De Cinema Wereld
Voor de Keuken
Hesp met kaas in schelpen.
Macaroni met hesp.
Paddestoelen.
Wijd konijn gebraden.
Opgevuld witloof.
_';<ele wenken bij het gebruiken van
gas.
Geneeskundig praatje.
Nuttige wenken.
Hoe moeten we stoffen aankoopen
Verkeerde spaarzaamheid.
HINDERLAGEN
«DE VIJF STUIVERS VAN LAVARÈDE»
9
1 4 kgr. magere hesp (gemalen), 1/4 kgr. geraspte
.aa-. lepels bloem. 50 gr. boter, 1 tas bouillon. 3 eiers.
peper en zout, geraspte beschuit.
Maakt een blonde saus. Roert er de eierdooiers in. de
gemalen hesp. de kaas. peper en zout en het in sneeuw
.eklopte eiwit. Botert zeeschelpen, schept het mengsel
er in. bestrooit met geraspte beschuit, laat in den oven
bruinen.
250 gr macaroni. 250 gr. gekookte hesp. 50 gr. ge
raspte gruyère kaas, 2 eiers.
Kookt de macaroni malsch in zoutwater en laat uit
lekken, mengt de geraspte kaas, de eierdooiers en het
in sneeuwgeklopte eiwit met de macaroni. Botert een
vuurvasten vorm. Schept er een laag macaroni in,
daarna een laag gesneden hesp enz. laatst weer maca
roni. Bestrooit met geraspte beschuit en laat in den
oven bruinen. Warm opdienen.
6 eieren. 6 tomaten, 6 blaadjes sla, 50 gr. leverpastei
of garnalen, mayonnaise, peterselie.
*1 iat de eieren hard koken. Nadat ze gepeld zijn,
vorden de kop afgesneden en de dooiers uitgehaald.
Sn /dt de dikke punt van de eieren een weinig af, zoo
danig dat ze vast kunnen staan. Schikt ze op een scho
tel op een blaadje sla.
Men kan 2 dooiers gebruiken om mayonnaise te be
reiden. De overige dooiers mengen met fijngehakte
f *.ei -elie. leverpastei en mayonnaise, ofwel met gar-
r ien of zalm, en met het mengsel vult men de eieren.
Het hoedje van den paddestoel is de bovenste schijf
van een tomaat, die op het ei moet passen. Wanneer
men het wit van het ei in kleine stukjes hakt en op de
tomaat legt, heeft men een sierlijk en smakelijk tus-
schengerecht.
1 konijn. 100 gr. spek, 50 gr. boter, 1 glas roode wijn,
peper, zout, mostaard, sjalot.
Het konijn in de braadpan leggen met een snede spek
en de boter. Bestrooien met peper en zout en laten bra
den in den oven of in een kastrol boven op 't vuur. Als
het konijn ongeveer gaar is, den rug bestrijken met
mostaard. In een kastrol eenige sjalotten bruinen in ge
bruinde boter, er de geplette lever en het bloed in men
gen, alsook een glas rooden wijn. De saus doordoen,
binden met een weinig bloem en er het stukgesneden
kotiijn meè overgieten.
6 stuk witloof. 250 gr. gehakt kalfsvleesch, 2 eiers,
1 snede brood, peper, zout, kruidnoot, 1 citroen-
Schoon witloof uithalen. Het gehakt vleesch verwer
ken met de eiers, broodkruimels, peper, zout en kruid
noot. Hiermede de planten opvullen, met een draad toe
binden en opstoven in een gedekte kastrol met boter of
een weinig bouillon, peper en zout. In de saus een ci
troen persen en een ei roeren. Binden met aardappel-
j£>em. Opdienen, het witloof overgieten met de saus.
Op gas koken is wel een gewoonte, en in het begin
vait. het wel somtijds niet mee. Het is een heel ander
koken dan op een fornuis. De gasvlam heeft veel groo-
tere warmte, maar verspreidt zich minder. De spijzen
zullen wel veel rapper warm hebben, maar zijn daarom
niet rapper gaar. Er is meer gevaar voor overkoken en
aanbranden.
We moeten echter trachten zuinig om te springen bij
het gebruiken van gas. De gasvlam mag nooit op den
ketel of de pan uitkomen, dat is verlies en het maakt
tevens de pannen zwart. Vanaf de spijzen koken of
warm hebben, kunnen we gerust de kraan een weinig
toedraaien.
Voor de spijzen die men in den oven bereidt, kan men
ook enkele voorzorgen nemen.
Vooraleer de spijzen in den oven te brengen moet
men den oven gereedmaken. Alles wordt verwijderd
wat er niet in hoort Vele huismoeders hebben de ge
woonte strijkijzers in den oven te bergen. Om den oven
brander aan te steken, wrijft men eerst den lucifer aan,
en doet dan maar pas de kraan open. Eens dat de oven
flink warm is, kan men den gasdruk verminderen. Men
laat eenigen tijd de ovendeur openstaan om te verhin
deren dat er zich waterdamp op de ovenwanden ver-
spreidt.
