De Cinema Wereld
VOOR OE KEUKEN
Wat eten we deze week
Enkele soepen.
Nog enkele gerechten voor de vasten.
Enkele groenten.
Een nagerecht.
Nuttige wenken.
Wist ge dat
DUBBELE BRUILOFT
RACKETEERS
DE 9 VLAAMSCHE FILM
BELGISCH-DUITSCHE RUBENS-FILM
LEVEND BELGIË
Zondag Roomsoep. Biefstuk. Erwtjes. Aardappelen.
Kruit
Maandag: Zurkelsoep. Varkenscarbonade. Koolraap.
Aardappelen.
Dinsdag Runderlapjes. Gestoofde prei. Aardappelen.
Appeltaart.
WoensdagKrabbetjes. Savoyekool. Aardappelen. Va-
nillevla.
Donderdag Varkenslever. Roode kool. Aardappelen.
Vrijdag Gebakken schol, Andijviesla. Aardappelen.
Rijsttaart.
ZaterdagGehakt. Appelmoes. Aardappelen. Fruit.
Erwtensoep. Benoodigiieden 400 gr. splelerwten,
2 pond varkenskluif, 1 kleine selderijknol. 1 stukje prei.
selderijgroen, 2 t liter water, wat zout.
Bereiding De erwten worden gewasschen en in 1
liter water waarbij men zout. de in stukjes gesneden
selderijknol en de fijn gesneden prei heeft gevoegd, la
ten koken. Het vleesch wordt afzonderlijk in het overige
water gekookt tot het gaar is. Dat is ongeveer 1 uur
teemt nu het vleesch uit de bouillon en verwijdert de
beentjes. Na het vleesch in stukjes gesneden te hebben,
kan men het bij de overige groenselen doen.
Doet nu nog bij die soep een weinig fijn gehakt sel
derijgroen en laat ze nog eens goed doorkoken.
Tomatensoep. Benoodigheden 1 3/4 liter water of
bouillon, 1 doosje tomatenpuree, 1/4 liter melk, 50 gr.
boter, 125 gram tapioca, zout, peper en enkele sneden
oud brood.
BereidingLaat de gewasschen tapioca gedurende
2 1 '2 uur in water, waaraan zout is toegevoegd, weeken.
Nu brengt men ze aan de kook en laat ze 2 uur, gedurig
roerend, koken. Voegt nu de melk, boter en de tomaten
puree bij. Voegt er zout bij naar smaak. Bereidt nu
broodkorstjes door het brood in vierkante stukjes te
verdeelen. Bakt deze in wat boter bruin en legt ze vóór
het opdienen in de soep.
Eierroomsoep. Benoodigheden 3 L bouillon, 2 eier
dooiers, 20 gr boter, 1/2 tas melkroom. 1 lepel aardap-
pelbloem.
BereidingDe eierdooiers, met boter en melkroom
dooreen roeren in een soepterrine. Onder gestadig roe
ren. kokende bouillon bij gieten, die men vooraf gebon
den heeft met aardappelbloem. Voegt zout en peper bij
naar beliefte.
Macaroni met kaas. Benoodigheden250 gr. maca
roni, 100 gr. geraspte gruyerekaas, 2 eieren.
Bereiding Kookt de macaroni malsch in zoutwater
en laat uitlekken. Mengt de geraspte kaas, en de eier
dooiers met de macaroni. Voegt er daarna het in
sneeuw geklopte eiwit bij. Botert een vuurvasten scho
tel Schept de macaroni erin. Bestrooit met geraspte
beschuit en laat in den oven bruinen. Dient warm op.
Kaassoufflé. Benoodigheden50 gr. boter, 50 gr.
bloem. 1/2 liter melk, 3 eieren, 350 gr. geraspte gruyere
kaas.
BereidingMaakt witte saus van boter, bloem en
melk. Roert er de eierdooiers bij, alsook de kaas en het
m sneeuw geklopte eiwit. Giet het mengsel in een gebo-
terden vorm en laat in den oven bakken.
MACARONI MET ROZIJNEN. Benoodigheden
1 liter melk, 100 gr. macaroni, 100 gr. sultan-rozijnen,
100 gr. suiker, 20 gr. boter.
BereidingBreekt de macaroni in stukjes van 5 cm.
lengte. Laat dan in melk malsch worden. Laat intus-
schen de rozijnen afzonderlijk gaar worden. Voegt dan
de suiker en de rozijnen bij de macaroni. Brengt het
mengsel in een vuurvasten schotel over en bestrooit
met paneermeel. Legt hier en daar een stukje boter op
en laat gedurende 15 tot 20 minuten in den oven korst
krijgen.
