De Cinema Wereld VOOR OE KEUKEN Wat eten we deze week Enkele soepen. Nog enkele gerechten voor de vasten. Enkele groenten. Een nagerecht. Nuttige wenken. Wist ge dat DUBBELE BRUILOFT RACKETEERS DE 9 VLAAMSCHE FILM BELGISCH-DUITSCHE RUBENS-FILM LEVEND BELGIË Zondag Roomsoep. Biefstuk. Erwtjes. Aardappelen. Kruit Maandag: Zurkelsoep. Varkenscarbonade. Koolraap. Aardappelen. Dinsdag Runderlapjes. Gestoofde prei. Aardappelen. Appeltaart. WoensdagKrabbetjes. Savoyekool. Aardappelen. Va- nillevla. Donderdag Varkenslever. Roode kool. Aardappelen. Vrijdag Gebakken schol, Andijviesla. Aardappelen. Rijsttaart. ZaterdagGehakt. Appelmoes. Aardappelen. Fruit. Erwtensoep. Benoodigiieden 400 gr. splelerwten, 2 pond varkenskluif, 1 kleine selderijknol. 1 stukje prei. selderijgroen, 2 t liter water, wat zout. Bereiding De erwten worden gewasschen en in 1 liter water waarbij men zout. de in stukjes gesneden selderijknol en de fijn gesneden prei heeft gevoegd, la ten koken. Het vleesch wordt afzonderlijk in het overige water gekookt tot het gaar is. Dat is ongeveer 1 uur teemt nu het vleesch uit de bouillon en verwijdert de beentjes. Na het vleesch in stukjes gesneden te hebben, kan men het bij de overige groenselen doen. Doet nu nog bij die soep een weinig fijn gehakt sel derijgroen en laat ze nog eens goed doorkoken. Tomatensoep. Benoodigheden 1 3/4 liter water of bouillon, 1 doosje tomatenpuree, 1/4 liter melk, 50 gr. boter, 125 gram tapioca, zout, peper en enkele sneden oud brood. BereidingLaat de gewasschen tapioca gedurende 2 1 '2 uur in water, waaraan zout is toegevoegd, weeken. Nu brengt men ze aan de kook en laat ze 2 uur, gedurig roerend, koken. Voegt nu de melk, boter en de tomaten puree bij. Voegt er zout bij naar smaak. Bereidt nu broodkorstjes door het brood in vierkante stukjes te verdeelen. Bakt deze in wat boter bruin en legt ze vóór het opdienen in de soep. Eierroomsoep. Benoodigheden 3 L bouillon, 2 eier dooiers, 20 gr boter, 1/2 tas melkroom. 1 lepel aardap- pelbloem. BereidingDe eierdooiers, met boter en melkroom dooreen roeren in een soepterrine. Onder gestadig roe ren. kokende bouillon bij gieten, die men vooraf gebon den heeft met aardappelbloem. Voegt zout en peper bij naar beliefte. Macaroni met kaas. Benoodigheden250 gr. maca roni, 100 gr. geraspte gruyerekaas, 2 eieren. Bereiding Kookt de macaroni malsch in zoutwater en laat uitlekken. Mengt de geraspte kaas, en de eier dooiers met de macaroni. Voegt er daarna het in sneeuw geklopte eiwit bij. Botert een vuurvasten scho tel Schept de macaroni erin. Bestrooit met geraspte beschuit en laat in den oven bruinen. Dient warm op. Kaassoufflé. Benoodigheden50 gr. boter, 50 gr. bloem. 1/2 liter melk, 3 eieren, 350 gr. geraspte gruyere kaas. BereidingMaakt witte saus van boter, bloem en melk. Roert er de eierdooiers bij, alsook de kaas en het m sneeuw geklopte eiwit. Giet het mengsel in een gebo- terden vorm en laat in den oven bakken. MACARONI MET ROZIJNEN. Benoodigheden 1 liter melk, 100 gr. macaroni, 100 gr. sultan-rozijnen, 100 gr. suiker, 20 gr. boter. BereidingBreekt de macaroni in stukjes van 5 cm. lengte. Laat dan in melk malsch worden. Laat intus- schen de rozijnen afzonderlijk gaar worden. Voegt dan de suiker en de rozijnen bij de macaroni. Brengt het mengsel in een vuurvasten schotel over en bestrooit met paneermeel. Legt hier en daar een stukje boter op en laat gedurende 15 tot 20 minuten in den oven korst krijgen. PUDDING MET APPELEN. Benoodigheden: 1/2 liter melk, 100 gr. meelsuiker, 2 tot 4 eieren, 25 gr. bo ter, 1/2 kgr. appelen, 200 gr. broodkruim, 50 gr. ro zijnen, een citroenschil. BereidingStooft de appelen en voegt erbijde helft van de meelsuiker, de rozijnen, de geraspte citroen schil en de in kleine stukjes gesneden oranjeschillen. Kookt intusschen de broodkruim met de melk. Roert zeer goed dooreen om te vermorzelen. Voegt erbijde overige 50 gr. meelsuiker, boter, eierdooiers en