ibana AIME GRUWEZ PLANTEN DIEREN Zoon e n Hotel Splendid Britannique Voor Uw textieiwaren... één huis... IN DE PUPPEN Y PER nu veel ge" TEINTURERIE DE LA POSTE AMERICAN PRESSINC MAAND DECEMBER Crote Markt I E P E R HET YPERSCH NIEUWS Blz. 11 4-1Ï-194S sPI/SKAART VOOR DE GANSE WEEK. Room zal bij het kloppen veel vlugger 'ONDAG Kaascroquetjes Selderrootn- j stijf worden wanneer U de schotel met •- «-■m»f rhamnifl- I room in een met koud water gevulde schaal zet soep Kalfsblanket met Champig nons Gekookte Aardappelen Caramelpudding MAANDAGBlinde Vinken Rode Kool Gekookte Aardappelen Ha vermoutkoekjes DINSDAG Zalm uit Blik Warme mayonnaise Aardappelpuree Fruit. WOENSDAGVarkenscoteletten Wit loof Gekookte Aardappelen Wa fels DONDERDAG Biefstuk Frites Va nillepudding VRIJDAG Gekookte Schelvis Holland se saus Gekookte Aardappelen Fruit ZATERDAGHutsepot van Boerensprui- ten met Aardappelen en Rookworst Karnemelk pap. Als U weer eens karnemelkpap met bloem kookt, laat dan eens een in dun ne schijfjes gesneden zure appel mee koken. Het is eens iets anders en is werkelijk heerlijk van smaak. Sommige soorten aardappelen koken reeds kapot, terwijl ze van binnen nog hard zijn Deze aardappelen worden, zodra men ziet. dat ze stuk beginnen te koken, voor drie-kwart afgegoten. Daarna zetten we ze goed dichtgedekt op een zacht vuur om gaar en droog te stomen, en schudden ze dan op om kruimig te worden BORAX, onmisbaar product in de huishouding. Zeer veel huisvrouwen weten niet wel ke uitstekende diensten borax, dat fijne witte poeder wat we voor enkele franken Boiersfraat 2 en 4 Firma Ligy Degels gesticht in 1782 Opvolger POPERINGE Gasthuisstraat 29 MEENEN Grote Markt 27 Het vermaarde, fijne en sterke ondergoed is opnieuw binnengekomen. (96) OOR DE LEKKERBEKKEN. Sint Nikolaaslekkernijen. Speculaas Benodigd250 gr. bloem, 125 gr. boter. 250 gr. suiker. 2 theelepels pee ulaask ruiden, 1 theelepel dubbelkool- jure soda, 1 ei. 100 gr. gehakte amandelen. BereidingDe bloem wordt in een kom gezeefd, alle andere bestanddelen er aan toegevoegd en flink dooreen gemengd. Het deeg wordt op een beboterd bakblik ge lijkmatig uitgestreken. In een warme oven gezet en daarna in stukken gesneden Kaneel wafels Benodigd500 gr bloem. 100 gr suiker. 2 eieren. 50 gr. ge malen kaneel. 1 theelepel dubbelkoolzure soda. Bereiding De bloem wordt in een kom gezeefd, dan worden alle verdere ingre diënten er bij gevoegd en tot een stevig deeg gekneed. Van dit deeg worden bal letjes gemaakt, die in een wafelijzertje gaar en bruin gebakken worden, het ijzer wordt telkens met gesmolten boter inge smeerd. Noga Benodigd300 gr. suiker, 156 gr amandelen, 5 gr. boter. BereidingDe amandelen opkoken in een weinig water, dat ze net onderstaan, overgieten met koud water, de schil er af nemen. De amandelen op een grauw papier op een hoek der kachel leggen, tot n goed droog zijn. dan fijnhakken of in repen snijden De suiker in een sterke pan smelten, tot ze bruin is. en vloeibaar De amandelen er door doen en even laten opkoken De noga uitgieten op een stenen aanrecht, die nat gemaakt is of met een weinig boter is ingewreven. Met een har de citroen, die afgewassen is. wordt de noga platgedrukt. Met een mes snijdt men het dan in vierkante stukjes. Pepernoten Benodigd4 eierdooiers, -00 gr suiker. 200 gr. bloem, een paar epe..- siroop, een lepel boter, zout. peper, noot. kaneel. BereidingDe eierdooiers kloppen met de suiker, daar bijvoegen de bloem, de stroop, de boter, het zout. de peper, noot en kaneel. Hiervan balletjes maken en •n een vrij hete oven bruin bakken. larsepein Benodigd: 250 gr zoete ndelen. 