Bespaart 20 °lo KOLEN SOUWEI 1 In 't groot 15, St=Niklaasstraat, YPER ■n Voor de Keuken Eenvoudig Menu. Enkele gerechten. Enkele nuttige wenken. m. v. g. Y. Komt te verschijnen Het vraagstuk der braakgronden Onderhoud der motorvoertuigen HET YPERSCHE 7 -11-1941 Zondag: Groene koolsoep, rosbief, gestoofde prei, aardappelen, vanillevla. Maandag Andijviestamppot met ajuinen, havermout pap. Dinsdag: Stevige groentensoep, roode kool, aardap pelen. Woensdag: Groentenragoüt, aardappelen. Donderdag: Bloemkoolsoep, bloemkool, aardappelen. Yrijdag: Visehgehakt, andijviesla, aardappelen. ZaterdagSavoyekool, aardappelen. Groentengehakt. Benoodigheden 400 gram brood- gehakt, 2 hard gekookte eieren, 500 gram groenten (bloemkool, witte kool, worteltjes, knolselderij, spruit jes enz.). 800 gram koude aardappelen, 50 gram boter, een scheutje melk, zout, bouillonaroma. Bereiding Kook de verschillende groenten te zamen gaar in water met zout. Braad het broodgehakt in bo ter, die vooraf wat bruin geworden is. Maak de aard appelen fijn en vermeng ze met de boter, de melk en wat zout. Leg in een vuurvasten schotel een laag aard appelpuree, op deze laag een laag groenten. Daarop een laag broodgehakt en 't fijngehakte ei. Vul zoo voort den schotel, de laatste laag moet uit aardappelpuree be staan. Giet over alles het groentennat, dat met wat bouillon op smaak is gebracht. Giet er dan de overige gesmolten footer overheen en plaatst den schotel in een matig warmen oven. Laat den inhoud goed bruin wor den. Aardappelsla. Benoodigheden800 gram gekookte aardappelen, 1 kropje sla of andijvie, 1 ajuin, 2 appelen, wat augurkjes, 100 gram garnalen, 2 eetlepels melk, wat gehakte peterselie.. BereidingKook de aardappelen en maak ze fijn. Maak de sla of de andijvie schoon. Wasch goed de groenten en laat ze even uitlekken. Snijd ze in fijne reepjes. Maak den ajuin schoon en- hak hem fijn, als ook de augurkjes en de geschilde appelen. Doe al de verschillende benoodigheden door elkaar en voeg er azijn, zout, peper bij naar smaak. Roer er dan de melk door. Breng het gerecht in een glazen schotel en strooi •er wat fijngehakte peterselie overheen. Pikante sla. Benoodigheden600 gram koude ge kookte aardappelen, 1 struik andijvie, 250 gr. tomaten, 4 eetlepels azijn, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel geraspte ajuin, peper, zout. BereidingDe gekookte koude aardappelen worden in dikke plakken gesneden. De andijvie wordt schoon gemaakt. De tomaten ontdaan van hun kroontjes en ge- wasschen. De gewasschen andijvie goed laten uitlekken en in fijne reepjes gesneden. Ook de tomaten worden in dikke plakken gesneden. Vermeng den azijn met de melk, den geraspten ajuin, peper en zout. Doe de aard appelen in een gedeelte van het sausje en met de rest hiervan overgiet ge de andijvie. Leg midden den scho tel de aardappelen. Leg er schijven tomaten op, en strooi er peper en zout over. Leg er tenslotte een rand andijvie rond. Aardappelschoteltje. Benoodigheden2 kgr. aard appelen, 250 gr, ajuinen, 2 eetlepels tomatenpuree, zout, gehakte peterselie, 50 gram boter. Bereiding: Schil de aardappelen en snipper den ajuin fijn. Laat den ajuin in gebruinde boter braden. Doe hierbij de tomatenpuree, alsook het zout, de aard appelen en een weinig water. Laat gedurende een half uur op een zacht vuurtje sudderen. Bind de saus met wat meel