K0FFIES en CHIC0REI met PREMIEN Christiaens Devolder - KortrijK Kosmos Toerisme Wat er nu te doen valt PremiedepotG. LAROYE, 20, Boomgaardstraat, Yper, waar ook Koffiebranders te bekomen zijn. Eischt altijd en overal de RUWE en GEBRANDE Voor de Keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Snipperingen. Groote Jaarlijksche BEDEVAART naar O. L. Vrouw van Beauraing Eendaagsche AUTOCAR REIZEN KOSMOS TOERISME Te koop in alle goede winkels. ZondagHambroodjes. Kalfsfricandeau. Witloof. Aardappelen, Vruchtenvla Maandag: Koud vleesch. Andijvie, Aardappelen. Pudding. DinsdagGehakt. Appelmoes. Aardappelen. Choco ladevla. WoensdagLamscoteletten, Worteltjes. Aardappelen. DonderdagVarkensschijf. Andijvie. Aardappelen. Fruit. Vrijdag: Drie in de pan, Frites. Sla. Rijstkoek. Zaterdag: Tomatensoep. Biefstuk. Bloemkool. Aard appelen. Hespbroodjes. Bent-odigheden4 sneetjes brood, een paar eetlepels mayonnaise, peper. zout. 4 sneden he-n. gehakte peterselie, ajuintjes. Bereid, ng: De sneetjes brood worden van hun korst - es ontdaan en bruin geroosterd zoodat ze knappend De ajuintjes en een groot gedeelte van de hesp wor den fijn gehakt en vervolgens gemengd met de mayon naise Smeert nu een dikke laag van dat mengsel op de brood>es. en legt er dan bovenop, ter garniering. een reepje hesp. Men kan het gerechtje als voorgerecht opdienen. Pudding van hesp. Benoodigheden 150 gr. gekook te hesp. 100 gr. gekookt of gebraden kalfsvleesch. 100 gram gekookte ossentong. een doosje truffels.' 1 dl. witte saus. 1 dl. vloeibare aspic, 1 dl. slagroom, sla of andijvie, boter, peper en zout. BereidingEen gladde, ronde, vuurvaste schotel wordt goed met beter bestreken. Op den bodem legt :nen een ster van reepjes ossentong en daartusschen legt men kleine rondjes truffels. De hesp en het kalfs vleesch worden fijn gehakt en vervolgens vermengd met aspic, witte saus. stijfgeslagen room, zout. peper. Doet dit mengsel in den vorm en laat goed koud en stijf worden. Draait de pudding nu op een schotel en garneert met rolletjes ossentong. stukjes truffel en blaadjes andijvie öf sla. Om aspic te bereiden doet men het volgende Brengt 1 dl. bouillon met 5 bladen gelatine (die men te voren geweekt en uitgeknepen heeft). 1/2 eiwit en 1 eierschaal steeds kloppende aan de kook. Neemt de pan vervolgens van het vuur en laat eenigen tijd staan. Giet daarna het mengsel door een neteldoek, die in een zeef is gelegd. Men gebruikt de aspic, als ze nog vloeibaar is, voor de pudding. Kaastaart. Benoodigheden250 gr. bloem. zout. 1 ei. 125 gr. boter. Voor het vulsel: 200 gr. geraspte oude kaas. 3 eetlepels tomatenpuree. 1 dl. zure room. zout en peper. BereidingBoter, room en daarna de gezeefde bloem w orden goed door mekaar gekneed. Zout en het ei wor den nadien ook bijgevoegd. Dit deeg wordt eenigen tijd op een koele plaats gezet om te stijven. Intusschen kan men de geraspte kaas met de tomatenpuree, de room. zout en peper vermengen. Bestrijkt een vorm met boter en bestrooit hem met bloem. Daarna bekleedt men den vorm met het deeg. dat tot een dikke plak is uitgerold. Strijkt er dan het kaasmengsel op uit. en bakt de taart in een matig warmen oven 45 minuten gaar en bruin. Laat dan koelen. Likeurpudding. Benoodigheden3/4 1. melk. 80 gr. maïzena. 