TOISTISmOlK
HET YPERSCHE-
LA REGION D'YPRES
21 Jaar, N 11-6 juli 1940
21 Année, N 11 6 J ui liet 1940
BIJVOEGSEL
SUPPLÉMENT
Voor de keuken
Wat eten we deze week
Enkele Gerechten.
Over de geneeskundige kracht van ze
kere planten.
Men zegt
Men zegt
Men zegt
Men zegt
Nuttige wenken.
Wij geven hieronder het voorlaatste artikel van de
reeks Een beknopte studie over toerismeDit arti
kel, alsook het laatste dat wij volgende week publi-
cteren, was reeds geschreven toen de oorlog uitbrak.
Wij geven beide dan ook in hun oorspronkelijken
vorm. DE REDACTIE.
EEN BEKNOPTE STUDIE OVER TOERISME
X.
Welke zijn de middelen om het toerisme steeds
te doen ontwikkelen
Eenerzijds door het perfectionneeren van de
transportmiddelen en het verbeteren van de in
richting der hotels anderzijds door de publiciteit
gevoerd door de particulieren, door den staat en
de steden.
Wij hadden reeds de gelegenheid om er op te
wijzen hoe een degelijk, snel en comfortabel ver
voer het toerisme in de hand werkt. Als een toe
rist uren moet verslijten in treinen en trams, dan
gaat een groot deel Van het toeristisch genot ver
loren. Ik herinner mij nog, dat ik, een knaap
zijnde, mee mocht naar de Ardennen wij zouden
op dien tocht eveneens de boot nemen van Na
men naar Dinanten hoewel het een bijzonder
schoone dag was en de streek overheerlijk voor
#nze jeugdige oogen, verveelde ik mij op den
duur zoo geweldig dat ik nu nog, als ik er aan
denk, die plezierbootzou kunnen verwen-
schen. Uitsluitend omdat de tocht te lang duurde.
Over de inrichting van de hotels repten wij ook
al een woord. Steeds moet de hoteleigenaar er
naar streven zijn inrichting aan te passen aan de
laatste eischen van het toerisme. Dat hij niet
zegge de keuken van het hotel is voortreffelijk,
de bedden zijn zacht, maar de reizigers geen loo
pend warm en koud water kan aanbieden, dan
zal hij door vele verwende toeristen verlaten
worden. Trouwens het comfort in de particu
liere huizen is tegenwoordig te groot, dat het ook
niet meer zou afwezig mogen zijn in de hotels.
Een toerist is steeds geneigd te zeggen, en hierin
heeft hij meer dan gelijk: «Wat ik thuis heb,
mag ik ten minste ook op reis hebben
En zoo komen wij aan het laatste punt van onze
studie de publiciteit. Er is waarschijnlijk geen
punt in gansch de toeristische bedrijvigheid zoo
moeilijk als de kwestie der publiciteiten hier
mede bedoelen wij de doelmatige propaganda.
Voor elke streek, voor elk seizoen, voor elk jaar
soms, moet de propaganda anders geleid worden.
Hier mag nooit gewerkt worden volgens een vast,
nooit te veranderen schema, want dan is men
vooraf verzekerd van de mislukking.
Wie moet de propaganda voor het toerisme voe
ren In de eerste plaats dezen die er onmiddel
lijk belang bij hebben de uitbaters van alle
bedrijven, die baat ondervinden bij het vreem
delingenverkeer. Wat zijn wij daar nog ver af!
Inderdaad, tot nog toe zijn het, enkele uitzonde
ringen niet te na gesproken van de particulieren,
slechts de hotelhouders die propaganda voeren.
Hierin schuilt dan ook een groote onrechtvaar
digheid. Immers talrijke zaken trekken profijt
uit de algemeene toeristische actie en doen er
niets voor. Zij zijn als de woekerplanten, die aan
de sterke planten overlaten voor hen het voedsel
gereed te maken. Zij leven en verdienen geld op
andermans kosten. Het is niet te veel gezegd, als
wij deze soort handelaars schandvlekken
En de hotelhouders Doen die dan hun plicht
Sommigen ja. Maar ook hier zijn er die anderen
laten ijveren voor een drukkere toeristisché be
drijvigheid en die van de algemeene drukte ge
bruik maken om soms met vette brokken te gaan
loopen.
En de staat en de steden, hebben die dan pro-
*jt bij het voeren van toeristische propaganda
Stellig, want zij zijn openbare instellingen en
zij hebben te zorgen voor het algemeen nut en
dus ook voor een degelijke economische uitba
ting van het toeristische kapitaal. Deze bemoei
ingen van Staat, provincie en steden staan na
tuurlijk in rechtstreeksch verband tot de merk
waardigheden welke dat land, die provincie en
die steden aan te bieden hebben. Zoo kunnen
wij bv. wel begrijpen, dat een zuiver landbouw-
land als Hongarije bv. minder aan toeristische
actie zal kunnen doen dan het schilderachtige
Luxemburg, dat de provincie Limburg minder
aal móeten uitgeven dan West-Vlaandei »n met
zijn heerlijke kust, en dat een industriestad als
Roeselare er niet zal aan denken toeristen naar
zich te trekken.
