Bloementeelt VOOR ONZE KINDEREN in den Winter Onze keuken. Voor de Keuken Wat eten we deze week Enkele gerechten. Weet ge dat... Wanneer..". Nuttige wënker. Enkele kleine besparingen. De niter is een moeilijke tijd voor de moeders. Ze- keiwij hebben geen van allen bijzonder veel op met dit onvriendelijke jaargetijde, maar de moeders heb ben er toch maar het meeste mee te stellen. Als er veel kinderen in een gezin zijn. dan is de verkoudheid haast niet van de deur. Daarbij komt nog, dat de kinderen, die 's zomers naar hartelust buiten kunnen spelen en ravotten, 's winters veel meer binnen moeten blijven Binnenshuis weten ze zich over het algemeen lang niet zoo gemakkelijk bezig te houden en loopen bovendien, vooral waar mén klein behuisd is. moeder dikwijls danig in den weg. Voor de kinderen zelf is dit vele thuis zitten natuurlijk ook lang niet zoo gezond als het vrije buitenleven in den zomer. Het is niet overdreven te zeggen, dat vele ongesteld heden van de kinderen in den winter hun oorzaak vin den in het gedwongen stil zitten, in het gebrek aan zon. licht en lucht. Doch als wij de nadeelen van den winter maar eerst een maal kennen, dan hebben wij daarmede tevens de middelen om ze te ontgaan, in de hand. Dank zij de populariseering van de wetenschap weet tegenwoordig iedereen wel wat van vitaminen af. Wij weten, dat deze stoffen voor den opbouw van ons li chaam onmisbaar zijn, dat men ze in zekeren zin als opgeslagen zonne-energie kan beschouwen. De vitaminen, die zich in tal van versche voedings middelen bevinden, doch vooral ook door het licht, met name door de ultra-violette stralen van de zon op ons lichaam inwerken, moeten wij in cns klimaat in de win termaanden voor een groot deel ontberen. Vooral kin deren hebben groote behoefte aan deze vitaminen, om dat bi.i hen alle organen zich nog in den groei bevinden. Onze kennis van de vitaminen en hun praktische toe passing heeft reeds heel wat ellende uit het kinderleven doen verdwijnen. Zoo hebben wij in de vitaminen een krachtdadig middel gevonden ter bestrijd'ng van de noodlottige kinderziekte, de rachitis of Engelsche ziekte. De moderne hygiene leert ons dan ook, dat in den zonneloozen tijd onze aandacht vooral op drie punten gericht moet zijn: het kind moet beweging hebben, het mot licht hebben en het moet doematig gevoed wor den. Aan beweging behoeft het ook in de kleinste ka mer niet te ontbreken, als de ouders maar het voor beeld geven Ze moeten dagelijks .wat gymnastische oefeningen met de kinderen doen en maken dit tot een da_elijksche gewoonte, zooals de tanden poetsen. Ook aan den tweeden eisch voldoende licht kunnen wij met de middelen, die de moderne techniek on- ter beschikking stelt, voor een goed deel voldoen. Hier is het de kunstmatige hoogtezon Hanau, die ons in staat stelt, zelfs als de zon zich dagen achtereen niet vertoont, eiken dag een juiste hoeveelheid ultraviolette stralen op ons lichaam te laten inwerken. En ten slotte het derde punteen doelmatige voeding. Ook daarvoor is 's winters met het noodige overleg een oplossing te vinden. Met vruchten, die rijk zijn aan vi taminen. zooals sinaasappelen en druiven, kunnen we het tekort aan versche groenten aanvullen. Doch ook de voornaamste wintergroente, kool, bevat, naar on langs is vastgesteld, zelfs in gekookten toestand nog een vrij hoog vitaminengehalte. Wie zich aan