Voor uw Glas- en Loodwerken
Walter TAVENIER - BEDDELEEM
De benuttiging van den Oogst
der graangewassen in 1941
Bericht aan de planters van tabak
Eenvoudig Menu.
Enkele gerechten.
Enkele confituren.
Vooraleer uit te gaan, let ge op zekere
kleine details van uw uiterlijke
Enkele snipperingen.
Het vervangen der Zwarte Zegels
wendt U bij
Tempelstraat, 4 YPER
Matige prijzen. Spoedige bediening.
HET YPERSCHE 4 -7 -1941
Het Staatsblad deelt volgende besluiten mede
Eüke producent van meer dan één are tarwe, rogge,
spelt of mengkoren, haver, gerst of wintergerst, en peul
vruchten is tegenover den Staat verantwoordelijk voor
zijn oogst 1941. Hij is verplicht zijn geheelen oogst ter
beschikking van de hoofdgroepeering Graangewassen
en Veevoeders» der Nationale Landbouw- en Voedings
corporatie te stellen en zich te dien einde te schikken
naar de bevelen en onderrichtingen van dit organisme,
onverminderd de bepalingen van onderhavig besluit.
Tarwe, rogge, spelt of mengkoren
De producent van deze graangewassen mag op zijn
oogst voorafnemen
1. Voor zijn bezaaiingen 185 kg. per hectare bebouwd
in 1940-1941; voor spelt, is de toegelaten voorafneming
225 kg.
2. Het kleingraan Tot beloop van 5 t. h. maximum.
3. Voor het verbruik: 150 kg. per persoon op 15 Au
gustus 1941 deeluitmakende van zijn huishouden. Deze
voorafneming wordt op 200 kg. gebracht voor de spelt.
Men verstaat door huishouden in dit besluit, de ex
ploitant, de leden van zijn gezin en van zijn personeel
die hij permanent huisvest en voedt.
Worden met de huishoudens gelijkgesteld, de gemeen
schappen zooals kloosters, kostscholen, ziekenhuizen,
klinieken, internaten, krankzinnigengestichten, en an
dere soortgelijke instellingen, die vóór 10 Mei 1940 over
een landbouwexploitatie beschikten. Deze instellingen
hebben echter slechts recht op een voorafneming van
300 gram per dag en per persoon die door hen gehuis
vest en gevoed wordt. Deze instellingen moeten maan
delijks bij het gemeentebestuur een bewijsstaat in
dienen.
Het voordeel van de in het huidig artikel bedoelde
voorafnemingen is uitsluitend voorbehouden aan de
landbouwers van beroep, alsmede aan de personen en
de inrichtingen die vóór 10 Mei 1940 over een landbouw
exploitatie beschikten en die uit dien hoofde voorkwa
men in de landbouwtelling 1939.
Elk gebruik van broodgraan in brouwerijen en mou
terijen en voor dierenvoeding is verboden. Afwijkin
gen kunnen toegestaan worden voor de tot menschen-
voeding ongeschikte graangewassen.
De gemeente is verantwoordelijk tegenover den Staat
voor den geheelen oogst van de producenten wier ex
ploitatiezetel op haar grondgebied is gevestigd.
Veertien dagen vóór den oogst, stelt de commissie
voor landbouwtelling voor eiken voortbrenger en per
perceel, de opbrengst vast.
Leveringen. De leveringen geschieden als volgt
40 t. h. vóór einde October30 t. h. vóór einde Decem
ber 30 t. h. vóór einde Februari.
Haver
De 'hoeveelheid haver, die bij voorrang ter beschik
king van de hoofdgroepeering «Graangewassen en Vee
voeders dient gesteld, wordt bepaald overeenkomstig
de aanwijzingen van onderstaande tabel
Exploitaties waarvan de zetel gevestigd is in
De leemstreek 700 kg. per ha.
De Vlaamsche zandstreek500 kg. per ha.
De Polders 600 kg. per ha.
De Kempen 400 kg. per ha.
De Condroz 400 kg. per ha.
De Ardennen300 kg. per ha.
De weide-streek 300 kg. per ha.
