Krenten, sucade, rozijnen
waéORENTA
II
wendt U in volle vertrouwen ter
waar ze steeds met de BESTE ZORGEM, GEHADIGST
en ten SPOEDIGST MOGELIJK uitgevoerd zullen worden.
Op eeue vergadering van de Yereeni-
ging van Bakkerszonen te Amsterdam
werd door den Heer van Hessen gehan
deld over krenten, sucade en rozijnen
van voortbrenger tot verbruiker.
Van de zeer uitvoerige mededeelingen,
welke spreken over deze drie produkten,
deed, mogen hier de voornaamste volgen.
De krent (korent, korint) heeft haar
naam ontleend aan de stad Korinthe, in
de nabijheid waarvan zij oorspronkelijk
uitsluitend groeide. Thans wordt deze
vrucht daar nagenoeg in het geheel niet
meer aangetroffen. Wel is nog eigenaar
dig, dat de krent uitsluitend in Grieken
land verbouwd wordt en wel voorname
lijk op de eilanden Cephalonia, Patros
en Zante.
De krent is een bepaalde soort druif,
die in groote trossen groeit en begin Juli
geoogst wordt, dus vóór andere zuid
vruchten, waarvan de oogst eerst in
Augustus of September plaats vindt Zoo
worden de krenten ook het eerst ver
scheept. De boomgaarden komen voor op
vlakten en in dalen, ongeveer ter hoogte
van den zeespiegel. Een krentenboom-
gaard in bloei levert een prachtigen aan
blik op.
De trossen worden met de hand of
met de kniptang geplukt. De trossen
worden gelegd op een laag van vast ge
stampt mengsel van kiesel en zand om te
drogen. Is de weersgesteldheid vochtig,
dan vermengt zich het zand met de kleine
vruchten en krijgt men vuile krenten.
De kwaliteit van krenten is evenals die
van hooi geheel afhankelijk van het weer.
De oogsten worden dikwijls reeds aan
den wijnstok door uitvoerders gekocht,
ook verleenen de banken aan de verbou
wers op de nog groeiende vrucht voor
schotten. Natuurlijk tracht men op de
marktprijzen invloed uit te oefenen door
berichten over den te verwachten oogst.
Het krentelijkerwijze volmaakte pro
duct is rul, droog, schoon, mooi blauw
sm&akt zoet en heeft een zacht velletje.
Ter doorslaande keuring van krenten
moet men ook ruiken en proeven op 't
oog mooie krenten zijn niet altijd zoet
van smaak.
De beste krenten, de Vostizza s, komen
niet naar ons land, omdat men hier den
hoogen prijs daarvoor niet wil betalen,
doch gaan naar Engeland en Amerika.
De verzending in vaten is het doelma
tigst, deze toch beschermen het best tegen
den invloed van de buitenlucht zakken
en kisten niet zoo zeer, zoodat de massa
daarin aan de buitenzijde lichtelijk een
grijze kleur aanneemt.
In ons land is het verbruik van krenten
zeer afgenomen.
25 a 30 Procent van de krenten blijven
in Griekenland ter bereiding van wijn en
spiritus. De spiritus is daar vaak goed-
kooper dan petroleum.
De verzending moet vlug in werk gaan
Een denkbeeld van deze snelheid geeft 't
feit, dat in derligdagen 4 46.000 ton, d i.
160 millioen kgr., geëxporteerd werden
naar Engeland, Amerika en Holland. Legt
een rij, dan zou men ruim 32 uurnoodlg
hebben om dat rijtje langs te loopen.
De vaten moeten liggend bewaard
worden en om ze te beschermen tegen
vochtig worden niet op een steenen
vloer, 't Is niet aan te bevelen jarige kren
ten te koopen, daar het uitzoeken en bet
verlies aan minderwaardige krenten meer
aan tijd en geld eischen, dan een goed-)
koopere prijs voordeel brengt.
Wijl de krenten met de voeten in de
vaten vastgetrapt worden, is het raad
zaam ze te wasschen. De krent bevat 62
percent suiker, 25 pet. water en 1 pet.
eiwit.
De «ucade is afkomstig van den ceder
appel, citrus medica, en behoort tot de
citroenplanten. De sucade-induslrie is
sedert menschenheugenis gevestigd in
Livorno. Daar groeit de vrucht echter
niet. Deze wordt uit Corsica daarheen in
gevoerd. De vrucht, zoo groot als een
kinderhoofdje, wordtin onrijpen toestand
geplukt en wacht in de pekel als conser
veermiddel, tot de bewerking aanvangt.
Nooit is er groote voorraad van voorhan
den, wijl men bang is voor indrogen.
Den kop van de vrucht snijdt men er
meestal af, vóór deze laatste in de pekel
gaat, opdat de pekel haar bederfwerend
werk des te beter kan verrichten.
