m Op bezoek bij de Belgische Margarine Unie waar de tijne SOLO vervaardigd wordt Week-end Reportage Ontstaan en ontwikkeling der margarine- nijverheid DE ONTDEKKING VAN MÈGE MOURIÈS DE PARELMOER. GLANZENDE JACHT NAAR VETSTOFFEN ONTWIKKELING DER MARGARINENIJVERHEID DE BELGISCHE MARGARINE UNIE MARGARINE-PRODUC TIE IN ONS LAND II. In een moderne margarinefabriek DE BEREIDING DER OLIE IN DE MELKKAMER DE MARGARINE- FABRICATIE AUTOMATISCHE VERPAKKING CONTROLE EN NOG EENS CONTROLE EEN BAAN VAN 50 KM. HET WEKELIJKS NIEUWS Zaterdag 22 Nov. 1952 BIZ. IB. 1 4 BE32SO Op 2 December 1852 werd het Franse Keizerrijk hersteld door Napoleon III. Sedert de tijd dat zijn voorganger, de grote Bona parte, de plak zwaaide over Frank rijk was er in dat land nog maar weinig verbeterd op gebied van volkswelvaart. Als keizer was Na poleon III er absoluut niet in ge slaagd voldoende stevig in het za del te geraken, want zowel in het binnen- als in het buitenland had hij met grote tegenkantingen af te rekenen. Het land stelde hoge eisen, vooral aan een nazaat van Frankrijks wereldveroveraar. Na poleon III zelf had het lastig ge had in zijn jeugdjaren en wist wat ontbering betekende, hij kon dus volksnood en armoede begrijpen. Ten allen prijze wilde hij dan ook aan zijn volk enkele voldoe ningen schenken. In 1856 werd de Parijse wereldtentoonstelling inge richt. Frankrijk straalde naar bui ten en de wereld keek een ogen blik met ontzag op naar het her levende land waar opnieuw een Napoleon het bewind voerde. Napoleon III besloot dan ook de miserie van de Franse bevolking te lénigen, dat moest hem op bin nenlands gebied een hechte steun verzekeren. In 1869 loofde de Kei zer een aanzienlijke prijs uit, de prix Napoléon aan diegene die een vervangmiddel voor boter zou kunnen aanwijzen, even voedzaam en aangenaam van smaak. Boter was toen inderdaad niet in ieders bereik en velen moesten hun brood droog eten. Dergelijke uitvinding moest Napoleon III voor een wel doener der mensheid doen door gaan, want hij was het toch die als maecenas optrad voor de ge leerde die' met een nieuw voedings product voor de dag zou komen. De prijsvraag werd beantwoord en nog wel door verschillende in zenders. Onder de talrijke inzen dingen was er slechts één bruik baar voorstel, dat van Mège Mou- riès, leraar in de landbouwkunde. Ware die opzienbarende prijs vraag van de Keizer er niet ge weest, Mège Mouriès zou voorze ker nooit enige bekendheid ver worven hebben, maar thans staat hij in de geschiedenis aangetekend als de uitvinder der margarine. Mège Mouriès had het geraad zaam gevonden bij de natuur te rade te gaan. Zo kwam hij tot zeer belangrijke vaststellingen. Een koe, die enkele dagen lang geen vet- houdende bestanddelen te eten kreeg, gaf toch melk met een roomgehalte zoals voorheen. Zelfs als die koe gedurende twee dagen geen voedsel kreeg gaf zij toch nog melk met botergehalte. Het dier had dus blijkbaar uit vroegere voeding een vetvoorraad aangelegd en Mège Mouriès be sloot hieruit dat de omzetting van het voedsel der koe in botervet slechts onrechtstreeks gebeurde en hij ging nog verder met te beslui ten dat het mogelijk moest zijn boter te vervaardigen uit rundsvet, dat men na het slachten der koei en in voldoende mate bij de hand had, en uit alle vetten in het alge meen. De geleerde bestudeerde verder het boterprocesin de koe en bootste het na in zijn laborato rium. Rundvet werd gemengd met ontroomde melk en alkalihoudend water. Het mengsel werd op li chaamstemperatuur gehouden en middenin deze massa werd een varkensmaag gehangen. De maag fermenten deden het mengsel stil aan omzetten in een aangenaam smakende goudgele massa. Deze eerste proef bewees reeds voldoende dat Mège Mouriès zich op een goed spoor bevond en dat hij wel degelijk het middel gevon den had om op kunstmatige wijze een soort boter te vervaardigen. Om de geleerde in de gelegenheid te stellen zijn uitvinding verder uit te bouwen werd hem, zeer ver diend, de uitgeloofde prijs toege kend en kreeg hij te Poissy de be schikking over een ruim gebouw dat hij als proeffabriek kon in richten. De uitvinder, die een kostbaar geheim van de natuur achterhaald