Bespaart 20 °/0 KOLEN
Piano's - Accordeon's
In 't groot 15, St-Niklaasstraat, YPER
11
Het rooien en het bewaren
der aardappelen
Plantaardappelen van den oogst 1941
Wat moet de landbouwer doen
indien hij graankaf van zijn eigen oogst
wil verkoopen
Geen zaaigraan voor snijrogge
Voor de Keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Over gootsteenen en waschtafels.
Hoe zien onze mannen eruit
R. VIAENE, Mergheiynckstr., 4, Yper.
HET YPERSCHE Ml- 1M1
Het Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening
deelt mede
De aardappelplaag heeft dit jaar een zeker aantal
velden aangetast, er de bladeren vernield en soms de
knollen besmet daar de overvloedige regenbuien de van
d'e bladeren gevallen sporen in den grond medegesleept
hebben.
De alzoo besmette knallen zijn blootgesteld aan be
derf gedurende de bewaring.
Ten aanzien van de omstandigheden welke dit jaar
gebeerscht hebben zal het rooien dikwijls laat moeten
geschieden.
Op de door de plaag aangetaste velden is het geraad
zaam niet te rooien vooraleer de grond goed opge
droogd zij.
Het rooien moet met al de noodige voorzorgen ge
schieden om de knollen niet te kwetsenalle wonde of
kneuzing kan oorzaak van verrotting zijn.
Men zal eveneens alle aanraking vermijden van de
knollen door het zieke loof, dat zoo mogelijk vooraf
afgemaaid en verwijderd zal worden.
Vooraleer de knollen in kelders of silo's te bergen
moet men ze eenige dagen in een goed verlucht lokaal
laten uitzweetendaarna zal men ze zorgvuldig uit
lezen en de gekwetste of twijfelachtige verwijderen,
om deze eerst en vooral te verbruiken.
In het Staatsblad van 28 September verschijnt een
besluit betreffende de benuttiging van en den handel
in plantaardappelen van den oogst 1941. In dit besluit
wordt gezegd dat de Hoofdgroepeering Aardappelen
een aangeduide hoeveelheid plantaardappelen voor
behoudt, onverminderd de voorafnemingen. De voort
brengers van den A. K. D. (Algemeenen Keurings
dienst van land- en tuinbouwzaaizaden en pootgoed)
zullen, volgens het geval, een inschrijvingsbiljet of een
verklaring van behoud ontvangen, waarop, inzonder
heid, de met het oog op de levering van plantaardap
pelen voorbehouden hoeveelheid is aangeduid. Deze do
cumenten worden door den belanghebbenden voortbren
ger aan het gemeentebestuur voorgelegd en bij zijn
individueele kaart gevoegd. Zoodra de gemeentebestu
ren deze documenten ontvangen hebben zorgen zij er
bijzonder voor dat het gansche, op de genoemde do
cumenten vermelde gedeelte van de beschikbare op
brengst van den betrokken landbouwer, uitsluitend voor
de levering van plantaardappelen diene. De verkoop
en 't vervoer van deze voorbehouden plantaardappelen,
moeten uitsluitend geschieden door tusschenkomst van
de Hoofdgroepeering Aardappelen De voortbren
gers mogen aardappelen verkoopen aan en ruilen met
personen uit hun gemeente of uit een aangrenzende
gemeente, mits machtiging van den burgemeester.
Plantaardappelen, inlandsche zoowel als ingevoerde,
mogen alleen voor de beplanting van 1942 aangekocht
worden. De prijs der plantaardappelen zal bij een spe
ciaal besluit vastgesteld worden.
De Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie deelt
medeWe herinneren de voortbrengers van graange
wassen, dat het besluit van 18 September 1940 betref
fende den verkoop en de vervaardiging van producten
bestemd voor de voeding der dieren, alsmede het be
sluit van 18 September 1940 betreffende de vaststelling
der maximumprijzen van producten bestemd voor de
voeding der dieren niet ingetrokken zijn en steeds van
kracht blijven. Zij zijn geldig voor het graankaf van
den oogst 1941.
