TOISTISmOlK HET YPERSCHE- LA REGION D'YPRES 21 Jaar, N 11-6 juli 1940 21 Année, N 11 6 J ui liet 1940 BIJVOEGSEL SUPPLÉMENT Voor de keuken Wat eten we deze week Enkele Gerechten. Over de geneeskundige kracht van ze kere planten. Men zegt Men zegt Men zegt Men zegt Nuttige wenken. Wij geven hieronder het voorlaatste artikel van de reeks Een beknopte studie over toerismeDit arti kel, alsook het laatste dat wij volgende week publi- cteren, was reeds geschreven toen de oorlog uitbrak. Wij geven beide dan ook in hun oorspronkelijken vorm. DE REDACTIE. EEN BEKNOPTE STUDIE OVER TOERISME X. Welke zijn de middelen om het toerisme steeds te doen ontwikkelen Eenerzijds door het perfectionneeren van de transportmiddelen en het verbeteren van de in richting der hotels anderzijds door de publiciteit gevoerd door de particulieren, door den staat en de steden. Wij hadden reeds de gelegenheid om er op te wijzen hoe een degelijk, snel en comfortabel ver voer het toerisme in de hand werkt. Als een toe rist uren moet verslijten in treinen en trams, dan gaat een groot deel Van het toeristisch genot ver loren. Ik herinner mij nog, dat ik, een knaap zijnde, mee mocht naar de Ardennen wij zouden op dien tocht eveneens de boot nemen van Na men naar Dinanten hoewel het een bijzonder schoone dag was en de streek overheerlijk voor #nze jeugdige oogen, verveelde ik mij op den duur zoo geweldig dat ik nu nog, als ik er aan denk, die plezierbootzou kunnen verwen- schen. Uitsluitend omdat de tocht te lang duurde. Over de inrichting van de hotels repten wij ook al een woord. Steeds moet de hoteleigenaar er naar streven zijn inrichting aan te passen aan de laatste eischen van het toerisme. Dat hij niet zegge de keuken van het hotel is voortreffelijk, de bedden zijn zacht, maar de reizigers geen loo pend warm en koud water kan aanbieden, dan zal hij door vele verwende toeristen verlaten worden. Trouwens het comfort in de particu liere huizen is tegenwoordig te groot, dat het ook niet meer zou afwezig mogen zijn in de hotels. Een toerist is steeds geneigd te zeggen, en hierin heeft hij meer dan gelijk: «Wat ik thuis heb, mag ik ten minste ook op reis hebben En zoo komen wij aan het laatste punt van onze studie de publiciteit. Er is waarschijnlijk geen punt in gansch de toeristische bedrijvigheid zoo moeilijk als de kwestie der publiciteiten hier mede bedoelen wij de doelmatige propaganda. Voor elke streek, voor elk seizoen, voor elk jaar soms, moet de propaganda anders geleid worden. Hier mag nooit gewerkt worden volgens een vast, nooit te veranderen schema, want dan is men vooraf verzekerd van de mislukking. Wie moet de propaganda voor het toerisme voe ren In de eerste plaats dezen die er onmiddel lijk belang bij hebben de uitbaters van alle bedrijven, die baat ondervinden bij het vreem delingenverkeer. Wat zijn wij daar nog ver af! Inderdaad, tot nog toe zijn het, enkele uitzonde ringen niet te na gesproken van de particulieren, slechts de hotelhouders die propaganda voeren. Hierin schuilt dan ook een groote onrechtvaar digheid. Immers talrijke zaken trekken profijt uit de algemeene toeristische actie en doen er niets voor. Zij zijn als de woekerplanten, die aan de sterke planten overlaten voor hen het voedsel gereed te maken. Zij leven en verdienen geld op andermans kosten. Het is niet te veel gezegd, als wij deze soort handelaars schandvlekken En de hotelhouders Doen die dan hun plicht Sommigen ja. Maar ook hier zijn er die anderen laten ijveren voor een drukkere toeristisché be drijvigheid en die van de algemeene drukte ge bruik maken om soms met vette brokken te gaan loopen. En de staat en de steden, hebben die dan pro- *jt bij het voeren van toeristische propaganda Stellig, want zij zijn openbare instellingen en zij hebben te zorgen voor het algemeen nut en dus ook voor een degelijke economische uitba ting van het toeristische kapitaal. Deze bemoei ingen van Staat, provincie en steden staan na tuurlijk in rechtstreeksch verband tot de merk waardigheden welke dat land, die provincie en die steden aan te bieden hebben. Zoo kunnen wij bv. wel begrijpen, dat een zuiver landbouw- land als Hongarije bv. minder aan toeristische actie zal kunnen doen dan het schilderachtige