PUDDING MET APPELEN. Benoodigheden: 1/2
liter melk, 100 gr. meelsuiker, 2 tot 4 eieren, 25 gr. bo
ter, 1/2 kgr. appelen, 200 gr. broodkruim, 50 gr. ro
zijnen, een citroenschil.
BereidingStooft de appelen en voegt erbijde helft
van de meelsuiker, de rozijnen, de geraspte citroen
schil en de in kleine stukjes gesneden oranjeschillen.
Kookt intusschen de broodkruim met de melk. Roert
zeer goed dooreen om te vermorzelen. Voegt erbijde
overige 50 gr. meelsuiker, boter, eierdooiers en het tot
sneeuw geklopte eiwit. Boter een puddingvorm, bestrooit
hem met suiker of paneermeel. Legt er dan een laagje
brooddeeg in, daarop een laagje appelmoes, dan weer
een laagje brood enz. Eindigt met brood. Laat 30 mi
nuten bakken in den oven of 1 uur koken in een kokend
waterbad.
Prei met witte saus. Benoodigheden: 1 kgr. prei,
50 gr. boter, 2 lepels bloem, peper, zout, 1 ei, 1/2 liter
melk.
BereidingHet wit van de prei snijden en in zijn ge
heel of in stukken van 5 cm. afkoken. In een witte saus
opstoven en er een eierdooier in roeren.
Schorseneeren met witte saus. BenoodighedenEen
bussel schorseneeren, 50 gr. boter, 2 lepels bloem, peper,
zout, 1 ei. 1/2 l melk.
BereidingDe schorseneeren schrabben, in stukken
snijden en in azijn, water of botermelk laten wit trek
ken. Afkoken, laten uitlekken en opdienen met een witte
saus, waarin een ei geroerd werd.
Witte boonenBenoodighedenj kgr. boonen, 50 gr.
boter, 2 lepels bloem, 1/2 liter boonwater of melk, peter
selie.
BereidingDe boonen daags te voren te weeken zet
ten in koud regenwater, 's Anderendaags opzetten met
koud regenwater en laten gaar worden op een zacht
vuurtje. Laten uitlekken en opstoven met een witte saus.
▼óór het opdienen met fijngehakte peterselie bestrooien.
Pain a la Grecque. Benoodigheden 1 2 kgr. bloem.
50 gr. droge gist. 150 gr. boter. 1 koffielepel kaneel, zout.
kristalliseerde suiker
BereidingPlat deeg maken en laten rijzen. Daarna
het deeg bewerken met omhoog te werpen en te trek
ken. Een zak openleggen en daarop kristalliseerde sui
ker strooien. Honderd gram van 't deeg wegen per stuk.
dit in suiker rollen en op de plaat als een band open
leggen en plat duwen. In den oven laten bakken en on
middellijk daarna doorsnijden in stukken op gewenschte
grootte.
Om fotografieën, die vuil geworden zijn, wederom
klaar te krijgen doet men het volgende. Wrijft ze zach
tjes met een lapje gedrenkt in alkohol. De bewerking
mag niet te dikwijls geschieden. Drie of viermaal ten
allerhoogste. Laat ze dan drogen in de lucht. Weest
echter voorzichtig, niet in de zon.
Om vochtige schoenen wederom glimmend te maken,
kan men bij de schoenkreem een klein beetje paraffine
mengen. Het geeft een verbluffend resultaat en het leder
zal er niets onder te lijden hebben.
Denkt ge erop dat vruchten, die dikwijls met de schil
worden genuttigd, eerst grondig moeten gewasschen
worden. Hierdoor verwijdert men de ziektekiemen die
zich op de schil bevinden.
Om kaas tegen maden te beschutten, kan men het
volgende doen Het geldt hier voor menschen die door
een of ander reden voor langen tijd kaas in huis heb
ben, bv. door ver afgelegen woonst enz. Wrijft de bollen
goed af en legt ze in een kist waarvan de bodem met ge
droogde elzenbladeren bedekt wordt. Omringt gansch
den bol met de bladeren. Elzenstruiken bevinden zich
overal langs grachten en binnenpaden.
Regenvlekken uit «Peau de pêche» kan men verwij
deren met stoom. Houdt de stof voor de tuit van een
kokenden ketel water. De vlekken worden eruit ge
stoomd.
Om te vermijden dat glazenstoppen op de flesch blij
ven vastzitten kan men een weinig glycerine rond de
stoppen doen.
Vlekken, veroorzaakt door zure vochten, kunnen ver
wijderd worden door water, waarin een scheut azijn ge
mengd werd. Naspoelen met lauw water.
Roode oogen. Het gebeurt soms dat er iéts in het
oog zit en dat, na het verwijderen van het voorwerp,
de oogen blijven rood zien. Hoe dat verbeteren Laat
een weinig thee koken. Laat lauw komen en bet uw
oogen gedurende 10 minuten.