deze eenvoudige regels houdt, zal zeker met minder verkoudheden en andere ongesteldheden den winter doorkomen. o De keuken is wel de trots van de huisvrouw, maar., heeft iedere huisvrouw de bevoegdheid om haar keuken netjes en aangenaam te maken? De keuken is voor de huisvrouw haar verblijfplaats, 't Is daar dat de maal tijden bereid worden, waar er gewascht wordt, waar er gestreken, gepoetst en geboend wordt, en daarom verdient dit plaatsje wel een bijzondere aandacht. Een moderne keuken kost veel geld. Vooral in deze tijden ligt het geld niet in bergjes gereed om een mo derne ijskast of waschmachien of iets dergelijks aan te schaffen. Maar ook zonder zooiets kan de keuken een gezellig plaatsje worden. Het comfort van een keuken Dit is dat alles dicht bij mekaar is. Daarom is een kleine kamer het best ge schikt. Alles dicht bij de hand, zoodat de huisvrouw niet altijd over en weer moet loopen en haar noodeloos vermoeien. Schikt alsdan uw keuken als volgt. Het buf fet, waarin het huisgerief op een prettige man er ge schikt staatpannen, borden, potten, schotels, kommen, enz,, wordt dichtbij de kachel geplaatst Het spreekt vanzelf dat men de specerijen die men gedurig gebruikt zooalszout, peper, bloem enz., ook heel dichtbij heeft. Daarvoor kan men een rekje aanbrengen dicht bij de kachel. Daardoor zult ge veel aanbranden of ongemak ken bij het koken voorkomen. Ge hoeft maar uw hand uit te steken en het is in uw bereik. De tafel wordt best dicht bij den watersteen ge plaatst. Zoo kan men het rein gemaakt vaatwerk erop zetten. Het gasvuurtje kan men op een laag buffetje plaatsen en dit schilderen in de kleur van de overige keukenmeubelen Is de keuken klein, dan zal er moeilijk plaats zijn voor een groote strijktafel. Vervangt deze dan door een plank die aan den muur bevestigd is en die men na ge bruik tegen den muur kan opklappen. Denkt eraan dat de keuken dikwijls moet afgewas- schen worden. Daarom kieze men voor den muur goed waschbare verf. Netjes zijn is ook een groot punt De afwaschhand- doeken worden met een ophanghaakie aan b.jzondere haakjes vastgemaakt ofwel aan den droger opgehangen. De gordijntjes moeten altijd net'es zijn en zindelijk ge hangen. Laat de keuken dikwijls verluchten, zoodat de kookdampen en geuren zich verwijderen Ziet dat uw wasrhsteen altijd net is en dat er geen bergen vuile •chotels blijven staan. Na deze gedachten in acht genomen te hebben, zult ge nog zoo aangenaam kunnen werken en zal al het huishoudelijk werk veel lichter voorkomen. Zondag: Preisoep, Rosbief. Spruitjes, Aardappelen, Beschuitpudding. MaandagZuurkoolschotel, Koud vleesch, Aardappe len, Macaroni met krenten en rozijnen. DinsdagBloemkoolsoep, Varkenslapjes, Witte kooi. Aardappelen. WoensdagHutsepot, Flensjes DonderdagSaucisson, Gestoofde prei. Aardappelen. Chocoladepudding. Vrijdag: Gevulde pannekoekjes. Gestoofde bieten. Aardappelen. Zaterdag: Zuurkoolschotel. Maïzenavla. WARME BESCHUITPUDDING. Benoodigheden 5 groote beschuiten, 2 eieren, 2 dl. melk. 25 gram kren ten. 50 gr. boter, 25 gram rozijnen, 25 gram suio-er, 1/2 theelepel kaneel. Bereiding: Smeert de beschuiten met boterklopt de eieren met de suiker, voegt er de kokende melk aan toe en laat hierin de beschuiten weeken, tot ze geheel met het sausje doortrokken zijn. Wascht de krenten en de roz.jnen en roeri deze door de saus met de beschuiten, voegt