Denk-Sport
Wat eten wij deze week
Enkele recepten.
In juli verkrijgbaar.
Inmaak.
Geboden voor de goedgekleede vrouw.
Schoonheidswenken.
Medische wenken.
Opvoedkundige wenken.
Huishoudelijke wenken.
ZONDAG
Groentensoep (van jonge groenten)
Biefstukjes
Aardappelen
Erwtjes en wortelen
Aardbeien met slagroom
MAANDAG
Gebraden rollade
Bloemkool
Aardappelen
Vanillepudding
DINSDAG
Koude rollade
Salade
Gebakken aardappelen
Kersenvla met biscuit
WOENSDAG
Gestoofde makreel
Worteltjes
Eiersaus
Aardappelen
Rijst met boter en suiker
DONDERDAG
Va rkenscarbonade
Spinazie
Aardappelen
Rabarbercompote
VRIJDAG
Garnalen met mayonnaise
Gestoofde tomaten
Aardappelen
Karnemelkpap
ZATERDAG
Biefstuk
Frites
Sla
Maïzenapudding
GROENTENSOEP. We trekken van 250 gram run-
dersoepvleesch bouillon. We voegen er een snuifje zout
bij. Intusschen maken we verscheidene kleine hoeveel
heden jonge groenten schoonenkele worteltjes, wat
doperwtjes, aspergepunten, een stukje bloemkool, wat
slaboontjes, selderij, kervel en peterselie. We snijden
de groenten in kleine stukjes, en hakken de selderij
en kervel fijn. We laten dan alle groenten samen met
een handvoltje rijst en vermicelli in een weinig kokend
water en een snuifje zout gaar koken. We gieten daarna
de groenten met het nat bij den gezeefden bouillon. In
tusschen bereiden we van 50 gram kalfsgehakt bal
letjes. welke we tien minuten met de soep laten mee
koken. We roeren er op het laatst de gehakte peter
selie door. Immers peterselie mag niet meekoken, daar
dan de heldergroene kleur in bruin zou vergaan.
AARDBEIEN MET SLAGROOM. We maken een
halve kilo aardbeien schoon, en ontdoen ze ook van
hun groene kroonblaadjes. Daarover gieten we dan een
achtste liter slagroom, en presenteeren dit als dessert.
KERSENVLA MET BISCUIT. We laten één liter
sap (half kersen, half frambozen) waaronder naar
willekeur een achtste liter water, met 50 gram suiker
tot op ongeveer de helft inkoken. We voegen er dan
1 dL. witten wijn au bain marie bij, samen met twee
geklopte eierdooiers en een paar lepels suiker. We
kunnen de vla dan garneeren met vruchten van afste
kende kleur, of met eiwitschuim dat we er m figuren
op snuiten. We presenteeren dit met biscuits of bitter
koekjes.
GESTOOFDE MAKREEL. We leggen de makreel
zoo versch mogelijk een uurtje in azijn en water. Dan
koken we den visch even op, en koken hem dan verder
gaar met wat water of bouillon, boter, peper, kruid
nagel, citroensap en beschuitkruim.
Waarom zouden we thans geen keus doen uit den
rijken voorraad groenten, fruit, visch, wild en gevo
gelte. die nu het best koopbaar zijn, en waardoor we
onze dagelijksche menu's aantrekkelijk kunnen af
wisselen.
GROENTEN. Andijvie, bloemkool, biet (roode),
champignons, doperwtjes, kervel, komkommers, melde,
peterselie, peulen, postelein, radijs, rabarber, salade,
selderij, spinazie, tomaten, tuinboonen. worteltjes, zu
ring
VRUCHTEN. Aardbeien, aalbessen, bananen, ci
troenen. frambozen, kersen, kruisbessen, meloen, moer
beien.
