Krenten, sucade, rozijnen waéORENTA II wendt U in volle vertrouwen ter waar ze steeds met de BESTE ZORGEM, GEHADIGST en ten SPOEDIGST MOGELIJK uitgevoerd zullen worden. Op eeue vergadering van de Yereeni- ging van Bakkerszonen te Amsterdam werd door den Heer van Hessen gehan deld over krenten, sucade en rozijnen van voortbrenger tot verbruiker. Van de zeer uitvoerige mededeelingen, welke spreken over deze drie produkten, deed, mogen hier de voornaamste volgen. De krent (korent, korint) heeft haar naam ontleend aan de stad Korinthe, in de nabijheid waarvan zij oorspronkelijk uitsluitend groeide. Thans wordt deze vrucht daar nagenoeg in het geheel niet meer aangetroffen. Wel is nog eigenaar dig, dat de krent uitsluitend in Grieken land verbouwd wordt en wel voorname lijk op de eilanden Cephalonia, Patros en Zante. De krent is een bepaalde soort druif, die in groote trossen groeit en begin Juli geoogst wordt, dus vóór andere zuid vruchten, waarvan de oogst eerst in Augustus of September plaats vindt Zoo worden de krenten ook het eerst ver scheept. De boomgaarden komen voor op vlakten en in dalen, ongeveer ter hoogte van den zeespiegel. Een krentenboom- gaard in bloei levert een prachtigen aan blik op. De trossen worden met de hand of met de kniptang geplukt. De trossen worden gelegd op een laag van vast ge stampt mengsel van kiesel en zand om te drogen. Is de weersgesteldheid vochtig, dan vermengt zich het zand met de kleine vruchten en krijgt men vuile krenten. De kwaliteit van krenten is evenals die van hooi geheel afhankelijk van het weer. De oogsten worden dikwijls reeds aan den wijnstok door uitvoerders gekocht, ook verleenen de banken aan de verbou wers op de nog groeiende vrucht voor schotten. Natuurlijk tracht men op de marktprijzen invloed uit te oefenen door berichten over den te verwachten oogst. Het krentelijkerwijze volmaakte pro duct is rul, droog, schoon, mooi blauw sm&akt zoet en heeft een zacht velletje. Ter doorslaande keuring van krenten moet men ook ruiken en proeven op 't oog mooie krenten zijn niet altijd zoet van smaak. De beste krenten, de Vostizza s, komen niet naar ons land, omdat men hier den hoogen prijs daarvoor niet wil betalen, doch gaan naar Engeland en Amerika. De verzending in vaten is het doelma tigst, deze toch beschermen het best tegen den invloed van de buitenlucht zakken en kisten niet zoo zeer, zoodat de massa daarin aan de buitenzijde lichtelijk een grijze kleur aanneemt. In ons land is het verbruik van krenten zeer afgenomen. 25 a 30 Procent van de krenten blijven in Griekenland ter bereiding van wijn en spiritus. De spiritus is daar vaak goed- kooper dan petroleum. De verzending moet vlug in werk gaan Een denkbeeld van deze snelheid geeft 't feit, dat in derligdagen 4 46.000 ton, d i. 160 millioen kgr., geëxporteerd werden naar Engeland, Amerika en Holland. Legt een rij, dan zou men ruim 32 uurnoodlg hebben om dat rijtje langs te loopen. De vaten moeten liggend bewaard worden en om ze te beschermen tegen vochtig worden niet op een steenen vloer, 't Is niet aan te bevelen jarige kren ten te koopen, daar het uitzoeken en bet verlies aan minderwaardige krenten meer aan tijd en geld eischen, dan een goed-) koopere prijs voordeel brengt. Wijl de krenten met de voeten in de vaten vastgetrapt worden, is het raad zaam ze te wasschen. De krent bevat 62 percent suiker, 25 pet. water en 1 pet. eiwit. De «ucade is afkomstig van den ceder appel, citrus medica, en behoort tot de citroenplanten. De sucade-induslrie is sedert menschenheugenis gevestigd in Livorno. Daar groeit de vrucht echter niet. Deze wordt uit Corsica daarheen in gevoerd. De vrucht, zoo groot als een kinderhoofdje, wordtin onrijpen toestand geplukt en wacht in de pekel als conser veermiddel, tot de bewerking aanvangt. Nooit is er groote voorraad van voorhan den, wijl men bang is voor indrogen. Den kop van de vrucht snijdt men er meestal af, vóór deze laatste in de pekel gaat, opdat de pekel haar bederfwerend werk des te beter kan verrichten. Is de tijd van bewerking gekomen, dan wordt de vrucht in