Busschaert-Van den Bosch -KLEINEN BAZAR- «AU MIMOSA» «AU MIMOSA» Mechanische Meubelmakerij A. DEHAENE- LUIJPAERTS Nr ÏO. Emballagepapier Envenhe par+ou\J 41, Hondstraat, 41 YPER Russische salade. Italiaansche salade. Tomaten bij de salaatjes. Vruchtensalades. 19, Tempelstraat - YPEK 19. Rue du Temple - YPRES Volledige BINNENHUISMEÜBELEEBING V Tr/ Meubelen in alle stijlenalsook groote keus in Zetels en Stoelen, Porte-manteaux, Matrassen. Reparatie van oude meubelen. Herpolieren van Pianos aan genadige prijzen. Teekeningen en prijzen op aanvraag van alle slach MEUBELEERING zonder verbintenis. HET WELGEKEND HUIS vroeger 44, Boterstraat, Yper lts overgebracht naar de t o m Groote keus van Reukwerken, Toilet Bouw en Fantasie artikelen - Haarverwen Speelgoed - Vermaking van Poppen Depot der Verwerij en Nieuwwasscherif van 't welgekend Huis CONTZEN-LIESMONSZoon uit Brussel. kreeft enz., wanneer zij bedekt worden met mayonnaise en gegarneerd met slablaadjes, schijfjes tomaat, ge kookte worteltjes, boontjes, doperwtjes, bloemkool, champignons, schijfjes zomerbieten en dergelijke zo- mersche heerlijkheden. Ook augurkjes in schijfjes of aan waaiertjes gesneden, partjes ei, radijsjes en enkele kappertjes, zoowel als sierlijk uitgesneden citroen- schijfjes of partjes en toefjes pieterselie, vormen steeds dankbare garneeringen voor slaatjes. Met een weinig geduld en goeden wil kan men er ware schilderijtjes van maken; bloemen van driehoekige reepjes tomaat met een hartje van eigeel of van eiwit met een rood hartje van tomaat, met een groen takje als steel of roosjes van radijs laten zich met behulp van een scherp keukenmesje in een ommezien fabriceeren. Bezit men een mayonnaisespuit en neemt men de moeite haar te hanteeren vakkennis is daarbij niet vereischt dan kan men de diverse slaatjes zelfs een bepaald deftig -aanzien verleenen, hoe eenvoudig hun samenstelling ook moge zijn. Salades van groenten dient men liefst in een glazen schaal op en geeft er de mayonnaise afzonderlijk bij visch-, garnalen- en kreeftsalades kunnen ook bijzon der toepasselijk worden opgediend in schelpen, waarin een blaadje kropsla is gelegd. Russische salade is een salade van gemengde groen ten, aangemaakt met mayonnaise, waarin eenige van tevoren in melk geweekte, schoongemaakte ansjovis, eenige fijngesnipperde zure augurkjes en dito uitjes, wat mosterd en wat kappertjes. Deze salade is bijzonder geschikt om koude visch of harde eieren te vergezellen. Wil men het gerecht bijzonder in stijl houden, dan gar neert men het behalve de gewone franje van augurkjes, ansjovisfilets, schijfjes tomaat, ei enz. met Russische eieren. Hiervoor gebruikt men hardgekookte eieren. Men halveert ze, neemt er een kapje af, zoodat zii rechtop blijven staan, wrijft de dooiers geheel fijn en vermengt ze met eenige schoongemaakte, door een zeef gedrukte ansjovis, waarna men de witten met de zoo verkregen massa sierlijk en hoog opvult, liefst volspuit. Italiaansche salade bestaat eveneens uit groenten- salade, waaronder men wat gekookte, gehakte ham, een aan fijne blokjes gesneden zuren appel, wat gehakte augurkjes en wat fijngesneden blokjes kaas doet, waar na het geheel met mayonnaise en omgeven door een toepasselijke garneering van slablaadjes, schijfjes to maat, augurkenwaaiertjes, plakjes ham, die om een reepje kaas worden gerold, krulpieterselie enz. Tomaten zijn als het ware bestemd om met slaatjes te worden gevuld. Van de grappige, heel eenvoudig te fabriceeren paddenstoeltjes, bestaande uit een rechtop staande ei met een lichtelijk uitgeholde halve tomaat als hoedje daarop (de vlekjes brengt men met een thee lepeltje en wat mayonnaise erop aan) tot de plutocra tische tomates farcies aux pointes d'asperges (gevuld met mayonnaise van kip, gegarneerd