Hoelang kan een Conclaaf duren
Wat eten wij deze week
Recepten.
Het Radio uur voor de Vrouw.
De Groene week te Berlijn.
Praktische wenken.
in Apostolische Constituties, en zoo komt het, dat
he' Conclaaf op qnze dagen nog in voege is. Deze
Cons.ituties bepalen, dat de kardinalen moeten
ei ga deren, den tiendén dag na den dood van den
Paus
Onder den naam Conclaaf verstaat men zoowel
de vergadering der kardinalen, als de plaats zel
ve, waar deze plechtige bijeenkomst gehouden
wordt.
In de eerste tijden, werd het Conclaaf gehou
den. in die stad, welke als het best geschikt
voorkwam. Eerst Gregorius X en andere Pausen
na dezen, schreven voor. dat de keuze daar moest
geschieden, waar bij den dood van den opperher
der het Romeinsch Hof* zijn verblijf hield. Te
Rome werd dus in den regel deze plechtigheid
gevierd, en alleen gevallen van oorlog of opstand
zooals bijvoorbeeld in 1800, gebeurde de be
noeming van Pius VII in Venetië maakten
hierop een uitzondering. De keuze van het paleis,
waar het ConclaSf moet gehouden worden, hangt
af van de kardinalen. Tot aan Pius VI geschiedde
dit meestal in het Vaticaan en enkele malen in
het Quirinaal.
In de laatste tijden, hebben de Conclaven niet
langer dan vier dagen geduurd. Dit record be
hoort nog aan het Conclaaf van 1903, waaruit kar
dinaal Sarto als Paus Pius X kwam. Leo XIII
werd gekozen op twee dagen in 1878. Ook in 1848
had het Conclaaf niet meer noodig om kardinaal
Mastar (Pius IX) tot hoofd der kerk te kiezen.
In 1830 echter, verliepen er nog 53 dagen voor
dat het Conclaaf, tot de verkiezing van Paus Gre
gorius XVI was overgegaan en dat was dan ook
wel een van de langste Conclaven geweest, die de
historie kende.
Het langst van alle echter werd gehouden, in
1740. Toen duurde het zes maanden en twee da
gen en hij, die de Pauselijke Tiara veroverde, was
toen Benedictus XIV.
Naar alle waarschijnlijkheid zullen wij in de
eerste week van Maart door de radio en de kran
ten den naam van den nieuwen Paus vernemen.
Gemeentekrediet 1938
Trekkingen van 4 Februari
Zaterdag 4 Februari hadden te Brussel de eerste
trekkingen plaats van de leening 4 ten honderd
1938 van het Gemeentekrediet van België.
EERSTE TREKKING
Het lot van 2.500.000 frank is gewonnen door
reeks 101103.
De dertig volgende reeksen zijn uitkeerbaar
met 10.000 frank
103475 107605 107891 109070 115809 118628
122591 137113 167369 175442 178666 179343
192833 203238 223050 224741 234441 235471
240730 274602 276276 301359 304425 305679
313236 315375 322187 325151 330614 339711
TWEEDE TREKKING
De loten van 100.000 frank werden gewonnen
door de reeksen 193610 en 280242.
De loten van 25.000 frank zijn gewonnen door
de reeksen
158759 186917 204430 317264
De dertig volgende reeksen zijn uitkeerbaar
met 10.000 frank.
106860 106941 112255 123295 135939 136238
139636 142528 145942 152415 163150 170319
191495 194008 201262 233368 258277 259797
261246 263246 272779 273214 280346 295878
297423 297814 315395 316832 318335 337322
DERDE TREKKING
De loten van 100.000 frank zijn gewonnen door
de reeksen 149616 en 158406.