er daarna de kaneel aan toe. Bestrooit een vorm met paneermeel en kookt de pudding ongeveer 5 kwar tier au ba;n-mar.e. U kunt een vanielje- of kaneel- sausje bij opdienen. SINAASAPPELSLA. Benoodigheden4 sinaasap pels, 1/4 Kgr. dade.s, 1 dl. witte moezeiwijn, een klein scheutje marasqu-n. poedersuiker naar smaak, vier waaierbeschuitjes. Bere.dingDe sinaasappels schillen en al de witte vezels verwijderen. Het vruchtvleesch wordt in blokjes gesneden. Hetzelfde gebeurt met de dadels. Vermengt nu met den witten wijn marasquin en poedersuiker en laat het enkele uren in een Koe,e piaa,s siaan. Af en toe doorroert men het eens. Schikt dan in glazen. Ge kunt den bovenkant garnieren met sinaasappelpartels en een halven dadel. Tenslotte zet men er de waaierbe schuit in. KAASKOEKJES. Benoodigheden125 gram ge raspte kaas, 2 dl. bechamelsaus, Cayennepeper, 1 eier dooier, feuilletédeeg van 100 gr. bloem, 100 gram boter, zout en een weinig water. BereidingMaakt een dikke saus van de 20 gr. boter, 25 gram bloem en de 2 dl. melk. Al roerende aan de kook brengen. Laat de saus 2 minuten doorkoken. Roert dan van het vuur de peper en de eierdooier dooreen en voegt ook de geraspte kaas erbij. Maakt bladerdeeg en rolt het uit. Steekt er met een glas vormtjes uit. Legt op een ron- detje eei lepel saus. en plakt een tweede rondje met water er boven op. Bestrijkt den bovenkant met wat eierdooier en iaat ze gedurende 10 m.nu en in een ma tigen oven bakken. Men kan deze koekjes met een of ander groente opdienen. Ze kunnen heel gemakkelijk het vleesch vervangen. Om te weten, hoeveel men van zekere kookmiddeien moet gebruiken, is het noodig enkele gewichten van den gevuiden eetlepel te weten 1 eetlepel boter bevat 20 gram1 eetlepel vet van bouillon bevat 17 gram; 1 eetlepel suiker bevat 15 gram; 1 eetlepel zout bevat 10 gram 1 eetlepel maïzena be vat 12 gram1 eetlepel paneermeel bevat 10 gram 1 eetlepel aardappelbloem bevat 12 gram1 eetlepel bloem bevat 10 gram6 eetlepels rijst bevatten 100 gram 6 eetlepels melk of water bevatten 1 dl Daardoor zult ge het tekort van een grammenweger, kunnen vervangen. Kleine details in de kleeding kunnen groote gevol gen hebben bij het uiterlijke. Daarom denkt eraan dat wanneer.,. UW ARMEN TE DIK ZIJNge geen half lange mou wen draagt die den ganschen arm omsluiten. Kiest lie ver mouwen d:e bovenaan tamelijk ruim zijn en die ietwat boven den schouder u'tsteken. Denkt eraan dat niet door nauwsluitende kleederen ge slank zult voor komen. Wel integendeel. UW HALS TE KORT IS ge geen sjaals noch hooge kragen kunt dragen. Uw hals zal wel langer schijnen wanneer ge een puntvormige halsuitsnijding aanbrengt Draagt niet, omdat het mode is, allerhande hooge of rechtopstaande kraagjes, het zal volstrekt niet mooi staan. Toont steeds uw vollen hals. UW TAILLE TE LAAG IS: vermijdt dan alles wat den rok nog korter doet schijnen. Geen heupenstukken, dus geen pandjes en geen sni vormen T.ach. megcn- deel uw rok langer te doen schijnen door de rok tot op het corsage te doen reiken in puntvorm.. Vermijdt ook ave ceinturen. De rechte mantels zullen u het beste staan. u vV BUSTE TE ZWAAR IS gebruikt bij voorkeur befjes plastrons. Ge kunt gerust 'abots dragen. Op voor waarde dat de halsuitsnijding niet te hoog is. Men maakt POREUZE PULLEN en VAZEN, WATER DICHT door ze langs den binnenkant met waterglas te