K0FFIES en CHIC0REI met PREMIEN
Christiaens Devolder - KortrijK
Kosmos Toerisme
Wat er nu te doen valt
PremiedepotG. LAROYE, 20, Boomgaardstraat, Yper, waar ook Koffiebranders te bekomen zijn.
Eischt altijd en overal de RUWE en GEBRANDE
Voor de Keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Snipperingen.
Groote Jaarlijksche BEDEVAART
naar O. L. Vrouw van Beauraing
Eendaagsche AUTOCAR REIZEN
KOSMOS TOERISME
Te koop in alle goede winkels.
ZondagHambroodjes. Kalfsfricandeau. Witloof.
Aardappelen, Vruchtenvla
Maandag: Koud vleesch. Andijvie, Aardappelen.
Pudding.
DinsdagGehakt. Appelmoes. Aardappelen. Choco
ladevla.
WoensdagLamscoteletten, Worteltjes. Aardappelen.
DonderdagVarkensschijf. Andijvie. Aardappelen.
Fruit.
Vrijdag: Drie in de pan, Frites. Sla. Rijstkoek.
Zaterdag: Tomatensoep. Biefstuk. Bloemkool. Aard
appelen.
Hespbroodjes. Bent-odigheden4 sneetjes brood,
een paar eetlepels mayonnaise, peper. zout. 4 sneden
he-n. gehakte peterselie, ajuintjes.
Bereid, ng: De sneetjes brood worden van hun korst -
es ontdaan en bruin geroosterd zoodat ze knappend
De ajuintjes en een groot gedeelte van de hesp wor
den fijn gehakt en vervolgens gemengd met de mayon
naise Smeert nu een dikke laag van dat mengsel op de
brood>es. en legt er dan bovenop, ter garniering. een
reepje hesp. Men kan het gerechtje als voorgerecht
opdienen.
Pudding van hesp. Benoodigheden 150 gr. gekook
te hesp. 100 gr. gekookt of gebraden kalfsvleesch. 100
gram gekookte ossentong. een doosje truffels.' 1 dl.
witte saus. 1 dl. vloeibare aspic, 1 dl. slagroom, sla
of andijvie, boter, peper en zout.
BereidingEen gladde, ronde, vuurvaste schotel
wordt goed met beter bestreken. Op den bodem legt
:nen een ster van reepjes ossentong en daartusschen
legt men kleine rondjes truffels. De hesp en het kalfs
vleesch worden fijn gehakt en vervolgens vermengd met
aspic, witte saus. stijfgeslagen room, zout. peper. Doet
dit mengsel in den vorm en laat goed koud en stijf
worden.
Draait de pudding nu op een schotel en garneert met
rolletjes ossentong. stukjes truffel en blaadjes andijvie
öf sla.
Om aspic te bereiden doet men het volgende
Brengt 1 dl. bouillon met 5 bladen gelatine (die
men te voren geweekt en uitgeknepen heeft). 1/2 eiwit
en 1 eierschaal steeds kloppende aan de kook. Neemt
de pan vervolgens van het vuur en laat eenigen tijd
staan. Giet daarna het mengsel door een neteldoek, die
in een zeef is gelegd. Men gebruikt de aspic, als ze nog
vloeibaar is, voor de pudding.
Kaastaart. Benoodigheden250 gr. bloem. zout.
1 ei. 125 gr. boter.
Voor het vulsel: 200 gr. geraspte oude kaas. 3 eetlepels
tomatenpuree. 1 dl. zure room. zout en peper.
BereidingBoter, room en daarna de gezeefde bloem
w orden goed door mekaar gekneed. Zout en het ei wor
den nadien ook bijgevoegd. Dit deeg wordt eenigen tijd
op een koele plaats gezet om te stijven. Intusschen kan
men de geraspte kaas met de tomatenpuree, de room.
zout en peper vermengen.
Bestrijkt een vorm met boter en bestrooit hem met
bloem. Daarna bekleedt men den vorm met het deeg.
dat tot een dikke plak is uitgerold.
