De Kortrijksche
Onderlinge»
KALORINE
Bespaart
KOLEN
Firma C. A. JANS
20 °/0
11
Besluit betreffende accijnzen
Voor de keuken
Wat eten we deze week
Enkele gerechten.
Oprechtheid bij de kinderen.
Enkele snipperingen.
ALLE UURWERKEN
TAFELCERIEVEN
JUWEELTIES,
GESCHENKARTIKELEN in alle metalen
Kunt U voordeelig koopen aan de
HET YPERSCHE 24 -1 -1941
In het Staatsblad van 19 Januari is een besluit ver
schenen betreffende accijnzen en douanen.
Het aantal opdeciemen op het beloop van het accijns-
recht op de vervaardiging van bier wordt op vijftig (50)
gebracht.
Met wijziging in prtikel 3; 8 1, van het koninklijk be
sluit van 16 December 1935 (art. 3, 1, 1® lid, van de
ordening der wetsbepalingen betreffende het fiscaal re-
-gime van bier), is elke overmaat boven de opbrengst
(25 liter wort van één graad dichtheid bij de tem
peratuur van 17.5 graden Celsius), bepaald bij artikel 1.
2, van voormeld koninklijk besluit van 16 December
1935 (art. 1, 3, van de ordening), strafbaar indien zij
één en een kwart liter te boven gaat.
Het accijnsrecht op natuurlijk of kunstmatig mine
raal water, op vergast of gesteriliseerd water, alsmede
op schuimende of gashoudende limonade, wordt op 72
centiem per liter gebracht.
Zonder afbreuk te doen aan de wet van 24 Novem
ber 1937, worden de accijnsrechten op suiker en op
raffinadestroop, hier te lande vervaardigd en bestemd
voor binnenlandsch verbruik, onderscheidenlijk op 200.
en op 100 frank per 100 kilogram gebracht.
Het accijnsrecht op de vervaardiging van druiven-
suiker, door middel van zetmeel, van graan of van an
dere gelijkaardige stoffen, wordt gebracht op 4 frank
per hectoliter versuikerd en ontzuurd doch niet gefil
treerd sap van één graad dichtheid, bij de temperatuur
van 17,5 graden Celsius.
2. le lid, van artikel 6 der wet van 13 Juli 1930, be
treffende saccharine, wordt gewijzigd als volgt 2.
Van het bij 1 uitgevaardigd verbod mag afgeweken
worden wanneer het gaat om saccharine of om gelijk
aardige producten bestemd tot geneeskundige doelein
den of tot vervaardiging of tot bereiden van bier.
Overgangsbepalingen.
Bier, afgewerkt of niet, dat zich den 20 Januari 1941
op om 't even welke plaats of in loop van vervoer be
vindt, is belastbaar, in de mate dat de hoeveelheid
2,000 liter te boven gaat. met een verbruikstaxe be
rekend als volgt
Bier met een dichtheid
Per Hectol.
(feitelijk
volume)
vóór de gisting
Van hoogstens 1° fr. 30
Van meer dan 1" tot en met 2"fr. 60
Van meer dan 2" tot en met 3"fr. 100
Van meer dan 3° fr. 140
Ruwe suiker, kristalsuiker, allerhande geraffineerde
suiker vloeibare suiker inbegrepen invertsuiker
kunsthoning inbegrepen en druivensuiker, welke
zich den 20 Januari 1941 op om 't even welke plaats
of in loop van vervoer onder verbruiksregime bevin
den, zijn belastbaar, in de mate dat de hoeveelheid
500 kilogram overtreft voor elk van de categorieën a),
b) en c) hierna, met een verbruikstaxe te berekenen
als volgt
a) Ruwe suiker, kristalsuiker en geraffineerde sui
ker, in drogen of vasten staatper 100 kilogram (fei
telijk netto-gewicht) fr. 50
b) Invertsuiker en vloeibare suiker, per 100
kilogram droog extract fr. 50
c) Druivensuiker. per 100 kilogram droog
extract fr. 38
Een aanvullend accijnsrecht van 36 centiem per liter
is verschuldigd
a) Op natuurlijk of kunstmatig mineraal water,
-op vergast of gesteriliseerd water en op gashoudende
of schuimende limonade welke zich, den 20 Januari
1941. in reeds van fiscale bandjes of capsules voorziene
recipiënten bevinden, hetzij in de inrichtingen van fa
brikanten. handelaars of slijters, hetzij in loop van
vervoer. Het aanvullend recht is evenwel slechts op-
vorderbaar in de mate dat de hoeveelheid 1,000 liter te
boven gaat. Voor het bepalen van de belastbare hoe
veelheid producten, wordt de inhoud van eiken reci
piënt op den naasthoogeren kwart liter afgerond, in
dien hij een breuk van kwart liter behelst.