bestrijken. Om VERF van de HANDEN te verwijderen, wrijft men de handen in met mos.erd. Wascht ze dan met lauw warm water en de vlekken zullen verdwenen z'jn. Om GEEL LINNEN wederom WIT te maken gaat men op de volgende manier te werk legt het linnen eenigen tijd in karnemelk, wascht het daarna uit met zeep en lauw water en spoelt het na met koud water. Ge zult het beste resultaat bekomen. Om KOPERWERK TE REINIGEN zijn er vele mid deltjes. b.v. met citroensap of met zout en azijn. Omum wordt het koper goed nagewreven met een wollen doek Ook met zuur geworden karnemelk of nog fee* kookwater van witte of bruine boonen. Wanneer uw BOTER hard is. is het zeer schadelik te smeren. Daarom kunt ge een paar druppels olie erio roeren waardoor uw boter beter zal bedeelen. Wanneer DE KAAS droog en hard geworden ig feaw men ze wederom bruikbaar maken, door ze eenige» Mf# in melk te leggen. OM KAARSEN langer te doen branden kunt ge me. nu vooral, eenigen tijd buiten in het ijs leggen. Do 'MM tenste rand zal vervriezen en- daardoor wordt bet kam den tegengehouden. APPELS kan men zeer fijn schillen, wanneer mem me vooraf een poosje in kokend water heeft gehouden, OUDE KURKEN kan men in een goed gesloten Wik ken doos sluiten waarin een weinig petrool is De kan- ken slurpen de petrool op en men kan ze alsdan ge bruiken. als vuur aanstekers OUD ZEIL OF OUDE LINOLEUM kan ook nog ge bruikt worden. Het is goed geschikt om den bodem ran keukenkasten te bedekken. Ook kan men het gebruike* om onder kolenemmers te plaatsen. Men geef! en een gewenschten vorm aan en het zal den vloer netjes houden. Onder den lederen binnenrand van MANSHOKDXfe kunt ge een reep vloeipapier leggen. Daardoor rgor komt men het vuil worden door teveel zweete*. Het zweet wordt door het vloeipapier opgetrokken Ver nieuwt van tijd tot tijd het vloeipapier. IN DE KOUDE KASSEN. We zullen hier een ge middelde temperatuur behouden van 4 tot 6 grade* tm zooveel mogelijk lucht en licht geven. Besproeien wordj slechts gedaan ais het volstrekt noodig is. De lucht xal best droog blijven om verrotten van sommige kruid achtige doelen der planten.te vermijden en van tijd tot tijd zal men een berooking doen met tabakgraten of een ander produkt om de bladluizen weg te hou den of te vernietigen, die beginnen te voorschijn te komen. De klimplanten geleid langshenen de ramen of de muren worden gesnoeid en aangebonden. Onder de zeer goede klim- of slingerplanten voor koude kas stippen we aanBignonia, jasminoïdes, Hilbertin *olu- bilis, Lapageria rosea (tegen een vochtigen muur in de schaduw),Passiflora coerulea. Plumbago capen3is, Rhyn- chospermum jasminoïdes, Solanum jasminoïdes, Vit» Voinieriana. enz. Januari is een uitstekend tijdstip voor het vermenigvuldigen der chrysanthen. Na den bloei tijd, worden de stengels op 10 k 15 centimeter boven den grond afgesnedenbij de variëteiten die moeilijk scheuten vormen in den grond, zal men de stekken ne men op de stengels, daarom worden deze variëteiten gesnoeid op 40 a 50 centimeter. De moederplanten wor den in de koude kas gezet dicht bij de ruiten mm struische stekken te vormen. De scheutjes die bloemknoppen vormen zullen niet als stekken gebruikt worden. De struische scheuten zijn goede stekken. Men plaatst de stekken In potten of In bakken gevuld met zeer lichten zandacht:gen grond over dekt met eene laag rivierzand; de stekken