Voor uw Glas- en Loodwerken Walter TAVENIER - BEDDELEEM De benuttiging van den Oogst der graangewassen in 1941 Bericht aan de planters van tabak Eenvoudig Menu. Enkele gerechten. Enkele confituren. Vooraleer uit te gaan, let ge op zekere kleine details van uw uiterlijke Enkele snipperingen. Het vervangen der Zwarte Zegels wendt U bij Tempelstraat, 4 YPER Matige prijzen. Spoedige bediening. HET YPERSCHE 4 -7 -1941 Het Staatsblad deelt volgende besluiten mede Eüke producent van meer dan één are tarwe, rogge, spelt of mengkoren, haver, gerst of wintergerst, en peul vruchten is tegenover den Staat verantwoordelijk voor zijn oogst 1941. Hij is verplicht zijn geheelen oogst ter beschikking van de hoofdgroepeering Graangewassen en Veevoeders» der Nationale Landbouw- en Voedings corporatie te stellen en zich te dien einde te schikken naar de bevelen en onderrichtingen van dit organisme, onverminderd de bepalingen van onderhavig besluit. Tarwe, rogge, spelt of mengkoren De producent van deze graangewassen mag op zijn oogst voorafnemen 1. Voor zijn bezaaiingen 185 kg. per hectare bebouwd in 1940-1941; voor spelt, is de toegelaten voorafneming 225 kg. 2. Het kleingraan Tot beloop van 5 t. h. maximum. 3. Voor het verbruik: 150 kg. per persoon op 15 Au gustus 1941 deeluitmakende van zijn huishouden. Deze voorafneming wordt op 200 kg. gebracht voor de spelt. Men verstaat door huishouden in dit besluit, de ex ploitant, de leden van zijn gezin en van zijn personeel die hij permanent huisvest en voedt. Worden met de huishoudens gelijkgesteld, de gemeen schappen zooals kloosters, kostscholen, ziekenhuizen, klinieken, internaten, krankzinnigengestichten, en an dere soortgelijke instellingen, die vóór 10 Mei 1940 over een landbouwexploitatie beschikten. Deze instellingen hebben echter slechts recht op een voorafneming van 300 gram per dag en per persoon die door hen gehuis vest en gevoed wordt. Deze instellingen moeten maan delijks bij het gemeentebestuur een bewijsstaat in dienen. Het voordeel van de in het huidig artikel bedoelde voorafnemingen is uitsluitend voorbehouden aan de landbouwers van beroep, alsmede aan de personen en de inrichtingen die vóór 10 Mei 1940 over een landbouw exploitatie beschikten en die uit dien hoofde voorkwa men in de landbouwtelling 1939. Elk gebruik van broodgraan in brouwerijen en mou terijen en voor dierenvoeding is verboden. Afwijkin gen kunnen toegestaan worden voor de tot menschen- voeding ongeschikte graangewassen. De gemeente is verantwoordelijk tegenover den Staat voor den geheelen oogst van de producenten wier ex ploitatiezetel op haar grondgebied is gevestigd. Veertien dagen vóór den oogst, stelt de commissie voor landbouwtelling voor eiken voortbrenger en per perceel, de opbrengst vast. Leveringen. De leveringen geschieden als volgt 40 t. h. vóór einde October30 t. h. vóór einde Decem ber 30 t. h. vóór einde Februari. Haver De 'hoeveelheid haver, die bij voorrang ter beschik king van de hoofdgroepeering «Graangewassen en Vee voeders dient gesteld, wordt bepaald overeenkomstig de aanwijzingen van onderstaande tabel Exploitaties waarvan de zetel gevestigd is in De leemstreek 700 kg. per ha. De Vlaamsche zandstreek500 kg. per ha. De Polders 600 kg. per ha. De Kempen 400 kg. per ha. De Condroz 400 kg. per ha. De Ardennen300 kg. per ha. De weide-streek 300 kg. per ha. De jurastreek300 kg. per ha. De grenzen van de