KALORINE Bespaart 20 °/0 KOLEN De Kortrijksche Onderlinge» Uitbreiding van de bevoegdheid der Landbouwcorporatie Ranfsoeneering van volle melk Benuftiging van den oogst in Peulvruchten De handel in Peulvruchtenzaad Rsglementeering van Dierenhaar Voor de keuken Wat eten we deze week Enkele gerechten. Hoe wasschen we kousen. II Enkele snipperingen. Het Staatsblad kondigt af Artikel 1. De- bevoegdheden verleend aan de Alge- mecne Granen-, Zaden- en Veevoedersassociatie (A. G. G. A.>, namelijk bij de besluiten 1° van 18 September 1940, betreffende den verkoop van voedergranen en peulvruchten en betreffende den verkoop en de fabricage van producten bestemd voor de voeding der dieren 2® van 21 October 1940, betreffende de benuttiging van den oogst in peulvruchten, en van 28 October 1940, houdende vaststelling van de prijzen der peulvruchten 3° van 11 November 1940 betreffende de benuttiging van den haveroogst worden overgedragen aan de Nationale Landbouw- en Voedirgscorporatie, hoofdgroepeering «Graangewassen er, Veevoeders Er wordt ter herinnering gebracht dat enkel recht hebben op rantsoeneeringszegels voor volle melk 1) De toekomstige moeders, vanaf de 4® maand der zwangerschap, alsook de moeders die hunkinderen zelf voeden (rantsoen 24 liter per maand). 2) De kinderen onder de 3 jaar24 liter per maand van 3 tot 6 jaar1G liter per maand van 6 tot 14 jaar S liter per maand. 3) De teringlijders 4) De personen, die den leeftijd van 70 jaar hebben overschreden (8 liter per maand). Het Besluit van 21 October 1.1., betreffende de benut tiging van den oogst in peulvruchten, werd als volgt gewijzigd De voorafneming van 185 kilogram per hectare, wel ke door den voortbrenger mag gedaan worden op zijn oogst in peulvruchten voor zijn- aanplantingen in 1941, wondt gebracht op 225 kilogram. Volgens een Besluit van 22 Januari 1941 mag de aan koop van peulvruchtenzaad (alle variëteiten van erw ten, boonen, paardenbocnen en linzenzaad) slechts ge schieden met het oog op de zaaiïng van 1941. De aankoop van peulvruchtenzaad bij den voortbren ger mag slechts geschieden krachtens een vergunning, afgeleverd door den Nationalen Dienst voor afzet van iand- en tuinbouwproducten. De aankoop van peulvruchtenzaad door den klein handelaar bij den grossier en het vervoer waartoe deze aankoop aanleiding geeft, dienen respectievelijk gedekt door een factuur en een duplicaat van deze factuur, vermeldende, inzonderheid, het nummer en den da tum van de in het vorig artikel bedoelde vergunning. Een tweede duplicaat wordt, zonder verwijl, gezonden naar den Nationalen Dienst voor afzet van land- en tuinbouwproducten. De conservenfabrieken die peulvruchtenzaad aan de landbouwers geven, evenals de kleinhandelaars of or ganismen, zooals de Nationale Bond van het Werk van den Akker en de tuinbouwvereenigingen, die peul vruchtenzaad aan de planters verkoopen of afstaan, dienen een register bij te houden waarin voorkomen moeten 1. de datum van verkoop 2. naam en adres vfcn den kooper 3. de vérkochte hoeveelheden en de oppervlakte welke met deze hoeveelheden overeenstemt 4. de prijs per soort 5. de handteekening van den kooper. Verordening betreffende de reglementeering van het Varkenshaarbedrijf De directeur van de Warencentrale der textielnij verheid en de directeur van de Centrale voor oude en afvalgoederen, verordenen Artikel 1. Deze verordening is toepasselijk op al le varkenshaar, dat voortkomt van slachtingen In slachthuizen, in slagerijen en bij particulieren aan huis. Art. 2. Het vernietigen van varkenshaar is ver boden. Bestuurders van slachthuizen en slagerijen