van 4 DE HOPOOGST 1958 voor 43 Pluk- datum 4-9 8-9 12-9 16-9 Punten voor aroma Bekomen punten 61.5 58,5 68.5 66,0 22 21 25 23 van van vochtgehalte van 13% De waarden voor tegenover 4.2 in 1957 De gemiddelde waarden van de Gebr. Variëteit Hallcrtau Bitterheids- vermogen 7,44 7.33 9.03 8.34 Zowel kwantitatief als kwalitatief heeft het te vroeg plukken ernstige gevolgen. Er zijn gevallen bekend waar men door te vroeg plukken 7 kg groene hop nodig had om 1 kg droge hop te beko men, waar enkele dagen later de verhouding 5 tot 1 bereikt werd. Bepaalde planters begonnen te plukken bij een bitterheidsvermogen en zelfs 3, terwijl het gemiddelde van het jaar nabij 7 ge legen was. Thans volgen de gemiddelde uitslagen voor de hopoogst 1958. Van 215 partijen en selekties werden analyse en bonitering uitgevoerd de analyseuitslagen zijn als hoog te beschouwen. Van de variëteit Hallertau werden 104 monsters geanaly seerd. De gemiddelde uitslag voor het bitterheidsvermogen bedraagt voor het land 7,13 voor Asse-Aalst 7.31. en voor Poperinge 6,77. Variëteit Saaz (33 monsters) gemiddeld bitterheidsvermogen voor het land 7,06; voor Asse-Aalst 7,05. en voor Poperinge 7.10. Variëteit Tettnang (9 monsters) 7,12 gemiddeld voor het land. Variëteit Northern Brewer (31 monsters) voor het land 12.33: voor Asse-Aalst 12.87 en voor Poperinge 11.20. Variëteit Star (8 monsters) gemiddeld bitterheidsvermogen voor het land 8,67. Vermeldenswaard is het feit dat de variëteit Record het hoogste bitterheidsvermogen heeft gegeven en wel de partij Van Droogenbroeck te St.-LIlriks-Kapelle met 14,07. Wat het vochtgehalte betreft waren 82.7 °/o van de partijen Asse-Aalst beneden 12%, terwijl slechts 44.4% der partijen Poperinge beneden 12% gelegen waren; 30,2% hadden een en 11,2% kwamen boven 14% vocht. pluk zijn gemiddeld voor Poperinge 3,7 voor Asse-Aalst 3.8 tegenover 3.8 in 1957. voor kleur en glans waren voor beide stre-

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1958 | | pagina 4