Busschaert-Van den Bosch
-KLEINEN BAZAR-
«AU MIMOSA»
«AU MIMOSA»
Mechanische Meubelmakerij
A. DEHAENE- LUIJPAERTS
Nr ÏO.
Emballagepapier
Envenhe par+ou\J
41, Hondstraat, 41 YPER
Russische salade.
Italiaansche salade.
Tomaten bij de salaatjes.
Vruchtensalades.
19, Tempelstraat - YPEK
19. Rue du Temple - YPRES
Volledige BINNENHUISMEÜBELEEBING
V Tr/ Meubelen in alle stijlenalsook groote keus in Zetels en Stoelen,
Porte-manteaux, Matrassen. Reparatie van oude meubelen.
Herpolieren van Pianos aan genadige prijzen.
Teekeningen en prijzen op aanvraag van alle slach MEUBELEERING
zonder verbintenis.
HET WELGEKEND HUIS
vroeger 44, Boterstraat, Yper
lts overgebracht naar de
t
o m
Groote keus van Reukwerken, Toilet Bouw
en Fantasie artikelen - Haarverwen
Speelgoed - Vermaking van Poppen
Depot der Verwerij en Nieuwwasscherif van 't
welgekend Huis CONTZEN-LIESMONSZoon
uit Brussel.
kreeft enz., wanneer zij bedekt worden met mayonnaise
en gegarneerd met slablaadjes, schijfjes tomaat, ge
kookte worteltjes, boontjes, doperwtjes, bloemkool,
champignons, schijfjes zomerbieten en dergelijke zo-
mersche heerlijkheden. Ook augurkjes in schijfjes of
aan waaiertjes gesneden, partjes ei, radijsjes en enkele
kappertjes, zoowel als sierlijk uitgesneden citroen-
schijfjes of partjes en toefjes pieterselie, vormen steeds
dankbare garneeringen voor slaatjes. Met een weinig
geduld en goeden wil kan men er ware schilderijtjes
van maken; bloemen van driehoekige reepjes tomaat
met een hartje van eigeel of van eiwit met een rood
hartje van tomaat, met een groen takje als steel of
roosjes van radijs laten zich met behulp van een scherp
keukenmesje in een ommezien fabriceeren. Bezit men
een mayonnaisespuit en neemt men de moeite haar te
hanteeren vakkennis is daarbij niet vereischt dan
kan men de diverse slaatjes zelfs een bepaald deftig
-aanzien verleenen, hoe eenvoudig hun samenstelling
ook moge zijn.
Salades van groenten dient men liefst in een glazen
schaal op en geeft er de mayonnaise afzonderlijk bij
visch-, garnalen- en kreeftsalades kunnen ook bijzon
der toepasselijk worden opgediend in schelpen, waarin
een blaadje kropsla is gelegd.
Russische salade is een salade van gemengde groen
ten, aangemaakt met mayonnaise, waarin eenige van
tevoren in melk geweekte, schoongemaakte ansjovis,
eenige fijngesnipperde zure augurkjes en dito uitjes, wat
mosterd en wat kappertjes. Deze salade is bijzonder
geschikt om koude visch of harde eieren te vergezellen.
Wil men het gerecht bijzonder in stijl houden, dan gar
neert men het behalve de gewone franje van augurkjes,
ansjovisfilets, schijfjes tomaat, ei enz. met Russische
eieren. Hiervoor gebruikt men hardgekookte eieren.
Men halveert ze, neemt er een kapje af, zoodat zii
rechtop blijven staan, wrijft de dooiers geheel fijn en
vermengt ze met eenige schoongemaakte, door een zeef
gedrukte ansjovis, waarna men de witten met de zoo
verkregen massa sierlijk en hoog opvult, liefst volspuit.
Italiaansche salade bestaat eveneens uit groenten-
salade, waaronder men wat gekookte, gehakte ham, een
aan fijne blokjes gesneden zuren appel, wat gehakte
augurkjes en wat fijngesneden blokjes kaas doet, waar
na het geheel met mayonnaise en omgeven door een
toepasselijke garneering van slablaadjes, schijfjes to
maat, augurkenwaaiertjes, plakjes ham, die om een
reepje kaas worden gerold, krulpieterselie enz.