Men tracht ook, wanneer er verschillende gerechten
tegelijk klaargemaakt worden, deze goed te rangschik
ken volgens de warmte van den oven. De grootste
warmte is boven in den oven. Vleesch wordt boven aan
geplaatst, groenten evenals gebakken worden langs on
der gezet. Opent de ovendeur zoo weinig mogelijk ge
durende den baktijd.
Vijf minuten vóór het einde van den baktijd, mag de
kraan dichtgedraaid worden.
Daarom zijn de nu verschenen broodtrommels met een
porseleinen binnenwand, zeer aan te bevelen. De bin
nenkant van broodtrommels mag men nooit met poets-
goed of olie behandelen. Het brood zou heel gemakke
lijk een bijsmaakje krijgen. Voor het schoonmaken ge
bruikt men best alcohol of krijt en spoelt na met heet
water. In broodtrommels legt men een schoonen doek
of een vel schoon kast- of boterhampapier.
TASSCHEN REINIGEN. Wanneer een tasch vettig
is geworden na veelvuldig gebruik, neemt men een
schoteltje met benzine en wrijft men met een zachten
doek de tasch in. Zijn de vlekken weg, dan wrijft men
nog eens goed met een schoonen lap. Vervolgens neemt
men een weinig witte was en wrijft de tasch hiermede
in. Laat enkele minuten intrekken en wrijft hem vervol
gens op. De tasch zal er weer als nieuw uitzien.
TIN OPBLINKEN. Om oude tinnen voorwerpen
op te blinken neme men gewone petroleum, waarin ge
een wollen doekje doopt. Hiermede wrijft men duchtig
de tinnen voorwerpen, daarna enkelen tijd in open
lucht zetten, opdat de petroleumgeur zou verdwijnen.
Dit middel heeft het voordeel de reliefteekeningen van
het tin niet onduidelijk te maken, zooals wel eens ge
beurt met sommige andere poetssoorten.
SPRINGENDE GLAZEN. Doordat glas door
warmte uitzet is het zeer gevaarlijk glazen direct in
zeer warm water te steken. Denkt eraan het glaswerk,
voor kristal is het hezelfde, eerst door lauw water te
halen, vóór het in warm water gestoken wordt.
HAARVERZORGING. Over het algemeen wordt er
heel weinig aandacht besteed aan het haar, maar nog
min aan de hoofdhuid.
De hoofdhuid moet goed gemasseerd worden en het
haar geborsteld. Daardoor worden de haarwortels ster
ker en afstervende haren worden verwijderd. Na het
wasschen wordt het haar afwisselend met koud en warm
water nagespoeld. Als het bijna droog is, masseert men
de huid met de vingertoppen. Eenmaal in de maand
moet het haar worden bijgepunt, dan worden de doode
haarpuntjes verwijderd.
Drie dingen zijn zeer belangrijk voor de verzorging
van het haar 1) verwijderen van doode en losse haren
2) het bewerken van de hoofdhuid met de vingertoppen;
3) het borstelen van de haren.
Voor de bewerking met de vingertoppen wordt het
haar met haarwater besprenkeld. Gebruikt men echter
electrische massage, dan mag men het haar pas later
vochtig maken met een alkoholhoudend haarwater.
Door borstelen krijgt glansloos haar een gezond aan
zien. Deze behandeling beschermt het best tegen grijs
worden en uitvallen van de haren.
Ook van gezond haar vallen soms, zelfs dagelijks,
enkele haartjes uit. Deze worden echter vervangen door
nieuwe. Een uitstekend middel voor haarverzorging is
het wasschen met een aftreksel van kamillen, waarin
men een weinig borax heeft gemengd. Men verdeelt het
vocht in 2 kommen. Het haar wordt naar voren ge
kamd. Dan steekt men het hoofd in de eerste kom. Men
wascht het haar nu grondig met goede haarzeep, en
steekt dan het hoofd in de tweede kom. Voor het spoe
len gebruikt men eerst warm en daarna koud zout
water. Hierna wrijft men het haar met een goed haar
water. Wie droog haar heeft, doet bij dit haarwater
eenige druppels goede amandelolie.
BIERVLEKKEN. Biervlekken verwijdert men uit
z. de of wol door een mengsel van half water en half
spiritus.
KAMERPLANTEN REINIGEN. Planten met groote
bladeren worden heel gewoon met een sponsje met lauw
water afgenomen. Beter nog kan men hiervoor een wei
nig lauwe melk gebruiken. Dat komt de planten zeer
ten goede.
