Hopspuit Henri DEROO Poperinghe De beste hopspuit, met gebreveteerde Ians die smoor of neveldamp voortbrengt. 4 jaar 1927 die fel aangetast werd door de nieuwe ziekte Pero- nospora genaamd. Doch niet zeldzaam valt het voor dat de planter een fijn produkt kweekt maar door een slechte behandeling, bijzon derlijk in het drogen, doet hij alle goede hoedanigheden ver liezen. Het drogen der hop blijft altijd de hoofdzakelijke be werking het vergt een goed ingericht toestel (droogast) en geen zorgen zijn er te veel aan besteed.... Slecht' gedroogd, heeft de hop geen groene kleur, geen goede reuk, geen echie waarde meer. Bijzonder als wij nu kunnen bemerken dat de moderne brouwerij niets anders dan fijne hop kan verbruiken, en dal, niettegenstaande den overvloed van goedkoope Belgische hop de groote brouwerij verplicht is kostelijke vreemde produklen (Beiersche en Boheemsche hop) in te koopen, dan komt hel klaar uit dat er maar ééne enkele redplank voor de Belgisdu hopkultuur kan gevonden worden wij moeten alles doen wat mogelijk is om goedeonberispelijke waar voort te bren gen... Een voorbeeld een Brabantsche hopplanter heeft dees jaar hop gekweekt die aan goede Duitsche waar kan vergele ken worden, en die bij den brouwer dezelfde bestemming waard is die hop, aan de 3/4 van den prijs der Duitsche hc verkocht, brengt hem 1500 frank de 100 pond op. Een andere planter heeft niets gedaan aan zijn hop tegen de Peronospora, hij heeft ze maai- laten groeien 1 Hij heeft ze daarbij slecht gedroogd, en verkoopt ze als gelegenheid komi want eens dat de groote nood aan hop, bij de brouwers hier en elders, die er deze laatste jaren bestond, verdreven zal zijn, zal die gelegenheid om rap te verkoopen, zich niet meer voor doen... Hij verkoopt zijn hop aan 300 frank de 100 pond 1 baat ons nu veronderstellen dat die laatste planter geen winst meer doet aan zijn hop, hetgeen feitelijk zoo is, dan is hij natuurlijk verplicht zijn hopkultuur te staken...

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1928 | | pagina 8