Is de tijd van bewerking gekomen, dan
wordt de vrucht in tweeën gesneden, van
pitten ontdaan en in kalkwater gezet, dat
den bitteren smaak van het vleesch weg
neemt. Dan is de vrucht smakeloos. Twee
dagen laat men daarop stroomend water
over de vrucht heengaan tot het wegspoe
len van het kalkwater. Vervolgens wordt
de sucade in suiker, onder hooge tempe
ratuur, gekookt. Hier schuilt het vakge
heim. Op zeven laat men dan de stroop
van de sucade afdruipen, die dan tot ver
pakking gereed is.
Minderwaardige sucade wordt laai, is
zoutig en wordt hard na het bakken. Goed
geconfijte sucade blijft heel lang goed
wel een jaar of langer en gaat alleen
wat versuikeren. Uit de goedkoopere soor
ten druipt de suiker als vocht uit en deze
verliezen dus aan zoetgehalte, worden
zurig en gaan uitslaan.
Het verbruik, dat in 1913 hier te lande
nog 800.000 kg. bedroeg, was in 1924
nog maar 376.000 kg. groot.
De sucade is duur geworden de ceder
appels worden steeds schaarseher. Ook
wordt de sucade verdrongen door gem
ber en citroenschillen in koek. 't Toepas
sen van goedkoopere citroenschillen
maakt het sucadeverbruik nog geringer.
Bij het publiek openbaart zich dikwijls
een afkeer tegen sucade doch deze
v sucade» is dan meest citroenschil.
Goede citroenschillen worden precies
zoo behandeld als sucade. De sucade
wordt uitsluitend gekocht door Holland,
Scandinavië, België, een gedeelte van
Duitsohland en Amerika. De overige lan
den koopen nooit sucade.
Tegenwoordig wordt de sucade ver
pakt in kistjes van 25 kg. netto, doch de
doozen-sucade is de beste.
Goede sucade en citroenschillen hebben
de volgende eigenschappen: lekker, malsch
men de vaten iu eikaars verlengde op glimmend, doorschijnend groen, geen
zwarte plekken, van binnen niet versui-
kerd, worden niet hard en stroopen niet.
Slechte sucade en schillen zijn zoutig,
taai, miskleurig, dof, glazig, slap, stroo-
pig, en worden hard.
De oogsttijd van de sucade valt in Sep
tember en October.
Rozijnen groeien, in tegenstelling met
krenten, in vele landen o.m. in Smyrna,
Herzie, Griekenland, Candia, Spanje, Cali-
fornië en alle landen Om de Oude We
reldzee.
In Holland worden uitsluitend Sinyrna-
rozijzen gebruikt, den laatsten tijd ook
wel die uit Griekenland en Californië.
Smvrna-rozijnen verwerkt ook de bakkerij
het meest. Sun-Maid-rozijnen zijn in kor
ten tijd verdrongen. Deze kwamen in
Europa op het gunstige tijdstip na den
grooten brand in Smyrna. De Smvrna-
prijzen liepen op en de Sun-Maid deed 50
a 60 pet. van de prijzen van Smyrna.
Het oogsten van rozijnen heeft onge
veer als bij krenten plaats. De krentendruif
is blauw-zwart, die van rozijnen geelach
tig groen. De kwaliteit loopt bij rozijnen
zeer uiteen. Is het prijsverschil bij kren
ten 40 a 20 pet. bij rozijnen bedraagt dit
100 tot 200 pet. Dit jaar varieerden de
rozijnen van 37 tot 95 gulden per 400 kg.
Het groote verschil in de rozijnenprij-
zen komt voort uit de veredelingsmetho-
den, die men in sommige streken op de
rozijnen toepast, als bij ons op de appelen
De opbrengst der beste soorten is zeer
beperkt en veel geringer dan de vraag.
Een zeer klein gedeelte van de beste
komen slechts in Holland. Men wil hier
evenmin als voor krenten de hooge prij
zen betalen. Alleen voor Kerstbrood wor
den deze veel gebruikt, en dan een enkel
kistje van 50 kg. dat zestig gulden kost.
De nieuwe tarief wet zal het verbruik
der beste soorten vooral niet grooter
maken want was onder de oude tarief-
wet het invoerrecht, ongeacht de kwali
teit, f. 1.50 per 400 kg. de nieuwe eischt
8 pet. dat is al meer dan de oude, ter
wijl dat op de dure soorten des te meer
drukt.
Na den pluk worden de rozijnen met
de hand gesorteerd. De betere soorten
worden dan in groote houten kamers aan
zwavel blootgesteld, tot zij blank zijn.
•SPECULAAS"»! KOEKKRUIDEH
HBe.a.van ESSO
ROTTERDAM
en
co
~o
co
co
en
co
~o
o
en
co
'crxketdin^nn verwierven
Cl wondt
die dends de Aoo^itc andei
BeiteJ dcumxux ren nnocfhtn en
een der zeer vele derecfeldlt arnmmerj
CL?
CD
-»-3
CO
CD
C-
CD
CD
Voor allerlei Feestprogramma's
Drukkerij van dit blad