b) Op de fiscale bandjes en capsules welke zich, den
20 Januari 1941, in ongebruikten staat bevinden in de
inrichtingen van fabrikanten of van importeurs der
onder littera a) voorziene producten
c) Op de fiscale bandjes geleverd of de fiscale cap
sules besteld vóór 20 Januari 1941, doch slechts met
ingang van dien datum ter bestemming aangekomen.
De voorziene belastingen zijn verschuldigd, volgens
het geval, door den houder van de koopwaar of door
den houder van de fiscale bandjes cf capsules. Even
wel, voor de partijen welke onderweg zijn, zijn ze ver
schuldigd in hoofde van den geadresseerde.
Verder zijn in het Staatsblad nog verschenen een
besluit betreffende de heffing van den bieraccijns en
een uittreksel uit een instructie van den secretaris
generaal van het Ministerie van Financiën, de dato 17
Januari 1941, betreffende het fiscaal regime van som
mige koopwaren (bier, mineraal water, suiker en drui
vensuiker).
Weet gij
dat de Naamlooze Verzekeringsmaatschappij
reeds aan hare verzekerden eene teruggave ge-
-daan heeft van meer dan 2.500.000 frs onder vorm
van vrijwillige korting op de premiën.
Dat zij U desniettegenstaande de voordeeligste
tarieven en klare uitgebreide polisvoorwaarden
verleent, en U eene spoedige en zeer billijke op
lossing bij ieder rampgeval verzekert.
Waarom dus nog langer verzekeringen afslui
ten aan allerlei vreemde Maatschappijen
Kapitaal en Reserven Meer dan 16.000.000 frs.
Maatschappelijke Zetel
KORTRIJK, Lekkerbeetstraat H. R. K. 952.
Bijkantoren
IEPER OOSTENDE BRUGGE.
De Maatschappij stelt belang in elke ernstige
aanvraag voor agentschap.
Zondag Erwtensoep, rosbief, witloof, aardappelen,
fruittaart.
MaandagKoud vleesch, korensla, aardappelen.
DinsdagSchapenragout, raapjes, aardappelen,
rijstebrij.
Woensdag Boonensoep, worstjes, gestoofde appelen,
aardappelen.
Donderdag Carbonaden. rapen, aardappelen, appels in
den oven.
Vrijdag: Matrozenei. gestoofde prei. aardappelen.
Zaterdag: Kop bouillon, kieken, erwtjes, aardappelen.
Bouillon met groenten Benoodigheden 1/2 kgr.
rundvleesch, (platte rib), een stukje lever. 1 selderij.
1 prei. 1 of 2 wortels, 1/2 laurierblad, 1 ajuin. 50 gr.
margarine.
Bereiding Zet het vleesch op het vuur in koud wa
ter en voeg er de lever bij. Laat zachtjes koken tctdat
er zich schuim aan de oppervlakte bevindt. Neem als
dan het schuim af. Zet dan de bouillon langs den kant
van het vuur. Maak de groenten schoon en snijd ze in
stukjes. Laat den ajuin in wat vet of margarine brui
nen. Voeg dat alles bij de bouillon en laaf nog gedu
rende 1 i uur koken. Voor het opdienen doet men een
klein klontje margarine in de soepkom en men giet er
de bouillon bovenop.
Geroosterde biefstuk. Verwarm een roester en leg
er het biefstuk op, dat men eerst in gesmolten marga
rine heeft gedraaid. Doe er peper en zout op. Laat
langs beide zijden goed roosteren op een rood vuur.
Dien op, op een verwarmden schotel.
M. V. G. Y.
Te koop in DE STER
VANDEN PEEREBOOMPLAATS.
(2355)
Jeugdselderij. Benoodigheden 4 witte selderijen.
75 gr. solo, 1 tas bouillon of water, sap van 1/2 citroen.
