Bloementeelt
VOOR ONZE KINDEREN
in den Winter
Onze keuken.
Voor de Keuken
Wat eten we deze week
Enkele gerechten.
Weet ge dat...
Wanneer..".
Nuttige wënker.
Enkele kleine besparingen.
De niter is een moeilijke tijd voor de moeders. Ze-
keiwij hebben geen van allen bijzonder veel op met
dit onvriendelijke jaargetijde, maar de moeders heb
ben er toch maar het meeste mee te stellen. Als er veel
kinderen in een gezin zijn. dan is de verkoudheid haast
niet van de deur. Daarbij komt nog, dat de kinderen,
die 's zomers naar hartelust buiten kunnen spelen en
ravotten, 's winters veel meer binnen moeten blijven
Binnenshuis weten ze zich over het algemeen lang niet
zoo gemakkelijk bezig te houden en loopen bovendien,
vooral waar mén klein behuisd is. moeder dikwijls
danig in den weg. Voor de kinderen zelf is dit vele
thuis zitten natuurlijk ook lang niet zoo gezond als het
vrije buitenleven in den zomer.
Het is niet overdreven te zeggen, dat vele ongesteld
heden van de kinderen in den winter hun oorzaak vin
den in het gedwongen stil zitten, in het gebrek aan zon.
licht en lucht. Doch als wij de nadeelen van den winter
maar eerst een maal kennen, dan hebben wij daarmede
tevens de middelen om ze te ontgaan, in de hand.
Dank zij de populariseering van de wetenschap weet
tegenwoordig iedereen wel wat van vitaminen af. Wij
weten, dat deze stoffen voor den opbouw van ons li
chaam onmisbaar zijn, dat men ze in zekeren zin als
opgeslagen zonne-energie kan beschouwen.
De vitaminen, die zich in tal van versche voedings
middelen bevinden, doch vooral ook door het licht, met
name door de ultra-violette stralen van de zon op ons
lichaam inwerken, moeten wij in cns klimaat in de win
termaanden voor een groot deel ontberen. Vooral kin
deren hebben groote behoefte aan deze vitaminen, om
dat bi.i hen alle organen zich nog in den groei bevinden.
Onze kennis van de vitaminen en hun praktische toe
passing heeft reeds heel wat ellende uit het kinderleven
doen verdwijnen. Zoo hebben wij in de vitaminen een
krachtdadig middel gevonden ter bestrijd'ng van de
noodlottige kinderziekte, de rachitis of Engelsche ziekte.
De moderne hygiene leert ons dan ook, dat in den
zonneloozen tijd onze aandacht vooral op drie punten
gericht moet zijn: het kind moet beweging hebben, het
mot licht hebben en het moet doematig gevoed wor
den. Aan beweging behoeft het ook in de kleinste ka
mer niet te ontbreken, als de ouders maar het voor
beeld geven Ze moeten dagelijks .wat gymnastische
oefeningen met de kinderen doen en maken dit tot een
da_elijksche gewoonte, zooals de tanden poetsen.
Ook aan den tweeden eisch voldoende licht
kunnen wij met de middelen, die de moderne techniek
on- ter beschikking stelt, voor een goed deel voldoen.
Hier is het de kunstmatige hoogtezon Hanau, die ons in
staat stelt, zelfs als de zon zich dagen achtereen niet
vertoont, eiken dag een juiste hoeveelheid ultraviolette
stralen op ons lichaam te laten inwerken.
En ten slotte het derde punteen doelmatige voeding.
Ook daarvoor is 's winters met het noodige overleg een
oplossing te vinden. Met vruchten, die rijk zijn aan vi
taminen. zooals sinaasappelen en druiven, kunnen we
het tekort aan versche groenten aanvullen. Doch ook
de voornaamste wintergroente, kool, bevat, naar on
langs is vastgesteld, zelfs in gekookten toestand nog een
vrij hoog vitaminengehalte.
