Bespaart 20 °/0 KOLEN Piano's - Accordeon's In 't groot 15, St-Niklaasstraat, YPER 11 Het rooien en het bewaren der aardappelen Plantaardappelen van den oogst 1941 Wat moet de landbouwer doen indien hij graankaf van zijn eigen oogst wil verkoopen Geen zaaigraan voor snijrogge Voor de Keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Over gootsteenen en waschtafels. Hoe zien onze mannen eruit R. VIAENE, Mergheiynckstr., 4, Yper. HET YPERSCHE Ml- 1M1 Het Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening deelt mede De aardappelplaag heeft dit jaar een zeker aantal velden aangetast, er de bladeren vernield en soms de knollen besmet daar de overvloedige regenbuien de van d'e bladeren gevallen sporen in den grond medegesleept hebben. De alzoo besmette knallen zijn blootgesteld aan be derf gedurende de bewaring. Ten aanzien van de omstandigheden welke dit jaar gebeerscht hebben zal het rooien dikwijls laat moeten geschieden. Op de door de plaag aangetaste velden is het geraad zaam niet te rooien vooraleer de grond goed opge droogd zij. Het rooien moet met al de noodige voorzorgen ge schieden om de knollen niet te kwetsenalle wonde of kneuzing kan oorzaak van verrotting zijn. Men zal eveneens alle aanraking vermijden van de knollen door het zieke loof, dat zoo mogelijk vooraf afgemaaid en verwijderd zal worden. Vooraleer de knollen in kelders of silo's te bergen moet men ze eenige dagen in een goed verlucht lokaal laten uitzweetendaarna zal men ze zorgvuldig uit lezen en de gekwetste of twijfelachtige verwijderen, om deze eerst en vooral te verbruiken. In het Staatsblad van 28 September verschijnt een besluit betreffende de benuttiging van en den handel in plantaardappelen van den oogst 1941. In dit besluit wordt gezegd dat de Hoofdgroepeering Aardappelen een aangeduide hoeveelheid plantaardappelen voor behoudt, onverminderd de voorafnemingen. De voort brengers van den A. K. D. (Algemeenen Keurings dienst van land- en tuinbouwzaaizaden en pootgoed) zullen, volgens het geval, een inschrijvingsbiljet of een verklaring van behoud ontvangen, waarop, inzonder heid, de met het oog op de levering van plantaardap pelen voorbehouden hoeveelheid is aangeduid. Deze do cumenten worden door den belanghebbenden voortbren ger aan het gemeentebestuur voorgelegd en bij zijn individueele kaart gevoegd. Zoodra de gemeentebestu ren deze documenten ontvangen hebben zorgen zij er bijzonder voor dat het gansche, op de genoemde do cumenten vermelde gedeelte van de beschikbare op brengst van den betrokken landbouwer, uitsluitend voor de levering van plantaardappelen diene. De verkoop en 't vervoer van deze voorbehouden plantaardappelen, moeten uitsluitend geschieden door tusschenkomst van de Hoofdgroepeering Aardappelen De voortbren gers mogen aardappelen verkoopen aan en ruilen met personen uit hun gemeente of uit een aangrenzende gemeente, mits machtiging van den burgemeester. Plantaardappelen, inlandsche zoowel als ingevoerde, mogen alleen voor de beplanting van 1942 aangekocht worden. De prijs der plantaardappelen zal bij een spe ciaal besluit vastgesteld worden. De Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie deelt medeWe herinneren de voortbrengers van graange wassen, dat het besluit van 18 September 1940 betref fende den verkoop en de vervaardiging van producten bestemd voor de voeding der dieren, alsmede het be sluit van 18 September 1940 betreffende de vaststelling der maximumprijzen van producten bestemd voor de voeding der dieren niet ingetrokken zijn en