J. Rossey-Devos
De Wonderdoktoor
OVER BELEEFDHEID EN TOERISME,
KLEURPLATEN EN SCOTCHLITE.
CLAS en SCHILDERWERKEN
J. SCHOUTETENS
HET VPERSCH NI El TVS Bli 1# 2#-ll-1948
8FUSKAAKT VOOR DE GANSE WEEK
ZONDAGGarnalensalade Groenten-
soep Gebraden Reebout Asperge
punten Gekookte Aardappelen
Amandeltaart.
MAANDAGReebout-Ragout Aard
appelpuree Vanillepudding.
DINSDAGEieren Sla met Mayon
naise Gebakken Aardappelen
Fruit.
WOENSDAGBloedworst Rode Kool
Gekookte Aardappelen Sinaas
appel vla.
DONDERDAG Biefstuk Frites Cho
coladepudding.
VRIJDAGGestoofde Schelvis Witte
Boontjes Gekookte Aardappelen
Fruit.
ZATERDAG Gebakken Lever Ge
stoofde Prei Gekookte Aardappelen
GefruiteBananen.
VOOR DE LEKKERBEKKEN.
Gebraden Reebout. Benodigd 2kg.
reebout 200 gr. pekelspek 300 gr
boter een kopje zure room
BereidingDe bout flink met zout in
wrijven en met het spek larderen of om
winden hem ongeveer 3 uur braden met
de boter en hem dikwijls bedruipen Bij
de jus. als die te bruin mocht worden
telkens een scheutje koud water gieten
en ze met de zure room afmakenof de
bout. even voor het uit de pan nemen,
overgieten met room. dan het vleesnat
afmaken met water of melk.
Ree-Ragout. Een paar uitjes fruiten
met boter en bloem, daarbij wat vlees-
nat of bouillon en een weinig citroensap
voegen hierin de stukjes gebraden vlees
even opstoven er het laatst een scheut
witte wijn aan toevoegen.
Amandeltaart. Benodigd6 eieren.
130 gr. amandelen. 150 gr. suiker. 50 gr.
aardappelmeel of maïzena. 25 gr. bloem
wat zout. wat confituur.
BereidingKlop de eieren met een
snuifje zout en de suiker au bain-marie,
tot ze dik. wit en luchtig geworden zijn,
weze gedurende ongeveer 15 minuten.
Voeg er door een zeef het aardappelmeel
of de maïzena en de bloem bij, doe er
het laatst het grootste deel van de ge
malen amandelen door en laat de taart
in een met boter besmeerde en met poe
dersuiker en bloem bestrooide taartvorm
in een tamelijk warme oven lichtbruin
en gaar bakken (ongeveer 3/4 a 1 uur).
Bedek hem zo nodig met een met boter
besmeerd stuk papier zie of hij gaar is,
door er met een lardeernaald. vleespen
of breinaald in te prikken, die er dan
droog moet uitkomen. Stort hem op een
taartrooster. laat hem bekoelen, besmeer
de boven- en zijkant met wat confituur
en garneer het gebak met de achter
gehouden gemalen amandelen.
Gefruite Bananen. Pel de bananen
en snijd ze in drie of vier schijven in de
richting van de lengte (reken één ba
naan per persoon). Laat ze fruiten in
een braadpan met een stuk boter (liefst
geen vet gebruiken) tot de bananen enigs
zins gecarameliseerd zijn. Schik ze dan
op een compoteschaal. pers er enige drup
pels citroen over uit en bestrooi ruim met
bruine suiker. Kan warm of koud wor
den gegeten.
KEUKENGEHEIMEN.
