Teinturerie de la Poste
•II
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Leer zittend werken.
Glaswerk.
GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT
26, Rijselstraat, 26 IEPER
HET YPERSCHE 21-3-1941
Uitslagen der Stierenkeuringen
U» GKMTWE, den 15 Haart 1941
Er werden 18 stieren voorgesteld, waarvan 14 aan
vaard en 4 geweigerd.
A. Stieren zonder tand van volwassene
(9 mededingers)
1 prijs 44)0 fr. aan Lammerand Cyr., Geiuvelt.
2" prijs 399-fr. aan-Goulie-- Leen, Wervik.
3 prijs 250 fr. aan Casler Bavo, Wervik.
4 prijs 200 fr. aan Vandaele Camiel, Beselare.
B. Stieren met 1 of 2 tanden van volwassene
(3 mededingers)
1* prijs 400 fr aan Vandaele Camiel, Beselare.
2 prijs 300 fr. aan Dervaux Charles-Louis, Geluwe.
•f prijs 250 fr. aan Vanraes Oraer, Wervik.
E. 2" Annuïteit (1000 fr.) van Bewaringspremie
Synd. CVanraes Jozef), Geluwe.
Lammerand Cyriel, Geiuvelt.
Melkkoeien A. Gewone premiën
(8 mededingsters)
1 prijs 500 fr. aan Ghesquiere Antoon, Geluwe.
prijs 400 fr. 'aan Ghesquiere Antoon, Geluwe.
■3- prijs 300 fr. aan Ghesquiere Jozef. Meenen.
4 prijs 200 fr. aan Ghesquiere Antcon. Geluwe.
5° prijs 200 fr. aan Deneut Cyriel. Wervik.
6" prijs 200 fr. aan Deneut Anselme. Wervik.
D. 1" Annuiteit (400 fr.) van Be waringspremie
Ghesquiere Jozef, Meenen.
E. 21- Annuiteit (300 fr.) of 3' Annuiteit (300 fr.)
vau Bewaringspremie.
Deneut Anseime. Wervik. 2" Annuiteit
Deneut Cyriel, Wervik, 31 Annuiteit.
te BOEZINGE den 18 Maart 1941
Er werden 26 stieren voorgesteld, waarvan 20 aan
vaard, 5 geweigerd en l uitgesteld.
A, Stieren zonder tand van volwassene
(11 mededingers)
1 prijs 400 fr. aan Synd. (Godderis Henri), Boezinge.
2' prijs 300 fr. aan Synd. (Godderis Henri), Boezinge.
2' prijs 250 fr. aan Vercaigne Leon, Boezinge.
4 prijs 200 fr. aan Pecceu Rami. Zuidschote.
5 prijs 200 fr. aan Synd. (Leblonde Jules). Langemark.
6 prijs 200 fr. aan Verplancke Karei, Boezinge.
B. Stieren met I of 2 tanden van volwassene
(4 mededingers)
1 prijs 400 fr. aan Hoorelbeke Alfons, Elverdinge.
2 prijs 300 fr. aan Dcchy Jerome E'verd'nge.
3 prijs 250 fr. aan Sercu Arthur, Poelkapelle.
C. Stieren met ten minste 3 tanden van volwassene
(4 mededingers)
1 prijs 600 fr. aan Dejonckheere Cyriel, Elverdinge.
2" prijs 400 fr. aan Vermeersch Jerome, Elverdinge.
3* prijs 300 fr. aan Deraedt Camiel, Elverd;nge.
D. 1" Annuiteit (80# fr.) van Bewaringspremie
Debacker André, Boezinge.
Vandecandelaere Wed. Henri, Poelkapelle.
E. 2'. Annuïteit (1000 fr.) van Bewaringspremie
Verplancke Karei, Boezinge.
Melkkoeien A. Gewone premiën
(11 mededingsters)
1' prijs 500 fr. aan Verplancke Karei, Boezinge.
2" prijs 400 fr. aan Steyaert Gustaaf. Boezinge.
3' prijs 300 fr. aan Debacker André, Boezinge.
4 prijs 200 fr. aan Verplancke Karei. Boezinge
5 prijs 200 fr. aan Debacker André. Boezinge.
