PRIMO Ruwe huid WEKT DE GALVAN UWE LEVER OP- i en Belangrijk Bericht. Het is nu dat men de weilanden moet bemesten. Stikstof bemesting hoedanigheden van het gras der weiden. ■MnammHMiiiMM Schrale lippen i Gesprongen handen a pökol’ verzo cht- qenee si GELDLEENINCEN Spelen bakteriën een rol in de Kaasfabricatie? 4 5 meenen Ch. Tavernier, Dr Veearts. 2,5 4,65 VOOR MELKVEE ■een een goe- anderen geval is. Daar K. HAMBROUCK. en kan vol- een een en een eenigen akkoord door de 4. Een beweiding aangepast aan den groei van het gras verandert weinig aan het grasbe- ■staind en is op de goede weiden aan te bevelen. De Secretaris, .1. Menschaert. 4336 kg. 643 kg. 446 kg. 4898 kg. 745 kg. 521 kg. 5404 kg. 897 kg. 661 kg. 150 kg. 14,82 69,3 300 kg. 15,34 70,— 450 kg. 16,87 73,7 2. Een scherpe beweiding in het voorjaar be vordert de ontwikkeling van de klaver, wellicht •doordat kort afgrazen van de grassen vroeg in •het seizoen hun latere ontwikkeling eenigszins belemmert, van welken toestand de klaver dankbaar gebruik maakt om door ie breken. tot vóór er mee Op die wijze zal het overige scherper kunnen beweid worden mat eenzelfden veestapel. goede weiden .goed voor? De meening dat klaver voedzamer zou zijn dan goed gras, is niet juist. Wij zullen dit door cijfers bewijzen. Bij het nagaan der uitslagen van ontledingen gedaan aan het Laboratorium van dien Staat te •Gent zien wij dat goed Weidegras rijker aan VOORDRACHT OVER MÜIL= EN POOTPLAAG van 8 December. Bijgevoegjde nota van den Voordrachtgever. alle Apotheken Bemesting ammoniaksulfaat per Ha: HOEDANIGHEID VAN HET VOEDER; Droog gehalte aan ruw eiwit Verteerbaarheid van het ruw eiwit OPBRENGST PER HA: Droge stof Ruw eiwit Verteerbaar ruw eiwit Verteerbaar eiwit per kg. bij gevoegde stikstof: Provinciale Landbouwkamer voor Oost=Vlaanderen. KOEKJES Doos 4 en .50 fr. In Zonder calomel en s morgens zult gij monter en frisch uit het bed springen. e lever moet eiken dag één liter gal in de Ingewanden uitstorten Wanneer de gal met vrij toevloeit, kan uw voedsel niet verteren: het bederft. Kwade gassen doen uw lichaam zwellen; U lijdt aan verstopping. Uw orga nisme wordt vergiftigd en U is zwaarmoedig en terneergeslagen. U wordt een zwartkijker. Een laxeermiddel is een noodhulp. Een ge dwongen stoelgang bereikt het doel niet. Alleen de KLEINE CARTERS PILLEN voor de LEVER kunnen het vrij toevloeien van de gal verze keren, wat U er weer bovenop zal helpen. Het zijn zachte plantenuittreksels, die werkelijk op verrassende wijze het toevloeien van de gal bevorderen. Eischt de Kleine Carters Pillen voor de Lever In alle apotheken fr. 12.50. Wat geschiedt nu met het MELKVET Vroeger heeft men weleens getwijfeld of het melkvet gedurende de rijping veranderingen onderging. Thans echter staat het vast dat er een vetsplitsing plaats grijpt welke steeds ver der gevorderd is in de buitenste lagen van de kaas, dan in de binnenste. De vetzuren welke uit deze splitsing ontstaan spelen een groote rol in zake smaak en aroma van de versiehillende kaassoorten. invloeden. We willen nu allereerst de verande ringen van deze drie bestanddeelen bespreken. PARACASEENE wordt gedeeltelijk in een oplosbare vorm gebracht, gedeeltelijk ondergaat het nog verdere veranderingen waarbij een aantal afbraakprodukten, tot zelfs ammoniak, gevormd worden. Deze veranderingen zullen nu verschillen volgens de verschillende kaassoorten. Reeds in 1894 vinden we in Zwitsersche wer ken vermeld dat het vormen van in water oplos bare, stikstof houden de berstanddeelen het hoofd kenmerk is van het rijpen der malsche kaassoor ten dan wanneer de jijping van harde kaassoor ten voornamelijk bestaat in de vorming van.ver dere afbraakprodukten. Vender