het tot sneeuw geklopte eiwit. Boter een puddingvorm, bestrooit hem met suiker of paneermeel. Legt er dan een laagje brooddeeg in, daarop een laagje appelmoes, dan weer een laagje brood enz. Eindigt met brood. Laat 30 mi nuten bakken in den oven of 1 uur koken in een kokend waterbad. Prei met witte saus. Benoodigheden: 1 kgr. prei, 50 gr. boter, 2 lepels bloem, peper, zout, 1 ei, 1/2 liter melk. BereidingHet wit van de prei snijden en in zijn ge heel of in stukken van 5 cm. afkoken. In een witte saus opstoven en er een eierdooier in roeren. Schorseneeren met witte saus. BenoodighedenEen bussel schorseneeren, 50 gr. boter, 2 lepels bloem, peper, zout, 1 ei. 1/2 l melk. BereidingDe schorseneeren schrabben, in stukken snijden en in azijn, water of botermelk laten wit trek ken. Afkoken, laten uitlekken en opdienen met een witte saus, waarin een ei geroerd werd. Witte boonenBenoodighedenj kgr. boonen, 50 gr. boter, 2 lepels bloem, 1/2 liter boonwater of melk, peter selie. BereidingDe boonen daags te voren te weeken zet ten in koud regenwater, 's Anderendaags opzetten met koud regenwater en laten gaar worden op een zacht vuurtje. Laten uitlekken en opstoven met een witte saus. ▼óór het opdienen met fijngehakte peterselie bestrooien. Pain a la Grecque. Benoodigheden 1 2 kgr. bloem. 50 gr. droge gist. 150 gr. boter. 1 koffielepel kaneel, zout. kristalliseerde suiker BereidingPlat deeg maken en laten rijzen. Daarna het deeg bewerken met omhoog te werpen en te trek ken. Een zak openleggen en daarop kristalliseerde sui ker strooien. Honderd gram van 't deeg wegen per stuk. dit in suiker rollen en op de plaat als een band open leggen en plat duwen. In den oven laten bakken en on middellijk daarna doorsnijden in stukken op gewenschte grootte. Om fotografieën, die vuil geworden zijn, wederom klaar te krijgen doet men het volgende. Wrijft ze zach tjes met een lapje gedrenkt in alkohol. De bewerking mag niet te dikwijls geschieden. Drie of viermaal ten allerhoogste. Laat ze dan drogen in de lucht. Weest echter voorzichtig, niet in de zon. Om vochtige schoenen wederom glimmend te maken, kan men bij de schoenkreem een klein beetje paraffine mengen. Het geeft een verbluffend resultaat en het leder zal er niets onder te lijden hebben. Denkt ge erop dat vruchten, die dikwijls met de schil worden genuttigd, eerst grondig moeten gewasschen worden. Hierdoor verwijdert men de ziektekiemen die zich op de schil bevinden. Om kaas tegen maden te beschutten, kan men het volgende doen Het geldt hier voor menschen die door een of ander reden voor langen tijd kaas in huis heb ben, bv. door ver afgelegen woonst enz. Wrijft de bollen goed af en legt ze in een kist waarvan de bodem met ge droogde elzenbladeren bedekt wordt. Omringt gansch den bol met de bladeren. Elzenstruiken bevinden zich overal langs grachten en binnenpaden. Regenvlekken uit «Peau de pêche» kan men verwij deren met stoom. Houdt de stof voor de tuit van een kokenden ketel water. De vlekken worden eruit ge stoomd. Om te vermijden dat glazenstoppen op de flesch blij ven vastzitten kan men een weinig glycerine rond de stoppen doen. Vlekken, veroorzaakt door zure vochten, kunnen ver wijderd worden door water, waarin een scheut azijn ge mengd werd. Naspoelen met lauw water. Roode oogen. Het gebeurt soms dat er iéts in het oog zit en dat, na het verwijderen van het voorwerp, de oogen blijven rood zien. Hoe dat verbeteren Laat een weinig thee koken. Laat lauw komen en bet uw oogen gedurende 10 minuten. Kleuren opfrisschen. Roode kleur kan men opfris- schen door middel van citroenwater. Groene kleur door middel van ammoniak. Blauw en violette worden frisch gemaakt wanneer men ze wascht in water waarin azijn gemengd is. De hoeveelheid is 5 soeplepels per liter water. Wanneer men bij het aardappelen schillen een weinig zout in het water voegt, zal men vuile handen vermij den. Om een kurk uit een leege flesch te halen, hangt men een