De jurastreek300 kg. per ha.
De grenzen van de landbouwstreken worden bepaald
-door de hoofdgroepeering.
In zoover de producent aan zijn verplichtingen in
zake levering bij voorrang voldoet, mag hij op het be
schikbaar overschot van zijn oogst voorafnemen
1* voor zijn bezaaiingen185 kilogram per bebouwde
hectare
2* voor het voederen van zijn dieren
200 kgr. per ha. bebouwde grond
100 kgr. per ha. van zijn exploitatie deeluitmakend
weiland opgegeven bij de telling van 15 Mei 1941.
Het beschikbaar overschot na deze voorafneming
dient ter beschikking van de hoofdgroepeering gehou
den
Veertien dagen vóór den oogst stelt de commissie voor
landbouwtelling de opbrengst per perceel vast.
Gerst
De voortbrenger van gerst en wintergerst mag van
ai in oogst voorafnemen
Voor zijn bezaaiingen 185 kgr. per ha. bebouwd in
1940-1941.
Veertien dagen vóór den oogst stelt de commissie
-voor landbouwtelling de opbrengst per perceel vast.
Peulvruchten
Door peulvruchten dient te worden verstaan: de
groene ronde erwten, de gele ronde erwten, de witte
boonen, de bruine en gele boonen. de witte en groene
flageolets, de platte erwten, de paardenboonen. de
groote tuinboonen en de voederboonen of andere soor
ten peulvruchten.
De producent mag op zijn oogst voorafnemen
1» voor zijn aanplantingen, 225 kgr. per ha. bebouwd
in 1940-1941
2* voor verbruik, 10 kgr. per persoon op 15 Juli 1941
deeluitmakend van zijn huishouden.
Voor het begrip «huishouden», zie hooger onder
Graangewassen Hetzelfde voor de gelijkstelling met
het begrip «huishouden».
Uiterlijk acht dagen vóór den oogst, stelt de commis
sie voor landbouwtelling de opbrengst per perceel vast.
In herinnering wordt gebracht, dat iedere tabaks
planter vóór 1 Juli of binnen de acht dagen na het
planten, indien dit later geschiedt, 'het aantal geteelde
planten moet aangeven ten kantore of ten hulpkantore
der accijnzen over zijn gebied. Die aangifte moet on
derteekend worden, welke ook de belangrijkheid van
de beplanting weze.
Er zijn formulieren' van aangifte te verkrijgen in de
kantoren en hulpkantoren der accijnzen. De aangifte
mag per post verzonden worden.
De planter met een teelt van meer dan 300 planten
moet bovendien, uiterlijk op 15 Maart van het jaar na
den oogst, ten kantore of ten hulpkantore der accijnzen
over zijn gebied, een' aangifte inreiken met aanduiding
van de werkelijk ingeoogste hoeveelheid droge tabak.
Eooals telkenjare zal het bestuur der accijnzen de te
„4de staande tabaksplanten nauwkeurig natellen.
De accijnsplichtige, die verzuimt zijn teelt aan te
geven of die een onjuiste aangifte doet, verbeurt de bl>
de wet voorziene straffen.
ZondagBoonensoep, bouillie met pikante saus, ra
barber, aardappelen.
Maandag: Havermoutrand met groenten, vaniljevla.
Dinsdag: Kervelsoep, boonengehakt, andijvie, aard
appelen.
Woensdag: Koolraapsoep met verschillende groenten,
radijsjes.
DonderdagGarnalenpudding, gestoofde wortelen, kar
nemelk pap.
VrijdagSpiegelei, sla, aardappelen, maïzenapud-
ding.
Zaterdag Wortelsoep, gevulde ajuinen, aardappelen.
Havermoutgerechtje. Deze spijs moet direct na het
bereiden opgediend worden. Ze breidt zich erg uit,
daarom nemen we een gratineerschotel met een hoogen
rand. Op den bodem leggen we een laag havermout,
daarop een laag confituur. Gaat zoo door tot de laatste
laag havermout is. Over alles giet ge een glas melk en
een geklopte eierdooier en ook het tot sneeuw geklopte
eiwit. Doe het nu in den oven en laat het gedurende
twintig minuten erin staan.
