Edg. Ml SS IAËN Teinturerie de la Poste ill Kindertoeslagen voor werkgevers en niet-loontrekkenden ZAKENKABINET Oude Houtmarktstraat, 6, Yper Nu ook autobandenkaarten Voor de keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Enkele snipperingen. Wees zuinig met gas. GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT 26, Rijselstraat, 26 - IEPER HET YPERSCHE 23 -4 -1941 WET VAN 10 JUNI 1937 Uit het Staatsblad van 18 Mei De gezinnen worden er op attent gemaakt dat de Na tionale Onderlinge Kas voor Kindertoeslagen, waarvan de kantoren gevestigd zijn te Brussel, Belliardstraat, 54, krachtens artikel 49 van het organiek koninklijk be sluit van 22 December 1938, belast is met de betaling van kindertoeslag over het eerste semester 1941, name lijk aan de hierna vermelde personen, op voorwaarde dat zij alle andere wettelijke voorschriften vervullen L. Weduwen zonder beroep van personen die, geduren de minstens drie jaar een beroep hebben uitgeoefend als werkgever, als zelfstandig arbeider of als helper: als gewezen werkgever, gewezen zelfstandig arbeider of als gewezen helper. Weduwen zonder beroep van personen die gedurende minstens drie jaar, als afgevaardigde-beheerder in de bedrijvigheid van een Belgische of Congoleesche collectiviteit, van een openbare instelling, een instelling van openbaar nut of een vereeniging van gemeenten, deel hebben gehad. Weduwen zonder beroep van personen die, gedurende minstens drie jaar, als beheerend vennoot, als vennoot of als werkend lid deel hebben gehad in de bedrijvig heid van een personenvennootschap met beperkte aan sprakelijkheid, van een vennootschap onder firma van een commanditaire vennootschap of van een comman ditaire vennootschap op aandeelen, van een 'burgerlijke vereeniging, een feitelijke vereeniging of een vereeni ging in deelneming. O. Personen die, in feite, weezen opvoeden die vader en moeder hebben verloren en die door personen ach tergelaten werden die een van bovenvermelde 'beroepen hebben uitgeoefend. N. Weduwen die als zelfstandig arbeider een beroep uitoefenen en die van betaling van bijdrage vrijgesteld zijn, (weduwen wier halfjaarlijksche bijdrage slechts 18 frank 'beloopt). W. Helpers voor wie er geen bijdrage verschuldigd is, namelijk a) helpers van minder dan 21 jaar oud; b) helpers van de weduwen waarvan sprake onder letter N. hierboven. X. Gewezen helpers indien zij tijdens ten minste tien jaar met of zonder onderbreking als helper in België werkzaam zijn geweest. De personen die meenen tot een van bovenvermelde categorieën te behooren worden verzocht zich zoo spoe dig mogelijk bij gewonen brief aan de Nationale Onder linge Kas voor Kindertoeslagen, Belliardstraat, 54, te Brussel, te melden, en aan te duiden Voornamen Naam, Volledig adres. Categorie waartoe zij meenen te behooren (zie letters L. O. N. W. X.) Deze personen zullen, aanvang Juli e. k„ van de Na tionale Onderlinge Kas voor Kindertoeslagen een vra genlijst ter invulling ontvangen. De betalingen zullen geschieden na onderzoek van de op de vragenlijsten verstrekte inlichtingen. N. B. De kindertoeslag wordt thans slechts betaald voor kinderen die den leeftijd van 14 jaar niet hebben overschreden, alsmede voor degenen die, alhoewel dien ouderdom overschreden nog onder den gewonen school plicht vallen. De kindertoeslag wordt verder toegekend, zonder bepaalde leeftijdsgrens, voor de kinderen die, wegens hun lichaams- of geestes-gesteldheid onbe kwaam zijn om een beroep uit te oefenen. De personen die kindertoeslag aanvragen worden verzocht zich niet persoonlijk naar de kantoren van de Nationale Onderlinge Kas voor Kindertoeslagen te begeven, daar hun bezoek het werk slechts kan ver tragen zonder eenig nut voor hen op te leveren. Zij worden verzocht in hun brief aan de Nationale Onderlinge Kas voor Kindertoeslagen te willen ver melden of zij een Nederlandsche of een Fransche vra genlijst wenschen te ontvangen. Het is noodzakelijk op elke mededeeling het volledig adres te vermelden, te weten: Nationale Onderlinge Kas voor Kindertoeslagen, Belliardstraat, 54, Brussel. <op 100 meters van de Groote Markt Albert I) SPREEKUREN: Dinsdag, Donderdag en Zaterdag voormiddag, van 8 tot 11 uren Raadpleging en alle zaken Briefwisseling Schatting en opmaken van oorlogsschade Horen en verharen Aankoop en verkoop, enz. Verzekeringen op het leven, Tegen brand, Onge vallen, Burgerlijke verantwoordelijkheid, enz... De