In sommige recepten komen termen
voor. die door veel mensen niet goed be
grepen worden
1) Larderen. Bepaalde soorten vlees
en wild moeten worden gelardeerd Hier
mede wordt bedoeld dat het vlees met
reepjes vet spek (dit spek mag niet te
zout zijn) met behulp van een speciale
naald ilardeerdnaald) doorregen moet
worden. Dit dient vooral om het enigs
zins droge vlees wat sappiger te maken-
2) Barderen. Andere vleessoorten,
die eveneens droog van smaak zijn, maar
toch niet voor larderen in aanmerking
komen omdat ze te veel beentjes bevat
ten. b. v. klein gevogelte als snip. patrijs,
duiven, enz... worden met dunne plakjes
vet spek. dat ook maar licht gezouten mag
zijn aan de borstzijde bekleed- Om bij
het braden het verschuiven van het spek
Je voorkomen wordt het met een dun
koordje stevig vastgebonden. Deze werk
wijze wordt in de recepten aangeduid als
a barderen
3) Paneren. Paneren is eigenlijk een
gerecht, dat in frituurvet moet gebakken
worden, b. v. croquetjes of stukken vis
of vleessoorten, met een mengsel te om
hullen om onder het bakken een mooi
bruin en croquant korstje te krijgen. Ook
gaan dan tevens zo weinig mogelijk sap
pen van de te bereiden gerechten ver
loren.
Om een gerecht te paneren wentelen
we het eerst door eiwit of door een papje
van bloem en water, en daarna door pa
neermeel Willen we echter een extra dik
korstje om het gerecht vormen, dan pa
neren we dubbel. Dit is ^rst door pa
neermeel. dan door eiwit of een bloem-
papje. en dan nog eens opnieuw door
paneermeel. Paneermeel wordt verkregen
door beschuiten zeer fijn te stampen.
HET STRIJKEN
VAN EEN HERENOVERHEMD.
Ja. zakdoeken, handdoeken en een heel
enkele keer eens een schort strijken, dat
is geen kunstMaar een overhemd, een
herenhemd. met stijve borst en manchet
ten. dat verlangt meer dan een enkel
strijken Wat moet zo'n kunstenares
van het strijkijzer dan wel doen
Eerst vermengt ze een pakje glans-
stijfsel met warm water (1/4 liter water
bij één pakje). Is alles goed opgelost,
dan stopt men de stukken was goed er
in«en drukt ze goed met de handen er
door heen.
Stevig oprollen in een doek, maakt dat
het te veel aan stijfsel hier in opgezogen
wordt.
Vlak voor het strijken wrijft men het
wasgoed nog eens in met een vochtige
lap, vouwt het hemd glad gestreken, met
naar binnen geslagen mouwen, nog eens
in een doek. Na een poosje kan het strij
ken beginnen.
Eerst het randje aan de hals en de
schouderstukken. Dan komen de man
chetten Die worden glad gestreken en
daarna door het ijzer stevig er op te druk
ken, rond.
Onder de borst legt men een zachte
lap en strijkt ze dan met een heet ijzer.
Daarna wordt ze op hout gestreken, wat
er de mooie glans aan verleent. Voor
zichtig met de knopenMen moet er
voorzichtig om heen strijken. De plooien
in de borst haalt men met een vouw
been omhoog en strijkt ze daarna plat.
De rest, het strijken van het hemd zelf,
is gemakkelijk. Dat kan iedere goede
huisvrouw.
ONTSTOPTE SLA- EN TAFELOLIE.
Reeds ontstopte sla- en tafelolie mag
nooit bewaard worden in flessen, die met
een kurk gesloten zijn. Ze worden liever
met een proper lapje bedekt, zodat de
lucht kan toetreden.
Olijfolie daarentegen moet bewaard
worden in flessen, die met een stevige
kurk gesloten zijn. Alle oliën worden in
een donkere plaats bewaard
ONS WEKELIJKS PRAATJE.
Voor de gezette dame.
Juist de meer gezette vrouw begaat
door een zekere onoplettendheid fouten
in haar kleding. Dikwijls ook vergenoegt
zij zich met de vaststelling, dat de te
genwoordige mode voor haar niets ge
daan is. en draagt dan maar ouderwetse
japonnen Ook zijn er die door onver
schilligheid. of zonder er bij na te deq-
ken, iets dragen dat ze werkelijk niet
zouden mogen dragen.
