PLAmfLm. k.W Leest en Verspreidt HET YPERSCHE L Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Nuttige wenken. Van alles wat. Zondag Witte boonensoep, gebraden kip, gestoof de appelen, griesmeelpudding. Maandag Biefstuk, frites, salade, pannekoekjes. Dinsdag Versche worst, groene kool, gekookte aardappelen, maïzenapudding. Woensdag Rosbief, schorseneeren, aardappelen, pe ren. Donderdag Varkensschijf, raapjes, aardappelen VrijSag Zalm, andijviesla, gefruite aardappelen, rijsttaart. Zaterdag Bouillie, worteltjes, aardappelen, rijst met rozijnen. WTitte boonensoep. 's Avonds voordien zetten we de noodige 2 a 3 dl. witte boor.en in overvloedig water te week, totdat men ze in het weekwater opzet vóór de soep. Voegt er wat prei, peterselie, selderij en zoo mo gelijk een paar tomaten bij. Men voegt er nog wat peper, zout, noot en enkele bouillonblokjes bij. We laten de soep doorkoken gedurende 2 a 3 uren. totdat de witte boonen volledig zacht zijn. Daarna wordt de soep door een passe-vite gedraaid en naar willekeur afgemaakt met een geklopt ei. Crecysoep. De wortelen en de ajuinen worden in boter gekleurd. Daarbij wordt kokend water gevoegd, alsock thijm en selder. Laat malsch koken. Steek nu de soep door en kruid opnieuw. Laat flink doorkoken. Voor het opdienen wordt nog gehakte peterselie en een stukje boter bijgevoegd. Gestoofde appelen. We schillen een kilo appelen, snijden ze in vier en verwijderen meteen de klokhuisjes. "We leggen elk geschild stukje dadelijk in water om wit te houden. Het schillen wordt zoo rap mogelijk ge daan, om de smaak niet te verliezen door het lang durig in water liggen. Zet de appelen op in voldoende water. Kook ze gaar. vermeng dan met 100 gr. suiker en wrijf ze met een houten lepel in de pan fijn. Perencompote. Om een blanke compote te hebben zal men de peren laten weeken in water, waarin wat ■citroensap gedaan is. Ook zal men er voor zorgen het harde gedeelte onder aan de peer af te snijden. Indien men de peren hun oorspronkelijken vorm wil doen be houden, zal men ze eerst gedurende 5 minuten in ko kend water dompelen, daarna ze fijn afpellen en ze in citroenwater leggen. Indien de peren niet te groot zijn, laat men ze geheel. Anders verdeelt men ze in twee of vieren en verwijdert men de harde gedeelten. Men doet ■de peren vervolgens in een kastrol met 250 gr. suiker per kilogram vruchten, met een citroenschil en een stokje kaneel. Voeg er water bij ter hoogte van de vruchten en laat koken tot de peren goed malsch zijn. Ze er uit nemen en de siroop nog een tijdje laten door koken, tot zij de vereischte dikte heeft. De siroop laten koud worden. De peren op een schotel schikken en er de saus overgieten. Huishoudelijke peren. Neem kleine gezonde pe ren en wasch ze. Doe ze vervolgens in een kastrol met 200 gr. bruine suiker op een kilo vruchten, een stok kaneel en eenige lepels water. In een bedekten schotel laten koken, tot de peren gaar zijn en de saus dik ge noeg. Laat koud worden op een schotel. Perengelei. Gebruik hiervoor rijpe peren. Schil ze en verwijder het binnenste eruit na ze in vieren ver deeld te hebben. Op twee kilo peren neemt men 1 kilo suiker. Een citroenschil bijvoegen. Suiker en peren onder elkaar mengen. De kastrol dekken en gedurende 24 uur in een frissche plaats laten staan. Voeg een weinig koud water bij. Laat gedurende eèn uur op een matig vuur koken. Roer met een houten lepel om het aanbranden te beletten. Stevig laten worden en daarna laten koud worden. In potjes doen zooals voor gewone -confituren. Lijmvlekken kan men verwijderen met een doekje met azijn. Geeft dit middel geen voldoende resultaat, probeer het dan met aceton. Als de vlekken zich op zijden stoffen bevinden, moet men voorzichtig zijn. want heel dikwijls lossen de zijdescorten op in aceton. Roestvlekken in den gootsteen kan men het best weg nemen met een doekje met zoutzuur. Na het ontvlek- ken spoelt men direct met schoon water na, om