- HYPOTHECAIRE -
BELEGGIN GSBANK
19, Arenbergstraat, Antwerpen
Grondpandobligatiëa 5,00 °/0 netto
Bezoek der Suikerfabriek van Veurne
Phenix Works, coupon 5, frs 25 35.
Ateliers de Willebrouck, part soc. coup. 12,
frs ig.5o.
Banque Italo Beige, coupon 20, frs 5o
La Nó, capital, coupon 26, frs 7, fondateur,
coupon 26, frs 7 5o.
Brazilian Traction, ordinaires, coupon 5g,
1. St. 0.25.
Banque Beige pour l'Etranger, cap. cou
pon 26, frs 40.
Plantations Lacourt, capital, coupon 10,
frs 6.
Forges de Ciney, coupon II, frs i5 60.
Emissions en Cours
Wagons Lits. Jusqu'au 26 Novembre ig3i.
i titre ordinaire nouveau de roo fr. pour
i action ancienne privilégiée ou ordinaire
prix d'émission 112 fr.
Remind rétrocession jusqu'au 14 Decern-
bre ig3t aux porteurs de parts sociales ordi
naires sur leur demande de i part sociale
privilégiée nouvelle pour 4 parts sociales ordi
naires anciennes a frs iooo, plus intéréts a
8 "10 courus depuis le 3o juin ig3i.
Régularisations
Ckemins de fer de Lodz paiement du
onzième acompte de francs Suisses 33 par
action de capital, a considérer comme amor-
tissement partiel sur la valeur nominale.
Ateliers de Buy sin ghen-Mi esse (Ancienne-
ment Bollinckx)échange des actions et bons
de caisse.
Stalle échange des actions 2 ordinaires
ou privilégiées contre 1 part Usines Coton-
nières de Belgique. Le 12 Novembre ig3l.
N. M.
Telefoon 254.42 Handelsregister Antwerpen 74
Uitstaande Hypotheken Fr. 120.000.000,—
Stelt verUrijgbaar
voor 5 jaar. Zesmaandelijksche coupons.
KASBONS met premie voor hoog
stens 5 jaar 3,75 °/0 netto, ieder jaar
terugbetaalbaar.
KASBONS* terugbetaalbaar na 6 maand,
3,25 netto.
Kostelooze inschrijvingen bij den
Heer MAURICE BAERT, te Yper
Vandenpeereboomplaats, Nr 37.
Zooals gemeld, heeft onze Handelskamer,
uitgenoodigd door deze van Veurne, verleden
Zondag 8n November, de Suikerfabriek van
Veurne bezocht.
Van af 8 uur stond de car gereed, en menig
lid kwam er zijne plaats kiezen. De een na de
andere kwamen welhaast de autos toe der
leden die door eigen middelen er naar toe
reden. De lange stoet autos kwam te Veurne
op de Markt aan eenige minuten vóór het
gestelde uur. Eenige leden der Kamer van
Veurne kwamen ons weldra vervoegen en
men reed naar de suikerfabriek.
De ontvangst werd gedaan door den ijveri-
gen Bestuurder, heer Pivon, welke zich
moeite noch last spaarde om ieder den noodi-
gen uitleg te geven.
Hieronder geven wij de beschrijving dezer
instelling, die we aan den heer Hendryckx,
die het gebouw zette, te danken hebben
De ligging van de suikerfabriek van Veurne
is zeker wel op de voordeeligste plaats welke
men had kunnen droomen. Nabij de vaart
Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke en Veurne-
Loo, nabij het Staatsspoorwegstation en
nabij het buurtspoorwegstation. Gansch het
terrein rondom de fabriek is doormaaid met
spoorwegen welke de bieten aanbrengen, en
tevens benuttigd worden tot het aanbrengen
van allerhande grondstoffen.
De bieten worden dus aangebracht in de
stapelplaatsen der fabriek, ten eerste langs de
talrijke waterloopen van Veurne Ambacht tot
voor de fabriek, alwaar ze gelost worden door
een electrische kraan, welke ze over de
caniveaux der leidingen stort, waar ze
zich tot reuzenhoopen opstapelen ten twee
de per Staatsspoorweg en buurtspoorweg om
insgelijks over de caniveaux opgestapeld
te worden.
