Teinturerie de la Poste
Voor de keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Enkele snipperingen.
Om zelf stijfsel 'te maken.
Wanneer spreken Wanneer zwij
gen
GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT
26, Rijselsfraaf, 26 IEPER
Verplichte inschrijving voor de boter
Oordeelkundige benuttiging van het
stukje grond
Het doorsnijden van pootaardappelen
HET YPERSCHE 11-4 1M1
11
Zondag Rosbief, veidsalade, aardappelen, vanillevla.
Maandag Koud vleesch, witloof, aardappelen.
Otesdag: Erwtensoep, drie in de pan.
WeeasdagGroene koolstamppot, macaronischoteltje.
BenderdagAardappelrand met groenten.
Vrijdag Gevulde ajuinen, aardappelen, havermout-
koekjes.
Zaterdag Aardappelsoep, bouillie, worteltjes, aard
appelen.
Harermontsoep.
Benoodigheden 1 1/2 1. water, kervel, peterselie,
selderij, worteltjes, 75 gram havermout, 2 bouillonblok
jes, zout.
Bereiding Laat het water, waarin de gereinigde,
gewasschen en in stukjes gesneden groenten gedaan
zijn, koken en dan gedurende 1/2 uurtje trekken. Veeg
er de havermout bij en de bouillonblokjes. Laat nu
nog gedurende 15 minuten zachtjes koken. Voeg er
zout bij naar smaak.
Boimenballetjes.
Benoodigheden 500 gram boonen, laurierblad, 125
gram rijst of rijstbloem, wat vet, 2 eetlepels meel, 2
sneedjes brood, enkele sjalotjes, wat zcut, peterselie,
nootmuskaat.
Bereiding Laat de boonen in gedekte pan gaar
koken. Voeg er laurier en zout bij. Als ze gaar zijn,
steek ze dan door de zeef om er een puree van te ma
ken. Laat nu de rijst gaar koken en giet het vocht
er af. Laat de rijst goed drogen. Meng de puree en de
rijst en voeg er het vet, het meel, de tot kruim gewre
ven sneedjes brood, nootmuskaat en wat fijne gesnip
perde peterselie bij. Ook de sjalotjes worden bijge
voegd naar smaak. Uit dit deeg worden balletjes ge
vormd die in geraspt beschuit worden gerold. Laat nu
in de koekepan bakken. Dien op met witte dragonder-
saus.
Biscotjes.
Benoodigheden 150 gr. bloem, 30 gram boter, 60
gram suiker, 1/2 ei, 1 dl. melk, wat geraspte citroen
schil, 1 pakje vanillesuiker.
Bereiding Maak de boter en de suiker tot room
en voeg er langzaam de bloem, het ei, de melk, het
pakje vanillesuiker en de geraspte citroenschil bij. Be
werk goed het deeg en rol het tot op 3 mm. uit. Hier
voor bestrooit ge de tafel met bloem. Steek uit deze
laag rondjes, door middel van een glas. Leg deze op
een geboterd bakblik en laat in een matigen oven
lichtbruin worden.
Platte kaas balletjes.
Benoodigheden 500 gram platte kaas, 50 gram zelf
rijzend meel, 2 lepels gesmolten boter, 1 ei, zout, ge
hakte peterselie, peper en nootmuskaat.
Bereiding Roer de platte kaas met het zout, de
peper, de nootmuskaat en den eierdooier tot een los
se massa. Voeg daarbij de gesmolten, doch afgekoelde
boter en roer er langzaam het meel bij. Het stijfge
klopte eiwit wordt er doorheen gemengd. Maak nu
van deze massa met twee koffielepeltjes balletjes.
Kook water en laat er de balletjes inglijden. Laat ze
gedurende 1/4 uur koken. Deze balletjes kan men ge
bruiken om in de soep te doen.
Verrassing-appel.
Benoodigheden 4 stevige zure appelen, wat abri
kozenjam, 2 1/2 dl. melk, suiker, 2 eetlepels custard,
een weinig zout, 1 pakje vanillesuiker.
