ibana
AIME GRUWEZ
PLANTEN
DIEREN
Zoon
e n
Hotel Splendid
Britannique
Voor Uw textieiwaren... één huis...
IN DE PUPPEN
Y PER
nu veel ge"
TEINTURERIE DE LA POSTE
AMERICAN PRESSINC
MAAND DECEMBER
Crote Markt I E P E R
HET YPERSCH NIEUWS Blz. 11 4-1Ï-194S
sPI/SKAART VOOR DE GANSE WEEK. Room zal bij het kloppen veel vlugger
'ONDAG Kaascroquetjes Selderrootn- j stijf worden wanneer U de schotel met
•- «-■m»f rhamnifl- I room in een met koud water gevulde
schaal zet
soep Kalfsblanket met Champig
nons Gekookte Aardappelen
Caramelpudding
MAANDAGBlinde Vinken Rode
Kool Gekookte Aardappelen
Ha vermoutkoekjes
DINSDAG Zalm uit Blik Warme
mayonnaise Aardappelpuree
Fruit.
WOENSDAGVarkenscoteletten Wit
loof Gekookte Aardappelen Wa
fels
DONDERDAG Biefstuk Frites Va
nillepudding
VRIJDAG Gekookte Schelvis Holland
se saus Gekookte Aardappelen
Fruit
ZATERDAGHutsepot van Boerensprui-
ten met Aardappelen en Rookworst
Karnemelk pap.
Als U weer eens karnemelkpap met
bloem kookt, laat dan eens een in dun
ne schijfjes gesneden zure appel mee
koken. Het is eens iets anders en is
werkelijk heerlijk van smaak.
Sommige soorten aardappelen koken
reeds kapot, terwijl ze van binnen nog
hard zijn Deze aardappelen worden,
zodra men ziet. dat ze stuk beginnen
te koken, voor drie-kwart afgegoten.
Daarna zetten we ze goed dichtgedekt
op een zacht vuur om gaar en droog
te stomen, en schudden ze dan op om
kruimig te worden
BORAX,
onmisbaar product in de huishouding.
Zeer veel huisvrouwen weten niet wel
ke uitstekende diensten borax, dat fijne
witte poeder wat we voor enkele franken
Boiersfraat 2 en 4
Firma Ligy Degels gesticht in 1782
Opvolger
POPERINGE
Gasthuisstraat 29
MEENEN
Grote Markt 27
Het vermaarde, fijne en sterke ondergoed
is opnieuw binnengekomen.
(96)
OOR DE LEKKERBEKKEN.
Sint Nikolaaslekkernijen.
Speculaas Benodigd250 gr. bloem,
125 gr. boter. 250 gr. suiker. 2 theelepels
pee ulaask ruiden, 1 theelepel dubbelkool-
jure soda, 1 ei. 100 gr. gehakte amandelen.
BereidingDe bloem wordt in een kom
gezeefd, alle andere bestanddelen er aan
toegevoegd en flink dooreen gemengd. Het
deeg wordt op een beboterd bakblik ge
lijkmatig uitgestreken. In een warme oven
gezet en daarna in stukken gesneden
Kaneel wafels Benodigd500 gr
bloem. 100 gr suiker. 2 eieren. 50 gr. ge
malen kaneel. 1 theelepel dubbelkoolzure
soda.
Bereiding De bloem wordt in een kom
gezeefd, dan worden alle verdere ingre
diënten er bij gevoegd en tot een stevig
deeg gekneed. Van dit deeg worden bal
letjes gemaakt, die in een wafelijzertje
gaar en bruin gebakken worden, het ijzer
wordt telkens met gesmolten boter inge
smeerd.
Noga Benodigd300 gr. suiker, 156
gr amandelen, 5 gr. boter.
BereidingDe amandelen opkoken in
een weinig water, dat ze net onderstaan,
overgieten met koud water, de schil er
af nemen. De amandelen op een grauw
papier op een hoek der kachel leggen, tot
n goed droog zijn. dan fijnhakken of in
repen snijden De suiker in een sterke
pan smelten, tot ze bruin is. en vloeibaar
De amandelen er door doen en even laten
opkoken De noga uitgieten op een stenen
aanrecht, die nat gemaakt is of met een
weinig boter is ingewreven. Met een har
de citroen, die afgewassen is. wordt de
noga platgedrukt. Met een mes snijdt
men het dan in vierkante stukjes.
