Plechtige Communie Drukkerij DUMORTIER Kerkboeken Paternosters Beeldekens Geschenken Wat er nu te doen valt 34, Boterstraat Tel. 500 Voor de Keuken Wat eten we deze week Enkele gerechten. Croofe JaarJijksche BEDEVAART naar O. L. Vrouw van Beauraing Snipperingen. Wat kan men doen in April Leest en verspreidt HET YPERSCHE YPER O EENVOUDIG MENU. ZoikatigVermieellesoep Varkensfricandeau. Spruitjes. Aardappelen. Vruchtenpudding. Maandag Koud vleesch. Gestoofde prei. Aardappe len. Rijstbrei. DinsdagGehakt. Appelmoes. Aardappelen. Vanil- levla. Woensdag Groentensoep. Varkensc^rbonade. Kool raap. Aardappelen. Donderdag Worst. Roode kool. Aardappelen. Fruit. VrijdagGebakken schol. Andijviesla. Aardappe len. Rijsttaart. ZaterdagRunderlapje. Gesmoorde uien. Aardappe len. Fruit. Dikke rijstsoep. Benoodigheden2 liter water. 1 Kg. soepbeentjes, 50 gr. rijst, een paar worteltjes, wat peterselie, wat zout Bereiding Wascht de soepbeentjès en brengt ze, met het water en het zout. langzaam aan de kook. Laat de beentjes gedurende 3 uur zachtjes trekken Zeeft daarna de bouillon. Wascht de rijst in een zeef iot het water, dat er afkomt, volkomen helder is. Voegt de rijst daarna bij de bouillon, voegt er ook de geraspte en in fijne stukjes verdeelde worteltjes bij en laat de soep 1/2 uur koken Strooit er vóór het opdienen wat fijn geknipte pe terselie in en dient het gerecht warm op. Groentensoep. Benoodigheden 2 liter water. 200 sram rundschenkelvleesch. 1 halve kg. groenten zoo als selderijknol. peterseliewortel. bloemkool, prei. wor telen enz. 2 aardappelen. 25 gram rijst. zout. bouillon aroma BereidingBrengt het water met het zout en het in gelijke blokjes gesneden vleesch langzaam aan de kook en laat het vleesch daarna nog 2 tot 3 uur lang zaam trekken. Maakt de groenten en de aardappelen schoon, wascht ze en snijdt ze in stukjes of fijne reepjes. Voegt de groenten en aardappelen en tevens de gewasschen rijst bij de bouillon en laat 3 kwartuur in de bouillon koken. Maakt de soep op smaak met bouillonaroma Kalfnierschelpjes. Benoodigheden200 gram ge kookte of gebraden nier, 2 1 2 dl. magere jus met wa ter. 25 gr. boter. 25 gr bloem, stukje ui. 1 kruidnagel, 1 laurierblad, paneermeel, boter. Bereiding Maakt het sausje door eerst de boter te smelten en al roerende voegt men de bloem bij. Giet vervolgens de warme bouillon of warme melk bij. goed roerende Laat het sausje eventjes doorkoken en vermengt het, van het vuur. met peper en nootmuskaat. Vermengt vervolgens met de ui en de kruiden, die voordien in de jus zachtjes getrokken zijn. Verwijdert daarna die kruiden en vermengt het sausje met de in stukjes gesneden kalfsnier. Vult nu de schelpen met dit mengsel, strooit er wat paneermeel over en legt hier en daar een klontje boter. Zet ze nu in een ma tigen oven en laat ongeveer 15 minuten bruin worden. Gemengde vruchtenpudding. Benoodigheden2 dl. sinaasappelsap. 1 dl ananassap, 1/4 dl. citroensap. 2 dl water, 100 gr. suiker. 12 gram gelatine Bereiding Weekt de gelatine in koud water, knijpt de blaadjes uit en laat ze. te zamen met de suiker op lossen in het water, dat aan de kook is gebracht, maar zorgt er voor dat de massa niet meer kookt. Laat de gelatineoplossing eenigszins afkoelen onder af en toe roeren, en voegt er dan de vruchtensappen bij. Blijft roeren, tot het mengsel geleiachtig wordt doet het daarna in een puddingvorm die voordien met water is omgespoeld. Stort de pudding, wanneer ze volko men stijf is, op een glazen schotel. Men kan ze alsdan nog versieren met stukjes sinaasappel en ananas. Rijstpudding met abrikozensaus. Benoodigheden 3/4 liter melk. 150 gr. rijst. 