Hopspuit Henri DEROO Poperinghe
De beste hopspuit, met gebreveteerde Ians
die smoor of neveldamp voortbrengt.
4
jaar 1927 die fel aangetast werd door de nieuwe ziekte Pero-
nospora genaamd.
Doch niet zeldzaam valt het voor dat de planter een fijn
produkt kweekt maar door een slechte behandeling, bijzon
derlijk in het drogen, doet hij alle goede hoedanigheden ver
liezen. Het drogen der hop blijft altijd de hoofdzakelijke be
werking het vergt een goed ingericht toestel (droogast) en
geen zorgen zijn er te veel aan besteed.... Slecht' gedroogd,
heeft de hop geen groene kleur, geen goede reuk, geen echie
waarde meer.
Bijzonder als wij nu kunnen bemerken dat de moderne
brouwerij niets anders dan fijne hop kan verbruiken, en dal,
niettegenstaande den overvloed van goedkoope Belgische hop
de groote brouwerij verplicht is kostelijke vreemde produklen
(Beiersche en Boheemsche hop) in te koopen, dan komt hel
klaar uit dat er maar ééne enkele redplank voor de Belgisdu
hopkultuur kan gevonden worden wij moeten alles doen
wat mogelijk is om goedeonberispelijke waar voort te bren
gen...
Een voorbeeld een Brabantsche hopplanter heeft dees
jaar hop gekweekt die aan goede Duitsche waar kan vergele
ken worden, en die bij den brouwer dezelfde bestemming
waard is die hop, aan de 3/4 van den prijs der Duitsche hc
verkocht, brengt hem 1500 frank de 100 pond op.
Een andere planter heeft niets gedaan aan zijn hop tegen
de Peronospora, hij heeft ze maai- laten groeien 1 Hij heeft ze
daarbij slecht gedroogd, en verkoopt ze als gelegenheid komi
want eens dat de groote nood aan hop, bij de brouwers hier
en elders, die er deze laatste jaren bestond, verdreven zal zijn,
zal die gelegenheid om rap te verkoopen, zich niet meer voor
doen... Hij verkoopt zijn hop aan 300 frank de 100 pond 1
baat ons nu veronderstellen dat die laatste planter geen
winst meer doet aan zijn hop, hetgeen feitelijk zoo is,
dan is hij natuurlijk verplicht zijn hopkultuur te staken...