Pepernoten Benodigd4 eierdooiers,
-00 gr suiker. 200 gr. bloem, een paar
epe..- siroop, een lepel boter, zout. peper,
noot. kaneel.
BereidingDe eierdooiers kloppen met
de suiker, daar bijvoegen de bloem, de
stroop, de boter, het zout. de peper, noot
en kaneel. Hiervan balletjes maken en
•n een vrij hete oven bruin bakken.
larsepein Benodigd: 250 gr zoete
ndelen. 250 gr poedersuiker, rozen
L water' Poedersuiker
BereidingDe gemalen amandelen,
waaronder een paar bittere, vermengen
een paar lepels water en 250 gr. poe
er a"' Cr a' roerende verwarmen tot
L l" e!? /la'8emaakte lepel van
rozen wat gen er dan een weinig
r-' en aan toevoe8en. Het deeg uit
blaas en tfl m6t poedersuiker bestrooide
-t'orien r J108 met Poedersuiker be
ringen ct f allerlei vormen, zoals
nc-' rren' eru van maken. Deze
Jk., m Kn oven. of op het
der.üüreran eCn fornuis- °P een met poe-
JïlZZ °°ld papier laten drogen
«TJKENCEHEIMEN.
een deè*^"6" Va" mayonPaUe. of in
Sk dST"* gebeurt het al te
u vootknm6 SC Jolel we8glljdt Dit kan
een vochtiee"^ ?°T -pnder de schotel
dere ma e te teg8en- die meer-
Er dubbelgevouwen is.
worden om" hardgekookt ei fijngehakt
Maar^^f" ^otel te garneren
U het v^ t|Van h6t te hakken kan
vork Bin dV, vt 6n rapper met een
brokje ver'nró Z1JD' terwijl er geen
va; ;"'0™n gaa» wat wel het ge-
kken door wegspringen
MEVROUW
de
Tel. 353
heeft voor U een speciale dienst ingericht
die in enkele minuten tijds het nieuw
uitzichtaan oude kledingstukken geeft
Moet U onverwachts op reis Wees
onberispelijk gekleed 1 Breng ons om het
even welk kledingstuk, en in één oogwenk
krijgt U dit terug, netjes geperst
Rouw binnen de 8 uren
Onmiddellijk droogreinigen
Verven op staal
Cols en luxe hemden
Afhalen en thuis bes tellen van
TAPIJTEN en ZETELS
om droog te reinigen.
Pressing tarief
costuum 15 fr.broek 8 fr. vest 8 fr. enz.
(1197)
Ml—
HOE VERZORGEN WE ONZE
KAMERPLANTEN
W AT DOEN WE MET DE
BIJENKORVEN
bij de drogist kunnen verkrijgen, in de
huishouding kan bewijzen.
Ten eerste is borax bij uitstek geschikt
om hard water zacht te maken. Om deze
reden zou het op geen enkele wastafel
mogen ontbreken, dit niet alleen om zijn
verzachtende invloed op het water, maar
zeker ook om zijn zuiverende en desin
fecterende werking.
Ook bij het wasgoed komt borax ons
prachtig van pas. Want een weinig van
dit poeder gevoegd bij het weekwater
voor de was zal het vuil van het linnen
beter oplossen. Vooral bij vuil wasgoed,
zoals vuile hand- en vette keukendoeken
is borax onmisbaar.
Dat we boorden (cols), fijngoed en
vooral fijne tafelkeedjes stijfselen in stijf
sel waarbij een theelepeltje borax werd
gevoegd, zal de meesten onder U wel be
kend zijn. Het stijfgoed krijgt hierdoor
immers een mooie glans, en wordt tevens
kraakhelder.
In het afwaswater voor kristal en fijn
glaswerk doen we eveneens een weinig
oorax. Het glaswerk zal prachtig glan
zen En vooral bij geslepen kristal zal
het boraxwater tot in de kleinste hoek
jes het stof en vuil gemakkelijk verwij
deren.