te voor komen dat het zoutzuur op den gootsteen inwerkt. Om gesprongen handen te verhelpen, kan men een goed handvol zemelen in water koken en er de handen in baden. Er zijn zelfs dames die regelmatig haar han den in zemelen wasschen om een zachte huid en een blanke tint te bekomen. Om dunne gordijnen op een roede te schuiven na het wasschen, spaart men tijd en vergemakkelijkt men te vens het werk indien men een duim van een oude hand schoen over het uiteinde der roede schuift. Restjes fluweel bewaart men om er de uiteinden van kleerenhangers mede om te werken. Daardoor wordt het afglijden van de kleedingstukken voorkomen. Om zijden kousen rapper droog te krijgen, w-orden ze, na het wasschen en spoelen, eerst opgerold in een doek. Daardoor wordt het overtollige water verwij derd. Vul daarna de kous op met dun vloeipapier en hangt ze aan de lijn even in den wind, zoodat het dro gen bespoedigd wordt. Om tinnen lepels, vorken en messen te onderhouden, worden ze gedurende een kwartier ongeveer gezet in een kom met lauw water, waarin een koffielepel bicar- bonaat gedaan is. Daarna worden ze flink gespoeld met koud water en opgewrevea. Haarborstels kan men heel wit krijgen, door ze in een -oplossing van water met een halven lepel bicarbonaat te zetten. Het hout mag niet nat worden. Flink spoelen e* Laten drogen, de haren naar beneden. H»e men gelen amber of barnsteen vermaakt. "Indien iets breekt dat van amber gemaakt is: een pa relsnoer. een armband, enz. kan men de stukken netjes aan mekaar brengen, zonder gevaar dat ze nog zullen losgeraken, door de boorden ervan te bestrijken met bijtende potasch en ze zoo warm tegen malkander te plakken. Men kan dat bijna onzichtbaar maken. Ook juweelen kunnen met zemelwater schoonge maakt worden. Men kan de zemelen dan droog gebrui ken om de juweelen. die vooraf met zeep of alcohol gereinigd werden, te drogen. Gehaakte of gebreide handschoenen. Vele hand schoenen zullen na eenigen tijd slap hangen en afglij den. Men kan zulks vermijden met rond den pols in de manchet een smalle elastiek vast te naaien of in te haken. Wanneer men halve haaksteken rond den elas tiek maakt, wordt de elastiek om zoo te zeggen on zichtbaar. Zoo blijven de handschoenen een goeden vorm houden. Tegen het bederf. Wanneer van de koffietafel ge sneden vleesch overblijft, legt men het op vetvrij pa pier. Sla een kant van het papier over het vleesch en Groentenkweek. De zomermaanden zijn voorbij... bijna immer overtrokken en regenachtig weder. Mis schien krijgen wij nog wat betere dagen, maar... deze maand brengt gewoonlijk het eerste vriezend weder mede zelfs zoodanig, dat men in den groentenkweek, van nu voort aan op zijne hoede moet zijn, in tijds dek ken en beschutten, en de teedere gewassen binnen bren gen. Men zal dus alles gereed maken om de groenten zoo zorgvuldig mogelijk te kunnen bewaren in het win terseizoen. Tot dit doeleinde, en bijzonderlijk in groote inrichtingen, gebruikt men kelders, die goed kunnen verlucht worden om het rotten der te bewaren greenten te vóórkomen. Men kan ook groeven maken, op de droogste en best beschutte plaatsen van den hof, op eene breedte van 1.25 m. en 0,30 m. diepte. De uitge graven grond wordt langs de kanten opgezetook bak ken welke men later met ramen, stroc of rietmatten kan dekken, kunnen zeer goed tot dit doeleinde gebruikt worden. In deze maand veranderen de hovingen gewoonlijk van uitzicht. Men moet nu voorzien van niet zonder groenten te vallen, want postelein, kropsla, nieuw zee- landsche spinaziën, late boontjes, enz., zullen later goed van pas komen men zal zorgdragen zulke groenten te beschutten. Kweekt men herbloeiende aardbeziën, va riëteiten, dan zal men de planting bedekken met ramen om zoo laat mogelijk te kunnen oogsten. Zooals het weder in de laatste weken maar ongunstig was voor het rijpworden der tomaten, heeft men nog onrijpe vruch ten best zal men deze plukken en in een serre of an der