Bespaart 20 °U KOLEN Firma C. A. JANS In 't groot 15, St-Niklaasstraat, YPER Eenvoudig Menu. Enkele gerechten. Koken met weinig water. Kunt U voordeelig koopen aan de Kunnen de huisvrouwen ook verzorgde handen hebben HET YPERSCHE 19-9-1M1 >11 Het- besluit- tot regeling van het vervoer Het Departement van Verkeerswezen deelt mede Ingevolge een onlangs in de pers verschenen bericht werden er bij het Ministerie van Verkeerswegen ver scheidene vragen om inlichtingen ingediend. Het publiek wordt er aan herinnerd, dat het besluit van 19 Decem ber 1940 nog altijd van kracht is. Dit besluit, versche nen in het Belgisch Staatsblad van 22 December 1940, werd genomen ter uitvoering van het besluit van 30 Aug. 1940 en regelt o. a, den toestand van het vervoer. Het besluit waarvan sprake bepaalt o. m. Artikel 1 Niemand mag met een motorvoertuig ver voer van zaken buiten een kring met een straal van 25 km. rondom het centrum van de gemeente, waar het voertuig thuishoort, verrichten zonder in het bezit te zijn van een door den leider van het vervoerbureau of zijn gemachtigde uitgereikte Vervoersmachtiging. Artikel 2Niemand mag met een ledig bedrijfs- motorvoertuig rijden buiten een kring met een straal van 10 km. rondom het centrum van de gemeente, waar het voertuig thuishoort, zonder in het bezit te zijn van een door den leider van het vervoerbureau of zijn ge machtigde uitgereikte machtiging. De machtiging vermeldt welk traject ledig mag ge reden worden. Zij is geldig voor een traject of voor den tijd die er in bepaald is. Voor de kleinhandelaars in steenkolen Er wordt aan herinnerd dat de kleinhandelaars in steenkolen, die op 1 October aanstaande nog niet inge schreven zijn bij de bedrijfsgroepeering van kolen- kleinhandelaars, Emiel Jacqmainlaan, 117, Brussel, postcheckrekening 284.64, en hun bijdrage aan deze groepeering nog niet betaalden, geen steenkolen, steen koolbriketten of cokes meer zullen ontvangen voor voortverkoop. Men stelle zich dus spoedig in regel. De rantsoeneering der kolen o EEN RUIMER CONTINGENT VOORZIEN VOOR OCTOBER. Op de Kolencentrale werden inlichtingen verstrekt in verband met de onlangs getroffen maatregelen, vol gens dewelke zich huisgezinnen met drie personen 150 kg. ein met 4 en meer personen 200 kg. kolen voor de maand September kunnen aanschaffen. Er werd verklaard dat voor de maand October een betere regeling met een ruimere rantsoeneering voor- zier» is. Anderzijds werd er op gewezen dat dringend moest opgetreden worden tegen ontoelaatbare praktij ken. Inderdaad met duizenden en duizenden kg. be stelden de particulieren hun brandstof. Als men derge- lijken toestand liet voortbestaan, kon men gevaar loo- pen dat degenen die zich de luxe niet konden veroor- looven om hun wintervoorraad ineens op te doen, als de winter eens voor de deur staat, zonder kolen zouden zitte®. Daarom werd nu dezen maatregel betrekkelijk de kolenrantsoeneering uitgevaardigd, en mogen we ons tegen volgende maand aan nieuwe en meer nauwge zette onderrichtingen verwachten. Aan de voddenhandelaars De voddenhandelaars en alle andere personen, die wenschen voedselafval, schillen, groentenafval, enz., in te zamelen worden verzocht zich in verbinding te stel len met den Dienst voor Voedselafval, 24, Oude Kleer- koopersstraat, te Brussel Deze dienst zal hen de noo- -di'ge afzetmarkten, hulp en propaganda verstrekken. Verzwaring van de straffen wegens sluikslachtingen o Artikel 6 van het besluit van 28 Juni 1941 strekkende tot verzwaring van de straffen wegens sluikslachtingen en onwettigen handel in vleesch, wordt aangevuld door een vierde alinea, luidend als volgt In geen geval, onder meer wanneer er samenloop van misdrijven is, kan de door den rechter uit te spre ken straf minder bedragen dan het minimum dat voor de overtreding van dit besluit is voorzien De kinderuitzending bij particulieren Krachtens een Besluit in het Staatsblad wordt met het oog op de kinderuitzending bij particulieren, een som van een millioen frank ter beschikking gesteld van het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. Deze som moet dienen 1» Om de reis- en verplaatsingskosten van de kinde den, beneden de 10 jaar, tegen half geld te betalen 2* Om de reis- en verplaatsingskosten van de bege leidende verpleegster te betalen. De voorschriften van het