Het Besluit van 18 September 1940, betreffende den
verkoop en de vervaardiging van producten bestemd
voor de voeding der dieren bepaalt dat de verkoop van
alle enkelvoudige producten van dierlijken of plant-
aardigen oorsprong, normaal bestemd voor de veevoe
ding. welke vermeld zijn in het Besluit, houdende vast
stelling van den maximum-prijs der veevoeders, ver
boden is en dat de handel in de bedoelde voeders al
leen toegelaten wordt, voor zeeveel het hun menging
betreft met het oog op het vervaardigen van samen
gestelde voeders.
Het Besluit van 18 September 1940, betreffende de
vaststelling der maximumprijzen van producten be
stemd voor de voeding der dieren bepaalt dat het ver
boden is, de hierna opgesomde, voor de voeding der
dieren bestemde stoffen, te verkoopen of te koop aan te
bieden aan een hoogeren prijs danprijs bij den voort
brenger per 100 kilogram, taksen niet inbegrepen, koop
waar op wagon of wagen. Graankaf 30 frank per 100
kilogram.
"Wanneer een waar in verloren zakken verkocht
wordt, is het verboden de inpakkingen aan te rekenen.
De voortbrengers van graangewassen mogen het be
schikbaar graankaf voor eigen gebruik aanwenden.
Iadien ze hun graankaf wenschen te verkoopen mo
gen ze zulks slechts doen door tusschenkomst van een
stroohandelaar-lader, welke door de Hoofdgroepeering
Graangewassen en Veevoeders erkend werd.
De erkende stroohandelaar-lader zal de beschikbare
hoeveelheden graankaf aan de bovenvermelde Hoofd
groepeering moeten bekend maken. De Hoofd
groepeering Graangewassen en Veevoederszal aan
dit kaf de gewenschte bestemming geven,
Het officieel orgaan Volk en Bodem deelt mede
Krachtens het besluit van 20 Juni mag de landbou
wer op zijn roggeoogst voorafnemen 185 kgr. per hec
tare in 1940-1941 bezaaid.
Deze hoeveelheid moet uitsluitend voorbehouden
worden voor het uitzaaien van rogge te oogsten om het
.graan.
Br mag dus geen voorafneming gedaan worden met
het oog op het zaaien van snijrogge.
Het zelfde besluit voorziet echter een maximum hoe
veelheid van 5 t. h. klein graan dat niet moet geleverd
worden.
"Wie snijrogge zaaien wil, zal langs dien kant een
uitweg moeten zoeken.
ZondagSelderijsoep, ribstuk, gestoofde komkom
mer, aardappelen.
MaandagWitte soep, gestoofde ajuinen, aardappelen
DinsdagGroentenragoüt, aardappelen, gebraden
appelen.
Woensdag: Groentensoep,gestoofde bleekselderij,aard
appelen.
DonderdagRoode kool, aardappelen, vanillevla.
Vrijdag: Groene koolstamppot, appelsla.
ZaterdagAndijviestamppot, Caramelvla.
Witte boonenpuree met bleekselderij. Benoodig-
heden500 gram gekookte witte boonen, 2 tomaten, 1
struik selderij, 3 lepels karnemelk, 1 lepel azijn, 2 le
pels fijngehakte peterselie, zout, nootmuskaat, wat melk,
peper.
BereidingOntdoe de selderij van de bladeren en
schrab de stengels af. Snijd ze in twee of drie stukken
en laat ze in zoo weinig mogelijk water gaar koken.
Voeg bij het water wat zout. Neem er dan de groenten
uit en laat ze gedurende een half uur in een marinade
van karnemelk met azijn staan. Laat ze dan uitlekken
en leg ze te midden van een schotel.
Laat de boonen wat opwarmen en wrijf ze door een
zeef, zoodat ge een puree bekomt. Voeg, zoo noodig,
hierbij wat melk. Roer er wat zout en nootmuskaat
doorheen. Spuit een dikken rand om de bleekselderij.
Strooi er wat gehakte peterselie op en garneer met
enkele plakken tomaten. Strooi nog wat peper en zout
erop.
Tomaten met bloemkool. Benoodigheden: 8 toma
ten, 3 lepels geraspte kaas, wat koude bloemkool met
wat bloemkoolsaus.