Een lekker koekje. Neem een bierglas meel, even
veel suiker en twee eierdooiers. Kluts alles goed door
mekaar en voeg er nog een halve eetlepel soda- biear-
bonaat of bakingpoeder, twee lepels water en de beide
tot sneeuw geklopte eiwitten bij. Dit alles moet een
dichten room vormen. Doe het dan in een vuurvasten
schotel die vooraf goed geboterd is. Zet het in den
oven en laat het gedurende twintig minuten er in staan.
Maak nu een suikersiroopje met tien klontjes suiker en
wat rhum-extract. Doe daarin de gebakken koek en be
giet alles overvloedig met de siroop.
Aardbeienconfituur. Benoodigheden500 gr. aard
beien, 500 gram rabarberstelen, 750 gram suiker.
BereidingDoe de steeltjes van de aardbeien af en
ontdoe ze ook van hun kroonblaadjes. Schil de rabar
berstelen. Snijd ze in kleine gelijke stukjes. Voeg er de
suiker bij en laat zoolang koken tot alles siroopachtig
wordt.
Frambozenconfituur. Benoodigheden 1 kg. fram
bozen, 2 i dl. roode bessensap, 1 J kg. suiker.
BereidingLaat de' vruchten in het sap tot móes ko
ken. Voeg hierbij dan de suiker en laat goed inkokeh
totdat het siroopachtig wordt.
Confituur van kersen. Benoodigheden1 kg. kersen,
750 gram suiker, wat citroensap.
BereidingDoe de steeltjes van de kersen en ontdoe
ze van de pitten met een speciaal apparaatje. Wasch ze
zeer goed en laat ze koken met een half theetasje water
zoolang tot ze zacht zijn. Voeg er dan al roerende met
een houten lepel de suiker bij. Laat de confituur goed
inkoken. Is de confituur te zoet, voeg er dan enkele
druppeltjes gezeefd citroensap bij. Zoo wordt de ctm-
fituur smakelijker gemaakt.
Bessenconfituur. Benoodigheden1 kgr. roode bes
sen, 750 gram suiker.
BereidingDoe de bolletjes van de steeltjes. Wasch
ze en kook ze met een weinig water tot moes en voeg
er dan de suiker aan toe en laat de confituur goed in
koken.
Confituur van kruisbessen. Benoodigheden 1 kgr.
kruisbessen, 750 gram suiker.
BereidingOntdoe de bessen van hun steeltjes en
wasch ze goed. Laat ze op het puntje van de kachel of
op een zacht vuurtje langzaam koken. Zeef de massa
door een doekje en knijp het uit. Weeg het sap en voeg
er 3/4 van het gewicht suiker bij. Laat de confituur
goed inkoken.
Het zijn dikwijls maar kleine schijnbaar dingen van
weinig belang, maar die dadelijk de persoonlijkheid der
vrouw aangeven. Daarom, vooraleer de deur uit te gaan,
bekijk u nog eens zorgvuldig. Denkt op de volgende
kleine dingen.
Past uw hoed bij uw mantel Het is veel beter
geen hoed te dragen, dan een hoed waaraan de kleur
twist met de kleur van uw mantel.
Heb ik mijn haar goed nagezien Zou ik overal
zonder schaamte mijn hoed kunnen afdoen
Is er geen poeder blijven hangen In het haar of op
de wenkbrauwen
Is mijn hals even verzorgd als mijn gelaat
Heb ik mijn mantel goed afgeborsteld en zijn er
geen haartjes of pelletjes nagebleven
Komt mijn bloese niet uit den rok, want dat ver
afschuwen alle mannen
Moet Ik niet ongerust zijn om mijn mantel uit te
trekken
Is mijn ondergoed wel in orde, zoodat ik ieder
oogenblik mijn kleed kan uittrekken als er een ongeluk
zou gebeuren
Is het naadje van de kous wel in het midden van
het been?