De loten van 25.000 frank zijn gewonnen door
rip rppkspri
121696 142583 274931 324385
De dertig volgende reeksen zijn uitkeerbaar
met 10.000 frank
100437 131267 133518 155894 167048 183750
184580 188966 198569 210422 223918 227987
232577 237699 241573 254002 276427 286477
289003 290593 293561 294689 299170 299951
316762 320958 328453 330444 332168 332853
Iedere uitkeerbare titel heeft recht op het
vijfde deel van het lot, toegekend aan de reeks,
waartoe hij behoort.
Leening der Verwoeste Gewesten 1922
Trekking van 10 Februari
Vrijdag 10 Februari, heeft te Brussel de 201c
trekking plaats gehad van de Leening 1922 met
loten van de Verwoeste Gewesten.
De premies werden als volgt toegekend
Reeks 98f600 Nr 2, 250.000 fr.
Reeks 24.224 Nr 10 en reeks 98.600 Nr 19, 100.000
frank.
De andere obligaties van deze reeksen evenals
alle obligaties van de reeks 33.187 zijn betaalbaar
tegen 312.50 fr. of tegen 300 fr., naar gelang zij al
dan niet gewijzigd werden overeenkomstig art
U van het koninklijk besluit van 11 Mei 1925.
Zendag
Tomaten Groentensoep (1)
Roastbeef (2)
Brusselsch Loof (3)
Aardappelen
Abrikozen-pudding (4)
Maandag
Koud vleesch
Savoye kool
Aardappelen
Chocoladevla
Dinsdag
Biefstukjes
Frites
Sla
Eierpannekoekjes
Woensdag
Zoutevisch (5)
Peterseliesaus (6)
Aardappelen
Rijst met rozijnen
Donderdag
Biefstukjes
Bloemkool
Aardappelen
Havermoudpap
Vrijdag
Witte Boonen
Gekookte Griet
Zure Eierboter
Aardappelen
Griesmeelpudding
Zaterdag
Stoofcarbonade
Gekookte Aardappelen
Macaronipap
(1) Tomaten-Groentensoep (ook Russische soep ge
noemd) We trekken twee liter bouillon van 250 gram
varkens- en 150 gram rundsvleesch, met een paar ronde
peperkorreltjes en een snuifje zout. We koken er een
zestal aan stukken gesneden tomaten in gaar. ofwel we
roeren er een doosje tomaten-puree door. We zeeven
de bouilllon, en'voegen er wat in boter gaar gesmoorde
groenten bijzooals selderij, peterselie, een paar wor
teltjes en raapjes. We laten de soep even doorkoken met
het vleesch. Naar willekeur kan men de soep dan nog
binden met wat bloem, aangemaakt met melk of room.
en we kunnen ze eveneens al of niet afwerken met een
eierdooier en een paar lepels room.
(2RoastbeefWe laten wat vet in de braadslee of in
den ijzeren pot heet worden. Intusschentijd wasschen we
het vleesch, wrijven het aan alle kanten goed in met
wat zout en dompelen het vervolgens in het vet, tot alle
deelen, die eerst een roode kleur hadden, grijs zijn ge
worden. We laten het dan op een flink vuur goed door
braden, het telkens keerend en met de jus bedruipend.
Als het braden te hard gaat, er nu en dan een scheutje
water bijgieten, echter niet op het vleesch gieten. Op
het laatst van den braadtijd <20 minuten per 500 gram
vleesch) een stukje boter toevoegen. De roastbeef moet
niet te gaar zijn.
(3)Brusselsch loofWe stoven de heele stronkjes, toe
gedekt met een beboterd papier, in den oven gaar met
ruim boter, zout en citroensap. We voegen er op het
laatst een scheutje witten wijn aan toe. We leggen het
loof dan op een opdienschotel, overgieten het met het
stoofnat, gebonden met wat tapioca of een paar eier
dooiers het omringen met tomatenschijfjes.
(4)Abrikozen-puddingWe laten een half pond ge
droogde abrikozen een nacht in een liter water weeken.
We laten ze den volgenden dag gaar koken in het week-
water. waaraan een stukje citroenschil is toegevoegd.
