Teinturerie de la Poste Voor de keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Enkele snipperingen. Om zelf stijfsel 'te maken. Wanneer spreken Wanneer zwij gen GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT 26, Rijselsfraaf, 26 IEPER Verplichte inschrijving voor de boter Oordeelkundige benuttiging van het stukje grond Het doorsnijden van pootaardappelen HET YPERSCHE 11-4 1M1 11 Zondag Rosbief, veidsalade, aardappelen, vanillevla. Maandag Koud vleesch, witloof, aardappelen. Otesdag: Erwtensoep, drie in de pan. WeeasdagGroene koolstamppot, macaronischoteltje. BenderdagAardappelrand met groenten. Vrijdag Gevulde ajuinen, aardappelen, havermout- koekjes. Zaterdag Aardappelsoep, bouillie, worteltjes, aard appelen. Harermontsoep. Benoodigheden 1 1/2 1. water, kervel, peterselie, selderij, worteltjes, 75 gram havermout, 2 bouillonblok jes, zout. Bereiding Laat het water, waarin de gereinigde, gewasschen en in stukjes gesneden groenten gedaan zijn, koken en dan gedurende 1/2 uurtje trekken. Veeg er de havermout bij en de bouillonblokjes. Laat nu nog gedurende 15 minuten zachtjes koken. Voeg er zout bij naar smaak. Boimenballetjes. Benoodigheden 500 gram boonen, laurierblad, 125 gram rijst of rijstbloem, wat vet, 2 eetlepels meel, 2 sneedjes brood, enkele sjalotjes, wat zcut, peterselie, nootmuskaat. Bereiding Laat de boonen in gedekte pan gaar koken. Voeg er laurier en zout bij. Als ze gaar zijn, steek ze dan door de zeef om er een puree van te ma ken. Laat nu de rijst gaar koken en giet het vocht er af. Laat de rijst goed drogen. Meng de puree en de rijst en voeg er het vet, het meel, de tot kruim gewre ven sneedjes brood, nootmuskaat en wat fijne gesnip perde peterselie bij. Ook de sjalotjes worden bijge voegd naar smaak. Uit dit deeg worden balletjes ge vormd die in geraspt beschuit worden gerold. Laat nu in de koekepan bakken. Dien op met witte dragonder- saus. Biscotjes. Benoodigheden 150 gr. bloem, 30 gram boter, 60 gram suiker, 1/2 ei, 1 dl. melk, wat geraspte citroen schil, 1 pakje vanillesuiker. Bereiding Maak de boter en de suiker tot room en voeg er langzaam de bloem, het ei, de melk, het pakje vanillesuiker en de geraspte citroenschil bij. Be werk goed het deeg en rol het tot op 3 mm. uit. Hier voor bestrooit ge de tafel met bloem. Steek uit deze laag rondjes, door middel van een glas. Leg deze op een geboterd bakblik en laat in een matigen oven lichtbruin worden. Platte kaas balletjes. Benoodigheden 500 gram platte kaas, 50 gram zelf rijzend meel, 2 lepels gesmolten boter, 1 ei, zout, ge hakte peterselie, peper en nootmuskaat. Bereiding Roer de platte kaas met het zout, de peper, de nootmuskaat en den eierdooier tot een los se massa. Voeg daarbij de gesmolten, doch afgekoelde boter en roer er langzaam het meel bij. Het stijfge klopte eiwit wordt er doorheen gemengd. Maak nu van deze massa met twee koffielepeltjes balletjes. Kook water en laat er de balletjes inglijden. Laat ze gedurende 1/4 uur koken. Deze balletjes kan men ge bruiken om in de soep te doen. Verrassing-appel. Benoodigheden 4 stevige zure appelen, wat abri kozenjam, 2 1/2 dl. melk, suiker, 2 eetlepels custard, een weinig zout, 1 pakje vanillesuiker. Bereiding De appelen worden gewasschen, geboord en geschild. Zet ze zoo dicht mogelijk naast elkaar in een vuurvasten schotel en vul ze met de abrikozen jam. In een schotel gieten we een bodempje water. Strooi wat suiker boven de appelen en laat ze in een heeten oven gaar worden. Breng de melk met het zout aan de kook. Houd er echter een weinig over. De custard, ver mengd met de suiker en de vanillesuiker, wordt erbij gemengd. Giet het papje steeds roerende bij de ko kende melk en laat goed doorkoken. Giét nu de custard over de appelen en laat het scho teltje dan nog even in den oven staan. Dien warm of koud op. Deksels van confituurpotten kunnen wel vervangen worden door een velletje zijdepapier, dat men een ron den vorm geeft zoo groot dat het den rand van den oonfituurpot omsluit. Doop het velletje in de melk, laat even afdruipen en plak het dan om den boven rand van het ccnfituurpotje. Zoodra de melk gedroogd is, is het papiertje zoo goed als perkament Men hoeft dus geen touwtje te gebruiken. Men kan boter uitsparen bij het koeken bakken, wan neer men een weinig boter laat smelten op de kachel en dan met een penseeltje de pan bestrijkt. Dit is veel zuiniger dan vaste boter te gebruiken. Door eieren heel eventjes in kokend water te ste ken, worden de poriën afgesloten en de eieren kun nen langer versch gehouden worden. Waterglas dat reeds gediend