KOF FIES en CHI COR tl met PRE MIEN Christiaens S Devol der - Kortrijh Te koop in alle goede winkels. - PrnmiedepolG. De Cinema Wereld Laroye, 20, Boomgaardstraat, Yper, EISGHT ALTIJD EN OVERAL DE 2 Voor de Keuken Wat eten we deze week r5 Nuttige wenken. Geneeskundig praatje. Om eens na te denken. DE GROOTE OPLOSSING «DE SCHAAKSPELER» Zondag Groentensoep. Kalfsfricandeau, Appel moes, Aardappelen. Rijstpudding. Fruit. Maandag Koud vleesch. Savoye kool. Aardappelen, Fruit. Dinsdag Tomatensoep. Runderlapjes, Spruitjes. Aardappelen, Maïzenavla. Woensdag Bruine soep. Bietenstamppot met scha- penvleesch, Fruit. Donderdag Varkenslapjes, Bloemkool, Aardappelen. Vrijdag Bloemkoolsoep. Gebakken griesmeel, Rijsttaart. Zaterdag Saucijsjes, Gestoofde prei. Aardappelen, Vermicellischoteltje. EIERROOMSOEP (Velouté soep). 3 1. bouillon, 2 eierdooiers, 20 gr. boter, 1/2 tas melk- room, 1 lepel aardappelbloem. Roer de eierdooiers met de boter en den melkroom 4oed dooreen in een soepterrine. Giet er. onder gestadig roeren, kokende bouillon bij, die vooraf gebonden werd met aardappelbloem Peper en zout volgens beliefte bij voegen. OPGEROLDE HESP MET WITLOOF. 5 sneden hesp, 5 stelen witloof, 25 gr. Gruyère kaas, 50 gr. boter, 25 gr. bloem, 1/4 liter melk, peper en zout, 1 ei. paneermeel. Het gewasschen witloof koken in zoutwater. Elke wit- loofsteel in een snede hesp rollen en in een vuurvasten schotel leggen. Een saus bereiden met boter, bloem, melk. peper en zout, geraspte gruyère en het eideze over de opgerolde hesp gieten, bestrooien met paneer meel en 20 minuten bakken in den oven. HAZENPASTEI. 1 Haas. 500 gr. kalfsvleesch, 500 gr, versch spek, zout en peper, muskaatnoot, azijn, 4 kruidnagels, 2 laurier bladeren, 10 witte peperkorrels, gesnipperde ajuin, ook wel 1, 2 flesch truffels. Verwijder alle beentjes uit den haas, snijd het vleesch in stukken, wasch het en zet 24 uren in een mengsel van half water, half azijn met kruiden. Droog de mooie stukken van rug en dij af, snijd ze in dunne plakken en lardeer deze met zeer dunne reepjes spek. Maal het ge wasschen vleesch en spek tweemaal door den vleesch- molen, doe hetzelfde met de overgebleven stukjes haas en vermeng deze massa met peper, zout en muskaatnoot naar smaak. Kies een pasteipot die met deze hoeveelheid geheel gevuld kan worden. Bedek den bodem en de zij wanden met dunne schijfjes spek, leg eerst een laag lapjes, dan vleeschmengsel enz. Giet er marinade vermengd met bouillon op. tot de massa onder staat. Sluit den pot met het deksel af en bestrijk den rand met een papje van bloem en water. Zet de pastei in een warmen oven en laat ze 3 uur staan. Maak het deksel los. giet er een laag gesmolten vet op en sluit den pot weer en plak zilverpapier over den rand van deksel en pot. Bewaar de pastei op koele plaats. Desverkiezend kan men door het vleeschmengsel gemalen truffels roeren. FAZANT. 1 fazant, 150 gr. kalfsgehakt, 20 gr. oud brood, 1 eier dooier. 