120 Dc oogst san de laatste plukweek (17-22 september) vertoonde het hoogste hipulinegehaltc, daar vanaf half september het weder beter werd. De kwaliteit van dit jaar laat in het algemeen te wensen over. Het bitterheidsvermogen is laag Hallertau en Saaz 4.5 a 6. uitzonderlijk 6,5 of meer (gemiddelden voor de plukperiodc) Tettnang 3,5 a 4,5 Northern Brewer9 a 10. Hallertau bezat verleden jaar een bitterheidsvermogen van 7 a 9. Het tekort aan zonlicht en warmte in augustus en de eerste helft van september in 1956 werden wc op dat gebied zeer karig bedeeld en de vroege pluk verklaren op voldoende wijze de algemene daling van het bitterheidsvermogen. Het hoog vochtgehalte van de groene waar deed evenmin het drogen vlot verlopen. In talrijke gevallen verbleef de hop 10 a 12 uur en zelf langer op de droogtafcl. Sommige planters zagen zich verplicht hun hop te herdrogen. Gemiddeld gezien, mag aangenomen worden dat 4.8 a 5 kg groene hop nodig waren om 1 kg droge hop te bekomen. Het zwavelen werd dit jaar toegepast. Door het zwavelen verstaat men het verbranden van zwavel, op het einde van het droogproces. Deze bewerking wordt sedert de oorlog door de planters zelf maar weinig uitgevoerd en de hophandelaars houden er trouwens niet aan dat zij op de hoeve zou geschieden. De storm van 29 juli en de zeer ongunstige weersgesteldheden in augustus en het begin van september hebben de opbrengsten fel verlaagd Een gemiddelde van 2 a 2.500 pond per ha voor de variëteiten Hallertau, Saaz, Tettnang, werd zelden overschreden de opbrengsten van de Engelse soorten waren weliswaar iets hoger. liet mckanisch plukken heeft in het gewest Poperingc geen verdere uitbreiding genomen en werd slechts, zoals in 1955, op een bedrijf uitge voerd. De belangstelling voor de hopplukinachinc bleef echter zeer groot en de demonstratiedag die bij deze gelegenheid werd ingericht, kende een buitengewoon sukses. De moeilijkheden om aan plukkers te geraken wa ren er heel zeker niet vreemd aan, en bij normale produktie had men in dat opzicht nog meer gesukkeld In de aankoopprijs van de plukmachinc moet wel de voornaamste reden van die geringe uitbreiding gezocht worden technisch gezien, zijn de bekomen uitslagen nochtans zeer bevredigend. Menig hopplanter stel de zich de vraag of de mobiele niet boven de stationaire machine diende gekozen. Persoonlijk zijn wij de mening toegedaan dat de stationaire hop- plukinaclune voor de meeste bedrijven de beste oplossing vormt. De rijen afstand van onze hopvelden leent zich niet gemakkelijk tot het gebruik

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1956 | | pagina 33