VISCH. Aal, blei, brasem, baars, bot, garnalen,
geep haring, heilbot, kabeljauw, koolvisch, kreeft
(zee- en rivierkreeft), makreel, paling, pieterman, poon,
rog, schar, schelvisch, snoek, tarbot, voorn, zeelt.
WILD EN GEVOGELTE. Jonge duiven, jonge ha
nen. jonge eenden, kip, tam konijn, piepkuikens.
INMAAKTIJD VAN GROENTEN, VRUCHTEN EN
VISCH. Aalbessen, kruisbessen, kropsla, peulen,
worteltjes, postelein, peterselie, selderij, kervel, ker
sen. morellen makreel, bloemkool.
KERSEN. Indien we 6 liter-glazen kersen willen
hebben, moeten we 6 7 kilo uitgezochte kersen (beste
kwaliteit) nemen en 150 gram suiker. De kersen wor
den gewasschen. van de stelen ontdaan, en ongepit of
gepit ingemaakt. De glazen worden zoo vol mogelijk
vevula met vruchten en suiker, 25 gram op elk glas.
Bij het pitten uithalen der kersen, zullen we het sap,
dat uit de kersen druipt, opvangen en later over de
flesschen verdeelen. Kersen worden 20 minuten geste
riliseerd bij 80 graden. We kunnen echter de kersen ook
zonder suiker inmaken we gaan op dezelfde wijze te
werk
FRAMBOZEN EN BRAMEN. Per literglas 1 kilo
frambozen of bramen nemen en 25 gram suiker. We
zoeken de vruchten uit, verwijderen de te rijpe, en we
wasschen ze voorzichtig. We vullen het glas. laag om
laag met vruchten en suiker terwijl we met den stam
per de vruchten een weinig aandrukken en de glazen
zoo vol mogelijk vullen. We zetten de glazen dan in
den steriliseerketel, zonder op de glazen ring of deksel
te doen. We steriliseeren gedurende 20 minuten bij 75
graden. We vullen de glazen dan bij uit een gesterili
seerd glas Dan eerst de glazen afsluiten, en ze liggend
bewaren, zoodat het sap in de vruchten trekt.
1. Wees nooit slavin van de mode volgt de mode
enkel in zoover alsdat zij uw figuur dient.
2. Wees eenvoudig in uwe kleedij. dit wil zeggen
vijandin van alle mogelijke prullen.
3. Maak u niet belachelijk door schreeuwende of
scherp contrasteerende kleuren, die een vijandin van
den goeden smaak zijn.
4. Laat u nooit verleiden door de leugenHoe
duurder, hoe mooierwant het goedkoope kan u
wellicht veel mooier staan dan het dure dat soms niets
beteekent.
5 Geef uw geld niet uit aan slechte kwaliteit
koopt steeds goede kwaliteit, en u zal tenslotte minder
geld uitgeven.
6. Kleed u goed om der wille van u zelf en niet
om hetgeen uw buren of kennissen er wel van zullen
zeggen.
7. Schik u niet op met te veel goedkoope juweelen
en fantasiesieraden.
8. Ijvert niet voor een uitgebreiden voorraad klee
ding het goede toiletje op het gepaste moment dat is
het belangrijkste.
Te midden van geleerde geschriften en dikke doku-
menten is er een oude code aan het licht gekomen,
waarin een Duitsch geleerde eenige honderden jaren
terug de meest elegante dames het volgende ver
maande
Waarom, o vrouwen, zoekt gij uw schoonheid in
»kunstmatige middelen, in verderfelijke oliën, zalf en
kleurstof, terwijl Moeder Natuur zelf met gulle han-
den alles geeft, wat ge noodig hebt om onweerstaan-
baar en aantrekkelijk te zijn
Ook in den jongsten tijd zijn velen tot de overtui
ging gekomen dat het voor alle vrouwen veel geraad
zame! is zich tot den moestuin te wenden in plaats van
tot een Institut de Beauté Aldus worden thans aan
alle vrouwen, die «mooiwillen zijn en welke vrouw
wil dit tenslotte niet de volgende raadgevingen ver
strekt
Wie een te bleek gezichtje heeft, dat een frissche
kleur behoeft, ete... uien! Die tranenverwekkende
vrucht schijnt immers de eigenschap te hebben om ook
op de bleekste wangen een frissche jeugdblos te toove-
ren. De uien dienen echter rauw geëten te worden
Wie te roode wangen heeft, en streeft naar een meer
aristocratische bleekheid, die neme zijn toevlucht tot...