verwarmde plaats leggen, ofwel de geheele plant, van de bladeren ontdaan, onder een raam op eene laag stroo leggen. Meloenen, kunnen ook op dezelfde manier tot hunnen volledigen graad van rijpheid komen. Indien de koppen der bloemkoolen nog niet gansch volvormd zijn als het begint te vriezen,dan zal men deze bescher men met de bladeren samen te binden planten waar van de kop volvormd is doet men uit, en men kan deze gemakkelijk veertien dagen langer overhouden, met ze op te hangen in een goed verluchten en frisschen kel der. Indien de koppen, in dit geval een weinig verslenst zijn voor het verkoopen, dan zal men deze een paar uren in frisch water dompelen. Andere planten, zooals bijvoorbeeld dragonkruid, bedekt men met eene lichte laag assche of mest. Aspergietakken snijdt men af. op een 15 tal cm. boven den grond en dekt met eene lichte laag mest. Skarol, andijvie en andere winstgevende groenten, selder, enz., zal men onder raam, in kelder of in groeven binnen brengen, dit bij droog weder en ver volgens zooveel mogelijk lucht geven. Groenten rond half Augustus gezaaid zooals veldsla, vroege witte ajuinvariëteiten, spinazie, kervel, peter selie, jonge koolplanten, enz... zal men in tjjds van wie den onderhouden. Verder zal men regelmatig het vrij komend land bemesten en in winterbedden opzetten. Met het uitsteken en inzetten van suikerijwitloof kan men, van nu af aan, aanvangen. Vroeger ingezette wor telen geven doorgaans weinig gesloten kroppen, en brengen maar de helft in gewicht op van deze die men nu aan dit tijdstip inzet. De wortels worden uitgestoken,, met de spade of riek, en worden in hoopen van 1 m. breed en hoog geplaatst, de wortels langs binnen, en men laat ze zoo een drietal dagen liggen, het sap uit de bladeren kan naar de wortels dalen. Vervolgens snijdt men de bladeren af op omtrent twee vingers dikte boven den wortelkraag, zoodanig dat het hart on geschonden blijft, dan plaatst men onmiddellijk de wor tels recht in de groef, de wortelkragen allen op de zelfde hoogte men dekt met eene laag goed verkrui melde aarde van omtrent 25 cm. De groeven waarin men het suikerij-witloof zal inzet ten, hebben gewoonlijk eene diepte van omtrent 20 cm. men kiest eene drooge plaats in den hof, de breedte dezer groeven zal afhangen van de manier op dewelke men zal trachten deze teelt te vervroegen. In alle ge val, zal men in tamelijk zware gronden, de groeven vroeg beginnen gereed te maken, de laag grond fijn ziften, en bij middel van glasramen, planken, enz. te gen regen beschutten. Onder glas Variëteiten Lentekropsla voor den vollen grond of voor onder koud glas te kweeken bestemd, en half September gezaaid worden in eenen bak op 5 cm. leg daarop een snede brood. Pak het nu verder in en leg het in den broodtrommel. Het vocht uit 't brood maakt dat het vleesch niet uitdroogt. Het bovehste plakje van rookvleesch wil wel eens wat te vochtig worden, maar dat is in ieder geval beter dan té droog. Het snijvlak van worst wordt afgesloten met een laag je spek. Verwelkte groenten, sla en soepgroenten enz... legt men een kwartier in lauw water en vervolgens in koud water. Het overkoken van melk voorkomt men, indien men den rand van den koker met boter besmeert. Aanzetten wordt voorkomen door de pan eerst met koud water om te spoelen. Gebreid goed. Wanneer men gebreide blousen of vest eenigen tijd gedragen heeft, gebeurt het weieens dat men ze op zij legt. Wat kan men hiermede aan vangen Als het heel zachte wol is, kan men de brei uittrek ken en er iets anders van breien voor de kinders, of wel een pullover zonder mouwen. Is de wol nu te hard, dan kan men ze moeilijk herbreien. De brei is onregel matig. In dat geval behandelen we deze brei als stof en kan men er dus een ander kleedingstuk uit maken. Vooraleer te knippen, neemt men enkele voorzorgen. Maakt eenige stikkingen om het uitlocpen der steken te voorkomen. Uit een gebreiden rok kan men wel een kindermantel