De regelmatige bevoorrading van de suiker
bieten is van het grootste belang voor de goe
de uitbating van dergelijke fabrieken. Deze
van Veurne verwerkt gemiddeld onder 24
uren een millioen kuS bieten. De bevoorrading
van bieten is zoodanig belangrijk dat het pro
cessus tot het bekomen van suiker onafgebro
ken moet voortgaan, zooniet spruiten er aller
hande niet te boven komende moeilijkheden
uit voort met gebeurlijke stopzetting van de
fabriek.
Men gebruikt tot het brengen der bieten
van in de silos of caniveaux naar de fabriek
in de wasschingkuip, een middel welke het
groote voordeel heeft zeer goedkoop te zijn
en aan de bieten een begin van wassching te
doen ondergaan. Een stroom van water loopt
door de gemetste caniveaux waarin men
de bieten vallen doet en brengt ze alzoo naar
het waschtuig.
In de fabriek gekomen worden de bieten
opgevangen door een groot wiel voorzien van
bakjes, welke dierst doet van ophaler. Aldus
worden ze uitgestort in het waschtuig, ver
deeld in verschillige compartimenten waar ze
ontdaan worden van het aanhevige slijk en
steentjes. Bij het uitkomen van dit tuig. wor
den ze door een schudvervoermiddel naar den
ophaler gebracht welke ze naar boven brengt
om te doen vallen in de snijmachien waar ze
vervormd worden in zoogenaamde «Cossettes»,
dit is de pulp welke nog zijne suikerhoudende
bestanddeelen bewaart. Die Cossetten
worden opgevangen door een kamvervoer-
middel welke ze naar de bovenste openingen
van groote ijzeren bakken brengt, welke ge
noemd worden Dififuseurs Deze zijn hier
ten getale van 14 en worden genoemd Bat
terij der Diffuseurs, die ieder ongeveer 100
hectoliters inhouden en in 2 rijen zijn geplaatst.
Ze zijn onder en boven licht conisch gemaakt.
Een deksel boven dient om te vullen, een
deur onder dient om de cossetten te ledigen
welke nu van alle hun suikergehalte ontdaan
zijn en pulp genaamd wordt, welke automa
tisch in wagens en wagons geladen wordt. Al
die diffuseurs zijn onderling door buizen met
elkander verbonden en het is een voortdurend
heen- en teruggaan van het sap bekomen door
toevoeging van water welke de suiker, die zich
in de bieten bevindt, doet oplossen.
Bij het uitkomen van het sap uit de diffu
seurs wordt dit gemengd met ongeveer 2 r/,
kalk, welke onder vorm van kalkwater bijge
voegd wordt. Dit sap wordt alsdan verwarmd
en behandeld met koolzuur in drie groote
ketels van ieder minstens 5 m. hoog, tot vol
komen verzadiging, waarna het naar de acht
monsterfilters,, genaamd Filtres-Presses, ge
zonden wordt. Hier wordt het sap ontdaan
van het bijgevoegde kalk, welke in die filters
blijft onder vorm van groote koeken. Dit
wordt schuim genaamd en buiten gevoerd om
naderhand te dienen tot het bemesten van
gronden.
De praktijk heeft getoond dat het noodza
kelijk is het verkregen sap een tweede maal
met koolzuur te behandelen, ten einde een
volledige zuiverheid aan het suikersap te
geven. Doch ditmaal is de hoeveelheid bijge
voegde kalk gansch klein. Vroeger werd er
bij het behandelen van het suikersap een
groote hoeveelheid beenderzwart gebruikt,
doch thans is dit gebruik gansch afgeschaft.
Na de 2e behandeling met koolzuur, wordt
het sap welke uit de Filtres-Presses opgevan
gen wordt naar de Filtres mécaniques ge
zonden die gewoonlijk samengesteld zijn door
een filtreerende oppervlakte in stoffie gemaakt.
