14
keuring:
verheugen in de belangstelling van een
en vooral van de belangrijke inrichtin-
Hierdoor waren wc in de mogelijkheid vanaf 15 september bij alle
leveringen van te-certificeren primahop aanwezig te zijn, en alle kultuur-
balen onmiddellijk voorlopig te loden.
Verder kon het persen dezer hop in de handelsmagazijnen geschie
den onder doorlopend toezicht van een afgevaardigde van het Hopinstituut.
Waar dit eksperiment vanaf het eerste jaar voor 80 der gevallen
volledig kon doorgevoerd worden, hopen we toekomend jaar, mits een
kleine aanpassing over gans de lijn dit resultaat te bereiken.
In aansluiting hiermede houd ik eraan de leden van de kcurings
kommissie een speciaal dankwoord te richten. Dank aan hun inspannin
gen waren deze uitslagen mogelijk.
Met dezelfde adem wens ik de spontane medewerking van de bc
trokken hophandelaars hierbij te onderlijnen. Het zich vrijwillig onder
werpen aan de nieuwe kontrole-regelen en hun zeer loyale houding tegen
over de afgevaardigde leden van de keuring kommissie in hun magazijnen,
pleiten ongetwijfeld voor de eerlijkheidszin dezer handelaars.
Alvorens te eindigen weze het me nog tccgclaten een persoonlijke
beschouwing te wijden omtrent de certifikatie en de valorisatie onzer bin
nenlandse hopfaam.
Niettegenstaande de grote hoeveelheden hop, onderworpen aan onze
kontrole, is het Hopinstituut- van Popcringc er heden in geslaagd een zeer
degelijk keuringssysteem uit te bouwen. De hop die met onze driedubbele
waarborg wordt bekleed, is werkelijk een product van allereerste hoedanig
heid. Wordt de Primahop met certificaat immers in de betrokken liov-
middens niet algemeen aanzien als de Belgische Prima-prirna of I-Ioch
prima 7
Inzake afzet kunnen wc ons
ruim deel der Belgische Brouwerij
gen dezer nijverheid.
Het blijft echter een feit dat niet alle hop, die aan de vereisten
voldoet, met een certifikaat wordt bekleed. Een groot deel dezer nict-gclode
hop wordt zekerlijk voor de uitvoer bestemd. Lang, deze weg komen wc
vaak, op het terrein van de wereldmarkt, in konkurrentie met de befaamde
hopprodukten van Centraal Europa.
Ik geloof dat de bestaande uitvoer van Belgische hop en vooral
deze van de eerste kwaliteit tot een betrekkelijk geringe schaal beperkt
blijft. Daarentegen zijn de afzetgebieden in de wereld vrij grootterwijl
ze de laatste jaren, vooral in de tropische gebieden, steeds verder worden
uitgc breid.
Ik vraag me hierbij af, of we, met de beschikbare middelen van ver
edelde rassen en volop verbeterde kwaliteit, niet op het punt gekomen
zijn, dat we de inspanningen dienen te bundelen tot verovering van een
Belgische hop
de wereld vrij grootterwijl