KIJKJES IN DE ENGELSE
HOPKULTUUR
G. A. EMERY
Entomologist
Vertaald van het Engels
77
Wanneer een vergelijking gemaakt wordt tussen de hopkultuur in
Engeland, haar metodes en de middelen die er worden aangewend, met
deze in Belgie, Tsjecho-Slowakije, Yougo-Slavië en de Elzas, moet met
verscheidene omstandigheden rekening gehouden worden. In Engeland
wordt hop in de regel als hoofdteelt gekweekt door een betrekkelijk gering
aantal hopplanters voor de tamelijk belangrijke bebouwde oppervlakte.
In de Kent is hopteelt veelal met fruitkultuur gemengd en in Here
ford zeer dikwijls met mestveeteclt. De individuele bedrijven zijn in En
geland veel groter dan in de andere landen en bezitten een oppervlakte
van 2 tot 40 ha. Daarnaast zijn er enkele kuituren van sommige belang
rijke brouwerijen, die elk 200 ha of meer beslaan. Wij mogen aannemen
dat de gemiddelde oppervlakte per bedrijf ligt tussen 5 a 10 ha.
In Tsjecho-Slowakije zijn er ook wel talrijke bedrijven met deze
oppervlakte, doch er zijn er ook veel van minder belang, terwijl in Bel
gic, Yougo-Slavië en de Elzas de bedrijven gemiddeld minder dan 1 ha
beslaan en de hop maakt er slechts een deel uit van de gemengde kuituur.
In grote bedrijven is het voor de hopplanter onmogelijk het werk
alleen met de hulp van de familieleden af te handelen en er moet nood-
zakelijk gezocht worden naar vreemde werkkrachten, hetgeen kostelijk is
en terzelfdertijd moeilijk te vinden. Verder is het een moeizame taak, in
een met gemengd bedrijf, het werk over het ganse jaar te verdelen.
Voor het optrekken en het plukken van de hop heeft men steeds
zijn toevlucht moeten nemen tot gelegenhcids-arbcidskracht, maar het
vinden van deze kracht was in de laatste tijden een nijpend probleem
geworden. Hieruit vloeide logisch voort dat in Engeland de mechanisatie
tot het maximum werd opgedreven. liet sproeien met de handlans werd
sedert geruime tijd reeds volledig verlaten, daar dit praktisch wegens ge
brek aan werkkracht niet meer uit te voeren was. Het automatisch sproei
en met vaststaande sprocirampen kwam algemeen in gebruik, meestal met