heeft om eieren in te leggen, kan nog goed dienst doen om keukengerief te reinigen. Nu het moeilijk is stijfsel te bekomen, is het goed de voorhanden zijnde middelen te gebruiken. Een eenvoudig middel is wel het afkooksel van de aardappelen. Een deel van het zetmeel gaat in het wa ter over en daardoor krfjgt dat afkooksel een stijvend vermogen. Men kan er gekleurde voorschooten in stij ven. Zemelwater heeft ook de eigenschap te stijven. Men zet den inhoud van een emmer water met 1/2 kgr. ze melen op het vuur en laat gedurende 20 minuten koken. Giet het water dan door een zeef, zoodat de pellen af gezonderd worden. Men kan ook de zemelen in een zakje doen en zoo laten koken. Dit zemelwater stijft en tegelijkertijd reinigt het, daar er potasch in aanwezig is. Om gordijnen en satinette te stijven is het zeer ge schikt. Aardappelbloem is aan te bevelen voor donker ge kleurde cretonne en popeline te stijven. De hoeveelheid van 15 gr. per liter water is voldoende. Aardappelbloem kan men zelf vervaardigen als volgt neem aardappe len die zetmeelrijk zijn. Reinig ze, om ze nadien te raspen. Wasch de bekomen pulp en laat ze onder water staan. Het vuil komt zoo boven en men kan het gemakkelijk verwijderen. Na eenigen tijd is het zetmeel gezakt. Giet er dan het water af en herneem nog eens de bewerking, om zooveel mogelijk zetmeel eruit te halen. Neem dan een zeef. Leg daarop een fijnen netel doek. Giet er het mengsel door. Laat nu gedurende een dag rusten, zoodat het zetmeel goed gezonken is. Neem nu zooveel mogelijk het water af en laat het zetmeel drogen. Leg het zooveel het kan uitgespreid, zoo zal het rapper drogen. Stijfselpap met aardappelbloem wordt op dezelfde manier gemaakt als met rij^tstijfsel. Eerst wordt de bloem aangelengd met wat koud water en vervolgens gedikt met kokend water. Ook koffie kan gebruikt worden voor het stijven van crème-gekleurde kanten tule en gordijnen. Ze bevat ook potasch. Suiker wordt vooral gebruikt om gehaakte mandjes en hard te stijven voorwerpen te stijven Een kleine hoeveelheid is voldoende. Laat de suiker oplossen in warm water en ge doopt er het voorwerp in. Bier wordt gebruikt om zwarte kant te stijven. Dat is voor velen een groot vraagstuk Er ontstaat dikwijls ruzie onder de menschen door het te veel spre ken, maar ook soms wel door het... niet spreken. De taal verraadt ons innerlijk leven. Reeds in het leven van alle volken en tijden speelt de stem een beslis sende rol. Ook nu nog in onze tijden. De stem kan ook wel wonderbaar zijn. Ieder in zijn omgeving zal wel licht wel een geval kennen, van de bekoorlijkheid die uitgaat van een beschaafde, welluidende stem. Toch is het een groot punt te weten wanneer te spre ken en slechts het noodzakelijke te zeggen en daarbij eerst te overleggen wat men zal gaan zeggen. Zoo zal men niet onbeheerseht spreken en onze woorden zullen van beteekenis en kleur zijn. Een groote moeilijkheid is het soms te zwijgen, wan neer anderen uit hun humeur zijn. Dat is echter het beste middel om verdere moeilijkheden te vermijden. Na enkelen tijd zal de andere wederom gaan spreken, voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN of in het NIEUW WASSCHEN door de die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst mogelijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te leveren. ROUW BINNEN DE 8 UREN. Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt. Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd. en hij zal dan niet door onnoodige vragen nog meer prikkelbaar worden. In zoo'n toestanden worden da* soms woerden over en heen geworpen, die men daa nadien zou «moeten» vergeten, maar soms moeilijk te vergeten zijn. Door een weinig inspanning sparen we ons zelf en ook anderen verdriet. De toorn is gauw voorbij, en het is voor ons zelf prettiger wanneer we van onzen kant niets goed te maken hebben. Woorden worden dikwijls onbedacht gesproken en nadien be klaagd. Ook de wellevendheid eischt dat men zwijgt, wan neer een ander aan het woord Is. Door inmenging kaa de spreker heelemaal in verwarring gebracht zijn en van zijn doel afgeleid. Daaruit kunnen we afleiden dat zoowel het spreken als het zwijgen een kunst is. Ja, zwijgen is wel een moeilijker taak dar. het spreken. De kunst van spreken en zwijgen te beoefenen, is wel een dankbare opgave voor eiken mensch. Het Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening deelt mede In het Staatsblad van 8 April, is het besluit versche nen waarbij een reglementeering wordt ingesteld be treffende de verdeeling van boter. Vanaf 7 Mei 1941, zal de boter alléén