2 truffels, 1 glaasje madera, 150 gr. boter, zout. Wasch den fazant van binnen en buiten goed af. Meng het gehakt met den eierdooier, brood en fijngesneden truffels, die in madera geweekt zijn. Maak het borstvel van den fazant voorzichtig los. zorgende het nergens stuk te trekken. Vul de ruimte tusschen het borst- vleesch en het vel met het gehakt (niet te stijf), naai het vel weer dicht. Zout den fazant en braad hem, in lichtbruine boter in een braadpan of ijzeren pot, licht bruin en gaar (1 J tot 2 uur). Voeg telkens een weinig water bij de boter, wanneer die dreigt te bruin te wor den. Draai den fazant in den ijzeren pot telkens om en bedek hem, wanneer hij in den oven gebraden wordt, met een met boter gesmeerd stuk papier. Maak de saus zoo noodig met water of room af. Geef er perziken, abrikozen of compote bij. AFGETROKKEN WOL. Deze is moeilijk te gebrui ken. Om dit te verhelpen is het volgende een zeer goed middel. Windt de afgetrokken wol rond een flesch, waarna men deze in den damp van kokend water houdt. VETVLEKKEN OP PAPIER. Deze kunnen ge makkelijk te verwijderen zijn door het papier tusschen twee laagjes fijn gemalen krijt te leggen. Onder en bo ven het krijt legt men een vloeipapier. Men legt dus een vloeipapier op tafel, strooit een laagje krijt op. legt de vlek juist op het krijt, strooit weer een laagje krijt en er boven op weer een vloeipapier. Na een paar dagen zal de vetvlek verdwenen zijn. DROGE CITROENEN. Citroenen die droog ge worden zijn, kan men niet meer gebruiken, zou men denken. Toch wel. als men de citroen een paar uur vóór het gebruik in een pot warm (niet kokend) water legt. Na een paar uur neemt men den citroen uit het water en als hij koud geworden is, kan men hem weer goed gebruiken. ROODE TEGELS, die aangeslagen zijn onder den in vloed van het weer en door schrobben hun mooie kleur niet meer herkrijgen, behandele men met geest van zout. Oppassen voor spatten op kleeren of handen. NIEUV' LINOLEUM. Bij het leggen van linoleum heeft men enkele dingen in acht te nemen. In de eerste plaats is het aan te raden de rol 24 uren in huis te heb ben. voordat men deze vloerbedekking uitlegt, opdat zij tijd hebbe zich aan de temperatuur van de kamer aan te passen Een verwarmde kamer is aan te bevelen, 's Zo mers zonverwarmd. De vloer wordt daarna met water opgenomen en voordat het hout droog is, legt men er het linoleum op uit, waardoor het linoleum meer han delbaar zal blijken te zijn. Men laat het drie of vier dagen, liefst lang op maat gesneden liggen, opdat het uitloopen kan worden, en eerst daarna wordt het geplakt of op andere wijze vast gelegd. althans wat betreft de naden en zijkanten. AANBRANDEN. Wanneer er eten aanbrandt kan men den onaangenamen smaak bijna geheel doen ver dwijnen. door de pan onmiddellijk tot bijna aan den rand in koud water te zetten en daarin geruimen tijd te laten staan. Het water ververschen, zoodra het warm is. Daarna de spijzen overscheppen in een schoone pan en verder bereiden. VOORZOPGEN BIJ HET GEBRUIK VAN ELEK TRISCHE STRIJKIJZERS. Het is mooi werken met een elektrisch strijkijzer. Wanneer het ijzer op stoom gaat, krijgt men de warmte vanzelf toegevoegd. Ook heeft men geen last van uitstralende warmte naar bo ven. Elektrische strijkijzers brengen geen verbrandpro- dukten in het vertrek en ze zijn ook daarom gezonder dan gasijzers. Ziehier nu enkele wenken bij het gebruik van elek trische ijzers. Moet men de steker van het snoer uit het stopcontact halen, dan trekke men niet aan het snoèr, maar aan den steker, daar anders gevaar bestaat dat de draden worden beschadigd of losgerukt. Verder lette men erop, bij het insteken of uittrekken van steker de contactpennen niet aan te raken. Ook moet men erop letten dat, na het afloopen van het strijken, het snoer niet dadelijk om het ijzer wordt ge bonden. De isolatie van het snoer zou anders gemakke lijk kunnen