Teinturerie de la Poste •II Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Leer zittend werken. Glaswerk. GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT 26, Rijselstraat, 26 IEPER HET YPERSCHE 21-3-1941 Uitslagen der Stierenkeuringen U» GKMTWE, den 15 Haart 1941 Er werden 18 stieren voorgesteld, waarvan 14 aan vaard en 4 geweigerd. A. Stieren zonder tand van volwassene (9 mededingers) 1 prijs 44)0 fr. aan Lammerand Cyr., Geiuvelt. 2" prijs 399-fr. aan-Goulie-- Leen, Wervik. 3 prijs 250 fr. aan Casler Bavo, Wervik. 4 prijs 200 fr. aan Vandaele Camiel, Beselare. B. Stieren met 1 of 2 tanden van volwassene (3 mededingers) 1* prijs 400 fr aan Vandaele Camiel, Beselare. 2 prijs 300 fr. aan Dervaux Charles-Louis, Geluwe. •f prijs 250 fr. aan Vanraes Oraer, Wervik. E. 2" Annuïteit (1000 fr.) van Bewaringspremie Synd. CVanraes Jozef), Geluwe. Lammerand Cyriel, Geiuvelt. Melkkoeien A. Gewone premiën (8 mededingsters) 1 prijs 500 fr. aan Ghesquiere Antoon, Geluwe. prijs 400 fr. 'aan Ghesquiere Antoon, Geluwe. ■3- prijs 300 fr. aan Ghesquiere Jozef. Meenen. 4 prijs 200 fr. aan Ghesquiere Antcon. Geluwe. 5° prijs 200 fr. aan Deneut Cyriel. Wervik. 6" prijs 200 fr. aan Deneut Anselme. Wervik. D. 1" Annuiteit (400 fr.) van Be waringspremie Ghesquiere Jozef, Meenen. E. 21- Annuiteit (300 fr.) of 3' Annuiteit (300 fr.) vau Bewaringspremie. Deneut Anseime. Wervik. 2" Annuiteit Deneut Cyriel, Wervik, 31 Annuiteit. te BOEZINGE den 18 Maart 1941 Er werden 26 stieren voorgesteld, waarvan 20 aan vaard, 5 geweigerd en l uitgesteld. A, Stieren zonder tand van volwassene (11 mededingers) 1 prijs 400 fr. aan Synd. (Godderis Henri), Boezinge. 2' prijs 300 fr. aan Synd. (Godderis Henri), Boezinge. 2' prijs 250 fr. aan Vercaigne Leon, Boezinge. 4 prijs 200 fr. aan Pecceu Rami. Zuidschote. 5 prijs 200 fr. aan Synd. (Leblonde Jules). Langemark. 6 prijs 200 fr. aan Verplancke Karei, Boezinge. B. Stieren met I of 2 tanden van volwassene (4 mededingers) 1 prijs 400 fr. aan Hoorelbeke Alfons, Elverdinge. 2 prijs 300 fr. aan Dcchy Jerome E'verd'nge. 3 prijs 250 fr. aan Sercu Arthur, Poelkapelle. C. Stieren met ten minste 3 tanden van volwassene (4 mededingers) 1 prijs 600 fr. aan Dejonckheere Cyriel, Elverdinge. 2" prijs 400 fr. aan Vermeersch Jerome, Elverdinge. 3* prijs 300 fr. aan Deraedt Camiel, Elverd;nge. D. 1" Annuiteit (80# fr.) van Bewaringspremie Debacker André, Boezinge. Vandecandelaere Wed. Henri, Poelkapelle. E. 2'. Annuïteit (1000 fr.) van Bewaringspremie Verplancke Karei, Boezinge. Melkkoeien A. Gewone premiën (11 mededingsters) 1' prijs 500 fr. aan Verplancke Karei, Boezinge. 2" prijs 400 fr. aan Steyaert Gustaaf. Boezinge. 3' prijs 300 fr. aan Debacker André, Boezinge. 4 prijs 200 fr. aan Verplancke Karei. Boezinge 5 prijs 200 fr. aan Debacker André. Boezinge. 6 prijs 200 fr. aan Crombez Odiel, Bikschote. D. 1' Annuïteit (400 fr.) van Bewaringspremie Verplancke Karei, Boezinge. E. 2'' Annuiteit (300 fr.) van Bewaringspremie Storme Leon, Bcezinge. De prijs van de suikerbieten voor den aanstaanden oogst De Hoofdgroepeering Nijverheidsteelten van de Xationale Landbouw en Voedingscorpcratie deelt mede: De uitslag van de ónderhandelingen welke door de Hoofdgroepeering Nijverheidsteelten aangeknoopt werden, laten toe dat men een interessanten prijs voor den oogst van 1941 kan verwachten (ongeveer 300 fr. per ton met een gehalte van 15.5° contract van Haspen- 40UW, met aanpassing voor de Vlaanderen). De fabrikanten hebben een verbetering toegestaan in het baremade voortbrengers zullen een voorraad .