KIJKJES IN DE ENGELSE HOPKULTUUR G. A. EMERY Entomologist Vertaald van het Engels 77 Wanneer een vergelijking gemaakt wordt tussen de hopkultuur in Engeland, haar metodes en de middelen die er worden aangewend, met deze in Belgie, Tsjecho-Slowakije, Yougo-Slavië en de Elzas, moet met verscheidene omstandigheden rekening gehouden worden. In Engeland wordt hop in de regel als hoofdteelt gekweekt door een betrekkelijk gering aantal hopplanters voor de tamelijk belangrijke bebouwde oppervlakte. In de Kent is hopteelt veelal met fruitkultuur gemengd en in Here ford zeer dikwijls met mestveeteclt. De individuele bedrijven zijn in En geland veel groter dan in de andere landen en bezitten een oppervlakte van 2 tot 40 ha. Daarnaast zijn er enkele kuituren van sommige belang rijke brouwerijen, die elk 200 ha of meer beslaan. Wij mogen aannemen dat de gemiddelde oppervlakte per bedrijf ligt tussen 5 a 10 ha. In Tsjecho-Slowakije zijn er ook wel talrijke bedrijven met deze oppervlakte, doch er zijn er ook veel van minder belang, terwijl in Bel gic, Yougo-Slavië en de Elzas de bedrijven gemiddeld minder dan 1 ha beslaan en de hop maakt er slechts een deel uit van de gemengde kuituur. In grote bedrijven is het voor de hopplanter onmogelijk het werk alleen met de hulp van de familieleden af te handelen en er moet nood- zakelijk gezocht worden naar vreemde werkkrachten, hetgeen kostelijk is en terzelfdertijd moeilijk te vinden. Verder is het een moeizame taak, in een met gemengd bedrijf, het werk over het ganse jaar te verdelen. Voor het optrekken en het plukken van de hop heeft men steeds zijn toevlucht moeten nemen tot gelegenhcids-arbcidskracht, maar het vinden van deze kracht was in de laatste tijden een nijpend probleem geworden. Hieruit vloeide logisch voort dat in Engeland de mechanisatie tot het maximum werd opgedreven. liet sproeien met de handlans werd sedert geruime tijd reeds volledig verlaten, daar dit praktisch wegens ge brek aan werkkracht niet meer uit te voeren was. Het automatisch sproei en met vaststaande sprocirampen kwam algemeen in gebruik, meestal met

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1956 | | pagina 6