öiizicht van sen Poperingsch hoppeveld. 35 Niet de wasdom noch de ziektenverspreiding, noch de voor uitzichten van opbrengst wil ik hier aanraken, maar wel de samenstelling beschrijven van wat men noemt een veld Bu- vrinsche hop. Te zijner tijd werd er wel van keuze der planten, uitle- zing enz... gesproken en er werd geschreven dat men stekken of zogers kiezen moet van beste planten en zoo meer, maar het blijkt dat de samenstelling van een gewoon hoppe veld nooit onderzocht werd. Het is wel duidelijk dat de hopplanter altijd tracht om een gelijkvormig produkt voort te brengen dat tevens uitmunt door kleur en aroma. Om zulks te kunnen moet zijne hop (gelijkmatig rijpen en dan verder oordeelkundig behandeld worden. Daar de warme lucht vollediger benuttigd wordt in droogas ten met meer dan één droogtafel is het duidelijk dat er minder brandstof zal noodig zijn om eenzelfde hoeveelheid hop te dro gen. Door Dr. Ing. Huber, werden volgende cijfers vastgesteld lm3 lucht nam 0,0103 tot 0,0188 kgr water op, in asten met talrijke drooglafels. Intu lucht nam slecht 0,004 kgr water op in asten mot ééue droogtafel. 100 kgr droge hop werden bekomen met 18.000 tot 33.000 m3 luchtstroom, in asten met talrijke droogtafels. 100 kgr droge hop werden bekomen met 85.000 m3 luchtstroom in asten met één droogtafel. In asten met meerdere droogtafels vergen 100 kgr droge hop 130.000 tot 237.000 caloriën, terwijl in asten met één droogtafel men minstens 610.000 cal. noodig heeft. Daar de laatste cijfers de vergelijking geven voor wat het brandstof verbruik betreft blijkt het dat door te drogen met meerdere droogtafels men den helft tot de twee derden brand stof uitsparen kan.

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1931 | | pagina 11