-•uiker bekomen welke in evenredigheid zal zijn met hun voortbrengst van suikerbieten voor den oogst 1940. De voortbrengers zullen niet meer, zooals het vroe ger al te vaak gebeurde onwetend zijn wat betreft den prijs van de suikerbieten op het oogenblik dat zij hun akkers tè dien einde voorbereiden. Zij moeten tevens trachten een goede opbrengst te bekomen, want het princiep van de premie bij de voort brenging is nu reeds aangenomen. Het bestuur van de Hoofdgroepeering Nijverheids teelten» zal hierover eerstdaags alle mogelijke inlich tingen kunnen verschaffen. Voorschotten aan landbouwers Het Nationaal Instituut voor Landbouwkrediet, 65, Warmoesberg, te Brussel, verleent aan de landbouwers, met het oog op hun toekomstige lentebezaaiingen, voor schotten op korten termijn, te gelden op de opbreng sten van hun land- en veeproducten. Onderhavige voor schotten, bestemd om den aankoop te vergemakkelijken van meststoffen en alle andere producten door hun uit bating verelscht, worden verleend tegen den gunstrente- voet van 4 De formaliteiten zijn eenvoudig. Voor verdere inlichtingen wende men zich tot den zetel van het Nationaal Instituut voor Landbouwkrediet of tot de aangenomen gewestelijke vertegenwoordigers. Toelagen voer den aankoop van sproeitosstellen Het Ministerie van Landhouw en Voedselvoorziening brengt teb kennis van de belanghebbenden, dat er dit ,;aar opnieuw toelagen verleend worden voor den aan koop van sproeitoestellen. Deze toelagen, ten bedrage van 25 van den netto koopprijs, met een maximum van 2,000 frank per begunstigde, worden toegekend door bemiddeling van de Rijkslandbouwkundigen, bij wlen zij alle gewenschte inlichtingen kunnen bekomen. De aardappelverbouwers zullen er aan houden, van dit voordeel gebruik te maken om zich een sproeitoestel aan te schaffen, dat hun toelaten zal hun teelten te vrij waren voor de vaak rampspoedige overvallen van de aardappelpiaag en de geduchte verwoestingen van den •Coloradokever. Voor de keuken Zondag: Groentensoep. carbonaden, raapjes, aard appelen. Maandag: Gebakken mosselen, witloof, aardappelen. Dinsdag: Stevige preisoep, drie in de pan, aardap pelen. Woensdag: Gevulde ajuinen, aardappelen pannekoek. DonderdagSchorseneeren met kaas, aardappelen. Vrijdag: Groentengehakt, aardappelen, vanillevla. Zaterdag: Bouillie, gestoofde prei, aardappelen, aardappelkoek. Preisoep. Benoodigheden 2 dikke preien, 350 gr. aardap^.en. 1 1/2 liter water, zout, bouillonaroma, een stukje boter of vet, wat fijngehakte peterselie, een bouillonblokje. Bereiding Laat het water aan den kook komen en voeg er dan de gekuischte, gewasschen en gesnipperde preien bij. Ook de geschilde, in stukken gesneden aard appelen en zout. Laat de soep nu gedurende ongeveer een half uur koken. Maak dan de aardappelen fijn en vermeng de soep met boulllonaroma, de boter en het vet. Nu moet ze niet meer koken, maar wel op smaak gemaakt met wat peterselie. Voeg er ook het bouillon blokje bij. Prei met aardappelen. Benoodigheden 3 dikke preien 1 kg. gaar gekookte aardappelen, zout, peper, 50 gram geraspte kaas, wat azijn, een stukje boter, wat bouillon of melk. BereidingMaak de preien schoon, t.t.z. men ontdoet ze van de dorre bladeren. Snijd ze in vingerdikke