Besluit van 7 Juni 1941, waarbij aan het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn een toezicht wordt verleend op de kinderuitzending, zijn alleen toepasselijk op de organismen die verlangen een subsidie te genieten, die te putten is uit het bij onder havig Besluit verleend krediet. Wijziging van de Posttarieven Internationale Dienst De volgende wijzigingen zijn toegebracht Algemeen internationaal tarief Poststukken Aan trek en recht 2,25 fr. Allerlei Antwoordbewijs 3,50 fr. Taks voor postliggende zendingen 50 centiemen voer de brieven en postkaarten en 10 centiemen voor andere voorwerpen. Deze bepalingen zijn van kracht sinds 1 Augustus 1941. Im het belang uwer eigen veiligheid en deze ■wer medeburgers, zorgt steeds dat alle vertrek ken van uw woning volledig verduisterd zijn en dat niet het minste licht naar buiten schijne. ZondagTomatensoep, tomaten met bloemkool ge hakt, aardappelen, fruittaart. Maandag Boonensoep, bloemkool, aardappelen, ca- ramelvla. DinsdagStoofpot van aardappelen en ajuinen. WoensdagGroentengehakt. aardappelen. Donderdag Bruine boonensoep. Jan in den zak. Vrijdag: Garnalenkoekjes, sla, aardappelen. ZaterdagGroentensoep, snijboonen, aardappelen. Bloemkoolslaatje. Benoodigheden 8 kleine toma ten, enkele stukjes gekookte bloemkool, 1/2 kropje sla, azijn, zout en peper. BereidingMaak de sla schoon, wasch de groenten en sla ze zoo droog mogelijk uit. Bedek een schotel met de blaadjes sla. Wasch de tomaten. Verwijder de kroontjes en snijd er de kapjes af, hol ze uit en ver meng het moes met den bloemkool, een weinig azijn, zout en peper. Plaats de tomaten op den schotel en dien op als voorgerecht. Witte boonen met selderij. Benoodigheden 500 gr. gekookte witte boonen, 2 eetlepels gehakte peterselie, 2 tomaten. 1 struik bleekselderij, 3 eetlepels karnemelk, 1 lepel azijn, zout, peper, scheutje melk. Bereiding Maak de bleekselderij schoon door er de bladeren van te verwijderen. Schreep de stengels af. snijd ze in twee of in drie en kook ze in zoo weinig mogelijk water gaar. Voeg bij het water wat zout. Laat de groenten 1/2 uur in een marinade van kar nemelk ,en azijn staan. Laat ze dan uitlekken. Leg ze dan midden op een schotel. Laat de boonen een weinig opwarmen en wrijf ze door een zeef. Zoo noodig voeg bij de puree wat melk. Roer er zout en nootmuskaat door. Spuit rondom de bleekselderij een dikken rand boonenpuree. Strooi er wat gehakte peterselie op. Garnier den schotel met plakken tomaat, waarop wat zout en peper wordt ge strooid. Meloenslaatje. Benoodigheden: 1/2 meloen, 1/2 krop sla, wat soja, fijn tafelzout, peper en peterselie. Bereiding Schil den meloen. Snijd hem in blokjes en strooi er peper en zout op. Druppel de soja erop. Maak de sla schoon en wasch ze. Schik ze op een scho tel en leg daarop de stukjes meloen. Bestrooi het geheel met een weinig fijn tafelzout. Appelmoes. Benoodigheden1 kg. appelen, 100 gr. suiker, 1 ei, citroenschil. BereidingSchil de appelen en verdeel ze in vierde- partjes. Verwijder de klokhuizen en de pitten. Wasch ze vlug en zet ze met een weinig water op een zacht vuur te koken tot alle appelstukjes zacht zijn. Stort dan de massa op een zeef en wrijf ze er doorheen. Dan kan een eierdooier en een stijfgeklopt eiwit doorheen wor den geroerd. Men kan een geurig smaakje geven door bij het appelmoes een geborsteld citroenschilletje mee te koken. Voor het zeven wordt dit natuurlijk ver wijderd. Witte koolsoep. Het nat van de gestoofde kool wordt bewaard om een smakelijke soep te bereiden. Bind het vocht met wat aardappelmeel en voeg er de ge hakte kool bij. Maak de soep naar smaak met wat zout en peper. Desgewenscht kunnen wat bouillonaroma of bouillonblokjes aan toe gevoegd worden. Gestoofde witte kool. Ontdoe de kool van haar buitenste bladeren en snijd ze fijn. De te grove stronken worden verwijderd en de fijn gesneden kool wordt ge- wasschen. -Breng de kool met wat water aan de kook en stoof ze dan gaar. Om ze op te stoven, strooien we wat noot muskaat bij. Ook een klontje vet of boter. Laat nog even doorstoven. Hoewel we gelukkig, op het water nog geen bezui niging moeten toepassen, is het toch aan te raden groen ten, vruchten, aardappelen enz. met zoo weinig moge lijk water te laten gaar koken. Hierbij hebben we dat het verbruik van gas zoo hoog niet oploopt en