koord met een knoop in de flesch. Men doet dan de stop op den knoop vallen en zoo kan men de kurk gemakkelijk uit de flesch halen. Het persen van een heerenkostuum. We gebruiken daarvoor liefst een linnen doek van een niet te vast weefsel. Het is verkeerd versleten linnen of katoenen doeken te gebruiken, want oude doeken hebben dunne plekjes en deze veroorzaken dan glimmende vlekken. De vlekken worden voor het persen verwijderd. Vet vlekken wrijven we af met een doekje met een weinig benzine. Kleurvlekken worden met alkohol verwijderd. Donker goed kan best met spiritus afgewreven worden. Willen we het kostuum nu eens ernstig afborstelen, dan nemen we het geheele kostuum af met water, waar in een scheut azijn of ook nog een weinig ammoniak. De moddervlekken worden droog afgeborsteld en daarna met water, met een weinig ammoniak behandeld. Voor donkere stoffen is het aan te raden, in plaats van ammoniak, houtzeep te gebruiken en voor licht goed kan men een lauw sopje van een goede zeepsoort gebruiken. Natuurlijk wordt, na deze twee laatste bewerkingen, ge spoeld met net water, zoodat het achterblijven van ran den vermeden wordt. De kraag krijgt een bijzondere aandacht. Het vet wordt verwijderd met een weinig warm water, waarin een weinig ammoniak. Daarna de zakken. Vergeet deze niet, want daar is heel dikwijls een vergaarbakje van tabak, papiertjes, enz. Ze worden goed uitgeborsteld. Nu kan geperst worden. Men moet erop letten dat geen glimmende plekken nablijven. Legt de pijp van den broek plat op de strijktafel. Kiest geen te zachte onderlaag. De zijnaden worden nauwkeurig op elkaar gelegd om een rechten plooi te hebben. Legt nu een vochtigen doek op den broek en perst met een warm ijzer. Het ijzer wordt niet over en weder geschoven. Er dient hier niet gestreken maar wel gestoomd. Zoodra het gedeelte geperst is, strijken we nu het geperste deel onder een drogen doek over. Op dubbele deelen moet goed gelet worden dat geen glim mende p'ekken worden achtergelaten. Deze kunnen door middel van een natten doek, waarop het warm ijzer eventjes rust. verwijderd worden. De kraag wordt heel zindelijk behandeld. Rondingen van schouder kunnen op de ronding van de strijkplank geperst worden. Let er echter goed op dat geen glimmende vlekken achtergelaten worden. Een mengsel van bieënwas en zout oude strijk ijzers zoo glad maakt als glas. Visschen de schubben gemakkelijk loslaten, als ze een oogenblik in heet water gehouden worden. Om eiwit sneller in sneeuw te slaan, men er een weinig zout kan aan toevoegen. Taai vleesch malsch wordt, wanneer men een wei nig azijn in het water doet, waarin men het kookt. Uit de Programma's. O (DOUBLE MARIAGE) Te Hollywood werd, enkele jaren terug, eea soort wedstrijd gehouden, die tot doel had het beste film- koppel te kiezen. Daarvoor kwamen natuurlijk alleen maar sterren in aanmerking. De vroegbetreurde Jean Harlow met Clark Gable schenen als eerste verkozen te zullen worden, toen een ander koppel zich nog liet inschrijven, dat daarop zonder slag noch stoot den eer sten prijs thuis haalde. Dit waren Myrna Loy en Wil liam Powell. Metro-Goldwyn-Mayer plaatste hen direct onder een schitterend contract en droeg Richard Thor pe op een soort film te maken, die als inleiding zou dienen en die deze artisten als voortaan samenspelend moest voorstellen. Richard Thorpe, een naam als een klok, want hij ig de maker van de spannende reeks Tarzan-films. Het scheen eerst wat raar, dat deze jungle-filmer nu een heel licht stuk moest maken, dan nog een comedie die iets puiks moest worden, vermits het de reputatie van dit koppel met één slag moest vestigen. U hebt zijn Tarzan-films gezien, nietwaar, U her innert zich ook nog die mooie wildernissen met vech tende dieren, vol leven en beweging Wel in deze film hebt U dat in zekeren zin ook. Neen, U gelooft me niet..., nochtans is het zoo, hoor! U moet maar die scene's bezien waar alles dooreen ligt, waar