maken. Teeken het patroon af en maakt 2 of 3 machien- stikkingen op de getrokken lijnen. Snijdt nu de stik kingen langs. Voor het aaneenzetten van de stukken, doet men dit best met de hand met dezelfde wol als het kleedingstuk. Men doet zoo'n dichte steken mogelijk om een stevigen maar toch niet te zeer gespannen naad te hebben. afstand verspeend, later met ramen en matten beschut. Zulke jonge plantjes rotten somwijlen, door een groen mos dat aan de grondoppervlakte komt, daarom zal men best vóór het verspeenen den grond met een dun laagje zand bestrooien. Op koude bakken of op tabletten van serren kan men variëteiten lentekropsla op 10 cm. afstand uitplanten, regelmatig uitdunnen en vooral goed onderhouden van luchten andijvie van Septemberzaai kan op dezelfde manier maar op 20 cm. afstand uitgeplant worden. Struikboontjes in Augustus onder raam of in serren gezaaid, reeds tegen de koude beschut, zal men ook zorgvuldig luchten. Korte bakworteltjes van Augustus- zaai in bakken zal men met ramen beschutten om in den winter jonge worteltjes te kunnen oogsten. Aard beziën in potten moet men tegen den regen beschermen met glasramen of desnoods kan men de potten op hun nen kant neerleggen in het eerste geval zal men goed moeten verluchten. Variëteiten van late tomaten, rond half Mei gezaaid, in serren uitgeplant rond Juli-Augustus, vreezen over tollige vochtigheid, daarom zal men van nu af aan 's nachts een weinig stoken. Fruitboomteelt. In deze maand zal onze grootste werkzaamheid bestaan in 't plukken der reeds rijpe vruchten, als daar zijn Durondeau, Soldat Laboureur, William Duchess, Marie-Louise Delcour, Alexandrine Douillant, Beurré Alexandre Lucas. Beurré Diel, Do- yenné de Cornice, Alexandre Lambri. enz. Zooals ik reeds vroeger de aandacht trok op het gevaar de vruch ten te lang op de boomen te laten en alzoo boomrijpe vruchten te bekomen, meelachtige, wil ik nu op 't ge vaar wijzen de vruchten te vroeg te plukken. Van een te vroeg geplukte vrucht waarvan de zaden niet reeds beginnen zwart te worden, zullen de huidmondjes nog niet volledig gesloten zijn. Hierdoor zal een te groote verdamping na plukking blijven bestaan, een te groot verlies van vocht ontstaan, waardoor de vrucht zal rimpelen en droog worden, en nooit goed eetbaar zijn zal. Hoe zal men plukken Plukt altijd wanneer de vruchten goed droog staan, plukt voorzichtig opdat geen beurzen of vruchtklieren aan den steel blijven hangen. Deze vruchtklieren zijn gewoonlijk reeds be zet met meerdere sporen of zelfs betten, dus vruchten voor komenden zomer. Heeft men ladders noodig deze zoo plaatsen, om het minst mogelijk kleine twijgjes te breken. Kwetst nooit de geplukte vruchten door een te ruwe behandeling. Geplukt fruit mag men niet dadelijk in de fruit- kamer brengen, daar de verdamping de eerste acht dagen te groot is, en men aldus de dampkring in de plaats te vochtig zou maken, liefst dus eerst in een openluchtige plaats de vruchten gedurende dit tijdperk laten uitzweeten. In de druifsërre zal men nu de lucht zoo droog -mo gelijk houden door goede verluchting, ten einde het barsten, en het schimmelen der vruchten te voorkomen zelfs in broeikassen beplant met Black-Alicante of Gros-Colman zal men misschien wel verplicht zijn een weinig te verwarmen. Zijn de druiven goed rijp, dan kan men deze zeer lang bewaren aan den boom zelf, als men voor een goede verlichting zorgt. Men kan de rijpe druiven ook nog op een andere wij ze bewaren, door ze met een deel rank af te snijden en deze in met water gevulde flesschen te stellen, en ze op een goede droge luchtige plaats te zetten in geen geval in de fruitkamer, daar door de aanwezigheid van het vele water, de dampkring te vochtig zou wor den. Ten einde het water in de flesschen van bederf te vrijwaren is het raadzaam er een weinig keukenzout of gestampte houtskool in te doen. 11111111111"'" 'W I

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 11