De Winckler-hopast.
43
Dit drogerijslelsel
Fig. 3.
Uitwendig zicht van dit
droogcrijstelsel.
drukking' tusschen
hopbellen (5).
De drukking al de onderzijde van deze laag hopbellen laat
toe dat een deel der warme lucht langs de afleidingsbuis (8)
naar den vuurhaard (1) terugkomt aldoor den warmterege-
laar (9'.
Integendeel de waterdamp, die uit de hopbellen opslijgt (6),
gaat weg langs de schouw.
Het voornaamste deel is de ventilator, die door een motor
in gang gehouden wordt deze ventilator zuigt warme gassen
der vuring op samen met koude lucht die door het luchtgat (2)
binnenkomt.
De warmte blijft altijd gematigd op daaromtrent 40°, dank
zij den warmteregelaar (81 men kan in de bovenkamer (6)
en in de onderkamer (4) een automatischen warmtemeter (ther
mometer) plaatsen om steeds den warmtegraad na te gaan.
De proefnemingen bij M. Top zullen uitwijzen hoe men deze
ast voor het drogen zal behoeven te gebruiken.
A. DE JAEGHER.
Een kunst is het met de huidige hopasten gladgroene, fijn-
geurige, droge hop te bekomen. Goud zou de Winckler-hopast
waard zijn, kon men daarop zoowel de hop drogen als het
graan in de mouterij.
Te Proven reeds heeft M. Marcel Top zulk een hopast met
ventilator laten bouwen.
I bestaal hoofdzakelijk uit eene plaat (zie
fig. 3), die slechts een tot twee meter
boven den grond verheven is, een
waaronder eene hevige beweging en
trek van wanne lucht door een venti
lator of windmolen (2) die op zijds de
vuring staat, voortgebracht wordt. D.e
sterke stroom van warme lucht wordt
omhoog gedreven door de dikke laag
hop (fig. 4), om deze droog te krijgen
beneden de plaat of droogtafel ontstaat
er een aanzienlijk verschil van lucht-
de onderzijde en de bovenzijde der laa~