250 gr poedersuiker, rozen L water' Poedersuiker BereidingDe gemalen amandelen, waaronder een paar bittere, vermengen een paar lepels water en 250 gr. poe er a"' Cr a' roerende verwarmen tot L l" e!? /la'8emaakte lepel van rozen wat gen er dan een weinig r-' en aan toevoe8en. Het deeg uit blaas en tfl m6t poedersuiker bestrooide -t'orien r J108 met Poedersuiker be ringen ct f allerlei vormen, zoals nc-' rren' eru van maken. Deze Jk., m Kn oven. of op het der.üüreran eCn fornuis- °P een met poe- JïlZZ °°ld papier laten drogen «TJKENCEHEIMEN. een deè*^"6" Va" mayonPaUe. of in Sk dST"* gebeurt het al te u vootknm6 SC Jolel we8glljdt Dit kan een vochtiee"^ ?°T -pnder de schotel dere ma e te teg8en- die meer- Er dubbelgevouwen is. worden om" hardgekookt ei fijngehakt Maar^^f" ^otel te garneren U het v^ t|Van h6t te hakken kan vork Bin dV, vt 6n rapper met een brokje ver'nró Z1JD' terwijl er geen va; ;"'0™n gaa» wat wel het ge- kken door wegspringen MEVROUW de Tel. 353 heeft voor U een speciale dienst ingericht die in enkele minuten tijds het nieuw uitzichtaan oude kledingstukken geeft Moet U onverwachts op reis Wees onberispelijk gekleed 1 Breng ons om het even welk kledingstuk, en in één oogwenk krijgt U dit terug, netjes geperst Rouw binnen de 8 uren Onmiddellijk droogreinigen Verven op staal Cols en luxe hemden Afhalen en thuis bes tellen van TAPIJTEN en ZETELS om droog te reinigen. Pressing tarief costuum 15 fr.broek 8 fr. vest 8 fr. enz. (1197) Ml— HOE VERZORGEN WE ONZE KAMERPLANTEN W AT DOEN WE MET DE BIJENKORVEN bij de drogist kunnen verkrijgen, in de huishouding kan bewijzen. Ten eerste is borax bij uitstek geschikt om hard water zacht te maken. Om deze reden zou het op geen enkele wastafel mogen ontbreken, dit niet alleen om zijn verzachtende invloed op het water, maar zeker ook om zijn zuiverende en desin fecterende werking. Ook bij het wasgoed komt borax ons prachtig van pas. Want een weinig van dit poeder gevoegd bij het weekwater voor de was zal het vuil van het linnen beter oplossen. Vooral bij vuil wasgoed, zoals vuile hand- en vette keukendoeken is borax onmisbaar. Dat we boorden (cols), fijngoed en vooral fijne tafelkeedjes stijfselen in stijf sel waarbij een theelepeltje borax werd gevoegd, zal de meesten onder U wel be kend zijn. Het stijfgoed krijgt hierdoor immers een mooie glans, en wordt tevens kraakhelder. In het afwaswater voor kristal en fijn glaswerk doen we eveneens een weinig oorax. Het glaswerk zal prachtig glan zen En vooral bij geslepen kristal zal het boraxwater tot in de kleinste hoek jes het stof en vuil gemakkelijk verwij deren. Borax zal U ook helpen bij het weg nemen van het ketelsteen uit de water ketel. Vul deze ketel half vol met water en laat het koken, los hierin 2 soeplepels borax op en Iaat deze oplossing nu nog een kwartiertje in de ketel zachtjes door koken. Al het steen zal zich loslaten. Na deze behandeling zal U wel uw water ketel enkele malen moeten spoelen in zuiver water Vaak gebeurt het, dat de gootsteen of de afvoer van de vaste lavabo een on aangename reuk verspreiden, doordat ze wat verstopt zijn geraakt. Lost hiervoor 2 soeplepels borax op in een kan heet (kotend) water en giet dit door de af voerbui#:. Nog enkele malen met heet wa ter naspoelen en de ongure lucht is ver dwenen. HET WOORD MARSEPEIN. Deze weken hebben we veel marsepein