- HYPOTHECAIRE - BELEGGIN GSBANK 19, Arenbergstraat, Antwerpen Grondpandobligatiëa 5,00 °/0 netto Bezoek der Suikerfabriek van Veurne Phenix Works, coupon 5, frs 25 35. Ateliers de Willebrouck, part soc. coup. 12, frs ig.5o. Banque Italo Beige, coupon 20, frs 5o La Nó, capital, coupon 26, frs 7, fondateur, coupon 26, frs 7 5o. Brazilian Traction, ordinaires, coupon 5g, 1. St. 0.25. Banque Beige pour l'Etranger, cap. cou pon 26, frs 40. Plantations Lacourt, capital, coupon 10, frs 6. Forges de Ciney, coupon II, frs i5 60. Emissions en Cours Wagons Lits. Jusqu'au 26 Novembre ig3i. i titre ordinaire nouveau de roo fr. pour i action ancienne privilégiée ou ordinaire prix d'émission 112 fr. Remind rétrocession jusqu'au 14 Decern- bre ig3t aux porteurs de parts sociales ordi naires sur leur demande de i part sociale privilégiée nouvelle pour 4 parts sociales ordi naires anciennes a frs iooo, plus intéréts a 8 "10 courus depuis le 3o juin ig3i. Régularisations Ckemins de fer de Lodz paiement du onzième acompte de francs Suisses 33 par action de capital, a considérer comme amor- tissement partiel sur la valeur nominale. Ateliers de Buy sin ghen-Mi esse (Ancienne- ment Bollinckx)échange des actions et bons de caisse. Stalle échange des actions 2 ordinaires ou privilégiées contre 1 part Usines Coton- nières de Belgique. Le 12 Novembre ig3l. N. M. Telefoon 254.42 Handelsregister Antwerpen 74 Uitstaande Hypotheken Fr. 120.000.000,— Stelt verUrijgbaar voor 5 jaar. Zesmaandelijksche coupons. KASBONS met premie voor hoog stens 5 jaar 3,75 °/0 netto, ieder jaar terugbetaalbaar. KASBONS* terugbetaalbaar na 6 maand, 3,25 netto. Kostelooze inschrijvingen bij den Heer MAURICE BAERT, te Yper Vandenpeereboomplaats, Nr 37. Zooals gemeld, heeft onze Handelskamer, uitgenoodigd door deze van Veurne, verleden Zondag 8n November, de Suikerfabriek van Veurne bezocht. Van af 8 uur stond de car gereed, en menig lid kwam er zijne plaats kiezen. De een na de andere kwamen welhaast de autos toe der leden die door eigen middelen er naar toe reden. De lange stoet autos kwam te Veurne op de Markt aan eenige minuten vóór het gestelde uur. Eenige leden der Kamer van Veurne kwamen ons weldra vervoegen en men reed naar de suikerfabriek. De ontvangst werd gedaan door den ijveri- gen Bestuurder, heer Pivon, welke zich moeite noch last spaarde om ieder den noodi- gen uitleg te geven. Hieronder geven wij de beschrijving dezer instelling, die we aan den heer Hendryckx, die het gebouw zette, te danken hebben De ligging van de suikerfabriek van Veurne is zeker wel op de voordeeligste plaats welke men had kunnen droomen. Nabij de vaart Nieuwpoort-Veurne-Duinkerke en Veurne- Loo, nabij het Staatsspoorwegstation en nabij het buurtspoorwegstation. Gansch het terrein rondom de fabriek is doormaaid met spoorwegen welke de bieten aanbrengen, en tevens benuttigd worden tot het aanbrengen van allerhande grondstoffen. De bieten worden dus aangebracht in de stapelplaatsen der fabriek, ten eerste langs de talrijke waterloopen van Veurne Ambacht tot voor de fabriek, alwaar ze gelost worden door een electrische kraan, welke ze over de caniveaux der leidingen stort, waar ze zich tot reuzenhoopen opstapelen ten twee de per Staatsspoorweg en buurtspoorweg om insgelijks over de caniveaux opgestapeld te worden. De regelmatige bevoorrading van de suiker bieten is van het grootste belang voor de goe de