Bespaart 20 °/o KOLEN In 't groot 15, St-Niklaasstraat, YPER .11 De regeling der Tabaksproducten De Kolenvoorraad Reglementeering van de boschuitbating aankoop en verkoop van hout Verordening houdende regeling van de distributie van naaldhout en populierenhout Voor de Keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Wees zachtaardig en vroolijk. Denkt ge aan de kleine huishoudelijke werkjes. Leest- en verspreidt HET YPERSCHE HET YPERSCHE 2S-9-1941 Naar aanleiding van allerhande verspreide geruchten over het vervaardigen eener nationale sigaret of het invoeren der tabakskaart, deelt het ministerie van Eco nomische Zaken het volgende mede De volkssigaretten zullen eerlang van de markt verdwijnen. 1. Van de zoogenaamde nationale of standaardsi garet is geen sprake omdat de noodwendigheid ervan zich in de huidige omstandigheden niet doet voelen. Immers, de landen van herkomst in Europa, bieden nog ruime invoermogelijkheden om de fabrikanten vol doende vrijheid te laten inzake menging van tabaks soorten. De fabrikanten zijn trouwens in staat om, dank zij de variëteiten waarover zij beschikken, producten naar ieders gading op de markt te brengen. 2. Bepaalde merken van sigaretten, nl. de volkssiga retten, zullen eerlang van de markt verdwijnen, omdat de daartoe aangewende tabakssoorten, inzonderheid her komstig uit de Ver. Staten van Amerika, thans niet kunnen worden ingevoerd. Zij zullen vervangen wor den door andere variëteiten, ingevoerd uit Italië, de Balkanstaten, enz. 3. Het verdwijnen van bepaalde merken is derhalve volstrekt zonder het minste gevolg op de productie kwantitatief en kwalitatief beschouwd, zoodat een strenge verdeelingsreglementeering zich niet opdringt. Deze laatste zou trouwens zeer ingewikkeld zijn wegens den aard van het product zelf. dat geen vergelijking kan doorstaan met de producten van eerste noodzake lijkheid en ook wegens de verscheidenheid der ver bruikers. 4. In samenwerking met de bevoegde instanties werden trouwens sedert het ontstaan der oorlogsomstandighe den geleidelijk alle maatregelen getroffen om den toe voer van alle ruwe producten, zoowel binnenlandsche als ingevoerde, naar de fabrieken te verzekeren. Ook de Bezettende Overheid heeft voetstappen aangewend, die trouwens met succes werden bekroond, om aan Bel gië de hoeveelheid grondstoffen te verzekeren waarop bet aanspraak mocht maken. Een normale voortbrenging gewaarborgd 5. De maatregelen, getroffen om een normale voort brenging te waarborgen, zijn zoodanig dat, wat rook-, pruim- en snuiftabak alsmede sigaretten betreft, de productie verzekerd blijft. Sigaren daarentegen, waar voor de grondstoffen hoofdzakelijk uit extra-Europee- sche landen herkomstig zijn, zullen in geringere mate worden voortgebracht. 6. Wat de tabakskaart betreft, daarvan is thans ins gelijks geen sprake. Het invoeren dezer kaart, zou trou wens uiterst ingewikkelde vraagstukken in het leven roepen, terwijl het nut ervan zeer betwistbaar blijkt. Dit wil niet zeggen dat het vraagstuk van de distri butie der tabaksproducten uit het oog dient verloren. Het departement van Economische Zaken, alsmede de tabakscentrale, houden zich ernstig met het vraagstuk bezig. De middelen dienen inderdaad nagestreefd om te voorkomen dat het uitblijven van elke reglementee- -ring inzake distributie er feitelijk toe zou leiden, de oneerlijke handelingen van sommige gewetenlooze tus- schenpersonen in de hand te werken, terwijl de voort brenger zelf aan strenge reglementeering is onder worpen. Er zal bovendien streng opgetredeh worden tegen deze personen of ondernemingen welke de producten aan den normalen omloop onttrekken, hetzij door deze aan hun normale afnemers, hetzij door deze tegen