gezien en... gegeten. Wat marsepein ei genlijk betekent is een vraag, die niet geheel opgelost is. Het kwam reeds in de Middeleeuwen voor. Verschillende schrij vers maken er melding vanzo Roemer Visscher in zijn Sunnepoppen waarin hij het heeft over zoetsmakende mar sepeinen Ook Bredero gewaagt in zijn <i Moortje» van marsepein en taert». Sommige taalkundigen beweren dat marsepein een verbastering is van «Marei- panes Marcus broden, die de bakkers vroeger ter ere van Sint Marcus en ter gedachtenis aan de hongersnood in 1438 bakten, toen er in genoemd jaar een brood ter grootte van een ei voor één gulden werd verkocht. Anderen beweren evenwel dat marse pein afstamt van marzapane dicht op elkaar geperst amandelbrood. Hoe het ook zijn moge. het is zeker dat vroeger het marsepein altijd de vorm van een hart had. waarbij op de effen wit- suikeren oppervlakte allerlei gekleurde figuurtjes waren aangebracht, meestal de liefde symboliserend, welke een jonkman zijn liefste suikerdeprijetoedroeg en welke hij uitte, door haar met een grote hylicmakeren marsepeinen herte op Sinterklaas te vereren. ONS WEKELIJKS PRAATJE. Het gevaar van slechte boeken. Als men zo voor de etalage van een boekwinkel of kiosk staat en men kijkt de veelal onzinnige titels van de verschil lende boeken, die daar uitgestald staan, eens aan. dan rijst onwillekeurig de vraag in ons op. wie dergelijke nonsens nu leest. Een klein onderzoek in deze richting wijst uit, dat het hoofdzakelijk vrouwen zijn. die deze stuiverromansverslin den En juist die vrouwen en meisjes, die met hard werken een karig bestaantje vinden, een bestaan waarin iedere cent omgekeerd moet worden, vinden tijd en geld voor dergelijke prullen. Daar moet een reden voor zijn. Daar is ook inderdaad een reden voor In deze boeken vinden ze namelijk al les. wat aan hun eigen leven ontbreekt. De heldinnen uit de romans hebben nooit gebrek aan geldze hebben kasten met avondtoilettenkameniers, die 's mor gens thee op bed brengen en een dampend bad klaar makenaanbidders, die bloe men sturen en zich op alle manieren uit slovengrote landhuizen, auto's, enz... enz... En deze onzin verslindt het meisje met gloeiende wangen en schitterende ogen. Dit. veronderstelt zij, is het ware leven. Het gevolg van dit alles is, dat ze het leven, zoals het werkelijk is. geen aan dacht meer schenkt. De jonge mannen, met wie ze in aanraking komt, tellen niet voor haar. Zij wacht op de sprook jesprins. die de een of andere dag zal komen om haar weg te halen en naar zijn landgoed te brengen in een snelle wa gen... En in afwachting van deze iprook jesprins geeft ze haar hele salaris uit aan haar uiterlijk «want als HIJkomt moet ze toch voor de dag kunnen komen. Maar hoe ze ook wacht en wacht... de sprookjesprins komt niet. En als ze op een kwade dag tot deze ontdekking komt en uit balorigheid de eerste de beste, die haar vraagt, tot man neemt, dan is het begin er voor een heel ongelukkig leven. Want bij alles zal ze vergelijkingen ma ken met de sprookjesprins en deze verge lijkingen zullen altijd uitvallen in het nadeel van haar eigen man. Hij zal nooit genoeg verdienen naar haar zin en hoe hij ook zijn best doet, zijn vrouw is niet tevreden te stellen. Dat uit een dergelijke verhouding nooit een gelukkig huwelijk zal groeien, spreekt wel vanzelf. Wat hij ook doet. de vrouw zal altijd bij zichzelf mokken Dat zou HIJ zo of zo gedaan hebben... De man. die merkt, dat er, om zo te zeggen, aan zijn vrouw toch geen goed