had, begon thans op practische wijze aan de uitwerking van zijn ontdekking. Van in het begin on derscheidde hij drie verschillende bewerkingen. De eerste bewerking bestond in het karnen, ook emul geren genoemd, van verschillende soorten vetten, afgeroomde melk en klierextracten. Deze bewerking gebeurde in vertinde metalen bak ken. Als vetten gebruikte men deze met een zeer laag smeltpunt. De aldus verkregen kunstroom werd daarna bij middel van ijs- water afgekoeld en nadat op spe ciale roosters de gestolde massa van het water ontdaan was bleef alleen nog als derde bewerking I over, de massa der bekomen vet- kristallen te kneden. Het resultaat was wonderbaar en men aarzelde niet het nieuw voedingsproduct op grote schaal ^e fabriceren. De nieuweling in de voedingswe reld kreeg de naam van marga rine. Dit woord is afkomstig van het Grieks woord marga- ritès wat betekent: parelmoer- glanzende. Wanneer men nu een moderne margarinefabriek bezoekt, zoals deze der Belgische Marga rine Unie te Merksem, en men slaat er aandachtig de massa gade die aan de buitenkant der koel- trommels kleeft en aldus omge toverd wordt in margarine, dan is men er zich goed van bewust dat deze naam zeer juist gekozen werd, want in die afkoelende mas sa zit er iets van de zachtgrijze glans van parelmoer. Het middel om dierlijk vet tot een aangenaam voedsel te verwer ken maakte ophef en men stelde zich heel nuchter de vraag of de bestaande voorraden het zouden kunnen bolwerken om de vraag naar deze grondstoffen te bevredi gen. De stichting van de eerste margarinefabriek te Poissy in 1870 was immers in 1872 gevolgd door de oprichting der margarinefabriek van Anton Jurgens, even later ge volgd door deze van Simon Van den Bergh, beide te Oss, in Neder land. De jonge nijverheid had het niet altijd gemakkelijk aan vol doende vetstoffen te geraken. Wetenschap en nijverheid gaan echter hand in hand en iedere dag worden nieuwe ontdekkingen ge daan. Dat was 60 jaar geleden ook het geval, en voor de ontluikende margarinenijverheid was het een paskogeltje dat de Franse schei kundige Paul Sabatier, die in 1912 de Nobelprijs voor scheikunde zou winnen, belangrijke ontdekkingen deed in verband met de katalyse. Daardoor werd bet mogelijk ver schillende natuurlijke vetten, die normaal slechts onder vloeibare toestand voorkomen in de natuur, te harden door deze oliën, met be hulp van nikkel, waterstof te doen opnemen. Deze laatste stap werd gezet door de scheikundige Nor man die aldus zowel plantaardige als dierlijke olie en vetstoffen ter beschikking stelde van de jonge margarinenijverheid. Walvisolie werd een gegeerde grondstof en voor de reusachtige walvissen was weldra geen plekje op de poolzeeën meer veilig. Figu ren als een Kapitein Larsen, uit Sandeford, in Noorwegen, werden de grote leveranciers van deze on ontbeerlijke grondstof. Vond Lar sen de Noordelijke IJszeeën wel dra te dun bezaaid met kostbare ollemijnendan trok hij naar de Zuidpool en daags vóór Kerst dag 1904 kwam hij met de eerste walvisolie aan wal die hij bemach tigde in de Weddellzee. Naast deze dierlijke olie kon men ook plantaardige olie bezigen voor de maragarinefabricatie. Te genwoordig is zelfs deze soort olie op de voorgrond getreden en wordt, in ons land ten minste, schier uit sluitend als grondstof gebezigd. De natuur heeft op dit terrein met zeer kwistige hand een ruime keuze van oliehoudende zaden ter beschikking van de immer zoeken de mens gesteld. Het is trouwens ontegenspreke lijk de taak van de wetenschaps mens steeds maar nieuwe gehei men van de natuur te ontsluieren en dan komt het herhaaldelijk aan he' licht dat men eeuwenlang de kostbaarste grondstoffen liet te loor gaan. Om dit te illustreren volstaat het voorbeeld der katoenzaden. Men hield dit zo kostbaar bestanddeel der katoenkernen vroeger voor een zeer gevaarlijk vergift. Da katoen zaden brachten de planters tot wanhoop en zij werden in moeras sen en op woest land gegooid om er te verrotten. Zij schenen de magische kracht te bezitten alle ziektekiemen tot zich te trekken en maakten aldus ganse landstre ken ongezond en onbewoonbaar. In Zuid-Amerika werden zelfs wetsvoorstellen