uitbating van dergelijke fabrieken. Deze van Veurne verwerkt gemiddeld onder 24 uren een millioen kuS bieten. De bevoorrading van bieten is zoodanig belangrijk dat het pro cessus tot het bekomen van suiker onafgebro ken moet voortgaan, zooniet spruiten er aller hande niet te boven komende moeilijkheden uit voort met gebeurlijke stopzetting van de fabriek. Men gebruikt tot het brengen der bieten van in de silos of caniveaux naar de fabriek in de wasschingkuip, een middel welke het groote voordeel heeft zeer goedkoop te zijn en aan de bieten een begin van wassching te doen ondergaan. Een stroom van water loopt door de gemetste caniveaux waarin men de bieten vallen doet en brengt ze alzoo naar het waschtuig. In de fabriek gekomen worden de bieten opgevangen door een groot wiel voorzien van bakjes, welke dierst doet van ophaler. Aldus worden ze uitgestort in het waschtuig, ver deeld in verschillige compartimenten waar ze ontdaan worden van het aanhevige slijk en steentjes. Bij het uitkomen van dit tuig. wor den ze door een schudvervoermiddel naar den ophaler gebracht welke ze naar boven brengt om te doen vallen in de snijmachien waar ze vervormd worden in zoogenaamde «Cossettes», dit is de pulp welke nog zijne suikerhoudende bestanddeelen bewaart. Die Cossetten worden opgevangen door een kamvervoer- middel welke ze naar de bovenste openingen van groote ijzeren bakken brengt, welke ge noemd worden Dififuseurs Deze zijn hier ten getale van 14 en worden genoemd Bat terij der Diffuseurs, die ieder ongeveer 100 hectoliters inhouden en in 2 rijen zijn geplaatst. Ze zijn onder en boven licht conisch gemaakt. Een deksel boven dient om te vullen, een deur onder dient om de cossetten te ledigen welke nu van alle hun suikergehalte ontdaan zijn en pulp genaamd wordt, welke automa tisch in wagens en wagons geladen wordt. Al die diffuseurs zijn onderling door buizen met elkander verbonden en het is een voortdurend heen- en teruggaan van het sap bekomen door toevoeging van water welke de suiker, die zich in de bieten bevindt, doet oplossen. Bij het uitkomen van het sap uit de diffu seurs wordt dit gemengd met ongeveer 2 r/, kalk, welke onder vorm van kalkwater bijge voegd wordt. Dit sap wordt alsdan verwarmd en behandeld met koolzuur in drie groote ketels van ieder minstens 5 m. hoog, tot vol komen verzadiging, waarna het naar de acht monsterfilters,, genaamd Filtres-Presses, ge zonden wordt. Hier wordt het sap ontdaan van het bijgevoegde kalk, welke in die filters blijft onder vorm van groote koeken. Dit wordt schuim genaamd en buiten gevoerd om naderhand te dienen tot het bemesten van gronden. De praktijk heeft getoond dat het noodza kelijk is het verkregen sap een tweede maal met koolzuur te behandelen, ten einde een volledige zuiverheid aan het suikersap te geven. Doch ditmaal is de hoeveelheid bijge voegde kalk gansch klein. Vroeger werd er bij het behandelen van het suikersap een groote hoeveelheid beenderzwart gebruikt, doch thans is dit gebruik gansch afgeschaft. Na de 2e behandeling met koolzuur, wordt het sap welke uit de Filtres-Presses opgevan gen wordt naar de Filtres mécaniques ge zonden die gewoonlijk samengesteld zijn door een filtreerende oppervlakte in stoffie gemaakt. Die filters bevinden zich midden de fabriek op het gelijkvloers. Al die filterbehandelingen dienen natuurlijk om een zoo volkomen moge lijk zuiver suikersap te bekomen. Ten