waschgoed in een museum voor schilderstukken hangt, waar aan drama wordt gedaan in een kroegje, en daarbij komt dan nog een woord, dat ik tevergeefs in woordenboeken heb gezocht: Yump!... Een woord dat iets pittigs stoet beteekenen. iets vol leven, vol vier, volhoe zou ik het zeggen,... vol van dit alles, dat is 't Het is een stuk uit de wildernis van het komische. Naast het filmkoppel, dat natuurlijk volmaakt is, heb ben we nog andere eerste klas spelers, waaronder John Beal. Florence Rice. Edgard Kennedy en Jessie Ralph. (MENACE SUR LA VILLE) Een gangsterfilm, dat hoef ik U ten andere niet dui delijk te maken, daar de combineering van beide titels genoeg zegt. Neen, U moet daarom niet terug schrikken, want het is geen dier gewone reeks gangsterfilms, waar in deze bandieten min of meer in een gunstig daglicht worden gesteld. U herinnert zich misschien nog, dat ik erop wees dat Hollywood met de film De laatste Gangsterhier in deze rubriek reeds besproken, scheen te beloven voor taan meer menscheiijker gangsterdrama's voort te bren gen. nietwaar Wel dit stuk schijnt gekomen om dit te bevestigen. Het is een verhaal van racketeers, soort bescher mers die het volk dwingen voortdurend premie's te betalen, zooniet worden ze met de dood bedreigd of al hun goederen vernield. Als een burger beweert geen bescherming noodig te hebben, dan wordt hij gejudast tot hij toegeeft. En tegen deze bandieten staat een dap per burger op en dan wordt het een ongelijken strijd op leven en dood. Een spannende film, die zal boeien en U medeslepen, daar er een rhythme in zit, die nog maar zelden geëve naard werd. Deze prent verraadt het werk van een meesterhand. En dat is het ook, want niemand minder dan Lloyd Bacon verwezenlijkte deze puike film. We hadden reeds De Schrik van het Westen uit het rijk der cow-boy's, van hem en diegene die dit stuk zagen, weten genoeg wat Lloyd Bacon kan. Zoo gemouvementeerd als deze film door hem ge maakt werd. hebben we nog maar weinig gezien, nooit geen vijf minuten dezelfde scène en dat is ook een record. En nu iets over de vertolkers. Die zijnGeorge Brent, een excellente speler, die we, jammer genoeg, nog maar weinig zagenGloria Dickson speelt de vrouwelijke hoofdrol. Haar gezichtsuitdrukkingen zijn uiterst fijn. men kan werkelijk van haar gelaat lezen, en Humprey Bogart, de gangster van het witte doek. Over die moet niets gezegd worden, zijn naam spreekt boekdeelen. Van de andere spelers zijn voornamelijk Allen Jenkins en Walter Abel heel geslaagd. FILMNIEUWS Destijds meldden we dat een 9° Vlaamsche spreekfilm door den Heer Jan Vanderheiden in productie was. Deze prent is nu voltooid en in de bioscoop Studio 48te Antwerpen in première gegaan. Volgens de Critici mag het stuk zeer geslaagd genoemd worden. Onder de spelleiding van Erich Engel wordt in het voorjaar, in Belgisch-Duitsche samenwerking, met het draaien van een Ufa-film over den kunstschilder Ru bens begonnen. Het is in Mei da t hij 300 jaar geleden is overleden. De film, waarvan de opnamen in Maart zullen beginnen, zal ook in het Vlaamsch en in het Fransch gesynchroniseerd worden. Stanislas Dottremont en Ch. Van Duyse hebben het plan opgevat om geregeld cinegrafische kronieken uit te brengen in den aard van de Amerikaansche March of Times (Gang van den Tijd), maar die aan ons land zouden gewijd zijn en tot algemeenen titel zouden dra gen Levend België De eerste van die kronieken, waarin zoowel politieke en ekonomische als wetenschappelijk en artistieke vraagstukken zullen behandeld worden, is gewijd aan den Nobelprijshouder prof. C. Heymans. Hebt gij iets te verkoopen of te verhuren Verlangt gij iets te koopen of te huren meldt het in onze KLEINE AANKONDIGINGEN gij zult er profijt bij vinden. Neemt inlichtingen bij degenen die reeds ia onze rubriek KLEINE AANKONDIGINGEN adverteerden, zij zullen u hunne voldoening uit drukken.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 10