Hoelang kan een Conclaaf duren Wat eten wij deze week Recepten. Het Radio uur voor de Vrouw. De Groene week te Berlijn. Praktische wenken. in Apostolische Constituties, en zoo komt het, dat he' Conclaaf op qnze dagen nog in voege is. Deze Cons.ituties bepalen, dat de kardinalen moeten ei ga deren, den tiendén dag na den dood van den Paus Onder den naam Conclaaf verstaat men zoowel de vergadering der kardinalen, als de plaats zel ve, waar deze plechtige bijeenkomst gehouden wordt. In de eerste tijden, werd het Conclaaf gehou den. in die stad, welke als het best geschikt voorkwam. Eerst Gregorius X en andere Pausen na dezen, schreven voor. dat de keuze daar moest geschieden, waar bij den dood van den opperher der het Romeinsch Hof* zijn verblijf hield. Te Rome werd dus in den regel deze plechtigheid gevierd, en alleen gevallen van oorlog of opstand zooals bijvoorbeeld in 1800, gebeurde de be noeming van Pius VII in Venetië maakten hierop een uitzondering. De keuze van het paleis, waar het ConclaSf moet gehouden worden, hangt af van de kardinalen. Tot aan Pius VI geschiedde dit meestal in het Vaticaan en enkele malen in het Quirinaal. In de laatste tijden, hebben de Conclaven niet langer dan vier dagen geduurd. Dit record be hoort nog aan het Conclaaf van 1903, waaruit kar dinaal Sarto als Paus Pius X kwam. Leo XIII werd gekozen op twee dagen in 1878. Ook in 1848 had het Conclaaf niet meer noodig om kardinaal Mastar (Pius IX) tot hoofd der kerk te kiezen. In 1830 echter, verliepen er nog 53 dagen voor dat het Conclaaf, tot de verkiezing van Paus Gre gorius XVI was overgegaan en dat was dan ook wel een van de langste Conclaven geweest, die de historie kende. Het langst van alle echter werd gehouden, in 1740. Toen duurde het zes maanden en twee da gen en hij, die de Pauselijke Tiara veroverde, was toen Benedictus XIV. Naar alle waarschijnlijkheid zullen wij in de eerste week van Maart door de radio en de kran ten den naam van den nieuwen Paus vernemen. Gemeentekrediet 1938 Trekkingen van 4 Februari Zaterdag 4 Februari hadden te Brussel de eerste trekkingen plaats van de leening 4 ten honderd 1938 van het Gemeentekrediet van België. EERSTE TREKKING Het lot van 2.500.000 frank is gewonnen door reeks 101103. De dertig volgende reeksen zijn uitkeerbaar met 10.000 frank 103475 107605 107891 109070 115809 118628 122591 137113 167369 175442 178666 179343 192833 203238 223050 224741 234441 235471 240730 274602 276276 301359 304425 305679 313236 315375 322187 325151 330614 339711 TWEEDE TREKKING De loten van 100.000 frank werden gewonnen door de reeksen 193610 en 280242. De loten van 25.000 frank zijn gewonnen door de reeksen 158759 186917 204430 317264 De dertig volgende reeksen zijn uitkeerbaar met 10.000 frank. 106860 106941 112255 123295 135939 136238 139636 142528 145942 152415 163150 170319 191495 194008 201262 233368 258277 259797 261246 263246 272779 273214 280346 295878 297423 297814 315395 316832 318335 337322 DERDE TREKKING De loten van 100.000 frank zijn gewonnen door de reeksen 149616 en 158406. De loten van 25.000 frank zijn gewonnen door rip rppkspri 121696 142583 274931 324385 De dertig volgende reeksen zijn uitkeerbaar met 10.000 frank 100437 131267 133518 155894 167048 183750 184580 188966 198569 210422 223918 227987 232577 237699 241573 254002 276427 286477 289003 290593 293561 294689 299170 299951 316762 320958 328453 330444 332168 332853 Iedere uitkeerbare titel heeft recht op het vijfde deel van het lot, toegekend aan de reeks, waartoe hij behoort. Leening der Verwoeste Gewesten 1922 Trekking van 10 Februari Vrijdag 10 Februari, heeft te Brussel de 201c trekking plaats gehad van de Leening 1922 met loten van de Verwoeste Gewesten. De premies werden als volgt toegekend Reeks 98f600 Nr 2, 250.000 fr. Reeks 24.224 Nr 10 en reeks 98.600 Nr 19, 100.000 frank. De andere obligaties van deze reeksen evenals alle obligaties van de reeks 33.187 zijn betaalbaar tegen 312.50 fr. of tegen 300 fr., naar gelang zij al dan niet gewijzigd werden overeenkomstig art U van het koninklijk besluit van 11 Mei 1925. Zendag Tomaten Groentensoep (1) Roastbeef (2) Brusselsch Loof (3) Aardappelen Abrikozen-pudding (4) Maandag Koud vleesch Savoye kool Aardappelen Chocoladevla Dinsdag Biefstukjes Frites Sla Eierpannekoekjes Woensdag Zoutevisch (5) Peterseliesaus (6) Aardappelen Rijst met rozijnen Donderdag Biefstukjes Bloemkool Aardappelen Havermoudpap Vrijdag