beschadigen. DE SNIK. Dit is voor vele menschen een onaange name toestand Waardoor zou de snik ontstaan Dik wijls komt het doordat de maag lastig is, bv. menschen die uren lang loopen zonder eten en drinken of die te kort opeen, een te zware hoeveelheid spijs of drank innemen, krijgen den snik, doordat hun overrokken maagzenuwen reageeren. Ook door een te groote brok in te zwelgen, of tengevolge van een gemoedsaandoening of tengevolge' van een lachbui. Maar doorgaans is de snik de vermaning dat de maag teveel gevuld is. Een moeder zal erop letten haar kind niet te veel te eten te geven en ook op tijd en stond. Ook niet te over voeden. Hoe nu den snik te behandelen Daar zijn vele men- thoden die aangeprezen worden. Door de ademhaling tegen te houden, gebeurt het dik wijls dat de snik achterwege blijft. Ook een hevige ge moedsaandoening doet den snik ophouden. Een plotse linge koude insgelijks, vandaar de gewoonte van een sleutel tusschen de schouders te leggen, water te sproeien in den nek of gelaat. Best is het. den snik te voorkomen. Daarom lette men op de voeding. Eet langzaam. Niet overvloedig en spreekt niet te veel binst dat men eet. Wat geneest nu dadelijk den snik Een geneesmiddel dat men in vele huizen vindt is wel Eau des CarmesEen koffielepel Eau des Carmes met twee lepels suikerwater werkt bedarend op de zenuwen van de maag en geneest den snik. Pepermint en pastillen, vervaardigd ermede, zijn ook goed. Daarom is het goed altijd Eau des Carmes of een of ander middel ermede vervaardigd in huis te hebben. EEN MOEILIJKE SPIJSVERTERING. Heel dik wijls komt ze voor na een flinke smulpartij, doch kan ook haar oorzaak hebben doordat de maag lui of ver moeid is. Dan komt ze meermalen voor. Zij die van afmatting er zuur in de maag te lijden hebben na hun eten, zullen zich best gevoelen na het volgende gedaan te hebben. Zuigt, zoodra ge zwaarte in de maag ge waar wordt. 3 of 4 klontjes suiker of smelt ze in een weinig water. Suiker bevordert de spijsvertering. DE CITROEN ALS GENEESMIDDEL. Een citroen heeft buitengewone geneeskracht. Het sap van een hal ven citroen in een koud glas water, 's morgens vroeg op nuchtere maag. werkt bloedzuiverend en bevordert ten zeerste de spijsvertering. Als men gewaar wordt dat men verkoud zal zijn, kan men dat voorkomen door citroensap op te snuiven. Ook rheumatiek kan men verzachten door dagelijks het sap van een heelen citroen te drinken. Het citroen sap werkt het teveel aan urinezuur tegen. Bij hoofdpijn is het sap van een citroen in een kleine kop koffie een goed middel. Citroensap, waarbij suiker gevoegd is in kokend wa ter, is een uitstekend middel tegen verkoudheid. Citroensap, in wat koud water is een onschadelijk middel tegen zomersproeten. Met een mengsel van citroensap, spiritus en glyce rine kan men de handen mooi zacht houden. Telkens de huid nog vochtig is moet men de handen ermede in wrijven. Ook om het haar te spoelen is het citroensap een uit stekend middel, alsmede om het haar zacht te hebben en het een mooien glans te geven. Verstand zonder geluk gelijkt een steen die niet ge slepen is Wat baat het dat alle menschen u prijzen, wanneer uw geweten u beschuldigt. De schoone liederen bloeien op de lippen van een moeder. (N. Beets). Wij kunnen gemakkelijker onze gedachten verber gen dan onze gevoelens. Uit de Programma's. (La grande Solution) Deze film werd getrokken uit het boek Witte Ziekte» van Karei Capek, den