Bereiding De appelen worden gewasschen, geboord
en geschild. Zet ze zoo dicht mogelijk naast elkaar in
een vuurvasten schotel en vul ze met de abrikozen
jam.
In een schotel gieten we een bodempje water. Strooi
wat suiker boven de appelen en laat ze in een heeten
oven gaar worden. Breng de melk met het zout aan de
kook. Houd er echter een weinig over. De custard, ver
mengd met de suiker en de vanillesuiker, wordt erbij
gemengd. Giet het papje steeds roerende bij de ko
kende melk en laat goed doorkoken.
Giét nu de custard over de appelen en laat het scho
teltje dan nog even in den oven staan. Dien warm of
koud op.
Deksels van confituurpotten kunnen wel vervangen
worden door een velletje zijdepapier, dat men een ron
den vorm geeft zoo groot dat het den rand van den
oonfituurpot omsluit. Doop het velletje in de melk,
laat even afdruipen en plak het dan om den boven
rand van het ccnfituurpotje. Zoodra de melk gedroogd
is, is het papiertje zoo goed als perkament Men hoeft
dus geen touwtje te gebruiken.
Men kan boter uitsparen bij het koeken bakken, wan
neer men een weinig boter laat smelten op de kachel
en dan met een penseeltje de pan bestrijkt. Dit is veel
zuiniger dan vaste boter te gebruiken.
Door eieren heel eventjes in kokend water te ste
ken, worden de poriën afgesloten en de eieren kun
nen langer versch gehouden worden.
Waterglas dat reeds gediend heeft om eieren in te
leggen, kan nog goed dienst doen om keukengerief te
reinigen.
Nu het moeilijk is stijfsel te bekomen, is het goed
de voorhanden zijnde middelen te gebruiken.
Een eenvoudig middel is wel het afkooksel van de
aardappelen. Een deel van het zetmeel gaat in het wa
ter over en daardoor krfjgt dat afkooksel een stijvend
vermogen. Men kan er gekleurde voorschooten in stij
ven.
Zemelwater heeft ook de eigenschap te stijven. Men
zet den inhoud van een emmer water met 1/2 kgr. ze
melen op het vuur en laat gedurende 20 minuten koken.
Giet het water dan door een zeef, zoodat de pellen af
gezonderd worden. Men kan ook de zemelen in een
zakje doen en zoo laten koken. Dit zemelwater stijft en
tegelijkertijd reinigt het, daar er potasch in aanwezig is.
Om gordijnen en satinette te stijven is het zeer ge
schikt.
Aardappelbloem is aan te bevelen voor donker ge
kleurde cretonne en popeline te stijven. De hoeveelheid
van 15 gr. per liter water is voldoende. Aardappelbloem
kan men zelf vervaardigen als volgt neem aardappe
len die zetmeelrijk zijn. Reinig ze, om ze nadien te
raspen. Wasch de bekomen pulp en laat ze onder
water staan. Het vuil komt zoo boven en men kan het
gemakkelijk verwijderen. Na eenigen tijd is het zetmeel
gezakt. Giet er dan het water af en herneem nog eens
de bewerking, om zooveel mogelijk zetmeel eruit te
halen. Neem dan een zeef. Leg daarop een fijnen netel
doek. Giet er het mengsel door. Laat nu gedurende een
dag rusten, zoodat het zetmeel goed gezonken is. Neem
nu zooveel mogelijk het water af en laat het zetmeel
drogen. Leg het zooveel het kan uitgespreid, zoo zal
het rapper drogen.
Stijfselpap met aardappelbloem wordt op dezelfde
manier gemaakt als met rij^tstijfsel. Eerst wordt de
bloem aangelengd met wat koud water en vervolgens
gedikt met kokend water.
Ook koffie kan gebruikt worden voor het stijven van
crème-gekleurde kanten tule en gordijnen. Ze bevat
ook potasch.