ingediend om het aanplanten van katoen te verbie den, daar de verpesting der lucht door de katoenzaden een land plaag werd. De Fransman Roger Douille had in Indië een primitieve oliepers le- re'\ kennen en installeerde er in 1820 een te Marseille. Zijn voor beeld vond navolging; in 1886 be stonden er reeds 6 katoenolie- fabrieken en tegenwoordig zijn er meer dan 1200. Toen men het middel vond om plantaardige olie voor de marga- rinefabricatie aan te wenden kwam de katoenolie het eerst aan de beurt als grondstof. Een gevreesd vergift was grond stof voor de voedingsnijverheid ge worden. Wat ons land betreft weet ieder een en leert ieder kind dit vanaf de lagere school, dat Koning Leo pold II zijn land een onschatbare dienst bewees toon deze vooruit ziende Vorst aan België de rijk- Er is een tijd geweest dat men de samenleving in twee categorieën kon indelen: zij die hun brood droog aten en zij die het met boter besmeerden Die tijd ligt nog zo heel lang niet achter de rug, met moeite een 69-tal jaren. Vroeger had boter een kostbaar monopolie. Boter alleen, zoals zij gewonnen wordt uit melkroom, gold als vethoudend broodsmeersel. Wie zich de wielde kon veroorloven steeds boter op zijn brood te smeren en voor allerlei bereidingen in de keuken te bezigen, was een welstellend man. Alleen vet en reuzel konden de boter voor sommige keukenbereidingen ver ve-vangen. In de tegenwoordige tijdsomstandigheden is er geen schaarste meer aan huishoudelijke vetproducten. De boter heeft een koppige concurrent gekregen onder vorm van de margarine die tegenwoordig in ieder gezin burgerrecht verworven heeft. Men kan zich voorstellen wat een rampzalige toestand men zou beleven moest In de hui dige tijdsomstandigheden de margarine niet bestaan, als men aanneemt dat het margarinever- bruik in ons land ruim 70.000 ton per jaar bereikt. Neemt men daarbij in aanmerking dat de binnenlandse productie van boter 75.000 ton per jaar is en dat er nog 20.000 ton boter uit het buitenland wordt ingevoerd dan beseft men welk een vooraanstaande rol de margarine speelt op gebied van voeding. Zoals wij reeds vroeger schreven in ons blad van 8 November hadden wij de gelegen heid op Dinsdag 4 November een bezoek te brengen aan de prachtige installaties der Belgi sche Margarine Unie te Merksem bij Antwerpen. Gans de pers van ons land was er uitgenodigd om er de nieuwe Installaties te bezich tigen, die sedert enkele weken in gebruik zijn voor de vervaardiging van margarine. Wij hebben er de fijne Solo-margarine zien fabriceren en konden er gans het procédé volgen vanaf het raffineren der ruwe olie tot het mechanisch verpakken der margarine die 24 uren later ter bestemming zou zijn bij de winkelier en bij de huishoudsters. Al de aanwezige journalisten hebben er perplex gestaan over de netheid der fabriek, die nochtans op volle toeren draaide. Met ontzag werd opgekeken naar Ie duizend en één voorzorgen die genomen worden om al de waarborgen te hebben voor een kiemvrij en hygië nisch product. Nergens een stofje te bespeuren, niemand raakte het kostbaar voedingsproduct met de handen aan, alleen de machine, grondig gereinigd en onderhouden, bewerkt er de ingrediënten en het uiteindelijk bekomen voedingsproduct. De mens heeft hier nog alleen tot taak de machine te regelen en toe te zien of het werk goed gedaan wordt, en toch zijn daar 1750 personen te werk gesteld die er voor zorgen dat de hun toevertrouwde installatie per dag 200.000 kgr. smakelijke Solo-margarine produceert. Uit alles wat wij hoorden en zagen, ter gelegenheid van ons bezoek aan de nieuwe In stallaties der Belgische Margarine Unie te Merksem, stelden wij deze Wgpk-End Reportage samen die wij laten voorafgaan door enkele geschiedkundige gegevens over het ontstaan zelf der margarinenijverheid. de zuivere olie zal het naar de punt van de ketel zakken, langs- waar het afgetapt wordt. Dit af tappen vergt veel vakkennis en de werkman die deze ketels bedient moet over zeer veel ondervinding beschikken. De ruwe zeep, dat langs onder uit de ketel verwijderd wordt, is wel een afvalproduct voor de mar garinefabriek maar gaat toch niet verloren en bewijst in de zeepzie- derijen