6 prijs 200 fr. aan Crombez Odiel, Bikschote.
D. 1' Annuïteit (400 fr.) van Bewaringspremie
Verplancke Karei, Boezinge.
E. 2'' Annuiteit (300 fr.) van Bewaringspremie
Storme Leon, Bcezinge.
De prijs van de suikerbieten voor den
aanstaanden oogst
De Hoofdgroepeering Nijverheidsteelten van de
Xationale Landbouw en Voedingscorpcratie deelt mede:
De uitslag van de ónderhandelingen welke door de
Hoofdgroepeering Nijverheidsteelten aangeknoopt
werden, laten toe dat men een interessanten prijs voor
den oogst van 1941 kan verwachten (ongeveer 300 fr.
per ton met een gehalte van 15.5° contract van Haspen-
40UW, met aanpassing voor de Vlaanderen).
De fabrikanten hebben een verbetering toegestaan in
het baremade voortbrengers zullen een voorraad
.-•uiker bekomen welke in evenredigheid zal zijn met
hun voortbrengst van suikerbieten voor den oogst 1940.
De voortbrengers zullen niet meer, zooals het vroe
ger al te vaak gebeurde onwetend zijn wat betreft den
prijs van de suikerbieten op het oogenblik dat zij hun
akkers tè dien einde voorbereiden.
Zij moeten tevens trachten een goede opbrengst te
bekomen, want het princiep van de premie bij de voort
brenging is nu reeds aangenomen.
Het bestuur van de Hoofdgroepeering Nijverheids
teelten» zal hierover eerstdaags alle mogelijke inlich
tingen kunnen verschaffen.
Voorschotten aan landbouwers
Het Nationaal Instituut voor Landbouwkrediet, 65,
Warmoesberg, te Brussel, verleent aan de landbouwers,
met het oog op hun toekomstige lentebezaaiingen, voor
schotten op korten termijn, te gelden op de opbreng
sten van hun land- en veeproducten. Onderhavige voor
schotten, bestemd om den aankoop te vergemakkelijken
van meststoffen en alle andere producten door hun uit
bating verelscht, worden verleend tegen den gunstrente-
voet van 4 De formaliteiten zijn eenvoudig. Voor
verdere inlichtingen wende men zich tot den zetel van
het Nationaal Instituut voor Landbouwkrediet of tot de
aangenomen gewestelijke vertegenwoordigers.
Toelagen voer den aankoop van
sproeitosstellen
Het Ministerie van Landhouw en Voedselvoorziening
brengt teb kennis van de belanghebbenden, dat er dit
,;aar opnieuw toelagen verleend worden voor den aan
koop van sproeitoestellen. Deze toelagen, ten bedrage
van 25 van den netto koopprijs, met een maximum
van 2,000 frank per begunstigde, worden toegekend door
bemiddeling van de Rijkslandbouwkundigen, bij wlen
zij alle gewenschte inlichtingen kunnen bekomen.
De aardappelverbouwers zullen er aan houden, van
dit voordeel gebruik te maken om zich een sproeitoestel
aan te schaffen, dat hun toelaten zal hun teelten te vrij
waren voor de vaak rampspoedige overvallen van de
aardappelpiaag en de geduchte verwoestingen van den
•Coloradokever.
Voor de keuken
Zondag: Groentensoep. carbonaden, raapjes, aard
appelen.
Maandag: Gebakken mosselen, witloof, aardappelen.
Dinsdag: Stevige preisoep, drie in de pan, aardap
pelen.
Woensdag: Gevulde ajuinen, aardappelen pannekoek.
DonderdagSchorseneeren met kaas, aardappelen.
Vrijdag: Groentengehakt, aardappelen, vanillevla.
Zaterdag: Bouillie, gestoofde prei, aardappelen,
aardappelkoek.
Preisoep. Benoodigheden 2 dikke preien, 350 gr.
aardap^.en. 1 1/2 liter water, zout, bouillonaroma, een
stukje boter of vet, wat fijngehakte peterselie, een
bouillonblokje.
