Denk-Sport Wat eten wij deze week Enkele recepten. In juli verkrijgbaar. Inmaak. Geboden voor de goedgekleede vrouw. Schoonheidswenken. Medische wenken. Opvoedkundige wenken. Huishoudelijke wenken. ZONDAG Groentensoep (van jonge groenten) Biefstukjes Aardappelen Erwtjes en wortelen Aardbeien met slagroom MAANDAG Gebraden rollade Bloemkool Aardappelen Vanillepudding DINSDAG Koude rollade Salade Gebakken aardappelen Kersenvla met biscuit WOENSDAG Gestoofde makreel Worteltjes Eiersaus Aardappelen Rijst met boter en suiker DONDERDAG Va rkenscarbonade Spinazie Aardappelen Rabarbercompote VRIJDAG Garnalen met mayonnaise Gestoofde tomaten Aardappelen Karnemelkpap ZATERDAG Biefstuk Frites Sla Maïzenapudding GROENTENSOEP. We trekken van 250 gram run- dersoepvleesch bouillon. We voegen er een snuifje zout bij. Intusschen maken we verscheidene kleine hoeveel heden jonge groenten schoonenkele worteltjes, wat doperwtjes, aspergepunten, een stukje bloemkool, wat slaboontjes, selderij, kervel en peterselie. We snijden de groenten in kleine stukjes, en hakken de selderij en kervel fijn. We laten dan alle groenten samen met een handvoltje rijst en vermicelli in een weinig kokend water en een snuifje zout gaar koken. We gieten daarna de groenten met het nat bij den gezeefden bouillon. In tusschen bereiden we van 50 gram kalfsgehakt bal letjes. welke we tien minuten met de soep laten mee koken. We roeren er op het laatst de gehakte peter selie door. Immers peterselie mag niet meekoken, daar dan de heldergroene kleur in bruin zou vergaan. AARDBEIEN MET SLAGROOM. We maken een halve kilo aardbeien schoon, en ontdoen ze ook van hun groene kroonblaadjes. Daarover gieten we dan een achtste liter slagroom, en presenteeren dit als dessert. KERSENVLA MET BISCUIT. We laten één liter sap (half kersen, half frambozen) waaronder naar willekeur een achtste liter water, met 50 gram suiker tot op ongeveer de helft inkoken. We voegen er dan 1 dL. witten wijn au bain marie bij, samen met twee geklopte eierdooiers en een paar lepels suiker. We kunnen de vla dan garneeren met vruchten van afste kende kleur, of met eiwitschuim dat we er m figuren op snuiten. We presenteeren dit met biscuits of bitter koekjes. GESTOOFDE MAKREEL. We leggen de makreel zoo versch mogelijk een uurtje in azijn en water. Dan koken we den visch even op, en koken hem dan verder gaar met wat water of bouillon, boter, peper, kruid nagel, citroensap en beschuitkruim. Waarom zouden we thans geen keus doen uit den rijken voorraad groenten, fruit, visch, wild en gevo gelte. die nu het best koopbaar zijn, en waardoor we onze dagelijksche menu's aantrekkelijk kunnen af wisselen. GROENTEN. Andijvie, bloemkool, biet (roode), champignons, doperwtjes, kervel, komkommers, melde, peterselie, peulen, postelein, radijs, rabarber, salade, selderij, spinazie, tomaten, tuinboonen. worteltjes, zu ring VRUCHTEN. Aardbeien, aalbessen, bananen, ci troenen. frambozen, kersen, kruisbessen, meloen, moer beien. VISCH. Aal, blei, brasem, baars, bot, garnalen, geep haring, heilbot, kabeljauw, koolvisch, kreeft (zee- en rivierkreeft), makreel, paling, pieterman, poon, rog, schar, schelvisch, snoek, tarbot, voorn, zeelt. WILD EN GEVOGELTE. Jonge duiven, jonge ha nen. jonge eenden, kip, tam konijn, piepkuikens. INMAAKTIJD VAN GROENTEN, VRUCHTEN EN VISCH. Aalbessen, kruisbessen, kropsla, peulen, worteltjes, postelein, peterselie, selderij, kervel, ker sen. morellen makreel, bloemkool. KERSEN. Indien we 6 liter-glazen kersen willen hebben, moeten we 6 7 kilo uitgezochte kersen (beste kwaliteit) nemen en 150 gram suiker. De kersen wor den gewasschen. van de stelen ontdaan, en ongepit of gepit ingemaakt. De glazen worden zoo vol mogelijk vevula met vruchten en suiker, 25 gram op elk glas. Bij het pitten uithalen der kersen, zullen we het sap, dat uit de kersen druipt, opvangen en later over de flesschen verdeelen. Kersen worden 20 minuten geste riliseerd bij 80 graden. We kunnen echter de kersen ook zonder suiker inmaken we gaan op dezelfde wijze te werk FRAMBOZEN EN BRAMEN. Per literglas 1 kilo frambozen of bramen nemen en 25 gram suiker. We zoeken de vruchten uit, verwijderen de te rijpe, en we wasschen ze voorzichtig. We vullen het glas. laag om laag met vruchten en suiker terwijl we met den stam per de vruchten een weinig aandrukken en de glazen zoo vol mogelijk vullen. We zetten de glazen dan in den steriliseerketel, zonder op de glazen ring of deksel te doen. We steriliseeren gedurende 20 minuten bij 75 graden. We vullen de glazen dan bij uit een gesterili seerd glas Dan eerst de glazen afsluiten, en ze liggend bewaren, zoodat het sap in de vruchten trekt. 