Dan wrijven we de vruchten nadat de citroenschil
verwijderd is door 'n paardenharen zeef, en voegen
er. wanneer de puree te stijf mocht zijn, nog wat water
bij. Dan laten we de puree met 100 gram suiker even
koken. We nemen dan den pot van het vuur, en lossen
er 10 blaadjes geweekte uitgeknepen witte gelatine in
op We laten het mengsel geleiachtig worden, doen het
dan in een met koud omgespoelden vorm. en laten het
erin koud worden. Wanneer de pudding stijf is, storten
we hem op een presenteerplat, en garneeren hem met
geslagen room en kleine stukjes van een paar achterge
houden geweekte abrikozen.
(5) Zoutevisch We wasschen de visch. We laten ze
Premieleening 19B8
Trekking van 4 Februari
Zaterdag 4 Februari had in de Nationale Bank
te Brussel de 4" trekking plaats van de premielee
ning 1938.
Is betaalbaar met één miljoen frank reeks
281777.
De dertig volgende reeksen zijn uitkeerbaar
met 25.000 frank
108370 111409 134088 143162 166376 180669
189402 193873 200309 212296 213599 214882
217863 219848 223868 233060 235742 238040
240841 242595 259302 267744 270209 274408
274787 275514 281290 283013 283246 292572
Elke obligatie, behoorend tot een uitgetrokken
reeks, heeft recht op een tiende van het lot, toege
kend aan de reeks, waartoe zij behoort.
een nacht in ruim water weeken om den zouten smaak
te verminderen. We zetten ze den volgenden dag met
kokend water op en koken ze daarin op een zéér zacht
vuur, meer «trekkend» dan kokend, gedurende ongeveer
driekwart uur voor 1 kilo zoutevisch. We onderzoeken
na een half uur'of de smaak nog te zout is en verver-
schen in dat geval nog eens het water. We scheppen de
visch met een schuimspaan op een vischschotel, en we
presenteeren er de gekookte aardappelen bij. met ge
snipperde winterwortelen Cs zomers met jonge wor
teltjes) en peterseliesaus.
(6) Peterseliesaus: We verwarmen op een zacht vuur
50 gram vet (of boter) terwijl we er 30 gram bloem in
vermengen al roerende, tot we een' gladde massa be
komen. We gieten er een halve liter kokend vischnat
op. en laten de saus nog even doorkoken. We voegen er
een halve lepel citroensap bij, alsook een eetlepel ge
hakte peterselie. De peterselie mag echter niet mee
koken.
Op Zaterdag 25 Februari, te 17 uur 15 minuten zullen
we luisteren naar de Vlaamsche Golflengte van het
N I. R., namelijk naar het RADIO-UUR VOOR DE
VROUW. Er zal gehandeld worden over Froebel en zijn
opvoedkundig systeem. Alle moeders met kleine kinde
ren zullen met aandacht luisteren naar dit interessante
praatje waarin het gaat over de eerste oefeningen van
het intellect van de kleuters. Hierna volgen enkele uit
spraken van den rechter in de Juridische rubriek «De
Vrcuw en Moeder Justitia De hoofdschotel van dit
Uur voor de Vrouw is de opvoering van een leuke schets
Een flinke Jongen door Berry Steen, uit het Duitsch
vertaald door Leo Persyn. De luisteraars zijn getuige
van een familietooneeltje bij gelegenheid van de ge
boorte van den stamhouder. De zenuwachtigheid van
den toekomstigen vader is vaak aanleiding tot komische
toestanden en geeft aan het hoorspelletje een bepaalde
plezierige noot.