te doen is. zal tenslotte de kleine attenties achterwege laten, wat de vrouw weer aanleiding geeft tot nieuwe verwijten. Na righeid zonder einde. Misschien denkt u. dat ik overdrijf met deze voorstelling van zaken. Overtuig u zelf. Vraag aan de meisjes uit uw om geving van zo 'n achttien, negentien jaar, die reeds een paar jaar hun brood moe ten verdienen. Vraag hun wat ze van het leven voorstellen en het antwoord, dat na lang aarzelen gegeven wordt, zal met enige kleine verschillen, unaniem luiden Een rijke man mooie kleren een auto Wellicht weigeren ze ook u een ant woord te geven en dat is dan een bewifs te meer. dat ze denken, zoals ik u gezegd heb. Wanneer zullen de schrijvers en schrijf sters eindelijk eens inzien, dat het leven zoals zij dat schilderen, het leven niet isWanneer zullen ze eindelijk eens begrijpen, dat ze met hun snertromanne- tjes het bestaan van vele meisjes vergif tigen TANTE DINA We zullen gedurende de wintermaan den de kamerplanten weinig besproeien en er over waken dat de planten zo wei nig mogelijk in de trek staan HOE VERZORGEN WE ONZE BLOEMENTUIN Zodra de vorst in hevigheid toeneemt, zullen we de perken der Rhododendrons en Aucuba's beschermen, door een rieten of strooien wand naar de Noordzijde te plaatsen Gedurende de mooie dagen zullen wij ons nog met het bemesten en spitten der perken met vaste planten bezig houden. Wij houden er rekening mee dat diegene, die in de Lente bloeien, nu nog niet mo gen gesnoeid worden. Wij beperken ons daarom bij de planten, met er nu alleen dat hout uit te snijden, dat hindert of dood is. Wanneer de grond elders bevro- zen is. kunnen wij tussen de heesters soms nog goed werken en er koemest spreiden, welke we onderspitten. We zul len echter kunstmest nemen, in geval wij over geen stalmest beschikken, en ook ingeval er onder de struiken bolgewas sen zoals tulpen, narcissen of sneeuw klokjes staan. In dat laatste geval kunnen wij niet omspitten, doch zullen de kunstmest voorzichtig inharken. Wanneer er veel sneeuw valt, dan zul len we een oogje in het zeil houden, om tijdig en regelmatig alle overtollige sneeuw van de jonge boompjes, de heesters en andere groenblijvende planten te schud den, opdat de gewassen niet zouden scheuren of bezwijken onder het gewicht. HOE VERZORGEN WE ONZE GROENTENTUIN Serres, bestemd voor de voorjaarskui tuur van groenten, worden nu 4 cm. diep gespit en gemest met stalmest. Wij zorgen voor een juiste vochtigheid van mest en grond, opdat de mest goed kunne ver teren en er geen verkeerde zwammen zouden ontwikkelen. Wij zullen de rijks- tuinbouwkundige van de streek raadple gen. om van hem te vernemen, welke kunstmest wij na de stalbemesting zullen toepassen. Immers daarvoor dient reke ning gehouden te worden van de te kwe ken gewassen en van de zuurgraad van de grond In de groententuin zullen wij nu de laatste in de kelder binnenhalen, en de ze die buiten blijven staan meer en meer met aarde of mest beschermen. De zware wintermesten zoals kalk. slak- kenmeel en kaïniet worden nu uitge strooid Wanneer de vorst in hevigheid toe neemt zorgen we ervoor dat de voorraads- kuilen en de seldergroef goed gedekt zijn. Wij geven hen echter zonodig wat lucht om te drogen. (Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden). Waarom nog langer zelf bereide* Bij huwelijk of andere maaltijden Wij brengen U thuis een waar festijn. Kan er iets eenvoudiger zijn Geen kommer, D hoeft geen materiaal Geen last, en fijn eten *n ideaal I