heeft Orla Jensen ons duidelijk be wezen dat bij harde kaassoorten de rijping der gansche massa gelijkmatig is, of beter nog eerder van binnen naar buiten voortschrijdt (de binnenste, vochtige massa moet natuurlijk sneller rijpen als de buitenste, droge lagen) dan wanneer bij' malsche kaassoorten zich juist het tegenovergestelde voordoet. Dit is trouwens zeer gemakkelijk te begrijpen. Bij malsche kaassoorten geschiedt de rijping hoofdzakelijk door milkro-organismen welke zich op de opper vlakte bevinden dan. wanneer bij harde kaas soorten het werk gedaan wordt door bakteriën welke binnen in de kaas huizen. Te verkrijgen op alle eigendommen, ooi voor afleggen van dure hypotheken, ZEER VOORDEELIG bijzonder VOOR LAND BOUWERS. Gent, 10, Limburgstraat (9t L 3. Licht beweiden in het voorjaar bevordert de ontwikkeling der grassen en werkt deze der klavers tegen. In de maand December, of ten laatste begin Januari, is het de hoogste tijd tot de bemesting der weilanden, over te gaan. De fosfoor- en potaschmesten verplaatsen zich inderdaad slechts langzaam in den .grond, en worden krachtig weerhouden, in de bovenste lagen van de met gras begroeide gronden. Indien men de meststoffen op het einde van den Winter toedient zullen ze den tijd niet hebben om voldoende in den grond door te dringen,, vooraleer de wortels der planten ze moeten benutten. Daarenboven zouden ze in sommige gevallen gedeetelijk het gras kunnen verbranden op het oogenlblik van het hernemen van den wasdom. Integendeel, vroegtijdig toegediend zal een dosis van 600 tot 800 Kg. potaschzout 20%, of van 200 tot 350 Kg. chloorpotasch 40% per hec tare toegediend, in aanvulling van een doende fosfoorbemesting, in de Lente krachtig hernemen, van den wasdom, en ideale samenstelling van de flora verzekeren. De mossen en de meeste onkruidplanten zullen •verdwijnen, de klavers en de andere peulgewas- sen evenals de goede grassoorten zullen krach tig groeien, en men zal een overvloedige op brengst van allereerste hoedanigheid kunnen verwachten. Lie inspuitingen van bloed of nog beter van serum van bloed van genezen dieren liebben bevredigende uitslagen gegeven. Het serum wordt vervaardigd met bloed van ge- Mezene dieren die geene ernstige verwikkelingen ver- toonen, die vrij zijn van kwaadaardige verzweringen, vrij zijn van zieke uiers, en van geene andere ziekte aangetast zijn. Bloed nemen van 15 tot 20 dag na het ontstaan der ziekte. Ongeveer 3 tot 4 liters mag per dier af getrokken worden. Het bloed wordt opgevangen in ee’ne oplossing van sodacitraat. Een liter bloed voor 100 gr. van eene oplossing aan 10% sodacitraat waarbij 1 gr. chinosol is gevoegd. Dit bloed wordt opgezonden naar liet Staatslaboratorium, waar het door centrêfugatie van zijne fibrine ontdaan wordt zoodat er enkel serum of blogdwei overblijft. Dit serum wordt ingespoten, het bewaart rond de 8 dagen. Dit serum vermeerdert den weerstand bij ingespotene dieren, verkort de ziekte die een gun stig verloop neemt. Tn Duitschland komt men eene entstof te vervaar digen, waardoor na inspuiting de dieren 4 tot 5 maanden lang tegen de ziekte zouden geïmmuniseerd of gevrij waard zijn. gras te 6. Door scherp beweiden in het voorjaar flinke bemesting, ook met stikstof, I van een slechte weide na enkele jaren de gemaakt worden, op voorwaarde dat het met de afwatering in orde is. F* In het algemeen worden in het voorjaar de meeste weiden slechts licht beweid, zoodat de ■klaver achteruitgaat. Bemest men met stikstof, dan groeien de grassen in het voorjaar nog beter door, wat de klaver nog meer onderhoudt. Wie de klaver in de weide wil behouden en sterk met stikstof bemest, moet de beweiding aanpassen .aan den groei en scherper laten be weiden in het voorjaar dan nu gewoonlijk het er in de maand Mei gewoonlijk gras te veel is, zal men goed doen de weide in perceeleu te verdeelen, het te veel hooien of in te kuilen. 