Zijn mijn schoenen netjes gepoetst
Komt mijn onderrok niet van onder mijn rok
piepen
Zijn de hielen van mijn schoenen niet scheef ge-
loopen
Heb ik een nette zakdoek bij
Zit mijn tasch niet overvol met al onnoodige din
gen
Zijn mijn handschoenen wel in orde
Zoo dit alles in orde is, kan men zeer gerust uit gaan
en zal er niets onvoorziens voorvallen.
Is er iets niet juist, herstel dan rap de fout. Het zijn
alle maar kleine dingen, maar die toch dikwijls grooter
gevolgen hebben.
Versche inktvlekken kan men verwijderen door mid
del van vloeipapier. Daarna druppelt men melk op de
vlek en laat gedurende 5 minuten trekken. Bet dan af
met proppen watte en wasch na met een sopje zonder
soda. Ook door inwrijving met een doorgesneden citroen
of met azijn.
Inktvlekken op de handen verwijderen we met ci
troensap.
Vlekken van kersen kan men doen verdwijnen met
waterstofperoxyde.
Limonadevlekken wascht men direct en zoolang met
warm water af, totdat er geen suiker meer in de vlek
zit en ze niet meer stijf aanvoelt.
Vlekken op linoleum kan men verwijderen door er
met een doek gedrenkt in petroleum op te wrijven.
Wrijf daarna goed uit met was.
Vlekken van jodium kan men met een oplossing van
hypo verwijderen.
Vetvlekken op papier verwijdert men door ze te be
dekken met een mengseltje van magnesia en benzine.
Laat goed erop drogen en blaast daarna het poeder af.
Om kleine gaatjes in voile te repareeren, gebruikt
men een hoofdhaar van dezelfde kleur.
Om in den hof te werken, doet men best wat zeep
onder de nagels. Na het werk kan men ze dan veel
gemakkelijker schoon maken.
Branden uw voetzolen na een lange wandeling, dan
kan men deze inwrijven met wat citroensap.
Om zomersproeten te doen verdwijnen, gebruiken we
citroensap. Dit geeft het gelaat een zachte tint.
Wanneer de spons in kleine stukjes valt, naaien we
deze deeltjes in een zakje. Daarmede kan men nog goed
de vensters wasschen.
Om strijkijzers schoon te maken, gebruiken we was
en zout, dat we goed uitwrijven.
Om spijkers gemakkelijker in hard hout te krijgen,
steken we deze eerst in zeep.
Om tandenborstels frisch te houden, leggen we ze nu
en dan eens een naoht In zoutwater.
o
Het Staatsblad van 28 Juni 1941 publiceert een rond
schrijven van het Ministerie van Landbouw en Voedsel
voorziening betreffende de vervanging van de huidige
zwarte brood- en vleeschzegels door zegejs van een
ander type.
In overeenstemming met de bij rondschrijven dd. 12
Mei 1.1. genomen maatregelen inzake aflevering van
margarinezegels voor bij rantsoenen, zullen de thans in
omloop zijnde zwarte brood- en vleeschzegels nrs 1 en
10, van 21 Juli aanstaande af, worden vervangen door
zegels van zelfde waarde als de overeenstemmende ge
wone zegels, doch van een ander type. Dit model zal
daarna, om de drie maanden, worden gewijzigd, te be
ginnen met het rantsoeneeringstijdperk aanvang ne
mend op 3 November eerstkomend. Die verandering zal,
van af dat oogenblik, samenvallen met de wijziging
van de tint der deelzegels voor margarine.
Maatregelen zijn genomen met het oog op de bevoor
rading der gemeentediensten in bijzondere brood- en
vleeschzegels van het nieuw model, vóór 20 Juli aan
staande.
Van 21 Juli af mogen de werkgevers nog slechts aan
hunne werklieden de bijzondere brood- en vleeschzegels
van het nieuw model afleveren.
De zwarte zegels van het thans geldend model, in het
bezit van de werklieden, zullen hun geldigheidsduur
bewaren tot op 4 Augustus 1941, einde van het eerst
volgend rantsoeneeringstijdperk, en zullen tot op zelf
den datum mogen worden aanvaard.
<HWHHWHHHH»IHW9IWWWtlPIWWWHPIP'