landbouwstreken worden bepaald -door de hoofdgroepeering. In zoover de producent aan zijn verplichtingen in zake levering bij voorrang voldoet, mag hij op het be schikbaar overschot van zijn oogst voorafnemen 1* voor zijn bezaaiingen185 kilogram per bebouwde hectare 2* voor het voederen van zijn dieren 200 kgr. per ha. bebouwde grond 100 kgr. per ha. van zijn exploitatie deeluitmakend weiland opgegeven bij de telling van 15 Mei 1941. Het beschikbaar overschot na deze voorafneming dient ter beschikking van de hoofdgroepeering gehou den Veertien dagen vóór den oogst stelt de commissie voor landbouwtelling de opbrengst per perceel vast. Gerst De voortbrenger van gerst en wintergerst mag van ai in oogst voorafnemen Voor zijn bezaaiingen 185 kgr. per ha. bebouwd in 1940-1941. Veertien dagen vóór den oogst stelt de commissie -voor landbouwtelling de opbrengst per perceel vast. Peulvruchten Door peulvruchten dient te worden verstaan: de groene ronde erwten, de gele ronde erwten, de witte boonen, de bruine en gele boonen. de witte en groene flageolets, de platte erwten, de paardenboonen. de groote tuinboonen en de voederboonen of andere soor ten peulvruchten. De producent mag op zijn oogst voorafnemen 1» voor zijn aanplantingen, 225 kgr. per ha. bebouwd in 1940-1941 2* voor verbruik, 10 kgr. per persoon op 15 Juli 1941 deeluitmakend van zijn huishouden. Voor het begrip «huishouden», zie hooger onder Graangewassen Hetzelfde voor de gelijkstelling met het begrip «huishouden». Uiterlijk acht dagen vóór den oogst, stelt de commis sie voor landbouwtelling de opbrengst per perceel vast. In herinnering wordt gebracht, dat iedere tabaks planter vóór 1 Juli of binnen de acht dagen na het planten, indien dit later geschiedt, 'het aantal geteelde planten moet aangeven ten kantore of ten hulpkantore der accijnzen over zijn gebied. Die aangifte moet on derteekend worden, welke ook de belangrijkheid van de beplanting weze. Er zijn formulieren' van aangifte te verkrijgen in de kantoren en hulpkantoren der accijnzen. De aangifte mag per post verzonden worden. De planter met een teelt van meer dan 300 planten moet bovendien, uiterlijk op 15 Maart van het jaar na den oogst, ten kantore of ten hulpkantore der accijnzen over zijn gebied, een' aangifte inreiken met aanduiding van de werkelijk ingeoogste hoeveelheid droge tabak. Eooals telkenjare zal het bestuur der accijnzen de te „4de staande tabaksplanten nauwkeurig natellen. De accijnsplichtige, die verzuimt zijn teelt aan te geven of die een onjuiste aangifte doet, verbeurt de bl> de wet voorziene straffen. ZondagBoonensoep, bouillie met pikante saus, ra barber, aardappelen. Maandag: Havermoutrand met groenten, vaniljevla. Dinsdag: Kervelsoep, boonengehakt, andijvie, aard appelen. Woensdag: Koolraapsoep met verschillende groenten, radijsjes. DonderdagGarnalenpudding, gestoofde wortelen, kar nemelk pap. VrijdagSpiegelei, sla, aardappelen, maïzenapud- ding. Zaterdag Wortelsoep, gevulde ajuinen, aardappelen. Havermoutgerechtje. Deze spijs moet direct na het bereiden opgediend worden. Ze breidt zich erg uit, daarom nemen we een gratineerschotel met een hoogen rand. Op den bodem leggen we een laag havermout, daarop een laag confituur. Gaat zoo door tot de laatste laag havermout is. Over alles giet ge een glas melk en een geklopte eierdooier en ook het tot sneeuw geklopte eiwit. Doe het nu in den oven en laat het