I
10
gedurende minstens 8 maanden geregeld saccharine hadden gebruikt
daaronder waren er velen, die reeds jaren de saccharine gebruikten,
zelfs 08, die een geregeld gebruik van 8 jaren achter den rug hadden.
Het resultaat van het onderzoek was, dat slechts 3 °/o over het
gebruik klaagden en van deze fractie staat het volgens Heijermans
nog lang niet vast, dat de bezwaren een gevolg waren van het
saccharine-gebruik
Het resultaat van dit onderzoek, zegt Heijermans, was in zekeren
zin voor hem een teleurstelling. Immers niet lol de bewonderaars
van de saccharine behoorend, was een afdoend bewijs legen het
gebruik van saccharine hem zeer welkom geweest. Zijn besliste
indruk was, dat hel gebruik van saccharine, zooals dit in de praktijk
geschiedt, geen nadeeligen invloed doet gelden, ook niet na jaren
lang gebruik
Prof. Hamburger komt na zijn onderzoek omtrent de schadelijk-
heid van saccharine, mede op grond van studie der litteratuur, tol
hel besluit dat saccharine niet schadelijk is voor de gezondheid en
dat het niet gerechtvaardigd kan geacht worden bij het gebruik van
saccharine op hygiënische gronden te verbieden. Prof. Hamburger
val zijn standpunt in do onderhavige kwestie als volgt samen Geeft
men zich nauwkeurig en onpartijdig rekenschap van alles wat
wetenschap en ervaring omtrent de werking van saccharine op het
menschelijk lichaam tol nu toe hebben geleerd, dan bestaat er geen
grond, om do saccharine als schadelijk aan te merken, afgezien
natuurlijk van do enkele gevallen, waar de mensch bijzondere ge
voeligheid voor het preparaat bezit, eene overgevoeligheid, die
echter ook voor de meest gebruikelijke spijzen en dranken, evenals
voor erkend voortreffelijke geneesmiddelen pleegt voor lo komen.
Voedingswaarde bezit saccharine niet; het gebruik van saccharine
in een hoeveelheid, noodig om de spijzen en dranken den gebruike
lijk™ zoeten smaak te geven, heeft een geringe vertragende werking
op de spijsvertering deze vertragende werking wordt eveneens en
soms nog in ietwat sterkere mate veroorzaakt door de overeen
komstige hoeveelheid suiker.
Het Reichsgesundheidsamt te Berlijn is reeds in 1901op grond
van de toenmals bekende waarnemingen, tol het besluit gekomen,
dat van eene schadelijke werking der saccharine op de gezondheid
nog niets gebleken is. De Duitsche regeering heeft dan ook bekend,
dat de beweegreden, welke ertoe geleid hebben den inkoop van
saccharine aan beperkende maatregelen te onderwerpen, uitsluitend
waren van fiscalen en economischen aard, niet van hygiënischen
aard. H.