CORNETTE FRËRES I Drogerij Qaimant Qebr. T MONO POEDERS Charles HONGENAE Voor uwe Portretten DUHAMEEUW ROYAL AM ER Claeyssens-Titeca Huishoudelijke wenken. Recepten. Om eens na te denken. SPECIALE PRODUKTEN om Vliegen, Wandluizen, Mieren Motten, Bladluizen, Rupsen - Houtwormen, Ratten en Muizen te vernietigen, verkrijgbaar ter 10, Meenenstraat. YPER 100 Werkdadig dus goedkoop in het gebruik. Transports et Déménagements Place de la Care - YPRES 7 25, Rue du Temple, 25 - YPRES ORDRES DE BOURSE DUMORTI ER BLOMME VERVOER - VERHUIZINGEN AUTO TAPISSIÈRE 118, Dickebuschsteenweg, 118 YPER Telefoon 189 IETS TEGEN DE VALLING. Men kan nog steeds met goed gevolg de oude remedie gebruiken. In een tas melk, goed warm en goed gesui kerd, laat men vier of vijf druppels versche teinture d'iode vallen. Men drinke twee aldus bereide tassen per dagvooral één voor het slapen gaan. BRAAKMIDDEL. Mosterd, opgelost in water, is een snel en zeker, doch zacht werkend braakmiddel. TE DIK BLOED. Wie met zekerheid weet dat men te dik bloed heeft, gebruike 's avonds lindenthee, drage geen spannend corset of kousenbanden, wandele veel en doet gym nastiek. Men kan 's morgens goede gymnastieklessen volgen bij middel van de radioVlaamsche golflengte. NOVEMBER IS DE KOOPTIJD VOOR: GroentenBloemkool, sla, spinazie, zuring, rabarber, selderij, kervel, peterselie, worteltjes, pastinaken, biet, andijvie, uien, ramenas, selderijknollen, groene en witte savooie-, roode en witte kool, prei, spruitjes, schorse- neeren, rapen, Brusselsch en chicoreiloof. VruchtenAppelen, peren, druiven, noten, mispels, sinaasappelen, citroenen, bananen, meloenen. Gevogeltje en wild Kip, duif, konijn, gans, kalkoen, patrijzen, wilde eend, en vooral fazant, haas, ree en kapoen. VischNoordzeegarnalen, zalm, blei, brasem, tong, tarbot, bot, steur, kabeljauw, panharing, sprot, karper, schol, griet, oesters. In deze maand zijn de mosselen en de schelvisch het best. NOVEMBER IS DE INMAAKTIJD VAN GroentenAndijvie, biet, rapen en zuurkool. Visch Mosselen en haring. OM OUDE STOVEN TE DOEN BLINKEN wrijve men ze in met potloodpoeder dat vochtig werd gemaakt met een weinig terpentijn en suikerwater. Voor 50 gram potlood gebruikt men 10 gram terpentijn en twee klont jes suiker in een weinig water opgelost. BARSTEN IN OUDE KACHELS, waardoor gevaar lijke gassen in huis zouden kunnen verspreid worden, zal men stoppen met een gelijke hoeveelheid asch en gewoon zout en goed met water bevochtigen. Men kan de bewerking warm of koud uitvoeren. EEN HARDE ZEEMLAP, welke men niet zacht krijgt, wrijve men in met zout en stoppe hem dan een paar dagen in den grond in den tuin, zoodat de lap geheel onder de aarde bedolven is. Uw zeemlap zal na uitspoe len in schoon water heerlijk zacht zijn. GEBRUIKTE SAAI, welke uitgetrokken is, verwerkt moeilijker dan nieuwe. Men kan daaraan nochtans ver helpen, door op de hiernavolgende manier te werk te gaan. Men windt de gebruikte saai niet op als een bol, maar bijvoorbeeld rond de leuning van een stoel. Dan maakt men de saai op enkele plaatsen vast met een draadje, opdat ze niet gemakkelijk meer zou loslaten. Dan wascht men de streng voorzichtig in lauw zeep sop. Daarna uitspoelen, uitnijpen in een wollen hand doek, en opnieuw rond de leuning van een stoel winden, en er rond laten drogen. Ze zal er dan weer als nieuw uitzien, en prachtig verwerken. AFWISSELING IN HET VERVAARDIGEN DER SPIJZEN. Wij raden onze lezeressen, en bijzonderlijk onze huis moeders, warm aan regelmatig met groote aandacht onze recepten te lezen en te bestudeeren. Want er kun nen eigenlijk, in verhouding, slechts weinig huisvrou wen goed koken, spijts zij er zelf erg van overtuigd zijn het buitengewoon goed te kunnen. Immers, zij maken steeds de vier of vijf zelfde kostjes klaar, die ieder week opnieuw zonder eenige variatie opgediend worden. Dit is een duidelijk bewijs dat het hen aan verscheidenheid, afwisseling, inzicht en kennis ont breekt, inzake