Vraagt voorwaarden voor alle aan gelegenheden in het Alom gekend voor zijn vermaarde keuken en voordelige prijzen (765) Gedurende de ganse winterperiode zul len we de bijenkorven zoveel mogelijk met rust latener is nu niets aan te ver richten Hoogstens kunnen wij erover waken dat bij schoon weder een klein openingetje vrij blijve. opdat de bijen zouden kunnen uitvliegendaarom zal de sneeuw wat weggeruimd worden WAT DOEN WE VOOR HET NEERHOF We houden nu de hennen opgesloten We geven hen 's morgens meeldeeg ea steeds vers drinken en regelmatig een graanmengeling We vergeten ook geenszins de opgeslo ten hennen mergkolen. rapen of een beet te geven. Met de grote koude vermindert het eierleggen, of houdt geheel op Wij zor gen voor een gezonde en warme verblijf plaats. Wij zuilen daarom in de stallen alle tocht werenom het warmteverlies te voorkomen brengen we langs achter wand en dak rietmatten of stro aan. We houden de hokken steeds droog De ven sters worden schoon gehouden, om er zoveel licht mogelijk door te laten. We zetten het fokplan voor volgend jaar in elkaar. De hanen worden reeds bij de tornen gelaten en wij letten op de verhouding tot de hennen, om aldus voor later veel I^ed te besparen. We denken er ook aan deze maand geregeld wat houtskool, gemalen schel pen en grint te geven, om aldus goed gevormde eierschalen te bekomen en te voorkomen dat we eierpiksters kweken Kippen met slechte gewoonten zoals veren pikken, eieren pikken, altijd door het raam vliegen, schrikachtig zijn, enz... worden nu stilaan verkocht, om aldus in het voorjaar een rustige en gezonde toom hennen te bezitten, die veel eieren legt en ons weinig onaangenaamheden be zorgt. Wij houden er rekening mede. dat bij de goed gevoederde duiven de kweek herbegint. Wij denken er aan dat het goede hooi van Spaanse klaver nu evenveel waard is als haver voor de konijnen, en dat het goedkoper is. HOE VELDRATTEN BESTRIJDEN Er zijn verschillende soorten veldrat ten, maar waaronder de meest schade lijke zijnde eigenlijke veldrat (Micro- tus arvalis) en de Arvicola berrestris. die veel gelijkenis vertoont met de water rat. De eigenlijke veldrat is ongeveer 14 cm lang. met een geelachtig bruin vacfct korte, niet buiten de vacht uitstekende oren en een korte behaarde staart. De Arvicola terrestris daarentegen heeft een don IraJk»«.J.~ -—-4-1 - donkerbruine vacht, is ongeveer 25 cm. We besproeien onbegroeide bedden met Ung en heeft een Umelijk lange beha.r- gier doch dit alleen wanneer de grond dfi sUartmen treft ze vooral a£m ia niet bevrozen is. j boomgaarden. moestuinen en boomkwe- WAT DOEN WE IN DE Gerijen, waar ze grote schade aanrichten. De veldratten voeden zich vooral met kiemende zaden en met wortels van al lerlei planten. Ze graven een net van on deraardse gangen dat haar toelaat voed sel te vinden zonder zich al te veel bloot te stellenje verzamelen grote voorraden VRUCHTENTUIN We gaan door, in zover het weder zulks toelaat, met de bezigheden van de maand November. Wij zullen nu de afgeleefde bomen wegkappen en hun wortelen nauwkeurig voed~eiin ^er^e^ers uit de grond verwilderen. I ,:„u waar ze zich in de Herfst in groepen verenigen Wij reinigen de stammen der fruitbo- om overwinteren. Na de winter (begin men. en smeren ze vervolgens in met car- Maart) verspreiden ze zich, paren en bolineum of met een oplossing van kalk j bouwen nieuwe nesten, en kopersulfaat (1 kg. kopersulfaat in j Alle teelten kunnen door de veldratten 20 liter kalkmelk). Dit werk