Edg. MISSIAEN Voor de Keuken Eenvoudig Menu. Enkele gerechten. Over de keukengeur in huis. Nuttige wenken. De ouderdomspensioenen voor werklooze loonarbeiders Het vervoer van aardappelen Mededeeling van den Verrekeningsdienst De maximumprijs van Cichorei Verplichte aangifte van alle Engelsche onderdanen die zich nog in ons land bevinden ZAKENKABINET Oude Hout marktstraat, 6, Yper ZondagKop bouillon, biefstuk, andijvie, aardap pelen, vruchtentaart. MaandagKlapstuk, aardappelen, raapjes, abriko- zenvla. Dinsdag Tomatensoep, boonengehakt, lamscotelet- ten.a a rd a ppelen Woensdag: Runderlapjes, roode kool. aardappelen. Donderdag: Groentensoep. groene kool, varkenslapjes, aardappelen. Vrijdag: Roereieren, savoyekcol. aardappelen, rijst taart. Zaterdag: Gebakken spek. capucijners. gedroogde appeltjes, citroenpudding. Schorseneeren au gratin. Benoodigheden 3/4 kg. schorseneeren, 4 dl. melk, 1 dl. room, 40 gr. boter, 40 gram bloem, 60 gr. geraspte kaas, wat nootmuskaat, wat zout en peper. Bereiding De schorseneeren worden geschrapt en in stukjes gesneden van 6 tot 8 cm. Na ze geschrapt te hebben, is het goed ieder stukje in gekookt water te leggen om ze schoon wit te houden. Men kan ook een scheutje melk in het water doen. Zet ze op in ruim ko kend water, waarin een weinig melk en wat zout. en laat ze gaar worden. Laat ze uitlekken op een vergiet. Verwarm roerende de boter met de bloem tot een effen mengsel. Giet er stilletjes melk bij. Laat nu de saus even doorkoken tot ze gebonden is, roer er de geraspte kaas dooreen en maak de saus op smaak met peper, zout en muskaat. Indische haringfilets. Benoodigheden: 3 gezouten haringen. 1 ajuin, 1 eetlepel kerrie. 3 eetlepels slaolie, 1 afgestreken eetlepel tomatenpuree. 2 J dl. azijn, takje thjjm, klein laurierblaadje. Bereiding De haringen legt men gedurende 24 uur in ruim water te weeken. Het water wordt enkele ma len ververscht. Smoor de fijngesnipperde ajuin met de kerrie en de tomatenpuree in olie gaar. Laat echter niet bruin worden. De kruiden en de azijn worden bij gevoegd en laat alles te zamen nog een paar minuten doorkoken. De haringen worden ontdaan van hun velletje en de filets afgetrokken. Giet er het bekoelde sausje bovenop en laat de ha ringfilets nog enkele uren in dat sausje. Schik vervol gens de filets op een schaaltje en druppel wat citroen sap erover. Strooi er tenslotte nog wat fijngesnipperde peterselie op. Appelmarmelade. De appels worden gewasschen. Daarna in stukken gesneden en met water en een stokje kaneel op het vuur gezet. In plaats van kaneel kan men ook een citroenschil gebruiken. Laat' ze malsch keken. Steek ze door een teems en laat nu de bekomen massa met 2 kgr. suiker op 1 kgr. appelmoes koken. Laat ze goed doorkoken, totdat de marmelade stijf is. Schep ze nu in de glazen. Gedroogde appelen. De appelen worden geschild, in stukken of schijven gesneden en het klokhuis ver wijderd. Leg ze op roostertjes en laat ze boven op het vuur of in een zachten oven drogen. Draai van tijd tot tijd om. lederen dag zet men ze tien minuten in de buitenlucht en dan terug te drogen, totdat alle vocht verdampt is. Appelgelei. Voor appelgelei kan men onrijpe en afgevallen appelen gebruiken. De appelen worden ge wasschen en in stukjes gesneden. De wormsteken en vuile plekken worden verwijderd. Giet zooveel water op. totdat ze er in baden en laat ze gaar koken. Het sap wordt alsdan gefiltreerd. Men kan dat doen door de massa op een fijnen keukenhanddoek te laten uit lekken zonder de appelen te persen. Bij het verkregen sap voegt men 2 kgr. suiker per 3 liter sap en laat koken op een flink vuur. tot de gelei opstijft. Vul de glazen en dek ze als de gelei verkoeld is. Kastanjepuree. De gepelde kastanjes in een pan bedekken met'melk. een snuifje zout en een stuk va nille. Laat koken tot de kastanjes met den vinger kun nen vermorzeld worden. Laat ze