Teinturerie de la Poste Wanneer komen er plantaardappelen Het Aardappelplantsoen Maximumprijzen van de uit Duitschland ingevoerde plantaardappelen Aanvragen tot vaststelling of wijziging van prijzen van landbouw- en voedingsproducten Voor de keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Die man is keurig gekleed, maar jam mer van zijn das Snipperingen. Enkele wenken voor de huisvrouw. GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT 26, Rijselsf-raaf-, 26 IEPER Deze vraag beantwoordt Volk en Bodem het cor poratief orgaan van de Boerencorporatie, in zijn jong ste nummer. De heer De Rammelaere, bestuurder van de Aard appelcentrale, verklaarde dat contracten werden afge sloten met Holland voor 40.000 ton plantgoed en met Duitschland voor 55.000 ton. Ongeveer 20.000 ton Hol- landsche plantaardappelen zijn reeds binnengekomen. De levering van het Duitsehe plantgoed zou nog in den loop der maand beginnen De soorten plantgoed, die ingevoerd worden, zijn in het algemeen half-late of late. Uit Nederland worden de gekende soorten ingevoerd, uit Duitschland ook min der gekende. De aardappelen uit Duitschland, meestal uit Mecklenburg en Pommeren, zullen voor een kwart witvleezigen bevatten en gemiddeld als sorteering 34 tot 80 ronde maat hebben. Het is oorlog en daarmede moeten we rekening hou den, zegt de heer De Rammelaere ten slotte. In norma len tijd is een afgesloten contract een waarborg om op beide ooren te slapen. Nu kan men slechts hopen en steeds weer probeeren die hoop werkelijkheid te ma ken. Wanneer een boer over aardappelen beschikt die ais planters kunnen dienen, dat hij ze dan daarvoor gebrnike. Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht. Ik herhaal echtermen heeft ons beloften gedaan en wij hopen. Wij dringen aan bij Nederland, wij drin gen aan bij Duitschland, dat ons beloofd heeft dat de aflevering voor België bij voorkeur zal geschieden, om dat zij ginder later planten. In een woord wij doen het menschelijk mogelijke. Maar niemand moet daar heden volledig op steunen, en zelf uitzien of er geen mogelijk heid bestap om eventueel uitblijven door eigen optre den te vergoeden. Over een korten tijd vangt de planting der aardap pelen aan. Wij raden al dezen, welke niet over rechtstreeks in gevoerd, veredeld plantsoen beschikken, aan eerder groot dan klein plantsoen ter zijde te houden. Alle knollen kunnen evenwel dienen, hoewel wij toch aan raden deze niet kleiner te nemen dan een duivenei groot. De dikke knollen kunnen gesneden worden, zelfs in 3-4 stukken met minstens elk een paar goede oogen en hoe eerder men thans tot het snijden overgaat hoe beter, opdat de snijvlakken, tegen dat er zal geplant worden, goed zouden verkurkt wezen. De uitwassen, zooals er op de dikke Eigenheimerknollen vaak voor komen ter grootte van een duimlid. worden, zooals zij anders gewoonlijk afgeschild worden, afgenomen en als pootgoedmateriaal bewaard. Ook de koppen, vooral van langwerpige knollen, kunnen voor plantgoed afge zonderd worden. Wat van den knol overblijft, nadat de uitwassen daarvan afgezet werden, gebeurlijk het na velstuk van die knollen waarvan alleenlijk de kop voor pootmateriaal wordt gebruikt, is dienstig voor de keu ken. De oogen van den kop van den knol en deze der uit wassen ontspruiten gewoonlijk de eerste en geven in den regel de kloekste en vruchtbaarste spruiten, nef zooals de felste scheuten ontwikkelen aan het uiteinde der stengels van hout- en andere gewassen. Wij gaan het gebruik van hielstekken onbesproken voorbij omdat het thans voor den kleingebruiker reeds te laat is die zelf aan te kweeken; kan hij zich voor de planting goed ingewortelde hielstekken aanschaffen, wij raden hun gebruik zekerlijk warm aan, altijd als noodmiddel wel te verstaan. Alle pootmateriaal, groote, kleine en gesneden poters, kopstukken en uitwassen worden in kiembakjes aan- gebroeid tot dat de spruiten een drietal centimeter lengte hebben bereikt, wanneer er tot de planting kan ■overgegaan worden. Dat plantsoen worde aan het volle daglicht blootgesteld ten einde knollen en knolstukken groen te laten betrekken en zoo kloeke scheuten mo gelijk te bekomen. Het Staatsblad van 23 Maart publiceert een besluit houdende vaststelling der maximum-prijzen van de uit Duitschland ingevoerde plantaardappelen. In dit Besluit wordt o. m. bepaald De maximum-prijzen voor de uit Duitschland inge voerde plantaardappelen, geleverd vrij van alle kosten op wagon, kar of af magazijn voor den verkooper in het eerste station van aankomst, worden als volgt vastge steld Voor de variëteiten