Strijkt er dan het kaasmengsel op uit. en bakt de
taart in een matig warmen oven 45 minuten gaar en
bruin. Laat dan koelen.
Likeurpudding. Benoodigheden3/4 1. melk. 80 gr.
maïzena. 2 eiwitten, zout. 60 gr. suiker. 3/4 dl. likeur.
Bereiding: Brengt de melk met het zout en de suiker
aan de kook. giet er de met koude melk aangemaakte
maïzena bij, laat de pudding al roerende aan de kook.
Laat even doorkoken. Voegt er. van het vuur. de likeur
bij en schept er daarna zoo licht mogelijk het zeer
stijf geklopte eiwit doorheen.
Daarbij kan men een saus opdienen.
Benoodigheden2 dl. melk. 2 eetlepels maïzena,
20 gr. suiker. 1 eierdooier, vanillesuiker, zout, wat
roode kleurstof
BereidingBrengt de melk met zout aan de kook.
Vermengt de maïzena met eierdooier, de suiker en
vanillesuiker met elkaar, en doet nu, van het vuur, de
kokende melk bij. Laat nog eens doorkoken. Roert, van
het vuur. eenige druppels kleurstof er doorheen.
levertraan vlekken kan men verwijderen door ze
vochtig te maken met petroleum. Wanneer de vlekken
oud zijn. laat men ze een nacht in petroleum weeken.
Den volgenden dag wascht men ze goed in een lauw
sopje en laat het goed drogen. Daarna hangt men het
nog in de lucht, tot de petroleumreuk geheel verdwe
nen is.
Wijnvlekken in een karpet kan men verwijderen door
m:ddel van een weinig spiritus of alcohol. Men wrijft
de vlek met een doekje gedoopt in een of ander.
Tafzijde kan best gewasschen worden. Weest echter
voorzichtig. Men kan ze best wasschen in een aftreksel
van houtzeep. Slaat goed door het sop en geeft als het
noodig is een tweede sop. en spoelt daarna met lauw
water. Denkt erom het goed niet te wringen, er blij
ven dan kreukels achter, die niet meer verwijderd kun
nen worden. Na het wasschen en spoelen, wordt het.
goed aan den linkerkant droog gestreken. Is de zijde
na het droogstrijken slap. dan kunt ge ze in een oplos
sing van 3 gram Arabische gom per liter water appre-
teeren. Lost de gom op in een weinig kokend water en
giet daarna zooveel koud water bij. zoodat het goed
er gemakkelijk kan worden doorgehaald. Daarna wordt
het langs den linkerkant droog gestreken.
Om velours-chiffon te reinigen kan men best benzine
gebruiken, beter dan een sopje. Men legt het goed in
een teil en giet er zooveel benzine over tot het vochtig
is. Knijpt het goed uit en herhaalt het benzinebad.
Laat vervolgens drogen. Daarna moet het gestreken
worden. Dat kan best gebeuren met 2 personen. De eene
houdt het ijzer met den onderkant naar boven, en de
tweede trekt het goed met den linkerkant over het ijzer.
1 oelitvlekken op tafzijde kan men verwijderen door
het goed boven den damp van kokend water te stoo-
men.
Schroeivlekken kan men verwijderen door middel
van waterstof-superoxyde, 3 Weest echter voorzich
tig dat de kleur niet wordt aangetast. Maakt de vlek
ken vochtig en laat ze liggen tot de bruine waas ver
dwenen is. Daarna spoelen met schoon water. Na het
drogen stoomt men -het goed boven den damp van ko
kend water.
Doffe aanslag op glaswerk kan men verwijderen door
middel van water, waaraan een scheutje zoutzuur is
toegevoegd. Na het ontvlekken spoelt men met schoon
water. Weest echter voorzichtig, want zoutzuur is ver
gift
Op aanvraag van de Geestelijke Overheid is de
vervroegd op MAANDAG 13 MEI (2™ SINXENDAG)
in plaats van 18 Mei.
Speciale treinen uit Poperinghe en Veurne. prijs
heen en terug 40 frank.
Vertrek uit Poperinghe, om 4 u. 45 minuten.