bekenden Tsjechischen schrijver. Het is een Tsjechoslovaaksch filmwerk, gemaakt in Augustus 1938, dus enkelen tijd vóór de inpalming van Tsjechoslovakije. En dat heeft juist aan dit werk zulk een tragische beteekenis gegeven, daar hetgeen zich in de film afspeelt intusschen werkelijkheid is geworden. Zeker, alles in deze prent is maar denkbeeldig. De handeling gebeurt in een niet bestaande land. waar een maarschalk alle macht in handen heeft en maar spreekt over levensruimte en zoo meer. Maar in dit ingebeeld land leeft er ook een dokter met ware vredelievende gedachten, die voorziet dat de Staat zijn ondergang tegemoet gaat. De dictator bluft over zijn soldaten, die hij als over winnaars heeft zien terugkomen... De edele dokter laat de leegten zien van diegenen die hij niet uit de klauwen des doods heeft kunnen redden... Er heerscht echter in het land een soort ziekte, die de «Witte Ziekte» wordt genaamd en ongeneesbaar schijnt. De dokter vindt nochtans een serum tegen deze doo- delijke plaag, maar wil slechts zijn geheim om men- schenlevens te redden, gebruiken als de wapens worden neergelegd en een vredelievende politiek wordt gevoerd Als dank echter voor zijn grootsche gedachte wordt de dokter door de verblinde massa vertrappeld en hij sterft. Hij heeft echter een ommekeer verwekt bij den dic tator, die op zijn sterfbed, neergeveld door die vreese- lijke ziekte, een vredesboodschap de wereld instuurt... Dit is in 't kort de geschiedenis van dit thans zoo aktueel werk. De regie werd waargenomen door Hugo Haas, die ook de rol van dokter speelt, naast H. Stepanek en B. Karen. Een film die ophef zal verwekken (Le joueur d'échecs) Deze dramatische prent verhaalt een geschiedenis uit de jaren 1776, ten tijde der overheersching van Polen door Rusland. Te Wilna leidt een geheimzinnig personnage een vreemd leven. Het is de Baron von Kempelen, een Oostenrijker, die levende beelden maakt en die deze automaten tot zijn beste vrienden verheft. Een ervan is zelfs eiken dag present aan zijn tafel Dit beeld is de dubbelgangster van de gestorven gravin Novinska, op wien de baron hartstochtelijk verliefd was. De intriges worden dan verwekt door het feit dat de zoon van de Poolsche gravin verliefd wordt op een Rus sisch meisje. Sonia, waarmede hij opgegroeid is. Dit meisje, wiens geboorte geheim is. werd 17 jaar geleden door Catharina II, keizerin van Rusland, toevertrouwd aan baron von Kempelen. die op zijn beurt gravin No vinska met de opvoeding van Sonia gelaste. Er doet zich een oproer voor en Boleslas. zoon van gravin Novinska. wordt vogelvrij verklaard. Baron von Kempelen kan hem echter redden bij mid del van een van zijn nieuwste vindingen een automa tische schaakspeler. Dit zijn zoowat de bijzonderheden waarop het ver haal steunt, dat heel vlot en levendig werd gefilmd door Jean Dreville. een Franschen regisseur met naam. De decors en de kostumeering in dit stuk zijn waar lijk schitterend en tooverachtig. terwijl dan die mecha nische menschen een fantastischen en spookachtigen indruk maken. De wereldberoemde Duitsche artist. Conrad Veidt, is eenig in zijn creatie van baron von Kempelen. Ook Frangoise Rosay als Catharina II is overweldi gend, terwijl Micheline Francey. Paul Cambo en Ber nard Lancret ook heel verdienstelijk werk geleverd heb ben. Een fantastische film - - - ■--- - - - --

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1939 | | pagina 10