De Winckler-hopast. 43 Dit drogerijslelsel Fig. 3. Uitwendig zicht van dit droogcrijstelsel. drukking' tusschen hopbellen (5). De drukking al de onderzijde van deze laag hopbellen laat toe dat een deel der warme lucht langs de afleidingsbuis (8) naar den vuurhaard (1) terugkomt aldoor den warmterege- laar (9'. Integendeel de waterdamp, die uit de hopbellen opslijgt (6), gaat weg langs de schouw. Het voornaamste deel is de ventilator, die door een motor in gang gehouden wordt deze ventilator zuigt warme gassen der vuring op samen met koude lucht die door het luchtgat (2) binnenkomt. De warmte blijft altijd gematigd op daaromtrent 40°, dank zij den warmteregelaar (81 men kan in de bovenkamer (6) en in de onderkamer (4) een automatischen warmtemeter (ther mometer) plaatsen om steeds den warmtegraad na te gaan. De proefnemingen bij M. Top zullen uitwijzen hoe men deze ast voor het drogen zal behoeven te gebruiken. A. DE JAEGHER. Een kunst is het met de huidige hopasten gladgroene, fijn- geurige, droge hop te bekomen. Goud zou de Winckler-hopast waard zijn, kon men daarop zoowel de hop drogen als het graan in de mouterij. Te Proven reeds heeft M. Marcel Top zulk een hopast met ventilator laten bouwen. I bestaal hoofdzakelijk uit eene plaat (zie fig. 3), die slechts een tot twee meter boven den grond verheven is, een waaronder eene hevige beweging en trek van wanne lucht door een venti lator of windmolen (2) die op zijds de vuring staat, voortgebracht wordt. D.e sterke stroom van warme lucht wordt omhoog gedreven door de dikke laag hop (fig. 4), om deze droog te krijgen beneden de plaat of droogtafel ontstaat er een aanzienlijk verschil van lucht- de onderzijde en de bovenzijde der laa~

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1927 | | pagina 19