Bespaart 20 °/o KOLEN
In 't groot 15, St-Niklaasstraat, YPER
.11
De regeling der Tabaksproducten
De Kolenvoorraad
Reglementeering van de boschuitbating
aankoop en verkoop van hout
Verordening houdende regeling van de
distributie van naaldhout en
populierenhout
Voor de Keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Wees zachtaardig en vroolijk.
Denkt ge aan de kleine huishoudelijke
werkjes.
Leest- en verspreidt HET YPERSCHE
HET YPERSCHE 2S-9-1941
Naar aanleiding van allerhande verspreide geruchten
over het vervaardigen eener nationale sigaret of het
invoeren der tabakskaart, deelt het ministerie van Eco
nomische Zaken het volgende mede
De volkssigaretten zullen eerlang van de markt
verdwijnen.
1. Van de zoogenaamde nationale of standaardsi
garet is geen sprake omdat de noodwendigheid ervan
zich in de huidige omstandigheden niet doet voelen.
Immers, de landen van herkomst in Europa, bieden
nog ruime invoermogelijkheden om de fabrikanten vol
doende vrijheid te laten inzake menging van tabaks
soorten.
De fabrikanten zijn trouwens in staat om, dank zij
de variëteiten waarover zij beschikken, producten naar
ieders gading op de markt te brengen.
2. Bepaalde merken van sigaretten, nl. de volkssiga
retten, zullen eerlang van de markt verdwijnen, omdat
de daartoe aangewende tabakssoorten, inzonderheid her
komstig uit de Ver. Staten van Amerika, thans niet
kunnen worden ingevoerd. Zij zullen vervangen wor
den door andere variëteiten, ingevoerd uit Italië, de
Balkanstaten, enz.
3. Het verdwijnen van bepaalde merken is derhalve
volstrekt zonder het minste gevolg op de productie
kwantitatief en kwalitatief beschouwd, zoodat een
strenge verdeelingsreglementeering zich niet opdringt.
Deze laatste zou trouwens zeer ingewikkeld zijn wegens
den aard van het product zelf. dat geen vergelijking
kan doorstaan met de producten van eerste noodzake
lijkheid en ook wegens de verscheidenheid der ver
bruikers.
4. In samenwerking met de bevoegde instanties werden
trouwens sedert het ontstaan der oorlogsomstandighe
den geleidelijk alle maatregelen getroffen om den toe
voer van alle ruwe producten, zoowel binnenlandsche
als ingevoerde, naar de fabrieken te verzekeren. Ook
de Bezettende Overheid heeft voetstappen aangewend,
die trouwens met succes werden bekroond, om aan Bel
gië de hoeveelheid grondstoffen te verzekeren waarop
bet aanspraak mocht maken.
Een normale voortbrenging gewaarborgd
5. De maatregelen, getroffen om een normale voort
brenging te waarborgen, zijn zoodanig dat, wat rook-,
pruim- en snuiftabak alsmede sigaretten betreft, de
productie verzekerd blijft. Sigaren daarentegen, waar
voor de grondstoffen hoofdzakelijk uit extra-Europee-
sche landen herkomstig zijn, zullen in geringere mate
worden voortgebracht.
6. Wat de tabakskaart betreft, daarvan is thans ins
gelijks geen sprake. Het invoeren dezer kaart, zou trou
wens uiterst ingewikkelde vraagstukken in het leven
roepen, terwijl het nut ervan zeer betwistbaar blijkt.
Dit wil niet zeggen dat het vraagstuk van de distri
butie der tabaksproducten uit het oog dient verloren.
Het departement van Economische Zaken, alsmede de
tabakscentrale, houden zich ernstig met het vraagstuk
bezig. De middelen dienen inderdaad nagestreefd om
te voorkomen dat het uitblijven van elke reglementee-
-ring inzake distributie er feitelijk toe zou leiden, de
oneerlijke handelingen van sommige gewetenlooze tus-
schenpersonen in de hand te werken, terwijl de voort
brenger zelf aan strenge reglementeering is onder
worpen.
Er zal bovendien streng opgetredeh worden tegen
deze personen of ondernemingen welke de producten
aan den normalen omloop onttrekken, hetzij door deze
aan hun normale afnemers, hetzij door deze tegen
abnormale prijzen aan den man te brengen. De
verbruiker zelf wordt hiermede gewezen op zijn plicht
in geen geval een hoogeren prijs te betalen dan dezen
voorzien op de banderol, vermeerderd met de 20
voorkomend van bijkomende belastingen.