Het is absoluut foutief om te denken
dat alleen een heel slank figuur er altijd
goed uit kan zien Ook de gezette dame
kan. wanneer ze maar bepaalde richt
lijnen volgt, er heel goed en gedistingeerd
en helemaal niet dik uitzien. Men
moet echter eerlijk durven zijn en zich
zelf niets wijsmaken.
Voor alles zullen deze vrouwen geruite
stoffen vermijden, onverschillig of ze
recht of schuin, groot of klein zijn. Waar
om toch de voorliefde voor ruiten, ter
wijl er erg mooie streepdessins te ver
krijgen zijn. Natuurlijk worden deze
laatste nooit horizontaal, maar steeds ver
tikaal of schuin verwerkt. Het liefst kie-
ze men de streep zo smal mogelijk, dan
kan men ook zonder bezwaar wat har
dere kleuren nemen. Met bloemendessins
is het een beetje moeilijker. Grote bonte
bloemrijke patronen moeten in ieder ge
val vermeden worden. Kies liever kleine
motiefjes op een donkere achtergrond,
maar denk er ook aan. dat ze niet kin
derachtig mogen zijn.
Met de kleuren moet men ook zeer
voorzichtig zijn. Laat wit alleen dienen
voor uw garneringen. Zwart, blauw en
groen staan zeer voordelig. Rood is de
meest onvoorzichtige kleur, die men kan
denken voor een dikke dame.
Japonnen voor niet slanke vrouwen
moeten flink lang zijn en een tamelijk
wijde 'rok hebben. Geen ronde hals. maar
een hals in V vorm. die door een in
gezet vest nog langer gemaakt kan wor
den. Nooit korte pofmouwen. Heel voor
delig echter is de driekwart mouw, die
even over de elleboog valt en de blik
afleidt van de breedte der schouders. Ook
geen brede glimmende ceinturen, maar
een smalle ceintuur in leder of uit de
zelfde stof als de japon.
Ook voor de mantel moeten zekere
richtlijnen in acht genomen worden. Deze
kiezen we liefst donker, of in een ge
dekte tint. Hij moet ook lang zijn, en van
onder klokkend uitlopen. De ceintuur
wordt liefst weggelaten.
Mutsen en randloze hoedjes komen voor
deze vrouwen niet in aanmerking.
Als iedere gezette dame deze wenken
eens een beetje volgde, dan zou het ook
voor haar niet moeilijk zijn er steeds
elegant uit te zien.
Tante DINA.
(Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden).
MMMOfl
VOOR UW
wend U in volle vertrouwen bij
Maarschalk Haiglaan 44 IEPER
Verzorgd werk.
Spoedige bediening.
Speciale prijzen voor winterwerk.
Schone keus van
BEHANGPAPIER en BALATUM.
(1109)
In het zeer interessante tijdschrift
Journal des Voyagesnummer van
Nov.-Dec., wijdt Rodex een artikel aan j
de oorzaken van het kwijnen van het
toerisme in ons land
De schrijver gaat akkoord om toe te
geven dat het leven in België duur is,
dat de Belgen naar het buitenland kun
nen reizen aan zeer voordelige voorwaar
den, dat de Regering niet vooruitziend
is geweest toen zij bij haar economische
akkoorden het toerisme uit het oog heeft
verloren, maar er zijn volgens hem nog
andere redenen, die heel dikwijls niet
onder ogen worden genomen en waar
voor moed nodig is om ze te beamen
Dan zegt hij tekstueel het volgende
Het is niet omdat de Belgen naar het
buitenland reizen dat de hoteliers dit jaar
geleden hebben, maar omdat de vreem
deling ons land niet bezoekt.
Indien België een juweeltje is. dat er
ligt als in een zijden schrijn, indien onze
kunststeden grote schatten bevatten, in
dien onze strandplaatsen schoon en ruim
zijn. onze Ardennen heerlijk, dan is er
echter het feit dat onze bevolking niet
voorkomend is.