2 eiwitten, zout. 60 gr. suiker. 3/4 dl. likeur. Bereiding: Brengt de melk met het zout en de suiker aan de kook. giet er de met koude melk aangemaakte maïzena bij, laat de pudding al roerende aan de kook. Laat even doorkoken. Voegt er. van het vuur. de likeur bij en schept er daarna zoo licht mogelijk het zeer stijf geklopte eiwit doorheen. Daarbij kan men een saus opdienen. Benoodigheden2 dl. melk. 2 eetlepels maïzena, 20 gr. suiker. 1 eierdooier, vanillesuiker, zout, wat roode kleurstof BereidingBrengt de melk met zout aan de kook. Vermengt de maïzena met eierdooier, de suiker en vanillesuiker met elkaar, en doet nu, van het vuur, de kokende melk bij. Laat nog eens doorkoken. Roert, van het vuur. eenige druppels kleurstof er doorheen. levertraan vlekken kan men verwijderen door ze vochtig te maken met petroleum. Wanneer de vlekken oud zijn. laat men ze een nacht in petroleum weeken. Den volgenden dag wascht men ze goed in een lauw sopje en laat het goed drogen. Daarna hangt men het nog in de lucht, tot de petroleumreuk geheel verdwe nen is. Wijnvlekken in een karpet kan men verwijderen door m:ddel van een weinig spiritus of alcohol. Men wrijft de vlek met een doekje gedoopt in een of ander. Tafzijde kan best gewasschen worden. Weest echter voorzichtig. Men kan ze best wasschen in een aftreksel van houtzeep. Slaat goed door het sop en geeft als het noodig is een tweede sop. en spoelt daarna met lauw water. Denkt erom het goed niet te wringen, er blij ven dan kreukels achter, die niet meer verwijderd kun nen worden. Na het wasschen en spoelen, wordt het. goed aan den linkerkant droog gestreken. Is de zijde na het droogstrijken slap. dan kunt ge ze in een oplos sing van 3 gram Arabische gom per liter water appre- teeren. Lost de gom op in een weinig kokend water en giet daarna zooveel koud water bij. zoodat het goed er gemakkelijk kan worden doorgehaald. Daarna wordt het langs den linkerkant droog gestreken. Om velours-chiffon te reinigen kan men best benzine gebruiken, beter dan een sopje. Men legt het goed in een teil en giet er zooveel benzine over tot het vochtig is. Knijpt het goed uit en herhaalt het benzinebad. Laat vervolgens drogen. Daarna moet het gestreken worden. Dat kan best gebeuren met 2 personen. De eene houdt het ijzer met den onderkant naar boven, en de tweede trekt het goed met den linkerkant over het ijzer. 1 oelitvlekken op tafzijde kan men verwijderen door het goed boven den damp van kokend water te stoo- men. Schroeivlekken kan men verwijderen door middel van waterstof-superoxyde, 3 Weest echter voorzich tig dat de kleur niet wordt aangetast. Maakt de vlek ken vochtig en laat ze liggen tot de bruine waas ver dwenen is. Daarna spoelen met schoon water. Na het drogen stoomt men -het goed boven den damp van ko kend water. Doffe aanslag op glaswerk kan men verwijderen door middel van water, waaraan een scheutje zoutzuur is toegevoegd. Na het ontvlekken spoelt men met schoon water. Weest echter voorzichtig, want zoutzuur is ver gift Op aanvraag van de Geestelijke Overheid is de vervroegd op MAANDAG 13 MEI (2™ SINXENDAG) in plaats van 18 Mei. Speciale treinen uit Poperinghe