5. Te scherp beweiden in het uitkomen, ge volgd door een zwakke» zomerbeweiding, is na- deelig voor de goede grassen en voordeelig voor de slechte grassen en. onkruiden. MELKSUIKER wordt op zeer weinige dagen door de melkzuurbakteriën in melkzuur omge zet. Hierbij ontstaan verschillende vetzuren en wel hoofdzakelijk proionzuren en azijnzuren. En zoo komen we dan tot de allerbelangrijk ste vraag Welke is of zijn de oorzaken dezer veranderingen gedurende de rijping? Thans staat het rotsvast dat de bakteriën hierbij een hoofdrol spelen. Reeds rond 1895-99 bewezen Bondzynski en Schaffer dat het ónmogelijk w'eze kaas voort komende van gekookte melk (dus bakteriën- vrij) niet kon rijpen. Inidien .men nu bij rij pende kaas bakteriëndoodende stoffen als kreo- lin en thymol voegde, hield de rijping insge lijks op. 'Indien .men. de melk pasteuriseert is het insgelijks onmogelijk ze te doen rijpen. We kunnen dus wel besluiten dat zonder bakteriën men aan geen rijping hoeft te denken. Nu we zoover staan zijn de moeilijkheden echter nog niet opgelost. Hat komt er op aan invloed en rol van de verschillende bakteriën juist te bepalen en na te gaan. Dit is des te moeilijker omdat het rijpingsproces steeds be trekkelijk lang duurt (voor sommige kaassoor ten zelfs verschillende maanden) en daarbij hangt het welluklken nog af van een aantal faktoren als daar zijn temperatuur der kelders, werkwijze, enz... Hieruit blijkt zonneklaar dat de kaasgisting heel wat moeilijker en ingewikkelder is als de bier- en wijngisting welke op enkele dagen verloopen en waar men na enkele dagen reeds de uitslag van, het gebruiken van een of andere gistsoort kan nagaan. Sedert verscheidene jaren geven al de voor uitstrevende boeren op de weiden, benevens een ruime bemesting met phosphorzuur, pot- asch en kalk, ook een sterke stikstofibemesting hebben door deze doenwijze in de practijk i gunstigen uitslag bekomenenkele boeren ■daarentegen zagen liever veel klaver in het grasland, om 'welke reden zij slechts weinig stikstofmesten op de weide brachten. Zij, die tot deze laatste categorie bohooren, dat weiden, zonder of met weinig klaver geen zijn. iHëbben deze boeren het eiwit is dan zuivere klaver, gezien het 13,92 tot 17,83% verteerbaar ruw eiwit bevat,, dan als wij' zien dat het gemiddelde van klaver slechts 11,75 tot 13,76 bedraagt. Doordat de stikstofmesten een der voornaam ste bouwsteenen van het eiwit leveren, namelijk de stikstof, is het mogelijk langs dezen weg ■het eiwitgehalte van het gras nog op te voeren. Van den anderen kamt zal er niemand aan twijfelen dat een sterke stikstof bemesting, bij normale weersgesteldheid, den groei van het •gras aanwakkert, in zooverre dat ©en weide •met stikstof bemest veel meer voeder zal leve ren dan zonder stikstof. Volgende proeven zullen dat n©g beter doen 'uitschijnen. Uitslagen van 9 proefvelden in 1937 aange legd in ’t Oosten van België en welke ieder samengesteld waren uit perceelen. met respec tievelijk 150 kg'., 300 kg. en 450 kg., ammo- uiaksulfaat. Ziehier dte gemiddelde uitslagen voor deze 9 .proefvelden (eerste snede) Bij toepassing van artikel 3 van het Reglement, kunnen er in 1 9 3 9 toelagen verleend worden voor landbouwprijskampen, tentoonstellingen en aanschou- wingsproeven, ingericht in de volgende Comice- omschrij vingen Oudenaarde, Beveren-Waas, Bottelare, Deinze, Ert- velde, Geeraardsbergen, Kieldrecht, Nazareth, Neder- brakel, Ronse, Zaffelare, St. Gillis-Waas, St. Maria- Horebeke en Zottegem. Het