Suiker wordt vooral gebruikt om gehaakte mandjes
en hard te stijven voorwerpen te stijven Een kleine
hoeveelheid is voldoende. Laat de suiker oplossen in
warm water en ge doopt er het voorwerp in.
Bier wordt gebruikt om zwarte kant te stijven.
Dat is voor velen een groot vraagstuk Er ontstaat
dikwijls ruzie onder de menschen door het te veel spre
ken, maar ook soms wel door het... niet spreken. De
taal verraadt ons innerlijk leven. Reeds in het leven
van alle volken en tijden speelt de stem een beslis
sende rol. Ook nu nog in onze tijden. De stem kan ook
wel wonderbaar zijn. Ieder in zijn omgeving zal wel
licht wel een geval kennen, van de bekoorlijkheid die
uitgaat van een beschaafde, welluidende stem.
Toch is het een groot punt te weten wanneer te spre
ken en slechts het noodzakelijke te zeggen en daarbij
eerst te overleggen wat men zal gaan zeggen. Zoo zal
men niet onbeheerseht spreken en onze woorden zullen
van beteekenis en kleur zijn.
Een groote moeilijkheid is het soms te zwijgen, wan
neer anderen uit hun humeur zijn. Dat is echter het
beste middel om verdere moeilijkheden te vermijden.
Na enkelen tijd zal de andere wederom gaan spreken,
voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN
of in het NIEUW WASSCHEN door de
die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst
mogelijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te
leveren.
ROUW BINNEN DE 8 UREN.
Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt.
Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.
en hij zal dan niet door onnoodige vragen nog meer
prikkelbaar worden. In zoo'n toestanden worden da*
soms woerden over en heen geworpen, die men daa
nadien zou «moeten» vergeten, maar soms moeilijk te
vergeten zijn. Door een weinig inspanning sparen we
ons zelf en ook anderen verdriet. De toorn is gauw
voorbij, en het is voor ons zelf prettiger wanneer we
van onzen kant niets goed te maken hebben. Woorden
worden dikwijls onbedacht gesproken en nadien be
klaagd.
Ook de wellevendheid eischt dat men zwijgt, wan
neer een ander aan het woord Is. Door inmenging kaa
de spreker heelemaal in verwarring gebracht zijn en
van zijn doel afgeleid.
Daaruit kunnen we afleiden dat zoowel het spreken
als het zwijgen een kunst is. Ja, zwijgen is wel een
moeilijker taak dar. het spreken. De kunst van spreken
en zwijgen te beoefenen, is wel een dankbare opgave
voor eiken mensch.
Het Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening
deelt mede
In het Staatsblad van 8 April, is het besluit versche
nen waarbij een reglementeering wordt ingesteld be
treffende de verdeeling van boter.
Vanaf 7 Mei 1941, zal de boter alléén aan den ver
bruiker worden uitgedeeld door den kleinhandelaar bij
wien hij is ingeschreven, zooals dit nu reeds voer de
margarine geschiedt.
Op 11 April ten laatste, zal ieder kleinhandelaar,
welke voor den verkoop van boter door de Nationale
Landbouw- en Voedingscorporatie aangenomen werd,
een bewijs ontvangen voorzien van den zegel der Alge-
meene Grcepeering Melk-Vetten-Eieren Dit bewijs
zal op het uitstalraam van den winkel worden aange
plakt.
Ieder verbruiker zal een kleinhandelaar moeten kie
zen, welke houder is van zulk bewijs en die gevestigd
is m de gemeente die de ravitailleerïngskaart heeft
afgeleverd.
Het systeem der inschrijvingen werd lichtjes gewij
zigd. De verbruikers zullen zich niet bij den verkozen
kleinhandelaar, maar wel op het gemeentebestuur la
ten inschrijven. Op den dag aangeduid door het ge
meentebestuur zullen zij zich naar den gemeentelijken
ravitailleeringsdienst begeven en hem den naam en het
adres van den verkozen kleinhandelaar opgeven. De
gemeentelijke dienst zal deze aanduidingen op hun
ravitailleeringskaart neerschrijven.