zullen goed vast in den grond zitten en overdekt worden met glas of in een kas gezet wordenmen moet zorgen ze in een temperatuur van 6 a 12 graden te behouden. Na een maand zijn ze ingeworteld- gedurende al dien tijd krij gen ze slechts het volstrekt noodige water en de doodr deelen worden regelmatig weggenomen. Zoodra de aanworteling voleindigd is. zal men «e lucht geven en één voor één inpotten om ze daarna op een verluchte en verlichte plaats van de kas te zetten; als het weder het toelaat zal men ze op koude bakken plaatsen. De planten die exemplaren moeten leveren tegen den herfst moeten nu goed ingeworteld zijn en staan in potten van ongeveer 10 cm. De potten moeten in verhouding zijn tot de plantnooit te groote potten gebruiken, 't is niet de hoeveelheid compost die schoone planten geeft, 't is de met verstand toegediende voeding. 't Is nu ook het oogenblik om den compost bestemd voor de «eelt der chrysanthen gereed te maken. Deze mag bevatten drie deelen lichte graszodenaarde. een deel verteerden bladgrond, een deel goed verteerden paardenmestvoeg daaraan toe rivierzand, houtskool en beendermeel of een der samengestelde mesten welke men in den handel vindt. De vroeg gemaakte stekken van Pelargonium zonal (Geranium) worden ingenepen om vertakte planten te bekomen. De «Primula Sinensis», Cinerar:a hybrida en Kruidachtige Calceolarias» zullen in tijds verpot worden; het komt er op aan hunnen groei niet te laten staken en 't zal goed ziin de planten die bloemknoppen vertoonen eens per week verdund vloeimest toe te die nen totdat de bloemen openstaan. De Marguerite Anjeliereningepot in den herfst om in den w'nter te bloeien zullen gehouden worden in een temperatuur van gemiddeld 10 graden en krijgen zooveel lucht en licht a's het maar morel:jk is. Men neemt de knoppen weg die rond den eindknop staan en indien men groote bloemen wens"ht te bekomen snijdt men de zi'seheuten weg. De Hertéoeierde Anje'ieren» worden oo dezelfde manier behandeld met een tempera tuur 's nachts van 6 en overdag van 13 graden, 't Is nu het geschik'e oogenblik om te stekken. Kiest de zij- scheuten 7 10 centimeter lang. scheurt ze af en snijdt .de wonde gelijk met een scherp mes als 't noodig ia Draineert goed potten van 10 centimeter, vult ze met riv:erzard en plant de stekken neven elkander. Voof groote hoeveelheden kan het stekken ook op bakken gedaan worden eveneens in het zand. Geeft een gemid delde warm'e van 15 graden. Die stekken wortelen nog al sne' aan en worden dan één voor één ingeoot in zeer zandachtigen grond. Aan de in bloem staande Cycla mens wordt nu en dan zeer verdunde vloeimest toe gediend. De Fuchsias en de Rozelaars in de kassen worden aangebonden gesnoeid en gezuiverd. De zij takken der Fuchsias worden op twee oogen gesnoeid. De rozelaars worden niet zoo kort gesnoe:'d tenz'j men groote bloemen wil bekomen. De in potten staande roze laars zal men goed nazien vooraleer ze binnen te zeV ten. De grond wordt ontdaan van wormen en de drai- neering nagekeken. Als ge snoeit, doet het op welge vormde oogen. De bol- en knolgewassen te overwinteren ge'egd op de tabletten van de koude kassen dienen eveneens nagezien te worden. Z:'et of de «Cannas», «Dahlia's» «Beeon'a's», «G'adiolus», enz. niet lijden aan te felle vochtigheid of te lang droog liggen.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 10