina 4