of maïzena en roer er even vóór het opdienen wat fijn gehakte peterselie doorheen. Geglaceerde druiven. Benoodigheden1/2 kg. drui ven, 100 "gr. suiker, wat water. Bereiding Wasch goed de druiven en verwijder de steeltjes. Zet de suiker op met» wat water en laat ze lichtbruin branden. Dompel de druiven erin en laat de caramellaag hard worden. Leg de druiven in een pa pieren potje en vul hiermede een pralinedoos of presen teer ze op een glazen schotel. Spataderen. Vele menschen hebben last van spat aders. Deze zijn dikwijls sterk opgezet, vooral 's avonds, 's morgens zijn ze evenwel minder gezwollen. Zoo moet men besluiten dat rust, goed doet. Daarom is de eerste raadgeving gemakkelijk te radenrust goed. Natuur lijk moet het dagelijksch werk afgemaakt. Gaat zoo veel mogelijk 's middags een paar uren rusten en gaat 's avonds vroeg te bed. Als u gaat zitten, tracht dan zooveel mogelijk uw foeenen uit te strekken op een stoel. Tracht zoo weinig mogelijk te staan, want staan is zeer ongunstig voor spataderen. Zorg voor geregelden stoel gang, want ophooping van darminhoud in den endel darm bemoeilijkt den bloedstroom in de aderen en zoo komt langzamerhand van kwaad tot erger. Wat te deen om het zuur worden van de melk te voorkomen Zorg er vooral voor dat de pannen of het vaatwerk, waarmede de melk in ontvangst wordt ge nomen, altijd goed gereinigd zijn en behoorlijk geslo ten. Neem de melk onmiddellijk in huis en laat ze niet op de stoep staan. Laat de melk niet te lang ongekookt staan. Laat ze zoo gauw mogelijk goed doorkoken. Na het koken moet de melk direct afgekoeld worden en niet eenvoudig van het vuur afgezet. Hoe koeler de melk staat, hoe langer ze goed houdt. Zet daarom de flesch op een koele plaats, in koud water en vervang het wa-' ter dikwijls. Zorg ervoor dat er geen stof of vliegen in de melk komen en zet ze niet in de zon. Spoel het ge bruikte vaatwerk goed uit en gebruik hiervoor vol doende heet water. Tutter of fopspeen. Het is natuurlijk beter kinders op te voeden zonder fopspeen, maar dan kan men met het kindje moeilijkheden ontmoeten. Het kindje wordt soms wakker gedurende den nacht en, wanneer het geen maaltijd krijgt, is het soms lastig. Dan kan men zijn toevlucht nemen tot een wel uitgekookte en zuiver in boorwater bewaarde fopspeen. Ook wanneer het kindje de gewoonte zou nemen aan zijn lakentjes te zuigen en zoo onvermijdelijk haartjes inzwelgt, ook dan kan men de fopspeen gebruiken. Geef den kleine een goede fopspeen heelemaal in gummi en die in geen ge val in de keel kan geraken. Hoe breien we handschoenen voor onze schoolgaande kinderen van 4 tot 6 jaar Benoodigheden100 gram wol, 4 naalden van 2 mm. diameter. WerkwijzeZet 63 steken op 4 naalden en brei ver der als volgt: 1° naald 4 steken rechts, 3 steken averechts, 4 steken rechts, 3 steken averechts, enz. 2® naald 6 steken rechts, 1 steek averechts, 6 steken rechts, 1 steek averechts, 6 steken rechts, enz. 3« naald zooals de eerste. 4'- naald zooals de tweede. 5e naald zooals de eerste. 6' naald zooals de tweede. 1" naaldzooals de eerste. 