Bespaart 20 °U KOLEN
Firma C. A. JANS
In 't groot 15, St-Niklaasstraat, YPER
Eenvoudig Menu.
Enkele gerechten.
Koken met weinig water.
Kunt U voordeelig koopen aan de
Kunnen de huisvrouwen ook verzorgde
handen hebben
HET YPERSCHE 19-9-1M1
>11
Het- besluit- tot regeling van het vervoer
Het Departement van Verkeerswezen deelt mede
Ingevolge een onlangs in de pers verschenen bericht
werden er bij het Ministerie van Verkeerswegen ver
scheidene vragen om inlichtingen ingediend. Het publiek
wordt er aan herinnerd, dat het besluit van 19 Decem
ber 1940 nog altijd van kracht is. Dit besluit, versche
nen in het Belgisch Staatsblad van 22 December 1940,
werd genomen ter uitvoering van het besluit van 30
Aug. 1940 en regelt o. a, den toestand van het vervoer.
Het besluit waarvan sprake bepaalt o. m.
Artikel 1 Niemand mag met een motorvoertuig ver
voer van zaken buiten een kring met een straal van
25 km. rondom het centrum van de gemeente, waar het
voertuig thuishoort, verrichten zonder in het bezit te
zijn van een door den leider van het vervoerbureau of
zijn gemachtigde uitgereikte Vervoersmachtiging.
Artikel 2Niemand mag met een ledig bedrijfs-
motorvoertuig rijden buiten een kring met een straal
van 10 km. rondom het centrum van de gemeente, waar
het voertuig thuishoort, zonder in het bezit te zijn van
een door den leider van het vervoerbureau of zijn ge
machtigde uitgereikte machtiging.
De machtiging vermeldt welk traject ledig mag ge
reden worden. Zij is geldig voor een traject of voor den
tijd die er in bepaald is.
Voor de kleinhandelaars in steenkolen
Er wordt aan herinnerd dat de kleinhandelaars in
steenkolen, die op 1 October aanstaande nog niet inge
schreven zijn bij de bedrijfsgroepeering van kolen-
kleinhandelaars, Emiel Jacqmainlaan, 117, Brussel,
postcheckrekening 284.64, en hun bijdrage aan deze
groepeering nog niet betaalden, geen steenkolen, steen
koolbriketten of cokes meer zullen ontvangen voor
voortverkoop. Men stelle zich dus spoedig in regel.
De rantsoeneering der kolen
o
EEN RUIMER CONTINGENT VOORZIEN
VOOR OCTOBER.
Op de Kolencentrale werden inlichtingen verstrekt
in verband met de onlangs getroffen maatregelen, vol
gens dewelke zich huisgezinnen met drie personen 150
kg. ein met 4 en meer personen 200 kg. kolen voor de
maand September kunnen aanschaffen.
Er werd verklaard dat voor de maand October een
betere regeling met een ruimere rantsoeneering voor-
zier» is. Anderzijds werd er op gewezen dat dringend
moest opgetreden worden tegen ontoelaatbare praktij
ken. Inderdaad met duizenden en duizenden kg. be
stelden de particulieren hun brandstof. Als men derge-
lijken toestand liet voortbestaan, kon men gevaar loo-
pen dat degenen die zich de luxe niet konden veroor-
looven om hun wintervoorraad ineens op te doen, als
de winter eens voor de deur staat, zonder kolen zouden
zitte®.
Daarom werd nu dezen maatregel betrekkelijk de
kolenrantsoeneering uitgevaardigd, en mogen we ons
tegen volgende maand aan nieuwe en meer nauwge
zette onderrichtingen verwachten.
Aan de voddenhandelaars
De voddenhandelaars en alle andere personen, die
wenschen voedselafval, schillen, groentenafval, enz., in
te zamelen worden verzocht zich in verbinding te stel
len met den Dienst voor Voedselafval, 24, Oude Kleer-
koopersstraat, te Brussel Deze dienst zal hen de noo-
-di'ge afzetmarkten, hulp en propaganda verstrekken.
Verzwaring van de straffen
wegens sluikslachtingen
o
Artikel 6 van het besluit van 28 Juni 1941 strekkende
tot verzwaring van de straffen wegens sluikslachtingen
en onwettigen handel in vleesch, wordt aangevuld door
een vierde alinea, luidend als volgt
In geen geval, onder meer wanneer er samenloop
van misdrijven is, kan de door den rechter uit te spre
ken straf minder bedragen dan het minimum dat voor
de overtreding van dit besluit is voorzien
De kinderuitzending bij particulieren
Krachtens een Besluit in het Staatsblad wordt met
het oog op de kinderuitzending bij particulieren, een
som van een millioen frank ter beschikking gesteld van
het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. Deze som
moet dienen
1» Om de reis- en verplaatsingskosten van de kinde
den, beneden de 10 jaar, tegen half geld te betalen
2* Om de reis- en verplaatsingskosten van de bege
leidende verpleegster te betalen.
De voorschriften van het Besluit van 7 Juni 1941,
waarbij aan het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn
een toezicht wordt verleend op de kinderuitzending, zijn
alleen toepasselijk op de organismen die verlangen een
subsidie te genieten, die te putten is uit het bij onder
havig Besluit verleend krediet.
