De Cinema Wereld Voor de Keuken Hesp met kaas in schelpen. Macaroni met hesp. Paddestoelen. Wijd konijn gebraden. Opgevuld witloof. _';<ele wenken bij het gebruiken van gas. Geneeskundig praatje. Nuttige wenken. Hoe moeten we stoffen aankoopen Verkeerde spaarzaamheid. HINDERLAGEN «DE VIJF STUIVERS VAN LAVARÈDE» 9 1 4 kgr. magere hesp (gemalen), 1/4 kgr. geraspte .aa-. lepels bloem. 50 gr. boter, 1 tas bouillon. 3 eiers. peper en zout, geraspte beschuit. Maakt een blonde saus. Roert er de eierdooiers in. de gemalen hesp. de kaas. peper en zout en het in sneeuw .eklopte eiwit. Botert zeeschelpen, schept het mengsel er in. bestrooit met geraspte beschuit, laat in den oven bruinen. 250 gr macaroni. 250 gr. gekookte hesp. 50 gr. ge raspte gruyère kaas, 2 eiers. Kookt de macaroni malsch in zoutwater en laat uit lekken, mengt de geraspte kaas, de eierdooiers en het in sneeuwgeklopte eiwit met de macaroni. Botert een vuurvasten vorm. Schept er een laag macaroni in, daarna een laag gesneden hesp enz. laatst weer maca roni. Bestrooit met geraspte beschuit en laat in den oven bruinen. Warm opdienen. 6 eieren. 6 tomaten, 6 blaadjes sla, 50 gr. leverpastei of garnalen, mayonnaise, peterselie. *1 iat de eieren hard koken. Nadat ze gepeld zijn, vorden de kop afgesneden en de dooiers uitgehaald. Sn /dt de dikke punt van de eieren een weinig af, zoo danig dat ze vast kunnen staan. Schikt ze op een scho tel op een blaadje sla. Men kan 2 dooiers gebruiken om mayonnaise te be reiden. De overige dooiers mengen met fijngehakte f *.ei -elie. leverpastei en mayonnaise, ofwel met gar- r ien of zalm, en met het mengsel vult men de eieren. Het hoedje van den paddestoel is de bovenste schijf van een tomaat, die op het ei moet passen. Wanneer men het wit van het ei in kleine stukjes hakt en op de tomaat legt, heeft men een sierlijk en smakelijk tus- schengerecht. 1 konijn. 100 gr. spek, 50 gr. boter, 1 glas roode wijn, peper, zout, mostaard, sjalot. Het konijn in de braadpan leggen met een snede spek en de boter. Bestrooien met peper en zout en laten bra den in den oven of in een kastrol boven op 't vuur. Als het konijn ongeveer gaar is, den rug bestrijken met mostaard. In een kastrol eenige sjalotten bruinen in ge bruinde boter, er de geplette lever en het bloed in men gen, alsook een glas rooden wijn. De saus doordoen, binden met een weinig bloem en er het stukgesneden kotiijn meè overgieten. 6 stuk witloof. 250 gr. gehakt kalfsvleesch, 2 eiers, 1 snede brood, peper, zout, kruidnoot, 1 citroen- Schoon witloof uithalen. Het gehakt vleesch verwer ken met de eiers, broodkruimels, peper, zout en kruid noot. Hiermede de planten opvullen, met een draad toe binden en opstoven in een gedekte kastrol met boter of een weinig bouillon, peper en zout. In de saus een ci troen persen en een ei roeren. Binden met aardappel- j£>em. Opdienen, het witloof overgieten met de saus. Op gas koken is wel een gewoonte, en in het begin vait. het wel somtijds niet mee. Het is een heel ander koken dan op een fornuis. De gasvlam heeft veel groo- tere warmte, maar verspreidt zich minder. De spijzen zullen wel veel rapper warm hebben, maar zijn daarom niet rapper gaar. Er is meer gevaar voor overkoken en aanbranden. We moeten echter trachten zuinig om te springen bij het gebruiken van gas. De gasvlam mag nooit op den ketel of de pan uitkomen, dat is verlies en het maakt tevens de pannen zwart. Vanaf de spijzen koken of warm hebben, kunnen we gerust de kraan een weinig toedraaien. Voor de spijzen die men in den oven bereidt, kan men ook enkele voorzorgen nemen. Vooraleer de spijzen in den oven te brengen moet men den oven gereedmaken. Alles wordt verwijderd wat er niet in hoort Vele huismoeders hebben de ge woonte strijkijzers in den oven te bergen. Om den oven brander aan te steken, wrijft men eerst den lucifer aan, en doet dan maar pas de kraan open. Eens dat de oven flink warm is, kan men den gasdruk verminderen. Men laat eenigen tijd de ovendeur openstaan om te verhin deren dat er zich waterdamp op de ovenwanden ver- spreidt. Men