Wie zich aan deze eenvoudige regels houdt, zal zeker
met minder verkoudheden en andere ongesteldheden
den winter doorkomen.
o
De keuken is wel de trots van de huisvrouw, maar.,
heeft iedere huisvrouw de bevoegdheid om haar keuken
netjes en aangenaam te maken? De keuken is voor de
huisvrouw haar verblijfplaats, 't Is daar dat de maal
tijden bereid worden, waar er gewascht wordt, waar
er gestreken, gepoetst en geboend wordt, en daarom
verdient dit plaatsje wel een bijzondere aandacht.
Een moderne keuken kost veel geld. Vooral in deze
tijden ligt het geld niet in bergjes gereed om een mo
derne ijskast of waschmachien of iets dergelijks aan te
schaffen. Maar ook zonder zooiets kan de keuken een
gezellig plaatsje worden.
Het comfort van een keuken Dit is dat alles dicht
bij mekaar is. Daarom is een kleine kamer het best ge
schikt. Alles dicht bij de hand, zoodat de huisvrouw niet
altijd over en weer moet loopen en haar noodeloos
vermoeien. Schikt alsdan uw keuken als volgt. Het buf
fet, waarin het huisgerief op een prettige man er ge
schikt staatpannen, borden, potten, schotels, kommen,
enz,, wordt dichtbij de kachel geplaatst Het spreekt
vanzelf dat men de specerijen die men gedurig gebruikt
zooalszout, peper, bloem enz., ook heel dichtbij heeft.
Daarvoor kan men een rekje aanbrengen dicht bij de
kachel. Daardoor zult ge veel aanbranden of ongemak
ken bij het koken voorkomen. Ge hoeft maar uw hand
uit te steken en het is in uw bereik.
De tafel wordt best dicht bij den watersteen ge
plaatst. Zoo kan men het rein gemaakt vaatwerk erop
zetten. Het gasvuurtje kan men op een laag buffetje
plaatsen en dit schilderen in de kleur van de overige
keukenmeubelen
Is de keuken klein, dan zal er moeilijk plaats zijn
voor een groote strijktafel. Vervangt deze dan door een
plank die aan den muur bevestigd is en die men na ge
bruik tegen den muur kan opklappen.
Denkt eraan dat de keuken dikwijls moet afgewas-
schen worden. Daarom kieze men voor den muur goed
waschbare verf.
Netjes zijn is ook een groot punt De afwaschhand-
doeken worden met een ophanghaakie aan b.jzondere
haakjes vastgemaakt ofwel aan den droger opgehangen.
De gordijntjes moeten altijd net'es zijn en zindelijk ge
hangen. Laat de keuken dikwijls verluchten, zoodat de
kookdampen en geuren zich verwijderen Ziet dat uw
wasrhsteen altijd net is en dat er geen bergen vuile
•chotels blijven staan.
Na deze gedachten in acht genomen te hebben, zult
ge nog zoo aangenaam kunnen werken en zal al het
huishoudelijk werk veel lichter voorkomen.
Zondag: Preisoep, Rosbief. Spruitjes, Aardappelen,
Beschuitpudding.
MaandagZuurkoolschotel, Koud vleesch, Aardappe
len, Macaroni met krenten en rozijnen.
DinsdagBloemkoolsoep, Varkenslapjes, Witte kooi.
Aardappelen.
WoensdagHutsepot, Flensjes
DonderdagSaucisson, Gestoofde prei. Aardappelen.
Chocoladepudding.
Vrijdag: Gevulde pannekoekjes. Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Zaterdag: Zuurkoolschotel. Maïzenavla.
WARME BESCHUITPUDDING. Benoodigheden
5 groote beschuiten, 2 eieren, 2 dl. melk. 25 gram kren
ten. 50 gr. boter, 25 gram rozijnen, 25 gram suio-er,
1/2 theelepel kaneel.
Bereiding: Smeert de beschuiten met boterklopt de
eieren met de suiker, voegt er de kokende melk aan toe
en laat hierin de beschuiten weeken, tot ze geheel met
het sausje doortrokken zijn. Wascht de krenten en de
roz.jnen en roeri deze door de saus met de beschuiten,
voegt er daarna de kaneel aan toe. Bestrooit een vorm
met paneermeel en kookt de pudding ongeveer 5 kwar
tier au ba;n-mar.e. U kunt een vanielje- of kaneel-
sausje bij opdienen.