Bureel der Kamer dringt bij de Landbouwver- eenigingen ten zeerste aan opdat zij, in hun eigen belang, niet al te veel prijskampen of tentoonstellin gen in 1939 zouden inrichten, maar dat zij zich eerder zooveel mogelijk met elkander zouden willen verstaan, zooals overigens gewenscht wordt in art. 3 van hét Algemeen Reglement, om samen degelijke prijskam pen in te richten. Het Bureel der Kamer heeft beslist dat, voor 1939, toelagen zullen verleend' worden voor: 1) economische proeven op groenvoederteelt 2) demonstratieve proeven slaande op de doelmatige ziektenbestrijding op land- en tuinbouwgewassen 3) vulgariseerende veevoederproeven 4) paarden-, rundvee- envarkensprijskampen, ge wone landbouwtentoonstellingen en prijskampen voor vruchten te velde. De voorkeur zal echter gegeven worden aan de proeven vermeld onder 1), 2) en 3). Al de proeven en prijskampen moeten ingericht worden volgens de aanbevelingen en wenken van de Heeren Rijksland-, tuinbouw- en veeteeltkundigen. Deze zullen, op aanvraag, overgemaakt worden door het Bureel der Kamer. De vragen om toelagen, in te dienen, vóór 15 Ja nuari 1939, moeten de dagteekening en de plaats van de prijskampen of tentoonstellingen vermelden, als ook de wijze waarop de inrichters zullen trachten deze zoo nuttig en leerrijk mogelijk te maken. Volgende stukken moeten er aan toegevoegd worden 1. de samenstelling van het Inrichtend Comité; 2. een omstandige begroeting der ontvangsten en uitgaven, in drievoudig afschrift; de daartoe noodige formulieren moeten gevraagd worden aan den Heer Voorzitter der Kamer, Provinciaal Bestuur, te Gent; 3. een uitgebreid programma. Gent, den 9 November 1938. Namens het Bureel Voor den Voorzitter: Dé Ondervoorzitter, J. Maenhaut. HEEFT DE BEMESTING EEN INVLOED OP HEIT BEENDERGESTEL EN DE GEZONDHEID VAN HET VEE Wij zijn thans in een periode dat de mest stoffen veelvuldig en in> groote hoeveelheid ge bruikt worden door landbouwers en veehouders. Inderdaad, de ondervinding heeft hun ge leerd idat een volledige bemesting met stikstof, fosfaat en potasch de opbrengst van het land op een zeer economische wijze verhoogd. Maar het verhoogen! van de opbrengst is niet de eenigste kwaliteit en invloed van. de» meststoffen Inderdaad, de meststoffen verhoogen het ge halte van de planten en vruchten aan droge stof, aan eiwitstoffen, aan zetmeel, aan suiker en aan (minerale bestan ddeelen. Door een volledige bemesting vetlkrijgen wij dus een zeer voedzaam produkt. Vooral de in vloed van fosfoorzuur en kalk is hier van groot belang. De fosfaatmeststoffen, rijk aan kalk en fos- foorzuur, voorbeeld Fertiphos, geven hooi met een hooger gehalte aan kalkfosfaten. De ondervinding heeft geleerd dat 300 Kg. Fertiphos per hectare niet alleen een veel groo- tere opbrengst geven aan gras en aan hooi maar tevens een gras en hooi rijk aan kalk fosfaten. Deze kalkfosfaten zijn vooral onmis baar in de veevoeding voor melkkoeien, en jong vee. Inderdaad, de melkkoeien scheiden dagelijks groote hoeveelheden kalkfosfaten af in de» melk. Het jong vee heeft kalkfosfaten noodig o.m zijn beendergestel te vormen en te -ontwikkelen.. Als het voedsel arm is aan kalkfosfaten dan zijn de dieren, gemakkelijk vatbaar voor beender ziekten (rachitisme, enz...) Bijgevolg, het is noodzakebjk niet alleen veel voedsel voort te brengen maar oolk te zor gen voor een veevoeder rijk aan kalkfosfaten. Daarom gebruiken de veehouders steeds 300 Kg. Fertiphos per hectare op wei- en hooiland. Voor de andere voedergewassen, klavers, lu cerne, voederbieten, enz..., gébruikt men 400 Kg. Fertiphos per hectare. komt -een eerste stremsel; na filtreering, doet men de vloeistof koken en men bekomt een nieuwe