I 10 gedurende minstens 8 maanden geregeld saccharine hadden gebruikt daaronder waren er velen, die reeds jaren de saccharine gebruikten, zelfs 08, die een geregeld gebruik van 8 jaren achter den rug hadden. Het resultaat van het onderzoek was, dat slechts 3 °/o over het gebruik klaagden en van deze fractie staat het volgens Heijermans nog lang niet vast, dat de bezwaren een gevolg waren van het saccharine-gebruik Het resultaat van dit onderzoek, zegt Heijermans, was in zekeren zin voor hem een teleurstelling. Immers niet lol de bewonderaars van de saccharine behoorend, was een afdoend bewijs legen het gebruik van saccharine hem zeer welkom geweest. Zijn besliste indruk was, dat hel gebruik van saccharine, zooals dit in de praktijk geschiedt, geen nadeeligen invloed doet gelden, ook niet na jaren lang gebruik Prof. Hamburger komt na zijn onderzoek omtrent de schadelijk- heid van saccharine, mede op grond van studie der litteratuur, tol hel besluit dat saccharine niet schadelijk is voor de gezondheid en dat het niet gerechtvaardigd kan geacht worden bij het gebruik van saccharine op hygiënische gronden te verbieden. Prof. Hamburger val zijn standpunt in do onderhavige kwestie als volgt samen Geeft men zich nauwkeurig en onpartijdig rekenschap van alles wat wetenschap en ervaring omtrent de werking van saccharine op het menschelijk lichaam tol nu toe hebben geleerd, dan bestaat er geen grond, om do saccharine als schadelijk aan te merken, afgezien natuurlijk van do enkele gevallen, waar de mensch bijzondere ge voeligheid voor het preparaat bezit, eene overgevoeligheid, die echter ook voor de meest gebruikelijke spijzen en dranken, evenals voor erkend voortreffelijke geneesmiddelen pleegt voor lo komen. Voedingswaarde bezit saccharine niet; het gebruik van saccharine in een hoeveelheid, noodig om de spijzen en dranken den gebruike lijk™ zoeten smaak te geven, heeft een geringe vertragende werking op de spijsvertering deze vertragende werking wordt eveneens en soms nog in ietwat sterkere mate veroorzaakt door de overeen komstige hoeveelheid suiker. Het Reichsgesundheidsamt te Berlijn is reeds in 1901op grond van de toenmals bekende waarnemingen, tol het besluit gekomen, dat van eene schadelijke werking der saccharine op de gezondheid nog niets gebleken is. De Duitsche regeering heeft dan ook bekend, dat de beweegreden, welke ertoe geleid hebben den inkoop van saccharine aan beperkende maatregelen te onderwerpen, uitsluitend waren van fiscalen en economischen aard, niet van hygiënischen aard. H.

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1914 | | pagina 14