-
De Hopplukmachine Allaeys. Poperinge. Produktic 180 240 planten per uur.
of ver-
28
1957 van welkekrankheit
zodat het regelmatig wieden in het hopveld zich als een onontbeerlijke
hygiënische maatregel opdrmgt. Dc houterige delen van de afgestorven
planten stellen, zoals trouwens de overgebleven hopperanken, voedings
stoffen ter beschikking van de ziekteverwekkers, die voor de instandhouding
van de soort cr natuurlijk goed gebruik zullen weten van te maken. Door
het regelmatig wieden bekomt men tevens een betere bodcmvcrluchting,
en iedereen weet dat op dichtgeslagen gronden de levensvoorwaarden altijd
gunstiger uitvallen voor de schadelijke micro organismen dan voor de plant
zelf. Het uitwieden wakkert dus onrechtstreeks de plantengroei aan.
In verband met het voorgaande, weze nog aangestipt dat de zwam
Verticiïlium alboatrum die veruit de meeste schade aanricht, een predilectic
heeft voor de aardappel- cn tomatenteelt, liet verbouwen van aardappelen
tussen de rijen of in de onnnddellijkc nabijheid van een hopveld is der
halve af te raden. Wanneer de schade meer dan 30% bedraagt, moeten
de wortelstokken terstond uitgeroeid worden cn zal men minstens 10 jaar
wachten vooraleer op dezelfde plaats ecu nieuwe lochting aan te leggen,
daar het bewezen is geweest dat de betrokken organismen even lang in
leven konden blijven. Het zou inderdaad onzin zijn in dergclijke omstandig
heden de cultuur te willen voortzetten. De op zieke percelen aangeplante
hop gaf anderzijds aanleiding na 1 of 2 jaar tot een herbesmetting van
50-60
De Duitse hopteelt bleef in