VERBETERING VAN DE HOPKULTUUR HOOFDSTUK V: NOODZAAK VAN DE REGLEMENTERING i. 75 voor een Straatsburg als zetel. De verschillende landen hebben er elk hun officiële vertegenwoordigers. 2. De uitwisseling van opgedane ervaringen, technische verbete ringen. Eveneens uitwisseling van hopmonsters en boniterings- werkwijzen. 3. De vorming van een verdere verbetering van ding. 4. Kontaktname met de beroepsorganisaties van het brouwerijwe- zen om een overeenstemming te bewerkstelligen tussen produktie en behoefte, zowel wat kwantiteit als kwaliteit betreft. Deze vereniging is een mooi opzet geweest, doch we be twijfelen of zij reeds positieve resultaten geboekt heeft. Nochtans ligt misschien in de schoot van deze een mogelijkheid om in de Europese markt een grote rol te spelen. Uit alles wat wij reeds weten over de hopteelt, de hoppro- duktie en de hopbehoefte in het binnenland lijkt het ons zeer ver wonderlijk dat er een sanering noodzakelijk wordt geacht om de hopmarkt op betere leest te schoeien. Immers wat d’ produktie betreft, deze bereikt maar amper de helft van het inlandse verbruik, daar dient aan toegevoegd dat er nog een deel van de Belgische hopproduktie uitgevoerd wordt. Wanneer wij dit samen overschouwen dan zien wij dat er een groot tekort is aan hop op de binnenlandse markt. De vraag ligt veel hoger dan het aanbod, en toch is er sprake van een sanering wat de Belgische hopmarkt betreft, en die sanering is zelfs noodzaak geworden. Welke zijn nu de oorzaken van die noodzaak 1. - De grootste oorzaak van deze slechte marktvoorwaarden is de onbeperkte hopinvoer. Wanneer de vreemde hop op de bin- wetenschappelijke werkmethode voor de aanplantingsmethodes en ziektebestrij-

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1958 | | pagina 36