steeds van kracht blijven. Zij zijn geldig voor het graankaf van den oogst 1941. Het Besluit van 18 September 1940, betreffende den verkoop en de vervaardiging van producten bestemd voor de voeding der dieren bepaalt dat de verkoop van alle enkelvoudige producten van dierlijken of plant- aardigen oorsprong, normaal bestemd voor de veevoe ding. welke vermeld zijn in het Besluit, houdende vast stelling van den maximum-prijs der veevoeders, ver boden is en dat de handel in de bedoelde voeders al leen toegelaten wordt, voor zeeveel het hun menging betreft met het oog op het vervaardigen van samen gestelde voeders. Het Besluit van 18 September 1940, betreffende de vaststelling der maximumprijzen van producten be stemd voor de voeding der dieren bepaalt dat het ver boden is, de hierna opgesomde, voor de voeding der dieren bestemde stoffen, te verkoopen of te koop aan te bieden aan een hoogeren prijs danprijs bij den voort brenger per 100 kilogram, taksen niet inbegrepen, koop waar op wagon of wagen. Graankaf 30 frank per 100 kilogram. "Wanneer een waar in verloren zakken verkocht wordt, is het verboden de inpakkingen aan te rekenen. De voortbrengers van graangewassen mogen het be schikbaar graankaf voor eigen gebruik aanwenden. Iadien ze hun graankaf wenschen te verkoopen mo gen ze zulks slechts doen door tusschenkomst van een stroohandelaar-lader, welke door de Hoofdgroepeering Graangewassen en Veevoeders erkend werd. De erkende stroohandelaar-lader zal de beschikbare hoeveelheden graankaf aan de bovenvermelde Hoofd groepeering moeten bekend maken. De Hoofd groepeering Graangewassen en Veevoederszal aan dit kaf de gewenschte bestemming geven, Het officieel orgaan Volk en Bodem deelt mede Krachtens het besluit van 20 Juni mag de landbou wer op zijn roggeoogst voorafnemen 185 kgr. per hec tare in 1940-1941 bezaaid. Deze hoeveelheid moet uitsluitend voorbehouden worden voor het uitzaaien van rogge te oogsten om het .graan. Br mag dus geen voorafneming gedaan worden met het oog op het zaaien van snijrogge. Het zelfde besluit voorziet echter een maximum hoe veelheid van 5 t. h. klein graan dat niet moet geleverd worden. "Wie snijrogge zaaien wil, zal langs dien kant een uitweg moeten zoeken. ZondagSelderijsoep, ribstuk, gestoofde komkom mer, aardappelen. MaandagWitte soep, gestoofde ajuinen, aardappelen DinsdagGroentenragoüt, aardappelen, gebraden appelen. Woensdag: Groentensoep,gestoofde bleekselderij,aard appelen. DonderdagRoode kool, aardappelen, vanillevla. Vrijdag: Groene koolstamppot, appelsla. ZaterdagAndijviestamppot, Caramelvla. Witte boonenpuree met bleekselderij. Benoodig- heden500 gram gekookte witte boonen, 2 tomaten, 1 struik selderij, 3 lepels karnemelk, 1 lepel azijn, 2 le pels fijngehakte peterselie, zout, nootmuskaat, wat melk, peper. BereidingOntdoe de selderij van de bladeren en schrab de stengels af. Snijd ze in twee of drie stukken en laat ze in zoo weinig mogelijk water gaar koken. Voeg bij het water wat zout. Neem er dan de groenten uit en laat ze gedurende een half uur in een marinade van karnemelk met azijn staan. Laat ze dan uitlekken en leg ze te midden van een schotel. Laat de boonen wat opwarmen en wrijf ze door een zeef, zoodat ge een puree bekomt. Voeg, zoo noodig, hierbij wat melk. Roer er wat zout en nootmuskaat doorheen. Spuit een dikken rand om de bleekselderij. Strooi er wat gehakte peterselie op en garneer met enkele plakken tomaten. Strooi nog wat peper en zout erop. Tomaten met bloemkool. Benoodigheden: 8 toma ten, 3 lepels geraspte