SINAASAPPELSLA. Benoodigheden4 sinaasap
pels, 1/4 Kgr. dade.s, 1 dl. witte moezeiwijn, een klein
scheutje marasqu-n. poedersuiker naar smaak, vier
waaierbeschuitjes.
Bere.dingDe sinaasappels schillen en al de witte
vezels verwijderen. Het vruchtvleesch wordt in blokjes
gesneden. Hetzelfde gebeurt met de dadels. Vermengt
nu met den witten wijn marasquin en poedersuiker en
laat het enkele uren in een Koe,e piaa,s siaan. Af en
toe doorroert men het eens. Schikt dan in glazen. Ge
kunt den bovenkant garnieren met sinaasappelpartels
en een halven dadel. Tenslotte zet men er de waaierbe
schuit in.
KAASKOEKJES. Benoodigheden125 gram ge
raspte kaas, 2 dl. bechamelsaus, Cayennepeper, 1 eier
dooier, feuilletédeeg van 100 gr. bloem, 100 gram boter,
zout en een weinig water.
BereidingMaakt een dikke saus van de 20 gr. boter,
25 gram bloem en de 2 dl. melk. Al roerende aan de
kook brengen. Laat de saus 2 minuten doorkoken. Roert
dan van het vuur de peper en de eierdooier dooreen en
voegt ook de geraspte kaas erbij. Maakt bladerdeeg en
rolt het uit.
Steekt er met een glas vormtjes uit. Legt op een ron-
detje eei lepel saus. en plakt een tweede rondje met
water er boven op. Bestrijkt den bovenkant met wat
eierdooier en iaat ze gedurende 10 m.nu en in een ma
tigen oven bakken. Men kan deze koekjes met een of
ander groente opdienen. Ze kunnen heel gemakkelijk
het vleesch vervangen.
Om te weten, hoeveel men van zekere kookmiddeien
moet gebruiken, is het noodig enkele gewichten van
den gevuiden eetlepel te weten
1 eetlepel boter bevat 20 gram1 eetlepel vet van
bouillon bevat 17 gram; 1 eetlepel suiker bevat 15 gram;
1 eetlepel zout bevat 10 gram 1 eetlepel maïzena be
vat 12 gram1 eetlepel paneermeel bevat 10 gram
1 eetlepel aardappelbloem bevat 12 gram1 eetlepel
bloem bevat 10 gram6 eetlepels rijst bevatten 100
gram 6 eetlepels melk of water bevatten 1 dl
Daardoor zult ge het tekort van een grammenweger,
kunnen vervangen.
Kleine details in de kleeding kunnen groote gevol
gen hebben bij het uiterlijke. Daarom denkt eraan dat
wanneer.,.
UW ARMEN TE DIK ZIJNge geen half lange mou
wen draagt die den ganschen arm omsluiten. Kiest lie
ver mouwen d:e bovenaan tamelijk ruim zijn en die
ietwat boven den schouder u'tsteken. Denkt eraan dat
niet door nauwsluitende kleederen ge slank zult voor
komen. Wel integendeel.
UW HALS TE KORT IS ge geen sjaals noch hooge
kragen kunt dragen. Uw hals zal wel langer schijnen
wanneer ge een puntvormige halsuitsnijding aanbrengt
Draagt niet, omdat het mode is, allerhande hooge of
rechtopstaande kraagjes, het zal volstrekt niet mooi
staan. Toont steeds uw vollen hals.
UW TAILLE TE LAAG IS: vermijdt dan alles wat
den rok nog korter doet schijnen. Geen heupenstukken,
dus geen pandjes en geen sni vormen T.ach. megcn-
deel uw rok langer te doen schijnen door de rok tot op
het corsage te doen reiken in puntvorm.. Vermijdt ook
ave ceinturen. De rechte mantels zullen u het beste
staan.
u vV BUSTE TE ZWAAR IS gebruikt bij voorkeur
befjes plastrons. Ge kunt gerust 'abots dragen. Op voor
waarde dat de halsuitsnijding niet te hoog is.
