KERSTDAG NIEUWJAAR l
AUSTIN
Kiest uw GESCHENKEN voor groot en klein
ter Drukkerij Dumortier, 34 Boterstraat, YPEk.
Al DA
Carage VANDERMEERSCH
VULPENNEN
KOCELSTYLOS
VULPOTLODEN
LEDEREN BUREEL- en
FANTASIE ARTIKELEN
FOTOALBUMS
BRIEFPAPIER en
BRIEFKAARTEN
MISSALEN
PATERNOSTERS
WOORDENBOEKEN
PASSERDOZEN
SCHILDERDOZEN
DOZEN PASTELS en
KLEUR-POTLODEN
KLEUR- en
PRENTEN - BOEKEN
PENNEDOZEN
S T O P P A G
REMAILLAGE
ONKLOPBARE PRIJZEN EN KWALITEIT
ONMIDDELLIJKE LEVERING
BESTELWAGEN Prijs
CONTRYMAN - twee diensten Prijs
CHASSIS MET CABINE 2/3 T. Prijs
CHASSIS MET CABINE 5 T. prijs
63.900 fr.
72.100 fr.
82.700 fr.
99.700 fr.
Officieel agentschap voor het arrondissement leper
Eist bij uw winkelier de
APPELSIENEN
Kiekenmarkt 7
I E P E R
Tel. 108
en
MANDARINEN
de beste
HET YPERSCH NIEUWS'
HET YPERSCH NIEUWS Blz. 10 17-12-1049
der best gekende merken
Waterman's, Parker, Swan.
Aurora. Le Tigre, Bermond.
Conklin
Een reeks prijzen gaande van
75 tot 1.200 fr.
In onze keus van meer dan
500 stuks vindt U een pen
voor elke hand
vanaf 15 fr. tot 200 fr.
in één, twee en vier kleuren
van 16 tot 975 fr.
onderleggers (sous-mains), li-
seusen, klasseurs. tampons.
in groot- en zakformaat.
in dozen en mappen.
in een grote verscheidenheid
van lederen banden.
in alle kleuren en van alle
prijzen.
Nederlands, Frans, Engels,
Duits, Latijn, Grieks.
waterverf, plakkaatverf.
in leder, simili en hout
SPIJSKAART VOOR DE GANSE WEEK
ZONDAGGevulde Selderijknol
Schildpadsoep Kalfsgehakt
Witloof Gekookte Aardappelen
Fruit.
MAANDAG: Blinde Vinken Bloem
kool Gekookte Aardappelen
Sneeuwpudding.
DINSDAGGebakken Tongen Frites
Rijst met Appelen.
WOENSDAGBiefstukjes Worteltjes
Gekookte Aardappelen Haver
moutpap.
DONDERDAG Varkenscoteletten Ro
de Kool Gekookte Aardappelen
Vanillepudding.
VRIJDAGGekookte Schelvis Peter
seliesaus Gekookte Aardappelen
Beschuit-Omelet.
ZATERDAG Vlaamse Stoofkarbonaden
Gekookte Aardappelen Karne-
melkpap.
VOOR DE LEKKERBEKKEN.
Gevulde Selderijknol. Benodigd vier
kleine selderijknollen. 200 gr. kalfsge
hakt. 200 gr. varkensgehakt. 100 gr. oud
brood, peper. zout. nootmuskaat. 40 gr.
boter of margarine, paneermeel, magere
jus met water of bouillon.
BereidingSchil de knollen, was ze en
kook ze gaar in ruim kokend water met
zout (3/4 1 uur). Snijd er het bovenste
kopje af en hol ze uit. Meng in die tus
sentijd het gehakt op de gewone wijze
aan met het geweekte brood en de krui
den. Smelt 20 gr. boter in de koekenpan,
doe er 't gehakt in en blijf roeren, tot
dit gaar is (ongeveer 10 minuten), maar
zorg, dat het niet bruin wordt. Vul er de
selderijknollen mee. leg er de dekseltjes
weer op. en zet ze in een vuurvaste
schotel. Voeg er wat magere jus met wa
ter bij of bouillon, strooi er wat paneer
meel over. leg op elke knol een stukje
boter, maak de rand van het schoteltje
schoon en laat er in een matig warme
oven een lichtbruin korstje op komen.