ook uit voedingsoogpunt bezien is het koken met weinig water van groot belang. De oplosbare zouten en vitaminen gaan dan in minder mate in het kookwater over dan bij het koken in ruim water. Zoo hebben we als gevolg dat de spijzen, bereid met weinig water, meer waarde hebben voor lichaam en gestel. Vele spijzen bevatten uit natuur genoeg water om gaar te worden. Het water, dat toegevoegd wordt, heeft als rol stoom te vormen, die de spijzen gaar maakt. Bladgroenten geven zelfs zooveel water af, dat er geen water moet aan toegevoegd worden. Kookt men nu met weinig water, dan nemen we en kele voorzorgen. Gebruik minder zout, want met de helft, die ge vroeger gebruiktet bij het afkoken, is het ruim vol doende. Gebruik geen te kleine pannen. De spijzen mogen niet te hoog liggen, daar de damp aan den bovenkant te rap afkoelt. Laat de inhoud op een spaarvlam zoo zachtjes mogelijk doorkoken. Een te groote verdamping kan droogkoken en aanbranden als gevolg hebben. Zie dat bij het koken van aardappelen, worteltjes, boonen en alle vaste groenten de bodems van de pan nen voldoende water hebben. Bladgroenten hebben genoeg met hun aanhangen de water. Laat de bladgroenten op getemperde gasvlam slinken. Zoo er zich voldoende vocht heeft afgeschei den. dan de groenten op groote vlam laten doorkoken. De groenten moeten af en toe gedraaid worden, zoodat ze gelijkmatig geslonken zijn. Voor het koken van bloemkool, asperges, en ook voor aardappelen gebruikt men best een speciale pan, die bestaat uit twee deelen. Het bovenste van gaatjes voor zien. Er wordt wat water in de onderste pan gedaan. Door den damp worden de groenten gaar. Het groentenwater kan men in de soep gebruiken. Zoo gaat er niets verloren van minerale zouten. ALLE UURWERKEN TAFELGERIEVEN in GERO - ZII.META, ganscb Tl«kTiiJ wil metaal. JUWEELTJES, Herverzilvering, vergulding, platineering en chromeering. GESCHENKARTIKELEN in alle metalen Surmont de Volsberghestraat, 24 - IEPER H. R. leper386 Postcheck. 155.95 Hervorming en inkoop van alle oude gou den juweelen aan hoogste prijzen. Herstellingen wordeh nauwkeurig gedaan. Ja, ook de vrouw die alleen het huishouden beheert en alle werk zelf doet, kan mooie verzorgde handen hebben. Hiervoor dienen echter enkele voorzorgen genomen te worden. In de eerste plaats moet men- zich een paar gummihandschoenen aanschaffen. Nu moet men niet voor ieder werkje deze handschoenen aantrekken, maar alleen bij bezigheden waardoor de huid der handen be schadigd wordt, zooals b. v. wasschen, aardappelen schillen, koper kuischen enz. Na zoon bezigheden wordt de huid inderdaad bruin en vertoont ze na enkelen tijd kleine barstjes. Bij een wasch worden de vingertoppen rimpelig. Het gebeurt dat men de gummihandschoenen moei lijk kan uittrekken. Dan doet men best ze af te stroo pen. Het is ook aan te raden, ze nu en dan met talk te bestrooien langs den binnenkant, om ze gemakkelijk te kunnen aantrekken. Moet men huishoudwerkjes doen waarbij men niet direct te vuile handen heeft, dan kunnen die met de bloote hand gedaan worden, maar na het werk was schen we ze dan gauw met een lauw zeepsopje. Moet men een schuiertje gebruiken, neem dan eentje met zachte haren. De handen moet men, na ze gewasschen te hebben, goed afdrogen. Vooral 's winters kan deze nalatigheid onaangename gevolgen hebben. De huid wordt dan ruw en begint te barsten. Bij het afdrogen van de handen, worden de nagelriemen naar beneden geduwd. Men doet dat voorzichtig maar krachtdadig. Leg uw handdoek over uw duimnagel en duw hiermede de nagelriemen, die zich vasthechten aan den nagel, naar beneden. Zijn de velletjes te lang, snijd ze dan voorzichtig met een scherp schaartje af. Eenmaal in de week worden de handen grondig gereinigd. Ze wor den flink afgeschuierd, zoowel de vingertoppen als de vingernagels. Spoel daarna in lauw water, droog ze goed af. Wrijf daarna de huid goed in met een goed vette crème. Blijf zoolang masseeren totdat de crème geheel in de huid verdwenen is. Vervolgens de nagels bijvijlen. Men kan de nagels doen glanzen met nagel lak in vloeibaren of vasten vorm. Polijst ze nadien met een zeemleeren borsteltje. Zoo heeft men. hoewel men huishoudelijk werk doet, toch mooie verzorgde handen. IHWHWWHHW KALORINE M. "V. G. Y. MMMM

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11