zoomede slagers, die bij particulieren aan -huis slachten, of hun bedienden zijn verplicht, bij slachtingen, het varkens haar te verzamelen, te drogen, te bewaren, in te leveren of te verkoopen. Varkenshaar, dat voortkomt van slachtingen op het grondgebied van den Belgischen Staat, wordt door verzamelaars of door erkende groothandelaars ter plaatse aangekocht. De bewerking of verwerking van varkenshaar is bo vendien alleen aan bedrijven toegelaten, die reeds vóór den 1 Januari 1940 varkenshaar bewerkten of verwerkten. De bewerkers of verwerkers moeen inlandsch var- xenshaar alleen bij erkende groothandelaars koopen. Verordening betreffende de reglementeering van Dierenhaar De directeur van de Warencentrale der textielnijver heid en de directeur van de Centrale voor oude en af valgoederen, verordenen Artikel 1. Deze verordening is toepasselijk op al le in België bij paardenfokkers en veekoopers voor handen paardenhaar (uit manen en staart), runder- staart (lange haren), zoomede liifshaar van paarden, runderen, geiten, geitjes en honden, en afval hiervan, van binnen- en buitenlandsche herkomst. Art. 2. -c Het onder artikel 1 genoemde dierenhaar wordt aangekocht a) Paardenhaar (manen en staart) zoomede runder staarten (lange haren) en afval daarvan, alleen door de verzamelaars (verzamelaars-handelaars) door de Centrale voor oude en afvalgoederen erkend b) Lijfshaar, alleen door groothandelaars door de Centrale voor oude- en afvalgoederen erkend. 2. Bewerkers en verwerkers van de genoemde haar soorten mogen alleen bij erkende groothandelaars koo pen. De aanvraag om eTkend te worden moet bij de Cen trale voor oude en afvalgoederen, Wetstraat, 114, Brus sel, ingediend worden. Art. '4. Erkende verzamelaars mogen het door hen aangekochte dierhaar, van de in artikel 2 genoem de soort, evenals afval daarvan, alleen aan erkende groothandelaars verkoopen. De verkoop aan bewer kers en verwerkers is hun verboden. HET YPERSCHE 31-1-1941 ZondagGehakt, Brusselsch loof, aardappelen, Va nille vla. Maandag Stevige preisoep, groentenragout, aardap pelen. Dinsdag: Baklapjes, andijvie, aardappelen, rijstebrij. "Woensdag: Bloemkool met kaas. aardappelen. Haver- moutkoekjes. Donderdag: Griesmeelballetjes, gestoofde bieten, aard appelen. Vrijdag: Groentenschoteltje, aardappelen, aardap- pelvlokkenpap. ZaterdagHutsepot, Tapiocaschoteltje. Witte boonennaisoep. Benoodigheden 2 1. bocneii- nat, 2 uien, 1 stukje boter, 3 eetlepels bloem, 1 ei, 1/2 eetlepel kerry. Bereiding Laat in een braadpan de boter smelten ei) bak daarin de gesneden uien lichtbruin. Iloer gedu rig en voeg dan erbij de kerry, de oloe n en dan met kleine beetjes het boonennat. Giet de soep door een zeef, zet ze dan wederom op het vuur en laat ze gedu rende een kwartier zachtjes keken, in de terrine klutst ge het ei en giet er dan langzaam c-n steeds roerend de soep erbij. Zuurkool met aardappelen. Benoodigheden 250 gr. zuurkool, 50 gram spek, 800 gr. aardappelen, zout, pe per, frituurvet, paneermeel, een scheutje melk. BereidingWasch de zuurkool en kook ze in een klein bodempje water. Voeg er de in kleine stukjes ge sneden spek bij en laat gedurende 1/2 uur gaar koken. Schil de aardappelen en laat ze op de gewone manier met water en zout gaar koken. Maak ze vervolgens met een stamper fijn en vermeng ze met een weinig melk. Voeg er nog wat peper en zout bij en roer er de zuur kool en het spek doorheen. Vorm nu van het mengsel ronde ballen en wentel ze door paneermeel. Laat in een braadpan frituurvet goed warm worden. Leg er de ballen in en laat ze vlug bruin en gaar bakken. Pap van