nog de beste diensten. Het wordt echter terug van zijn loog ontdaan, zodat het opnieuw vet zuur wordt. De olie die in de ketel over blijft kan natuurlilk nog altijd een kleine hoeveelheid zeep bevatten, want zo nauwkeurig kan men de afscheiding niet doen tijdens de eerste bewerking. Om deze laatste resten zeep eruit te doen verdwij nen wordt de olie gewassen met water waarin de zeep zich gemak kelijk oplost. De olie, die na ontzuring uit de ketels gepompt wordt heeft nog een te donkere kleur. Om deze te doen verdwijnen wordt speciale bleekaarde, die de eigenschappen heeft alle kleurstoffen op te slor pen. Na de vermenging wordt de vloeibare massa door filters ge pompt waarin de bleekaarde ach terblijft en waaruit zeer klare olie te voorschijn komt. Er blijft alleen over de olie nog reukloos te maken. Voor deze be werking wordt de olie opnieuw in grote ketels onder hoge tempera tuur gebracht. Uit deze ketels is alle lucht verwijderd bij middel van vacuum-pompen. Vervolgens wordt hete stoom door de olie ge jaagd. dommen van onze Kongo schonk. Wij gaan hier stilzwijgend voorbij aan de kostbare delfstoffen en de voortreffelijke houtsoorten der Ko lonie, maar moeten even blijven stilstaan bij zijn rijkdom aan plantaardige olie. Vernoemen wij hier alleen maai de kostbare vruchtenpitten der palmbomen die de gewaardeerde palmolie leveren. Daar is de Co- prah, het vruchtenvlees der cocos- noot waaruit zeer goede olie ge perst wordt. De huisvrouwen ken nen allemaal de aardnotenolie, be ter bekend onder de benaming van arachideolie. Deze wordt gewon nen uit aardnoten, eveneens af komstig uit onze kolonie. Onder de zaden die insgelijks in aanmer king komen voor oliewinning ten behoeve der voedingsnijverheid vermelden wij het sesamzaad, de soyabonen en vooral het zo on dankbaar bejegend koolzaad. Van dit landbouwproduct, dat in ons gematigd klimaat zo uitstekend gedijt, is er al zoveel kwaad ver teld. Tijdens de jongste bezettings jaren hebben wij een vinnige strijd van vóór en tegen dit product ge kend en toch is het aan het kool zaad te danken dat de bevolking van ons land in deze jaren van ontbering regelmatig over een rantsoen margarine kon beschik ken. het leven riepen in de Antwerpse omgeving. In 1902, ten gevolge nieuwe uit breiding van de firma Anton Jur- gens-Prinzen C" te Merksem gevestigd sedert 1896, werd deze ter plaatse vervangen door de Naamloze Vennootschap UNION, waarvan de leiding overging in handen van de Hr Henri Jurgens senior. Onder de stuwkracht van deze man van de daad, bekwaam handelsman en groot industrieel, werd, ondanks tegenwerking en bedreiging vanwege de toenmalige botermengers, het merk AXA in de handel gebracht, verpakt in kleine pakjes van 14 en 'A kgr. Deze margarine vond bij de ver bruikers een zeer gunstig onthaal en, in concurrentie met de merken ERA (Van den Bergh), BRUNITA (Verschure), ALFA (Albers), enz., droeg het verschijnen van wettig gedeponneerde merken in ruime mate bij om grotendeels de voor oordelen te overwinnen die bij een aanzienlijk deel der huisvrouwen tegen de margarine bestonden. Intussen kwamen nog andere margarinefabrieken in het land tot stand, namelijk de N. V. Cappel- le van Eupen te Menen, de Usi- nes Raymakers te Lier en La Fa- brique Nationale de Margarine «Le Drapeau te Merksem. De mclklcamcr waar dn grootste aandicht besteed wordt aan de bereiding der melk. Dn twee kneedmachines In werking. Het gelijken wel kanonnen r aarv.it de, margarine geschoten wordt. Bij du machine op het voor plan zii t mi n duidelijk de vierkanten ruimte waarin r.irh het mes bevindt dat de marsjarineklompen in twee scheidt. Alvorens onze lezers rond te lel den in een op en top moderne mar garinefabriek willen wij eerst nog eventjes de ontwikkelingsgang van deze nijverheid ontleden en meer bepaald wijzen op de uitbouw hier van in eigen land. Wij ontlenen deze gegevens aan de merkwaar dig: toespraak door dhr A. Claeys, gehouden tijdens de voorstelling aan de pers van de nieuwe instal laties te Merksem. Zoals wij er reeds op wezen wa ren onze Noorderburen, waarvan de ondernemingsgeest zeker vol doende bekend is, er het eerst bij oi een bloeiende