abnormale prijzen aan den man te brengen. De verbruiker zelf wordt hiermede gewezen op zijn plicht in geen geval een hoogeren prijs te betalen dan dezen voorzien op de banderol, vermeerderd met de 20 voorkomend van bijkomende belastingen. Het besluit van 1 September betreffende de reglemen teering der kolen wordt als volgt gewijzigd In den loop der maand September 1941 zullen de kleinhandelaars aan de verbruikers geen hoogere hoe veelheden van de bij artikel 1 bedoelde brandstoffen mogen verkoopen of leveren, dan deze voorzien bij de volgende alinea van dit artikel. De gezinshoofden en de daarmee gelijkgestelden of de in hun naam handelende personen zullen in de maand September 1941 slechts de hierna aangeduide hoeveelheden der hooger bedoelde brandstoffen mogen koopen of in ontvangst nemen voor de gezinnen bestaande uit ten hoogste 4 per sonen 150 kilogram voor de gezinnen bestaande uit meer dan 4 personen: 200 kilogram Elke aankoop, levering of in ontvangstneming van de hooger bedoelde brandstoffen is in den loop van de zelfde maand verboden aan de gezinnen welke beschik ken over een voorraad van minstens 200 kilogram, Art. 2. Bij afwijking van artikel 5 van voornoemd besluit van 1 September 1941 zijn de kleinhandelaars ontslagen het nummer van de eenzelvigheidskaart en de nummers van de bevoorradingskaart van hun klan ten op te nemen en in te schrijven in hun speciaal re gister, wanneer de hoeveelheid brandstof die wordt ge leverd 10 kilogram niet overtreft. In dit geval, zullen de kleinhandelaars voortgaan de andere inlichtingen voorgeschreven bij artikel 5 van voornoemd besluit, in het speciaal register in te schrijven. Deze inlichtingen zullen door den kooper moeten tegengeteekend worden. In het Staatsblad verschijnt een verordening van de houtcentrale. Daarin wordt gezegd Iedere verkooper van hout is gehouden op de re keningen de specificaties en afmetingen, alsmede de juiste hoeveelheid der verkochte goederen te vermelden. Iedere boschuitbating is aan de voorafgaandelijke vergunning van den direkteur der houtcentrale onder worpen. Er wordt een systeem van aankoopbons ingesteld met het oog op de reglementeering voor Ieder bepaalde houtsoort, van den aankoop en verkoop van hout. De aankoop en verkoop van naaldhout en populieren- hout worden onderworpen aan het afleveren van een aankoopbon A, B, C of D. ZondagBloemkoolsoep, rosbief, bloemkool, aard appelen, vanillevla. MaandagTomaten met witte boonen, andijviestamp- pot. DinsdagBoonensoep, tomatensla, aardappelen, ap peltaart. WoensdagTomaten met bloemkool, snijboonen. aard appelen. DonderdagAardappelen met ajuinen, appel in den oven. Vrijdag: Havermout met groentenragoüt. ZaterdagStamppot van roode kool, fruit. Tomaten met pikant vulsel. Benoodigheden 8 tomaten, 4 eetlepels karnemelk, 50 gram ajuin, 8 ge kookte aardappelen, peper, zout, een paar augurkjes, wat suiker, wat fijngehakte peterselie. Bereiding Snijd de gekookte aardappelen in gelijke blokjes. Hak de ajuin en de augurkjes fijn. Vermeng de ajuin, augurk, de karnemelk, de peper, de fijn gehakte peterselie en zout, alsook het weinig suiker. Wasch goed de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd er de kap jes af en hol de tomaten uit. Voeg het verkregen moes bij de soep of saus. Vul nu de tomaten met het mengsel en strooi er peterselie overheen. Dien het gerechtje als groenten op. Tomaten met komkommersambal. - Benoodigheden 8 tomaten, 1 komkommer, 2 eetlepels zure melk. 1 hard gekookt ei, peper en zout. BereidingSchil de komkommer en verwijder de bittere punten. Trek van de komkommer met een sam baltrekker reepjes af. Zet deze bestrooid met zout eeni- gen tijd weg bedekt met een bordje waarop een ge