Edg. MISSIAEN
Voor de Keuken
Eenvoudig Menu.
Enkele gerechten.
Over de keukengeur in huis.
Nuttige wenken.
De ouderdomspensioenen voor
werklooze loonarbeiders
Het vervoer van aardappelen
Mededeeling van den
Verrekeningsdienst
De maximumprijs van Cichorei
Verplichte aangifte van alle Engelsche
onderdanen die zich nog in ons land
bevinden
ZAKENKABINET
Oude Hout marktstraat, 6, Yper
ZondagKop bouillon, biefstuk, andijvie, aardap
pelen, vruchtentaart.
MaandagKlapstuk, aardappelen, raapjes, abriko-
zenvla.
Dinsdag Tomatensoep, boonengehakt, lamscotelet-
ten.a a rd a ppelen
Woensdag: Runderlapjes, roode kool. aardappelen.
Donderdag: Groentensoep. groene kool, varkenslapjes,
aardappelen.
Vrijdag: Roereieren, savoyekcol. aardappelen, rijst
taart.
Zaterdag: Gebakken spek. capucijners. gedroogde
appeltjes, citroenpudding.
Schorseneeren au gratin. Benoodigheden 3/4 kg.
schorseneeren, 4 dl. melk, 1 dl. room, 40 gr. boter, 40
gram bloem, 60 gr. geraspte kaas, wat nootmuskaat, wat
zout en peper.
Bereiding De schorseneeren worden geschrapt en
in stukjes gesneden van 6 tot 8 cm. Na ze geschrapt te
hebben, is het goed ieder stukje in gekookt water te
leggen om ze schoon wit te houden. Men kan ook een
scheutje melk in het water doen. Zet ze op in ruim ko
kend water, waarin een weinig melk en wat zout. en
laat ze gaar worden. Laat ze uitlekken op een vergiet.
Verwarm roerende de boter met de bloem tot een
effen mengsel. Giet er stilletjes melk bij. Laat nu de
saus even doorkoken tot ze gebonden is, roer er de
geraspte kaas dooreen en maak de saus op smaak met
peper, zout en muskaat.
Indische haringfilets. Benoodigheden: 3 gezouten
haringen. 1 ajuin, 1 eetlepel kerrie. 3 eetlepels slaolie,
1 afgestreken eetlepel tomatenpuree. 2 J dl. azijn, takje
thjjm, klein laurierblaadje.
Bereiding De haringen legt men gedurende 24 uur
in ruim water te weeken. Het water wordt enkele ma
len ververscht. Smoor de fijngesnipperde ajuin met de
kerrie en de tomatenpuree in olie gaar. Laat echter
niet bruin worden. De kruiden en de azijn worden bij
gevoegd en laat alles te zamen nog een paar minuten
doorkoken. De haringen worden ontdaan van hun
velletje en de filets afgetrokken.
Giet er het bekoelde sausje bovenop en laat de ha
ringfilets nog enkele uren in dat sausje. Schik vervol
gens de filets op een schaaltje en druppel wat citroen
sap erover. Strooi er tenslotte nog wat fijngesnipperde
peterselie op.
Appelmarmelade. De appels worden gewasschen.
Daarna in stukken gesneden en met water en een
stokje kaneel op het vuur gezet. In plaats van kaneel
kan men ook een citroenschil gebruiken. Laat' ze
malsch keken. Steek ze door een teems en laat nu de
bekomen massa met 2 kgr. suiker op 1 kgr. appelmoes
koken. Laat ze goed doorkoken, totdat de marmelade
stijf is. Schep ze nu in de glazen.
Gedroogde appelen. De appelen worden geschild,
in stukken of schijven gesneden en het klokhuis ver
wijderd. Leg ze op roostertjes en laat ze boven op het
vuur of in een zachten oven drogen. Draai van tijd
tot tijd om. lederen dag zet men ze tien minuten in
de buitenlucht en dan terug te drogen, totdat alle
vocht verdampt is.
Appelgelei. Voor appelgelei kan men onrijpe en
afgevallen appelen gebruiken. De appelen worden ge
wasschen en in stukjes gesneden. De wormsteken en
vuile plekken worden verwijderd. Giet zooveel water
op. totdat ze er in baden en laat ze gaar koken. Het
sap wordt alsdan gefiltreerd. Men kan dat doen door
de massa op een fijnen keukenhanddoek te laten uit
lekken zonder de appelen te persen. Bij het verkregen
sap voegt men 2 kgr. suiker per 3 liter sap en laat
koken op een flink vuur. tot de gelei opstijft. Vul de
glazen en dek ze als de gelei verkoeld is.