margarinenijver- heid en -handel tot stand te bren gen. De firma Anton Jurgens, te Oss, in Holland, produceerde voor binnen- en buitenland. Dit ver wekte een ware revolutie op ge bied van de voedingsnijverheid en men kan zeggen dat het bijna een logisch gevolg was van deze toe stand dat ons land in 1895 inkom- rechten voorzag op de invoer van margarine. Om zijn kliënteel in ons land gemakkelijker te berei- kc stichtte Anion Jurgens in Bel gië zelf een filiaal van zijn fabriek onder dn benaming - Anion Jur gens Prinzen C"De nieu we onderneming vesiigde z'ch te Merksem en werd aldus do wieg dei huidige Belgische Margarine Unie. De ligging was uitstekend, vermits de Antwerpse haven, cen trum van aanvoer uit de overzeese gebieden, in de onmiddellijke na bijheid lag. Dhr Rudolf Jurgens, oom van do huidige voorzitter van de U.M.B.- beheerraad, dhr Henri-Theodore Jurgens, vervaardigde op 1 Maart 1896 do eerste karn margarine in de fabrieken te Merksem. Het voorbeeld werkte aansteke lijk en werd door andere Neder landse firma's spoedig nagevolgd. Zo werd door de firma Van den Bergh een belangrijke filiaal op gericht te Brussel, terwijl Ver schure en Albers kleine doch leef bare en strijdlustige fabriekjes in Uit hetgeen voorafgaat blijkt -hrdelijk dat de margarinenijver heid en -handel reeds in die perio de een ontwikkeling kenden die men bij de oorsprong niet had dur ven vermoeden. Ten einde zoveel mogelijk de tot dusver verspreide krachten te bun delen besloten de voornaamste on dernemingen der margarinenijver heid in 1929 hun krachten te bun delen en samen hun belangen te verdedigen in de schoot, ener nieu we mantschappij: de N. V. Belgi sche Margarine Unie, en dit onder het schild van de internationale groep UNILEVER. Ons land neemt in het grote Unilever-complex een zeer eervolle plaats in met een zakencijfer van circa 2 milliard per Jaar en met. een personeel van meer dan 3.300 bedienden en arbeiders. Voor het rendement der Belgi- sc-.ï Margarine Unie is de ver- antwoordeliike persoon tegenover UNILEVER N. V. de Heer I-Icnri- Thcodorc Jurgens, voorzit lor van het Belgische National Manage ment Committee, voorzitter van de Raad van Beheer der Belgische Margarine Unie en zaakaelasligde van Unilever wat betreft marga rine en zeep in Belgisch Kongo. Wij moeten hier ook een zeer verdienstelijk man vermelden, de ere-admlnlstrateur de Heer Willem van Eupen, die sinds 1930 en tot op heden in aanzienlijke mate heeft bijgedragen tot de stijgen de bloei der Belgische Margarine Unie. Het is overbodig lange beschou wingen te wijden aan de groei en de bloei van een bepaalde nijver heid indien men de zeer nuchtere taal der cijfers kan laten horen. rmargarineverkoop in België bedroeg in 1895 ongeveer 2.000 ton. Vijf jaar later, in 1900, was dit verkoopcijfer gestegen tot 10.000 ton per jaar om in 1930 het. jaar gemiddelde van 48.000 ton te be reiken. In 1940, juist vóór het uitbreken van de tweede wereldoorlog, be stonden in ons land 20 margarine- fabrieken die een normale produc tie van 60.000 ton per jaar verze kerden. Ter opheldering van deze cijfers moeten wij aanstippen dat in April 1937 een margarine-contin- gentering werd ingevoerd ingevol ge een beschermingswet die tot doel had de Belgische landbouw te beschermen. Gelukkig werd in 1946 deze con- tingenteringsmaatregel geschorst, zodat de Belgische Margarine Unie in de mogelijkheid gesteld werd 70 der totale Belgische produc tie te bereiken. Terwijl de fabriek in volle wer king was, kregen wij gelegenheid een bezoek te brengen aan déze nieuwe installaties der Belgische Margarine Unie te Merksem, waar wij het productieproces konden volgen van de Solo-margarine. Met hun Zondagse kleren aan deden de bezoekers er werkelijk een Zon dagse wandeling te midden van honderden ton olie en margarine. Er waren geen uitzonderingsmaat regelen getroffen voor de bezoe kers en nochtans was het iedereen mogelijk alle bijzonderheden der fabricatie van dichtbij te volgen. Wij konden aldus vaststellen hoe er in deze fabriek naar gestreefd wordt om zowel de grondstoffen als het afgewerkt product buiten de aanraking door mensenhanden te houden. Een tweede