We moeten het toegeven dat Duitschland op weten
schappelijk gebied wonder veel presteerthet is wel
licht het land dat op dit gebied den meest gewetens
vollen arbeid verricht, en tot de meest verbluffende re
sultaten komt. Dit is niet alleen technisch, maar ook
sociaal gesproken waarDé Berlijnsche tentoonstelling
Grüne Woche die ieder jaar op het einde van Ja
nuari wordt gehouden, gaf er thans andermaal een be
wijs van. Immers in deze tentoonstelling was er enorm
veel te leeren op het gebied van landbouw en alles wat
daarmee in verband staat, maar ook op gebied van de
voeding. Het is geen geheim dat er momenteel in
Duitschland een schaarsehte is aan vet, eieren en
vleesch Welnu deze tentoonstelling leert de vrouwen
dat spijts deze schaarsehte er daarom in Duitschland
nog geenszins honger moet geleden worden, dat er in
Duitschland toch nog heel véél voedzaam en zeer lekker
eten bestaat. Hun leuze klinktMen moet niet willen
eten, wat er toevallig niet ismaar iedereen kan in
Duitschland verzadigd worden... Inderdaad weten
schappelijk wordt in deze tentoonstelling aangetoond
dat het in Duitschland met de levensmiddelenvoorzie
ning nog goed staat, indien de menschen er het ver
stand willen hebben zich gezond te voeden, het is te
zeggen het verstand hebben naar eenige oude methodes
terug te keeren. Daarmede wordt bedoeld eet niet te
veel vleesch en vet, want dat is ongezond eet veel lie
ver wat meer groenten en fruit, en meer visch! Dit is
toch ook wat alhier in ons eigen Belgische land door
vele wetenschappelijke geneesheeren gepropagandeerd
wordt!... Daar wordt in deze tentoonstelling nog iets
anders geleerd het voedzame van den pellkartoffel
het is te zeggen, de aardappel moet met de schil erom
gekookt en geeten worden. In dezen zin kondigt een
groot reklaambord aanKookt men de aardappel ge
schild, dan krijgen de varkens de vitaminen, die den
mensch broodnoodig heeft. Vele van onze Vlaamsche
huisvrouwen zullen zich nog wel herinneren hoe bij ons
te lande heel dikwijls de aardappels met de schil errond
gekookt werden, en dan met een stukje boter en een
haring gesmuld werden. Dat was een feestmaaltijdje
Wij Vlamingen zouden er goed aandoen er ook eens
aan te denken dat het voor onze gezondheid heel wat
beter ware wat minder vet en eieren te smullen, en wat
meer visch, afgeroomde melk. kaas, aardappelen, bruin
brood en suiker te eten.
In Duitschland leert de Grüne Woche hoe de Duit-
sche Huisvrouwen lekker eten kunnen klaar maken zon
der veel vet en vleesch en eierenaan ons echter moet
ze leeren dat alle voedingsheil niet te zoeken is in veel
vet, vleesch en eieren.
Water voor thee en koffie moet men altijd in een
specialen ketel koken in geen geval in een pot of pan,
die voor vettige spijzen zijn gebruikt.
—Uienlucht verdrijft men uit den mond door het drin
ken van melk ruiken de handen naar uien dan doet
men ze af met melk of citroen.
Aangebrand eten doet men, zonder erin te roeren,
over in een andere pan én laat het zoo verder koken.
Slaat de vlam in een pan met vet, dan bluscht men
het vuur door er een potdeksel op te houden of er zout
op te werpen. Echter nooit met water.
Als mien visch onder water schrapt voorkomt men
het in het rond vliegen van de schubben.
Ruikt de visch sterk naar zeewater, dan verdwijnt
deze lucht door de visch na het wasschen flink met
citroen af te wrijven.
Sommige zoetwatervisschen hebben een grond
smaak dezen kan men wegnemen door in het water,
waarin ze worden gekookt, een korstje brood te doen.
Bij het koken mag het water niet opbruisen, omdat
de visch dan licht stuk kookt.
Braadworstjes barsten niet, als men ze voor het
braden korten tijd in melk legt.
(Nadruk Verboden).
TANTE BARBARA.