75 gr. suiker, zout, 75 gr. gedroogde abrikozen. 20 gr suiker, water en wat aard appelmeel. Bereiding Brengt de melk met het zout aan de kook. Wascht de rijst en voegt ze bij de kokende melk. Laat de rijst 20 minuten gaar koken, maar zorgt er voor dat de korrels heel blijven. Roert voorzichtig de suiker door de rijst. Maakt de saus terwijl de rijst kookt. Brengt hier voor de abrikozen, die eerst gewasschen zijn en een nacht in water geweekt hebben, met het weekwater aan de kook. Laat ze vlug gaar koken, wrijft ze door een zeef. vult het moes aan met water dat een hoe veelheid saus van 2 1/2 dl. verkregen is. Brengt deze aan de kook. voegt er de suiker bij en bindt de saus met aardappelmeel, dat met water tot een dun papje is aangemaakt Drukt de rijst in een puddingvorm, die met water is omgespoeld. Keert den vorm op een scho tel. giet er de saus omheen en dient de pudding warm of koud op. houden. Zoo kan men het b.v in een doos steken en dan nog de randen van de doos beplakken met een extra papiertje. 2) De lentekleederen worden uitgehaald. Nu kan men vaststellen wat men nog kan dragen en wat er moet hersteld worden Men kan de kleederen van de kinders ofwel veranderen, ofwel verlangen. Een kleine verandering brengt dikwijls een oud kleed wederom heelerr.aal in de mode. Met een weinig gedacht en goeden wil kan men heel dikwijls met zijn oude klee deren nette alledaagsche kleedjes ve;vaardigen. 3) De gordijnen worden onderzocht. Men wascht nu alles wat noodig schijnt Gordijnen, tusschenzetsels. Men vervangt stoors enz. Nu is het daarvoor het ge schikte oogenblik. 4) Kachels, koolemmers, schoppen enz. die niet meer gebruikt worden, moeten met zorg opgeborgen worden. Het is goed ze te bestrijken met petroleum en ze te dekken met oud linnen Men kan den koolemmer een vernislaagje geven vooraleer hem weg te zetten. 5) Dekens, die geen dienst meer doen. worden weg gelegd. Herstelt deze die geschonden zijn. Misschien moet er hier of daar een weinig verdikt worden. Best is het nu dat alles te doen Moest de koude toekomend jaar dan onverwacht komen, dan staan we gereed. Wascht de dekens die ge noodig acht en bergt ze alsdan zorgvuldig weg. 6) Na ieder seizoen, zoowel zomerseizoen als winter seizoen. wordt er nagegaan of kasten, bibliotheken, bedden enz. nog vast' staan. Men ziet of de koorden van schilderijen nog in goe den staat zijn of de nagels nog vast zitten Sloten aan deuren en kasten worden ingevet. Daar voor kan men met een pluimpje, dat gedoopt is in petroleum of vet. in het slot heen en weer draaien. Zoo zal het slot niet roesten. Dit is heel dikwijls het geval bij sloten die niet dikwijls gebruikt worden. Op aanvraag van de Geestelijke Overheid is de vervroegd op MAANDAG 13 MEI (2™ SINXENDAG) in plaats van 18 Mei. Een roodkoperen ketel kan men best schuren met fijn zand en azijn. Spoelt daarna met schoon water om het aanslaan van het koper te vermijden. Daarna kan men de ketel met poetsextract nabehandelen om hem te doen glanzen Lederen handschoenen kan men best met benzine wasschen. Weekt ze in een jampot met benzine. Na een tijdje trekt ge de handschoenen aan en wrijft ze met droge watte. Om een inktvlek te verwijderen uit leder, kan men het best met lauwe melk probeeren. De winterkleederen en pelzen met zorg bergen. Deze kleederen moeten goed geborsteld worden, vooraleer men ze wegsteekt. Wanneer er herstellingen zijn aan de pelzen dan wordt dat nu. vooraleer ze weg te ber gen. gedaan Zoo zijn we van deze zorg verlost voor den