Een grote waarheid, die we niet ge
noeg kunnen overwegen. De schrijver
voegt er trouwens het volgende aan toe
De Belg is weinig gastvrij, hij is niet
opgevoed om vreemdelingen te ontvan
gen. hij is een weinig chauvinistisch,
maer van een chauvinisme dat heel wat
verschilt van het Franse Men zal in Bel
gië zelden iemand zien die zich in vieren
wil delen om een vreemdeling in te lich
ten
En dan weidt hij uit over de opvoe
ding die aan de kinderen gegeven wordt
en hij vraagt zich af, of er in de scholen
wel genoeg de nadruk gelegd wordt op
de beleefdheid tegenover de vreemdelin
gen.
Een tweede feit is volgens hem de be
leefdheid tegenover de vreemdelingen van
wege de ambtenaars politieagenten, post
boden, tolbeambten, taxichauffeurs, pak
jesdragers, e. a.
"Wat de tolbeambten b.v. aangaat haalt
hij een typisch feit aan Ter gelegen
heid van de laatste voetbalmatch België-
Frankrijk hebben wij eens te meer kun
nen oordelen over de hoffelijkheid van
onze douaniers De grote meerderheid van
het publiek is vol walg teruggekeerd na
dat het in volle nacht van 2 tot B uur aan
de Belgische douane had moeten wach
ten.
Inderdaad, dat alles zal er in het ver
volg niet toe bijdragen om de vreemde
lingen te lokken, hoe goed en schoon en
aangenaam het ook in ons land is. Ten
slotte eindigt hij zijn artikel met ook de
vinger op de wonde te leggen wat be
treft de toeristische gidsen en tolken.
Dit alles zijn feiten en vaststellingen
zij moeten vermeden worden zo gauw mo
gelijk opdat er een gezondere geest heerse
in het toerisme. Het belang van de toe
ristische industrie is te groot, opdat wij
zulke toestanden, naar de wijze van de
struisvogels.' zouden negeren, door de
diepere oorzaken niet te willen zien.
Een interessante suggestie willen
hier maken voor onze lokale vereniging
voor vreemdelingenverkeer. Wij ware'
onlangs in de gelegenheid te Brussel een
propaganda-avond bij te wonen van dé
Toeristische Federatie der Provincie Brs*
bant. Deze avond bestond in de projects
van meer dan honderd gekleurde licht,
beelden van de provincie, toegelicht doo-
een lezing naar een tekst van de neer
Ch. Geude oud-gouverneur a. i. van de
provincie Brabant. De beelden waren op
genomen door de fotograaf Ooms van
Diestwij moeten bekennen dat de beel
den werkelijk iedereen verbaasd hebben
door hun schoonheid. En dadelijk heb"
ben wij op leper en zijn heerlijke omge-
ving geacht. Kon er maar een serie van
een dertig, veertig kleurplaten worden
opgenomen van onze uithoek, waarmede
dan door een bevoegd persoon hier en
daar een avond kon gegeven worden, dan
zou hiermee reeds veel bereikt zijn. Maar
niet alleen in de stad. niet alleen in de
provincie, maar verder-op waar men
leper niet kent en ook niet de schone
Westvlaamse Bergen.
Wordt het eens werkelijkheid dat een
onzer beste fotografen zich deze zomer
aan dat werkje zet
Wat Scotchlite is
Met twee woorden uitgedrukt: een ze
kere verfstof waarmede de signalisatie
platen worden beschilderd. Dergelijke
platen zijn. bij een zeer kleine belich
ting, b. v. met een zaklantaarn, veel
duidelijker zichtbaar dan in volle dag.
Het systeem berust op het principe der
straalbreking. Er zijn inderdaad in deze
verfstof, die een Amerikaanse uitvinding
is, uiterst kleine glasdeeltjes verwerkt
die de oorzaak zijn van de grote zicht
baarheid bij de minste lichtstraal die er
op valt.