aan den ver bruiker worden uitgedeeld door den kleinhandelaar bij wien hij is ingeschreven, zooals dit nu reeds voer de margarine geschiedt. Op 11 April ten laatste, zal ieder kleinhandelaar, welke voor den verkoop van boter door de Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie aangenomen werd, een bewijs ontvangen voorzien van den zegel der Alge- meene Grcepeering Melk-Vetten-Eieren Dit bewijs zal op het uitstalraam van den winkel worden aange plakt. Ieder verbruiker zal een kleinhandelaar moeten kie zen, welke houder is van zulk bewijs en die gevestigd is m de gemeente die de ravitailleerïngskaart heeft afgeleverd. Het systeem der inschrijvingen werd lichtjes gewij zigd. De verbruikers zullen zich niet bij den verkozen kleinhandelaar, maar wel op het gemeentebestuur la ten inschrijven. Op den dag aangeduid door het ge meentebestuur zullen zij zich naar den gemeentelijken ravitailleeringsdienst begeven en hem den naam en het adres van den verkozen kleinhandelaar opgeven. De gemeentelijke dienst zal deze aanduidingen op hun ravitailleeringskaart neerschrijven. Wanneer de inschrijvingen zullen geëindigd zijn, zal de gemeentelijke dienst aan ieder kleinhandelaar de lijst bezorgen van de klanten die hij, van 7 Mei 1941 af, dient te bedienen. De voortbrengers van zuivelproducten mogen geen aangtjiomen kleinhandelaar kiezen; zij zullen de boter bekomen in de melkerij of bij den grossier aan den welken zij hun producten leveren. Ze dienen zich dus, net als de andere verbruikers, naar den gemeentelijken ravitailleeringsdienst te begeven om er den naam te doen kennen van de melkerij of van den grossier aan wien zij hun producten leveren. De gemeentelijke dienst zal den naam en het adres van de melkerij of van den grossier op hun ravitailleeringskaart aanduiden. Dit verdeellngssysteem treedt eerst in werking met 7 Mei a. s. Gedurende de maand April, mogen de ver bruikers zich dus nog vrij, tegen zegels, In gelijk wel ken winkel voorzien. Het Ministerie van Landbouw- en Voedselvoorzie ning deelt mede Talrijke particulieren hebben een lofwaardige in spanning gedaan om het stukje grond te ontginnen, bestemd om de voor het hulsgezin noodige groen tea voort te brengen. Te dien einde hebben zij sortimenten zaden gekocht, door den handel aangeboden. Het komt er nu op aan, het meeste nut te trekken uit de beperkte oppervlakte en de geringe hoeveelheid zaad. waarover zij beschikken. Er wordt bijzonder aanbevolen het grootste gedeelte, zeifs de geheele oppervlakte van den grond, aan de hoofdzakelijke teelten te besteden, zooals die van aard appelen, erwten en boonen, alsmede aan de teelt van groenten die gemakkelijk tijdens den Winter kunnen bewaard worden, hetzij in open lucht (prei, spruit- en savojekool, schorseneer), hetzij in kelder of in silo (wortel, raap. knolselderij), hetzij op den zolder (ajuin en sjalot). Het is te voorzien, dat de volle-seizoengroenten (zoo als latuw en kervel) op de markt in genoegzame hoe veelheid zullen beschikbaar zijn. Het is dus geraad zaam, hiervan slechts het strikt noodzakelijke voor het huishouden te zaaien of te planten. Ten einde achter eenvolgend te kunnen oogsten, is het beter kleine hoe veelheden te- zaaien, en elke maand of twee maand, volgens de behoeften of de soorten, opnieuw te zaaien, liever dan al het zaad ineens te gebruiken. De Rijkstuinbouwconsulenten verleenen kosteloos aan de belanghebbenden al de noodige inlichtingen over het oordeelkundig verdeelen der teelten en de ratio- neele benuttiging van de tuinbouwproductie. De pootaardappelen, dit jaar in den handel gebracht, zijn soms dikker dan die welke in de laatste jaren werden gebruikt. Dienvolgens zou men, indien men dit pooteoed zonder meer plant, voor een bepaalde opper vlakte een overdreven hoeveelheid knollen noodig heb ben. Dit kan men vermijden met de te dikke knollen door te snijden, In de lengte en op zulke wijze, dat ieder stuk kloeke oogen drage welke krachtige stengels zullen voortbrengen. Het doorsnijden kan geschieden op voorhand of kort vóór de planting. In de beide gevallen is het raadzaam, de gesneden deelen met fijne gebluschte kalk, of beter, met fijne houtasch te bestrooien. De bewaring van op voorhand gesneden poters moet geschieden in dunne lagen, op een rein stroobed, en in een wel verlicht en verlucht lokaal. Gesneden pootgoed moet ondiep geplant worden, ten einde een snel uitkomen te verzekeren en. dank zij de- gunstige werking van de lucht, de snijwonden beter be stand te maken tegen de oorzaken van verrotting.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11