tapioca. Benoodigheden1 liter melk, 1/2 liter water, een weinig citroenschil, 50 gr. tapioca, 30 gram suiker, een snuifje zout. BereidingLaat de melk met het water, het zout, de citroenschil, zachtjes aan de kook komen. Voeg er, wan neer ze goed kookt, de tapioca bij. Laat de pap, onder nu en dan te roeren, gedurende 1/2 uur koken. Voeg er wat suiker bij en verwijder de citroenschil. Dien de pap op als nagerecht. M. V. G. Y. Te koop in DE STER VANDEN PEEREBOOMPLAATS. (2355) Aardappelvlokkenpap. Benoodigheden50 gram aardappelvlokken, 1 liter melk, 1 stukje citroenschil, 50 gr. suiker, wat zout. BereidingLaat de melk aan de kook komen. Voeg erbij het zout en het stukje citroenschil. Laat goed doorkoken. Roer er de vlokken doorheen en laat de pap even doorkoken. Maak ze op smaak met wat suiker. Verwijder het stukje citroenschil en dien op. Appelpudding. Benoodigheden250 gr. appelen, het sap van een citroen, 12 gr. witte gelatine, 150 gram suiker, 1/2 liter water. BereidingSchil de appelep. Snijd ze in vier. Laat het water en de suiker aan de kook komen en leg er de stukjes appel bij. Laat ze gaaT, maar toch niet in stukken koken, Laat de gelatine in koud water wee ken. Neem er de blaadjes uit en les ze in zoo weinig mogelijk warm water op. Giet die oplossing, van het vuur, bij de appelen. Roer er ook het citroensap door heen. Roer nu zoolang tot Bet mengsel geleiachtig wordt en doe het dan in een puddingvorm. Wanneer de pud ding volledig vast en koud is, draai ze dan om op een glazen schoteltje en dien op met een vanillesaus. Geleiappelen. Benoodigheden4 groote appelen, 100 gram suiker, 30 gr. boter, een weinig aalbessengelei, 1/2 liter melk, 2 eieren, een weinig zout, koffielepel vanillepoeder, paneermeel. BereidingVier groote appelen worden geschild en met eene appelboor uitgehaald. In een siroop, bereid van een kopje suiker en een half kopje water, worden ze malsch gemaakt door ze een tiental minuten te laten stoven. Roer ze herhaaldelijk om en laat ze ultdruppen. Leg ze dan in een met boter besmeerde taartpan. Vul de holten met roode aalbessengelei en op Ieder appel legt ge een stukje boter. Laat 1/2 liter melk heet wor den en giet ze op de hardgeklutste eieren. Voeg er nog een kwart kopje suiker bij, een flink greepje zout. een koffielepel vanieljepoeder en een weinig paneermeel. Giet deze saus rond de appelen en laat gedurende een uur, tot de room stijf geworden is, bakken in een zach- ten oven. Dien warm op. Kousen wasschen is niet moeilijk, maar ze goed was schen, zoodat ze niet krimpen en ze hun zelfde kleur behouden, dat is iets anders. Daarom heeft iedere soort kousen een andere behandeling. Zwarte wollen kousenwascht men best in lauw re genwater. Voeg hierbij enkele schilletjes witte zeep in koken water opgelost en vul aan met koud water tot het sopje lauw is. Wasch de kousen eerst links dan rechts. Men spoelt ze uit in lauw water, waarin een weinig azijn. Donkergekleurde wollen kousen weekt men in re genwater waaraan een weinig vloeibare ammoniak ls toegevoegd. Wrijft ze goed en klopt ze eerst recht dan links. Wasch iedere kleur afzonderlijk. Spoelt ze goed uit in schoon water en laat ze drogen. Witte wollen kindersokjeswascht men best in een Lux-sopje of ock nog in een ammoniaksopje. Dat wordt heel vlug gedaan. Spoelt ze in schoon water en laat ze drogen. Wanneer er gestreepte boordjes zijn aan de sokjes, moeten we er vooral op letten dat de kleuren niet in mekaar loopen. Daarom hangen we de sokje niet op, maar laten ze liggend drogen. Donkergekleurde halfwollen kousen kan men scboo- ner houden wanneer men ze