kaas, wat koude bloemkool met wat bloemkoolsaus. BereidingMaak met een vork de bloemkool fijn en vermeng ze met de saus en de geraspte kaas. Voeg er wat peper, zout en nootmuskaat bij. Hol de tomaten uit en voeg het tomatenmoes bij het mengsel. Hiermede worden de uitgeholde tomaten ge vuld. Men khn ze als gewone groente opdienen Selderijsoep. Benoodigheden1 struik selderij, zout, 2 aardappelen, 1 bundeltje selderijgroen, wat boter, 50 gram bloem, wat bouillonaroma, een scheutje melk, 1 liter water. Bereiding Schrap de stengels der selderij af. Ver wijder de groene bladeren. Snijd de stengels in kleine blokjes. Laat de selderij aan de kook komen in water met wat zout en laat ze gedurende 20 minuten koken. De geschilde en in stukken gesneden aardappelen wor den hierbij zacht gekookt. Maak de aardappelen fijn en vermeng de bloem met wat melk tot een dun papje. Giet dit roerende bij de soep. Voeg er het fijngehakte selderijgroen bij, alsook een stukje boter en 't bouillon- aroma. Laat de soep nu niet meer koken. Dien onmid dellijk op. Gestoofde selderij. Benoodigheden2 struiken sel derij, 2 J dl. melk, wat boter, 20 gram bloem, zout en peper. Bereiding Ontdoe de selderij van de groene bladeren en schrap de stengels af. Snijd deze in vingerlange stuk jes. Kook ze in zoo weinig water mogelijk gaar en voeg er wat zout bij. Breng de melk, (Vlotemelk kan ook ge bruikt worden) met wat zout aan de kook en voeg er wat boter bij. Bind de saus met de bloem, die vooraf met wat koude melk of water is aangemaakt tot een dun papje. Laat de saus roerende doorkoken en maak op smaak met wat peper en zout. Giet het sausje op de selderij en laat nog even de massa stoven. Dien het ge recht onmiddellijk op. Gebraden appels. Benoodigheden 5 groote appe len, wat water, wat suiker en kaneel. BereidingWasch de appelen en droog ze af. Doe er de klokhuizen uit met een appelboorder. Zet de appelen op een platte pan. Giet er een bodempje water in. Vul de appelen met wat suiker en kaneel. Zet de appelen zoo stevig mogelijk naast mekaar. Laat ze gaar worden op een zacht vuurtje. Bedruip nu en dan de appelen met het vocht. De appelen kunnen ook gebraden worden zonder ze te boren. Dan voegt men de suiker en kaneel bij het water. Hoe onsmakelijk en onzindelijk is het niet een vuile gootsteen of wasch taf el vooi u te zien. Het water wil niet gemakkelijk wegloopen en de vette aanslag blijft achter. Op het roostertje blijft alle vuil. Langzaam zakt dat wel, maaT dan wordt de afleldingsbuis verstopt. Ja, gootsteenen en waschtafels vragen dagelijks een zorgvuldig onderhoud. Zoo kunnen we ze netjes houden. Geregeld moet met schoon en veel water gespoeld wor den. In vele gootsteenen is er een reukafsluiter ge plaatst, zoodat het binnendringen van rioollucht door de buis voorkomen wordt, In dezen afsluiter blijft een laagje water staan, om de onaangename geur af te sluiten. Zoodus is het noodig geregeld schoon water te gieten, want als de gootsteen gebruikt wordt om af- waschwater of vuil werkwater er door te gieten, blijft er een gedeelte daarvan in den reukafsluiter. Dan zou het onnoodig zijn zoo'n afsluiter te hebben, daar het achtergebleven vuil ook een niet zeer aangename geur verspreidt. Na gebruik van de waschtafel wordt deze ook met schoon water nagespoeld, zoodat de vette aan slag van zeep weggespoeld wordt. Dagelijks wordt de gootsteen afgenomen met een doekje, dat vochtig gemaakt is en waarop wat schuur poeder is gestrooid. Spoel daarna goed af met schoon water. De afvoerbuis wordt zoo