tracht ook, wanneer er verschillende gerechten tegelijk klaargemaakt worden, deze goed te rangschik ken volgens de warmte van den oven. De grootste warmte is boven in den oven. Vleesch wordt boven aan geplaatst, groenten evenals gebakken worden langs on der gezet. Opent de ovendeur zoo weinig mogelijk ge durende den baktijd. Vijf minuten vóór het einde van den baktijd, mag de kraan dichtgedraaid worden. Daarom zijn de nu verschenen broodtrommels met een porseleinen binnenwand, zeer aan te bevelen. De bin nenkant van broodtrommels mag men nooit met poets- goed of olie behandelen. Het brood zou heel gemakke lijk een bijsmaakje krijgen. Voor het schoonmaken ge bruikt men best alcohol of krijt en spoelt na met heet water. In broodtrommels legt men een schoonen doek of een vel schoon kast- of boterhampapier. TASSCHEN REINIGEN. Wanneer een tasch vettig is geworden na veelvuldig gebruik, neemt men een schoteltje met benzine en wrijft men met een zachten doek de tasch in. Zijn de vlekken weg, dan wrijft men nog eens goed met een schoonen lap. Vervolgens neemt men een weinig witte was en wrijft de tasch hiermede in. Laat enkele minuten intrekken en wrijft hem vervol gens op. De tasch zal er weer als nieuw uitzien. TIN OPBLINKEN. Om oude tinnen voorwerpen op te blinken neme men gewone petroleum, waarin ge een wollen doekje doopt. Hiermede wrijft men duchtig de tinnen voorwerpen, daarna enkelen tijd in open lucht zetten, opdat de petroleumgeur zou verdwijnen. Dit middel heeft het voordeel de reliefteekeningen van het tin niet onduidelijk te maken, zooals wel eens ge beurt met sommige andere poetssoorten. SPRINGENDE GLAZEN. Doordat glas door warmte uitzet is het zeer gevaarlijk glazen direct in zeer warm water te steken. Denkt eraan het glaswerk, voor kristal is het hezelfde, eerst door lauw water te halen, vóór het in warm water gestoken wordt. HAARVERZORGING. Over het algemeen wordt er heel weinig aandacht besteed aan het haar, maar nog min aan de hoofdhuid. De hoofdhuid moet goed gemasseerd worden en het haar geborsteld. Daardoor worden de haarwortels ster ker en afstervende haren worden verwijderd. Na het wasschen wordt het haar afwisselend met koud en warm water nagespoeld. Als het bijna droog is, masseert men de huid met de vingertoppen. Eenmaal in de maand moet het haar worden bijgepunt, dan worden de doode haarpuntjes verwijderd. Drie dingen zijn zeer belangrijk voor de verzorging van het haar 1) verwijderen van doode en losse haren 2) het bewerken van de hoofdhuid met de vingertoppen; 3) het borstelen van de haren. Voor de bewerking met de vingertoppen wordt het haar met haarwater besprenkeld. Gebruikt men echter electrische massage, dan mag men het haar pas later vochtig maken met een alkoholhoudend haarwater. Door borstelen krijgt glansloos haar een gezond aan zien. Deze behandeling beschermt het best tegen grijs worden en uitvallen van de haren. Ook van gezond haar vallen soms, zelfs dagelijks, enkele haartjes uit. Deze worden echter vervangen door nieuwe. Een uitstekend middel voor haarverzorging is het wasschen met een aftreksel van kamillen, waarin men een weinig borax heeft gemengd. Men verdeelt het vocht in 2 kommen. Het haar wordt naar voren ge kamd. Dan steekt men het hoofd in de eerste kom. Men wascht het haar nu grondig met goede haarzeep, en steekt dan het hoofd in de tweede kom. Voor het spoe len gebruikt men eerst warm en daarna koud zout water. Hierna wrijft men het haar met een goed haar water. Wie droog haar heeft, doet bij dit haarwater eenige druppels goede amandelolie. BIERVLEKKEN. Biervlekken verwijdert men uit z. de of wol door een mengsel van half water en half spiritus. KAMERPLANTEN REINIGEN. Planten met groote bladeren worden heel gewoon met een sponsje met lauw water afgenomen. Beter nog kan men hiervoor een wei nig lauwe melk gebruiken. Dat komt de planten zeer ten goede. DE BROODTROMMEL. Hoe een broodtrommel be handelen om hem van binnen, roestvrij te houden Verluchten is een eerste vereischte voor een metalen broodtrommel. Zelfs als we het brood