de tomaat! Men make van deze zelf roodwangige vrucht
een moes, dat vermengd moet worden met wat melk
en dat papje wordt daarna op de te blozende wan
getjes gesmeerd, en na een tijdje zal het resultaat ver
rassend zijn.
Wie graag een paar schitterende oogen heeft, waar
van de pupillen stralen, en aldus het eflekt van het
lachende of smachtende wezentje willen vergrooten,
die cte selderijDe vrouw krijgt erdoor een paar be-
tooverende, onweerstaanbare kijkers
Wie steil haar heeft, of weerbarstige lokken, die ete
rauwe wortelen! De rauwe wortel is de vrucht bij uit
stek om het haar glanzend en soepel te maken, en het
te doen neergolven in zij-achtige lokken, wanneer het
niet te kort geknipt is.
Wie zwarte stippen op de neus heeft of op de kin,
die za) van tijd tot tijd de aangetaste gedeelten inwrij
ven met fijn geraspten kamfer, en deze er zoolang mo
gelijk op laten zitten.
KINKHOEST. Kinderen, die kinkhoest hebben,
moeten in een kamer verblijven, die frisch en ruim is
en zegr goed verlucht. De vloer moet alleen nat opge
nomen worden om opwaaiend stof te voorkomen.
TEGEN NEUSBLOEDEN. - Neusbloedingen zijn over
het algemeen niet gevaarlijk, doch indien ze te lang
aanhouden, en niet tijdig gestelpt zijn, moet de hulp
van den geneesheer ingeroepen worden. Men zal den
zieke met opgeheven hoofd plaatsen in een frissche en
welverluchte plaats. De slapen en het voorhoofd nat
maken met frisch water of met azijn en water. Met den
vinger het bloedend neusgat geruimen tijd dicht knij
pen. Zoo de bloeding nog voortduurt den neus opstop
pen met propjes watte of kiemvrije gaas gedoopt in
zuurstofwater.
TEGEN DEN HIK. De hik verdwijnt wanneer men,
na een diepe ademhaling, den adem plots inhoudt en
wanneer men met kleine slokjes, een glas koud water
drinkt.
REGELS OM GEZOND TE BLIJVEN. 1. 's Mor
gens na het opstaan onmiddellijk diepe ademhaling bij
geopend venster.
2. Tweemaal per dag, namelijk 's morgens bij het
aankieeden. en 's avonds voor het naar bed gaan. een
klein glas water drinken, langzaam, met kleine teugen.
3. Minstens eenmaal per week een bad nemen en
daarna de huid goed wrijven.
4. Langzaam eten en goed kauwen. Nooit lezen on
der het eten. zelfs niet als men alleen eet.
Door middel van onze zintuigen verwerven we de
meeste onzer denkbeelden!: door hen worden we onder
richt geleidVooral het gezicht en het gehoor zijn
voor de opvoeding zeer belangrijk. Daarom zullen we
het kind er van jongs af aan gewennen juist te zien.
snel te zien, veel in eens te zien.
JUIST ZIEN daarom spelletjes uitzoeken waardoor
het kind verschillende voorwerpen moet rangschikken
(stuk;es wol of papier, of andere dingen) volgens kleu
renken tinten, gaande van de donkerste tot de helste
kleuren, of volgens hoogte, omvang, breedte, enz...