Die filters bevinden zich midden de fabriek
op het gelijkvloers. Al die filterbehandelingen
dienen natuurlijk om een zoo volkomen moge
lijk zuiver suikersap te bekomen. Ten einde
dit sap immer in zeer vloeibaren toestand te
behouden, wordt het immer verwarmd door
apparaten genoemd réchauffeurs. De suiker
fabriek van Veurne is van verschillige derge
lijke apparaten voorzien.
Na deze laatste behandeling is het sap
gereed om verdampt te worden, dit is te zeg
gen het water doen verdampen om enkel de
suiker te behouden. Dit wordt gedaan niet
door het vuur, maar in groote ketels, welke
genoemd worden Kestners of triple effet.
Dit geschiedt niet in de vrije lucht in de ketels,
maar in het luchtledige om aldus te kunnen
koken op lage temperatuur en het cristali-
seeren van de suiker te beletten.
Na die behandeling is er omtrent 80 °/0
van het water, welke het sap bevatte, ver
dampt. Deze siroop wordt naar de kookap-
paraten gezonden, waar zich door een nau
were verdichting suikergranen vormen. Deze
apparaten zijn hier te Veurne ten getale van
4. Dit zijn cylindervormige ketels van onge
veer 25o Hl. inhoud, verwarmd door ko
peren serpentins met stoom, en voorzien van
een sonde om de graaneering na te gaan. Ze
zijn insgelijks voorzien van glazen om de ver
dere verdamping te kunnen nagaan. Nogmaals
wordt hier gekookt in het luchtledige. Het
ware te lang om de volledige werkingen van
de Cuites hier te beschrijven, dit zou ver
scheidene kolommen innemen.
Na bestaiiging dat het suikergraan volko
men is gevormd, wordt de cuite van onder ge
ledigd. Dit valt in bakken onmiddellijk onder
die apparaten staande en he1- aldus bekomen
product wordt standvastig in beweging ge
houden ten einde de verharding te voorkomen.
Van hieruit wordt de bekomen suiker Masse
Cuite genaamd naar de Turbinen gezoijden
waar de suiker uitkomt onder den vorm van
witte cristalisé voor de eerste Masse en
ruwe suiker of potsuiker of cassonade voor
de tweede Masse. Na genoegzame turbinage,
valt de verkregen suiker in ëen schommeloak
welke ze brengt naar een ophaltr die ze qp
zijn beurt naar de stapelplaatsen brengt waar
ze in zakken gevuld wordt van regelmatig
100 kgr. ieder.
Een oogslag wordt gegeven aan de machien-
kamer, waar zich bevinden de dubbele stoom-
machien 1000 H. P. welke de gansche fabriek
in werking brengt, de pomp voor het luchtle-
digen en de pomp voor het koolzuur welke
getrokken wordt uit den kalkoven. In zelfde
machienenkarner bevindt zich insgelijks de
electrische générateur alsmede het omvor
mingsstation van de hooge spanning. Een kor
te doorgang wordt gedaan in de zaal waar
zich 5 monsterstoomketels bevinden, welke de
fabriek moeten voorzien van de groote hoe
veelheid noodige stoom.
De suikerfabriek van Veurne mag aanzien
worden als een modelinrichting van hare
soort. Alle behandelingen geschieden in een
enkele overgroote hall waardoor het de Di
rectie mogelijk is van op een zelfde punt de
gansche fabriek te beheerschen.
Zoo eindigde het bezoek van het voornaam
ste nijverheidsgesticht van destreek van Veur
ne Ambacht, welke in volle bedrijf werk ver
schaft aan ongeveer 3oo werklieden en Duiten
het seizoen er ongeveer 5o telt.
In het heengaan werd er een oogslag ge
geven aan den kalkoven, en men trok terug
naar het lokaal. Na wat gesprek kwam, spijtig
genoeg, het uur van den terugtocht. Een
afscheidsgroet aan onze bedienstige collega's
van Veurne en iedereen stapte in zijn voer
tuig Om een uur ongeveer kwamen wij terug
in Yper zeer verheugd over onze prachtige
reis.