bloot laat lig gen tot het geheel koud is geworden, zal, op den duur. een laagje roest op den binnenkant van den trommel verschijnen. BARSTEN VAN LIPPEN. Koude en vochtigheid brengen allerhande narigheden mede. Het kan allerlei kleine huidletsels teweeg brengen, die alhoewel niet ge vaarlijk, toch zeer onaangenaam zijn. Zoowel voor gewone arbeiders als voor huisvrouwen en kinders die gedurig blootgesteld zijn aan de buiten lucht, ontstaan bij winterweder gemakkelijk roode plek ken, kloofjes en barsten op handen, armen, lippen, neus en wangen. Ook onze soldaten zijn nu in dien tijd waarop ze uren lang, in regen en wind, op wacht staan, daaraan blootgesteld. De huid barst op deze lichaamsdeelen omdat ze week en fijn is, of omdat ze na regen en wind niet meer be schut is met de laag vet die zich normaal aan de op pervlakte bevindt. Tegen barsten van lippen gebruike men cacaoboter, vaseline of een van de veelvuldige lippenstiften die men tegen deze barsten bij de apothekers kan verkrijgen. Op handen, armen en neus zal men rappe genezing bekomen met glycerine of coldcream. Om deze letsels te voorkomen zal men zooveel moge lijk de huid droog houden, ze bepoederen met talkpoe der of ze uitstrijken met schoonheidscrême. De handen zal men bechutten met degelijke handschoenen. Om stoffen te koopen, moet er wel eenige kennis bij zijn van de verschillende soorten. Om goede kleeding- stukken te hebben, moeten we vooral om te beginnen goede stof. t. t. z. van goede, degelijke en onberispe lijke kwaliteit, hebben. Bezien we enkele soorten weefsels en trachten we enkele eigenschappen te kennen van ieder van deze weefsels. WOLLEN STOFFEN. Hoe kunnen we onderzoeken of het wel degelijke wol is Zuivere wol bestaat uit verschillende kwaliteit, de kenmerken zijn echter alle dezelfde. Ze voelt warm aan de hand Volgende proeven kun nen wol kenmerken en ze van andere stoffen onderschei den. Wanneer men h'et weefsel in de hand samenknijpt en het nadien loslaat, moet de stof haar oorspronkelijken vorm terugnemen. Dat is reeds een goed teeken. Neemt echter de volgende proef om zeker te zijn dat het wel wol is. Trekt een draad uit de stof en houdt er een brandend stekje tegen. De draad zal branden, maar zoodra het stekje verwijderd wordt, houdt ook het bran den op van het draadje en er vormt zich een klein zwart bolletje op het uiteinde van den draad, dat een reuk geeft van haar dat schroeit. Bij linnen of katoen geeft deze proef witte asch en de reuk van brandend papier. KATOEN. Wanneer men katoen scheurt, gebeurt zulks gemakkelijk en de uiteinden zijn wollig. Als we de uiteinden van de stof tusschen de handei^ wrijft, stuift daaruit als 't ware witte poeder dit is het apprêt. waarmede het katoen behandeld werd om het een mooier uitzicht te geven. Zoodus de kwaliteit ver mindert naarmate ze meer apprêtbevat LIJNWAAD. Hier zijn de draden Veel onregelma tiger. We zien dit heel duidelijk wanneer we de stof naar het licht houden. Loopen de draden slechts in een richting onregelmatig, dan is het maar half lijnwaad t. t. z. lijnwaad geweven te zamen met katoen. Het lijn waad voelt zeer frisch en de draden zijn niet zoo wollig als bij katoen. De draden zijn mat-glanzend. Bij het scheuren maakt het lijnwaad een kort klappend geluid, terwijl de uiteinden der draden glad blijven. Ziedaar enkele kenmerken van goed degelijke wol, lijnwaad en katoen. Groote voorraden opdoen, omdat het goedkooper komt. en de helft laten ten kwiste gaan. Een ijskast uitsparen, maar het overgebleven eten laten bederven. Ongebruikte kleedingstukken sparen, maar ze niet nazien, zoodat na eenigen tijd de mot er wel weg mede weet. Goedkoope zeep aanschaffen, maar huid en wasch goed er onder laten lijden. Nieuwe uitvindingen niet aanschaffen, omdat ze te duur zijn, en langen tijd verknoeien met het gebruik van allerlei ouderwetsch materiaal. Levensmiddelen aanschaffen die wel minder duur, maar minder smakelijk en in grooter hoeveelheid moe ten opgediend worden. 