Bereiding Laat het water aan den kook komen en
voeg er dan de gekuischte, gewasschen en gesnipperde
preien bij. Ook de geschilde, in stukken gesneden aard
appelen en zout. Laat de soep nu gedurende ongeveer
een half uur koken. Maak dan de aardappelen fijn en
vermeng de soep met boulllonaroma, de boter en het
vet. Nu moet ze niet meer koken, maar wel op smaak
gemaakt met wat peterselie. Voeg er ook het bouillon
blokje bij.
Prei met aardappelen. Benoodigheden 3 dikke
preien 1 kg. gaar gekookte aardappelen, zout, peper,
50 gram geraspte kaas, wat azijn, een stukje boter,
wat bouillon of melk.
BereidingMaak de preien schoon, t.t.z. men ontdoet
ze van de dorre bladeren. Snijd ze in vingerdikke stuk
ken en kook ze in een weinig water met zout gaar. Leg
in een vuurvasten schotel een laagje aardappelen, die
men vooraf in schijfjes heeft gesneden. Strooi op deze
aardappelen wat geraspte kaas en bedek met prei. Leg
nu hier en daar een stuk'e boter. Druppel er wat az\in
of citroensap op. Leg nu wederom een laag aardappe
len en giet er tenslotte wat bouillon of melk op. Strooi
er nog wat van de geraspte kaas overheen en p aats
den schotel in een warmen oven. Laat er een mooi
bruin korstje op komen.
Aardappeltaart. Benoodigheden: 1/2 kg. aardappe
len, 1/2 tas meel. 4 lepels cristallisé suiker, 1 pakje
bakingpoeder, 1 pakje vanillesuiker en enkele drup
peltjes essence (amandels, rhum, enz.)
BereidingKook de aardappelen en steek ze door.
Voeg daarbij het meel, de suiker, de bakingpoeder, de
vanillesuiker en de essence. Bewerk dit alles goed tot
een vast deeg. Boter een vuurvasten schotel. Doe het
deeg erin en boter nog het bovenste gedeelte van de
taart. Zet in den oven en laat mooi bruin en goed door
bakken.
De meeste huisvrouwen klagen, wanneer ze cp een
zekeren ouderdom gekomen zijn, over voetkwalen spat
aderen, pijnen in den nek, schouder, rug en nog veel
andere ongemakken. Deze zijn bijna allen gevolgen
van het vele staan. Het staan is nr'et alleen vermoeiend
voor de voeten en beenen, maar ook voer het heele
lichaam. Wanneer we staan om af te wasschen, om te
strijken enz., staan we meestal licht gebogen. Er wordt
ook een groote arm- en rugspieroefenlng gevraagd. Het
is daarom dat we ons moeten oefenen in het werken
al zittend. De vermoeidheid blijft dan zoo goed als
achterwege en we staan 's avonds nog even frisch en
actief als 's morgens.
Er zijn er velen die zullen zeggen «Ik kan niet zit
tend werken Het zal wel een weinig oefening vergen.
Maar deze moeite wordt ruimschoots be'loond. Zelfs
afwasschen kan zittend gebeuren. Strijken, groenten
kuischen, aardappelen schillen enz. Hiervoor kan men
zich een soort pianokruk aanschaffen, die men hoog en
laag kan verschuiven, volgens het werk dat meet ge
daan worden, en waaraan een stevige lage leuning is
om de lenden te steunen. Een keukenstoel kan echter
ook gebruikt worden, wanneer men er een kussen op
iegt dat de zitting op de juiste hoogte brengt. Het mag
niet inzakken. Daarom gebruiken we best stroo voor
de vulling. Men vervaardigt twee kussens, een hoog
voor de strijkplank en den afwasch en een laag voor
het werk aan de tafel. Daarbij hoort nog een voet
bankje. Het is van het grootste belang dat de voeten
steun hebben en het dijbeen horizontaal staat.
Maken we nu groenten schoon. Hoe te werk gegaan?
Het spreekt vanzelf dat het nutteloos Is zittend te
werken, wanneer men gedurig moet opstaan gedurende
het werk. Daarom zetten we alles klaar voor het
schoonmaken. Op de tafel ligt een krant, een groenten-
plank, een mes en de groenten. Links van den stoel
staat de groentenemmer, zoo noodig op een bankje. Zet
ze echter niet op de tafel, dan hoeft men iedermaal het
stukje schoongemaakte groente in de hoogte te heffen.