Men maakt POREUZE PULLEN en VAZEN, WATER
DICHT door ze langs den binnenkant met waterglas te
bestrijken.
Om VERF van de HANDEN te verwijderen, wrijft
men de handen in met mos.erd. Wascht ze dan met
lauw warm water en de vlekken zullen verdwenen z'jn.
Om GEEL LINNEN wederom WIT te maken gaat
men op de volgende manier te werk legt het linnen
eenigen tijd in karnemelk, wascht het daarna uit met
zeep en lauw water en spoelt het na met koud water.
Ge zult het beste resultaat bekomen.
Om KOPERWERK TE REINIGEN zijn er vele mid
deltjes. b.v. met citroensap of met zout en azijn. Omum
wordt het koper goed nagewreven met een wollen doek
Ook met zuur geworden karnemelk of nog fee*
kookwater van witte of bruine boonen.
Wanneer uw BOTER hard is. is het zeer schadelik te
smeren. Daarom kunt ge een paar druppels olie erio
roeren waardoor uw boter beter zal bedeelen.
Wanneer DE KAAS droog en hard geworden ig feaw
men ze wederom bruikbaar maken, door ze eenige» Mf#
in melk te leggen.
OM KAARSEN langer te doen branden kunt ge me.
nu vooral, eenigen tijd buiten in het ijs leggen. Do 'MM
tenste rand zal vervriezen en- daardoor wordt bet kam
den tegengehouden.
APPELS kan men zeer fijn schillen, wanneer mem me
vooraf een poosje in kokend water heeft gehouden,
OUDE KURKEN kan men in een goed gesloten Wik
ken doos sluiten waarin een weinig petrool is De kan-
ken slurpen de petrool op en men kan ze alsdan ge
bruiken. als vuur aanstekers
OUD ZEIL OF OUDE LINOLEUM kan ook nog ge
bruikt worden. Het is goed geschikt om den bodem ran
keukenkasten te bedekken. Ook kan men het gebruike*
om onder kolenemmers te plaatsen. Men geef! en een
gewenschten vorm aan en het zal den vloer netjes
houden.
Onder den lederen binnenrand van MANSHOKDXfe
kunt ge een reep vloeipapier leggen. Daardoor rgor
komt men het vuil worden door teveel zweete*. Het
zweet wordt door het vloeipapier opgetrokken Ver
nieuwt van tijd tot tijd het vloeipapier.
IN DE KOUDE KASSEN. We zullen hier een ge
middelde temperatuur behouden van 4 tot 6 grade* tm
zooveel mogelijk lucht en licht geven. Besproeien wordj
slechts gedaan ais het volstrekt noodig is. De lucht xal
best droog blijven om verrotten van sommige kruid
achtige doelen der planten.te vermijden en van tijd tot
tijd zal men een berooking doen met tabakgraten of een
ander produkt om de bladluizen weg te hou
den of te vernietigen, die beginnen te voorschijn
te komen. De klimplanten geleid langshenen de ramen
of de muren worden gesnoeid en aangebonden. Onder
de zeer goede klim- of slingerplanten voor koude kas
stippen we aanBignonia, jasminoïdes, Hilbertin *olu-
bilis, Lapageria rosea (tegen een vochtigen muur in de
schaduw),Passiflora coerulea. Plumbago capen3is, Rhyn-
chospermum jasminoïdes, Solanum jasminoïdes, Vit»
Voinieriana. enz. Januari is een uitstekend tijdstip voor
het vermenigvuldigen der chrysanthen. Na den bloei
tijd, worden de stengels op 10 k 15 centimeter boven
den grond afgesnedenbij de variëteiten die moeilijk
scheuten vormen in den grond, zal men de stekken ne
men op de stengels, daarom worden deze variëteiten
gesnoeid op 40 a 50 centimeter. De moederplanten wor
den in de koude kas gezet dicht bij de ruiten mm
struische stekken te vormen.
