124 vermeldt o.a. een schuim heerlijk middel tegen de dood een halve ui Een ander Oosters volk brouwde op echtere manier. Xenophoon verhaalt in de Anabasis dat de voorzichtige Armeniërs grote kommen gerstewijn opsloegen in ondergrondse bewaarplaatsen, voor de winter. De feitclijke gerstekorrels dreven boxen op de kommen, gelijk met de rand, en in de kommen bevonden zich rieten stokjes zonder knopen. Wan neer men dorstig was, moest men een riet nemen en de wijn in de mond zuigen Die wijn was zeer sterk en wanneer men er aan gewoon geraakte, zeer aangenaam om drinken Die inboorling van een wijnproducerend land brengt aldus een milde hulde, die slechts overtroffen wordt door Diodorus die de Zythum proefde. Hij werd gebrouwd te Pelusium, in Egypte, en moest niet onderdoen voor wijn. De in Plinius’ «Natuurlijke Historie» aan het bier gewijde para grafen zijn streng lakend Helaas, wat een wonderbaar vernuft de on deugd bezit Er werd zelfs een metode ontdekt om water dronken makende eigenschappen te geven Deze laakbare metode werd beoefend door de Kelten In de verschillende provincies van Gallic en Spanje zijn er ver scheidene manieren om die sterke drank onder verschillende benamingen te bereiden, alhoewel het beginsel hetzelfde is.Plinius vermeldt Caelia en Ccrea als de namen van Spaanse bieren, Ccrevisia als de Galli sche variëteitCerveza is het huidige Spaanse woord om bier aan te duiden. Het was onvermijdelijk dat de handelsvoortbrcngst van een zo nut- een beroepsgilde en dan de Staat. De geschiedkundige Rostovtzcff doet opmer- brouwer sedert onheuglijke tijden bc- in bier- tige xx'aar eerst zon overgaan in de handen van in de handen van ken dat het bijzonder beroep x'an stond in Egypte, ongetwijfeld een x'eel betere drank voortbrengend dan de thuisbrouw. In de Ptolemeus-periode stond de voortbrengst en de klein handel van bier onder het toezicht van de koning. Hij leverde de gerst aan de brouwers, inde de x’oordclen en liet rekening houden door zijn eigen agenten. De brouwkunst was met beperkt tot het midden oosten. Lang voor dat de Chinezen in aanraking kwamen met de rest van de wereld, was hun meest gewaardeerde drank een uitheemse vorm van bier. Ten minste zo vroeg als de zesde eeuxx' v. Chr. werd hij bereid uit twee delen gierst en een deel rijst, warm gemaakt in aarden vaten box'en een gekontrolccrd vuur. Tarwebloem werd toegexoegd als gist, en geurige planten xoor de smaak. Daar de druiven hun onbekend waren, is het mogelijk dat dit de drank was waaraan Confucius zelf zich had oxergegeven hij kende geen maat doch maakte zichzelf niet dronken

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1956 | | pagina 37