B. C.
L'ARS
J
z
1Ü
Radio Service Station
Borsthouders
LAURE DUMON
FILATURE DE L ARSENAL, S. A. Ypres
Val. HOF - VAN DENDRIESSCHE
Juf. TANGHE Jeanne
Kleermaakster
LES LAIN ES DE
28, Boterstraat, Yper.
J" VANDENBERGHE
IN DE KLEINE WINST
33, Meenenstraat, 33
Y P E R
VROUWEN - RUBRIEK
De slanke lijn.
Recepten.
Schoonheidswenken.
Huishoudelijke wenken.
MODES MODEM
64, Rue d'Elverdinghe - straal-, 64
Y P R E S I E P E \X
Poperinghesteenweg, 99, YPER.
Favorisez l'lndustrie Beige
Bevoordeeligt de Belgische
en employant
Nijverheid en gebruikt
Elles sont entièrement fabri-
Zij zijn gansch in België
quées en Belgique.
vervaardigd.
Et sont IRRÉTRÉCISSABLES
Zij KRIMPEN NIET IN
et GRAND TEINT.
en veranderen niet van kleur.
CERCUEILS en tous genres Alle slag DOODKISTEN
30, Lange Thouro utstraat YPER
en alle andere goede radiotoestellen seffens verkrijgbaar in het
- Edm. <;iihihtiai-:\
HERSTELLINGEN VERWISSELINGEN
Verhuren van PICK-UPS voor bruiloften en feesten.
^55?
Ceinturen - Corsets
'WORDEN VERKOCHT BIJ
De slanke lijn blijft nu eenmaal voor de dames een
schocnheidsvereischte. Aldus wordt door de dames nog
steeds al 't mogelijke gedaan om slank te blijven, en
zconocdig om slank te worden.
Maar dat nastreven der slankheid gaat spijtig genoeg
neg heel dikwijls gepaard met allerlei verkeerde voe
dingsprinciepen.
Aldus dient het eerst en vooraf goed onderlijnd te
worden dat wie slank wil worden of blijven, daarom
geenszins honger moet lijden. Wel- moeten er heel wat
offers gebracht worden. Dat laatste is zeker waar.
Maar wezen wij even heel duidelijk.
Slankheid is geenszins synoniem van graatmager
zijn .Slank is smal, eenigszins lang, buigzaam en har
monisch goed gevormd zijn Er zijn dus slechts twee
middels in ons bereik om slank te blijven, te worden
en die zijn1" er voor zorgen dat men niet te vet wordt.
2" het noodige doen om voldoende buigzaam te blijven.
Aldus dient men er in eerste instantie voor te zorgen
dat men aan het lichaam ai te groote vetdepots ont
trekt. Daarom zal men in zijn voedsel niet te veei vet
verbruiken. Alle vette sausen, mayonnaisen, vette
greenten, boter, vet, olie, zoetigheden en chocolade
moeten sterk beperkt worden. Water mag in iedere
hoeveelheid worden genoten, alsookmager vleesch.
brood, niet-vette kaas, groenten (met weinig vet), sa
lade, aardappelen, eieren, fruit, macaroni, vermicelli
en rijst. In de tusschenuren mag men ter opwekking
vrij gebruik maken van thee, koffie en vetlooze bouillon.
Ter geschikter tijd kan men eveneens vrij gebruik
maken van asperges, bloemkool, kool, tomaten, kom
kommers, radijsjes, ramenas, citroensap.
Bii het weren van het overvloedige vet, diene men
nog de stofuitscheiding te bevorderen door lichaams-.
bewegingen. Die lichaamsbewegingen zullen er tevens
op berekend zijn om de noodige buigzaamheid en ele
gantie van het lichaam te bewaren. Daarover zullen
wij eerstvolgende week een en ander schrijven.
Maar intusschen diene er absoluut op gewezen te
werden dat een te vlugge of overdreven vermagerings
kuur niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid is doch
ook leidt tot een vroegtijdig oud uiterlijke. Dus men
moet geleidelijk te werk gaan.
KONIJN. Het konijn kan op verscheidene manie
ren bereid worden meri kaïi het oök stóven en
ook braden. Om een konijn lekker te kunnen
braden zerge men het volgende bij de hand te hebben
het konijn, 80 gram 'boter, eén halve liter water, een
paar bouillonblokjes,60 gram blcèm. esp ajuin, een
laurierblad. 3-kruidnagelen^één -theelepel- péper en 3
eetlepels azijn.