toekomstigen winter. De kleederen worden ontvlekt. Wollen goed moet goed weggeborgen worden, om de mot op afstand te Speciale treinen uit Poperinghe en Veurne. prijs heen en terug 40 frank. Vertrek uit Poperinghe, om 4 u. 45 minuten. Aankomst te Beauraing, om 10 u. 55 minuten. Terug uit Beauraing, om 16 u. 30. Aankomst te Poperinghe, om 22 u. 36 minuten. Groote verbetering aan de reis gebracht. De treinen zullen staan in al de statiën van Pope ringhe tot Kortrijk. en van Veurne tot Deinze. Vertrek uit Veurne om 5 uur 7 m. Aankomst te Beauraing, om 10 uur 25 m. Terug uit Beauraing, om 16 u. 20 minuten. Aankomst te Veurne, om 22 uur. Alle inlichtingen te bekomen bij de Dames Ieveraar- sterste Veurne bij Juffr. Depoorter, Zuidstraat, 37 te Loc bij Mevr. Emma Craeye te Diksmude bij Juffr. Irene Van Parys, Eessenstraat, 18 te Nieuwpoort bij Juffr. Rybens, Marktstraatte Zarren bij Mevr. Clara Vandenbrouckete Kortemarck bij Juffr. Vogels, Lich- terveldstraatte Lichtervelde bij Rosa Vandewalle, Statiestraat; te Gits bij Juffr. Colpaert. Plaats. Speciale wagens zijn voor de zieken bestemd. Men gelieve deze op tijd te doen inschrijven. Alle inlichtingen te bekomen in de statiën en bij de Dames ieveraarsters, te Yper Mevr. Schmidt-Ryckaert, Maloulaan, 31, en Juffr. Delva en Verbeke, de Stuers- straatte Poperinghe Mevr. Denys, Paardenmarkt te Elverdinghe bij Juffr. Dubois, onderwijzeres, Veur- nestraatte Oostvleteren bij Juffr. Marguerite De- bergh. Yperstraatte Merckem bij Juffr. Boucquillon te Reninghe bij Juffr. Pieters en Mevr. Remi Vanden- driessche te Langemarck bij Juffr. Adeline Vulsteke en Mevr. Feys-Mayaertte Komen bij Mevr. Roussel, Statiestraat, 20te Wervick bij Juff. Roose. Drukke rij; te Moorslede bij Mevr. O. Soenen-Top. Roeselaar- straat en Juffr. Hélène Soetaertte Meenen bij Mevr. Devriendt, Wahisstraatte Wevelghem bij Juffr. De- backer, Consciencestraat, 38; te Dadizeele bij Mevr. Godelieve Desplenter, Ledeghemstraat. De personen, die niet kunnen meegaan met de bede vaart naar Beauraing, mogen er ook deel aan nemen met aan de ijveraarsters hun geldelijken steun te geven voor de zieken, die de reis zullen meedoen. Fruitboomteelt. Gansch de natuur herleeft, overal gezwollen knoppen bladeren en zelfs reeds bloemen, en deze ontwaking van de natuur die den tuinman veel verwachting en ook veel werk brengt, geeft hem ook vee) kommervolle dagen. Zou het vriezen dezen nacht? Krijgen wij niet te veel regen Zal de bloei onzer vruchtboomen vernietigd of gespaard blijven Dit zij« de vragen die hij zoo graag zou beantwoord zien. en die hij zich gedurig stelt. Nu zal de vooruitziende tuinma» zijn voordeel halen van het in de Winter gereedge maakt schuttingsmateriaal. Einde April zal men gedaan maken met het griffelen der boomen men zal tevens ■rond dit tijdstip reeds een bezoek moeten brengen aan onze perzikkassen en druifserren. Reeds vertoonen zich bij de perzikken de eerste bladluizen. Dadelijk worde» zij bestreden met tabaksap. petrooloplossingen en an dere insectendoodende mengelingenwat de petrool oplossingen betreft, om deze met water goed te ver mengen, is het noodig in het water eerst een weinig bruine of groene zeep op te lossen. Het zal vast on mogelijk zijn bij een eerste bestrijding de bladluizen geheel te vernietigen en gezien hunne buitengewone wijze van vermenigvuldiging, is men genoodzaakt de bestrijding met tusschenpoozen van een 8-tal dage» te hernieuwen. Voor deze die ze nog niet kennen, wil ik even de levenswijze van de bladluizen neerschrij ven. In den Herfst vindt men mannekens en