Witte Boonen Gekookte Griet Zure Eierboter Aardappelen Griesmeelpudding Zaterdag Stoofcarbonade Gekookte Aardappelen Macaronipap (1) Tomaten-Groentensoep (ook Russische soep ge noemd) We trekken twee liter bouillon van 250 gram varkens- en 150 gram rundsvleesch, met een paar ronde peperkorreltjes en een snuifje zout. We koken er een zestal aan stukken gesneden tomaten in gaar. ofwel we roeren er een doosje tomaten-puree door. We zeeven de bouilllon, en'voegen er wat in boter gaar gesmoorde groenten bijzooals selderij, peterselie, een paar wor teltjes en raapjes. We laten de soep even doorkoken met het vleesch. Naar willekeur kan men de soep dan nog binden met wat bloem, aangemaakt met melk of room. en we kunnen ze eveneens al of niet afwerken met een eierdooier en een paar lepels room. (2RoastbeefWe laten wat vet in de braadslee of in den ijzeren pot heet worden. Intusschentijd wasschen we het vleesch, wrijven het aan alle kanten goed in met wat zout en dompelen het vervolgens in het vet, tot alle deelen, die eerst een roode kleur hadden, grijs zijn ge worden. We laten het dan op een flink vuur goed door braden, het telkens keerend en met de jus bedruipend. Als het braden te hard gaat, er nu en dan een scheutje water bijgieten, echter niet op het vleesch gieten. Op het laatst van den braadtijd <20 minuten per 500 gram vleesch) een stukje boter toevoegen. De roastbeef moet niet te gaar zijn. (3)Brusselsch loofWe stoven de heele stronkjes, toe gedekt met een beboterd papier, in den oven gaar met ruim boter, zout en citroensap. We voegen er op het laatst een scheutje witten wijn aan toe. We leggen het loof dan op een opdienschotel, overgieten het met het stoofnat, gebonden met wat tapioca of een paar eier dooiers het omringen met tomatenschijfjes. (4)Abrikozen-puddingWe laten een half pond ge droogde abrikozen een nacht in een liter water weeken. We laten ze den volgenden dag gaar koken in het week- water. waaraan een stukje citroenschil is toegevoegd. Dan wrijven we de vruchten nadat de citroenschil verwijderd is door 'n paardenharen zeef, en voegen er. wanneer de puree te stijf mocht zijn, nog wat water bij. Dan laten we de puree met 100 gram suiker even koken. We nemen dan den pot van het vuur, en lossen er 10 blaadjes geweekte uitgeknepen witte gelatine in op We laten het mengsel geleiachtig worden, doen het dan in een met koud omgespoelden vorm. en laten het erin koud worden. Wanneer de pudding stijf is, storten we hem op een presenteerplat, en garneeren hem met geslagen room en kleine stukjes van een paar achterge houden geweekte abrikozen. (5) Zoutevisch We wasschen de visch. We laten ze Premieleening 19B8 Trekking van 4 Februari Zaterdag 4 Februari had in de Nationale Bank te Brussel de 4" trekking plaats van de premielee ning 1938. Is betaalbaar met één miljoen frank reeks 281777. De dertig volgende reeksen zijn uitkeerbaar met 25.000 frank 108370 111409 134088 143162 166376 180669 189402 193873 200309 212296 213599 214882 217863 219848 223868 233060 235742 238040 240841 242595 259302 267744 270209 274408 274787 275514 281290 283013 283246 292572 Elke obligatie, behoorend tot een uitgetrokken reeks, heeft recht op een tiende van het lot, toege kend aan de reeks, waartoe zij behoort. een nacht in ruim water weeken om den zouten smaak te verminderen. We zetten ze den volgenden dag met kokend water op en koken ze daarin op een zéér zacht vuur, meer «trekkend» dan kokend, gedurende ongeveer driekwart uur voor 1 kilo zoutevisch. We onderzoeken na een half uur'of de smaak nog te zout is en verver- schen in dat geval nog eens het water. We scheppen de visch met een schuimspaan op een vischschotel, en we presenteeren er de gekookte aardappelen bij. met ge snipperde winterwortelen Cs zomers met jonge wor teltjes) en peterseliesaus. (6) Peterseliesaus: We verwarmen op een zacht vuur 50 gram vet (of boter) terwijl we er 30 gram bloem in vermengen al roerende, tot we een' gladde massa be komen. We gieten er een halve liter kokend vischnat op. en laten de saus nog even doorkoken. We voegen er een halve lepel citroensap bij, alsook een eetlepel ge hakte peterselie. De peterselie mag echter niet mee koken. Op Zaterdag 25 Februari, te 17 uur 15 minuten zullen we luisteren naar de Vlaamsche Golflengte van het N I. R., namelijk naar het RADIO-UUR VOOR DE VROUW. Er zal gehandeld worden over Froebel en zijn opvoedkundig systeem. Alle moeders met