10 I 21,2 10,5 “Ao 16,4 11,0 II. Bemesting. Ceruismest wordt bier boven alles geacht op gansch het grond gebied van Assche en in de rondliggende gemeenten zoover als het keikenskwartier zich uitslrekt, wordt er niet een enkele planler gevonden die de deugdelijkheid van die uitmuntende vette zou loochenen; het gaat zelfs zooverre dat het meerendeel van gevoelen zijn dat de keikenskweek onmogelijk ware zonder ceruismest. 't Is misschien de zaken wat verre drijven, toch moeten wij bekennen dat het gebruik van ceruismest bij de teelt der vroege aardappelen onder meer, ontegensprekelijke diensten bewijst. Wat is ceruismest ’t Is een kort, geteerd, zwart mest dat voorkomt uit de ceruisfa- brleken waar het dienstig geweest is bij het vervaardigen van wit- lood. ook ceruis genaamd - elkander weet dat ceruis de grondstof uitmaakt der olieverf, Bij die fabricatie worden verschillige lagen turfmest boven elkander gemaakt, e ke laag mest wordt met talrijke potten, een weinig azijnzu ur inhoudende, en geladen met verschei den looden latten of wavelijzers bezet; het azijnzuur eet het lood in en het koolzuur dat bij de gistig van het paardenmest voorkomt vol trekt de werking van hetzelfde en doet de ceruis ontslaan. Na een tijdverloop van 2 tot 3 maand is h*-t lood in ceruis omgezet en als dan wordt de geteerde mest afgetrokken en aan de landbouwers ver kocht dit is ceruismest. Wij hebben willen weten welke de juiste samenstelling is van het gewoon ceruisvet en hebben daarom een staal gezonden naar he' laboratorium van den staat te Gent. Ziehier welke uitslag de heer Nyssens, bestuurder van het laboratorium, ons liet geworden. Stikstof in Fosfoorzuur Potasch Kalk 2. Bereiding. Wat er dient aangestipt te worden is dat het plantgoed voorafgaandelijk moet verzorgd worden zoodanig dat het kioeke keesten vertoone, dat is goed geschoten weze, vooraleer uitgeplant te worden, Moest men die voorzorg niet nemen men bekwame op verre na de bevredigende uitslagen niet welke men betracht. Ten einde dus over goed geschoten plantgoed te beschikken worden de keikens die er toe bestemd zijn in kleine kistjes of houten kassen geplaatst met het kopje naar omhoog. Deze kasjes worden in wel verluchte plaatsen gezet waar zij aan het daglicht blootgesteld zijn: zoo bekomt men, na eenigen tijd, korte, kloeke on groene keesten. Het is gemakkelijk te begrijpen dat men het plantgoed gansch meester is voor wat aangaat den gang van het keesten men heeft alleen de warmte derwijze te regelen dat het keesten maken spoedig of traagzaam vooruitga, naar gelang der vereischten als zij de bereiding willen verhaasten zetten veel landbouwers het plantsoen op den zolder, boven de stoof of dicht tegen de schouw om het vooruitgaan tegen te houden schudden zij lichtelijk het plantgoed op.

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1910 | | pagina 16