1. Wees nooit slavin van de mode volgt de mode enkel in zoover alsdat zij uw figuur dient. 2. Wees eenvoudig in uwe kleedij. dit wil zeggen vijandin van alle mogelijke prullen. 3. Maak u niet belachelijk door schreeuwende of scherp contrasteerende kleuren, die een vijandin van den goeden smaak zijn. 4. Laat u nooit verleiden door de leugenHoe duurder, hoe mooierwant het goedkoope kan u wellicht veel mooier staan dan het dure dat soms niets beteekent. 5 Geef uw geld niet uit aan slechte kwaliteit koopt steeds goede kwaliteit, en u zal tenslotte minder geld uitgeven. 6. Kleed u goed om der wille van u zelf en niet om hetgeen uw buren of kennissen er wel van zullen zeggen. 7. Schik u niet op met te veel goedkoope juweelen en fantasiesieraden. 8. Ijvert niet voor een uitgebreiden voorraad klee ding het goede toiletje op het gepaste moment dat is het belangrijkste. Te midden van geleerde geschriften en dikke doku- menten is er een oude code aan het licht gekomen, waarin een Duitsch geleerde eenige honderden jaren terug de meest elegante dames het volgende ver maande Waarom, o vrouwen, zoekt gij uw schoonheid in »kunstmatige middelen, in verderfelijke oliën, zalf en kleurstof, terwijl Moeder Natuur zelf met gulle han- den alles geeft, wat ge noodig hebt om onweerstaan- baar en aantrekkelijk te zijn Ook in den jongsten tijd zijn velen tot de overtui ging gekomen dat het voor alle vrouwen veel geraad zame! is zich tot den moestuin te wenden in plaats van tot een Institut de Beauté Aldus worden thans aan alle vrouwen, die «mooiwillen zijn en welke vrouw wil dit tenslotte niet de volgende raadgevingen ver strekt Wie een te bleek gezichtje heeft, dat een frissche kleur behoeft, ete... uien! Die tranenverwekkende vrucht schijnt immers de eigenschap te hebben om ook op de bleekste wangen een frissche jeugdblos te toove- ren. De uien dienen echter rauw geëten te worden Wie te roode wangen heeft, en streeft naar een meer aristocratische bleekheid, die neme zijn toevlucht tot... de tomaat! Men make van deze zelf roodwangige vrucht een moes, dat vermengd moet worden met wat melk en dat papje wordt daarna op de te blozende wan getjes gesmeerd, en na een tijdje zal het resultaat ver rassend zijn. Wie graag een paar schitterende oogen heeft, waar van de pupillen stralen, en aldus het eflekt van het lachende of smachtende wezentje willen vergrooten, die cte selderijDe vrouw krijgt erdoor een paar be- tooverende, onweerstaanbare kijkers Wie steil haar heeft, of weerbarstige lokken, die ete rauwe wortelen! De rauwe wortel is de vrucht bij uit stek om het haar glanzend en soepel te maken, en het te doen neergolven in zij-achtige lokken, wanneer het niet te kort geknipt is. Wie zwarte stippen op de neus heeft of op de kin, die za) van tijd tot tijd de aangetaste gedeelten inwrij ven met fijn geraspten kamfer, en deze er zoolang mo gelijk op laten zitten. KINKHOEST. Kinderen, die kinkhoest hebben, moeten in een kamer verblijven, die frisch en ruim is en zegr goed verlucht. De vloer moet alleen nat opge nomen worden om opwaaiend stof te voorkomen. TEGEN NEUSBLOEDEN. - Neusbloedingen zijn over het algemeen niet gevaarlijk, doch indien ze te lang aanhouden, en niet tijdig gestelpt zijn, moet de hulp van den geneesheer ingeroepen worden. Men zal den zieke met opgeheven hoofd plaatsen in een frissche en welverluchte plaats. De slapen en het voorhoofd nat maken met frisch water of met azijn en water. Met den vinger het bloedend neusgat geruimen tijd dicht knij pen. Zoo de bloeding nog voortduurt den neus opstop pen met propjes watte of kiemvrije gaas gedoopt in zuurstofwater. TEGEN DEN HIK. De hik verdwijnt wanneer men, na een diepe ademhaling, den adem plots inhoudt en wanneer men met kleine slokjes, een glas koud water drinkt. REGELS OM GEZOND TE BLIJVEN. 