Borax zal U ook helpen bij het weg
nemen van het ketelsteen uit de water
ketel. Vul deze ketel half vol met water
en laat het koken, los hierin 2 soeplepels
borax op en Iaat deze oplossing nu nog
een kwartiertje in de ketel zachtjes door
koken. Al het steen zal zich loslaten. Na
deze behandeling zal U wel uw water
ketel enkele malen moeten spoelen in
zuiver water
Vaak gebeurt het, dat de gootsteen of
de afvoer van de vaste lavabo een on
aangename reuk verspreiden, doordat ze
wat verstopt zijn geraakt. Lost hiervoor
2 soeplepels borax op in een kan heet
(kotend) water en giet dit door de af
voerbui#:. Nog enkele malen met heet wa
ter naspoelen en de ongure lucht is ver
dwenen.
HET WOORD MARSEPEIN.
Deze weken hebben we veel marsepein
gezien en... gegeten. Wat marsepein ei
genlijk betekent is een vraag, die niet
geheel opgelost is. Het kwam reeds in de
Middeleeuwen voor. Verschillende schrij
vers maken er melding vanzo Roemer
Visscher in zijn Sunnepoppen waarin
hij het heeft over zoetsmakende mar
sepeinen Ook Bredero gewaagt in zijn
<i Moortje» van marsepein en taert».
Sommige taalkundigen beweren dat
marsepein een verbastering is van «Marei-
panes Marcus broden, die de bakkers
vroeger ter ere van Sint Marcus en ter
gedachtenis aan de hongersnood in 1438
bakten, toen er in genoemd jaar een brood
ter grootte van een ei voor één gulden
werd verkocht.
Anderen beweren evenwel dat marse
pein afstamt van marzapane dicht op
elkaar geperst amandelbrood.
Hoe het ook zijn moge. het is zeker dat
vroeger het marsepein altijd de vorm van
een hart had. waarbij op de effen wit-
suikeren oppervlakte allerlei gekleurde
figuurtjes waren aangebracht, meestal de
liefde symboliserend, welke een jonkman
zijn liefste suikerdeprijetoedroeg en
welke hij uitte, door haar met een grote
hylicmakeren marsepeinen herte
op Sinterklaas te vereren.
ONS WEKELIJKS PRAATJE.
Het gevaar van slechte boeken.
Als men zo voor de etalage van een
boekwinkel of kiosk staat en men kijkt
de veelal onzinnige titels van de verschil
lende boeken, die daar uitgestald staan,
eens aan. dan rijst onwillekeurig de vraag
in ons op. wie dergelijke nonsens nu
leest.
Een klein onderzoek in deze richting
wijst uit, dat het hoofdzakelijk vrouwen
zijn. die deze stuiverromansverslin
den En juist die vrouwen en meisjes, die
met hard werken een karig bestaantje
vinden, een bestaan waarin iedere cent
omgekeerd moet worden, vinden tijd en
geld voor dergelijke prullen. Daar moet
een reden voor zijn.
Daar is ook inderdaad een reden voor
In deze boeken vinden ze namelijk al
les. wat aan hun eigen leven ontbreekt.
De heldinnen uit de romans hebben nooit
gebrek aan geldze hebben kasten met
avondtoilettenkameniers, die 's mor
gens thee op bed brengen en een dampend
bad klaar makenaanbidders, die bloe
men sturen en zich op alle manieren uit
slovengrote landhuizen, auto's, enz...
enz... En deze onzin verslindt het meisje
met gloeiende wangen en schitterende
ogen. Dit. veronderstelt zij, is het ware
leven.
Het gevolg van dit alles is, dat ze het
leven, zoals het werkelijk is. geen aan
dacht meer schenkt. De jonge mannen,
met wie ze in aanraking komt, tellen
niet voor haar. Zij wacht op de sprook
jesprins. die de een of andere dag zal
komen om haar weg te halen en naar zijn
landgoed te brengen in een snelle wa
gen... En in afwachting van deze iprook
jesprins geeft ze haar hele salaris uit aan
haar uiterlijk «want als HIJkomt
moet ze toch voor de dag kunnen komen.
Maar hoe ze ook wacht en wacht... de
sprookjesprins komt niet. En als ze op
een kwade dag tot deze ontdekking komt
en uit balorigheid de eerste de beste, die
haar vraagt, tot man neemt, dan is het
begin er voor een heel ongelukkig leven.
Want bij alles zal ze vergelijkingen ma
ken met de sprookjesprins en deze verge
lijkingen zullen altijd uitvallen in het
nadeel van haar eigen man.