BereidingMaak met een vork de bloemkool fijn en
vermeng ze met de saus en de geraspte kaas. Voeg er
wat peper, zout en nootmuskaat bij.
Hol de tomaten uit en voeg het tomatenmoes bij het
mengsel. Hiermede worden de uitgeholde tomaten ge
vuld. Men khn ze als gewone groente opdienen
Selderijsoep. Benoodigheden1 struik selderij,
zout, 2 aardappelen, 1 bundeltje selderijgroen, wat
boter, 50 gram bloem, wat bouillonaroma, een scheutje
melk, 1 liter water.
Bereiding Schrap de stengels der selderij af. Ver
wijder de groene bladeren. Snijd de stengels in kleine
blokjes. Laat de selderij aan de kook komen in water
met wat zout en laat ze gedurende 20 minuten koken.
De geschilde en in stukken gesneden aardappelen wor
den hierbij zacht gekookt. Maak de aardappelen fijn
en vermeng de bloem met wat melk tot een dun papje.
Giet dit roerende bij de soep. Voeg er het fijngehakte
selderijgroen bij, alsook een stukje boter en 't bouillon-
aroma. Laat de soep nu niet meer koken. Dien onmid
dellijk op.
Gestoofde selderij. Benoodigheden2 struiken sel
derij, 2 J dl. melk, wat boter, 20 gram bloem, zout en
peper.
Bereiding Ontdoe de selderij van de groene bladeren
en schrap de stengels af. Snijd deze in vingerlange stuk
jes. Kook ze in zoo weinig water mogelijk gaar en voeg
er wat zout bij. Breng de melk, (Vlotemelk kan ook ge
bruikt worden) met wat zout aan de kook en voeg er
wat boter bij. Bind de saus met de bloem, die vooraf
met wat koude melk of water is aangemaakt tot een
dun papje. Laat de saus roerende doorkoken en maak
op smaak met wat peper en zout. Giet het sausje op de
selderij en laat nog even de massa stoven. Dien het ge
recht onmiddellijk op.
Gebraden appels. Benoodigheden 5 groote appe
len, wat water, wat suiker en kaneel.
BereidingWasch de appelen en droog ze af. Doe er
de klokhuizen uit met een appelboorder. Zet de appelen
op een platte pan. Giet er een bodempje water in. Vul
de appelen met wat suiker en kaneel. Zet de appelen zoo
stevig mogelijk naast mekaar. Laat ze gaar worden op
een zacht vuurtje. Bedruip nu en dan de appelen met
het vocht. De appelen kunnen ook gebraden worden
zonder ze te boren. Dan voegt men de suiker en kaneel
bij het water.
Hoe onsmakelijk en onzindelijk is het niet een vuile
gootsteen of wasch taf el vooi u te zien. Het water wil
niet gemakkelijk wegloopen en de vette aanslag blijft
achter. Op het roostertje blijft alle vuil. Langzaam zakt
dat wel, maaT dan wordt de afleldingsbuis verstopt.
Ja, gootsteenen en waschtafels vragen dagelijks een
zorgvuldig onderhoud. Zoo kunnen we ze netjes houden.
Geregeld moet met schoon en veel water gespoeld wor
den. In vele gootsteenen is er een reukafsluiter ge
plaatst, zoodat het binnendringen van rioollucht door
de buis voorkomen wordt, In dezen afsluiter blijft een
laagje water staan, om de onaangename geur af te
sluiten. Zoodus is het noodig geregeld schoon water te
gieten, want als de gootsteen gebruikt wordt om af-
waschwater of vuil werkwater er door te gieten, blijft
er een gedeelte daarvan in den reukafsluiter. Dan zou
het onnoodig zijn zoo'n afsluiter te hebben, daar het
achtergebleven vuil ook een niet zeer aangename geur
verspreidt. Na gebruik van de waschtafel wordt deze
ook met schoon water nagespoeld, zoodat de vette aan
slag van zeep weggespoeld wordt.