Kastanjepuree. De gepelde kastanjes in een pan
bedekken met'melk. een snuifje zout en een stuk va
nille. Laat koken tot de kastanjes met den vinger kun
nen vermorzeld worden. Laat ze uitlekken en steek
ze door een teems. Bij de puree wordt een stuk boter,
een weinig suiker en melk gemengd, zoodat een' lichte
puree bekomen wordt.
Om er croquetten van te maken, voegen we geen
melk. maar enkel een stuk boter en 2 dooiers van een
ei bij en ook wat suiker. Laat deze massa afkoelen.
Rol daarvan een worst, die dan verdeeld wordt in
kleine stukjes. Keer deze in wit van ei, dan in geraspt
brood. Tenslotte worden ze in goed warm vet gefruit.
Niets is onaangenamer in een huis dan overal te
rieken wat er dien middag geëten zal worden.
Nadat men langen tijd in de keuken bezig geweest
is en gebakken, gebraden of gekookt heeft, blijven de
geuren heel dikwijls aan handen en kleeren hangen.
Dit heelemaal te vermijden is moeilijk, maar toch
kan men enkele voorzorgen nemerl.
Een huisvrouw kan bijvoorbeeld in de keuken een
groote keukènvoorschoot dragen, zoodat het kleed vol
komen gevrijwaard is. Over het haar kan ze een wit
batisten of cretonnen mutsje dragen. Nadat ze dan
gekookt heeft en ze de keuken verlaat, wascht ze han
den en gezicht. Schort en muts worden afgedaan en
deze blijven in de keuken.
Om alle geur en vlekken te verwijderen, kan ze de
handen wasschen met puimsteen. Vruchten vlekken
kunnen verwijderd worden met citroensap. Wanneer ze
spijzen bereid heeft met sterke geuren, kan ze de han
den wasschen met mosterdpoeder. Daarna wascht ze
haar handen nog eens af met zuiver water. Om de na
gels een zorgvuldig uitzicht te geven, is het goed ze in
een halven citroen te drukken.
Om de etensgeur in de keuken te houden, is het best
de deur die toegang geeft tot het middenhuis goed ge
sloten te laten. Men kan alsdan een buitendeur of
venster open houden.
Om de sterke geur van ajuin van het keukengerief
te verwijderen, kan men het behandelen met ammo
niak. Messen, pannen en ook planken worden eerst met
papier afgewreven. Dan maakt men het gerief schoon
in water met ammoniak. Op 1 liter water gebruikt men
1 lepel ammoniak.
Wanneer men geen roestvrije messen gebruikt, zal
men. na ze behandeld te hebben met ammoniak, het
staal nog eens moeten afschuren met een schuurmid
del en ze nadien met een kurk polijsten.
Om vischlucht van het keukengerief te verwijderen,
is het goed ze in aarde te steken.
Heel voorzichtig hoeft men te zijn bij het gebruik
van metalen lepels. Deze mogen nooit blijven staan in
groenten, sla cf allerhande zure gerechten, daar er
zich dan kopergroen ontwikkelt.
Ook de gootsteen en de afvoerpijp spelen een groote
rol in het verspreiden van onaangename geuren.
Deze moeten steeds zindelijk onderhouden worden.
Men kan ze nu en dan doorgieten met kokend soda
water. Dit middel ontvet en geeft ook de zekerheid
dat de buis zich niet verstopt.
Ziedaar enkele kleine voorzorgen gemakkelijk te on
derhouden en die veel bijbrengen bij de zindelijkheid
van het huis.
Waartoe dient azijn
Niet alleen in de keuken wordt azijn gebruikt. Ook
voor velerlei andere doeleinden kan azijn gebruikt
worden. Vele vlekken kan men verwijderen door het
gebruik van azijn. Roest-, wijn- en fruitvlekken zijn
heel zeker met azijn te verhelpen.
Wil men witte kant, die door het lang liggen geel
geworden is, wederom opfrisschen en helder maken,
dan kan men ze in een kom water, waarin een scheut
azijn gegoten is, dompelen en enkele uren laten trek
ken. De kant wordt door deze behandeling helder en
hagelwit.
Een echte pels, die door den regen nat is geworden
en daardoor haar frischheid en kleur verloren heeft,
kan men wederom glanzend maken. Neem een wit lap
je... Drenk het goed in den azijn en wrijf daarmede
zachtjes over de pels in de tegenovergestelde richting
van de haren. Daarna kamt men ze in de goede rich
ting uit. De haren zullen wederom glanzen. De azijn-
reuk is daarbij een goed middel tegen de motten.