Kleuren opfrisschen. Roode kleur kan men opfris-
schen door middel van citroenwater.
Groene kleur door middel van ammoniak.
Blauw en violette worden frisch gemaakt wanneer
men ze wascht in water waarin azijn gemengd is.
De hoeveelheid is 5 soeplepels per liter water.
Wanneer men bij het aardappelen schillen een weinig
zout in het water voegt, zal men vuile handen vermij
den.
Om een kurk uit een leege flesch te halen, hangt men
een koord met een knoop in de flesch.
Men doet dan de stop op den knoop vallen en zoo kan
men de kurk gemakkelijk uit de flesch halen.
Het persen van een heerenkostuum. We gebruiken
daarvoor liefst een linnen doek van een niet te vast
weefsel. Het is verkeerd versleten linnen of katoenen
doeken te gebruiken, want oude doeken hebben dunne
plekjes en deze veroorzaken dan glimmende vlekken.
De vlekken worden voor het persen verwijderd. Vet
vlekken wrijven we af met een doekje met een weinig
benzine. Kleurvlekken worden met alkohol verwijderd.
Donker goed kan best met spiritus afgewreven worden.
Willen we het kostuum nu eens ernstig afborstelen,
dan nemen we het geheele kostuum af met water, waar
in een scheut azijn of ook nog een weinig ammoniak.
De moddervlekken worden droog afgeborsteld en
daarna met water, met een weinig ammoniak behandeld.
Voor donkere stoffen is het aan te raden, in plaats van
ammoniak, houtzeep te gebruiken en voor licht goed kan
men een lauw sopje van een goede zeepsoort gebruiken.
Natuurlijk wordt, na deze twee laatste bewerkingen, ge
spoeld met net water, zoodat het achterblijven van ran
den vermeden wordt.
De kraag krijgt een bijzondere aandacht. Het vet
wordt verwijderd met een weinig warm water, waarin
een weinig ammoniak. Daarna de zakken. Vergeet deze
niet, want daar is heel dikwijls een vergaarbakje van
tabak, papiertjes, enz. Ze worden goed uitgeborsteld.
Nu kan geperst worden. Men moet erop letten dat geen
glimmende plekken nablijven.
Legt de pijp van den broek plat op de strijktafel.
Kiest geen te zachte onderlaag. De zijnaden worden
nauwkeurig op elkaar gelegd om een rechten plooi te
hebben. Legt nu een vochtigen doek op den broek
en perst met een warm ijzer. Het ijzer wordt niet over
en weder geschoven. Er dient hier niet gestreken maar
wel gestoomd. Zoodra het gedeelte geperst is, strijken
we nu het geperste deel onder een drogen doek over. Op
dubbele deelen moet goed gelet worden dat geen glim
mende p'ekken worden achtergelaten. Deze kunnen
door middel van een natten doek, waarop het warm ijzer
eventjes rust. verwijderd worden. De kraag wordt heel
zindelijk behandeld.
Rondingen van schouder kunnen op de ronding van
de strijkplank geperst worden. Let er echter goed op
dat geen glimmende vlekken achtergelaten worden.
Een mengsel van bieënwas en zout oude strijk
ijzers zoo glad maakt als glas.
Visschen de schubben gemakkelijk loslaten, als ze
een oogenblik in heet water gehouden worden.
Om eiwit sneller in sneeuw te slaan, men er een
weinig zout kan aan toevoegen.
Taai vleesch malsch wordt, wanneer men een wei
nig azijn in het water doet, waarin men het kookt.
Uit de Programma's.
O
(DOUBLE MARIAGE)
Te Hollywood werd, enkele jaren terug, eea soort
wedstrijd gehouden, die tot doel had het beste film-
koppel te kiezen. Daarvoor kwamen natuurlijk alleen
maar sterren in aanmerking. De vroegbetreurde Jean
Harlow met Clark Gable schenen als eerste verkozen
te zullen worden, toen een ander koppel zich nog liet
inschrijven, dat daarop zonder slag noch stoot den eer
sten prijs thuis haalde. Dit waren Myrna Loy en Wil
liam Powell. Metro-Goldwyn-Mayer plaatste hen direct
onder een schitterend contract en droeg Richard Thor
pe op een soort film te maken, die als inleiding zou
dienen en die deze artisten als voortaan samenspelend
moest voorstellen.
Richard Thorpe, een naam als een klok, want hij ig
de maker van de spannende reeks Tarzan-films. Het
scheen eerst wat raar, dat deze jungle-filmer nu een
heel licht stuk moest maken, dan nog een comedie die
iets puiks moest worden, vermits het de reputatie van
dit koppel met één slag moest vestigen.