Hij zal nooit genoeg verdienen naar
haar zin en hoe hij ook zijn best doet,
zijn vrouw is niet tevreden te stellen.
Dat uit een dergelijke verhouding nooit
een gelukkig huwelijk zal groeien, spreekt
wel vanzelf. Wat hij ook doet. de vrouw
zal altijd bij zichzelf mokken Dat zou
HIJ zo of zo gedaan hebben...
De man. die merkt, dat er, om zo te
zeggen, aan zijn vrouw toch geen goed te
doen is. zal tenslotte de kleine attenties
achterwege laten, wat de vrouw weer
aanleiding geeft tot nieuwe verwijten. Na
righeid zonder einde.
Misschien denkt u. dat ik overdrijf met
deze voorstelling van zaken. Overtuig u
zelf. Vraag aan de meisjes uit uw om
geving van zo 'n achttien, negentien jaar,
die reeds een paar jaar hun brood moe
ten verdienen. Vraag hun wat ze van
het leven voorstellen en het antwoord, dat
na lang aarzelen gegeven wordt, zal met
enige kleine verschillen, unaniem luiden
Een rijke man mooie kleren een
auto
Wellicht weigeren ze ook u een ant
woord te geven en dat is dan een bewifs
te meer. dat ze denken, zoals ik u gezegd
heb.
Wanneer zullen de schrijvers en schrijf
sters eindelijk eens inzien, dat het leven
zoals zij dat schilderen, het leven niet
isWanneer zullen ze eindelijk eens
begrijpen, dat ze met hun snertromanne-
tjes het bestaan van vele meisjes vergif
tigen
TANTE DINA
We zullen gedurende de wintermaan
den de kamerplanten weinig besproeien
en er over waken dat de planten zo wei
nig mogelijk in de trek staan
HOE VERZORGEN WE ONZE
BLOEMENTUIN
Zodra de vorst in hevigheid toeneemt,
zullen we de perken der Rhododendrons
en Aucuba's beschermen, door een rieten
of strooien wand naar de Noordzijde te
plaatsen
Gedurende de mooie dagen zullen wij
ons nog met het bemesten en spitten der
perken met vaste planten bezig houden.
Wij houden er rekening mee dat diegene,
die in de Lente bloeien, nu nog niet mo
gen gesnoeid worden. Wij beperken ons
daarom bij de planten, met er nu alleen
dat hout uit te snijden, dat hindert of
dood is. Wanneer de grond elders bevro-
zen is. kunnen wij tussen de heesters
soms nog goed werken en er koemest
spreiden, welke we onderspitten. We zul
len echter kunstmest nemen, in geval wij
over geen stalmest beschikken, en ook
ingeval er onder de struiken bolgewas
sen zoals tulpen, narcissen of sneeuw
klokjes staan. In dat laatste geval
kunnen wij niet omspitten, doch zullen
de kunstmest voorzichtig inharken.
Wanneer er veel sneeuw valt, dan zul
len we een oogje in het zeil houden, om
tijdig en regelmatig alle overtollige sneeuw
van de jonge boompjes, de heesters en
andere groenblijvende planten te schud
den, opdat de gewassen niet zouden
scheuren of bezwijken onder het gewicht.
HOE VERZORGEN WE ONZE
GROENTENTUIN
Serres, bestemd voor de voorjaarskui
tuur van groenten, worden nu 4 cm. diep
gespit en gemest met stalmest. Wij zorgen
voor een juiste vochtigheid van mest en
grond, opdat de mest goed kunne ver
teren en er geen verkeerde zwammen
zouden ontwikkelen. Wij zullen de rijks-
tuinbouwkundige van de streek raadple
gen. om van hem te vernemen, welke
kunstmest wij na de stalbemesting zullen
toepassen. Immers daarvoor dient reke
ning gehouden te worden van de te kwe
ken gewassen en van de zuurgraad van
de grond
In de groententuin zullen wij nu de
laatste in de kelder binnenhalen, en de
ze die buiten blijven staan meer en meer
met aarde of mest beschermen.
De zware wintermesten zoals kalk. slak-
kenmeel en kaïniet worden nu uitge
strooid
Wanneer de vorst in hevigheid toe
neemt zorgen we ervoor dat de voorraads-
kuilen en de seldergroef goed gedekt zijn.