1 lepeltje vleeschextract, een glas madeira.
BereidingKuisch de selderijen en snijd ze in stuk
jes van 5 tot 6 cm. Leg ze in water met wat azijn. Spoel
ze goed en laat ze afdruipen. In een kastrol laat men
50 gram margarine smelten en men legt er de stukjes
selderij in. Overgiet ze met een tas bouillon en doe er
het sap van een halven citroen bij. Laat zachtjes sto
ven. Laat de rest van de margarine bruinen en voeg
er een lepeltje bloem bij. Roer goed en voeg er nog de
jeugd van de selderij bij, alsook 1 lepeltje vleeschex
tract en de madeira.
Schik de selderij op een schotel en giet er de saus
over.
Schapenbout. Ontdoe den bout van al zijne zenuw-
deelen door het vel zoo dicht mogelijk af te villen. Ver
kort zoo dicht mogelijk het been. Laat 50 gr. margarine
in een langwerpige kom bruinen. Leg den bout er in
en bestrooi met peper en zout. Zet hem in een war
men oven en laat goed braden. Overgiet dikwijls. Laat
gedurende ongeveer 1 uur braden. Wanneer de bout
goed gebraden is, snijd men hem in sneden.
Havermoutmacarons. Benoodigheden 150 gram
havermout, 1 ei. 6 eetlepels water, 150 gr. suiker. Het
sap van 1/2 citroen, 2 geraspte amandelen.
.Bereiding Vermeng den eierdooier met het water
en het citroensap. Voeg er de geraspte citroenschil en
de amandelen bij. Daarna worden de suiker en de ha
vermout en ten slotte het geklopte eiwit met een wei
nig zout er bijgevoegd. Leg op een ingevet bakblik een
lepel van het mengsel en spreid het met een mes uit.
Bak in een matig warmen oven lichtbruin.
Witloof met worstjes. Neem hiervoor schoon en
dik witloof. Doe er de buitenste bladeren af. Neem
hierbij 1/2 kgr. worst, dunne en niet te vette. Snijd ze
in stukken op de lengte van de witloofkroppen. Doe het
middenste uit de kroppen en steek er een worstje in
de plaats. Bind het witloof met een draadje toe en leg
het dan in een goed geboterden aarden schotel. Op den
bodem legt ge de bladeren die ge van het witloof ge
daan hebt, en bovenop de gebonden witloofstekken. Doe
er peper en zout op en een weinig water. Laat stoven
met een deksel op den kant van het vuur. Na een half
uurtje koken, haalt men er het witloof uit en ontdoet
men het van de draden. Bind de saus met wat aard-
appelbloem en giet ze op het witloof.
Vla, Benoodigheden 300 gr. meel, 300 gr. door-
gedane aardappelen, 100 gr. suiker. 25 gr. margarine,
25 gr. gist, een weinig kaneel. Laat alles te zamen tot
een brij mengen. Laat vervolgens gisten. Vormt er
kleine saucijsjes van. Laat een tweede maal opkomen.
Laat in den oven bruinen.
Iemand die gewoon is van met kinders om te gaan,
moet bekennen dat de kinders geen neiging tot liegen
hebben. Integendeel, ze willen alles graag vertellen en
zoo juist mogelijk. Dat ligt echter aan den luisteraar.
Toont hij geen belangstelling voor het kinderlijk ver
haal, toch wil het kind aanhoord worden en zal het
overdrijven.
De leugen echter is wel een bedorven vrucht van een
slechte of een onhandige opvoeding.
Wanneer liegt het kind Meestal om zijn schuld te
verbergen of om zijn straf te ontgaan. De opvoeder
moet trachten na te gaan waarvoor het kind liegt.
Soms liegt het ook uit vrees of uit overdreven eigen
liefde. Ook nog omdat we het er nog niet toe gebracht
hebben zijn vertrouwen te winnen. Heel dikwijls is
het de omgeving en de omgevende personen die grooten
invloed hebben op het kind. Een dienstbode die gedurig
bedreigt, een-overdreven zenuwachtige moeder of een
zuster die te veel baas wil spelen.