tweeën gesneden, van pitten ontdaan en in kalkwater gezet, dat den bitteren smaak van het vleesch weg neemt. Dan is de vrucht smakeloos. Twee dagen laat men daarop stroomend water over de vrucht heengaan tot het wegspoe len van het kalkwater. Vervolgens wordt de sucade in suiker, onder hooge tempe ratuur, gekookt. Hier schuilt het vakge heim. Op zeven laat men dan de stroop van de sucade afdruipen, die dan tot ver pakking gereed is. Minderwaardige sucade wordt laai, is zoutig en wordt hard na het bakken. Goed geconfijte sucade blijft heel lang goed wel een jaar of langer en gaat alleen wat versuikeren. Uit de goedkoopere soor ten druipt de suiker als vocht uit en deze verliezen dus aan zoetgehalte, worden zurig en gaan uitslaan. Het verbruik, dat in 1913 hier te lande nog 800.000 kg. bedroeg, was in 1924 nog maar 376.000 kg. groot. De sucade is duur geworden de ceder appels worden steeds schaarseher. Ook wordt de sucade verdrongen door gem ber en citroenschillen in koek. 't Toepas sen van goedkoopere citroenschillen maakt het sucadeverbruik nog geringer. Bij het publiek openbaart zich dikwijls een afkeer tegen sucade doch deze v sucade» is dan meest citroenschil. Goede citroenschillen worden precies zoo behandeld als sucade. De sucade wordt uitsluitend gekocht door Holland, Scandinavië, België, een gedeelte van Duitsohland en Amerika. De overige lan den koopen nooit sucade. Tegenwoordig wordt de sucade ver pakt in kistjes van 25 kg. netto, doch de doozen-sucade is de beste. Goede sucade en citroenschillen hebben de volgende eigenschappen: lekker, malsch men de vaten iu eikaars verlengde op glimmend, doorschijnend groen, geen zwarte plekken, van binnen niet versui- kerd, worden niet hard en stroopen niet. Slechte sucade en schillen zijn zoutig, taai, miskleurig, dof, glazig, slap, stroo- pig, en worden hard. De oogsttijd van de sucade valt in Sep tember en October. Rozijnen groeien, in tegenstelling met krenten, in vele landen o.m. in Smyrna, Herzie, Griekenland, Candia, Spanje, Cali- fornië en alle landen Om de Oude We reldzee. In Holland worden uitsluitend Sinyrna- rozijzen gebruikt, den laatsten tijd ook wel die uit Griekenland en Californië. Smvrna-rozijnen verwerkt ook de bakkerij het meest. Sun-Maid-rozijnen zijn in kor ten tijd verdrongen. Deze kwamen in Europa op het gunstige tijdstip na den grooten brand in Smyrna. De Smvrna- prijzen liepen op en de Sun-Maid deed 50 a 60 pet. van de prijzen van Smyrna. Het oogsten van rozijnen heeft onge veer als bij krenten plaats. De krentendruif is blauw-zwart, die van rozijnen geelach tig groen. De kwaliteit loopt bij rozijnen zeer uiteen. Is het prijsverschil bij kren ten 40 a 20 pet. bij rozijnen bedraagt dit 100 tot 200 pet. Dit jaar varieerden de rozijnen van 37 tot 95 gulden per 400 kg. Het groote verschil in de rozijnenprij- zen komt voort uit de veredelingsmetho- den, die men in sommige streken op de rozijnen toepast, als bij ons op de appelen De opbrengst der beste soorten is zeer beperkt en veel geringer dan de vraag. Een zeer klein gedeelte van de beste komen slechts in Holland. Men wil hier evenmin als voor krenten de hooge prij zen betalen. Alleen voor Kerstbrood wor den deze veel gebruikt, en dan een enkel kistje van 50 kg. dat zestig gulden kost. De nieuwe tarief wet zal het verbruik der beste soorten vooral niet grooter maken want was onder de oude tarief- wet het invoerrecht, ongeacht de kwali teit, f. 1.50 per 400 kg. de nieuwe eischt 8 pet. dat is al meer dan de oude, ter wijl dat op de dure soorten des te meer drukt. Na den pluk worden de rozijnen met de hand gesorteerd. De betere soorten worden dan in groote houten kamers aan zwavel blootgesteld, tot zij blank zijn. •SPECULAAS"»! KOEKKRUIDEH HBe.a.van ESSO ROTTERDAM en co ~o co co en co ~o o en co 'crxketdin^nn verwierven Cl wondt die dends de Aoo^itc andei BeiteJ dcumxux ren nnocfhtn en een der zeer vele derecfeldlt arnmmerj CL? CD -»-3 CO CD C- CD CD Voor allerlei Feestprogramma's Drukkerij van dit blad

HISTORISCHE KRANTEN

De Gazet van Poperinghe (1921-1940) | 1925 | | pagina 6