stuk ken en kook ze in een weinig water met zout gaar. Leg in een vuurvasten schotel een laagje aardappelen, die men vooraf in schijfjes heeft gesneden. Strooi op deze aardappelen wat geraspte kaas en bedek met prei. Leg nu hier en daar een stuk'e boter. Druppel er wat az\in of citroensap op. Leg nu wederom een laag aardappe len en giet er tenslotte wat bouillon of melk op. Strooi er nog wat van de geraspte kaas overheen en p aats den schotel in een warmen oven. Laat er een mooi bruin korstje op komen. Aardappeltaart. Benoodigheden: 1/2 kg. aardappe len, 1/2 tas meel. 4 lepels cristallisé suiker, 1 pakje bakingpoeder, 1 pakje vanillesuiker en enkele drup peltjes essence (amandels, rhum, enz.) BereidingKook de aardappelen en steek ze door. Voeg daarbij het meel, de suiker, de bakingpoeder, de vanillesuiker en de essence. Bewerk dit alles goed tot een vast deeg. Boter een vuurvasten schotel. Doe het deeg erin en boter nog het bovenste gedeelte van de taart. Zet in den oven en laat mooi bruin en goed door bakken. De meeste huisvrouwen klagen, wanneer ze cp een zekeren ouderdom gekomen zijn, over voetkwalen spat aderen, pijnen in den nek, schouder, rug en nog veel andere ongemakken. Deze zijn bijna allen gevolgen van het vele staan. Het staan is nr'et alleen vermoeiend voor de voeten en beenen, maar ook voer het heele lichaam. Wanneer we staan om af te wasschen, om te strijken enz., staan we meestal licht gebogen. Er wordt ook een groote arm- en rugspieroefenlng gevraagd. Het is daarom dat we ons moeten oefenen in het werken al zittend. De vermoeidheid blijft dan zoo goed als achterwege en we staan 's avonds nog even frisch en actief als 's morgens. Er zijn er velen die zullen zeggen «Ik kan niet zit tend werken Het zal wel een weinig oefening vergen. Maar deze moeite wordt ruimschoots be'loond. Zelfs afwasschen kan zittend gebeuren. Strijken, groenten kuischen, aardappelen schillen enz. Hiervoor kan men zich een soort pianokruk aanschaffen, die men hoog en laag kan verschuiven, volgens het werk dat meet ge daan worden, en waaraan een stevige lage leuning is om de lenden te steunen. Een keukenstoel kan echter ook gebruikt worden, wanneer men er een kussen op iegt dat de zitting op de juiste hoogte brengt. Het mag niet inzakken. Daarom gebruiken we best stroo voor de vulling. Men vervaardigt twee kussens, een hoog voor de strijkplank en den afwasch en een laag voor het werk aan de tafel. Daarbij hoort nog een voet bankje. Het is van het grootste belang dat de voeten steun hebben en het dijbeen horizontaal staat. Maken we nu groenten schoon. Hoe te werk gegaan? Het spreekt vanzelf dat het nutteloos Is zittend te werken, wanneer men gedurig moet opstaan gedurende het werk. Daarom zetten we alles klaar voor het schoonmaken. Op de tafel ligt een krant, een groenten- plank, een mes en de groenten. Links van den stoel staat de groentenemmer, zoo noodig op een bankje. Zet ze echter niet op de tafel, dan hoeft men iedermaal het stukje schoongemaakte groente in de hoogte te heffen. Dat zijn altijd onnoodige bewegingen. Maak dan zit tend, met de voeten steunend op het voetbankje, de g: oenten schoon. Leg den afval op de krant. Na het geheele werk wordt alles weggedragen. Voor den afwasch kunnen we het ook zoo voorberei den dat we den afwasch volledig afwerken zonder een maal op te staan. Vooral nu de zeep schaars is en de hu shoudens niet te