wijvekens. dewelke, na paring, verscheidene eitjes leggen (de wij vekens natuurlijk) deze eitjes overwinteren en geven in de Lente, allen zonder onderscheid, het aanschijn aan een bladluis-wijfje (van mannetjes geen spoor). Deze wijfjes zijn levendbarend en geven elk, volgens hun soort, 40 tot 100 jongen, alle wijfjes, die een zelfde getal jongen geven ais men nu weet dat in een enkele Zomer zoo van de 10 tot 15 generaties geboren worden, dan bemerkt men, reken maar zelf eens na, dat gere kend aan een minimumgetal van 10 jongen per wijfje, uit een enkel eitje op een Zomer, een getal bladluizen kunnen komen, die de bevolking der geheele aarde verre overtreffen zou in getal Gelukkig zijn deze in secten zeer zwak en sterven er veel. In den Herfst eindelijk baren de laatste wijfjes, man netjes en wijvekens die paren en eitjes leggen. Men begrijpt dus gemakkelijk dat met een enkele bladluis te vergeten men er na een achttal dagen weer van kan vergeven zitten. Fruit- en sieraadboomkweekerij. Onder al het Lentewerk welke nu in de kweekerij te doen valt, komt bijzonderlijk de enting der fruit- en sieraadge wassen aan de orde van den dag de steenfruitboomen nochtans zouden deze bewerking reeds mogen onder gatin hebben, gezien eene vroegtijdige enting eenea sterkeren groeikracht geven. Voor appel-, peer- en een groot deel der sieraadboomen. is het thans de gepaste tijd. Alle planten tot de griffeling bestemd toonen le ven, hunne vormstoffen worden herschapen in vervoer - bare sappen welke zich weinige dagen na de plaatsing der griffels aan deze vormstoffen mededeelen en zich er mede vereenzelvigen ook kan de enting in de maand April met meer spoed en stiptheid geschieden dan eene maand vroeger, wanneer men zooveel heeft af te rekenen met alle de onaangenaamheden van de ontstuimige Maartsche buien. De kunst van het griffelen is een zeer eenvoudig werk. waarvan de goede uitslag ten grooten deele af hangt van het gebruik van goed gerijpte onderdeelen der enttwijgen, en de handigheid welke men bekomt door de uitoefening zelve en de gewoonte. Welke manier van griffelen er dient gevolgd, kan hier niet aangeduid worden deze verschilt van plant tot plant, doch diegene met welke iedere kweeker ge lukt. volgens zijne gewoonte, is de verkieslijkste. Vader F Burvenich zegde destijds, in zijne leerrijke voordrachten over de entingEr zijn zooveel manie ren van enten als manieren voor een timmerman om twee stukken hout aan een te lasschen als men het maar weet te schikken dat beide vormlagen van stam en griffel met elkaar in aanraking komen en dat men natuurlijk binnen dezelfde familie van planten blijve.» Verders. Indien de plantingen nog niet ten einde zijn. dient dit werk met spoed vooruitgezet te worden. Be halve voor de kegeldragende gewassen en de plant soorten met vleezige wortelgestellen, welke beter in April dan in den Winter verplant worden. Men mag voor stelregel aannemen dat beide hierbo ven genoemde geslachten van planten maar aan ver planting mogen onderworpen worden wanneer hun wasdom begint ofwel wanneer hij op het punt is te eindigen, dan bevindt er zich genoegzame warmte in den grond om de nieuwe worteling aan te prikkelen, ook zijn dan gewoonlijk de magere noor derwinden voorbij, welke altoos aan de te vroeg ver plante sparren groote schade berokkenen. Het is het herhaald verplanten (alle 2 jaar) der sparren dat aan deze sieraadplanten hunne groote waarde geeft, daar zij dan altoos met zekerheid van hernemen van den groei kunnen afgeleverd worden. MMMPM

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 10