met kippenaspic en aspergepunten) zijn er ontelbare variëteiten in met sla gevulde tomaten. Er bestaat vrijwel geen salade die als vulsel van tomaten niet lekker smaakt De daar voor te gebruiken tomaten moeten rijp zijn, maar stevig. Na een flink kapje te hebben afgesneden holt men ze met een theelepeltje uit, laat ze omgekeerd uitlekken (het vocht komt natuurlijk voor soepen en sausen in aanmerking of kan gezeefd worden opgedronken) be strooit ze daarna van binnen met zout en peper en kan daarna aan het vullen gaan. Het bereiden van vleesch-, visch, garnalen- of di- verse-restjes-salade is zeer eenvoudigde stukken of stukjes, die vooral niet nat mogen zijn, worden met een weinig mayonnaise gebonden, het geheel mooi ge vormd en bedekt met een laag mayonnaise, waarna men garneert en versiert naar den wensch des harten. Met het gebruik van mayonnaise is het overigens geraden niet al te gul te zijnmen kan desnoods een schaaltje mayonnaise afzonderlijk geven. Geroosterd brood of toast behoorde automatisch op tafel te verschijnen zoodra een gerecht met mayonnaise wordt gegeven. Zoo mogelijk gezelliger nog te bereiden dan slaatjes, gevulde tomaten en dergelijke pikante heerlijkheden meer, zijn vruchtensalades. Alle vruchten komen hier voor in aanmerking en kunnen geheel volgens persoon lijken smaak worden gecombineerd. Vruchten, die ge schild en aan plakjes moeten worden gesneden, zal men natuurlijk steeds met een vlekvrij mesje behande len alle vruchten moeten ontdaan worden van de pit ten en appelen, peren en bananen dadelijk in citroen sap met suiker worden gelegd om het verkleuren te voorkomen. Men kan de vruchten aanmengen met vruchtensiroop, zoeten room, koude vaftillevla of marasquin, kirsch of witten wijngebruikt men geestrijk vocht, dan bestrooit men de vruchten laag om laag met wat poedersuiker en giet de- likeur of wijn eroverheen, waarna het geheel een poosje moet staan trekken, liefst in de ijskast. Fijn gehakte, gepelde noten of amandelen doen het uitste kend in vruchtensalades. Als versiering zijn geconfijte kersen en gespoten slagroom even lekker als doelmatig. Zeer decoratief staat vruchtensalade in gehalveerde, uitgeschepte grape fruits, men mag echter niet te veel grape fruit in de salade verwerken, omdat de bittere smaak zich anders onaangenaam doet gevoelen. Bij het aanmaken van vruchtensalade gebruikt men slechts zeer weinig aanmaak want ook zoete salade mag niet al te nat zijn en het vruchtensap maakt het gerecht al tamelijk vochtig. Een der verrukkelijkste zomersche vruchtensalades weliswaar niet de meest bescheiden is de volgende perziken worden geschild, aan schijfjes gesneden en dadelijk in een suikerstroopje met citroen (desge- wenscht wat marasquin daarbij) gelegd. Daarna ko men de schijfjes laag om laag met versche frambozen in coupesde bovenste laag bestaat uit frambozen. Het geheel krijgt een kapje van zoeten slagroom, bekroond door een enkele framboos. VOOR INPAKKING te verkrijgen aan voordeelige voorwaar den, ten bureele dezer. Telefoon 32? Belangrijkste huis der stad KLEKDEREN EN MANTELS VOOR DAMES EN KINDEREN. COSTUMEN VOOR KNAAPJES. Leveringen van keus, elegante snit, onberispt lijke afwerking, spoedige levering maken de gedurige bekommering uit v.in dit welbekend huis. ROUW IN 12 UREN. Winkel open op Zon- en Feestdagen Téléphone 322 Maison la plus importante de la ville. ROBES ET MANTEAUX POUR DAMES ET ENFANTS. COSTUMES POUR GAR£ONNETS. Fournitures de choix, coupe élégante, flnl irréproehable, livraison rapide font le soucl constant de cette maison bien connue. DEUIL EN 12 HEURES. Magasin ouverl dimanches et jours de féte. YYTJi also°k van Herbergen. Spijshuizen, enz. I d h S ft ft

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1937 | | pagina 11