kleine kinde ren zullen met aandacht luisteren naar dit interessante praatje waarin het gaat over de eerste oefeningen van het intellect van de kleuters. Hierna volgen enkele uit spraken van den rechter in de Juridische rubriek «De Vrcuw en Moeder Justitia De hoofdschotel van dit Uur voor de Vrouw is de opvoering van een leuke schets Een flinke Jongen door Berry Steen, uit het Duitsch vertaald door Leo Persyn. De luisteraars zijn getuige van een familietooneeltje bij gelegenheid van de ge boorte van den stamhouder. De zenuwachtigheid van den toekomstigen vader is vaak aanleiding tot komische toestanden en geeft aan het hoorspelletje een bepaalde plezierige noot. We moeten het toegeven dat Duitschland op weten schappelijk gebied wonder veel presteerthet is wel licht het land dat op dit gebied den meest gewetens vollen arbeid verricht, en tot de meest verbluffende re sultaten komt. Dit is niet alleen technisch, maar ook sociaal gesproken waarDé Berlijnsche tentoonstelling Grüne Woche die ieder jaar op het einde van Ja nuari wordt gehouden, gaf er thans andermaal een be wijs van. Immers in deze tentoonstelling was er enorm veel te leeren op het gebied van landbouw en alles wat daarmee in verband staat, maar ook op gebied van de voeding. Het is geen geheim dat er momenteel in Duitschland een schaarsehte is aan vet, eieren en vleesch Welnu deze tentoonstelling leert de vrouwen dat spijts deze schaarsehte er daarom in Duitschland nog geenszins honger moet geleden worden, dat er in Duitschland toch nog heel véél voedzaam en zeer lekker eten bestaat. Hun leuze klinktMen moet niet willen eten, wat er toevallig niet ismaar iedereen kan in Duitschland verzadigd worden... Inderdaad weten schappelijk wordt in deze tentoonstelling aangetoond dat het in Duitschland met de levensmiddelenvoorzie ning nog goed staat, indien de menschen er het ver stand willen hebben zich gezond te voeden, het is te zeggen het verstand hebben naar eenige oude methodes terug te keeren. Daarmede wordt bedoeld eet niet te veel vleesch en vet, want dat is ongezond eet veel lie ver wat meer groenten en fruit, en meer visch! Dit is toch ook wat alhier in ons eigen Belgische land door vele wetenschappelijke geneesheeren gepropagandeerd wordt!... Daar wordt in deze tentoonstelling nog iets anders geleerd het voedzame van den pellkartoffel het is te zeggen, de aardappel moet met de schil erom gekookt en geeten worden. In dezen zin kondigt een groot reklaambord aanKookt men de aardappel ge schild, dan krijgen de varkens de vitaminen, die den mensch broodnoodig heeft. Vele van onze Vlaamsche huisvrouwen zullen zich nog wel herinneren hoe bij ons te lande heel dikwijls de aardappels met de schil errond gekookt werden, en dan met een stukje boter en een haring gesmuld werden. Dat was een feestmaaltijdje Wij Vlamingen zouden er goed aandoen er ook eens aan te denken dat het voor onze gezondheid heel wat beter ware wat minder vet en eieren te smullen, en wat meer visch, afgeroomde melk. kaas, aardappelen, bruin brood en suiker te eten. In Duitschland leert de Grüne Woche hoe de Duit- sche Huisvrouwen lekker eten kunnen klaar maken zon der veel vet en vleesch en eierenaan ons echter moet ze leeren dat alle voedingsheil niet te zoeken is in veel vet, vleesch en eieren. Water voor thee en koffie moet men altijd in een specialen ketel koken in geen geval in een pot of pan, die voor vettige spijzen zijn gebruikt. —Uienlucht verdrijft men uit den mond door het drin ken van melk ruiken de handen naar uien dan doet men ze af met melk of citroen. Aangebrand eten doet men, zonder erin te roeren, over in een andere pan én laat het zoo verder koken. Slaat de vlam in een pan met vet, dan bluscht men het vuur door er een potdeksel op te houden of er zout op te werpen. Echter nooit met water. Als mien visch onder water schrapt voorkomt men het in het rond vliegen van de schubben. Ruikt de visch sterk naar zeewater, dan verdwijnt deze lucht door de visch na het wasschen flink met citroen af te wrijven. Sommige zoetwatervisschen hebben een grond smaak dezen kan men wegnemen door in het water, waarin ze worden gekookt, een korstje brood te doen. Bij het koken mag het water niet opbruisen, omdat de visch dan licht stuk kookt. Braadworstjes barsten niet, als men ze voor het braden korten tijd in melk legt. (Nadruk Verboden). TANTE BARBARA.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1939 | | pagina 14