8"" naald 1 averechts, 1 rechts, 1 averechts, 1 rechts, 1 averechts, enz. Herhaal deze acht naalden totdat ge 8 cm. rechts hebt voor de manchette. De naald hieropvolgende breit ge 2 steken te zamen alle 4 steken, zoodat ge nog 51 steken op de naald hebt. Doe 7 naalden rechts1 steek rechts, 1 steek ave rechts, enz. Hierna nogeens een naald met alle 16 steken 2 te zamen te nemen zoodat er nog 48 steken op de naald zijn. Nu beginnen we de eigenlijke hand 1® naald 2 steken rechts, 1 steek averechts, 2 steken rechts, 1 steek averechts, enz. 2® naald zooals de eerste. 3® naald zooals de eerste. 4® naald2 steken averechts, 1 steek rechts, 2 steken averechts, 1 steek rechts ,enz. Herhaal deze 4 naalden totdat ge 8 naalden rechts gebreid hebt. Aan de volgende naald wordt de duim ingezet. Brei 2 steken (1 rechts en 1 averechts) uit 1 steek, brei de 2 volgende steken en nog eens 2 steken uit de volgende. Doe nu de gansche ronde op normale wijze voort. Nu 3 naalden rechts. Aan de volgende naald nogeens 2 steken uit de 1® steek, 4 steken, 2 steken uit de volgende. Brei nogeens 3 naalden. Doe zoo voort tot ge 17 steken hebt tusschen de twee meerderingen. Zet de 48 steken van de hand op 2 naalden (voorbehouden hiervoor) en brei het duimpje verder met nog 3 steken bij te voegen waar men het duimpje sluit. Brei recht tot ge 4 cm. lengte hebt. Brei dan de volgende toeren 2 steken te zamen tot ge 5 steken overhoudt. Deze neemt men te zamen en maak ze goed vast. Neem de 48 achtergebleven steken op 4 naalden en brei nog 2 cm. recht. Vorm nu de vingers. Voor den ringvinger neemt ge de 2 steken van den en 7 van langs achter. Zet nog 2 steken bij waar de vinger toegebreid wordt. Brei tot ge 5 cm. hebt. Nu 2 te zamen. Neem de overgeblevene te zamen en maak ze vast. Voor den ringvinger neemt ge de 2 steken van den voegde steken alsook 7 steken van langs voor. Daarbij zet ge 2 steken op. Neem dan nog 7 steken van langs achter. Brei tot ge 5 1 cm. hebt en doe zooals met den voorgaanden vinger. Voo redn ringvinger neemt ge de 2 steken van den middenvinger, 6 steken van langs voor, 2 steken bij waar de vinger moet sluiten en nogeens 6 steken van langs achter. Brei tot ge 4 J cm. hebt en sluit op. Voor den kleinen vinger breit ge de overgebleven steken tot ge 4 cm. bekomt en sluit dan op. RALORINE MMMMMMMN Talrijke modellen voorzien voor veranderingen. Juist stofverbruik aangeduid. Ongeëvenaarde patronen. Dit prachtig blad, onklopbaar onder alle oogpunten, klopt alle records van volksgeliefdheid. Overal verkrijgbaar. Zending franco na ontvangst van 7 fr. op postrek. 3875.76 of postzegels. HERBILLON, 48, Broekstraat, BRUSSEL. Ter oorzake van den oorlog werd de invoer van land bouwproducten zeer beperkt. De bevoorrading van het land werd erdoor fel bemoeilijkt. Er werd getracht dit te verhelpen door een vermeerdering van de productie in het binnenland. Daarvoor wordt natuurlijk eerst gedacht aan een mogelijke uitbreiding van de bebouwde oppervlakte. Dit heeft opnieuw het vraagstuk der braakgronden naar voor gebracht. Zeker werden duizenden Ha., sinds Mei 1940, reeds ontgind en bebouwd, maar heel waar schijnlijk zal een groot gedeelte ervan terug braak liggen van zoodra de landbouwvoorwaarden weer nor maal zullen geworden zijn. Inderdaad, de braakliggend gebleven gronden in ons land zijn een overschot die te nat of te droog zijn, ofwel ver afgelegen van alle wegen en van de bewoonde centra of om eenig andere reden ongeschikt zijn, in normale omstandigheden, voor economisch rendabele exploitatie. Opdat deze inbezitneming van folijvenden aard zou zijn, zal men vooraf technische werken moeten