Van het begin af moeten we trachten het vertrouwen
van het kind te winnen. We moeten ons toegeeflijk
tconen. Trachten we het kind te straffen volgens de
fout die het bedreven heeft, en toonen we goed het be
dreven kwaad. Het kind moet begrijpen waarom het
gestraft wordt. Het zal dan wel zonder mopperen de
gegeven straf aanvaarden, want ook bij het kind is er
reeds een rechtvaardigheidsgevoel. Een oprechte be
kentenis moet den opvoeder tot een meerdere inschik
kelijkheid bewegen. Een bekentenis na lang aandrin
gen moet echter met veel tact behandeld worden. De be
kentenis gaat wel gepaard met een groote inspanning.
Bepaalde onoprechtheden moeten daarentegen streng
gestraft worden.
Vooraleer een straf tce te passen, moeten we wel
nagaan of het werkelijk een fout was met kwade be
doelingen ofwel een fout uit onbedachtzaamheid. Bij
het breken van een vaas, een glas enz., worden de kin
ders heel dikwijls erg gestraft. Dit is mis. Een kind
mag niet gestraft worden om een verkeerde beweging
onder het spelen. Het is dan voldoende het kind voor
zichtigheid aan te raden. Het is vooral verkeerd het
kind oprechtheid af te dwingen door zelf te liegen,
b.v. 't Is heel zeker gij geweest, "k heb het gezien
Het is beter te wachten en het kind tot vertrouwen te
brengen.
Een andere vorm van liegen komt voor bij kinderen
die een groote verbeelding hebben. Ze fantaseeren heele
verhalen die wel een schijn van waarheid hebben. In
dit geval is het misplaatst het kind te straffen. Inte
gendeel kunnen we het kind aanwakkeren te fantasee
ren, doch we leeren het te doen inzien wat waarheid
en wat verbeelding is. Misschien groeit er een dichter
of een schrijver uit.
De groote oorzaak van liegen kan ook wel liggen
aan de ouders en opvoeders, die zelf onoprecht zijn
tegenover het kind. Nooit mag men onwaarheden aan
het kind vertellen. Geen beloften zonder ze uit te voe
ren. Vraagt het kind iets dat niet kan uitgevoerd wor-
worden, praat het hem uit het hocfd en tracht het niet
gerust te stellen met beloften, die nadien niet nage
leefd worden.
Moet men om den eenen o_f anderen reden iets ver
bergen voor een ander in het bijzijn van de kinderen,
tracht aan de kinderen te deen begrijpen, dat men
zooiets doet om onze medemenschen geen leed aan te
doen. Tracht vooral het vertrouwen van het kind te
winnen en ge zult veel gewonnen hebben.
Om bezems te bergen kan men een plankje spijkeren
tegen den wand van de kast, zoodat de stelen er in ko
men te staan, terwijl de borstel op den grond rust.
Om bloemen of vruchten te verzenden, doet men best
cellophanepapier te koopen of een soortgelijk water
dicht papier. Vindt ge het te broos, dan kan men twee
vellen aan mekaar bestrijken met een warmen bout.
Behang daarmede de binnenwanden van de docs of
kist.
De stop van een glazen karaf kan er niet meer uit.
Leg dan een doekje, in kokend water gedompeld, om
den hals van de flesch en wrijf lichtjes.
Om bloemen, zonder ze in water te zetten, te bewaren,
om ze op te sturen kan men de stengels in inkepingen
van rauwe aardappelen steken.
Om vet-, saus- of botervlekken te verwijderen kan
men zout strooien op de plaats van het onheil. Alles
zal opgeslurpt zijn.
Om glazen en kristalwerk glanzend te maken, wascht
men ze nu en dan in azijn niet zout en spoelt ze met
helder water.
Om het verbranden van handen te voorkomen bij het
opnemen van een deksel, schuift men een kurk onder
het handvat en licht het deksel dan op met een vinger
aan elk eind van de kurk. Stelen van pannen of koffie
potten kunnen we met touwen bekleeden. Wind deze
stevig dicht naast mekaar. Het is een gemakkelijk mid
del, dat nu en dan vernieuwd kan worden.
in GERO - ZILMETA, gansch vlek vrij wit
metaal.
Herverzilvering, vergulding, platineering
en chromeering.
Surmont de Volsberghestraat, 24 IEPER
H. R. leper: 386 Postcheck. 155.95
Hervorming en inkoop van alle oude gou
den juweelen aan hoogste prijzen.
Herstellingen worden nauwkeurig gedaan.