ver mogelijk ook met een doekje gereinigd, want zoo men in den inkijk alle resten van zeep en vuiligheid ontwaart, toont het ook niet zeer net. Door de afvoerbuis nu en dan met kokend water te doorgieten, worden de resten, die aan de kan ten bleven kleven, weggespoeld. Zoo mogelijk legt men op de afvoerbuis een hoopje soda en giet men daarop het kokend water. Soda verwijdert alle mogelijke vuil en zoo wordt verstopping onmogelijk. Zoo men een groote beurt geeft, begint men met tegels of marmeren plaat. Gebruik hiervoor een sopje van zeep of waterglas. Met wat schuurpoeder wordt dit gauw gereinigd en daarna met een drogen doek af genomen. Een spiegel, die boven de waschtafel hangt, wordt dToog afgenomen met wat spiritus. Vochtig af nemen is gevaarlijk, daar er dikwijls druppels water tusschen het glas en de spiegellaag dringen. Zoo ontstaan er vlekken, die men onmogelijk nog kan ver wijderen. De gootsteen of waschtafel wordt met heet sop van zeep en schuurmiddel schoongemaakt. Spoel daarna met schoon water en droog den bak uit. Verchroomde en nikkelen kranen worden tegelijk met het afsoppen afgenomen en nadien met een wollen doek gepolijst. Is de gootsteen nu verstopt, wat gedaan Een goed middeltje is het volgende, Leg een rubber slang aan de kraan en maak deze stevig vast Leg het andere eind in de afvoerbuis. Houd de slang stevig vast en maak de afvoeropening dicht met een doek. Doe dan de kraan ineens met volle kracht open. De prop vuil wordt heel zeker medegerukt. Een goed verzorgde man wordt overal graag ontvan gen. Daarom ligt het aan de vrouw een handje mede te helpen hem altijd een goed voorkomen te geven. Leert hem eerst en vooral zich geregeld te scheren. Een man met een langen baard is tegenstekelijk. Ook handen, tanden en haar verdienen ook zijne en uwe volle aan dacht. Zoo de vrouwen er zich meer om bekommerden, dan zouden heel wat minder mannen kaalhoofdig zijn aan hun dertig jaar. Men zou er veel minder zien met slechte onverzorgde tanden en met bruine met kloven doorstriemde handen. Een vrouw moet hiermede hel pen, want een man is heel dikwijls te bescheiden om aan dergelijke kleinigheden aandacht te geven. Daar om trachten we alles in zijn bereik te stellen. Geven we hem twee tandenborstels, een om 's mor gens en een om 's avonds de tanden te kuischen. Zoo is er altijd een droog. Zoo hij veel rookt, moet hij zijn tanden schoon houden met soda-blcarbonaat. Ook twee haarborstels heeft hij noodig. Het haar moet regelmatig geborsteld worden. Deze borstels moe ten goed onderhouden en nu en dan met ammoniak- water gewasschen worden. Zoo het weder niet te koud is, is het best blootshoofd uit te gaan. Het haar heeft versche lucht en wind noodig. Het is niet aan te raden het hoofd iederen dag grondig te wasschen. Alle drie of vier weken met een goede shampoing is voldoende. De handen worden ook goed onderhouden. De vingers worden dikwijls in, een spons met sop bevochtigd, ge duwd. De nagels worden kort geknipt, doch niet over dreven kort. Dat staat leelijk. Ze worden vierkant ge knipt. Zijn de vingers bruin van het veelvuldig rooken, laat ze dan enkele minuten in lauw Javelwater doopen. Een vrouw kan zich ook wel met haar man's kleeding moeien, want de kleeren maken den man. Zoo hij de gelijk gekleed gaat, zal hij meer vertrouwen in zich zelf bezitten en zoo zal er meer invloed van hem uit stralen. Akkordeeren Herstellen Verhdren... Alsook al andere instrumenten. NIEUW OCCASIE K ALORINE Hf. V. G. Y.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11