Het besluit van 1 September betreffende de reglemen
teering der kolen wordt als volgt gewijzigd
In den loop der maand September 1941 zullen de
kleinhandelaars aan de verbruikers geen hoogere hoe
veelheden van de bij artikel 1 bedoelde brandstoffen
mogen verkoopen of leveren, dan deze voorzien bij
de volgende alinea van dit artikel.
De gezinshoofden en de daarmee gelijkgestelden of
de in hun naam handelende personen zullen in de
maand September 1941 slechts de hierna aangeduide
hoeveelheden der hooger bedoelde brandstoffen mogen
koopen of in ontvangst nemen
voor de gezinnen bestaande uit ten hoogste 4 per
sonen 150 kilogram
voor de gezinnen bestaande uit meer dan 4 personen:
200 kilogram
Elke aankoop, levering of in ontvangstneming van de
hooger bedoelde brandstoffen is in den loop van de
zelfde maand verboden aan de gezinnen welke beschik
ken over een voorraad van minstens 200 kilogram,
Art. 2. Bij afwijking van artikel 5 van voornoemd
besluit van 1 September 1941 zijn de kleinhandelaars
ontslagen het nummer van de eenzelvigheidskaart en
de nummers van de bevoorradingskaart van hun klan
ten op te nemen en in te schrijven in hun speciaal re
gister, wanneer de hoeveelheid brandstof die wordt ge
leverd 10 kilogram niet overtreft. In dit geval, zullen
de kleinhandelaars voortgaan de andere inlichtingen
voorgeschreven bij artikel 5 van voornoemd besluit, in
het speciaal register in te schrijven. Deze inlichtingen
zullen door den kooper moeten tegengeteekend worden.
In het Staatsblad verschijnt een verordening van de
houtcentrale. Daarin wordt gezegd
Iedere verkooper van hout is gehouden op de re
keningen de specificaties en afmetingen, alsmede de
juiste hoeveelheid der verkochte goederen te vermelden.
Iedere boschuitbating is aan de voorafgaandelijke
vergunning van den direkteur der houtcentrale onder
worpen.
Er wordt een systeem van aankoopbons ingesteld
met het oog op de reglementeering voor Ieder bepaalde
houtsoort, van den aankoop en verkoop van hout.
De aankoop en verkoop van naaldhout en populieren-
hout worden onderworpen aan het afleveren van een
aankoopbon A, B, C of D.
ZondagBloemkoolsoep, rosbief, bloemkool, aard
appelen, vanillevla.
MaandagTomaten met witte boonen, andijviestamp-
pot.
DinsdagBoonensoep, tomatensla, aardappelen, ap
peltaart.
WoensdagTomaten met bloemkool, snijboonen. aard
appelen.
DonderdagAardappelen met ajuinen, appel in den
oven.
Vrijdag: Havermout met groentenragoüt.
ZaterdagStamppot van roode kool, fruit.
Tomaten met pikant vulsel. Benoodigheden 8
tomaten, 4 eetlepels karnemelk, 50 gram ajuin, 8 ge
kookte aardappelen, peper, zout, een paar augurkjes,
wat suiker, wat fijngehakte peterselie.
Bereiding Snijd de gekookte aardappelen in gelijke
blokjes. Hak de ajuin en de augurkjes fijn. Vermeng de
ajuin, augurk, de karnemelk, de peper, de fijn gehakte
peterselie en zout, alsook het weinig suiker. Wasch goed
de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd er de kap
jes af en hol de tomaten uit. Voeg het verkregen moes
bij de soep of saus.
Vul nu de tomaten met het mengsel en strooi er
peterselie overheen. Dien het gerechtje als groenten op.
Tomaten met komkommersambal. - Benoodigheden 8
tomaten, 1 komkommer, 2 eetlepels zure melk. 1 hard
gekookt ei, peper en zout.
BereidingSchil de komkommer en verwijder de
bittere punten. Trek van de komkommer met een sam
baltrekker reepjes af. Zet deze bestrooid met zout eeni-
gen tijd weg bedekt met een bordje waarop een ge
wicht geplaatst wordt, zoodat het sap voldoende vrij
komt.