kunnen wij aangetast worden: de pas met graange wassen bezaaide velden kunnen volledig verwoest worden de wortels van sier- of alleen bij mooi weder doen. We snoeien verder de bomen vciwwcdt wuiucu ue wurieui van bier- We onderzoeken de steunpalen der jon- mo€stuinplanten worden doorgebeten i bomen en vernieuwen ze indten het der het grondoppervlakdeze van £ruit n°d'g 1S; en bosbomen worden ontschorst; soms We kijken de heesters na en, waar dit j zelfs komen de bomen vooral de jonge nodig blijkt, zullen we ze opnieuw aan- aanplanUngen, volledig los te staan daar binden. 'de wortels zich niet meer in de grond Bij zacht weder wanneer de grond j kunnen vasthechten, ten gevolge van de niet bevrozen is bemesten wij bomen telrijke gaanderijen en struiken wij maken de grond rondom j De bestrijding der veidratten kan met de stam los we steken de zoden onder der volgende middeien doorgevoerd de bomen af en leggen ze terzijde, totdat n Door het uit2etten van mollenklem- de meststoffen zijn ingedolven. J men Wij inspekteren. iedere week, de fruit- kelder en verwijderen zonder aarzelen het rottende fruit. WAT DOEN WE IN DE GROTE KWEKERIJ? Wij zullen de paarden iedere dag. ook bij de hevigste koude, even uit de stal brengen- Doch we zullen vermijden dat ze zouden stilstaan, zonder dat ze met 2) Door het inbrengen van gassen in de gangen (solferdampen) 3) Door het uitleggen van vergiftigd lokaas in de gangen. Dit wordt meest al toebereid met arsenik, phosphor, thal lium. strychnine, enz. Als lokaas gebruikt men schijven van selderknollen, zoete ap pelen of wortelen of desnoods van bieten of aardappelen. In de snijvlakte maakt me een uitholling waarin het vergift een deken bedekt zijn. We blijven nog j wordt aangebracht. Daarna bevestigt regelmatig gebruik maken van de roskam i men de schijven, twee aan twee. met de en van de borstel. uitgeholde kanten op elkaar, met een We kijken de hoefijzers na en zullen paar spijkertjes of een houten spie. ze bij vorstweder tijdig van degelijke ijs- i 4) Door het leggen van geplette, met vijzen voorzien. j virus doordrenkte haver. Wij mesten de zwijnen paarsgewijze I De behandelde korrels worden onmid- vet en kiezen nu reeds de voorttelers uit dellijk in de bewoonde gangen gebracht De schapen mogen zonder gevaar de Door dit virus worden de dieren met een hele winter buiten blijven, zowel 's nachts dodende ziekte besmet Het virus wordt als onder dag. Het lammeren begint. Wij zullen bij dubbele dracht een der lam meren met de zuigfles opkwekenwij geven daarmede koemelk vermengd met een vierde lauw water. Wij brengen in de voeding wat ver bij voorkeur van November tot Februari aangewend, wanneer de knaagdieren in dichte koloniën leven vooraleer zich in de Lente te verspreiden Men moet er ook voor zorgen de grach ten. kanten struikbosjes en woeste gron- andering. Deze verandering zal echter den. die veelal talrijke koloniën veldrat- niet plots en in eens volledig doorgevoerd ren bevatten, te behandelen, vooral zo ze worden, wel geleidelijkwe veranderen in de omgeving van bebouwde gronden nu eens dit. dan eens een ander onder- gelegen zijn deel in de voeding. Wij zijn indachtig dat j De Rijkslandbouwkundigen verschaffen bonen, erwten, gerst, sojameel en soja- koeken nog steeds veel te karig gebruikt worden bij de samenstelling der rant soenen. dienaangaande kosteloos alle nuttige in lichtingen. BOER JAN. (Nadruk verbodenI

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1948 | | pagina 11