DE INTERNATIONALE HOPHANDEL
IN BELGIË
HOOFDSTUK II
1. WAT GEBEURT ER MET DE BELGISCHE HOP?
59
een
zich
De Belgische hop werd aanvankelijk in het binnenland gro
tendeels opgenomen en was zelfs in het buitenland zeer gegeerd.
Deze toestand is na de eerste wereldoorlog volledig veranderd. In
die tijd was de Belgische hop gekend als een minderwaardig produkt.
De brouwtechnieken zijn in de laatste decennia veel veran
derd, zodat dit op de hop en de hopsoorten zijn invloed heeft doen
gelden. Bij het begin van deze eeuw stonden wij met een zeer
hoog aantal brouwerijen dat geleidelijk verminderde en zich ge
concentreerd heeft tot enkele grote brouwerijen.
In 50 jaar tijd zijn de brouwerijen in België ongeveer tot
1/5 verminderd. De teruggang is slechts begonnen rond de eeuw
wisseling De concentratie in de brouwindustrie werd zeer sterk
doorgevoerd. De kleine brouwerijen hebben plaats gemaakt voor
de grote. In iedere stad vond men vroeger soms meerdere brouwe
rijen. nu zijn die steden zeldzaam geworden.
De brouwnijverheid is momenteel sterk geconcentreerd in de
driehoek Leuven - Mechelen - Brussel.
Een van de faktoren die aanleiding gegeven hebben dat de
Belgische hop voor de bierbereidmg niet meer aanvaard werd, ligt
aan het feit dat gedurende de laatste jaren de consumptie van bie
ren bij lage gisting gebrouwd gestegen is. Bij deze methode van
brouwen heeft men vooral goede kwaliteitshop nodig die men op
dat ogenblik niet bij de inlandse producenten vond. De buitenlandse
hop werd hierdoor op de binnenlandse markt bevoordeligd. De in
landse hop werd verkocht aan kleinere brouwerijen die nog volgens
In de tijd vond men zelfs kleine brouwinrichtingen op de
landbouwbedrijven in de hopstreek. Nu zijn deze helemaal ver
dwenen. In de Franse hopstreek Elzas vindt men nog hotels en
herbergen die zelf hun bier brouwen.