einde dit sap immer in zeer vloeibaren toestand te behouden, wordt het immer verwarmd door apparaten genoemd réchauffeurs. De suiker fabriek van Veurne is van verschillige derge lijke apparaten voorzien. Na deze laatste behandeling is het sap gereed om verdampt te worden, dit is te zeg gen het water doen verdampen om enkel de suiker te behouden. Dit wordt gedaan niet door het vuur, maar in groote ketels, welke genoemd worden Kestners of triple effet. Dit geschiedt niet in de vrije lucht in de ketels, maar in het luchtledige om aldus te kunnen koken op lage temperatuur en het cristali- seeren van de suiker te beletten. Na die behandeling is er omtrent 80 °/0 van het water, welke het sap bevatte, ver dampt. Deze siroop wordt naar de kookap- paraten gezonden, waar zich door een nau were verdichting suikergranen vormen. Deze apparaten zijn hier te Veurne ten getale van 4. Dit zijn cylindervormige ketels van onge veer 25o Hl. inhoud, verwarmd door ko peren serpentins met stoom, en voorzien van een sonde om de graaneering na te gaan. Ze zijn insgelijks voorzien van glazen om de ver dere verdamping te kunnen nagaan. Nogmaals wordt hier gekookt in het luchtledige. Het ware te lang om de volledige werkingen van de Cuites hier te beschrijven, dit zou ver scheidene kolommen innemen. Na bestaiiging dat het suikergraan volko men is gevormd, wordt de cuite van onder ge ledigd. Dit valt in bakken onmiddellijk onder die apparaten staande en he1- aldus bekomen product wordt standvastig in beweging ge houden ten einde de verharding te voorkomen. Van hieruit wordt de bekomen suiker Masse Cuite genaamd naar de Turbinen gezoijden waar de suiker uitkomt onder den vorm van witte cristalisé voor de eerste Masse en ruwe suiker of potsuiker of cassonade voor de tweede Masse. Na genoegzame turbinage, valt de verkregen suiker in ëen schommeloak welke ze brengt naar een ophaltr die ze qp zijn beurt naar de stapelplaatsen brengt waar ze in zakken gevuld wordt van regelmatig 100 kgr. ieder. Een oogslag wordt gegeven aan de machien- kamer, waar zich bevinden de dubbele stoom- machien 1000 H. P. welke de gansche fabriek in werking brengt, de pomp voor het luchtle- digen en de pomp voor het koolzuur welke getrokken wordt uit den kalkoven. In zelfde machienenkarner bevindt zich insgelijks de electrische générateur alsmede het omvor mingsstation van de hooge spanning. Een kor te doorgang wordt gedaan in de zaal waar zich 5 monsterstoomketels bevinden, welke de fabriek moeten voorzien van de groote hoe veelheid noodige stoom. De suikerfabriek van Veurne mag aanzien worden als een modelinrichting van hare soort. Alle behandelingen geschieden in een enkele overgroote hall waardoor het de Di rectie mogelijk is van op een zelfde punt de gansche fabriek te beheerschen. Zoo eindigde het bezoek van het voornaam ste nijverheidsgesticht van destreek van Veur ne Ambacht, welke in volle bedrijf werk ver schaft aan ongeveer 3oo werklieden en Duiten het seizoen er ongeveer 5o telt. In het heengaan werd er een oogslag ge geven aan den kalkoven, en men trok terug naar het lokaal. Na wat gesprek kwam, spijtig genoeg, het uur van den terugtocht. Een afscheidsgroet aan onze bedienstige collega's van Veurne en iedereen stapte in zijn voer tuig Om een uur ongeveer kwamen wij terug in Yper zeer verheugd over onze prachtige reis.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1931 | | pagina 3