Vermeng dan de sambal met wat peper en zout en
schep er de zure melk doorheep Vermeng de massa
met het tomatenmoes, dat door het uithollen der toma
ten verkregen is. Het hard gekookt ei wordt fijnge
maakt. Schep dit door de komkommersambal. Voeg er
nog wat peper en zout bij naar smaak. Vul daarmede
de uitgeholde tomaten. Strooi er tenslotte nog wat pe
terselie op.
Komkommers in 't zuur. Snijd de komkommers
doormidden in de lengte en verwijder met een roestvrij
mes of een zilveren lepel de zaadjes. Snijd het kom-
kommervleesch in dikke plakken. Bestrooi ze met wat
zout en laat ze gedurende enkele uren op een koele
plaats staan. Droog ze dan stukje voor stukje af. Schik
ze in een flesch. Voeg er voor 6 komkommers 10 gram
mostaardzaad, een paar schijfjes mierikwortel, eenige
takjes venkel of dragon en ongeveer 10 peperkorrels bij.
Giet dan een zeer goede kwaliteit azijn op, zoodat de
stukjes onderstaan. Sluit de flesch met een vochtig per-
kamentpapfer. Controleer den inmaak en giet er nu en
dan wat azijn bij.
Inmaak van zuurkool. Men rekent op iedere kool
10 gram zout. Schaaf de kooien met een koolschaaf fijn.
Maak een keulschen pot goed schoon en strooi op den
bodem een weinig zout. Leg er een laag kool in en strooi
er wat zout op. Leg er eveneens 2 tot 3 peperkorrels en
jeneverbessen op. Stamp de kool zoo stevig mogelijk,
zoodat er zich een pekel vormt. Leg er dan een tweede
laag. Bedek wederom met peperkorrels en jeneverbes
sen. Ga zoo voort tot alle kool gebruikt is. Bedek de
bovenste laag met een plankje waarop een doekje is
gelegd. Leg hierop een steen. Wasch het doekje in het
begin iedere week en nadien iedere maand, om het
witte vlies, dat zich op den inmaak vormt, te verwij
deren. Bewaar den inmaak op een koele, droge plaats.
Gekookte artisjokken. Maak de groente vóór het
koken gereed door den stengel af te snijden, zoodat het
lichte artisjokvleesch zichtbaar wordt. Druppel hierop
wat citroensap om het verkleuren tegen te gaan. De
buitenste bladeren knipt men, tot op de onderste zachte
gedeelten na, weg. Van de binnenste bladeren snijdt
men kleine puntjes af. Kook ze gaar in water waarin
wat zout. Haal ze na ongeveer 3 kwartier met een
schuimspaan uit. Om de groene kleur te behouden,
voegt men bij het kookwater wat azijn of citroensap.
Nadat ze op een vergiet zijn uitgelekt, doet men voor
zichtig de oneetbare bloembodem eruit. Leg de groen
ten op een schotel en dien op met een bloemkoolsaus
waarvan men de melk met houillon vervangt.
N. B. Men eet artisjokken met de hand door de
eetbare gedeelten van het blad in een citroen- of wijn-
azijnsaus te doopen en uit te zuigen. De rest wordt
op het bord gelegd
Deze twee deugden zijn wel hoedanigheden waarop
de man prijs stelt. Vraag aan tien mannen welke eigen
schap ze bij hun vrouw... of bij een vrouw het meest
op prijs stellen, dan zullen de meesten u antwoorden
de zachtaardigheid. Een man zoekt meestal bij de
vrouw het tegendeel van zijn eigen deugden of... ge
breken. Hijzelf is van karakter hard en ruwer dan het
zwakke geslacht, en daarom zoekt hij bij zijn ega of
verloofde de minzaamheid en de zachtmoedigheid
Zachtmoedigheid is ook bij uitstek een stille uiting
van liefde. Zoo men in deze tijden zacht van aard kan
blijven, brengt dat vrede en rust in huis en een man
snakt naar rustigheid na zijn vermoeiende dagtaak.
Hij vraagt stilte en geen gejaagdheid, geen heftig rede
neeren en praten, maar nu en dan een verstandig met
bedaardheid uitgesproken oordeel. Dit verhoogt de gezel
ligheid en de goede verstandhouding in het huisgezin.