gedurende twintig minuten erin staan. Een lekker koekje. Neem een bierglas meel, even veel suiker en twee eierdooiers. Kluts alles goed door mekaar en voeg er nog een halve eetlepel soda- biear- bonaat of bakingpoeder, twee lepels water en de beide tot sneeuw geklopte eiwitten bij. Dit alles moet een dichten room vormen. Doe het dan in een vuurvasten schotel die vooraf goed geboterd is. Zet het in den oven en laat het gedurende twintig minuten er in staan. Maak nu een suikersiroopje met tien klontjes suiker en wat rhum-extract. Doe daarin de gebakken koek en be giet alles overvloedig met de siroop. Aardbeienconfituur. Benoodigheden500 gr. aard beien, 500 gram rabarberstelen, 750 gram suiker. BereidingDoe de steeltjes van de aardbeien af en ontdoe ze ook van hun kroonblaadjes. Schil de rabar berstelen. Snijd ze in kleine gelijke stukjes. Voeg er de suiker bij en laat zoolang koken tot alles siroopachtig wordt. Frambozenconfituur. Benoodigheden 1 kg. fram bozen, 2 i dl. roode bessensap, 1 J kg. suiker. BereidingLaat de' vruchten in het sap tot móes ko ken. Voeg hierbij dan de suiker en laat goed inkokeh totdat het siroopachtig wordt. Confituur van kersen. Benoodigheden1 kg. kersen, 750 gram suiker, wat citroensap. BereidingDoe de steeltjes van de kersen en ontdoe ze van de pitten met een speciaal apparaatje. Wasch ze zeer goed en laat ze koken met een half theetasje water zoolang tot ze zacht zijn. Voeg er dan al roerende met een houten lepel de suiker bij. Laat de confituur goed inkoken. Is de confituur te zoet, voeg er dan enkele druppeltjes gezeefd citroensap bij. Zoo wordt de ctm- fituur smakelijker gemaakt. Bessenconfituur. Benoodigheden1 kgr. roode bes sen, 750 gram suiker. BereidingDoe de bolletjes van de steeltjes. Wasch ze en kook ze met een weinig water tot moes en voeg er dan de suiker aan toe en laat de confituur goed in koken. Confituur van kruisbessen. Benoodigheden 1 kgr. kruisbessen, 750 gram suiker. BereidingOntdoe de bessen van hun steeltjes en wasch ze goed. Laat ze op het puntje van de kachel of op een zacht vuurtje langzaam koken. Zeef de massa door een doekje en knijp het uit. Weeg het sap en voeg er 3/4 van het gewicht suiker bij. Laat de confituur goed inkoken. Het zijn dikwijls maar kleine schijnbaar dingen van weinig belang, maar die dadelijk de persoonlijkheid der vrouw aangeven. Daarom, vooraleer de deur uit te gaan, bekijk u nog eens zorgvuldig. Denkt op de volgende kleine dingen. Past uw hoed bij uw mantel Het is veel beter geen hoed te dragen, dan een hoed waaraan de kleur twist met de kleur van uw mantel. Heb ik mijn haar goed nagezien Zou ik overal zonder schaamte mijn hoed kunnen afdoen Is er geen poeder blijven hangen In het haar of op de wenkbrauwen Is mijn hals even verzorgd als mijn gelaat Heb ik mijn mantel goed afgeborsteld en zijn er geen haartjes of pelletjes nagebleven Komt mijn bloese niet uit den rok, want dat ver afschuwen alle mannen Moet Ik niet ongerust zijn om mijn mantel uit te trekken Is mijn ondergoed wel in orde, zoodat ik ieder oogenblik mijn kleed kan uittrekken als er een ongeluk zou gebeuren Is het naadje van de kous wel in het midden van het been? Zijn mijn schoenen netjes gepoetst Komt mijn onderrok niet van onder mijn rok piepen Zijn de hielen van mijn schoenen niet scheef ge- loopen Heb ik een nette zakdoek bij Zit mijn tasch niet overvol met al onnoodige din gen Zijn mijn