Het is ook uit den booze een stad meer propa
ganda te doen voeren dan noodig is, om het maxi
mum toeristen te ontvangen. Waarom zou bv.
leper dezelfde publiciteit voeren als Brugge en
Oostende, wanneer men weet dat wij de vreem
delingen minder aan te biedep hebben dan deze
steden.
Wij herhalen hetgeen vraagstuk is zoo veel
zijdig als de publiciteitdaarom is het noodig
dat men telkens de bakens verzet als. het getij
verloopt. Waarom zou leper in deze oorlogstijden
publiciteit gaan voeren voor wat de vorige oor
log hier heeft nagelaten. Het is dan ook zeer doel
matig geweest, wat in de laatste vergadering van
onze plaatselijke vereeniging voor vreemdelin
genverkeer werd beslistnamelijk alleen de aan
dacht te vestigen op het kunstschoon van onze
stad en op hare lieve omgeving.
Dat is gezonde propaganda, aangepast aan de
gewijzigde omstandigheden.
Er blijft ons nu nog een woordje te zeggen over
de inrichtingen die zich daadwerkelijk met de
propaganda bezig houden het nationaal bureau
voor toerisme, de provinciale vereenigingen voor
vreemdelingenverkeer, de plaatselijke V.V.V.,
de reisagentschappen, de toeristenbonden. Daar
mede zal onze studie geëindigd zijn. En zij zal
ook wat langer geworden zijn, dan wij ons eerst
hadden voorgenomen daar het echter in het be
lang van de schoone zaak van het toerisme zal
geweest zijn, zal het toch niet overbodig geweest
zijn.
Dat slot van deze studie volgt dan volgende
week. Reysiger.
ZondagBouillon met jonge groenten, Biefstukken
Jonge erwtjes en worteltjes. Nieuwe aard
appelen, Fruitsalade.
MaandagBouillon, Soepvleesch, Stamppot van prei.
Fruit.
DinsdagJonge erwtensoep, Worsten, Bloemkoolen,
Aardappelen, Kriekentaart.
Woensdag Tomatensoep, Stoofcarbonades, Aardappe
len, Fruit.
DonderdagKalfvleesch, Sla, Nieuwe Aardappelen',
Fruit.
Vrijdag: Zomersche melksoep. Harde eieren met
salade, Aardappelen, Macaroni met kaas.
ZaterdagPosteleinsoep, Blinde vinken, Jonge er.w-
tjes, Aardappelen, Fruit.
Karnemelksehe pap met rijst en pruimen. Benoo-
digheden 1 liter karnemelk, 100 gram rijst, 200 gram
gedroogde pruimen.
Bereiding Zet de pruimen een dag te voren in ruim
water te weeken. Breng de karnemelk onder af en toe
roeren aan de kook. Strooi er de gewasschen rijst in
en laat alles 1/2 uur op zacht vuur koken. Voeg dan
de geweekte pruimen toe en laat deze nog even mee
koken.
Gevulde eieren. Benoodigheden1 klein blik sar-
dinen, 6 eieren, wat mosterd, peper en zout, wat ge
hakte peterselie.
Bereiding Kook de eieren hard, leg ze even in koud
water en pel ze. Snijd ze daarna in de breedte door en
haal er de eierdooiers uit. Van de halve witten snijdt
men de topjes af, zoodat ze kunnen staan. Wrijf nu de
eierdooiers geheel fijn en voeg hierbij de in de olie
fijngemaakte sardinen. Maak dit mengsel naar smaak
aan met mosterd, peper en zout en doe er de fijnge
hakte peterselie doorheen. De halve eiwitten worden
hiermede zoodanig gevuld, dat de dooiers er een eind
bovenuit steken en de vorm van een heel ei verkregen
wordt.
Bedek vervolgens een schaal met wat slablaadjes, zet
de gevulde eieren hierop en garneer het schoteltje door
er wat aan plakjes gesneden tomaat omheen te leggen.
Schntsche eieren. Kook eieren hard. Schaf u ge
hakt aan, zeer fijn gemalen. Rol de eieren en snijd ze
in twee in de lengte. Wentel elk half ei in fricadellen-
vleesch, daarna in een geklutst ei en tenslotte in fijn
paneermeel. Bak de halve eitjes gedurende 10 minuten
in een ruime hoeveelheid vet. Laat ze afdruipen en
dien ze op nadat ge ze op gefruite sneetjes brood, in
vorm van een vierkant gelegd hebt. Versier den scho
tel met gefruite peterselie en bied terzelfder tijd to
matensaus aan.
Schelpen met eieren en tomaten. Kook eieren hard.
Snijd tomaten in fijne rondekens. Leg schijfjes ei en
tomaten in St Jacobsschelpen. Strooi er een weinig
fijn gehakte groenten op. Bereid mayonnaise. Bedek er
de tomaten en eieren mede. Bestrooi nogmaals met
fijne groenten en dien koud op.