en Veurne. prijs heen en terug 40 frank. Vertrek uit Poperinghe, om 4 u. 45 minuten. Vertrek uit Yper, om 5 u. 06 minuten. Aankomst te Beauraing, om 10 u. 55 minuten. Terug uit Beauraing, om 16 u. 30. Aankomst te Yper, om 22 u. 30 minuten. Aankomst te Poperinghe, om 22 u. 36 minuten. Groote verbetering aan de reis gebracht. De treinen zullen staan in al de statiën van Pope ringhe tot Kortrijk. en van Veurne tot Deinze. Vertrek uit Veurne om 5 uur 7 m. Aankomst te Beauraing, om 10 uur 25 m. Terug uit Beauraing, om 16 u. 20 minuten. Aankomst te Veurne, om 22 uur. Alle inlichtingen te bekomen bij de. Dames Ieveraar- sters te Veurne bij Juffr. Depoorter, Zuidstraat, 37 te Loo bij Mevr. Emma Craeyete Diksmude bij Juffr. Irene Van Parys, Eessenstraat. 18 te Nieuwpoort bij Juffr. Rybens, Marktstraatte Zarren bij Mevr. Clara Vandenbroucke te Kortemarck bij Juffr. Vogels, Lich- terveldstraatte Lichtervelde bij Rosa Vandewalle. Statiestraat; te Gits bij Juffr. Colpaert. Plaats. Speciale wagens zijn voor de zieken bestemd. Men gelieve deze op tijd te doen inschrijven. Alle inlichtingen te bekomen in de statiën en bij de Dames ieveraarsters, te Yper Mevr. Schmidt-Ryckaert, Maloulaan, 31, en Juffr. Delva en Verbeke, de Stuers- straatte Poperinghe Mevr. Denys, Paardenmarkt te Elverdinghe bij Juffr. Dubois, onderwijzeres. Veur- nestraatte Oostvleteren bij Juffr. Marguerite De- bergh, Yperstraatte Merckem bij Juffr. Boucquillon te Reninghe bij Juffr. Pieters en Mevr. Remi Vanden- driesschete Langemarck bij Juffr. Adeline Vulsteke en Mevr. Feys-Mayaertte Komen bij Mevr. Roussel, Statiestraat, 20te Wervick bij Juff. Roose, Drukke rij; te Moorslede bij Mevr. O. Soenen-Top. Roeselaar- straat en Juffr. Hélène Soetaertte Meenen bij Mevr. Devriendt, Wahisstraatte Wevelghem bij Juffr. De- backer, Consciencestraat, 38te Dadizeele bij Mevr. Godelieve Desplenter, Ledeghemstraat. De personen, die niet kunnen méégaan met de bede vaart naar Beauraing, mogen er ook deel aan nemen met aan de ijveraarsters hun geldelijken steun te geven voor de zieken, die de reis zullen meêdoen. WWWWWWWWWillHWIHliWiPiwi MET 1) Reizen naar BRUSSEL 24 April, 15 en 29 Mei. PRIJS45 Fr. Afreis om 6.30 uur. 2) Reizen naar OOSTACKER (Klein Lourdee) op 2, 9, 16 en 23 Mei. PRIJS 30 Fr. Afreis om 8 uur. 3) Naar de II. BLOEDPROCESSIE te BRUGGE Op 6 Mei. PRIJS 25 Fr. Afreis om 8 uur. Voor alle inlichtingen en 'inschrijvingen zich wenden 26, GROOTE MARKT ALBE8V I, YPER Tel. 515. BLOEMENTEELT. Rekenden wij het ons de vorige maand ten plichte de bloemenliefhebbers erop te wij zen op hunne hoede te zijn, bijzonderlijk voor wat de verraderlijke nachtvorsten betreft, in deze kronijk wil len wij eerst en vooral de aandacht roepen op het ge vaar dat een uurtje onoplettendheid soms, voor de cul turen kan opleveren. In April zijn de zonnestralen reeds tamelijk sterk en bijzonderlijk voor de jonge planten en de stekken onder glas reeds zeer gevaarlijk. Bij zonnig weder mag de kweeker niet rusten vooraleer hij weet dat alles tegen de zonnestralen verzekerd is. 