Schildpadsoep. Benodigd1 kalfs-
poot, 250 gr. runderschenkelvlees. 3 grote
uien. 1/2 grote wortel, 70 gr. boter, 4
kruidnagelen. 6 laurierbladeren, wat thijm
en marjolein, 20 gekneusde witte peper
korrels (wat Cayennepeper). 90 gr. bloem,
90 gr. boter, wat Engelse saus en soja of
wat Madeira.
BereidingWas de poot en laat hem
gedurende 1 uur met 1 1. water zachtjes
koken. Snijd er dan de mooie stukjes
vlees af om later als garnituur in de soep
te dienen. Bak in 70 gr. boter het aan
dobbelsteentjes gesneden schenkelvlees,
de gesnipperde uien en wortel bruin,
maar zorg, dat deze massa niet brandt.
Voeg er zo nodig een weinig water bij.
Doe ze in een pan. voeg er de kalfspoot
en 1 1. water bij en laat alles samen
3 uur trekken. Giet er de bouillon door
een zeef af. voeg er opnieuw 1 1. water
bij en laat dit aftreksel weer 3 uur zacht
jes trekken. Zeef het. laat het bekoelen
en schep dan het vet der 3 aftreksels af.
Voeg ze bij elkaar en laat ze met de krui
den gedurende een kwartier zachtjes ko
ken. Smelt de boter, voeg de bloem toe
en breng ze roerende aan de kook, wrijf
er alle klontjes uit en voeg er langza
merhand de gezeefde bouillon bij. Laat
de soep roerende gaar koken (10 minu
ten), verwarm er de stukjes vlees van
de poot in en voeg er. van 't vuur. wat
Engelse saus en soya of Madeira bij-
Als de soep niet scherp genoeg van
smaak is. kan er wat Cayennepeper in ge
daan worden.
KEUKENGEHEIMEN.
Plumpudding
Voor ieder Engelsman zijn Kerstmis en
Plumpudding twee onafscheidbare begrip
pen. Hoewel deze gewoonte in ons land
lang niet algemeen is. zijn er toch ver
schillende buisvrouwen, die met Kerstdag
hun huisgenoten met een brandende plum
pudding willen verrassen.
Om voor het komende Kerstfeest een
echte Engelse plumpudding op tafel te
brengen, is het echter reeds te laat, want
de toebereiding voor deze pudding neemt
weken in beslag. In een oud beproefd
recept lezen weNa acht uur koken
is de pudding klaar, maar eerst zes weken
later kan men hem op tafel laten ver
schijnen.
Laat U daardoor echter niet ontmcedi-
gen. We laten hier een recept volgen van
een plumpudding, die geen weken op voor
hand hoeft bereid te worden en waar U
evenveel sukses mee zult hebben als hij
bij het Kerstdiner wordt opgediend.
Voor 8 a 10 personen hebt U nodig
250 gr. rozijnen. 250 gr. oud brood zen
der korst. 125 gr. krenten, 150 gr. succade.
125 gr. suiker. 250 gr. kalfsniervet. 4 eie
ren. de geraspte schil van 1/2 citroen,
een koffielepel geraspte nootmuskaat. 25
gr. kaneel. 15 gr. amandelen en 1/2 deci
liter rum.
Was de rozijnen en krenten af in lauw
water en laat ze goed uitlekken. Snijd
de succade aan kleine stukjes en hak de
gepelde amandelen fijn. Kruimel het
brood en hak het gewassen niervet aan
kleine stukjes.
Roer de eierdooiers met de suiker zo
glad mogelijk en vermeng dit met alle
ingrediënten, uitgenomen de rum en ei
witten. Roer alles goed dooreen en voeg
er op 't laatst zo luchtig mogelijk het
stijfgeklopte eiwit aan toe.
Doe deze massa in een warme pudding
vorm. die vooraf met boter besmeerd en
met fijn paneermeel bestrooid is. maar
vul de vorm slechts voor 3/4. Sluit de
vorm stevig af en laat de pudding au
bain-marie 8 uur koken. Zorg dat het
water steeds tot even onder de rand van
de vorm wordt bijgevuld.
Laat de pudding zonder deksel op
drogen. Stort hem op een warme schotel,
overgiet hem met rum en breng de pud
ding brandend op tafel. Naar keus kunt
U er nog rumsaus bij serveren.