vaststelling was deze dat ieder lid van het personeel zich volkomen thuis voelt in de fabriek en dat er naar gestreefd wordt een speciale atmosfeer te scheppen, waardoor iedereen die daar werkzaam is beseft dat hij daar in zijn zaak werkt. De gezellig en prachtig ingerichte eet zaal getuigt dat, de bewaarplaats voor de klederen, en dan vooral die kleine houten brievenbus die wij aantroffen bij de ingang der hoofd werkplaats. Wij schreven destijds zelf in ons blad hoe de Amerikaanse nijver heden open oog en oor hebben voor de suggesties van het perso neel tot verbetering der fabricatie. Toen hadden wij, spijtig genoeg, deze moderne fabriek te Merksem nog niet bezocht, want wij zouden dan zo ver niet hebben moeten zoeken om dergelijke nieuwigheid te ontdekken. De «suggestie-box» bestaat inderdaad bij de Belgische Margarine Unie. Ieder lid van het personeel, dat een voorstel wil doen betreffende de verbetering der fabricatie, om het even op welk gebied, hoeft zijn voorstel al leen maar op papier te zetten, dit in een klaarliggende omslag te sluiten en de omslag in de voor- stellen-bus te laten glijden. Als grondstof voor de bereiding van Solo-margarine worden ver schillende soorten olie van plant aardige oorsprong gebruikt. Als granen en zaden die voor derge lijke oliewinning in aanmerking komen stippen wij aan: koolzaad, arachidenoten (aardnoten), coprah (het gedroogd vruchtenvlees van de cocosnoot), palmpitten, sesam zaad en soyabonen. Het persen van deze olie ge schiedt in een eigen oliefabriek te Baasrode. Ruwe olie bevat evenwel te veel onreinheden en bijproducten om dadelijk voor margarinebereiding gebezigd te worden. Zij dient dus gezuiverd te worden en deze be werking gebeurt ofwel in de raf finaderijen te. Baasrode ofwel in deze van Merksem, Het raffineren geschiedt in vier bewerkingen: het ontzuren, ble ken, filtreren en reukloos m"krn. De ontzuring komt het eerst aan de beurt. Plantaardige olie bevat een grote hoeveelheid van vetzu ren die ongeschikt zijn voor de voeding. Do verwijdering hiervan geschiedt langs chemische weg. In grote puntketels wordt de ruwe olie eerst op de gepaste tem peratuur gebracht, zodat men er zeker van is dat zij voldoende vloeibaar is om de bewerking te ondergaan. Aan deze oliemassa wordt een zekere hoeveelheid loog toegevoegd. Dit laatste product laat de zuivere olie onaangetast doch verbindt zich met de aanwe zige vetzuren en vormt een loog- zuur dat niets anders is dan zeep. Daar dit product zwaarder is dan Tijdens de lunch, die aan de Pers werd aangeboden, werd het werk der Belgische Margarine Unie na der toegelicht door dhr Claeys. be heerder - bestuurder, die wij hier links op de foto bemerken. Dit Is de laatste opschik van de olie die volkomen reukloos ge maakt wordt en waarvan nog al leen de zuivere vetstof overblijft. In de raffinaderij te Merksem worden deze bewerkingen afzon- lijk herhaald voor ieder soort olie die men bij de margarinebereiding nodig heeft. Het gebouw der raffinaderij ligt afzonderlijk en speciale leidingen verbinden het met de eigenlijke margarinefabriek, waar de olie aankomt in de zogenaamde warm- kamer. Deze vertoont een zeer eentonig beeld van hoge naast elkaar ge plaatste ketels, één voor ieder soort olie. 't Is er warm en alle voorzorgen werden getroffen om de temperatuurschommelingen van buiten uit te keer te gaan. Daar om hebben de vensterramen er speciaal isolerend glas. Onder de warmkamer ligt de mengkamer waar de verschillende soorten olie naar believen kunnen samengebracht worden. Het over halen van een hefboom laat een bepaalde soort olie in de vergaar bal: vloeien. De man die op deze zeer verantwoordelijke post, staat controleert op een wijzerplaat de hoeveelheid olie die binnenkomt, en stelt aldus een mengsel samen volgens een vooraf bepaald werk schema. Het is secuur werk en laat geen ogenblik verstrooidheid toe. Hier wordt aan de olie ook de nodige hoeveelheid lecithine en zetmeel toegevoegd. Het oliemengsel is op deze wijze gereed voor de margarlnefabrica- tie, maar tegelijkertijd werd ook een andere grondstof gereedge maakt, namelijk de melk, die, zo als wij hoger zagen, onontbeerlijk is voor