't Is bijzonderlijk op die dagen als de zon. zooals men zegt. pieperkenduikspeelt, dat de waakzaamheid dient verdubbeld Het overlommeren is ook eene zaak van ondervinding. De op broeilaag versch gemaakte stekken hebben geen zonnewarmte noodig. na eenige dagen kunnen zij wat meer klaarte verdragen en zoo laat men ze langzaam aan meer zonnestralen gewen nen. naarmate zij aangeworteld zijn. In de koude kassen is het niet meer noodig nog te verwarmen. De planten welke ongeveer dezelfde be handeling vereischen. worden te zamen gebracht daar dit voor wat verluchten en beschaduwen betreft, een groot gemak oplevert. Een groot aantal planten, welke wij de vorige maanden in volle pracht aantrofien, zijn nu uitgebloeid. Worden de Cinerarias naar den smoor- hoop gebracht, de Mimosas. Azaleas en anderen daa rentegen worden ingesneden, ook soms wel verpot en. in afwachting dat men ze buiten brengt, stilaan aan een minderen warmtegraad gewoon gemaakt. De onverpoosde jacht op de bladluizen en andere insecten wordt voortgezet. Van nu af vinden wij een goede helpster in de vochtigheid. Nu mag reeds kwi6ti- ger met het water omgesprongen worden. De wegen in de kassen worden goed vochtig gehouden en de planten, zoodra de zon wat fel wordt, dagelijks met water be spoten. Sommige planten krijgen het zelfs in de kassen te warm en worden best. zoodra het weder het toelaat, onder koude ramen geplaatst. Zoo zijn de Calceolaria rugosa. Fuchsias en. zoo men plaats te kort komt in de kassen, mag men ook wel de Geraniums onder koude ramen brengen. De planten in oranjeriën of stallen overwinterd, zoo als Laurieren, Evonymus, Dracoenas, Phormiums, ene., mogen nu buiten gebracht worden en kunnen reeds tot versiering der omgeving der woonhuizen gebruikt wor den. In de gematigde kas en op broeilagen. gaat men voort met, daar waar het noodig is, op groote schaal stekken te maken van Salvia, Heliotrope. Ageratum, Achy- ranthes, Begonia semperflorens, enz. De moederplamtea verleenen nu stekken zooveel men maar wil en de jon ge planten hebben in dit jaargetijde alras een zekere ontwikkeling genomen. De Chrysanthemen waarvan men later planten op één stam kweeken wil. kunnen nu ook voordeelig gestekt worden. De Gloxinias worden nu voor de eerste maal ver- speend. de Begonias in Januari of begin van Februari gezaaid, kunnen nu reeds ten tweeden male verspeend worden, bij voorkeur op eene tablet in eene later ge makkelijk te verluchten serre. De Begonia semper florens gracilis worden onder een raam verspeend en, zoodra zij goed aan den groei zijn, matig verlucht om er zulke sterke planten mogelijk van te kweeken. In de matige kas zaait men nu ook Primula obconica, zoo men reeds vroeger hiermede begon, mogen de eer ste zaaiingen reeds verspeend worden daar de jonge plantjes in sommige omgevingen lichtelijk rotten De stekken van Dahlias in kleine potjes of in voHen grond gemaakt, worden nu verpot of in potten gebracht. Dit vraagt voorzeker veel werk, maar later wordt me» hiervoor toch ruimschoots vergoed. De eerste stekke* kunnen reeds in koude kassen of onder ramen geplaatst worden en zoo wij reeds genoegzaam van jonge pla:»- ten voorzien zijn, dan is het aan te raden de knollen in groote potten te bréngen en ze alzoo voor het «it- planten einde April, begin Mei. voor te bereide*.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 10