uitlekken en steek ze door een teems. Bij de puree wordt een stuk boter, een weinig suiker en melk gemengd, zoodat een' lichte puree bekomen wordt. Om er croquetten van te maken, voegen we geen melk. maar enkel een stuk boter en 2 dooiers van een ei bij en ook wat suiker. Laat deze massa afkoelen. Rol daarvan een worst, die dan verdeeld wordt in kleine stukjes. Keer deze in wit van ei, dan in geraspt brood. Tenslotte worden ze in goed warm vet gefruit. Niets is onaangenamer in een huis dan overal te rieken wat er dien middag geëten zal worden. Nadat men langen tijd in de keuken bezig geweest is en gebakken, gebraden of gekookt heeft, blijven de geuren heel dikwijls aan handen en kleeren hangen. Dit heelemaal te vermijden is moeilijk, maar toch kan men enkele voorzorgen nemerl. Een huisvrouw kan bijvoorbeeld in de keuken een groote keukènvoorschoot dragen, zoodat het kleed vol komen gevrijwaard is. Over het haar kan ze een wit batisten of cretonnen mutsje dragen. Nadat ze dan gekookt heeft en ze de keuken verlaat, wascht ze han den en gezicht. Schort en muts worden afgedaan en deze blijven in de keuken. Om alle geur en vlekken te verwijderen, kan ze de handen wasschen met puimsteen. Vruchten vlekken kunnen verwijderd worden met citroensap. Wanneer ze spijzen bereid heeft met sterke geuren, kan ze de han den wasschen met mosterdpoeder. Daarna wascht ze haar handen nog eens af met zuiver water. Om de na gels een zorgvuldig uitzicht te geven, is het goed ze in een halven citroen te drukken. Om de etensgeur in de keuken te houden, is het best de deur die toegang geeft tot het middenhuis goed ge sloten te laten. Men kan alsdan een buitendeur of venster open houden. Om de sterke geur van ajuin van het keukengerief te verwijderen, kan men het behandelen met ammo niak. Messen, pannen en ook planken worden eerst met papier afgewreven. Dan maakt men het gerief schoon in water met ammoniak. Op 1 liter water gebruikt men 1 lepel ammoniak. Wanneer men geen roestvrije messen gebruikt, zal men. na ze behandeld te hebben met ammoniak, het staal nog eens moeten afschuren met een schuurmid del en ze nadien met een kurk polijsten. Om vischlucht van het keukengerief te verwijderen, is het goed ze in aarde te steken. Heel voorzichtig hoeft men te zijn bij het gebruik van metalen lepels. Deze mogen nooit blijven staan in groenten, sla cf allerhande zure gerechten, daar er zich dan kopergroen ontwikkelt. Ook de gootsteen en de afvoerpijp spelen een groote rol in het verspreiden van onaangename geuren. Deze moeten steeds zindelijk onderhouden worden. Men kan ze nu en dan doorgieten met kokend soda water. Dit middel ontvet en geeft ook de zekerheid dat de buis zich niet verstopt. Ziedaar enkele kleine voorzorgen gemakkelijk te on derhouden en die veel bijbrengen bij de zindelijkheid van het huis. Waartoe dient azijn Niet alleen in de keuken wordt azijn gebruikt. Ook voor velerlei andere doeleinden kan azijn gebruikt worden. Vele vlekken kan men verwijderen door het gebruik van azijn. Roest-, wijn- en fruitvlekken zijn heel zeker met azijn te verhelpen. Wil men witte kant, die door het lang liggen geel geworden is, wederom opfrisschen en helder maken, dan kan men ze in een kom water, waarin een scheut azijn gegoten is, dompelen en enkele uren laten trek ken. De kant wordt door deze behandeling helder en hagelwit. Een echte pels, die door den regen nat is geworden en daardoor haar frischheid en kleur verloren heeft, kan men wederom glanzend maken. Neem een wit lap je... Drenk het goed in den azijn en wrijf daarmede zachtjes over de pels in de tegenovergestelde richting van de haren. Daarna kamt men ze in de goede rich ting uit. De haren zullen wederom glanzen. De azijn- reuk is daarbij een goed middel tegen de motten. Bij het wasschen van veelkleurige pull-overs ge beurt het heel dikwijls dat de kleuren in mekaar loo- pen. Dat kan