124
vermeldt o.a. een
schuim
heerlijk middel tegen de dood een halve ui
Een ander Oosters volk brouwde op echtere manier. Xenophoon
verhaalt in de Anabasis dat de voorzichtige Armeniërs grote kommen
gerstewijn opsloegen in ondergrondse bewaarplaatsen, voor de winter.
De feitclijke gerstekorrels dreven boxen op de kommen, gelijk met de
rand, en in de kommen bevonden zich rieten stokjes zonder knopen. Wan
neer men dorstig was, moest men een riet nemen en de wijn in de mond
zuigen Die wijn was zeer sterk en wanneer men er aan gewoon geraakte,
zeer aangenaam om drinken Die inboorling van een wijnproducerend
land brengt aldus een milde hulde, die slechts overtroffen wordt door
Diodorus die de Zythum proefde. Hij werd gebrouwd te Pelusium,
in Egypte, en moest niet onderdoen voor wijn.
De in Plinius’ «Natuurlijke Historie» aan het bier gewijde para
grafen zijn streng lakend Helaas, wat een wonderbaar vernuft de on
deugd bezit Er werd zelfs een metode ontdekt om water dronken makende
eigenschappen te geven Deze laakbare metode werd beoefend door de
Kelten In de verschillende provincies van Gallic en Spanje zijn er ver
scheidene manieren om die sterke drank onder verschillende benamingen
te bereiden, alhoewel het beginsel hetzelfde is.Plinius vermeldt Caelia
en Ccrea als de namen van Spaanse bieren, Ccrevisia als de Galli
sche variëteitCerveza is het huidige Spaanse woord om bier aan te
duiden.
Het was onvermijdelijk dat de handelsvoortbrcngst van een zo nut-
een beroepsgilde en dan
de Staat. De geschiedkundige Rostovtzcff doet opmer-
brouwer sedert onheuglijke tijden bc-
in bier-
tige xx'aar eerst zon overgaan in de handen van
in de handen van
ken dat het bijzonder beroep x'an
stond in Egypte, ongetwijfeld een x'eel betere drank voortbrengend dan
de thuisbrouw. In de Ptolemeus-periode stond de voortbrengst en de klein
handel van bier onder het toezicht van de koning. Hij leverde de gerst
aan de brouwers, inde de x’oordclen en liet rekening houden door zijn
eigen agenten.
De brouwkunst was met beperkt tot het midden oosten. Lang voor
dat de Chinezen in aanraking kwamen met de rest van de wereld, was hun
meest gewaardeerde drank een uitheemse vorm van bier. Ten minste zo
vroeg als de zesde eeuxx' v. Chr. werd hij bereid uit twee delen gierst en
een deel rijst, warm gemaakt in aarden vaten box'en een gekontrolccrd
vuur. Tarwebloem werd toegexoegd als gist, en geurige planten xoor de
smaak. Daar de druiven hun onbekend waren, is het mogelijk dat dit de
drank was waaraan Confucius zelf zich had oxergegeven hij kende geen
maat doch maakte zichzelf niet dronken