kookkunst. Het is diensvolgens noodza kelijk zich in de kookkunst te vervolmaken. Dit vraagt natuurlijk wat moeite, wat ondervinding en wat vol harding. Van dat standpunt uit maken wij onze recepten op recepten die steeds aan het jaargetijde aangepast zijn, en meteen rekening houden van het dure leven. Aan u er uw voordeel uit te halen. AJUINSOEP MET BROOD. Wij snijden drie groote ajuinen in fijne dwarse schijf jes,'die wij in een pan met 100 gram boter of goed vet mooi bruin laten worden, zonder te verbranden. Wii voegen er drie dikke sneden brood bij, of een gelijke hoeveelheid, oudbakken brood. Wij overgieten met an der halven liter heet water. Zoodra alles goed geweekt is steken wij de soep door een zèef. Men kan ze ver sterken en smakelijker maken met toevoeging van ge raspte kaas, een stuk boter of liebigblokjes. WORTELTJESSOEP. Wij koken een halve kilo worteltjes (peekens) in water dat een beetje gezouten is. Zoodra ze goed gaar zijn worden ze door een zeef geprest of gedraaid, en terug in het water gegooid, waarin ze gekookt werden. Wij voegen er dan drie lepels rijstcrême bij, die vooraf in koud water opgelost werden. Wij laten alles even doorkoken. Vooraleer op te dienen voegt men er nog een koffielepel vleeschextract bij. KOOLSOEP. Wij laten een stuk spek koken in de noodige hoeveel heid water om voldoende soep te hebben. Na een uur koken voegen wij erbij2 a 3 penen, evenveel rapen en, preien, een kleine savoyekool. Wij laten dit 2 a 3 uren koken. Een paar minuten voor het opdienen kan men nog' een koffielepeltje vleeschextract per liter water bijvoegen. Wij dienen als volgt ophet kooknat afzonderlijk het spek in schijfjes, en de groenten er omheen in langwerpige stukken. KONIJN MET EEN SAUS VAN WITTEN WIJN. Wij laten de stukjes konijn bruineeren met klein ge snipperde ajuintjes. Intusschen roeren wij een weinig boter en bloem om een sausje te maken. Dit erbijvoe- gen,« alsook een halven liter wijn. Kruiden naar eigen smaak. Stil laten koken (sutteren) tot het vleesch malsch is. Voor het opdienen binden met een eier dooier. ROZIJNEN OP COGNAC EN WITTEN WIJN. Wij laten de rozijnen 24 uren in cognac staan, goed toegedekt. Nadien roeren wij er zoeten witten wijn, citroensap en zoonoodig nog suiker door. Spreekt, in een conversatie, niet voortdurend kwaad over gemeenschappelijke vrienden. Anders mocht men wel denken dat u ook hun over den hekel haalt als ze er niet bij zijn. Wat de domme niet begrijpt, verveelt hem, en den wijze wekt het op tot onderzoek. (Nadruk Verboden). TANTE BARBARA. par Voiture ou Auto - tapissière Cars de 2o - 20 - 50 personnel AUTO DE LUXE pour toutes cérémonies et excursions. Téléphone N° 50 o Maison renommée depuis longue date, et se tenant i la disposition de ses clients jour et nuit. Tous ren- seignements pour le déménagement pour l'étranger. Oud bekend huis stelt zich ten alle tijde, dag ec nacht ter beschikking van de kalanten. Alle inlich tingen over het verhuizen naar den vreemde. HOOFDPIJN, ZENUWKOORTSEN TANDPIJN, GRIPPE worden aanstonds gestild en altijd genezen Onschadelijk voor de maag en door de voor naamste geneesheeren aanbevolen. De groote doos kost 12.00 en de kleine 7.00 fr. Apotheek NOTREDAME, Poperinghe en te Yper bij de- Apothekers SNOECK VAN ROBAEYS en HOUTEKIER. Agent de change agréé a la Bourse de Bruxelles Téléphone 461 (o) Ristourne de courtage aux Banquiers et Agents de Change correspondants. wendt U tot het vermaard huis - PHOTOGRAAF - 19, Tempelstraat, 19, YPER - Tel. 170 Begeeft zich ten huize voor alle photowerken huwelijken en familiegroepen. Al het werk is gewaarborgd - Spoedige uitvoering Open op Zon- en wekedagen. - Exposition Internationale de la Boisson Bruxelles 1937 Diplome d'excellence La plus haute récompense. VINS ET LIQUEURS BRUXELLES-LAEKEN Téléphone26.10.84 AGENTS DEMANDES in binnen- en buitenland met Verzorgd werk. Matige prijzen.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1937 | | pagina 13