Wij hebben op enkele punten reeds
dergelijke platen gezien en wij moeten
bekennen dat het een prachtige verbete-_
ring van de signalisatie uitmaakt van de
wegen bij nacht. Is er geen mogelijkheid
om te leper op de meest gevaarlijke
plaatsen zulke platen (de gewone signa
lisatieplaten) te laten aanbrengen Een
kleine proef zou honderden automobilis
ten inNde hoogste mate verheugen.
Wie over het systeem meer verlangt
te weten, schaffe zich de Franse uitgave
aan va^ de Sélectionuit de Reader s
Digest van Nov. waarin toevallig een
artikel over het Scotchliteverscheen
VIATOR.
AANDACHT!... De RADIO SPECIALIST
Gt-dipl. Radio - teehnieker
HERSTELT BIJ U TEN HUIZE
uw defekt Radiotoestel.
Vakkundig werk. - Spoedige bedieoing.
ADRES RADIO HERSTELLINGEN
3, Vismarkt IEPEK
(1114)
«NS FEUILLETON
48
door Jos. JANSSEN
Heilige deugd kreunt
Steven, als ie dat onzinnig advies
hoort.
Maai Dokus let er niet eens meer
op.
'n Aderlatinge ware misschien
ook niet slecht. Wat peist g' ervan,
kollega
En niet te vele eten. En 'n paar
weken vasten.
Als door 'n wesp gestoken stuift de
jonge doktoor op.
Maar. ge gaat die man kapot
maken, gij
De uitval van Steven schijnt Do-
kus maar matig te bevallen.
Nijdig kijkt ie de jonge man aan,
terwijl ie hem toebijtKollega,
Manten is mijn zieke.»
Machteloos brommend loopt Steven
voort op en neer. 't Is om... 't is
om... Verdomd!»
Intussen. vervolgt Dokus
rustig tot Manten, 'n zakske met
geraspte kastanjes...
Op m'n herteputje dragen
valt Manten in. Dat was ik te
wege.
«En toens...aarzelt het
kwakzalvertje.
Manten luistert vol spanning.
«Let wel op. Ge pakt 'n paar
verse magen van kiekens. Zet ze op
'n pint witte wijn. En als ze goed rot
zijn, dan pakt ge daar "s ochtends en
's avonds 'n lepel van.
Opnieuw schiet Steven toe.
Maar man, verliest g' uw ver
stand
En gij, gaat ge die vuiligheid in
nemen
Bijna verontwaardigd kijkt Man
ten Steven aan.
Waarom niet Ieder doktoor
heeft z'n eigen remedies, hé
Met z'n stok nijdig op de vloer
stampend bijt Dokus de jonge dok
toor toe.
Kollega, gij meestert uw zie
ken. gelijk of dat gij 't wilt. Ik de
mijne, gelijk of dat ik het wil.
Hebt ge dat verstaan
Overwonnen door zoveel brutaliteit
zakt Steven op 'n stoel neer.
ZoGe hebt het goed begre
pen. hé Manten
We gaan dat doen, Dokus.
knikt Manten.
Ja man, 'k heb veel respekt voor
mijn kozijn, 'k Wete. dat ie vele kan
Maar als ie daarbij nog uw onder-
vindinge en uw kennissen had, d'r zou
vast en zeker in geheel de wereld
zulk gene doktoor te vinden zijn.
Manten's lofspraak doet Dokus
grinniken van voldaanheid.
«Ja ja. Manten. de ondervin-
dinge, man. de ondervindinge...
Maar als doktoor Steven zou wil
len...
Ik word oud. 'k heb geen kinders,
die voor 't vak geschikt zijn...
We zouden misschien 't akkoord
kunnen geraken
Met "n ruk keert Steven zich om
en snauwt«Wij Dank u.
Ge moet het zelve weten, jon
gen.
Kozijn, zulk 'n aanbod
Ge moet er over zwijgen.
stampvoet Steven.
Men weet nooit genoeg, kol
lega.
Ik sta ondertussen ook voor ge
vallen, waar dat ik geen weg mee
wete.
Ja En wat doet ge dan
Dokus grinnikt even in z'n baard
je Wel. toens doe ik gelijk de
gediplomeerde kwakzalvers'n lap
leggen en... Pietje de Dood z'n werk
laten doen.