wicht geplaatst wordt, zoodat het sap voldoende vrij komt. Vermeng dan de sambal met wat peper en zout en schep er de zure melk doorheep Vermeng de massa met het tomatenmoes, dat door het uithollen der toma ten verkregen is. Het hard gekookt ei wordt fijnge maakt. Schep dit door de komkommersambal. Voeg er nog wat peper en zout bij naar smaak. Vul daarmede de uitgeholde tomaten. Strooi er tenslotte nog wat pe terselie op. Komkommers in 't zuur. Snijd de komkommers doormidden in de lengte en verwijder met een roestvrij mes of een zilveren lepel de zaadjes. Snijd het kom- kommervleesch in dikke plakken. Bestrooi ze met wat zout en laat ze gedurende enkele uren op een koele plaats staan. Droog ze dan stukje voor stukje af. Schik ze in een flesch. Voeg er voor 6 komkommers 10 gram mostaardzaad, een paar schijfjes mierikwortel, eenige takjes venkel of dragon en ongeveer 10 peperkorrels bij. Giet dan een zeer goede kwaliteit azijn op, zoodat de stukjes onderstaan. Sluit de flesch met een vochtig per- kamentpapfer. Controleer den inmaak en giet er nu en dan wat azijn bij. Inmaak van zuurkool. Men rekent op iedere kool 10 gram zout. Schaaf de kooien met een koolschaaf fijn. Maak een keulschen pot goed schoon en strooi op den bodem een weinig zout. Leg er een laag kool in en strooi er wat zout op. Leg er eveneens 2 tot 3 peperkorrels en jeneverbessen op. Stamp de kool zoo stevig mogelijk, zoodat er zich een pekel vormt. Leg er dan een tweede laag. Bedek wederom met peperkorrels en jeneverbes sen. Ga zoo voort tot alle kool gebruikt is. Bedek de bovenste laag met een plankje waarop een doekje is gelegd. Leg hierop een steen. Wasch het doekje in het begin iedere week en nadien iedere maand, om het witte vlies, dat zich op den inmaak vormt, te verwij deren. Bewaar den inmaak op een koele, droge plaats. Gekookte artisjokken. Maak de groente vóór het koken gereed door den stengel af te snijden, zoodat het lichte artisjokvleesch zichtbaar wordt. Druppel hierop wat citroensap om het verkleuren tegen te gaan. De buitenste bladeren knipt men, tot op de onderste zachte gedeelten na, weg. Van de binnenste bladeren snijdt men kleine puntjes af. Kook ze gaar in water waarin wat zout. Haal ze na ongeveer 3 kwartier met een schuimspaan uit. Om de groene kleur te behouden, voegt men bij het kookwater wat azijn of citroensap. Nadat ze op een vergiet zijn uitgelekt, doet men voor zichtig de oneetbare bloembodem eruit. Leg de groen ten op een schotel en dien op met een bloemkoolsaus waarvan men de melk met houillon vervangt. N. B. Men eet artisjokken met de hand door de eetbare gedeelten van het blad in een citroen- of wijn- azijnsaus te doopen en uit te zuigen. De rest wordt op het bord gelegd Deze twee deugden zijn wel hoedanigheden waarop de man prijs stelt. Vraag aan tien mannen welke eigen schap ze bij hun vrouw... of bij een vrouw het meest op prijs stellen, dan zullen de meesten u antwoorden de zachtaardigheid. Een man zoekt meestal bij de vrouw het tegendeel van zijn eigen deugden of... ge breken. Hijzelf is van karakter hard en ruwer dan het zwakke geslacht, en daarom zoekt hij bij zijn ega of verloofde de minzaamheid en de zachtmoedigheid Zachtmoedigheid is ook bij uitstek een stille uiting van liefde. Zoo men in deze tijden zacht van aard kan blijven, brengt dat vrede en rust in huis en een man snakt naar rustigheid na zijn vermoeiende dagtaak. Hij vraagt stilte en geen gejaagdheid, geen heftig rede neeren en praten, maar nu en dan een verstandig met bedaardheid uitgesproken oordeel. Dit verhoogt de gezel ligheid en de goede verstandhouding in het huisgezin. Spotten en schertsen komen ook heel weinig te pas wanneer ge van uw man een goeden vader en