HUISHOUDELIJKE WENKEN.
Kerstfeest-Zorgen
Nog slechts één weekje scheidt ons van
het Kerstfeest en de huisvrouw heeft weer
haar handen vol bij het maken van toe
bereidselen voor het vieren van de feest
dagen. Deze tijd van voorbereiding moet
vooral praktisch ingedeeld worden om te
voorkomen, dat niet alle werk op de laat
ste twee dagen valt. Dit zou de huis
vrouw maar nerveus en prikkelbaar ma
ken en haar zozeer vermoeien, dat zij niet
ten volle zou kunnen genieten van de
feestvreugde, die van kerstavond af in
haar woning moet heersen.
Het is nu eenmaal een oud gebruik, dat
het Kerstfeest met veel luister wordt ge
vierd. niet alleen door het voortbestaan
van diverse oude en schone gebruiken,
maar evenzeer ook door een Kerstmaal
tijd en verschillende soorten Kerstgebak,
die door de huisvrouw zelf bereid worden
en waarbij zij haar beste beentje voor
uit zet. Dat dit voor haar heel wat be
slommeringen meebrengt spreekt van zelf.
Best doet zij daarom het menu der feest
maaltijd nu reeds op te stellen en op
grond hiervan een lijstje te maken van
de inkopen, die zij daarvoor te doen heeft.
Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen
doet zij deze inkopen zo spoedig moge
lijk. daar de laatste dagen voor Kerstmis
de winkels meestal overvol zijn. Waren,
die aan bederf onderhevig zijn. en het
vlees of gevogelte voor het feestmaal wor
den tijdig besteld, om te voorkomen dat
zij voor onaangename verrassingen
komt te staan, b. v. dat juist datgene
wat zij graag had niet meer voorradig is.
Bakt en kookt zoveel mogelijk op voor
hand soep. compote, mayonnaise, gebak
en zelfs gebraden vlees kan allemaal een
dag te voren gereed gemaakt worden.
Maakt uw huis gezellig en brengt er de
Kerst-sfeer in, door het plaatsen van een
stemmig kribbetje, een kerstboom wellicht,
dennetakken. hulst en enkele kaarsen. De
kerstboom laat in een warme kamer spoe
dig zijn naalden vallen en dit is zeer hin
derlijk. Hier kan echter veel aan verhol
pen worden, door de stam van de boom zo
vers mogelijk in een emmer water te zet-
is ONZICHTBAAR.
van
zijden, nylon en kristal kousen.
Verzorgd en stevig.
Dit alles aan matige prijzen (in
een minimum van tijd) bij
MERRY
G. de Stuersstraat 34 IF.PER
(2133)
ten, waardoor wat glycerine is vermengd,
zodat het hout nog veel vocht op kan
nemen. Daarna wordt dan het ondereinde
der stam in vloeibare stearine (soort
kaarsvet) gedoopt, en gaan we de boom
op zijn bestemde plaats zetten en optui
gen. Tegenwoordig wordt meestal gebruik
gemaakt van electrische lampjes. Sommi
ge mensen vinden echter de oude kaars
jesverlichting stemmiger. Het is ook stem
miger, maar pas opbrandgevaarZorg
dus steeds een emmer water of zand bij
de hand te hebben.
Eens zover klaar kan de huisvrouw ge
rust zijn. Rest haar alleen nog maar voor
haar zelf te zorgen. Het huishoudschort
wordt afgelegd en zij kleedt zich extra
mooi aan om samen met man, kinderen
en familieleden het schone Kerstfeest in
te zetten.
ONS WEKELIJKS PRAATJE.
Geschenken uit Vroeger Tijd
Met Sinterklaas en in deze weken voor
Kerstmis, beleeft de speelgoedindustrie
haar hoogtepunt. Bewonderend staat men
voor de wonderwerkjes der techniek
hoofdschuddend hoort men de prijzen
voor de kostbaarheden in liliputformaat.
die bijna zonde zijn voor kinderhanden.
