14 keuring: verheugen in de belangstelling van een en vooral van de belangrijke inrichtin- Hierdoor waren wc in de mogelijkheid vanaf 15 september bij alle leveringen van te-certificeren primahop aanwezig te zijn, en alle kultuur- balen onmiddellijk voorlopig te loden. Verder kon het persen dezer hop in de handelsmagazijnen geschie den onder doorlopend toezicht van een afgevaardigde van het Hopinstituut. Waar dit eksperiment vanaf het eerste jaar voor 80 der gevallen volledig kon doorgevoerd worden, hopen we toekomend jaar, mits een kleine aanpassing over gans de lijn dit resultaat te bereiken. In aansluiting hiermede houd ik eraan de leden van de kcurings kommissie een speciaal dankwoord te richten. Dank aan hun inspannin gen waren deze uitslagen mogelijk. Met dezelfde adem wens ik de spontane medewerking van de bc trokken hophandelaars hierbij te onderlijnen. Het zich vrijwillig onder werpen aan de nieuwe kontrole-regelen en hun zeer loyale houding tegen over de afgevaardigde leden van de keuring kommissie in hun magazijnen, pleiten ongetwijfeld voor de eerlijkheidszin dezer handelaars. Alvorens te eindigen weze het me nog tccgclaten een persoonlijke beschouwing te wijden omtrent de certifikatie en de valorisatie onzer bin nenlandse hopfaam. Niettegenstaande de grote hoeveelheden hop, onderworpen aan onze kontrole, is het Hopinstituut- van Popcringc er heden in geslaagd een zeer degelijk keuringssysteem uit te bouwen. De hop die met onze driedubbele waarborg wordt bekleed, is werkelijk een product van allereerste hoedanig heid. Wordt de Primahop met certificaat immers in de betrokken liov- middens niet algemeen aanzien als de Belgische Prima-prirna of I-Ioch prima 7 Inzake afzet kunnen wc ons ruim deel der Belgische Brouwerij gen dezer nijverheid. Het blijft echter een feit dat niet alle hop, die aan de vereisten voldoet, met een certifikaat wordt bekleed. Een groot deel dezer nict-gclode hop wordt zekerlijk voor de uitvoer bestemd. Lang, deze weg komen wc vaak, op het terrein van de wereldmarkt, in konkurrentie met de befaamde hopprodukten van Centraal Europa. Ik geloof dat de bestaande uitvoer van Belgische hop en vooral deze van de eerste kwaliteit tot een betrekkelijk geringe schaal beperkt blijft. Daarentegen zijn de afzetgebieden in de wereld vrij grootterwijl ze de laatste jaren, vooral in de tropische gebieden, steeds verder worden uitgc breid. Ik vraag me hierbij af, of we, met de beschikbare middelen van ver edelde rassen en volop verbeterde kwaliteit, niet op het punt gekomen zijn, dat we de inspanningen dienen te bundelen tot verovering van een Belgische hop de wereld vrij grootterwijl

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1956 | | pagina 15