stremming. Zoo men nogmaals filtert, en bij het stremsel warm azijnzuur voegt, ibe- komt men weer een eiwitachtig stremsel. Som migen zien daarin een ontdubbeling van de kaasstof; anderen der.lken dat de kaasstof onont bindbaar is, maar dat zij, in vereaniging met de kalk, vooral onder vorm van phospho-caseaat van calcium, neerslaat samen met de phospha- ten die haar oplosbaar hielden. Eigenlijk zijn dat veronderstellingen, zeer aannemelijk, maar nochtans niet wetenschappelijk bewezen. De verwarming gaat ook gepaard met de vernietiging der diastassen. en het vrijlaten van zuurstof en andere gassen die in de lucht ont snappen. Boven de 100°, is er zeer gedeeltelijke vernietiging, van organische bestanddeel en, met vrijkomen van zwavel en fosfoor, onder een ..vorm die pog niet vastgesteld werd, maar die wel de oorzaak schijnt te zijn van den eigen- ,,.aardigen.geur die gekookte melk bezit. HENRI BLUN. Wie iets of wat afweet van kaasfabricatie zal natuurlijk JA antwoorden. Daarmee is de zaak echter niet opgelost. Bakteriën kunnen, inder daad een nuttig, ja zelfs •noodzakelij.ke rol spe len, ofwel ons heel wat nadeelen berokkenen. We hebben dus reeds een eerste alhoewel wat ruwe indeeling. Nu echter de kaasfabricatie, ook voor ons land, meer en meer in belangrijkheid toeneemt of zou moeten toenemen is het van belang hier over zeer nauwkeurig ingelicht te worden. We zullen dan ook in een reelks bijdragen heel dit vraagstuk in al zijne bijzonderheden uitpluizen en natuurlijk steeds de praktische kant voor oogen houden. Allereerst blijkt het ons wel noodig enkele punten goed af te lijnen en uit te leggen. Als we nu enkel blijven bij de NORMALE KAASGISTING OF RIJPING dan is het al lereerst noodig even te herinneren wat we on der kaas en kaasrijping verstaan.. Zooals algemeen bekend bekomt men kaas door de kaasstof der melk, caseïne op verschil lende wijzen te bewerken en aan een soort gis ting over te laten. Caseïne Ikan door verzuring of door inwer king van het stremselenzijme afgescheiden wor den. In het laatste geval wordt caseïne omge zet in paracaseïne. Zoo komt men dan tot het onderscheiden van kwarkkaas en stremselkaas. (De eerste reeks heeft echter tegenover de tweede een zeer bijkomende rol daar bijna alle kaassoorten tot de groep „stremselkaas” be- hoo-ren. Volgens de fabrikatiewijze zal men dan een onderscheid maken tussthen harde en mal sche kaas. Gedurende de rijping ondergaan paracaseïne (caseïne bij de kwerkkaas) alsmede al de an dere melikbestaniddealen wielke in de kaas over gaan zooals melksuiker en .melkvet, verande ringen wélke smaak en aroma van de kaas be- Deze uitslagen toornen aan dat de stikstof wa'ke langs de weiden in eiwit wordt omgezet, aan 100% en zelfs 200% van haar waarde geva loriseerd wordt al naargelang de gebruikte hoe veelheid. Aldus wordt eens te meer bevestigd dat de stikstof in staat is een belangrijken rol te spelen in de verlaging van den kostprijs door de waarde der voeders op economische wijze te verhoogen. Verdwijnt de klaver in de weide door bemes ting met stikstof? Wij geven graag toe dlat, tijd ide rneeste onderzoekers gingen dat de klaver op graasweiden stikstof werd achteruitgedrongen Den laatsten tijd heeft men een kijk op deze zaak gekregen, vooral dank zij de onderzoekingen van den Engelschman Martin Jones. Ziehier wat de uitslagen der proeven op •weide van Martin Jones ons leeren: 1. In de weide wordt het percent klaver niet ten ongunste beïnvloed door de stikstofbemes- •tiingop de proefvelden die met stikstof be mest werden was het percent klaver in den regel zelfs iets hooger dan op de niet bemeste velden.

HISTORISCHE KRANTEN

Ons Boerenleven (1922-1965) | 1939 | | pagina 3