DE BROODTROMMEL. Hoe een broodtrommel be
handelen om hem van binnen, roestvrij te houden
Verluchten is een eerste vereischte voor een metalen
broodtrommel. Zelfs als we het brood bloot laat lig
gen tot het geheel koud is geworden, zal, op den duur.
een laagje roest op den binnenkant van den trommel
verschijnen.
BARSTEN VAN LIPPEN. Koude en vochtigheid
brengen allerhande narigheden mede. Het kan allerlei
kleine huidletsels teweeg brengen, die alhoewel niet ge
vaarlijk, toch zeer onaangenaam zijn.
Zoowel voor gewone arbeiders als voor huisvrouwen
en kinders die gedurig blootgesteld zijn aan de buiten
lucht, ontstaan bij winterweder gemakkelijk roode plek
ken, kloofjes en barsten op handen, armen, lippen, neus
en wangen. Ook onze soldaten zijn nu in dien tijd
waarop ze uren lang, in regen en wind, op wacht staan,
daaraan blootgesteld.
De huid barst op deze lichaamsdeelen omdat ze week
en fijn is, of omdat ze na regen en wind niet meer be
schut is met de laag vet die zich normaal aan de op
pervlakte bevindt.
Tegen barsten van lippen gebruike men cacaoboter,
vaseline of een van de veelvuldige lippenstiften die men
tegen deze barsten bij de apothekers kan verkrijgen.
Op handen, armen en neus zal men rappe genezing
bekomen met glycerine of coldcream.
Om deze letsels te voorkomen zal men zooveel moge
lijk de huid droog houden, ze bepoederen met talkpoe
der of ze uitstrijken met schoonheidscrême. De handen
zal men bechutten met degelijke handschoenen.
Om stoffen te koopen, moet er wel eenige kennis bij
zijn van de verschillende soorten. Om goede kleeding-
stukken te hebben, moeten we vooral om te beginnen
goede stof. t. t. z. van goede, degelijke en onberispe
lijke kwaliteit, hebben.
Bezien we enkele soorten weefsels en trachten we
enkele eigenschappen te kennen van ieder van deze
weefsels.
WOLLEN STOFFEN. Hoe kunnen we onderzoeken
of het wel degelijke wol is Zuivere wol bestaat uit
verschillende kwaliteit, de kenmerken zijn echter alle
dezelfde.
Ze voelt warm aan de hand Volgende proeven kun
nen wol kenmerken en ze van andere stoffen onderschei
den.
Wanneer men h'et weefsel in de hand samenknijpt en
het nadien loslaat, moet de stof haar oorspronkelijken
vorm terugnemen. Dat is reeds een goed teeken.
Neemt echter de volgende proef om zeker te zijn dat
het wel wol is. Trekt een draad uit de stof en houdt er
een brandend stekje tegen. De draad zal branden, maar
zoodra het stekje verwijderd wordt, houdt ook het bran
den op van het draadje en er vormt zich een klein zwart
bolletje op het uiteinde van den draad, dat een reuk
geeft van haar dat schroeit. Bij linnen of katoen geeft
deze proef witte asch en de reuk van brandend papier.
KATOEN. Wanneer men katoen scheurt, gebeurt
zulks gemakkelijk en de uiteinden zijn wollig.
Als we de uiteinden van de stof tusschen de handei^
wrijft, stuift daaruit als 't ware witte poeder dit is het
apprêt. waarmede het katoen behandeld werd om het
een mooier uitzicht te geven. Zoodus de kwaliteit ver
mindert naarmate ze meer apprêtbevat
LIJNWAAD. Hier zijn de draden Veel onregelma
tiger. We zien dit heel duidelijk wanneer we de stof
naar het licht houden. Loopen de draden slechts in een
richting onregelmatig, dan is het maar half lijnwaad
t. t. z. lijnwaad geweven te zamen met katoen. Het lijn
waad voelt zeer frisch en de draden zijn niet zoo wollig
als bij katoen. De draden zijn mat-glanzend. Bij het
scheuren maakt het lijnwaad een kort klappend geluid,
terwijl de uiteinden der draden glad blijven.
Ziedaar enkele kenmerken van goed degelijke wol,
lijnwaad en katoen.
Groote voorraden opdoen, omdat het goedkooper
komt. en de helft laten ten kwiste gaan.
Een ijskast uitsparen, maar het overgebleven eten
laten bederven.
Ongebruikte kleedingstukken sparen, maar ze niet
nazien, zoodat na eenigen tijd de mot er wel weg mede
weet.
Goedkoope zeep aanschaffen, maar huid en wasch
goed er onder laten lijden.
Nieuwe uitvindingen niet aanschaffen, omdat ze te
duur zijn, en langen tijd verknoeien met het gebruik
van allerlei ouderwetsch materiaal.
