L 4 VERRASSEN DOOR ALLEMANDE UW hcpkultuur voor- humuLi, een bespreking van één der De Plaag of Pseudoperonospora HOPPLANTERS LAAT U NIET ZIEKTENAANTASTINGLN IN 1 De hop als meerjarige kultuurplant in een begrensde en homogene ruifflte is bijzonder gevoelig aan allerhande ziekten en schadeverwekkers. Plantenbescherming in de hopkultuur is dan ook een veelzijdig probleem De bestrijding van ziekten en andere schadeverwekkers verloopt niet steeds tot volle tevredenheid van de hopplanters. Bij de plantenbescherming is de kennis van de biologie zowel van de kultuurplanten (hier de hop) als van de schadeverwekkers even belang rijk als de kennis van de werkingswijzen, wachttijden en gebruiksvoor schriften van alle ingezette producten. Het is voor de hopplanter eveneens van groot belang dat hij de juiste aanwendingstechniek onder de knie heeft (juist tijdstip, juiste concen tratie, hoeveelheid water/ha aangepast aan groei stadium en totale blad- oppervlakte/ras, spuittechniek, enz.). Bij aanwending van scheikundige plantenbeschermingsmiddelen dient men met een ganse rij voorschriften rekening te houden, tw. de kultuurplanten (hier de hopplant) tegen alle schadeverwekkende organismen en ziekten te beschutten, doch tevens de kultuurplant niet te schaden in haar ontwikkeling, vruchtzetting en kwaliteit de juiste wachttijden eerbiedigen teneinde te voorkomen dat op het geoogste product geen schadelijke residu's voor mens of dier aanwezig zijn (komen hierop nog terug) Deze korte inleiding is van toepassing op alle methoden van planten bescherming, of het nu gaat om ziekten- of insectenbestrijding of onkruid- en scheutdoding. Vandaag willen wij ons beperken tot naamste zwamziekten in de hop, tw. of Valse Meeldauw. a) Pseudoperonospora humuLi of Plaag Deze ziekte wordt veroorzaakt door een zwam 'de Pseudoperonospora humuLi of valse meeldauw'. Zij is zeer verwant aan de 'Phytophtora infestans' (aardappelplaag) en de 'Plasmopara viticola' of de valse meeldauw op druiven.

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1983 | | pagina 5