Verdeel jepst hej.jtp^ijn jn, ^tukken, wrijf zg met wat
zout' in,'én firaad zëJ in de bpter, rondom méot bVuSn.
Neem de stukken vleesch uit de pan. Voeg bij de over
gebleven boter den fijn gesnipperde ajuin en de - in
water aangemengde bloem, Iaat beide lichtbruin wor
den en voeg er dan langzamerhand de in water opge
loste bouillonblokjes bij. Voeg er dan Het vleesch weer
bii. dat nu gaar moet sutteren (1 a 2 uur). Zorg er
voer dat in dien tijd hét konijn niet kan uitdrogen
bedryip,het daarom van, tijd tot, tijd met de saus.
OEHAKT VAN SOEPVLEESUH. Benoodighedeiï
'soepvleéschl' twee of drie eieren, peper, riootmuscaat,
3 cf -4 fijngempakte>-; beschuiten.
Hak of maai'het soepvleesch -fijn, Vermeng het met
de beschuit, dé gékloptb eieren én de kruiden. Maak er
een groote bal of kleinere van.. Bak deze in half vet,
half boter aan alle ka'ntéri bruin 'en gaarHet vet
moet,, heet zijn alvorens het vleesch er in komt.
BLINDE VINKEN MET RIJST. Benoodighèden
dunne kalfslapjes van 75 gr. ieder, rauwe ham, een paar
uien, peterselie .rijst, wat melk. kruiden.
Eerst worden de kalfslapjes flink geklopt en gesla
gen en daarna gekruid met peper en zout. Op elke
blinde vink legt men een lapje rauwe ham en een meng
sel van: een in boter gefruit uitje, een weinig oud
brood, in melk geweekt en goed uitgeknepen, wat ge
hakte peterselie, zout en peper. Dit legt men op de
blinde vinken, relt ze dan op. bindt ze aa.i de einden
vast én laat ze in een gratineerpan met cc er en een
paar schijven ui en wortel gedurende 1 uur stoven,
telkens bedruipende met de boter. Opdienen met rijst,
die- liefst vóór het koken eerst in boter aangebraden is.
EEN BLINKENDE NEUS. Een blipkende neus
misstaat iedere vrouw. Men kan het blinkende weg
nemen door den neus tweemaal daags te baden in warm
water, waarin groene zeep is opgelost. Ook is het doel
treffend wanneer men den neus baadt in warm water
met aluin. Deze twee middeltjes worden door velen
aangewend. De bijval is steeds verzekerd.
BREKENDE NAGELS. Wanneer de nagels ge
makkelijk afbreken, komt dit door een te kort aan
vetstof in het nagelweefsel. Om de nagels te verstevi
gen kan men dus de nagels iederen avond instrijken
met vaseline of glycerine, ofwel dagelijks een nagel-
bad nemen in een afkooksel van dennescheuten.
SCHIMMELVLEKKEN. ln vochtige huizen en in
vochtige kassen, gebeurt het nogal eens dat, als men
de voorjaars- of zomerkleeding uit de kast neemt, men
bemerkt dat deze beschimmeld zijn.
Hoe krijgt men de schimmelvlekken weg
Zet het kleedingstuk. gedurende een half uurtje, in
een bad lauw water, waarin een scheutje ammoniak
werd gemengd. Behandel het daarin, door het af en
toe op en neer te halen. Na een half uur kan het
kleedingstuk in lauw water nagespoeld worden, en te
drogen gehangen worden, op een niet te warme plaats.
KLEEDEREN STRIJKEN. Wanneer ge een klee
dingstuk langs den rechter kant strijkt, plaats er dan
een stuk wollen stof op, daarna een natgemaakt en
lichtgewrongen linnen. Borstel het kleedingstuk, na
het strijken. M. Lisina.
brengt het g acht publiek kenbaar dat zij
haar ki mt ie stellen als
Genadige prijzen. Spoedige bediening,
vt en aanvaardt alle stoffen.
Demandez les a votre fournisseur.
Vraagt die saijetten bij uwen gewonen
La m a i s o n ne vend pas aux parti-
leveraar.
culiers.
Het huis verkoopt niet aan bijzonderen.
GROS DÉTAIL GROOT KLEIN
FABRIKANT - SPECIALIST
TELEFUNKEN
PHILIPS
NOVAK
S. B. R.
SCARABEE
HIS MASTERS VOICE