Centrale Dienst voor Scheikundige producten deelt mede Door 'haar Verordening verschenen in het Belgisch Staatsblad van 2 Mei 1941, heeft de Centrale voor Scheikundige Producten verordend dat het verkrijgen van nieuwe banden, bestemd voor de vervanging van buiten dienst gestelde banden voor de autovoertuigen voortaan afhankelijk gesteld wordt van het bezit van een bandenkaart en van bons voor banden De Verordening C. 4 beoogt al de houders van auto voertuigen moto's, personenwagens, kleine last- en be stelwagens, vrachtwagens, tractors en aanhangwagens. De kaarten en bons voor banden, die den aankoop van nieuwe banden toelaten, zullen kunnen verkregen worden bij de Vervoerbureau's binnen wier gebied de gemeenten, waar de voertuigen thuishooren, gelegen zijn. De Vervoerbureau's en hun Hulpkantoren zullen den belanghebbenden alle nuttige inlichtingen verstrek ken wat betreft de formaliteiten die zullen moeten ver vuld worden. De Verordening beoogt niet de herruöberde en de tweede-handbanden waarvan de verkoop, zooals voor heen vrij blijft. Zij verpücht de voortverkoopers hun voorraden nieuwe banden aan te geven en deze laatsten ter beschikking te houden van de Centrale voor Schei kundige producten. ZondagAjuinsoep, rosbief, sla, aardappelen, va- nillevla. Maandag Witte boonen, aardappelen, appeltaart. Dinsdag Erwtengehakt, aardappelen. WoensdagGebakken kaas, gestoofde prei, aardappe- DonderdagSavoyekool, aardappelen, len. Vrijdag: Garnalen, sla, gefruite aardappelen. ZaterdagAjuinen stamppot, gebakken beschuit. Andjjvieschoteltje. Benoodigheden 1 kgr. aard appelen, 200 gram andijvie, 1 ajuin, 35 gram boter. 1 lepel maïzena, wat nootmuskaat, wat zout, 1 lepel fijngehakte ajuin. Bereiding Laat de aardappelen, die goed afgebor steld zijn, gaar koken. Snijd ze dan in schijven. Maak de andijvie schoon en wasch ze goed. Snijd ze fijn en laat ze met het aanhangende water, waarin wat zout, gaar koken Laat ze vervolgens op een vergiet uitlekken. Vermeng nu met de helft van de boter en de maïzena. Laat even stoven. Snijd de ajuin fijn en laat ze in wat boter goud bruin worden. Een vuurvaste schotel wordt met boter bestreken. Leg 'onderaan de aardappelschijven. Ook rondom. In het midden leggen we de andijvie. Strooi er wat nootmuskaat op. Laat het schoteltje in den oven goed gaar worden. Vóór het opdienen strooien we nog wat gebakken ajuin overheen. Raapstelen met augurken. Benoodigheden 200 gram raapstelen, 5 augurken, 6 gekookte aardappelen, wat geraspte ajuin, 3 lepels melk, wat peper, wat mos terd, wat suiker, een eetlepel azijn. Bereiding Maak van de mosterd, de peper, de ge raspte ajuin, de azijn en suiker een glad papje door er voortdurend in te roeren. Voeg nu langzamerhand de melk erbij. Maak de raapsteeltjes schoon en wasch ze. De augurken worden in schijfjes gesneden. De aardappelen in blokjes. Voeg nu de raapsteeltjes, de augurken en de aardappelen bij het mengsel. Dien het gerecht warm op in een glazen schoteltje. Bloemkoolsoep. Benoodigheden 1 liter bloemkool- vocht, 1/4 liter melk, 50 gram kaas, 3 lepels maïzena, een stukje boter, wat nootmuskaat, wat zout, wat bouil lonaroma. Bereiding Laat de melk met het bloemkoolnat aan de kook komen. Bind met wat maïzena, die met wat water of melk tot een papje gemaakt is. Laat de soep even doorkoken en voeg er de in stukjes gesneden kaas, het stukje boter en de nootmuskaat bij. Zoo noodig nog wat zout. De soep mag nu niet meer koken. De kaas moet zacht worden. Voeg er dan de bouillonaroma bij. Dien goed warm op. Vier-kwart koek. Benoodigheden 4 aardappelen, 1 ei, 125 gram suiker, 4 lepels griesmeel. Bereiding Laat de geschilde aardappelen koken en doe ze vervolgens tweemaal door een zeef. Voeg er de eierdooier bij, alsook de suiker en het griesmeel. Ver meng alles goed dooreen. Voeg er nu het wit van ei bij dat tot sneeuw geklopt is en meng alles nog eens goed door mekaar. Laat nu gedurende 1 uur in een warmen oven bakken. Havermoutpuddingjes. - Benoodigheden 1 liter melk, 175 gram havermout, een weinig citroenschil, 50 gram suiker, wat geconfijt fruit. Bereiding Laat de havermout in de melk koken ge durende een kwartier onder gedurig roeren. Rasp er de citroenschil in en voeg er de suiker bij. Spoel het kom metje uit met koud water en doe er de massa in. Nadat ze goed afgekoeld zijn. worden ze op een schaal ge stort en gegarneerd met geconfijt fruit. Overgiet alles met wat