wascht In lauw regenwa ter waarin een handvol versch geplukte klimopblade ren gekookt zijn. Spoel ze goed uit in gezouten water. Droog ze buiten in den wind, maar niet in de zon. Bleekgekleurde zijden kousen wascht men in lauw zeepwater, eerst de bleekste en daarna de minder bleeke. Spoel ze goed uit en laat ze liefst in den wind. maar niet in de zon drogen. Men draait den rechtschen kant langs binnen. Gekleurde zijden kousen. Hier wordt iedere kleur af zonderlijk te weeken gelegd in kcud regenwater, ver mengd met een weinig borax. Wascht ze in een lauw sopje van Lux of ammoniakzeep, waarna men ze in schoon water spoelt. Laat de kousen dan drogen in den wind of op een kousenvorm. Het is goed de kousen, als ze bijna droog zijn, uit te strijken aan den binnenkant, met een ijzer dat nauwe lijks verwarmd is. Lijmvlekken kan men verwijderen met azijn of aceton. Ketelsteen uit een ketel kan men verwijderen door hem uit te koken met water waarin een groote hoe veelheid aardappelschillen. Gebarsten eieren kan men toch nog koken door ze even in azijn te dompelen. Men kan ze ook nog goed inwikkelen in een zijden papiertje en daarin laten ko ken. Om kaas goed te houden en te voorkomen dat ze be derft, kan men een paar klontjes suiker in de kaas stolp leggen. Om celluloïd-voorwerpen, zooals breinaalden, kam men enz. die gebogen zijn, wederom te rechten, giet men er een weinig heet water over, ze zijn dan gemak kelijk in een juisten vorm te buigen. Giet er daarna koud water over en dan worden ze wederom hard. Om vochtige kelders droog te maken, kan men er doozen ofwel bussen van ingemaakte groenten in plaat sen, gevuld met chloorkalk. Deze stof trekt het water uit de lucht. Op het chloorkalk zal er zich weldra een laagje water bevinden. Het is dan best het water boven het vuur te verdampen en niet weg te werpen. Het zout kristalliseert wederom en het kan wederom gebruikt worden. In den aardappelkelder zal het beletten dat de aardappelen kiemen. Verroeste strijkijzers kan men wederom glad maken door een mengsel van gelijke hoeveelheden was en zout. Wrijf het duchtig over de oppervlakte van het strijk ijzer. Het zal wederom spiegelglad zijn. Wanneer een slot piept, kan men enkele druppels olie tusschen het slot laten loopen en het euvel zal verholpen zijn. Wanneer de lade van een kast niet goed schuift, kan men de randen goed inwrijven met een stukje zeep. Dit is beter dan er een stuk af te schaven. Wanneer het hout dan wederom droogt, dan vertoonen er zich sple ten. Spiegels kan men goed schoon maken met blauwsel- water. Glazen platen kan men best reinigen met wat spiritus of alcohol. In elkaar geschoven glazen kan men heel dikwijls moeilijk uit elkaar nemen. Giet dan in het bovenste glas koud water en zet het onderste In warm water. Het warm water zal het glas doen uitzetten en zoo kan men dan gemakkelijk het bovenste eruit halen. Weet gij dat de Naamlooze Verzekeringsmaatschappij reeds aan hare verzekerden eene teruggave ge daan heeft van meer dan 2.500.000 frs onder vorm van vrijwillige korting op de premiën. Dat zij U desniettegenstaande de voordeeligste tarieven en klare uitgebreide polisvoorwaarden verleent, en U eene spoedige en zeer billijke op lossing bij ieder rampgeval verzekert. Waarom dus nog" langer verzekeringen afslui ten aan allerlei vreemde Maatschappijen Kapitaal en ReservenMeer dan 16.000.000 frs. Maatschappelijke Zetel KÖRTRIJK, Lekkerbeetstraat H. R. K. 952. Bijkantoren IEPER OOSTENDE BRUGGE. De Maatschappij stelt belang in elke ernstige aanvraag voor agentschap.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11