vermeden worden door bij het week- water, het zeepsop en ook bij het spoelwater een flin ke scheut azijn' te gieten. Voer helkleurige blousen kan men eveneens wat azijn bij het spoelwater voegen. De kleuren worden daardoor beter opgefrischt. Allerlei. Om spijkers in pleisters te doen houden bestaat er een eenvoudig middel. De spijker wordt met lijm be streken en daarna in de opening gewerkt waarin hij niet hield. Om schorseneeren gemakkelijker te kunnen schrob ben, dompelt men ze gedurende een tiental minuten in kokend water. De werklooze loonarbeiders, die regelmatig als werk willigen ingeschreven zijn, worden eraan herinnerd, dat, om alle voordeelen te genieten bij de wetgeving betreffende de verzekering tegen de geldelijke gevolgen van ouderdom en vroegtijdigen dood (ouderdomspen sioenen), zij ertoe gehouden zijn, voor elke maand ge durende dewelke zij volledig werkeloos waren, een storting van tenminste vijf frank te verrichten. Eertijds werden, over 't algemeen, de stortingen ge daan door het toedoen van Werkloozenkassen, die te dien einde, van het bedrag der werkloozenvergoedin- gen, het beloop van de stortingen afhielden; de werke- loozenkassen bestaan echter niet meer. Het is gewenscht, dat de stortingen zouden worden verricht door bemiddeling der Kommissie van Open baren Onderstand; met het oog daarop, dienen de be trokken werkeloozen erover te waken, dat het bedrag van hun maandelijksche stortingen worde ingehouden op het beloop van het hun verleende steungeld. Mocht de Kommissie van Openbaren Onderstand echter na laten als tusschenpersoon op te treden, zal de werke- looze zelf, op zijn stortingskaart een lijfrentzegel van een waarde van ten minste vijf frank plakken. Be doelde kaart zal jaarlijks voor den 2611 der maand vol gende op de verjaringsmaand van den verzekerde, aan de Algemeene Spaar- en Lijfrentkas dienen overge maakt: te dien einde wordt ze aan de loketten van een postkantoor afgegeven. Daarenboven worden niet alleen al de werkloozen. doch al de personen, die in den loop der maand April of volgende maanden geboren zijn, en die nog in het bezit zouden zijn van stortingskaarten. waarvoor de datum van overmaking aan de Lijfrentkas is ver vallen, doch die, ingevolge de omstandigheden, niet ten gepasten tijde konden worden verzonden, ertoe uitge- noodigd, zich onverwijld en op zijn laatst voor 26 Ok tober e. k. in regel te stellen. Dit verzoek wordt ook gericht tot de gelastigden van mutualiteitsvereenigin- gen. (Belgapress) De aandacht der belanghebbenden wordt er nogmaals op gevestigd, dat het vervoer van aardappelen slechts wordt toegelaten, indien dit gedekt is door 1) een vervoerbewijs, afgeleverd door de Aardappelencentrale, Hendrik Mausstraat, 37-39, te Brussel; of 2) een aan- koopbewijs (Bezugschein) afgeleverd door een eenheid van het Duitsche leger en den dienststempel dragend van die eenheid. Alle andere vervoerbewijzen zijn on geldig. (Belgapress). De Verrekeningsdienst deelt ons hêt volgende bericht mede De personen of rechtspersonen van Belgische of vreemde nationaliteit, metterwoon in België gevestigd of die er hun gewone verblijfplaats hebben, worden dringend verzocht, indien zij schuldvorderingen of schulden hebben ten overstaan van personen of rechts personen die in Estland, Letland of Litauen wonen, bij wijze van dokumentatie aan den Verrekenings dienst. Jonkerstraat, 11, te Brussel, alle noodige inlich tingen over te maken aangaande den aard en het be drag dezer vorderingen of schulden (van handels-, handels-financieelen of financieelen aard) (Belgapress). Bij besluit van 18 October 1940 werd door het minis terie van landbouw en voedselvoorziening en het kom- missariaat voor prijzen en loOnen, de maximumprijs der Vlaamsche cichoreiwortels, aan droogovens gele verd, vastgesteld op 13 fr. per kist van 50 kilogram. De maximumprijs der Brabantsche cichoreiwortels (Witloof), geleverd op de fabriek wordt op 14 frank per 100 kilogram vastgesteld. De maximumprijs der Vlaamsche cichoreiboonen wordt op 160 frank per 100 kilogram, op wagen of boot vastgesteld. De cichorei zal uitsluitend verpakt verkocht worden. De maximumverkoopprijs van de cichorei wordt als volgt vastgesteld 1) verkoop door den fabricant 4.30 fr. per kilo gram geleverd bij den groothandelaar, overdrachttaks niet inbegrepen 2) verkoop door den groothandelaar 4.80 frank ge leverd bij den kleinhandelaar, alle taksen inbegrepen, met uitzondering van de faktuurtaks 3) verkoop door den kleinhandelaar 5.50 frank per kilogram. In de bij het besluit van 7 Augustus 1940 (Staatsblad van 8 Augustus 1940) afgebakende gebieden, is het toe gelaten de bij vorig artikel voorziene maximumprijzen met 10 centiem te verhoogen. De militaire bevelhebber van het bezette gebied van België en Noord-Frankrijk maakt het volgende bekend: Enkele soldaten van het Engelse.-e leger hebben zich tot hiertoe kunnen onttrekken aan de krijgsgevangen schap en bevinden zich nog in riet land. Zij hebben meestal burgerlijke kleeding aangetrokken en zich in 't bezit v tten te stellen van B'- glsehe en Fransche identiteitspapieren. Zij brengen onrust en wanorde te weeg onder de bevolking. Al wie aan een Engelsch soldaat onderdak, huisves ting of verpleging verleent, moet dit onmiddellijk mel den aan de dichtstbijzijnde Ortskommandantur. Dit zelfde geldt voor alle in België en Noord-Frankrijk wonende burgers van Engelsche nationaliteit van 16 tot 60 jaar van beide geslachten. Als Engelsche burgers worden aanzien niet alleen onderhoorigen van 't Engelsche moederland, maar ook de onderhoorigen van de Dominions, van een protec toraat of van eene kolonie. Wie onmiddellijk gevolg geeft aan deze verplichte aanmelding zal niet gestraft worden. Wie er niet aan voldoet vóór 31 October 1940 wordt met den dcod ge straft zooals bij onderstaande verordening is bepaald. VERORDENING van 16 Oktober 1940, houdende verplichting tot aan gifte van het verblijf van Engelsche onderdanen in België en Noord-Frankrijk 1) Wie in zijn woning of in zijn huis Engelsche on derdanen herbergt, deze bij zich verpleegt of hen bij zich anderszins huisvesting of onderdak verleent, moet daarvan ten laatste op 31 Oktober 1940 bij de dichtst- bij gelegen Ortskommandantur aangifte doen, onder vermelding van hün naam en van den duur der ver leende huisvesting. 2) Voortaan, moet ook degene, op wien overeen komstig Par. 1 van deze verordening de verplichting tot aangifte berust, van iedere plaats- of woningveran dering van een Engelschen onderdaan, binnen 24 uur bij de Ortskommandantur aangifte doen. 3) In den zin van deze verordening, dienen niet al leen de onderdanen van het Engelsch moederland als Engelsche onderdanen te worden beschouwd, doch ook die van een aan het Britsch staatsverband onderhoorig dominion, van een protektoraat of van een kolonie. De verplichte aangifte heeft niet alleen betrekking op soldaten van het Engelsch leger, doch eveneens op burgerspersonen (mannen en vrouwen) van 16 tot 60 jaar. 4) Wie verzuimt de voorgeschreven aangifte te doen, wordt met de doodstraf gestraft. In minder ernstige gevallen of in geval van over treding wegens onachtzaamheid van de verplichting tot aangifte kan dwangarbeid of een gevangenisstraf worden uitgesproken. 5) Voor zoover Par. 2 van de verordening van 2 September 1940, betreffende de bescherming tegen da den van sabotage (Verordeningsblad van den Militairen Bevelhebber, 14e Uitgave, nr 4) een andere bepaling bevat, treedt zij buiten werking. (op 100 meters van de Groote Markt Albert I) SPREEKUREN Dinsdag, Donderdag en Zaterdag van 8 tot 11 uren Raadplegingen voor alle zaken Briefwisseling Schatting en opmaken van oorlogsschaden Huren en verhuren Aankoop en verkoop, enz.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 2