Vertrek uit Yper, om 5 u. 06 minuten.
Aankomst te Beauraing, om 10 u. 55 minuten.
Terug uit Beauraing, om 16 u. 30.
Aankomst te Yper, om 22 u. 30 minuten.
Aankomst te Poperinghe, om 22 u. 36 minuten.
Groote verbetering aan de reis gebracht.
De treinen zullen staan in al de statiën van Pope
ringhe tot Kortrijk. en van Veurne tot Deinze.
Vertrek uit Veurne om 5 uur 7 m.
Aankomst te Beauraing, om 10 uur 25 m.
Terug uit Beauraing, om 16 u. 20 minuten.
Aankomst te Veurne, om 22 uur.
Alle inlichtingen te bekomen bij de. Dames Ieveraar-
sters te Veurne bij Juffr. Depoorter, Zuidstraat, 37
te Loo bij Mevr. Emma Craeyete Diksmude bij Juffr.
Irene Van Parys, Eessenstraat. 18 te Nieuwpoort bij
Juffr. Rybens, Marktstraatte Zarren bij Mevr. Clara
Vandenbroucke te Kortemarck bij Juffr. Vogels, Lich-
terveldstraatte Lichtervelde bij Rosa Vandewalle.
Statiestraat; te Gits bij Juffr. Colpaert. Plaats.
Speciale wagens zijn voor de zieken bestemd. Men
gelieve deze op tijd te doen inschrijven.
Alle inlichtingen te bekomen in de statiën en bij de
Dames ieveraarsters, te Yper Mevr. Schmidt-Ryckaert,
Maloulaan, 31, en Juffr. Delva en Verbeke, de Stuers-
straatte Poperinghe Mevr. Denys, Paardenmarkt
te Elverdinghe bij Juffr. Dubois, onderwijzeres. Veur-
nestraatte Oostvleteren bij Juffr. Marguerite De-
bergh, Yperstraatte Merckem bij Juffr. Boucquillon
te Reninghe bij Juffr. Pieters en Mevr. Remi Vanden-
driesschete Langemarck bij Juffr. Adeline Vulsteke
en Mevr. Feys-Mayaertte Komen bij Mevr. Roussel,
Statiestraat, 20te Wervick bij Juff. Roose, Drukke
rij; te Moorslede bij Mevr. O. Soenen-Top. Roeselaar-
straat en Juffr. Hélène Soetaertte Meenen bij Mevr.
Devriendt, Wahisstraatte Wevelghem bij Juffr. De-
backer, Consciencestraat, 38te Dadizeele bij Mevr.
Godelieve Desplenter, Ledeghemstraat.
De personen, die niet kunnen méégaan met de bede
vaart naar Beauraing, mogen er ook deel aan nemen
met aan de ijveraarsters hun geldelijken steun te geven
voor de zieken, die de reis zullen meêdoen.
WWWWWWWWWillHWIHliWiPiwi
MET
1) Reizen naar BRUSSEL
24 April, 15 en 29 Mei.
PRIJS45 Fr. Afreis om 6.30 uur.
2) Reizen naar OOSTACKER (Klein Lourdee)
op 2, 9, 16 en 23 Mei.
PRIJS 30 Fr. Afreis om 8 uur.
3) Naar de II. BLOEDPROCESSIE te BRUGGE
Op 6 Mei.
PRIJS 25 Fr. Afreis om 8 uur.
Voor alle inlichtingen en 'inschrijvingen zich
wenden
26, GROOTE MARKT ALBE8V I,
YPER Tel. 515.
BLOEMENTEELT. Rekenden wij het ons de vorige
maand ten plichte de bloemenliefhebbers erop te wij
zen op hunne hoede te zijn, bijzonderlijk voor wat de
verraderlijke nachtvorsten betreft, in deze kronijk wil
len wij eerst en vooral de aandacht roepen op het ge
vaar dat een uurtje onoplettendheid soms, voor de cul
turen kan opleveren. In April zijn de zonnestralen
reeds tamelijk sterk en bijzonderlijk voor de jonge
planten en de stekken onder glas reeds zeer gevaarlijk.