U hebt zijn Tarzan-films gezien, nietwaar, U her
innert zich ook nog die mooie wildernissen met vech
tende dieren, vol leven en beweging Wel in deze film
hebt U dat in zekeren zin ook. Neen, U gelooft me
niet..., nochtans is het zoo, hoor! U moet maar die
scene's bezien waar alles dooreen ligt, waar waschgoed
in een museum voor schilderstukken hangt, waar aan
drama wordt gedaan in een kroegje, en daarbij komt
dan nog een woord, dat ik tevergeefs in woordenboeken
heb gezocht: Yump!... Een woord dat iets pittigs stoet
beteekenen. iets vol leven, vol vier, volhoe zou ik
het zeggen,... vol van dit alles, dat is 't
Het is een stuk uit de wildernis van het komische.
Naast het filmkoppel, dat natuurlijk volmaakt is, heb
ben we nog andere eerste klas spelers, waaronder John
Beal. Florence Rice. Edgard Kennedy en Jessie Ralph.
(MENACE SUR LA VILLE)
Een gangsterfilm, dat hoef ik U ten andere niet dui
delijk te maken, daar de combineering van beide titels
genoeg zegt. Neen, U moet daarom niet terug schrikken,
want het is geen dier gewone reeks gangsterfilms, waar
in deze bandieten min of meer in een gunstig daglicht
worden gesteld.
U herinnert zich misschien nog, dat ik erop wees dat
Hollywood met de film De laatste Gangsterhier in
deze rubriek reeds besproken, scheen te beloven voor
taan meer menscheiijker gangsterdrama's voort te bren
gen. nietwaar Wel dit stuk schijnt gekomen om dit te
bevestigen.
Het is een verhaal van racketeers, soort bescher
mers die het volk dwingen voortdurend premie's te
betalen, zooniet worden ze met de dood bedreigd of al
hun goederen vernield. Als een burger beweert geen
bescherming noodig te hebben, dan wordt hij gejudast
tot hij toegeeft. En tegen deze bandieten staat een dap
per burger op en dan wordt het een ongelijken strijd op
leven en dood.
Een spannende film, die zal boeien en U medeslepen,
daar er een rhythme in zit, die nog maar zelden geëve
naard werd. Deze prent verraadt het werk van een
meesterhand. En dat is het ook, want niemand minder
dan Lloyd Bacon verwezenlijkte deze puike film. We
hadden reeds De Schrik van het Westen uit het rijk
der cow-boy's, van hem en diegene die dit stuk zagen,
weten genoeg wat Lloyd Bacon kan.
Zoo gemouvementeerd als deze film door hem ge
maakt werd. hebben we nog maar weinig gezien, nooit
geen vijf minuten dezelfde scène en dat is ook een
record.
En nu iets over de vertolkers. Die zijnGeorge Brent,
een excellente speler, die we, jammer genoeg, nog maar
weinig zagenGloria Dickson speelt de vrouwelijke
hoofdrol. Haar gezichtsuitdrukkingen zijn uiterst fijn.
men kan werkelijk van haar gelaat lezen, en Humprey
Bogart, de gangster van het witte doek. Over die moet
niets gezegd worden, zijn naam spreekt boekdeelen. Van
de andere spelers zijn voornamelijk Allen Jenkins en
Walter Abel heel geslaagd.
FILMNIEUWS
Destijds meldden we dat een 9° Vlaamsche spreekfilm
door den Heer Jan Vanderheiden in productie was. Deze
prent is nu voltooid en in de bioscoop Studio 48te
Antwerpen in première gegaan. Volgens de Critici mag
het stuk zeer geslaagd genoemd worden.
Onder de spelleiding van Erich Engel wordt in het
voorjaar, in Belgisch-Duitsche samenwerking, met het
draaien van een Ufa-film over den kunstschilder Ru
bens begonnen. Het is in Mei da t hij 300 jaar geleden
is overleden. De film, waarvan de opnamen in Maart
zullen beginnen, zal ook in het Vlaamsch en in het
Fransch gesynchroniseerd worden.
Stanislas Dottremont en Ch. Van Duyse hebben het
plan opgevat om geregeld cinegrafische kronieken uit
te brengen in den aard van de Amerikaansche March
of Times (Gang van den Tijd), maar die aan ons land
zouden gewijd zijn en tot algemeenen titel zouden dra
gen Levend België
De eerste van die kronieken, waarin zoowel politieke
en ekonomische als wetenschappelijk en artistieke
vraagstukken zullen behandeld worden, is gewijd aan
den Nobelprijshouder prof. C. Heymans.
Hebt gij iets te verkoopen of te verhuren
Verlangt gij iets te koopen of te huren
meldt het in onze KLEINE AANKONDIGINGEN
gij zult er profijt bij vinden.
Neemt inlichtingen bij degenen die reeds ia
onze rubriek KLEINE AANKONDIGINGEN
adverteerden, zij zullen u hunne voldoening uit
drukken.