Ofwel de verschillende kleuren of voorwerpen of han
delingen op een voorstelling, van een landschap, van
een gebeurtenis doen waarnemen, opzoeken en opsom
men.
SNEL ZIEN door na vluchtig iets te laten zien heb
ben, het kind te laten opnoemen WAT het zag, er
details van te iaten opsommen.
VEEL ZIENmen toone het kind bijvoorbeeld een
eenvoudige teekening. welke het na even te hebben be
keken moet uit het hoofd weergeven.
GEKNEUSD EI. Een gekneusd ei kan zonder ge
vaar voor uitloopen gekookt worden, indien men het in
een stukie vettig papier doet, dit dicht bindt en zoo
het ei in het kokend water brengt.
FIJNE GORDIJNEN. Spoel uw gordijnen uit in
aluinwater, dat tast de kleuren niet aan en maakt de
gordijnen meteen onbrandbaar. Dat is een groot voor
deel. Op ongeveer 4 liter water is een half ons aluin
voldoende. TANTE BARBARA.
(Alle nadruk, ook gedeeltelijk, verboden).
ONZE NIEUWE RAADSELTJES:
1. Welke meter is geen el lang 1
2. Wie ziet een keizer zelden, en een
boer alle dagen
DE SPREUK VAN DE WEEK
I
A
R
E
I
N
E
O
T
I
P
R
V
N
De ontbrekende letters zijn alfabetisch
gerangschikt de volgende N
AADDEEEEGILLMNNPWW
HET SAMENGESTELDE WOORD:
Het eerste gedeelte hebben wij allemaal
op het hoofd, ook wanneer we blootshoofds
loopen. het tweede is een werkwoord dat de
beteekenis heeft van doen splijten het
geheel beteekent vitten. Welk is dat sa
mengestelde woord
HET VERBORGEN BEROEP:
De naamkaartjes met een verborgen be
roep erop, blijven ons nog steeds in vol
doende aantal bereiken, om er gedurende
de eerstkomende weken, nog regelmatig
één te kunnen publiceeren. Deze week ge
ven wij onze zoekers en zoekeressen het
volgende naamkaartje te bekijken
REMI GRAANKES
Tracht nu maar eens het beroep van REMI
GRAANKES te vinden. Het volstaat de let
ters van zijn voor- en familienaam tot één
enkel woord samen te brengen maar die
letters moeten dan natuurlijk in een an
dere volgorde geplaatst worden. Onze trou
we lezers en lezeressen kennen overigens
dat werkje reeds van vroeger. We houden
er aan te verklappen dat het een beroep is
dat ook door de vrouwen kan uitgeoefend
worden. Doch het is uitsluitend ten voor-
deele der heerenEn nu aan het zoeken.
REKEN-PUZZLE
We geven deze week andermaal onze
reeds gekende optelling, doch nu heeft ieder
letter natuurlijk een andere cijferwaarde.
Tracht ze maar eens te vinden
WIE V Z I
ZOEKT N W K
D I E
VINDT
7 3 7 2 2
WAT IS
EFFICIENCY
OPLOSSINGEN VAN VERLEDEN WEEK
ONZE NIEUWE RAADSELTJES
1. Consul.
2. Assen en Delft Assendelft.
3. Een sparreboom*
VERBORGEN BEROEP:
PETER SLEELOON is TOONEELSPELER.
HET VERBORGENE SAMENGESTELDE
WOORD
Judaspenning.
HET SPREEKWOORD VAN DE WEEK
DE SCHOOL DES LEVENS KENT GEEN
VAGANTIE.
WAT IS
1. Een BABOE is een Indische kin
dermeid.
2. BAKBOORD is de LINKERBOORD
in de scheepstaal.
3. CASSATIE is de vernietiging van
een vonnis.
REKEN-PUZZLE
7
2
2
5
3
7
2
2
9
8
1 4
4
5
5
1
(Alle Nadruk is verboden). Vraagstaart.