de bereiding van marga rine. De fabricatie van SOLO vergt ie "er dag grote hoeveelheden melk, die vers aangevoerd wordt en eerst nog zorgvuldig bacterie-vrij gemaakt wordt. De allermodernste apparaten op dit gebied staan in voor een zorgvuldige pasteurisatie. Daarna wordt de melk ln room- rijpers verzuurd. Vooral in de melkkamer valt het op hoe alle denkbare voorzorgs maatregelen getroffen worden om alle schadelijke kiemen te weren. Ieder leiding waar melk door moet is demonteerbaar. De buisleidin gen zijn zelfs niet vast. In de mu ren bevestigd. Op deze wijze kan men regelmatig en zonder veel tijdverlies de installaties grondig reinigen. Olie en melk, de (wee bestand delen der margarine, zijn gereed voor de fabricatie der margarine. Beide worden in dn premixers gebracht. Dit zijn dubbelwandige bakken die toelaten de tempera tuur constant tc houden en voor zien van een horizontaal roerwerk. Men kan het grote boterkarns noe men waarin melk en olie volledig gehomogeniseerd worden. In deze premixers worden ook de onont beerlijke Vitaminen A en D toege voegd a rato van 8 millioen inter nationale eenheden Vitamine A en 1,5 millioen I. E. Vitamine D. Op deze wijze wordt de Solo een voed sel dat alle vereiste eigenschappen bezit. Het zeer vloeibaar mengsel dat uit de premixers komt is reeds De Icoeltrommels die we.l de eig onaardigste machines en ook I' bijzonderste van gans dc installatie zijn. Men ziet heel duUehl" hoe de gestolde margarine, dn trommels verlaat en opgevange wordt in trcchtcrvormipe bakken om vandaar naar do Knoet* chino pcbracht to worden. margarine en moet enkel nog stol len tot een vaste massa. Daartoe dienen de koeltrommels die bestaan uit draaiende trom mels waarvan de buitenwand, bij middel van een langs binnen aan gebracht vervriezingsstelsel, regel matig afgekoeld wordt. Langs een voedingsbakje wordt het margarinemengsel tegen deze koude buitenwand, waarvan de temperatuur ongeveer 20» C. be draagt, gespoten. Het mengsel stolt ogenblikkelijk en vormt er een dunnen laag die na een omwen teling van de trommel door een mes afgeschrapt wordt. In schilfers valt de margarine van de trommel en komt terecht ln de trechter van de kneedma chine. De margarine Is nog hard en onhandelbaar, maar de kneedma chine weet er wel raad mede. Tus sen twee voedingsrollen komt de margarine in de kneedmachine waar messen, die in verschillende standen geplaatst zijn, de massa doorkneden en bewerken, zodat zij als homogene en goed smeerbare massa de machine verlaat. De uitgang van de kneedma chine heeft veel gelijkenis met de loop van een kanon. Onder deze uitgang staat een transportwagen- tje opgesteld om de margarine op te vangen, en om de neervalende massa gelijkmatig over gans het wagentje te verdelen, staat er op de weg van de neervalende mar garine een mes opgesteld, dat alles in twee snijdt. De eigenlijke fabricatie van mar garine is hiermede gedaan. Blijft nog over alles retjes te verpakken. In gans het fabrlcatleproces werd de margarine niet met de handen aangeraakt. Ook bij de verdere behandeling gebeurt dit niet. De aluminium - transportwagens, waarin het kostbaar voedingspro duct werd neergestort, worden naar een rangeerplaats gebracht en wachten er op hun beurt om verpakt te worden. Het is precies een groot rangeerstation. Wanneer een lading aan de beurt komt voor do verdere behandeling wordt de wagen door een kraan opgehesen en leeggestort ln de vultroggen die zich boven de ver schillende inpakmachines bevin den. Een wormschroef stuwt de margarine door een vierkanten mal rijs, terwijl een mes automa tisch een gepaste hoeveelheid af kapt. Een automatisch verstelbare wip bevoorraadt vanaf dit ogen blik afwisselend twee inpakma- ch'nes. De margarine, in cubevorm ge perst, wordt automatisch in een perkamentpapier verpp.kt, waarop de datum en prijs worden ge drukt. Gelijk soldaatjes, netjes in het gelid opgesteld, schuiven de pak- ies uit de machine en komen langs da transportband aanschuiven bij een tweede inpakmachine, waar ze met vijf tegelijk ln een doos ge schoven worden. De werkster aan deze machine hoeft alleen de toegeplooide kar tonnen dozen open te plooien en op de