abrikozensaus. Om aardappelen vlugger te doen koken, kan men wat boter in het water doen. Zijn uw aardappelen bevroren, dan kan men ze nog eten als men ze vóór het koken in zeer sterk zoutwater legt. Boter kan men lang frisch houden, wanneer men ze overdekt met koud geworden gekookt zoutwater. Om meer sap uit een citroen te kunnen persen, ver warmt men hem goed vóór het uitpersen. Om een ci troen langer te bewaren, kan men hem in gewoon water leggen. Heeft men een citroen half gebruikt en blijft er een andere helft over, dan legt men deze met het snij vlak in een tas waarin een weinig suiker. Om eksteroogen te doen uitkomen, kan men het vol gende gebruiken Leg een stukje ajuin eenige dagen in azijn. Leg het dan op de eksteroog. Vernieuw lede ren dag. Na enkele dagen kan men het oog met wortel en al, uittrekken. Om flesschen schoon te maken, kan men aardappel schillen of koffiegruis gebruiken. Om langer genot te hebben van gordijnkoorden, kan men deze zoowel als de roeden inwrijven met was. De ringen glijden dan gemakkelijk over de roeden en men moet niet zoo hevig trekken aan de koorden Om glaswerk goed glanzend te krijgen, spoelt men het goed af met water. Wrijf het daarna in met zout en spoel het wederom na. Om groenten te koken, is het best het water kokend erbij te voegen. Zoo verkrijgt men zooveel mogelijk voedingswaarde. Handen die door het gedurig aardappelen schillen, grauw geworden zijn, kan men wederom blank maken, door ze af te wrijven met terpentijn en ze daarna ge woon te wasschen. Om houtwerk dat geschilderd is een mooieren glans te geven, wasschen we het af met water waarin een scheutje ammoniak. Om kaarden langer te laten branden en te voorkomen dat ze druipen, laat men ze enkelen tijd in zoutwater liggen en dan volledig drogen. Een eerste voorwaarde om te kunnen nagaan hoever we staan met het gasverbruik, is wel, dat we kunnen lezen op den gasmeter. Zoo ook zouden we kunnen na gaan of er zich niets abnormaals 'voordoet aan een of ander apparaat en kan men vlug een man van 't vak bijroepen om de fout te 'herstellen. In elke woning waar gas ligt, is er dus een gasmeter en deze werkt als volgt Op dezen gasmeter staan drie wijzerplaten. Zoo we nu het kraantje openzetten, dan begint de wijzer van de eerste plaat rich te bewegen. Zoo ze een heele ronde gedaan heeft, dan rijn er 10 ku- beke meters gas verbruikt. Op het oogenbbk dat deze eerste wijzer haar volledige ronde gedaan heeft, heeft zich op de tweede wijzerplaat de wijzer een cijfer voor uitgezet. Heeft nu de tweede wijzer haar volledige ronde gedaan dan zijn er 100 kubieke meters gas ver bruikt en de derde wijzerplaat is van een nummer ge wijzigd. Willen we nagaan hoelang een liter water moet op staan tot ze kookt en hoeveel liters gas ervoor gebruikt moeten worden, dan zetten we een liter water op het gasstelsel en laten alle andere kranen dicht gesloten. Zoo kunnen we dan vaststellen dat koken met een dek sel op en de vlam juist onder de pan en niet rondom veel minder gas verbruikt dan te koken zonder deksel en met groote vlam. Er wordt ook nog aangeraden de sleutel van den meter niet heelemaal open te zetten. Zoo is het ver bruik minder en de warmte dezelfde. Ook door de hoofdkraan zoo te regelen, kunnen we gas besparen. De vlam zal een beteren vorm aannemen. Zoodra wat op het gas staat te warmen het kook punt bereikt heeft, mag men gerust het kraantje dicht draaien, anders wordt nutteloos gas verbrand. Ook Is het best de vlam onder de pan te houden. Daarom is het raadzaam platte breede potten te gebruiken in plaats van smal keukengerief. Ook met het oog op minder gasverbruik is het goed eens 's jaars een man van het vak alle toestellen te doen onderzoeken en zoonoodig ze te doen herstellen. Wekelijks worden de gastoestellen gereinigd en de branders moeten regelmatig nagezien worden of er geen gaatjes verstopt zijn. Is er een lek aan de buis, neem dan een eindje van gutta-percha en verbind de lekke plaats stevig. VRAGEN EN AANBIEDINGEN VAN PER SONEEL plaatst men met succes in onze «KLEINE AANKONDIGINGEN». voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN of in het NIEUW WASSCHEN door de die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst mogelijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te leveren. ROUW BINNEN DE 8 UREN. Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt. Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11