Wij geven hen echter zonodig wat lucht
om te drogen.
(Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden).
Waarom nog langer zelf bereide*
Bij huwelijk of andere maaltijden
Wij brengen U thuis een waar festijn.
Kan er iets eenvoudiger zijn
Geen kommer, D hoeft geen materiaal
Geen last, en fijn eten *n ideaal I
Vraagt voorwaarden voor alle aan
gelegenheden in het
Alom gekend voor zijn vermaarde
keuken en voordelige prijzen (765)
Gedurende de ganse winterperiode zul
len we de bijenkorven zoveel mogelijk
met rust latener is nu niets aan te ver
richten Hoogstens kunnen wij erover
waken dat bij schoon weder een klein
openingetje vrij blijve. opdat de bijen
zouden kunnen uitvliegendaarom zal de
sneeuw wat weggeruimd worden
WAT DOEN WE VOOR HET
NEERHOF
We houden nu de hennen opgesloten
We geven hen 's morgens meeldeeg ea
steeds vers drinken en regelmatig een
graanmengeling
We vergeten ook geenszins de opgeslo
ten hennen mergkolen. rapen of een beet
te geven.
Met de grote koude vermindert het
eierleggen, of houdt geheel op Wij zor
gen voor een gezonde en warme verblijf
plaats. Wij zuilen daarom in de stallen
alle tocht werenom het warmteverlies
te voorkomen brengen we langs achter
wand en dak rietmatten of stro aan. We
houden de hokken steeds droog De ven
sters worden schoon gehouden, om er
zoveel licht mogelijk door te laten.
We zetten het fokplan voor volgend
jaar in elkaar. De hanen worden reeds
bij de tornen gelaten en wij letten op de
verhouding tot de hennen, om aldus voor
later veel I^ed te besparen.
We denken er ook aan deze maand
geregeld wat houtskool, gemalen schel
pen en grint te geven, om aldus goed
gevormde eierschalen te bekomen en te
voorkomen dat we eierpiksters kweken
Kippen met slechte gewoonten zoals
veren pikken, eieren pikken, altijd door
het raam vliegen, schrikachtig zijn, enz...
worden nu stilaan verkocht, om aldus in
het voorjaar een rustige en gezonde toom
hennen te bezitten, die veel eieren legt
en ons weinig onaangenaamheden be
zorgt.
Wij houden er rekening mede. dat bij
de goed gevoederde duiven de kweek
herbegint.
Wij denken er aan dat het goede hooi
van Spaanse klaver nu evenveel waard
is als haver voor de konijnen, en dat
het goedkoper is.
HOE VELDRATTEN BESTRIJDEN
Er zijn verschillende soorten veldrat
ten, maar waaronder de meest schade
lijke zijnde eigenlijke veldrat (Micro-
tus arvalis) en de Arvicola berrestris. die
veel gelijkenis vertoont met de water
rat.
De eigenlijke veldrat is ongeveer 14 cm
lang. met een geelachtig bruin vacfct
korte, niet buiten de vacht uitstekende
oren en een korte behaarde staart. De
Arvicola terrestris daarentegen heeft een
don IraJk»«.J.~ -—-4-1
- donkerbruine vacht, is ongeveer 25 cm.
We besproeien onbegroeide bedden met Ung en heeft een Umelijk lange beha.r-
gier doch dit alleen wanneer de grond dfi sUartmen treft ze vooral a£m ia
niet bevrozen is. j boomgaarden. moestuinen en boomkwe-
WAT DOEN WE IN DE Gerijen, waar ze grote schade aanrichten.
De veldratten voeden zich vooral met
kiemende zaden en met wortels van al
lerlei planten. Ze graven een net van on
deraardse gangen dat haar toelaat voed
sel te vinden zonder zich al te veel bloot
te stellenje verzamelen grote voorraden
VRUCHTENTUIN
We gaan door, in zover het weder zulks
toelaat, met de bezigheden van de maand
November.