1. 's Mor gens na het opstaan onmiddellijk diepe ademhaling bij geopend venster. 2. Tweemaal per dag, namelijk 's morgens bij het aankieeden. en 's avonds voor het naar bed gaan. een klein glas water drinken, langzaam, met kleine teugen. 3. Minstens eenmaal per week een bad nemen en daarna de huid goed wrijven. 4. Langzaam eten en goed kauwen. Nooit lezen on der het eten. zelfs niet als men alleen eet. Door middel van onze zintuigen verwerven we de meeste onzer denkbeelden!: door hen worden we onder richt geleidVooral het gezicht en het gehoor zijn voor de opvoeding zeer belangrijk. Daarom zullen we het kind er van jongs af aan gewennen juist te zien. snel te zien, veel in eens te zien. JUIST ZIEN daarom spelletjes uitzoeken waardoor het kind verschillende voorwerpen moet rangschikken (stuk;es wol of papier, of andere dingen) volgens kleu renken tinten, gaande van de donkerste tot de helste kleuren, of volgens hoogte, omvang, breedte, enz... Ofwel de verschillende kleuren of voorwerpen of han delingen op een voorstelling, van een landschap, van een gebeurtenis doen waarnemen, opzoeken en opsom men. SNEL ZIEN door na vluchtig iets te laten zien heb ben, het kind te laten opnoemen WAT het zag, er details van te iaten opsommen. VEEL ZIENmen toone het kind bijvoorbeeld een eenvoudige teekening. welke het na even te hebben be keken moet uit het hoofd weergeven. GEKNEUSD EI. Een gekneusd ei kan zonder ge vaar voor uitloopen gekookt worden, indien men het in een stukie vettig papier doet, dit dicht bindt en zoo het ei in het kokend water brengt. FIJNE GORDIJNEN. Spoel uw gordijnen uit in aluinwater, dat tast de kleuren niet aan en maakt de gordijnen meteen onbrandbaar. Dat is een groot voor deel. Op ongeveer 4 liter water is een half ons aluin voldoende. TANTE BARBARA. (Alle nadruk, ook gedeeltelijk, verboden). ONZE NIEUWE RAADSELTJES: 1. Welke meter is geen el lang 1 2. Wie ziet een keizer zelden, en een boer alle dagen DE SPREUK VAN DE WEEK I A R E I N E O T I P R V N De ontbrekende letters zijn alfabetisch gerangschikt de volgende N AADDEEEEGILLMNNPWW HET SAMENGESTELDE WOORD: Het eerste gedeelte hebben wij allemaal op het hoofd, ook wanneer we blootshoofds loopen. het tweede is een werkwoord dat de beteekenis heeft van doen splijten het geheel beteekent vitten. Welk is dat sa mengestelde woord HET VERBORGEN BEROEP: De naamkaartjes met een verborgen be roep erop, blijven ons nog steeds in vol doende aantal bereiken, om er gedurende de eerstkomende weken, nog regelmatig één te kunnen publiceeren. Deze week ge ven wij onze zoekers en zoekeressen het volgende naamkaartje te bekijken REMI GRAANKES Tracht nu maar eens het beroep van REMI GRAANKES te vinden. Het volstaat de let ters van zijn voor- en familienaam tot één enkel woord samen te brengen maar die letters moeten dan natuurlijk in een an dere volgorde geplaatst worden. Onze trou we lezers en lezeressen kennen overigens dat werkje reeds van vroeger. We houden er aan te verklappen dat het een beroep is dat ook door de vrouwen kan uitgeoefend worden. Doch het is uitsluitend ten voor- deele der heerenEn nu aan het zoeken. REKEN-PUZZLE We geven deze week andermaal onze reeds gekende optelling, doch nu heeft ieder letter natuurlijk een andere cijferwaarde. Tracht ze maar eens te vinden WIE V Z I ZOEKT N W K D I E VINDT 7 3 7 2 2 WAT IS EFFICIENCY OPLOSSINGEN VAN VERLEDEN WEEK ONZE NIEUWE RAADSELTJES 1. Consul. 2. Assen en Delft Assendelft. 3. Een sparreboom* VERBORGEN BEROEP: PETER SLEELOON is TOONEELSPELER. HET VERBORGENE SAMENGESTELDE WOORD Judaspenning. HET SPREEKWOORD VAN DE WEEK DE SCHOOL DES LEVENS KENT GEEN VAGANTIE. WAT IS 1. Een BABOE is een Indische kin dermeid. 2. BAKBOORD is de LINKERBOORD in de scheepstaal. 3. CASSATIE is de vernietiging van een vonnis. REKEN-PUZZLE 7 2 2 5 3 7 2 2 9 8 1 4 4 5 5 1 (Alle Nadruk is verboden). Vraagstaart.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1939 | | pagina 18