B. C. L'ARS J z 1Ü Radio Service Station Borsthouders LAURE DUMON FILATURE DE L ARSENAL, S. A. Ypres Val. HOF - VAN DENDRIESSCHE Juf. TANGHE Jeanne Kleermaakster LES LAIN ES DE 28, Boterstraat, Yper. J" VANDENBERGHE IN DE KLEINE WINST 33, Meenenstraat, 33 Y P E R VROUWEN - RUBRIEK De slanke lijn. Recepten. Schoonheidswenken. Huishoudelijke wenken. MODES MODEM 64, Rue d'Elverdinghe - straal-, 64 Y P R E S I E P E \X Poperinghesteenweg, 99, YPER. Favorisez l'lndustrie Beige Bevoordeeligt de Belgische en employant Nijverheid en gebruikt Elles sont entièrement fabri- Zij zijn gansch in België quées en Belgique. vervaardigd. Et sont IRRÉTRÉCISSABLES Zij KRIMPEN NIET IN et GRAND TEINT. en veranderen niet van kleur. CERCUEILS en tous genres Alle slag DOODKISTEN 30, Lange Thouro utstraat YPER en alle andere goede radiotoestellen seffens verkrijgbaar in het - Edm. <;iihihtiai-:\ HERSTELLINGEN VERWISSELINGEN Verhuren van PICK-UPS voor bruiloften en feesten. ^55? Ceinturen - Corsets 'WORDEN VERKOCHT BIJ De slanke lijn blijft nu eenmaal voor de dames een schocnheidsvereischte. Aldus wordt door de dames nog steeds al 't mogelijke gedaan om slank te blijven, en zconocdig om slank te worden. Maar dat nastreven der slankheid gaat spijtig genoeg neg heel dikwijls gepaard met allerlei verkeerde voe dingsprinciepen. Aldus dient het eerst en vooraf goed onderlijnd te worden dat wie slank wil worden of blijven, daarom geenszins honger moet lijden. Wel- moeten er heel wat offers gebracht worden. Dat laatste is zeker waar. Maar wezen wij even heel duidelijk. Slankheid is geenszins synoniem van graatmager zijn .Slank is smal, eenigszins lang, buigzaam en har monisch goed gevormd zijn Er zijn dus slechts twee middels in ons bereik om slank te blijven, te worden en die zijn1" er voor zorgen dat men niet te vet wordt. 2" het noodige doen om voldoende buigzaam te blijven. Aldus dient men er in eerste instantie voor te zorgen dat men aan het lichaam ai te groote vetdepots ont trekt. Daarom zal men in zijn voedsel niet te veei vet verbruiken. Alle vette sausen, mayonnaisen, vette greenten, boter, vet, olie, zoetigheden en chocolade moeten sterk beperkt worden. Water mag in iedere hoeveelheid worden genoten, alsookmager vleesch. brood, niet-vette kaas, groenten (met weinig vet), sa lade, aardappelen, eieren, fruit, macaroni, vermicelli en rijst. In de tusschenuren mag men ter opwekking vrij gebruik maken van thee, koffie en vetlooze bouillon. Ter geschikter tijd kan men eveneens vrij gebruik maken van asperges, bloemkool, kool, tomaten, kom kommers, radijsjes, ramenas, citroensap. Bii het weren van het overvloedige vet, diene men nog de stofuitscheiding te bevorderen door lichaams-. bewegingen. Die lichaamsbewegingen zullen er tevens op berekend zijn om de noodige buigzaamheid en ele gantie van het lichaam te bewaren. Daarover zullen wij eerstvolgende week een en ander schrijven. Maar intusschen diene er absoluut op gewezen te werden dat een te vlugge of overdreven vermagerings kuur niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid is doch ook leidt tot een vroegtijdig oud uiterlijke. Dus men moet geleidelijk te werk gaan. KONIJN. Het konijn kan op verscheidene manie ren bereid worden meri kaïi het oök stóven en ook braden. Om een konijn lekker te kunnen braden zerge men het volgende bij de hand te hebben het konijn, 80 gram 'boter, eén halve liter water, een paar bouillonblokjes,60 gram blcèm. esp ajuin, een laurierblad. 