uitvoe ren, ten einde de oorzaken weg te Tuimen die, tot op he den, het productief-maken der gronden of een nor maal rendement ervan in den weg stonden. Vooreerst moet er gedacht worden aan de verbetering der reeds bebouwde gronden, dus niet aan de 120.000 Ha. braakgronden die officieel aldus aangeteekend zijn, maar ook aan de ongeveer 200.000 Ha. gronden waarvan het rendement onvoldoende is en welke door aange paste werken (drooglegging draineering be vloeiing) 30 a 50 meer dan hun huidige opbrengst kunnen opleveren. De aldus bekomen nieuwe gronden moeten onmiddel lijk in gebruik genomen worden. Men moet er gebeur lijk nieuwe kolonisten op vestigen (verkaveling der gronden, oprichting van hofsteden, enz.) hen financieel helpen in het begin, dat steeds moeilijk is, hen technisch leiding geven. enz. In 1935 richtte de Staat te dien einde speciaal de Nationale Maatschappij voor den Kleinen Landeigen dom op (26, Steenweg op Charleroi te Brussel). De Na tionale Maatschappij heeft voor doel de minvermogen de personen het verwerven van den kleinen grondeigen dom te vergemakkelijkenzij is ook belast met het in richten van de blnnenlandsche kolonisatie. Om deze doeleinden te bereiken mag de Nationale Maatschappij geldleeningen toestaan tegen zeer voordeelige voor waarden rentevoet 2.50 levensverzekering, gemak van terugbetaling op gelijk welk oogenblik. Buiten deze verrichtingen hglpt de Nationale Maat schappij ook de minbegoede gezinnen bij het verwer ven van den eigendom der familfegronden, alsmede bij alle andere grondaankoopen welke den kleinlandbouw in de hand werken. Om aan de eigenaars van motorvoertuigen de leve ring van de door hun benoodigde vervangingsstukken te verzekeren, en aan de firmas welke hun bestellingen uitvoeren het noodige ijzer te verschaffen, is er een bijzonder contingent gesticht, beheerd door de Bedrijfs- groepeering der Motorwagens en Rijwielen, afhangend van de Hoofdgroepeering der Metaalverwerkende Nij verheid, 17, Lakenweverstraat, te Brussel. De eigenaars van motorvoertuigen, bedrijfs-, handels-, en landbouwwagens, toerismerijtuigen en motorrijwie len, zullen voor elk tot verkeer toegelaten voertuig een boekje m#t bevoorradingsbons ontvangen, geldig voor één jaar. Onder de landbouwwagens moeten enkel begrepen worden, deze welke in het bezit zijn van een verkeers- toelatlng en van een Vervoerbureau afhangen, met uit sluiting van diegenen welke door den Dienst voor de Verdeeling van Motorbrandstof als vaste motoren aan zien worden. Tot staving van elke bestelling moeten de benutti- gers, aan hun leveranciers, een bon voor de benoodigde hoeveelheid ijzer afgeven. De boekjes zullen bedeeld worden door het Vervoer bureau, of hulpbureel met de noodige onderrichtingen voor hun aanwending. Ze kunnen er afgehaald worden vanaf 5 November 1941. Om een te grooten toeloop aan de winketten te voor komen, worden de rechthebbenden verzocht hun boek jes slechts dan af te halen, bij het Vervoerbureau van hun arrondissement, als ze, na 5 November, voor de .eerste maal zouden moeten gebruik maken van de bons. De boekjes zijn geldig tot 30 October 1942, en niet tot 31 Augustus 1942, zooals aangeduid op hun omslag. wonderbaar tegen achter- of wegblijven der maandstonden. MICHEL, Apoth., 102, Wetst. Brussel. Terugbet. 37 fr.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11