Luxemburg, dat de provincie Limburg minder aal móeten uitgeven dan West-Vlaandei »n met zijn heerlijke kust, en dat een industriestad als Roeselare er niet zal aan denken toeristen naar zich te trekken. Het is ook uit den booze een stad meer propa ganda te doen voeren dan noodig is, om het maxi mum toeristen te ontvangen. Waarom zou bv. leper dezelfde publiciteit voeren als Brugge en Oostende, wanneer men weet dat wij de vreem delingen minder aan te biedep hebben dan deze steden. Wij herhalen hetgeen vraagstuk is zoo veel zijdig als de publiciteitdaarom is het noodig dat men telkens de bakens verzet als. het getij verloopt. Waarom zou leper in deze oorlogstijden publiciteit gaan voeren voor wat de vorige oor log hier heeft nagelaten. Het is dan ook zeer doel matig geweest, wat in de laatste vergadering van onze plaatselijke vereeniging voor vreemdelin genverkeer werd beslistnamelijk alleen de aan dacht te vestigen op het kunstschoon van onze stad en op hare lieve omgeving. Dat is gezonde propaganda, aangepast aan de gewijzigde omstandigheden. Er blijft ons nu nog een woordje te zeggen over de inrichtingen die zich daadwerkelijk met de propaganda bezig houden het nationaal bureau voor toerisme, de provinciale vereenigingen voor vreemdelingenverkeer, de plaatselijke V.V.V., de reisagentschappen, de toeristenbonden. Daar mede zal onze studie geëindigd zijn. En zij zal ook wat langer geworden zijn, dan wij ons eerst hadden voorgenomen daar het echter in het be lang van de schoone zaak van het toerisme zal geweest zijn, zal het toch niet overbodig geweest zijn. Dat slot van deze studie volgt dan volgende week. Reysiger. ZondagBouillon met jonge groenten, Biefstukken Jonge erwtjes en worteltjes. Nieuwe aard appelen, Fruitsalade. MaandagBouillon, Soepvleesch, Stamppot van prei. Fruit. DinsdagJonge erwtensoep, Worsten, Bloemkoolen, Aardappelen, Kriekentaart. Woensdag Tomatensoep, Stoofcarbonades, Aardappe len, Fruit. DonderdagKalfvleesch, Sla, Nieuwe Aardappelen', Fruit. Vrijdag: Zomersche melksoep. Harde eieren met salade, Aardappelen, Macaroni met kaas. ZaterdagPosteleinsoep, Blinde vinken, Jonge er.w- tjes, Aardappelen, Fruit. Karnemelksehe pap met rijst en pruimen. Benoo- digheden 1 liter karnemelk, 100 gram rijst, 200 gram gedroogde pruimen. Bereiding Zet de pruimen een dag te voren in ruim water te weeken. Breng de karnemelk onder af en toe roeren aan de kook. Strooi er de gewasschen rijst in en laat alles 1/2 uur op zacht vuur koken. Voeg dan de geweekte pruimen toe en laat deze nog even mee koken. Gevulde eieren. Benoodigheden1 klein blik sar- dinen, 6 eieren, wat mosterd, peper en zout, wat ge hakte peterselie. Bereiding Kook de eieren hard, leg ze even in koud water en pel ze. Snijd ze daarna in de breedte door en haal er de eierdooiers uit. Van de halve witten snijdt men de topjes af, zoodat ze kunnen staan. Wrijf nu de eierdooiers geheel fijn en voeg hierbij de in de olie fijngemaakte sardinen. Maak dit mengsel naar smaak aan met mosterd, peper en zout en doe er de fijnge hakte peterselie doorheen. De halve eiwitten worden hiermede zoodanig gevuld, dat de dooiers er een eind bovenuit steken en de vorm van een heel ei verkregen wordt. Bedek vervolgens een schaal met wat slablaadjes, zet de gevulde eieren hierop en garneer het schoteltje door er wat aan plakjes gesneden tomaat omheen te leggen. Schntsche eieren. Kook eieren hard. Schaf u ge hakt aan, zeer fijn gemalen. Rol de eieren en snijd ze in twee in de lengte. Wentel elk half ei in fricadellen- vleesch, daarna in een geklutst ei en tenslotte in fijn paneermeel. Bak de halve eitjes gedurende 10 minuten in een ruime hoeveelheid vet. Laat ze afdruipen en dien ze op nadat ge ze op gefruite sneetjes brood, in vorm van een vierkant gelegd hebt. Versier den scho tel met gefruite peterselie en bied terzelfder tijd to matensaus aan. Schelpen met eieren en tomaten. Kook eieren hard. Snijd tomaten in fijne rondekens. Leg schijfjes ei en tomaten in St Jacobsschelpen. Strooi er een weinig fijn gehakte groenten op. Bereid mayonnaise. Bedek er de tomaten en eieren mede. Bestrooi nogmaals met fijne groenten en dien koud op. Aspergesblokjes. Schaf u een bussel asperges aan. Pel ze af, snijd