3-kruidnagelen^één -theelepel- péper en 3 eetlepels azijn. Verdeel jepst hej.jtp^ijn jn, ^tukken, wrijf zg met wat zout' in,'én firaad zëJ in de bpter, rondom méot bVuSn. Neem de stukken vleesch uit de pan. Voeg bij de over gebleven boter den fijn gesnipperde ajuin en de - in water aangemengde bloem, Iaat beide lichtbruin wor den en voeg er dan langzamerhand de in water opge loste bouillonblokjes bij. Voeg er dan Het vleesch weer bii. dat nu gaar moet sutteren (1 a 2 uur). Zorg er voer dat in dien tijd hét konijn niet kan uitdrogen bedryip,het daarom van, tijd tot, tijd met de saus. OEHAKT VAN SOEPVLEESUH. Benoodighedeiï 'soepvleéschl' twee of drie eieren, peper, riootmuscaat, 3 cf -4 fijngempakte>-; beschuiten. Hak of maai'het soepvleesch -fijn, Vermeng het met de beschuit, dé gékloptb eieren én de kruiden. Maak er een groote bal of kleinere van.. Bak deze in half vet, half boter aan alle ka'ntéri bruin 'en gaarHet vet moet,, heet zijn alvorens het vleesch er in komt. BLINDE VINKEN MET RIJST. Benoodighèden dunne kalfslapjes van 75 gr. ieder, rauwe ham, een paar uien, peterselie .rijst, wat melk. kruiden. Eerst worden de kalfslapjes flink geklopt en gesla gen en daarna gekruid met peper en zout. Op elke blinde vink legt men een lapje rauwe ham en een meng sel van: een in boter gefruit uitje, een weinig oud brood, in melk geweekt en goed uitgeknepen, wat ge hakte peterselie, zout en peper. Dit legt men op de blinde vinken, relt ze dan op. bindt ze aa.i de einden vast én laat ze in een gratineerpan met cc er en een paar schijven ui en wortel gedurende 1 uur stoven, telkens bedruipende met de boter. Opdienen met rijst, die- liefst vóór het koken eerst in boter aangebraden is. EEN BLINKENDE NEUS. Een blipkende neus misstaat iedere vrouw. Men kan het blinkende weg nemen door den neus tweemaal daags te baden in warm water, waarin groene zeep is opgelost. Ook is het doel treffend wanneer men den neus baadt in warm water met aluin. Deze twee middeltjes worden door velen aangewend. De bijval is steeds verzekerd. BREKENDE NAGELS. Wanneer de nagels ge makkelijk afbreken, komt dit door een te kort aan vetstof in het nagelweefsel. Om de nagels te verstevi gen kan men dus de nagels iederen avond instrijken met vaseline of glycerine, ofwel dagelijks een nagel- bad nemen in een afkooksel van dennescheuten. SCHIMMELVLEKKEN. ln vochtige huizen en in vochtige kassen, gebeurt het nogal eens dat, als men de voorjaars- of zomerkleeding uit de kast neemt, men bemerkt dat deze beschimmeld zijn. Hoe krijgt men de schimmelvlekken weg Zet het kleedingstuk. gedurende een half uurtje, in een bad lauw water, waarin een scheutje ammoniak werd gemengd. Behandel het daarin, door het af en toe op en neer te halen. Na een half uur kan het kleedingstuk in lauw water nagespoeld worden, en te drogen gehangen worden, op een niet te warme plaats. KLEEDEREN STRIJKEN. Wanneer ge een klee dingstuk langs den rechter kant strijkt, plaats er dan een stuk wollen stof op, daarna een natgemaakt en lichtgewrongen linnen. Borstel het kleedingstuk, na het strijken. M. Lisina. brengt het g acht publiek kenbaar dat zij haar ki mt ie stellen als Genadige prijzen. Spoedige bediening, vt en aanvaardt alle stoffen. Demandez les a votre fournisseur. Vraagt die saijetten bij uwen gewonen La m a i s o n ne vend pas aux parti- leveraar. culiers. Het huis verkoopt niet aan bijzonderen. GROS DÉTAIL GROOT KLEIN FABRIKANT - SPECIALIST TELEFUNKEN PHILIPS NOVAK S. B. R. SCARABEE HIS MASTERS VOICE

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1937 | | pagina 7