's Avonds en 's morgens licht uitsparen, om zich dan na enkelen tijd een bril te moeten aanschaffen. Uit de Programma's. o (PIÈGES) Dit stuk is een ingewikkeld politiedrama, dat handelt over jonge meisjes die op raadselachtige wijze verdwij nen en waarvan de politie denkt dat zij door een man, die zijn slachtoffers bij middel van aankondigingen in dagbladen lokt, vermoord worden. De politie vindtechter een meisje dat het aandurft als lokaas te dienen, en dat meisje beleeft allerlei rare avonturen. Maar de spanning die in het stuk voortdurend aan wezig is, wordt nog verhoogd als de politie denkt den misdadiger gevonden te hebben. Het meisje is echter op den verdachte verliefd ge raakt en doet al wat ze kan om hem van de doodstraf te redden. En daar lukt ze natuurlijk in met den waren moordenaar aan te wijzen... Dit zijn zoowat de voornaamste punten waarrond dit happy ending-drama geweven werd. Het zit vol verwikkelingen en het boeit den toeschouwer tot aan de ontknooping. Het is een spannend stuk film. dat ge maakt werd door Robert Siodmak, waarvan tot nog toe weinig bekend was, maar die met dit werk aangetoond heeft, eigenschappen te bezitten die hem tot een der beste onder de Fransche regisseurs verheffen. Deze prent is zeer handig ineengestoken. Het scenario is levendig en vlot, terwijl de techniek volmaakt is. Dit alles maakt dat de toeschouwer zich bij de projectie niet gaat vervelen, maar integendeel elke handeling met aandacht volgt. Ook de namen der spelers maken van deze film iets interessants. Die namen zijnMaurice Chevalier, die we nu eens in een gansch ander genre stuk zien dan dat gewoonlijk het geval was. Hij akteert voortreffelijk de rol van den onschuldig verdachteMarie Déa, die de rol in handen heeft van het dappere meisje. Zij is een nieuwelinge in de Fransche studio's, maar kent vol doende haar vak om ons tot het einde toe te boeien. Verder hebben we de namen van karakterspelers als Erich von Stroheim, Pierre Renoir en Jacques Varennes. Een film die den cinemaganger tot op het einde toe in spanning houdt (LES CINQ SOUS DE LAVARÈDE) Te Parijs leeft er een journalist die, als hij 3 fr. bezit, er 4 verteert. Op zekeren dag moet hij bij den notaris komen, die hem bekend maakt dat hij erfgenaam is van een enorm fortuin, hem nagelaten door een verren neef. Maar voor dat hij in het bezit mag treden van die erfenis moet hij, volgens de laatste wilsbeschikkingen van dien neef, waarmeê hij niet al te best overweg kon en die goed zijn verkwistend karakter kende, een reis om de we reld maken met geen andere hulpmiddelen dan 0,25 fr. die hem door den notaris zullen overhandigd worden. En dan beginnen de avonturen van Lavarède. den jour nalist. Het is niet mogelijk al zijn tegenkomsten en moeilijk heden die hij ontmoet, te beschrijven. De film is een dolle klucht, van het begin tot het einde. De toeschou wer lacht zich kreupel bij het zien van al die miseries van Lavarède. daarbij in al zijn moeilijkheden nog te gengewerkt door twee controleurs die, ingeval Lava rède mislukt, het fortuin onder hen beiden zullen ver deeld zien. Ze nemen dan ook elke gelegenheid te baat om hem in zijn pogingen te doen mislukken. Maar toch slaagt hij en krijgt het fortuin en daarbij nog het hart van de mooie dochter van een der controleurs. Deze prent werd met succes door Maurice Cammage gemaakt, naar het gelijknamig boek van P. Divoi en H. Chabrillat. De hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan Fernandel. die in een woord weer overweldigend is. Reeds bij het zien van zijn grooten doch sympathieken kop. moet de toeschouwer lachen. Zijn gebarenspel is allergeestigst, terwijl zijn gelaatsuitdrukkingen in de duizend en een verschillende omstandigheden, den toe schouwer iedermaal in een schaterlach doen uitbarsten. Fernandel wordt in dit succes-stuk omringd door een schaar uitgelezen Fransche sterren, die met brio de hun opgelegde rol spelen. Die artisten zijnJosette Day, de mooie dochterJean Dax. Temerson. Jeanne Fusier i Gir, enz... Een kluchtige avonturenfilm die U tranen doet lachen!

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1939 | | pagina 10