Wat anders, hé
Even spreekt geen van de drie man
nen nog.
Dan maakt Dokus aanstalten om
te vertrekken.
Kreunend staat ie recht. En ter
wijl ie met de hand naar de lenden
grijpt, zucht ie
Zo zit ik nu met m'n eigen te
sukkelen. Kunt ge dat geloven
Verbaasd kijkt Manten hem aan.
Steven spitst even de oren.
«Ja, kreunt Dokus, T is
al 'n maand of drie dat ik me niet
wel gevoele.
'k Wete goed genoeg waar dat het
kwaad zit en ik kenne 'r geheel
goeie remedies voor, die bij m'n zie
ken altijd geholpen hebben.
Maar... 't is gelijk Manten zegt
de beste doktoor en is geen cent
weerd. als ie z'n eigen moet behan
delen.
Da s waar. Dokus. beaamt
Manten. De doktoor van Werveke,
die zovele klaps heeft, moest onlangs
z'n been afgezet worden.
En in plaatse van dat zelve te
doen, die olijkaard, ie haalt er drie,
vier professers bij. De vent betrouw
de z'n eigen niet.
En dan zouden de zieken zulke ke
rels moeten betrouwen.
Spottend keert Steven zich om.
«En uw Dokus dan
Even is Manten uit zijn lood ge
slagen.
«Waarom geneest ie z'n eigen
niet
Hewel, snauwt Dokus terug,
'k zal ik m'n eigen genezen, daar
Maar onder kollega's... ge hadt me
toch 'n handje kunnen helpen.
Dat was 'n rechtstreekse vraag om
hulp.
Nu voelde Steven, dat ie greep
kreeg bij de twee mannen.
Nu zou ie wraak nemen op zijn
manier.
Blijf. Ik zal u helpen.
De dwingende toon van de jonge
doktoor's stem treft doel.
Dokus blijft staan.
«Ga zitten.
Langzaam gaat het kwakzalvertje
zitten. Schuw kijkt ie naar Steven op.
Vol spanning staat Manten te luis
teren.
Wat mankeert u
Traag strijkt Dokus met de han
den over de lenden.
't Verschot in m'n rugge.
Ik vraag niet wat ge hebt. Dat
zal ik zélf ondervinden.
De autoriteit, die nu uit Steven's
stemme klinkt, maakt Dokus wre
velig.
Maar als ik u zegge, dat ik
het lendenverschot heb. Gaat gij
't beter weten
Dat zullen we zien. bijt de
jonge doktoor terug.
'k Heb 't lendenverschot
Wat zou 't anders zijn
Zeer, hier, in m'n lenden. Met
scheuten dweers door m'n lijf. °m
d'r omverre bij te vallen.
En langzaam strijkt Dokus met de
handen van de rug weg naar de on
derbuik.
Steven heeft die beweging gezien.
Nee, het zogenaamd lendenverschot
draagt niet zover. Daar moet wat
anders zijn.
Hebt ge uw water onder
zocht informeert ie.
Wantrouwig kijkt Dokus op.
M'n watere Waarom
Vindt ge soms bloed in
water
Dokus denkt even na.
Inderdaad. Laatst had ie bloed m
z n water menen te zien. Maar e
had het zich ontgeven.
Ineens grijpt de twijfel hem aan.
«Bloed?... Bloed?... Maar - e-
dat heeft toch niks te maken met
die pijne in m'n lenden
Zo Denkt ge dat
Natuurlijk. Ge gaat gij me toe
niet leren wat 'n lendenverschot is
Even kijkt de jonge doktoor he
kwakzalvertje recht in de ogen.
Dan vervolgt ie, op ieder woordJ
'n beetje nadruk leggende 8
als 't nu eens géén lend en verse
was
Schuw kijkt Dokus de jonge ina#
aan.
Zou die kerel misschien tóch
lijk hebben (Verv,° *L*
Verantwoordelijke utf"