Tomaten zijn als het ware bestemd om met slaatjes
te worden gevuld. Van de grappige, heel eenvoudig te
fabriceeren paddenstoeltjes, bestaande uit een rechtop
staande ei met een lichtelijk uitgeholde halve tomaat
als hoedje daarop (de vlekjes brengt men met een thee
lepeltje en wat mayonnaise erop aan) tot de plutocra
tische tomates farcies aux pointes d'asperges (gevuld
met mayonnaise van kip, gegarneerd met kippenaspic
en aspergepunten) zijn er ontelbare variëteiten in met
sla gevulde tomaten. Er bestaat vrijwel geen salade
die als vulsel van tomaten niet lekker smaakt De daar
voor te gebruiken tomaten moeten rijp zijn, maar stevig.
Na een flink kapje te hebben afgesneden holt men ze
met een theelepeltje uit, laat ze omgekeerd uitlekken
(het vocht komt natuurlijk voor soepen en sausen in
aanmerking of kan gezeefd worden opgedronken) be
strooit ze daarna van binnen met zout en peper en kan
daarna aan het vullen gaan.
Het bereiden van vleesch-, visch, garnalen- of di-
verse-restjes-salade is zeer eenvoudigde stukken of
stukjes, die vooral niet nat mogen zijn, worden met
een weinig mayonnaise gebonden, het geheel mooi ge
vormd en bedekt met een laag mayonnaise, waarna men
garneert en versiert naar den wensch des harten. Met
het gebruik van mayonnaise is het overigens geraden
niet al te gul te zijnmen kan desnoods een schaaltje
mayonnaise afzonderlijk geven. Geroosterd brood of
toast behoorde automatisch op tafel te verschijnen
zoodra een gerecht met mayonnaise wordt gegeven.
Zoo mogelijk gezelliger nog te bereiden dan slaatjes,
gevulde tomaten en dergelijke pikante heerlijkheden
meer, zijn vruchtensalades. Alle vruchten komen hier
voor in aanmerking en kunnen geheel volgens persoon
lijken smaak worden gecombineerd. Vruchten, die ge
schild en aan plakjes moeten worden gesneden, zal
men natuurlijk steeds met een vlekvrij mesje behande
len alle vruchten moeten ontdaan worden van de pit
ten en appelen, peren en bananen dadelijk in citroen
sap met suiker worden gelegd om het verkleuren te
voorkomen.
Men kan de vruchten aanmengen met vruchtensiroop,
zoeten room, koude vaftillevla of marasquin, kirsch of
witten wijngebruikt men geestrijk vocht, dan bestrooit
men de vruchten laag om laag met wat poedersuiker
en giet de- likeur of wijn eroverheen, waarna het geheel
een poosje moet staan trekken, liefst in de ijskast. Fijn
gehakte, gepelde noten of amandelen doen het uitste
kend in vruchtensalades. Als versiering zijn geconfijte
kersen en gespoten slagroom even lekker als doelmatig.
Zeer decoratief staat vruchtensalade in gehalveerde,
uitgeschepte grape fruits, men mag echter niet te veel
grape fruit in de salade verwerken, omdat de bittere
smaak zich anders onaangenaam doet gevoelen.
Bij het aanmaken van vruchtensalade gebruikt men
slechts zeer weinig aanmaak want ook zoete salade
mag niet al te nat zijn en het vruchtensap maakt het
gerecht al tamelijk vochtig.
Een der verrukkelijkste zomersche vruchtensalades
weliswaar niet de meest bescheiden is de volgende
perziken worden geschild, aan schijfjes gesneden en
dadelijk in een suikerstroopje met citroen (desge-
wenscht wat marasquin daarbij) gelegd. Daarna ko
men de schijfjes laag om laag met versche frambozen
in coupesde bovenste laag bestaat uit frambozen. Het
geheel krijgt een kapje van zoeten slagroom, bekroond
door een enkele framboos.
VOOR INPAKKING
te verkrijgen aan voordeelige voorwaar
den, ten bureele dezer.
Telefoon 32?
Belangrijkste huis der stad
KLEKDEREN EN MANTELS VOOR DAMES
EN KINDEREN.
COSTUMEN VOOR KNAAPJES.
Leveringen van keus, elegante snit, onberispt
lijke afwerking, spoedige levering maken de
gedurige bekommering uit v.in dit welbekend
huis.
ROUW IN 12 UREN.
Winkel open op Zon- en Feestdagen
Téléphone 322
Maison la plus importante de la ville.
ROBES ET MANTEAUX POUR DAMES
ET ENFANTS.
COSTUMES POUR GAR£ONNETS.
Fournitures de choix, coupe élégante, flnl
irréproehable, livraison rapide font le soucl
constant de cette maison bien connue.
DEUIL EN 12 HEURES.
Magasin ouverl dimanches et jours de féte.
YYTJi also°k van Herbergen. Spijshuizen, enz.
I d
h
S ft ft