DE INTERNATIONALE HOPHANDEL IN BELGIË HOOFDSTUK II 1. WAT GEBEURT ER MET DE BELGISCHE HOP? 59 een zich De Belgische hop werd aanvankelijk in het binnenland gro tendeels opgenomen en was zelfs in het buitenland zeer gegeerd. Deze toestand is na de eerste wereldoorlog volledig veranderd. In die tijd was de Belgische hop gekend als een minderwaardig produkt. De brouwtechnieken zijn in de laatste decennia veel veran derd, zodat dit op de hop en de hopsoorten zijn invloed heeft doen gelden. Bij het begin van deze eeuw stonden wij met een zeer hoog aantal brouwerijen dat geleidelijk verminderde en zich ge concentreerd heeft tot enkele grote brouwerijen. In 50 jaar tijd zijn de brouwerijen in België ongeveer tot 1/5 verminderd. De teruggang is slechts begonnen rond de eeuw wisseling De concentratie in de brouwindustrie werd zeer sterk doorgevoerd. De kleine brouwerijen hebben plaats gemaakt voor de grote. In iedere stad vond men vroeger soms meerdere brouwe rijen. nu zijn die steden zeldzaam geworden. De brouwnijverheid is momenteel sterk geconcentreerd in de driehoek Leuven - Mechelen - Brussel. Een van de faktoren die aanleiding gegeven hebben dat de Belgische hop voor de bierbereidmg niet meer aanvaard werd, ligt aan het feit dat gedurende de laatste jaren de consumptie van bie ren bij lage gisting gebrouwd gestegen is. Bij deze methode van brouwen heeft men vooral goede kwaliteitshop nodig die men op dat ogenblik niet bij de inlandse producenten vond. De buitenlandse hop werd hierdoor op de binnenlandse markt bevoordeligd. De in landse hop werd verkocht aan kleinere brouwerijen die nog volgens In de tijd vond men zelfs kleine brouwinrichtingen op de landbouwbedrijven in de hopstreek. Nu zijn deze helemaal ver dwenen. In de Franse hopstreek Elzas vindt men nog hotels en herbergen die zelf hun bier brouwen.

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1958 | | pagina 20