ze in vierkante stukjes en werp ze even in koud water, laat ze afdruipen. Braad ze af in een pot met boter, zout en peper. Strooi er bloem op en er een halven liter bouillon over. Zoodra de asper ges malsch zijn bind de saus met een geklutsten eier dooier en dien op. Aardbeziën met platte kaas. Schaf u een of twee witte kaasjes aan. Vermeng de kaas met een of twee eierdooiers en bewaar de eiwitten. Klop het mengsel tot het schoon glad en fijn is en voeg er intusschen witte suiker in poeder bij. Dien dezen room op in champagneglazen met lekkere en zeer versche aard beziën. Wist ge dat zekere planten die we iederen dag achte loos voorbijgaan en die we hier of daar langs den boord van veldwegen of aan de Slootkant laten verwelken grootelijks kunnen bijdragen om zekere kwalen te verzachten De klaproos en korenbloem kunnen heel goed als middel dienen om keelkwalen te verbeteren en ook om de oogen te baden. Daarvoor worden de kroonbladeren gedroogd en daarvan wordt een aftreksel gemaakt. Voor de oogleden zijn ook goed Telilothus, Camo- milla en ook de bloesems van vlierboomen. Een siroop bereid van braambeziën, die men zoowat overal langs de buitenwegen vindt, kan uiterst goed doen voor keelkwalen. Men kan ze ook gebruiken als compote en confituur., Ook de vlierstruik öieeft zijn geneeskundige kracht. De bloemen zijn zeer' goed tegen verstopping. Ze zijn ook goed als trekpleisters op brand- en ziltwonden. Later dan kan men van de vruchten een goede siroop bereiden die een geneesmiddel is tegen de verkoudheid. In de bosschen, waar de konijnen hun pijpen graven, vindt men vaak thijm. Pluk daarvan voor de keuken want in den handel wordt zooiets duur verkocht. Wilde hop heeft ook een eetlustprikkelenden en laxee- renden invloed. Het is nu ook de tijd van de bloeiende linde. Linden- thee kan men voor heel verschillende kwalen als hulp middel 1 gebruiken. Ziedaar enkele planten, van de vele, die men als ge neeskundig middel kan aanwenden in den winter wan neer men zich in hun bloeitijd een kleine moeite ge troost. dat de weg naar het hart van den man langs de maag loopt maar..., probeer maar eens hem een goeden maal tijd met de beste gerechten voor te zetten terwijl ge voor hem gaat zitten met katoenen kousen, een regen jas en uw haar in kruipennen. dat mannen niet houden van geleerde vrouwen maar zie eens naar het aantal vrouwelijke doktoren, advo caten, biologen en andere afgestudeerde dames die toch allemaal gehuwd zijn. Mannen hebben geen be zwaar tegen intelligentie en bekwaamheid wanneer ze bovendien lief en charmant zijn. dat een man als was is in de handen van de vrouw die hij liefheeft Hebt ge reeds geprobeerd die was te vervormen En zijt ge er reeds in geslaagd om hem zoover te brengen zijn eigen asch en scheerrommel op te ruimen en weg te bergen. dat een vrouw het beste doet om een man over zich zelf te laten praten. Het is heel wat beter als u over hem praat. OM VLEKKEN IN WASCHGOED TE VERWIJDE REN. Er komen verschillende vlekken voor, zooals vlekken van eiwitachtigen aard. vlekken van koffie, bier en suiker, fruit en wijnvlekken en ten slotte stofvlek- ken. Om vlekken waarin eiwit voorkomt, zooals bloed vlekken of zweetvlekken, te verwijderen, mogen we nooit heet water gebruiken. Daardoor stolt het eiwit. Bloed- en zweetvlekken moeten in koud of lauw water gewasschen worden. Voor vetvlekken gebruike men zeep en soda. Vet verwijdert zich noch in koud, noch in heet water. Het verdeelt zich heel fijn in heet water, door smelting, doch zulks neemt de vetvlekken niet weg. De fijne vetdeeltjes blijven aan het linnen kleven. Daarom gebruikt men soda en zeep Soda en het vet der vlek vormen een zeep die oplosbaar is in water Wanneer men zeep gebruikt, dan wordt deze zeep ver- eenigd met het vet der vlek. Een nieuwe zeep wordt gevormd en deze wordt in het water opgelost en door wrijving wordt de vlek verwijderd. Koffie-, bier- en suikervlekken worden uit het linnen verwijderd door oplossing in koud of lauw water. Om fruit- en wijnvlekken te verwijderen, is het best het linnen te laten bleeken. Wanneer er stofvlekken op de kleederen zijn zal men deze verwijderen met water en door wrijving.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 9