öiizicht van sen Poperingsch hoppeveld.
35
Niet de wasdom noch de ziektenverspreiding, noch de voor
uitzichten van opbrengst wil ik hier aanraken, maar wel de
samenstelling beschrijven van wat men noemt een veld Bu-
vrinsche hop.
Te zijner tijd werd er wel van keuze der planten, uitle-
zing enz... gesproken en er werd geschreven dat men stekken
of zogers kiezen moet van beste planten en zoo meer,
maar het blijkt dat de samenstelling van een gewoon hoppe
veld nooit onderzocht werd.
Het is wel duidelijk dat de hopplanter altijd tracht om een
gelijkvormig produkt voort te brengen dat tevens uitmunt
door kleur en aroma. Om zulks te kunnen moet zijne hop
(gelijkmatig rijpen en dan verder oordeelkundig behandeld
worden.
Daar de warme lucht vollediger benuttigd wordt in droogas
ten met meer dan één droogtafel is het duidelijk dat er minder
brandstof zal noodig zijn om eenzelfde hoeveelheid hop te dro
gen.
Door Dr. Ing. Huber, werden volgende cijfers vastgesteld
lm3 lucht nam 0,0103 tot 0,0188 kgr water op, in asten
met talrijke drooglafels.
Intu lucht nam slecht 0,004 kgr water op in asten mot ééue
droogtafel.
100 kgr droge hop werden bekomen met 18.000 tot 33.000 m3
luchtstroom, in asten met talrijke droogtafels.
100 kgr droge hop werden bekomen met 85.000 m3 luchtstroom
in asten met één droogtafel.
In asten met meerdere droogtafels vergen 100 kgr droge hop
130.000 tot 237.000 caloriën, terwijl in asten met één droogtafel
men minstens 610.000 cal. noodig heeft.
Daar de laatste cijfers de vergelijking geven voor wat het
brandstof verbruik betreft blijkt het dat door te drogen met
meerdere droogtafels men den helft tot de twee derden brand
stof uitsparen kan.