met geel vleesch 195 frank per 100 kg.; voor de variëteiten met wit vleesch 185 fr. 50 per 100 kg. Deze prijzen gelden voor commercieele plantaardap pelen afgeleverd in een sorteering van 34 tot 80 mm. Bij herverzending, dus bij verzending naar andere plaatsen dan daar waar de plantaardappelen in het eerste station toekwamen, zijn de vrachtkosten voor rekening van den bestemmeling. De Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie in overeenstemming met het Commissariaat voor Prijzen en Loonen deelt mede Herhaaldelijk worden door particulieren of private ondernemingen aan verschillende openbare diensten aanvragen ingediend om de prijzen van Landbouw- en Voedingsproducten te doen vaststellen of wijzigen. Om het nutteloos indienen van deze aanvragen te vermijden en om de voor een juiste vaststelling der prijzen, noodzakelijke samenwerking te bekomen, dient de aandacht te worden getrokken op het volgende Alle aanvragen strekkend tot vaststelling of wijzi ging van prijzen van Landbouw- en Voedingsproducten, dienen gericht te worden tot de Hoofdgroepeering der Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie die het betreffende product onder hare bevoegdheid heeft. Sa men met het advies der Hoofdgroepeering, wordt de aanvraag dan overgemaakt aan het Commissariaat voor Prijzen en Loonen dat de vaststelling der prijzen en de overeenstemming tusschen prijzen en loonen te re- gëten heeft. HET YPERSCHE 28 - 3-1941 Zondag: Bouillie, gestoofde wortelen, aardappelen, rijstpudding. Maandag: Witloof met selderijsaus, aardappelen. DinsdagAjuinsoep, wittekoolstamppot. Woensdag: Stevige aardappelsoep, drie in de pan. Donderdag: Gevulde bieten, aardappelen. Vrijdag: Havermoutkoekjes, andijvie, aardappelen. ZaterdagAardappelrand met groenten, havermout pap. Witloof met seldersaus. Benoodigheden 1 kg. wit loof, zout, 2 dl. water, 1/2 selderijknol, een weinig melk. Bereiding Maak het witloof schoon en snijd het in kleine stukjes. Wasch de stukjes en kook in zoo weinig mogelijk water met wat zout. Laat ze gaar koken en dan op een vergiet verlekken. Snijd nu ook de selderijknol in kleine stukjes en laat deze in water met wat melk gaar koken. Steek ze dan door een zeef. Laat wat boter smelten en voeg er wat bloem bij. Onder gedurig roeren voegen we het selderijvocht en de fijngewreven selde rijknol bij.Laat het sausje even doorkoken en maak het cp smaak met wat bouillonaroma, zout en peper. Leg het witloof in een schotel en giet er het sausje over heen. Aardappelen op zijn hongaarsch. Benoodigheden 2 kg. aardappelen, 250 gr. uien, paprika, zout, gehakte peterselie, 50 gr. boter. Bereiding Schil de aardappelen. Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Laat ze in gesmolten boter bruin braden. Voeg er de paprika, de aardappelen en een scheutje water bij. Laat gedurende een half uur zachtjes sudderen. Bind de saus met wat bloem en roer er even voer het opdienen de fijn geknipte peter selie doorheen. Vruchtenpudding. Benoodigheden2 dl. sinaas appelsap, 1 dl. ananassap, 1/4 dl. citroensap, 2 dl. water, 100 gram suiker. 12 gram gelatine. Bereiding Laat de gelatine in koud water weeken. Knijp de blaadjes uit en laat ze tezamen met de suiker in het water dat aan de kook is gebracht, oplossen. Zorg ervoor dat de massa niet meer kookt. Laat nu de gelatine oplossing een weinig koelen. Voeg er dan de vruchtensappen bij. Roer voortdurend totdat het mengsel geleiachtig wordt. Spoel een puddingvorm uit met water en giet er de massa in. Stort de pudding, wanneer ze volkomen afgekoeld is, op een glazen scho tel. Garnier met sinaasappel en geef er zoeten room bij. Nog havermoutkoekjes. - Benoodigheden: 125 gr. bo ter, 120 gr. havermout. 150 gr. poedersuiker, 125 gram zelfrijzend meel, 1 ei. wat geraspte citroenschil, een weinig zout. BereidingLaat de boter smelten, maar niet te warm worden. Voeg er de havermout, de suiker, de bloem, het geklopte ei, het zout en de citroenschil bij. Vorm balletjes en leg ze op een bakblik dat vooraf met boter is bestreken. Laat ze in den oven ongeveer gedurende 20 minuten gaar en lichtbruin bakken Witloofpannekoeken. Benoodigheden 150 gram bloem, 1 ei. 4 dl. melk. zout, wat vet om te bakken. 