Bij het wasschen van veelkleurige pull-overs ge
beurt het heel dikwijls dat de kleuren in mekaar loo-
pen. Dat kan vermeden worden door bij het week-
water, het zeepsop en ook bij het spoelwater een flin
ke scheut azijn' te gieten.
Voer helkleurige blousen kan men eveneens wat
azijn bij het spoelwater voegen. De kleuren worden
daardoor beter opgefrischt.
Allerlei.
Om spijkers in pleisters te doen houden bestaat er
een eenvoudig middel. De spijker wordt met lijm be
streken en daarna in de opening gewerkt waarin hij
niet hield.
Om schorseneeren gemakkelijker te kunnen schrob
ben, dompelt men ze gedurende een tiental minuten
in kokend water.
De werklooze loonarbeiders, die regelmatig als werk
willigen ingeschreven zijn, worden eraan herinnerd,
dat, om alle voordeelen te genieten bij de wetgeving
betreffende de verzekering tegen de geldelijke gevolgen
van ouderdom en vroegtijdigen dood (ouderdomspen
sioenen), zij ertoe gehouden zijn, voor elke maand ge
durende dewelke zij volledig werkeloos waren, een
storting van tenminste vijf frank te verrichten.
Eertijds werden, over 't algemeen, de stortingen ge
daan door het toedoen van Werkloozenkassen, die te
dien einde, van het bedrag der werkloozenvergoedin-
gen, het beloop van de stortingen afhielden; de werke-
loozenkassen bestaan echter niet meer.
Het is gewenscht, dat de stortingen zouden worden
verricht door bemiddeling der Kommissie van Open
baren Onderstand; met het oog daarop, dienen de be
trokken werkeloozen erover te waken, dat het bedrag
van hun maandelijksche stortingen worde ingehouden
op het beloop van het hun verleende steungeld. Mocht
de Kommissie van Openbaren Onderstand echter na
laten als tusschenpersoon op te treden, zal de werke-
looze zelf, op zijn stortingskaart een lijfrentzegel van
een waarde van ten minste vijf frank plakken. Be
doelde kaart zal jaarlijks voor den 2611 der maand vol
gende op de verjaringsmaand van den verzekerde, aan
de Algemeene Spaar- en Lijfrentkas dienen overge
maakt: te dien einde wordt ze aan de loketten van een
postkantoor afgegeven.
Daarenboven worden niet alleen al de werkloozen.
doch al de personen, die in den loop der maand April
of volgende maanden geboren zijn, en die nog in
het bezit zouden zijn van stortingskaarten. waarvoor
de datum van overmaking aan de Lijfrentkas is ver
vallen, doch die, ingevolge de omstandigheden, niet ten
gepasten tijde konden worden verzonden, ertoe uitge-
noodigd, zich onverwijld en op zijn laatst voor 26 Ok
tober e. k. in regel te stellen. Dit verzoek wordt ook
gericht tot de gelastigden van mutualiteitsvereenigin-
gen. (Belgapress)
De aandacht der belanghebbenden wordt er nogmaals
op gevestigd, dat het vervoer van aardappelen slechts
wordt toegelaten, indien dit gedekt is door 1) een
vervoerbewijs, afgeleverd door de Aardappelencentrale,
Hendrik Mausstraat, 37-39, te Brussel; of 2) een aan-
koopbewijs (Bezugschein) afgeleverd door een eenheid
van het Duitsche leger en den dienststempel dragend
van die eenheid. Alle andere vervoerbewijzen zijn on
geldig. (Belgapress).
De Verrekeningsdienst deelt ons hêt volgende bericht
mede De personen of rechtspersonen van Belgische
of vreemde nationaliteit, metterwoon in België gevestigd
of die er hun gewone verblijfplaats hebben, worden
dringend verzocht, indien zij schuldvorderingen of
schulden hebben ten overstaan van personen of rechts
personen die in Estland, Letland of Litauen wonen,
bij wijze van dokumentatie aan den Verrekenings
dienst. Jonkerstraat, 11, te Brussel, alle noodige inlich
tingen over te maken aangaande den aard en het be
drag dezer vorderingen of schulden (van handels-,
handels-financieelen of financieelen aard)
(Belgapress).
Bij besluit van 18 October 1940 werd door het minis
terie van landbouw en voedselvoorziening en het kom-
missariaat voor prijzen en loOnen, de maximumprijs
der Vlaamsche cichoreiwortels, aan droogovens gele
verd, vastgesteld op 13 fr. per kist van 50 kilogram.
