127
Het looizuur, mengt zich met de eiwitstoffen, (glutine) welke de
warme bierinoüt inhoudt,om er looieiwit of tannate d’albumine van
te maken, deze blijven op de koelbakken liggen, met zich van de
biermout af te scheiden en zoo tot het klaren Ie helpen.
Thans blijft er ons nog een woord te zeggen over de bittere
sto/len (substances amères). Deze stollen worden volgens de schei
kundigen voorlgebracht door eene zekere zelfstandigheid acide
lupulique (lupuliek zuur) genaamd 't is eigentlijk dit lupu-
liek zuur niet dat aanleiding geeft lot hel billermaken van het
bier, maar het is zijn verzurings-product. Het tweede vermogen
is, zoo als de hars, het bier te bewaren.
Over de zerpe sloffen (substances acres) zal ik niet anders zeggen
dan dal zij r.oo liollig zijn voor het bier waarin zij gesmolten wor
den door het koken, en waaraan zij geen voordeel verschaffen, dan
er enkel een onaangenamen smaak in te weegbrengen; de stelen, de
bladeren, de ranken en het zaad bevatten in groote hoeveelheid deze
zerpe stoffen.
Zoo dus Mijnhee'en, dit alles ingezien, nu wetende wat de hop is
uitwendig aanschouwd, wetende rog welke verschilligo nuttige
stoffen de bestanddeelen der hop inhouden, ook wetende op welke
wijze do hop, die onmisbaar is in de brouwerij, ergroote nadeelen
kan te weeg brengen, met niet al de hoedanigheden te bezitten hier
boven aangestipl, of wel mot zekere stoffen te bevallen die volstrekt
noodlottig zijn om goede fijne bieren voort 1e brengen, dit alles
laat mij toe uwe aandachl Ie trekken op eemgo punten, welke,
wilt gij ze in acht nemen, U eerlang, in den weg der hopteelt, eenen
rassen en winstgevende!) vooruitgang zullen doen maken.
A 1° Kiest, als hopsoorten deze die in nuttige bestanddeelen, aan
de brouwerij voldoening geven en die dooi eenen kunstiger) keus
de hop moeten verbeteren en verfijnen.
2° Geeft aan uwe hop het kunstmatig voedsel hetwelk aan som
mige gronden ontbreekt en dat de goede hop niet missen mag.
3' Verwerpt onverbiddelijk zonder vrees al do mannelijke plan'en
uwer lochtingen.
4° Plant uwe hop op noodigen afstand, ten einde ze aan de
zonnestralen bloot Ie stellen, ('t is de warmte der zon die grootelijks
medewerkt tot de fijnheid der lupuline.
D. 5’ Plukt uwe hop zonder stelen en nog min met bladeren.