Wanneer de inschrijvingen zullen geëindigd zijn, zal
de gemeentelijke dienst aan ieder kleinhandelaar de
lijst bezorgen van de klanten die hij, van 7 Mei 1941 af,
dient te bedienen.
De voortbrengers van zuivelproducten mogen geen
aangtjiomen kleinhandelaar kiezen; zij zullen de boter
bekomen in de melkerij of bij den grossier aan den
welken zij hun producten leveren. Ze dienen zich dus,
net als de andere verbruikers, naar den gemeentelijken
ravitailleeringsdienst te begeven om er den naam te
doen kennen van de melkerij of van den grossier aan
wien zij hun producten leveren. De gemeentelijke dienst
zal den naam en het adres van de melkerij of van den
grossier op hun ravitailleeringskaart aanduiden.
Dit verdeellngssysteem treedt eerst in werking met
7 Mei a. s. Gedurende de maand April, mogen de ver
bruikers zich dus nog vrij, tegen zegels, In gelijk wel
ken winkel voorzien.
Het Ministerie van Landbouw- en Voedselvoorzie
ning deelt mede
Talrijke particulieren hebben een lofwaardige in
spanning gedaan om het stukje grond te ontginnen,
bestemd om de voor het hulsgezin noodige groen tea
voort te brengen.
Te dien einde hebben zij sortimenten zaden gekocht,
door den handel aangeboden.
Het komt er nu op aan, het meeste nut te trekken
uit de beperkte oppervlakte en de geringe hoeveelheid
zaad. waarover zij beschikken.
Er wordt bijzonder aanbevolen het grootste gedeelte,
zeifs de geheele oppervlakte van den grond, aan de
hoofdzakelijke teelten te besteden, zooals die van aard
appelen, erwten en boonen, alsmede aan de teelt van
groenten die gemakkelijk tijdens den Winter kunnen
bewaard worden, hetzij in open lucht (prei, spruit- en
savojekool, schorseneer), hetzij in kelder of in silo
(wortel, raap. knolselderij), hetzij op den zolder (ajuin
en sjalot).
Het is te voorzien, dat de volle-seizoengroenten (zoo
als latuw en kervel) op de markt in genoegzame hoe
veelheid zullen beschikbaar zijn. Het is dus geraad
zaam, hiervan slechts het strikt noodzakelijke voor het
huishouden te zaaien of te planten. Ten einde achter
eenvolgend te kunnen oogsten, is het beter kleine hoe
veelheden te- zaaien, en elke maand of twee maand,
volgens de behoeften of de soorten, opnieuw te zaaien,
liever dan al het zaad ineens te gebruiken.
De Rijkstuinbouwconsulenten verleenen kosteloos aan
de belanghebbenden al de noodige inlichtingen over
het oordeelkundig verdeelen der teelten en de ratio-
neele benuttiging van de tuinbouwproductie.
De pootaardappelen, dit jaar in den handel gebracht,
zijn soms dikker dan die welke in de laatste jaren
werden gebruikt. Dienvolgens zou men, indien men dit
pooteoed zonder meer plant, voor een bepaalde opper
vlakte een overdreven hoeveelheid knollen noodig heb
ben.
Dit kan men vermijden met de te dikke knollen door
te snijden, In de lengte en op zulke wijze, dat ieder stuk
kloeke oogen drage welke krachtige stengels zullen
voortbrengen.
Het doorsnijden kan geschieden op voorhand of kort
vóór de planting. In de beide gevallen is het raadzaam,
de gesneden deelen met fijne gebluschte kalk, of beter,
met fijne houtasch te bestrooien.
De bewaring van op voorhand gesneden poters moet
geschieden in dunne lagen, op een rein stroobed, en in
een wel verlicht en verlucht lokaal.
Gesneden pootgoed moet ondiep geplant worden, ten
einde een snel uitkomen te verzekeren en. dank zij de-
gunstige werking van de lucht, de snijwonden beter be
stand te maken tegen de oorzaken van verrotting.