handschoenen wel in orde Zoo dit alles in orde is, kan men zeer gerust uit gaan en zal er niets onvoorziens voorvallen. Is er iets niet juist, herstel dan rap de fout. Het zijn alle maar kleine dingen, maar die toch dikwijls grooter gevolgen hebben. Versche inktvlekken kan men verwijderen door mid del van vloeipapier. Daarna druppelt men melk op de vlek en laat gedurende 5 minuten trekken. Bet dan af met proppen watte en wasch na met een sopje zonder soda. Ook door inwrijving met een doorgesneden citroen of met azijn. Inktvlekken op de handen verwijderen we met ci troensap. Vlekken van kersen kan men doen verdwijnen met waterstofperoxyde. Limonadevlekken wascht men direct en zoolang met warm water af, totdat er geen suiker meer in de vlek zit en ze niet meer stijf aanvoelt. Vlekken op linoleum kan men verwijderen door er met een doek gedrenkt in petroleum op te wrijven. Wrijf daarna goed uit met was. Vlekken van jodium kan men met een oplossing van hypo verwijderen. Vetvlekken op papier verwijdert men door ze te be dekken met een mengseltje van magnesia en benzine. Laat goed erop drogen en blaast daarna het poeder af. Om kleine gaatjes in voile te repareeren, gebruikt men een hoofdhaar van dezelfde kleur. Om in den hof te werken, doet men best wat zeep onder de nagels. Na het werk kan men ze dan veel gemakkelijker schoon maken. Branden uw voetzolen na een lange wandeling, dan kan men deze inwrijven met wat citroensap. Om zomersproeten te doen verdwijnen, gebruiken we citroensap. Dit geeft het gelaat een zachte tint. Wanneer de spons in kleine stukjes valt, naaien we deze deeltjes in een zakje. Daarmede kan men nog goed de vensters wasschen. Om strijkijzers schoon te maken, gebruiken we was en zout, dat we goed uitwrijven. Om spijkers gemakkelijker in hard hout te krijgen, steken we deze eerst in zeep. Om tandenborstels frisch te houden, leggen we ze nu en dan eens een naoht In zoutwater. o Het Staatsblad van 28 Juni 1941 publiceert een rond schrijven van het Ministerie van Landbouw en Voedsel voorziening betreffende de vervanging van de huidige zwarte brood- en vleeschzegels door zegejs van een ander type. In overeenstemming met de bij rondschrijven dd. 12 Mei 1.1. genomen maatregelen inzake aflevering van margarinezegels voor bij rantsoenen, zullen de thans in omloop zijnde zwarte brood- en vleeschzegels nrs 1 en 10, van 21 Juli aanstaande af, worden vervangen door zegels van zelfde waarde als de overeenstemmende ge wone zegels, doch van een ander type. Dit model zal daarna, om de drie maanden, worden gewijzigd, te be ginnen met het rantsoeneeringstijdperk aanvang ne mend op 3 November eerstkomend. Die verandering zal, van af dat oogenblik, samenvallen met de wijziging van de tint der deelzegels voor margarine. Maatregelen zijn genomen met het oog op de bevoor rading der gemeentediensten in bijzondere brood- en vleeschzegels van het nieuw model, vóór 20 Juli aan staande. Van 21 Juli af mogen de werkgevers nog slechts aan hunne werklieden de bijzondere brood- en vleeschzegels van het nieuw model afleveren. De zwarte zegels van het thans geldend model, in het bezit van de werklieden, zullen hun geldigheidsduur bewaren tot op 4 Augustus 1941, einde van het eerst volgend rantsoeneeringstijdperk, en zullen tot op zelf den datum mogen worden aanvaard. <HWHHWHHHH»IHW9IWWWtlPIWWWHPIP'

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11