1 kg. witloof, 25 gram geraspte kaas. Bereiding. Doe de bloem in een kom. Maak in het midden een kuiltje en giet er het losgeklopte ei in. Maak het aan met wat omringende bloem. Giet er de lauwe melk bij en roer de massa tot een dik glad be slag. Verwijder al de klontjes. Roer er ten slotte nog ae rest van de lauwe melk en wat zout doorheen. Bak met dat beslag pannekoeken in heet vet, slaolie of boter. Maak het witloof schoon. Laat de struiken op hun ge heel. Kook ze in wat water met wat zout gaar. Laat op een vergiet uitdruipen. Leg op iedere pannekoek een struik. Strooi er wat geraspte kaas op en dien warm op. Men kan het nemen als hoofdgerecht en ook als ge recht bij de koffietafel. Heel dikwijls hooren we zooiets zeggen en met reden, want hoewel de man nog zoo goed gekleed is, en hij heeft een verfrommelde das aan, dan staat hij toch niet net. De das is wel een van de voornaamste deelen van de kleeding van den man. Het is hier dan ook een taak van de huisvrouw ervoor te zorgen dat de dassen van haar man altijd in orde zijn en geregeld nagezien. Wanneer ze een regelmatig onderhoud hebben, blijven ze ook langer mooi en ze gaan veel langer mede. Een das moet regelmatig gestreken worden. Zoo zal de knoop altijd stevig kunnen gemaakt worden en mooi effen blijven. Een knoop die vol kreukels zit, staat niet netjes Een das kan men echter niet gewoon plat strij ken. De vouwen mogen er niet te scherp in zijn. Wan neer de vouw er te stevig ingestreken is kan men on mogelijk een schoonen knoop maken. Een eenvoudig middeltje is echtér dit Een stuk krantenpapier wordt zooveel maal gevouwen totdat het den vorm heeft van de das. Schuif dan dat stuk kranten papier tusschen het goed en strijk zoo de das aan den onderkant. Het is aan te raden de vouwen een weinig vochtig te maken om ze heelemaal te verwijderen. Wees echter voorzichtig voor de watervlekken. Vooral voor zijden en kunstzijden dassen is het beter een vochtigen doek te gebruiken. Deze mag echter niet te vochtig zijn, anders wordt het krantenpapier doorweekt en plakt dit aan het goed. Wanneer een das nu vet is, kan men ze wasschen in benzine. Leg haar in een kommetje en giet er zooveel benzine op totdat het goed heelemaal doordrongen is. Duw de das er verschillende malen door. Zoo noodig geef ze nog een tweede bad. Laat de das dan volledig drogen en strijk ze. Is de das nu anders vuil dan wascht men ze in een sopje. Maak daarvoor de das los. In de vouwen van dte zijkanten rijgen we een draad door om na het was schen de das wederom juist te kunnen aaneenzetten. Geef ze eerst een weeksop en nadien een tweede sopje. Na het wasschen spoelen in lauw water. Droog nu tus schen een doek. Strijk dan droog aan den linkerkant onder een doek. Dan wordt de das wederom aaneenge naaid. Olievlekken op bruin leder kan men verwijderen door ze te wrijven met tetra. Men moet echter voorzichtig zijn, want tetra kan de kleur wat aantasten. Na het leder ontvlekt te hebben zet het dan in de was. Oude kurken kan men tot veel doeleinden gebruiken. Wanneer ze goed gewasschen zijn in een lauw sopje en daarna met schoon water uitgekookt, kunnen ze weer uitstekend dienen cm flesschen te sluiten. Vlekken op porselein en aardewerk kunnen met een kurk en wat glycerine uitstekend worden verwijderd. Het sluiten van inmaakflesschen met een schoone oude kurk overgoten met wat paraffine of gesmolten kaarsvet, maakt dat de inhoud der flesschen langen tijd kan bewaard blijven. Vlekken op lichtgekleurd hout kunnen heel dikwijls verwijderd worden met een droge -kurk. Ook gepoli toerd hout kunnen we moeilijk reinigen zonder kurk. Om messen schoon te maken, kunnen we ook best een kurk gebruiken. De vlekken worden verwijderd met wat schuurpoeder. Met een kurk kunnen we meer macht gebruiken dan met een doek. Hanteer messen en lucifers altijd van u af en nooit naar u toe. De keukenmessen worden best bewaard in een rek en niet door elkaar in een lade. Spelden mogen nooit in den mond gestoken wor den. Het is best electrische draden die defect of rafelig zijn te verwijderen. Probeer ze niet zelf te plakken of te lappen. Electrische apparaten mogen nooit met vochtige handen gehandhaafd worden. Scherven werpt men nooit los in den vuilnisbak. Het is beter ze in een doos of stevig papier te ver pakken. Sluit steeds de gaskranen goed toe, wanneer het gas niet wordt gebruikt. Het is best voor ventilatie te zorgen in de plaats waar de gaskachel brandt, om u van gevaarlijke dampen te vrijwaren. Laat nooit stoelen of andere voorwerpen staan in anders vrijen doorloop van de kamer, wanneer deze nu donker is. voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN of in het NIEUW WASSCHEN door de die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst mogelijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te leveren. ROUW BINNEN DE 8 UREN. Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt. Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11