Wij zullen nu de afgeleefde bomen
wegkappen en hun wortelen nauwkeurig voed~eiin ^er^e^ers
uit de grond verwilderen. I ,:„u
waar ze
zich in de Herfst in groepen verenigen
Wij reinigen de stammen der fruitbo- om overwinteren. Na de winter (begin
men. en smeren ze vervolgens in met car- Maart) verspreiden ze zich, paren en
bolineum of met een oplossing van kalk j bouwen nieuwe nesten,
en kopersulfaat (1 kg. kopersulfaat in j Alle teelten kunnen door de veldratten
20 liter kalkmelk). Dit werk kunnen wij aangetast worden: de pas met graange
wassen bezaaide velden kunnen volledig
verwoest worden de wortels van sier- of
alleen bij mooi weder doen.
We snoeien verder de bomen
vciwwcdt wuiucu ue wurieui van bier-
We onderzoeken de steunpalen der jon- mo€stuinplanten worden doorgebeten
i bomen en vernieuwen ze indten het der het grondoppervlakdeze van £ruit
n°d'g 1S; en bosbomen worden ontschorst; soms
We kijken de heesters na en, waar dit j zelfs komen de bomen vooral de jonge
nodig blijkt, zullen we ze opnieuw aan- aanplanUngen, volledig los te staan daar
binden. 'de wortels zich niet meer in de grond
Bij zacht weder wanneer de grond j kunnen vasthechten, ten gevolge van de
niet bevrozen is bemesten wij bomen telrijke gaanderijen
en struiken wij maken de grond rondom j De bestrijding der veidratten kan met
de stam los we steken de zoden onder der volgende middeien doorgevoerd
de bomen af en leggen ze terzijde, totdat n Door het uit2etten van mollenklem-
de meststoffen zijn ingedolven. J men
Wij inspekteren. iedere week, de fruit-
kelder en verwijderen zonder aarzelen
het rottende fruit.
WAT DOEN WE IN DE
GROTE KWEKERIJ?
Wij zullen de paarden iedere dag. ook
bij de hevigste koude, even uit de stal
brengen- Doch we zullen vermijden dat
ze zouden stilstaan, zonder dat ze met
2) Door het inbrengen van gassen in
de gangen (solferdampen)
3) Door het uitleggen van vergiftigd
lokaas in de gangen. Dit wordt meest
al toebereid met arsenik, phosphor, thal
lium. strychnine, enz. Als lokaas gebruikt
men schijven van selderknollen, zoete ap
pelen of wortelen of desnoods van bieten
of aardappelen. In de snijvlakte maakt
me een uitholling waarin het vergift
een deken bedekt zijn. We blijven nog j wordt aangebracht. Daarna bevestigt
regelmatig gebruik maken van de roskam i men de schijven, twee aan twee. met de
en van de borstel. uitgeholde kanten op elkaar, met een
We kijken de hoefijzers na en zullen paar spijkertjes of een houten spie.
ze bij vorstweder tijdig van degelijke ijs- i 4) Door het leggen van geplette, met
vijzen voorzien. j virus doordrenkte haver.
Wij mesten de zwijnen paarsgewijze I De behandelde korrels worden onmid-
vet en kiezen nu reeds de voorttelers uit dellijk in de bewoonde gangen gebracht
De schapen mogen zonder gevaar de Door dit virus worden de dieren met een
hele winter buiten blijven, zowel 's nachts dodende ziekte besmet Het virus wordt
als onder dag. Het lammeren begint. Wij
zullen bij dubbele dracht een der lam
meren met de zuigfles opkwekenwij
geven daarmede koemelk vermengd met
een vierde lauw water.
Wij brengen in de voeding wat ver
bij voorkeur van November tot Februari
aangewend, wanneer de knaagdieren in
dichte koloniën leven vooraleer zich in
de Lente te verspreiden
Men moet er ook voor zorgen de grach
ten. kanten struikbosjes en woeste gron-
andering. Deze verandering zal echter den. die veelal talrijke koloniën veldrat-
niet plots en in eens volledig doorgevoerd ren bevatten, te behandelen, vooral zo ze
worden, wel geleidelijkwe veranderen in de omgeving van bebouwde gronden
nu eens dit. dan eens een ander onder- gelegen zijn
deel in de voeding. Wij zijn indachtig dat j De Rijkslandbouwkundigen verschaffen
bonen, erwten, gerst, sojameel en soja-
koeken nog steeds veel te karig gebruikt
worden bij de samenstelling der rant
soenen.
dienaangaande kosteloos alle nuttige in
lichtingen.
BOER JAN.
(Nadruk verbodenI