Wijziging van de Posttarieven
Internationale Dienst
De volgende wijzigingen zijn toegebracht
Algemeen internationaal tarief Poststukken Aan
trek en recht 2,25 fr. Allerlei Antwoordbewijs 3,50
fr. Taks voor postliggende zendingen 50 centiemen
voer de brieven en postkaarten en 10 centiemen voor
andere voorwerpen. Deze bepalingen zijn van kracht
sinds 1 Augustus 1941.
Im het belang uwer eigen veiligheid en deze
■wer medeburgers, zorgt steeds dat alle vertrek
ken van uw woning volledig verduisterd zijn en
dat niet het minste licht naar buiten schijne.
ZondagTomatensoep, tomaten met bloemkool ge
hakt, aardappelen, fruittaart.
Maandag Boonensoep, bloemkool, aardappelen, ca-
ramelvla.
DinsdagStoofpot van aardappelen en ajuinen.
WoensdagGroentengehakt. aardappelen.
Donderdag Bruine boonensoep. Jan in den zak.
Vrijdag: Garnalenkoekjes, sla, aardappelen.
ZaterdagGroentensoep, snijboonen, aardappelen.
Bloemkoolslaatje. Benoodigheden 8 kleine toma
ten, enkele stukjes gekookte bloemkool, 1/2 kropje sla,
azijn, zout en peper.
BereidingMaak de sla schoon, wasch de groenten
en sla ze zoo droog mogelijk uit. Bedek een schotel
met de blaadjes sla. Wasch de tomaten. Verwijder de
kroontjes en snijd er de kapjes af, hol ze uit en ver
meng het moes met den bloemkool, een weinig azijn,
zout en peper. Plaats de tomaten op den schotel en dien
op als voorgerecht.
Witte boonen met selderij. Benoodigheden 500 gr.
gekookte witte boonen, 2 eetlepels gehakte peterselie,
2 tomaten. 1 struik bleekselderij, 3 eetlepels karnemelk,
1 lepel azijn, zout, peper, scheutje melk.
Bereiding Maak de bleekselderij schoon door er de
bladeren van te verwijderen. Schreep de stengels af.
snijd ze in twee of in drie en kook ze in zoo weinig
mogelijk water gaar. Voeg bij het water wat zout.
Laat de groenten 1/2 uur in een marinade van kar
nemelk ,en azijn staan. Laat ze dan uitlekken. Leg ze
dan midden op een schotel.
Laat de boonen een weinig opwarmen en wrijf ze
door een zeef. Zoo noodig voeg bij de puree wat melk.
Roer er zout en nootmuskaat door. Spuit rondom de
bleekselderij een dikken rand boonenpuree. Strooi er
wat gehakte peterselie op. Garnier den schotel met
plakken tomaat, waarop wat zout en peper wordt ge
strooid.
Meloenslaatje. Benoodigheden: 1/2 meloen, 1/2
krop sla, wat soja, fijn tafelzout, peper en peterselie.
Bereiding Schil den meloen. Snijd hem in blokjes
en strooi er peper en zout op. Druppel de soja erop.
Maak de sla schoon en wasch ze. Schik ze op een scho
tel en leg daarop de stukjes meloen.
Bestrooi het geheel met een weinig fijn tafelzout.
Appelmoes. Benoodigheden1 kg. appelen, 100 gr.
suiker, 1 ei, citroenschil.
BereidingSchil de appelen en verdeel ze in vierde-
partjes. Verwijder de klokhuizen en de pitten. Wasch
ze vlug en zet ze met een weinig water op een zacht
vuur te koken tot alle appelstukjes zacht zijn. Stort dan
de massa op een zeef en wrijf ze er doorheen. Dan kan
een eierdooier en een stijfgeklopt eiwit doorheen wor
den geroerd. Men kan een geurig smaakje geven door
bij het appelmoes een geborsteld citroenschilletje mee
te koken. Voor het zeven wordt dit natuurlijk ver
wijderd.
Witte koolsoep. Het nat van de gestoofde kool
wordt bewaard om een smakelijke soep te bereiden.
Bind het vocht met wat aardappelmeel en voeg er de ge
hakte kool bij. Maak de soep naar smaak met wat zout
en peper. Desgewenscht kunnen wat bouillonaroma of
bouillonblokjes aan toe gevoegd worden.
Gestoofde witte kool. Ontdoe de kool van haar
buitenste bladeren en snijd ze fijn. De te grove stronken
worden verwijderd en de fijn gesneden kool wordt ge-
wasschen.
-Breng de kool met wat water aan de kook en stoof
ze dan gaar. Om ze op te stoven, strooien we wat noot
muskaat bij. Ook een klontje vet of boter. Laat nog
even doorstoven.