Dat zijn altijd onnoodige bewegingen. Maak dan zit
tend, met de voeten steunend op het voetbankje, de
g: oenten schoon. Leg den afval op de krant. Na het
geheele werk wordt alles weggedragen.
Voor den afwasch kunnen we het ook zoo voorberei
den dat we den afwasch volledig afwerken zonder een
maal op te staan. Vooral nu de zeep schaars is en de
hu shoudens niet te groot, dan wasschen de huisvrou
wen niet meer driemaal, maar wel alles ineens af. Het
werk is dan natuurlijk grooter en loont het wel de
moeite dat zittend te doen. Hoe te werk gegaan Zet
daarvoor uw keukentafel bij den afwaschbak waar
de vuüe afgespoelde vaten opgestapeld staan. Links
staat de afwaschteil. Zet u dan daarachter zoo gemak
kelijk mogelijk. Neem de vuile voorwerpen met de
linkerhand, wasch ze af en zet ze op het druiprek. Bij
het afdrogen neemt men ze weder met de linkerhand
en zet ze op een blad rechts van u op de keukentafel.
De eerste maal zult ge wellicht een weinig langer tijd
besteden dan wanneer ge het staande doet, maar na
enkele malen gaat het net zoo rap. Zoo wordt van ons
het minimum van kracht gevergd en voor de huisvrouw,
die feitelijk nooit haar rustdag heeft, is dat wel van
allergrootst belang.
In het belang uwer eigen veiligheid en deze
uwer medeburgers, zorgt steeds dat alle vertrek
ken van uw woning volledig verduisterd zijn en
dat niet het minste licht naar buiten schijne.
Hoe aangenaam is het niet uit een mooi blinkend
glas te drinken, maar hoe dikwijls gebeurt 'het ook niet
dat we de glazen met doffe strepen en vuile plekken
zien staan, vlak nadat ze gewasschen zijn. Daarom ge
bruiken we voer het afwasschen van de glazen schoon
sop en afspoelwater en droog ze af met vcoral een dro
gen schoonen doek, die niet pluist
Een goede voorzorg is ook deze. Leg in uw afwasch
teil een dubbelgevouwen doek. Laten we dan eens iets
vallen, en dat gebeurt ook wel eens bij de meest voor
zichtige, zco is er minder kans van breken.
Glaswerk wordt het best schoongemaakt in warm.
schoon sop. Het is best het voorwerp heelemaal in de
vloeistof te steken. Zoo wordt het geheel gelijkmatig
verwarmd en het glas zal minder gevaar loopen te
springen Het Is meestal doordat het glas niet gelijk
matig verwarmt en dus niet gelijkmatig uitzet dat de
baistjes ontstaan. Bierglazen worden echter niet in
zeepsop gewasschen. Spoel deze enkel af met koud wa
ter wasch ze in warm water en droog ze direct af.
Bloemvazen kan men goed reinigen met eierschalen en
zand. Giet de schalen of het zand in een weinig sop en
schud zoolang tot het vuil heelemaal verdwenen is.
Wanneer er zich doffe aanslag vertoont veroorzaakt
door de kalkzouten, die heel dikwijls in hard water
voorkomen, verwijdert men zulks door middel van
azijn. Zoo men het gewenschte resultaat niet bekomt,
gebruikt men een weinig zoutzuur. Wees echter voor
zichtig, want zoutzuur is giftig. Zoo men het dus voor
vaatwerk gebruikt heeft, hoeft men het goed na te spoe
len in ruim schoon water zoodat het zoutzuur volledig
verdwenen is.
Het is raadzaam het glaswerk direct na het schoon
maken af te drogen met een doek die niet pluist. Daar
om is het best hiervoor oud linnen te gebruiken Zoo
men moeilijk een vaas droogt langs binnen, dan gieten
we een scheutje alcohol of spiritus in. Draaien het over
de geheele oppervlakte en gieten het overtollige eruit.
Dat zijn enkele kleine van de vele raadgevingen om
het glaswerk mooi glanzend te krijgen.
voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN
of in het NIEUW WASSCHEN door de
die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst
mogglijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te
leveren.
ROUW BINNEN DE 8 UREN.
Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt.
Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.