Toch, als men vergelijkingen maakt met
vroeger tijden, merkt men op, dat ook
I
Nuttig laadvermogen 500 kg.
zes zitplaatsen en goederen of
drie zitplaatsen en 500 kg. nuttig laadvermogen
Totaal gewicht op de grond 5.400 kg. (PVA 203)
Totaal gewicht op de grond 8.400 kg. (PVA 204)
Afrika gestuurd was, een Indiana»,
met mensenhuid bespannen en een
pop van zuiver goud, die zij Z05
overleving wil, van een vereerder
gen had, die voor dit kleine pop;/*'
Indië zijn leven liet.
Een onbetaalbare kostbaarheid, zou i,
pop geweest zijn, die niemand minder d»
Leonardo da Vinei vervaardigde. Men
hem hiervoor opdracht, toen hij aan
hof van Ludovico Sforza in Milaan va
toefde. De pop kon op een raderwerk»
haar benen bewegen. Massimiliano
kleine bezitter van deze kostbaarhek
hielp het echter in een zeer korte tik
naar de betere wereld van al het geplaag,
de speelgoed.
De eerste bezitter van een volledig le
ger met cavallerie, infanterie, enz uit
puur zilver was in zijn kinderjaren de lit
tere Franse^ koning Lodewijk XIV He-
vulde vijf grote kasten en werd door de
beeldhouwer Chassel in Nancy ontwor-
pen en door de goudsmid Merlin vervaar,
digd. Het kostte 50.000 daalderswat d(
kleine koning echter niet belette om zij
soldaatjes door kaarsvuur te laten rijder
om te zien hoe leuk ze smolten...
Een Franse prinses kreeg in 1572 eer
poppenhuis, waarvan de gehele inrich
ting, van het keukenfornuisje tot de bord
jes toe uit zilver bestond.
Vaak waren de kunstwerken zo mooi
dat de volwassenen er meer plezier i:
hadden, dan de kinderen, voor wie a
bestemd waren.
TANTE DINA
(Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden
(2579)
toen een overdreven luxe heerste
tegenwoordige nog verre overtre'-
Zo hoorde het tot de goede toon
kinderen uit vorstenhuizen, die ar/*
het geheel niet te benijden ware/5*
feestelijke gelegenheden zeer kost-o/
enhonlrpn ffouon 1\/Ta*% -i'
vertellen over de poppenverzame]mg
Marie Antoinette. Hieronder bevond
een pop van elpenbeen, die haar00
Afrika crpstimrH wac r
(2463
GOED NIEUWS
VOOR DE STAD IEPER
Naar aanleiding van een tussenkom;
van de heer H. Lahaye, volksvertege:
woordiger. liet de heer Buisseret. minis#
van openbare werken, hem een afsobrn
geworden van de brieven gericht tot
heer gouverneur van de provincie wes
Vlaanderen, waarbij de herstel!ing5*e
ken aan de buurtweg van groot ver. o<
nr 126, zijnde de weg St Jan - Zillebe e
Komen te leper en aan de buurtweg
28, zijnde de Grote Pennestraat te lef#-
in aanmerking genomen worden, on-
voorwaarde dat deze werken binnen
14 dagen na de ontvangst van de no
ca tie van de gouverneur, door het s
bestuur in aanbesteding zouden wor
gelegd. J
Dit mag dus wel als goed nieuws
onze stad bestempeld worden!
We kunnen verder mededelen da
wagen ook reeds in de stad aan het ro^
werd gebracht, want bij het ter.
gaan ontvingen we volgend berich
STAD IEPER
Op Woensdag 4 Januari 1950, om 114®
's voormiddags ten Stadhuize te
openbare aanbesteding voor de \er
ring van
1) de Pennestraat, te leper.
Bestek: 816.746.09 frank. j
Aard der werkenNieuwe
bestrating.
2) de steenweg van groot v^rK'.\.
126, genaamd St Jan - Ziu
Komen, te leper.
Bestek: 597.257,75 frank-
Aard der werkenBetonbeki
Het lastenboek-bestek en de Pa
gen ter inzage ten Stadhuize -n
Arrondissementsingenieur te IeP^"
laan 7, en het lastenboek-beste* -
verkrijgen tegen voorafgaande-J.^
ting van 80 frank voor het eer=te
en 100 fr. voor het tweede, op V
ning nr 4056.63 van A. De France n-.-
De met de post ingezonden inr""'.U
gen moeten besloten zijn in t*
gelde omslagen.
Leest en verspreidt