Bij zonnig weder mag de kweeker niet rusten vooraleer
hij weet dat alles tegen de zonnestralen verzekerd is.
't Is bijzonderlijk op die dagen als de zon. zooals men
zegt. pieperkenduikspeelt, dat de waakzaamheid
dient verdubbeld Het overlommeren is ook eene zaak
van ondervinding. De op broeilaag versch gemaakte
stekken hebben geen zonnewarmte noodig. na eenige
dagen kunnen zij wat meer klaarte verdragen en zoo
laat men ze langzaam aan meer zonnestralen gewen
nen. naarmate zij aangeworteld zijn.
In de koude kassen is het niet meer noodig nog te
verwarmen. De planten welke ongeveer dezelfde be
handeling vereischen. worden te zamen gebracht daar
dit voor wat verluchten en beschaduwen betreft, een
groot gemak oplevert. Een groot aantal planten, welke
wij de vorige maanden in volle pracht aantrofien, zijn
nu uitgebloeid. Worden de Cinerarias naar den smoor-
hoop gebracht, de Mimosas. Azaleas en anderen daa
rentegen worden ingesneden, ook soms wel verpot en.
in afwachting dat men ze buiten brengt, stilaan aan een
minderen warmtegraad gewoon gemaakt.
De onverpoosde jacht op de bladluizen en andere
insecten wordt voortgezet. Van nu af vinden wij een
goede helpster in de vochtigheid. Nu mag reeds kwi6ti-
ger met het water omgesprongen worden. De wegen in
de kassen worden goed vochtig gehouden en de planten,
zoodra de zon wat fel wordt, dagelijks met water be
spoten. Sommige planten krijgen het zelfs in de kassen
te warm en worden best. zoodra het weder het toelaat,
onder koude ramen geplaatst. Zoo zijn de Calceolaria
rugosa. Fuchsias en. zoo men plaats te kort komt in de
kassen, mag men ook wel de Geraniums onder koude
ramen brengen.
De planten in oranjeriën of stallen overwinterd, zoo
als Laurieren, Evonymus, Dracoenas, Phormiums, ene.,
mogen nu buiten gebracht worden en kunnen reeds tot
versiering der omgeving der woonhuizen gebruikt wor
den.
In de gematigde kas en op broeilagen. gaat men voort
met, daar waar het noodig is, op groote schaal stekken
te maken van Salvia, Heliotrope. Ageratum, Achy-
ranthes, Begonia semperflorens, enz. De moederplamtea
verleenen nu stekken zooveel men maar wil en de jon
ge planten hebben in dit jaargetijde alras een zekere
ontwikkeling genomen. De Chrysanthemen waarvan
men later planten op één stam kweeken wil. kunnen
nu ook voordeelig gestekt worden.
De Gloxinias worden nu voor de eerste maal ver-
speend. de Begonias in Januari of begin van Februari
gezaaid, kunnen nu reeds ten tweeden male verspeend
worden, bij voorkeur op eene tablet in eene later ge
makkelijk te verluchten serre. De Begonia semper
florens gracilis worden onder een raam verspeend en,
zoodra zij goed aan den groei zijn, matig verlucht om
er zulke sterke planten mogelijk van te kweeken.
In de matige kas zaait men nu ook Primula obconica,
zoo men reeds vroeger hiermede begon, mogen de eer
ste zaaiingen reeds verspeend worden daar de jonge
plantjes in sommige omgevingen lichtelijk rotten
De stekken van Dahlias in kleine potjes of in voHen
grond gemaakt, worden nu verpot of in potten gebracht.
Dit vraagt voorzeker veel werk, maar later wordt me»
hiervoor toch ruimschoots vergoed. De eerste stekke*
kunnen reeds in koude kassen of onder ramen geplaatst
worden en zoo wij reeds genoegzaam van jonge pla:»-
ten voorzien zijn, dan is het aan te raden de knollen
in groote potten te bréngen en ze alzoo voor het «it-
planten einde April, begin Mei. voor te bereide*.