groot, dan wasschen de huisvrou wen niet meer driemaal, maar wel alles ineens af. Het werk is dan natuurlijk grooter en loont het wel de moeite dat zittend te doen. Hoe te werk gegaan Zet daarvoor uw keukentafel bij den afwaschbak waar de vuüe afgespoelde vaten opgestapeld staan. Links staat de afwaschteil. Zet u dan daarachter zoo gemak kelijk mogelijk. Neem de vuile voorwerpen met de linkerhand, wasch ze af en zet ze op het druiprek. Bij het afdrogen neemt men ze weder met de linkerhand en zet ze op een blad rechts van u op de keukentafel. De eerste maal zult ge wellicht een weinig langer tijd besteden dan wanneer ge het staande doet, maar na enkele malen gaat het net zoo rap. Zoo wordt van ons het minimum van kracht gevergd en voor de huisvrouw, die feitelijk nooit haar rustdag heeft, is dat wel van allergrootst belang. In het belang uwer eigen veiligheid en deze uwer medeburgers, zorgt steeds dat alle vertrek ken van uw woning volledig verduisterd zijn en dat niet het minste licht naar buiten schijne. Hoe aangenaam is het niet uit een mooi blinkend glas te drinken, maar hoe dikwijls gebeurt 'het ook niet dat we de glazen met doffe strepen en vuile plekken zien staan, vlak nadat ze gewasschen zijn. Daarom ge bruiken we voer het afwasschen van de glazen schoon sop en afspoelwater en droog ze af met vcoral een dro gen schoonen doek, die niet pluist Een goede voorzorg is ook deze. Leg in uw afwasch teil een dubbelgevouwen doek. Laten we dan eens iets vallen, en dat gebeurt ook wel eens bij de meest voor zichtige, zco is er minder kans van breken. Glaswerk wordt het best schoongemaakt in warm. schoon sop. Het is best het voorwerp heelemaal in de vloeistof te steken. Zoo wordt het geheel gelijkmatig verwarmd en het glas zal minder gevaar loopen te springen Het Is meestal doordat het glas niet gelijk matig verwarmt en dus niet gelijkmatig uitzet dat de baistjes ontstaan. Bierglazen worden echter niet in zeepsop gewasschen. Spoel deze enkel af met koud wa ter wasch ze in warm water en droog ze direct af. Bloemvazen kan men goed reinigen met eierschalen en zand. Giet de schalen of het zand in een weinig sop en schud zoolang tot het vuil heelemaal verdwenen is. Wanneer er zich doffe aanslag vertoont veroorzaakt door de kalkzouten, die heel dikwijls in hard water voorkomen, verwijdert men zulks door middel van azijn. Zoo men het gewenschte resultaat niet bekomt, gebruikt men een weinig zoutzuur. Wees echter voor zichtig, want zoutzuur is giftig. Zoo men het dus voor vaatwerk gebruikt heeft, hoeft men het goed na te spoe len in ruim schoon water zoodat het zoutzuur volledig verdwenen is. Het is raadzaam het glaswerk direct na het schoon maken af te drogen met een doek die niet pluist. Daar om is het best hiervoor oud linnen te gebruiken Zoo men moeilijk een vaas droogt langs binnen, dan gieten we een scheutje alcohol of spiritus in. Draaien het over de geheele oppervlakte en gieten het overtollige eruit. Dat zijn enkele kleine van de vele raadgevingen om het glaswerk mooi glanzend te krijgen. voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN of in het NIEUW WASSCHEN door de die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst mogglijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te leveren. ROUW BINNEN DE 8 UREN. Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt. Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11