echtge noot wil behouden. Hij zal het minder aangenaam vin den zijn avonden in den huiskring door te brengen. Na zijn urenlange bezigheid, waarbij zijn hersenen en ze nuwen op zware proef zijn gesteld, is het hem niet meer mogelijk nog in een prikkelbaar midden te leven. In zijn verloftijd mag dat echter wel, en dan zal hij wel meedoen om enkele malligheden te vertellen en plezier te hebben bij het jokken. Een vrouw moet dan ook af zien van standjes en krakeel. Hoe dikwijls komen''we niet in opstand voor dingen die men nadien de moeite waard niet vindt. Men redetwist en nadien wordt wei eens gepruild, en waarachtig dat is afmattend en toch feitelijk onnoodig. De zachtmoedigheid mag nu echter niet ontaarden in overdreven toegeeflijkheid, want een man bewondert ook een zekere kordaatheid en flink optreden. Wees zacht van aard en ook steeds welgestemd. De vreugde en vroolijkheid kunnen uw oogen zoo doen tin telen. Het is voor den man erg onaangenaam 's avonds vermoeid thuis te komen en zijn vrouw te vinden met rimpelig voorhoofd en tranen in de oogen. Hebt u on aangenaamheden gehad gedurende den dag, tracht dan zooveel mogelijk deze te vergeten en wees gezellig en opgewekt. Vroolijkheid gaat gepaard met moed en wils kracht. Zoo men zich zachtaardig en vroolijk kan voor doen, dan heeft men stellig een grooten stap gedaan om het huiselijk geluk te behouden. Heel dikwijls is een keurige huisvrouw te herkennen aan werkjes die maar weinig maar zorgvuldig werk eischen. Men denkt dat men een keurige huisvrouw herkent aan het nette uitzien van haar huis. Dat is wel waar, het huis kan er keurig uitzien, maar men mag geen kasten en schuiven opentrekken. Hoe gemakkelijk is het niet een kamer in korten tijd in orde te hebben, als al de rommel in hoeken en gaten gestopt wordt. Bij een keurige huisvrouw echter mag het gansche huis bezien worden. Zoo alles zijn plaats heeft, zal men niet moeten zoeken naar huishoudelijke voorwerpen of geld en ravitailleeringszegels. Zoo er orde heerscht, zal het kleine scheurtje in handdoek, neusdoek enz. direct her steld worden, zoodat ze langer zullen meegaan. Een huisvrouw, die haar huishouden zijn gang in orde wil laten gaan, houdt een huishoudboek, waarin, ze haar uitgaven berekent. Hoewel in vele gevallen geen geld nutteloos wordt uitgegeven, is het toch aan te raden nauwkeurig alles op te schrijven. Een groot punt, waarbij men de keurigheid van een huisvrouw kan nagaan, is wel het onderhouden van het tafelgerief. Hoe dikwijls gebeurt het niet dat men uit- genoodigd wordt tot een eetmaal en men een mes moet gebruiken dat werkelijk bijna niet snijdt. Het is noch tans een kleine moeite om dit vraagstukje op te lossen. Voor het dekken van de tafel worden de messen over een speciaal messenslijpartje gebracht. Daarna worden de vlekken afgewreven. De heften, die door het afwas- schen veel te lijden hebben, kunnen met was worden ingewreven. De metalen heften worden opgepoetst. De niet verchroomde messen worden geregeld iedere week geslepen. Hiervoor kan messensteen gebruikt worden-. Haal de messen langzaam over een plank waarop wat messensteen. Polijst ze dan met een polijstmiddel. dat men overal in den handel kan verkrijgen en wrijf ze dan met een schoonen doek schoon. Ook het zilverwerk wordt dagelijks na het afwas- schen opgepoetst. Als het vuil is wordt het met een papje van krijt en spiritus of ammoniak opgepoetst. Het glas en eetservies moeten ook, vooraleer ze op tafel te brengen, gecontroleerd worden, want niets is onsmakelijker dan vette afdrukken van vingers. Wrijf ze daarom vóór het gebruik nog eens stevig af met een schoonen doek. KALORINE M. V. G. V.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11