Aspergesblokjes. Schaf u een bussel asperges aan.
Pel ze af, snijd ze in vierkante stukjes en werp ze
even in koud water, laat ze afdruipen. Braad ze af in
een pot met boter, zout en peper. Strooi er bloem op
en er een halven liter bouillon over. Zoodra de asper
ges malsch zijn bind de saus met een geklutsten eier
dooier en dien op.
Aardbeziën met platte kaas. Schaf u een of twee
witte kaasjes aan. Vermeng de kaas met een of twee
eierdooiers en bewaar de eiwitten. Klop het mengsel
tot het schoon glad en fijn is en voeg er intusschen
witte suiker in poeder bij. Dien dezen room op in
champagneglazen met lekkere en zeer versche aard
beziën.
Wist ge dat zekere planten die we iederen dag achte
loos voorbijgaan en die we hier of daar langs den boord
van veldwegen of aan de Slootkant laten verwelken
grootelijks kunnen bijdragen om zekere kwalen te
verzachten
De klaproos en korenbloem kunnen heel goed als
middel dienen om keelkwalen te verbeteren en ook om
de oogen te baden. Daarvoor worden de kroonbladeren
gedroogd en daarvan wordt een aftreksel gemaakt.
Voor de oogleden zijn ook goed Telilothus, Camo-
milla en ook de bloesems van vlierboomen.
Een siroop bereid van braambeziën, die men zoowat
overal langs de buitenwegen vindt, kan uiterst goed
doen voor keelkwalen. Men kan ze ook gebruiken als
compote en confituur.,
Ook de vlierstruik öieeft zijn geneeskundige kracht.
De bloemen zijn zeer' goed tegen verstopping. Ze zijn
ook goed als trekpleisters op brand- en ziltwonden.
Later dan kan men van de vruchten een goede siroop
bereiden die een geneesmiddel is tegen de verkoudheid.
In de bosschen, waar de konijnen hun pijpen graven,
vindt men vaak thijm. Pluk daarvan voor de keuken
want in den handel wordt zooiets duur verkocht.
Wilde hop heeft ook een eetlustprikkelenden en laxee-
renden invloed.
Het is nu ook de tijd van de bloeiende linde. Linden-
thee kan men voor heel verschillende kwalen als hulp
middel 1 gebruiken.
Ziedaar enkele planten, van de vele, die men als ge
neeskundig middel kan aanwenden in den winter wan
neer men zich in hun bloeitijd een kleine moeite ge
troost.
dat de weg naar het hart van den man langs de maag
loopt maar..., probeer maar eens hem een goeden maal
tijd met de beste gerechten voor te zetten terwijl ge
voor hem gaat zitten met katoenen kousen, een regen
jas en uw haar in kruipennen.
dat mannen niet houden van geleerde vrouwen maar
zie eens naar het aantal vrouwelijke doktoren, advo
caten, biologen en andere afgestudeerde dames die
toch allemaal gehuwd zijn. Mannen hebben geen be
zwaar tegen intelligentie en bekwaamheid wanneer ze
bovendien lief en charmant zijn.
dat een man als was is in de handen van de vrouw
die hij liefheeft Hebt ge reeds geprobeerd die was te
vervormen En zijt ge er reeds in geslaagd om hem
zoover te brengen zijn eigen asch en scheerrommel op
te ruimen en weg te bergen.
dat een vrouw het beste doet om een man over zich
zelf te laten praten. Het is heel wat beter als u over
hem praat.
OM VLEKKEN IN WASCHGOED TE VERWIJDE
REN. Er komen verschillende vlekken voor, zooals
vlekken van eiwitachtigen aard. vlekken van koffie, bier
en suiker, fruit en wijnvlekken en ten slotte stofvlek-
ken.
Om vlekken waarin eiwit voorkomt, zooals bloed
vlekken of zweetvlekken, te verwijderen, mogen we
nooit heet water gebruiken. Daardoor stolt het eiwit.
Bloed- en zweetvlekken moeten in koud of lauw water
gewasschen worden.
Voor vetvlekken gebruike men zeep en soda. Vet
verwijdert zich noch in koud, noch in heet water. Het
verdeelt zich heel fijn in heet water, door smelting, doch
zulks neemt de vetvlekken niet weg.
De fijne vetdeeltjes blijven aan het linnen kleven.
Daarom gebruikt men soda en zeep Soda en het vet
der vlek vormen een zeep die oplosbaar is in water
Wanneer men zeep gebruikt, dan wordt deze zeep ver-
eenigd met het vet der vlek. Een nieuwe zeep wordt
gevormd en deze wordt in het water opgelost en door
wrijving wordt de vlek verwijderd.
Koffie-, bier- en suikervlekken worden uit het linnen
verwijderd door oplossing in koud of lauw water.
Om fruit- en wijnvlekken te verwijderen, is het best
het linnen te laten bleeken.
Wanneer er stofvlekken op de kleederen zijn zal men
deze verwijderen met water en door wrijving.