I
17
2. Kracht van den geur.
Om zich van de geurstcrkle der hoppe rekenschap te geven riekt
men geweldig aan eenige bellen, welke men op voorhand in de
holte der hand stuk gevreven heeft, ten einde er de lupulienklicren
van te verbrijzelen. 'L Is ook goed de bellen tegen elkander te
vrijven.De geur welke er uit de verbrijzelde bellen eener goede
hoppe ontsnapt is min of meer levendig of scherp. Men zegt dan, dat
ze min of meer sterk is.
Onnoodig te zeggen, dat de geur zoowel onder het opzicht der
fijnheid als onder dat der strafte, voor den brouwer, van een over
wegend belang moet wezen. De smaak welke door den verbruiker
in weerde wordt genomen, hangt hoofdzakelijk af van de aroma
der hop.
Kleur
Pluk en sorteering
Droging
Rijkheid in lupulien
Geur of aroma
Men moet onderscheid maken tussclien de sterkte en de fijnheid
van het aroma de sterkte wordt aangegeven door de intensiteit en
vluchtigheid van den geur, dien de lupuline afstaat, maar de fijnheid
zoekt men in een verbinding van de min of meer zoete, zachte en
aangename geuren, die als ’t ware samensmelten en elkander aan
vullen. Meer nog dan de sterkte van het aroma verraadt do fijnheid
de plaats, waar de hop van daan komt. De gamma van de aroma’s is
zeer lang. Onnoodig te zeggen, dat hoe aromatischer een hop is, hoe
beter zij voor de bierfabricalio zal zijn, want fijnheid van aroma is
de beste waarborg voor een goed fabricaat.
1. Fijnheid van hel aroma.
Ziedaar de voornaamste punten waarop er bij het onderzoek der
hoppe dient gelet te worden. Eenieder zal lichtelijk begrijpen, dat al
de booger aangestipte punten, niet allen even belangrijk zijn.
Eenegoede pluk is voordeeliger dan eene schoone kleur, maar
heeft niet zooveel belang als eene wel verrichte droging. Ziedaar
waarom in de keuringen men zich bedient van eene punten
schaal, die aan elk bestanddeel eene evenredige waarde toekent.
De volgende schaal werd tot hiertoe gebezigd
10 punten maximum.
20
30
20
20
100 is het ideaal en wordt nooit verleend.