vorm van de machine te schuiven, want zeif3 het toeplak- ken der dozen geschiedt helemaal automatisch. Een laatste trans portband brengt de gesloten dozen naar de laadkaai waar zij langs een schuif in de gereedstaande vrachtwagens glijden. Er is dus geen spraak van op stapeling van een voorraad ver pakte margarine en da slogan dat de margarine vers van de fabriek naar de kltënt vertrekt is zuivere werkelijkheid. De Belgische Margarine Unie neemt geen enkel risico omtrent haar fabricatie. Daar is allereerst, de onontbeer lijke controle op de grondstoffen. Dit gebeurt in een speciaal labo ratorium, waar scheikundigen van ieder product, dat de fabriek bin nen komt, een staal nemtt en aan een nauwgezet onder- zoek onderwerpen. Niet allee de eigenlijke grondstoffen, zoah olie en melk, worden er ontleed, maar ook het water, dat nochta uit eigen putten wordt opgetrok ken, wordt er Iedere dag ontleed Een schadelijke mlcroob, die rt- kwaad kan stichten, sluipt lmiwü zo gemakkelijk binnen. Men iter werkelijk versteld over al de» voorzorgsmaatregelen. Evenveel aandacht wordt besteel san het nazicht van het afgewerk te product. Van leder fabricate wordt een staal genomen dat te- waard wordt ln een speciaal dia: toe ingerichte kamer. In ra bakje is er ongeveer 5 kgr. mar- garine, waarvan de laborantenee deeltje kunnen afnemen voor on derzoek. De overige margarine var. dit bakje worden weken langt» waard om bij eventuele klachten dadelijk nazicht te kunnen uitoefe nen. Er wordt zelfs voor gezorgd dat deze proeven in de zeer gt- wone wlnkeltemperatuur bewaard blijven. Het nazicht dat uitgeoeftnij wordt op ieder fabricatie geschied: binnen de 24 uur. Dit legt li' waarom de gefabriceerde margi rine 24 uur in de fabriek blljii alvorens ter bestemming gebrach; te worden. Maar eens dat de lekkere pak J Solb waardig bevonden zijn oc de wijde wereld ln te trekken, gsa het vlug van de hand. Ieder de moet 200 ton Solo over het lan: uitgevoerd worden. Daarvoor zo: gen een 20-tal zware tractoren me een draagvermogen van 10 lot 's Avonds staat de vracht gereed en bij nacht razen de wagens ovc de baan naar de grote U.M.B.-de- pots van Antwerpen, Gent, Brugge Roeselare, Bergen, Charleroi, Na men, Aarlen, Luik, Hasselt e: Brussel. 's Anderendaags 's morgen krijgt de winkelier zijn vers waar thuis. Keurig verpakte Solt vers uit de fabriek. Sneller ki: het niet. Alvorens deze enkele beschou wingen over de fabricatie vu margarine te besluiten, nog eer woordje over de wereldproduct» van Unilever. In 1952 zal dit concern erin alt- gen over de ganse wereld ong; veer 1 milliard 200 millioen kik margarine en voedingswaren t: verkopen. Wanneer dit cijfer U niets zeg lezer, kijk dan eens naar volgen' beeld. De margarine wordt doorgaat geleVerd in cartons van 5 kgr. i' de magazijnen der Belgische Ml> garine Unie worden deze carton: opgestapeld in 24 lagen van ong' veer 1,80 m. hoogte. Om ln die voorwaarden 1 mt liard 200 millioen kilo margarir- te stockeren zou een magazijn" hangaar nodig zijn van 20 met" breedte bij 50 kilometer lengt' Wat ongeveer overeenkomt m' een soort overdekte autostrade Antwerpen tot Brussel, Dergelijke gegevens doen on1 een ogenblik duizelen, want bet I' indrukwekkend. Wat de bezoeker aan de tosti1' laties der Belgische Margarit" Unie echter het meest treft, Is h': feit dat massaproductie en sik vering van een tot het uiten" verzorgd product zo goed earn'1 gaan. Er moet ons ten slotte nog ei' woord van dank uit de pen es' de Directie der Belgische Marg» rine Unie die ons.zo welwillend hartelijk ontvangen heeft. Ek' woord van dank ook aan de knap pe Ingenieurs, die voor een dl! hun studieburelen verlieten om 1' pers rond te leiden ln het bedrlj' Zeer terecht mocht de Belgisch' Margarine Unie haar bedrijf el' de pers tonen, want voor derg' lijke Installaties kunnen wij slech" één passende benaming vindel een modelbedrijf. GEM0. De verpakkingszaal met rechts de automatische verpakMngsmtcU nes. Links ziet men de lopende band langswaar de ln icartonnn dozen verpakte margarine wordt weggebracht.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Wekelijks Nieuws (1946-1990) | 1952 | | pagina 16