De maximumprijs der Brabantsche cichoreiwortels
(Witloof), geleverd op de fabriek wordt op 14 frank per
100 kilogram vastgesteld.
De maximumprijs der Vlaamsche cichoreiboonen
wordt op 160 frank per 100 kilogram, op wagen of boot
vastgesteld.
De cichorei zal uitsluitend verpakt verkocht worden.
De maximumverkoopprijs van de cichorei wordt als
volgt vastgesteld
1) verkoop door den fabricant 4.30 fr. per kilo
gram geleverd bij den groothandelaar, overdrachttaks
niet inbegrepen
2) verkoop door den groothandelaar 4.80 frank ge
leverd bij den kleinhandelaar, alle taksen inbegrepen,
met uitzondering van de faktuurtaks
3) verkoop door den kleinhandelaar 5.50 frank per
kilogram.
In de bij het besluit van 7 Augustus 1940 (Staatsblad
van 8 Augustus 1940) afgebakende gebieden, is het toe
gelaten de bij vorig artikel voorziene maximumprijzen
met 10 centiem te verhoogen.
De militaire bevelhebber van het bezette gebied van
België en Noord-Frankrijk maakt het volgende bekend:
Enkele soldaten van het Engelse.-e leger hebben zich
tot hiertoe kunnen onttrekken aan de krijgsgevangen
schap en bevinden zich nog in riet land. Zij hebben
meestal burgerlijke kleeding aangetrokken en zich in
't bezit v tten te stellen van B'- glsehe en Fransche
identiteitspapieren. Zij brengen onrust en wanorde te
weeg onder de bevolking.
Al wie aan een Engelsch soldaat onderdak, huisves
ting of verpleging verleent, moet dit onmiddellijk mel
den aan de dichtstbijzijnde Ortskommandantur. Dit
zelfde geldt voor alle in België en Noord-Frankrijk
wonende burgers van Engelsche nationaliteit van 16
tot 60 jaar van beide geslachten.
Als Engelsche burgers worden aanzien niet alleen
onderhoorigen van 't Engelsche moederland, maar ook
de onderhoorigen van de Dominions, van een protec
toraat of van eene kolonie.
Wie onmiddellijk gevolg geeft aan deze verplichte
aanmelding zal niet gestraft worden. Wie er niet aan
voldoet vóór 31 October 1940 wordt met den dcod ge
straft zooals bij onderstaande verordening is bepaald.
VERORDENING
van 16 Oktober 1940, houdende verplichting tot aan
gifte van het verblijf van Engelsche onderdanen in
België en Noord-Frankrijk
1) Wie in zijn woning of in zijn huis Engelsche on
derdanen herbergt, deze bij zich verpleegt of hen bij
zich anderszins huisvesting of onderdak verleent, moet
daarvan ten laatste op 31 Oktober 1940 bij de dichtst-
bij gelegen Ortskommandantur aangifte doen, onder
vermelding van hün naam en van den duur der ver
leende huisvesting.
2) Voortaan, moet ook degene, op wien overeen
komstig Par. 1 van deze verordening de verplichting
tot aangifte berust, van iedere plaats- of woningveran
dering van een Engelschen onderdaan, binnen 24 uur
bij de Ortskommandantur aangifte doen.
3) In den zin van deze verordening, dienen niet al
leen de onderdanen van het Engelsch moederland als
Engelsche onderdanen te worden beschouwd, doch ook
die van een aan het Britsch staatsverband onderhoorig
dominion, van een protektoraat of van een kolonie.
De verplichte aangifte heeft niet alleen betrekking
op soldaten van het Engelsch leger, doch eveneens op
burgerspersonen (mannen en vrouwen) van 16 tot
60 jaar.
4) Wie verzuimt de voorgeschreven aangifte te doen,
wordt met de doodstraf gestraft.
In minder ernstige gevallen of in geval van over
treding wegens onachtzaamheid van de verplichting
tot aangifte kan dwangarbeid of een gevangenisstraf
worden uitgesproken.
5) Voor zoover Par. 2 van de verordening van 2
September 1940, betreffende de bescherming tegen da
den van sabotage (Verordeningsblad van den Militairen
Bevelhebber, 14e Uitgave, nr 4) een andere bepaling
bevat, treedt zij buiten werking.
(op 100 meters van de Groote Markt Albert I)
SPREEKUREN Dinsdag, Donderdag
en Zaterdag van 8 tot 11 uren
Raadplegingen voor alle zaken Briefwisseling
Schatting en opmaken van oorlogsschaden
Huren en verhuren Aankoop en verkoop, enz.