Spotten en schertsen komen ook heel weinig te pas
wanneer ge van uw man een goeden vader en echtge
noot wil behouden. Hij zal het minder aangenaam vin
den zijn avonden in den huiskring door te brengen. Na
zijn urenlange bezigheid, waarbij zijn hersenen en ze
nuwen op zware proef zijn gesteld, is het hem niet meer
mogelijk nog in een prikkelbaar midden te leven. In
zijn verloftijd mag dat echter wel, en dan zal hij wel
meedoen om enkele malligheden te vertellen en plezier
te hebben bij het jokken. Een vrouw moet dan ook af
zien van standjes en krakeel. Hoe dikwijls komen''we
niet in opstand voor dingen die men nadien de moeite
waard niet vindt. Men redetwist en nadien wordt wei
eens gepruild, en waarachtig dat is afmattend en toch
feitelijk onnoodig.
De zachtmoedigheid mag nu echter niet ontaarden in
overdreven toegeeflijkheid, want een man bewondert
ook een zekere kordaatheid en flink optreden.
Wees zacht van aard en ook steeds welgestemd. De
vreugde en vroolijkheid kunnen uw oogen zoo doen tin
telen. Het is voor den man erg onaangenaam 's avonds
vermoeid thuis te komen en zijn vrouw te vinden met
rimpelig voorhoofd en tranen in de oogen. Hebt u on
aangenaamheden gehad gedurende den dag, tracht dan
zooveel mogelijk deze te vergeten en wees gezellig en
opgewekt. Vroolijkheid gaat gepaard met moed en wils
kracht. Zoo men zich zachtaardig en vroolijk kan voor
doen, dan heeft men stellig een grooten stap gedaan
om het huiselijk geluk te behouden.
Heel dikwijls is een keurige huisvrouw te herkennen
aan werkjes die maar weinig maar zorgvuldig werk
eischen.
Men denkt dat men een keurige huisvrouw herkent
aan het nette uitzien van haar huis. Dat is wel waar,
het huis kan er keurig uitzien, maar men mag geen
kasten en schuiven opentrekken. Hoe gemakkelijk is
het niet een kamer in korten tijd in orde te hebben, als
al de rommel in hoeken en gaten gestopt wordt. Bij
een keurige huisvrouw echter mag het gansche huis
bezien worden. Zoo alles zijn plaats heeft, zal men niet
moeten zoeken naar huishoudelijke voorwerpen of geld
en ravitailleeringszegels. Zoo er orde heerscht, zal het
kleine scheurtje in handdoek, neusdoek enz. direct her
steld worden, zoodat ze langer zullen meegaan.
Een huisvrouw, die haar huishouden zijn gang in
orde wil laten gaan, houdt een huishoudboek, waarin,
ze haar uitgaven berekent. Hoewel in vele gevallen
geen geld nutteloos wordt uitgegeven, is het toch aan
te raden nauwkeurig alles op te schrijven.
Een groot punt, waarbij men de keurigheid van een
huisvrouw kan nagaan, is wel het onderhouden van het
tafelgerief. Hoe dikwijls gebeurt het niet dat men uit-
genoodigd wordt tot een eetmaal en men een mes moet
gebruiken dat werkelijk bijna niet snijdt. Het is noch
tans een kleine moeite om dit vraagstukje op te lossen.
Voor het dekken van de tafel worden de messen over
een speciaal messenslijpartje gebracht. Daarna worden
de vlekken afgewreven. De heften, die door het afwas-
schen veel te lijden hebben, kunnen met was worden
ingewreven. De metalen heften worden opgepoetst. De
niet verchroomde messen worden geregeld iedere week
geslepen. Hiervoor kan messensteen gebruikt worden-.
Haal de messen langzaam over een plank waarop wat
messensteen. Polijst ze dan met een polijstmiddel. dat
men overal in den handel kan verkrijgen en wrijf ze
dan met een schoonen doek schoon.
Ook het zilverwerk wordt dagelijks na het afwas-
schen opgepoetst. Als het vuil is wordt het met een
papje van krijt en spiritus of ammoniak opgepoetst.
Het glas en eetservies moeten ook, vooraleer ze op
tafel te brengen, gecontroleerd worden, want niets is
onsmakelijker dan vette afdrukken van vingers. Wrijf
ze daarom vóór het gebruik nog eens stevig af met een
schoonen doek.
KALORINE
M. V. G. V.