De scheutjes die bloemknoppen vormen zullen niet
als stekken gebruikt worden. De struische scheuten zijn
goede stekken. Men plaatst de stekken In potten of In
bakken gevuld met zeer lichten zandacht:gen grond over
dekt met eene laag rivierzand; de stekken zullen goed
vast in den grond zitten en overdekt worden met glas
of in een kas gezet wordenmen moet zorgen ze in een
temperatuur van 6 a 12 graden te behouden. Na een
maand zijn ze ingeworteld- gedurende al dien tijd krij
gen ze slechts het volstrekt noodige water en de doodr
deelen worden regelmatig weggenomen.
Zoodra de aanworteling voleindigd is. zal men «e
lucht geven en één voor één inpotten om ze daarna op
een verluchte en verlichte plaats van de kas te zetten;
als het weder het toelaat zal men ze op koude bakken
plaatsen. De planten die exemplaren moeten leveren
tegen den herfst moeten nu goed ingeworteld zijn en
staan in potten van ongeveer 10 cm. De potten moeten
in verhouding zijn tot de plantnooit te groote potten
gebruiken, 't is niet de hoeveelheid compost die schoone
planten geeft, 't is de met verstand toegediende voeding.
't Is nu ook het oogenblik om den compost bestemd
voor de «eelt der chrysanthen gereed te maken. Deze
mag bevatten drie deelen lichte graszodenaarde. een
deel verteerden bladgrond, een deel goed verteerden
paardenmestvoeg daaraan toe rivierzand, houtskool en
beendermeel of een der samengestelde mesten welke
men in den handel vindt.
De vroeg gemaakte stekken van Pelargonium zonal
(Geranium) worden ingenepen om vertakte planten te
bekomen. De «Primula Sinensis», Cinerar:a hybrida
en Kruidachtige Calceolarias» zullen in tijds verpot
worden; het komt er op aan hunnen groei niet te laten
staken en 't zal goed ziin de planten die bloemknoppen
vertoonen eens per week verdund vloeimest toe te die
nen totdat de bloemen openstaan.
De Marguerite Anjeliereningepot in den herfst
om in den w'nter te bloeien zullen gehouden worden
in een temperatuur van gemiddeld 10 graden en krijgen
zooveel lucht en licht a's het maar morel:jk is. Men
neemt de knoppen weg die rond den eindknop staan en
indien men groote bloemen wens"ht te bekomen snijdt
men de zi'seheuten weg. De Hertéoeierde Anje'ieren»
worden oo dezelfde manier behandeld met een tempera
tuur 's nachts van 6 en overdag van 13 graden, 't Is nu
het geschik'e oogenblik om te stekken. Kiest de zij-
scheuten 7 10 centimeter lang. scheurt ze af en snijdt
.de wonde gelijk met een scherp mes als 't noodig ia
Draineert goed potten van 10 centimeter, vult ze met
riv:erzard en plant de stekken neven elkander. Voof
groote hoeveelheden kan het stekken ook op bakken
gedaan worden eveneens in het zand. Geeft een gemid
delde warm'e van 15 graden. Die stekken wortelen nog
al sne' aan en worden dan één voor één ingeoot in zeer
zandachtigen grond. Aan de in bloem staande Cycla
mens wordt nu en dan zeer verdunde vloeimest toe
gediend. De Fuchsias en de Rozelaars in de kassen
worden aangebonden gesnoeid en gezuiverd. De zij
takken der Fuchsias worden op twee oogen gesnoeid.
De rozelaars worden niet zoo kort gesnoe:'d tenz'j men
groote bloemen wil bekomen. De in potten staande roze
laars zal men goed nazien vooraleer ze binnen te zeV
ten. De grond wordt ontdaan van wormen en de drai-
neering nagekeken. Als ge snoeit, doet het op welge
vormde oogen. De bol- en knolgewassen te overwinteren
ge'egd op de tabletten van de koude kassen dienen
eveneens nagezien te worden. Z:'et of de «Cannas»,
«Dahlia's» «Beeon'a's», «G'adiolus», enz. niet lijden
aan te felle vochtigheid of te lang droog liggen.