Dagelijks wordt de gootsteen afgenomen met een
doekje, dat vochtig gemaakt is en waarop wat schuur
poeder is gestrooid. Spoel daarna goed af met schoon
water. De afvoerbuis wordt zoo ver mogelijk ook met
een doekje gereinigd, want zoo men in den inkijk alle
resten van zeep en vuiligheid ontwaart, toont het ook
niet zeer net. Door de afvoerbuis nu en dan met kokend
water te doorgieten, worden de resten, die aan de kan
ten bleven kleven, weggespoeld. Zoo mogelijk legt men
op de afvoerbuis een hoopje soda en giet men daarop
het kokend water. Soda verwijdert alle mogelijke vuil
en zoo wordt verstopping onmogelijk.
Zoo men een groote beurt geeft, begint men met
tegels of marmeren plaat. Gebruik hiervoor een sopje
van zeep of waterglas. Met wat schuurpoeder wordt
dit gauw gereinigd en daarna met een drogen doek af
genomen. Een spiegel, die boven de waschtafel hangt,
wordt dToog afgenomen met wat spiritus. Vochtig af
nemen is gevaarlijk, daar er dikwijls druppels
water tusschen het glas en de spiegellaag dringen. Zoo
ontstaan er vlekken, die men onmogelijk nog kan ver
wijderen.
De gootsteen of waschtafel wordt met heet sop van
zeep en schuurmiddel schoongemaakt. Spoel daarna
met schoon water en droog den bak uit.
Verchroomde en nikkelen kranen worden tegelijk met
het afsoppen afgenomen en nadien met een wollen doek
gepolijst.
Is de gootsteen nu verstopt, wat gedaan Een goed
middeltje is het volgende, Leg een rubber slang aan de
kraan en maak deze stevig vast Leg het andere eind
in de afvoerbuis. Houd de slang stevig vast en maak de
afvoeropening dicht met een doek. Doe dan de kraan
ineens met volle kracht open. De prop vuil wordt heel
zeker medegerukt.
Een goed verzorgde man wordt overal graag ontvan
gen. Daarom ligt het aan de vrouw een handje mede te
helpen hem altijd een goed voorkomen te geven. Leert
hem eerst en vooral zich geregeld te scheren. Een man
met een langen baard is tegenstekelijk. Ook handen,
tanden en haar verdienen ook zijne en uwe volle aan
dacht. Zoo de vrouwen er zich meer om bekommerden,
dan zouden heel wat minder mannen kaalhoofdig zijn
aan hun dertig jaar. Men zou er veel minder zien met
slechte onverzorgde tanden en met bruine met kloven
doorstriemde handen. Een vrouw moet hiermede hel
pen, want een man is heel dikwijls te bescheiden om
aan dergelijke kleinigheden aandacht te geven. Daar
om trachten we alles in zijn bereik te stellen.
Geven we hem twee tandenborstels, een om 's mor
gens en een om 's avonds de tanden te kuischen. Zoo
is er altijd een droog. Zoo hij veel rookt, moet hij zijn
tanden schoon houden met soda-blcarbonaat.
Ook twee haarborstels heeft hij noodig. Het haar
moet regelmatig geborsteld worden. Deze borstels moe
ten goed onderhouden en nu en dan met ammoniak-
water gewasschen worden. Zoo het weder niet te koud
is, is het best blootshoofd uit te gaan. Het haar heeft
versche lucht en wind noodig. Het is niet aan te raden
het hoofd iederen dag grondig te wasschen. Alle drie
of vier weken met een goede shampoing is voldoende.
De handen worden ook goed onderhouden. De vingers
worden dikwijls in, een spons met sop bevochtigd, ge
duwd. De nagels worden kort geknipt, doch niet over
dreven kort. Dat staat leelijk. Ze worden vierkant ge
knipt. Zijn de vingers bruin van het veelvuldig rooken,
laat ze dan enkele minuten in lauw Javelwater doopen.
Een vrouw kan zich ook wel met haar man's kleeding
moeien, want de kleeren maken den man. Zoo hij de
gelijk gekleed gaat, zal hij meer vertrouwen in zich
zelf bezitten en zoo zal er meer invloed van hem uit
stralen.
Akkordeeren Herstellen Verhdren...
Alsook al andere instrumenten.
NIEUW OCCASIE
K ALORINE
Hf. V. G. Y.