Hoewel we gelukkig, op het water nog geen bezui
niging moeten toepassen, is het toch aan te raden groen
ten, vruchten, aardappelen enz. met zoo weinig moge
lijk water te laten gaar koken. Hierbij hebben we dat
het verbruik van gas zoo hoog niet oploopt en ook uit
voedingsoogpunt bezien is het koken met weinig water
van groot belang. De oplosbare zouten en vitaminen
gaan dan in minder mate in het kookwater over dan
bij het koken in ruim water. Zoo hebben we als gevolg
dat de spijzen, bereid met weinig water, meer waarde
hebben voor lichaam en gestel.
Vele spijzen bevatten uit natuur genoeg water om
gaar te worden. Het water, dat toegevoegd wordt, heeft
als rol stoom te vormen, die de spijzen gaar maakt.
Bladgroenten geven zelfs zooveel water af, dat er geen
water moet aan toegevoegd worden.
Kookt men nu met weinig water, dan nemen we en
kele voorzorgen.
Gebruik minder zout, want met de helft, die ge
vroeger gebruiktet bij het afkoken, is het ruim vol
doende.
Gebruik geen te kleine pannen. De spijzen mogen
niet te hoog liggen, daar de damp aan den bovenkant
te rap afkoelt.
Laat de inhoud op een spaarvlam zoo zachtjes
mogelijk doorkoken. Een te groote verdamping kan
droogkoken en aanbranden als gevolg hebben.
Zie dat bij het koken van aardappelen, worteltjes,
boonen en alle vaste groenten de bodems van de pan
nen voldoende water hebben.
Bladgroenten hebben genoeg met hun aanhangen
de water.
Laat de bladgroenten op getemperde gasvlam
slinken. Zoo er zich voldoende vocht heeft afgeschei
den. dan de groenten op groote vlam laten doorkoken.
De groenten moeten af en toe gedraaid worden, zoodat
ze gelijkmatig geslonken zijn.
Voor het koken van bloemkool, asperges, en ook voor
aardappelen gebruikt men best een speciale pan, die
bestaat uit twee deelen. Het bovenste van gaatjes voor
zien. Er wordt wat water in de onderste pan gedaan.
Door den damp worden de groenten gaar.
Het groentenwater kan men in de soep gebruiken.
Zoo gaat er niets verloren van minerale zouten.
ALLE UURWERKEN
TAFELGERIEVEN
in GERO - ZII.META, ganscb Tl«kTiiJ wil
metaal.
JUWEELTJES,
Herverzilvering, vergulding, platineering
en chromeering.
GESCHENKARTIKELEN in alle metalen
Surmont de Volsberghestraat, 24 - IEPER
H. R. leper386 Postcheck. 155.95
Hervorming en inkoop van alle oude gou
den juweelen aan hoogste prijzen.
Herstellingen wordeh nauwkeurig gedaan.
Ja, ook de vrouw die alleen het huishouden beheert
en alle werk zelf doet, kan mooie verzorgde handen
hebben.
Hiervoor dienen echter enkele voorzorgen genomen
te worden. In de eerste plaats moet men- zich een paar
gummihandschoenen aanschaffen. Nu moet men niet
voor ieder werkje deze handschoenen aantrekken, maar
alleen bij bezigheden waardoor de huid der handen be
schadigd wordt, zooals b. v. wasschen, aardappelen
schillen, koper kuischen enz.
Na zoon bezigheden wordt de huid inderdaad bruin
en vertoont ze na enkelen tijd kleine barstjes. Bij een
wasch worden de vingertoppen rimpelig.
Het gebeurt dat men de gummihandschoenen moei
lijk kan uittrekken. Dan doet men best ze af te stroo
pen. Het is ook aan te raden, ze nu en dan met talk te
bestrooien langs den binnenkant, om ze gemakkelijk te
kunnen aantrekken.
Moet men huishoudwerkjes doen waarbij men niet
direct te vuile handen heeft, dan kunnen die met de
bloote hand gedaan worden, maar na het werk was
schen we ze dan gauw met een lauw zeepsopje. Moet
men een schuiertje gebruiken, neem dan eentje met
zachte haren. De handen moet men, na ze gewasschen
te hebben, goed afdrogen. Vooral 's winters kan deze
nalatigheid onaangename gevolgen hebben. De huid
wordt dan ruw en begint te barsten. Bij het afdrogen
van de handen, worden de nagelriemen naar beneden
geduwd. Men doet dat voorzichtig maar krachtdadig.
Leg uw handdoek over uw duimnagel en duw hiermede
de nagelriemen, die zich vasthechten aan den nagel,
naar beneden. Zijn de velletjes te lang, snijd ze dan
voorzichtig met een scherp schaartje af. Eenmaal in
de week worden de handen grondig gereinigd. Ze wor
den flink afgeschuierd, zoowel de vingertoppen als de
vingernagels. Spoel daarna in lauw water, droog ze
goed af. Wrijf daarna de huid goed in met een goed
vette crème. Blijf zoolang masseeren totdat de crème
geheel in de huid verdwenen is. Vervolgens de nagels
bijvijlen. Men kan de nagels doen glanzen met nagel
lak in vloeibaren of vasten vorm. Polijst ze nadien
met een zeemleeren borsteltje. Zoo heeft men. hoewel
men huishoudelijk werk doet, toch mooie verzorgde
handen.
IHWHWWHHW
KALORINE
M. "V. G. Y.
MMMM