Levensmiddelen aanschaffen die wel minder duur,
maar minder smakelijk en in grooter hoeveelheid moe
ten opgediend worden.
's Avonds en 's morgens licht uitsparen, om zich
dan na enkelen tijd een bril te moeten aanschaffen.
Uit de Programma's.
o
(PIÈGES)
Dit stuk is een ingewikkeld politiedrama, dat handelt
over jonge meisjes die op raadselachtige wijze verdwij
nen en waarvan de politie denkt dat zij door een man,
die zijn slachtoffers bij middel van aankondigingen in
dagbladen lokt, vermoord worden.
De politie vindtechter een meisje dat het aandurft
als lokaas te dienen, en dat meisje beleeft allerlei rare
avonturen.
Maar de spanning die in het stuk voortdurend aan
wezig is, wordt nog verhoogd als de politie denkt den
misdadiger gevonden te hebben.
Het meisje is echter op den verdachte verliefd ge
raakt en doet al wat ze kan om hem van de doodstraf
te redden. En daar lukt ze natuurlijk in met den waren
moordenaar aan te wijzen...
Dit zijn zoowat de voornaamste punten waarrond
dit happy ending-drama geweven werd. Het zit vol
verwikkelingen en het boeit den toeschouwer tot aan de
ontknooping. Het is een spannend stuk film. dat ge
maakt werd door Robert Siodmak, waarvan tot nog toe
weinig bekend was, maar die met dit werk aangetoond
heeft, eigenschappen te bezitten die hem tot een der
beste onder de Fransche regisseurs verheffen.
Deze prent is zeer handig ineengestoken. Het scenario
is levendig en vlot, terwijl de techniek volmaakt is. Dit
alles maakt dat de toeschouwer zich bij de projectie
niet gaat vervelen, maar integendeel elke handeling met
aandacht volgt.
Ook de namen der spelers maken van deze film iets
interessants. Die namen zijnMaurice Chevalier, die
we nu eens in een gansch ander genre stuk zien dan dat
gewoonlijk het geval was. Hij akteert voortreffelijk de
rol van den onschuldig verdachteMarie Déa, die de
rol in handen heeft van het dappere meisje. Zij is een
nieuwelinge in de Fransche studio's, maar kent vol
doende haar vak om ons tot het einde toe te boeien.
Verder hebben we de namen van karakterspelers als
Erich von Stroheim, Pierre Renoir en Jacques Varennes.
Een film die den cinemaganger tot op het einde toe
in spanning houdt
(LES CINQ SOUS DE LAVARÈDE)
Te Parijs leeft er een journalist die, als hij 3 fr. bezit,
er 4 verteert.
Op zekeren dag moet hij bij den notaris komen, die
hem bekend maakt dat hij erfgenaam is van een enorm
fortuin, hem nagelaten door een verren neef. Maar voor
dat hij in het bezit mag treden van die erfenis moet hij,
volgens de laatste wilsbeschikkingen van dien neef,
waarmeê hij niet al te best overweg kon en die goed
zijn verkwistend karakter kende, een reis om de we
reld maken met geen andere hulpmiddelen dan 0,25 fr.
die hem door den notaris zullen overhandigd worden.
En dan beginnen de avonturen van Lavarède. den jour
nalist.
Het is niet mogelijk al zijn tegenkomsten en moeilijk
heden die hij ontmoet, te beschrijven. De film is een
dolle klucht, van het begin tot het einde. De toeschou
wer lacht zich kreupel bij het zien van al die miseries
van Lavarède. daarbij in al zijn moeilijkheden nog te
gengewerkt door twee controleurs die, ingeval Lava
rède mislukt, het fortuin onder hen beiden zullen ver
deeld zien. Ze nemen dan ook elke gelegenheid te baat
om hem in zijn pogingen te doen mislukken. Maar toch
slaagt hij en krijgt het fortuin en daarbij nog het hart
van de mooie dochter van een der controleurs.
Deze prent werd met succes door Maurice Cammage
gemaakt, naar het gelijknamig boek van P. Divoi en
H. Chabrillat.
De hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan
Fernandel. die in een woord weer overweldigend is.
Reeds bij het zien van zijn grooten doch sympathieken
kop. moet de toeschouwer lachen. Zijn gebarenspel is
allergeestigst, terwijl zijn gelaatsuitdrukkingen in de
duizend en een verschillende omstandigheden, den toe
schouwer iedermaal in een schaterlach doen uitbarsten.
Fernandel wordt in dit succes-stuk omringd door een
schaar uitgelezen Fransche sterren, die met brio de hun
opgelegde rol spelen. Die artisten zijnJosette Day, de
mooie dochterJean Dax. Temerson. Jeanne Fusier
i Gir, enz...
Een kluchtige avonturenfilm die U tranen doet
lachen!