KERSTDAG NIEUWJAAR l AUSTIN Kiest uw GESCHENKEN voor groot en klein ter Drukkerij Dumortier, 34 Boterstraat, YPEk. Al DA Carage VANDERMEERSCH VULPENNEN KOCELSTYLOS VULPOTLODEN LEDEREN BUREEL- en FANTASIE ARTIKELEN FOTOALBUMS BRIEFPAPIER en BRIEFKAARTEN MISSALEN PATERNOSTERS WOORDENBOEKEN PASSERDOZEN SCHILDERDOZEN DOZEN PASTELS en KLEUR-POTLODEN KLEUR- en PRENTEN - BOEKEN PENNEDOZEN S T O P P A G REMAILLAGE ONKLOPBARE PRIJZEN EN KWALITEIT ONMIDDELLIJKE LEVERING BESTELWAGEN Prijs CONTRYMAN - twee diensten Prijs CHASSIS MET CABINE 2/3 T. Prijs CHASSIS MET CABINE 5 T. prijs 63.900 fr. 72.100 fr. 82.700 fr. 99.700 fr. Officieel agentschap voor het arrondissement leper Eist bij uw winkelier de APPELSIENEN Kiekenmarkt 7 I E P E R Tel. 108 en MANDARINEN de beste HET YPERSCH NIEUWS' HET YPERSCH NIEUWS Blz. 10 17-12-1049 der best gekende merken Waterman's, Parker, Swan. Aurora. Le Tigre, Bermond. Conklin Een reeks prijzen gaande van 75 tot 1.200 fr. In onze keus van meer dan 500 stuks vindt U een pen voor elke hand vanaf 15 fr. tot 200 fr. in één, twee en vier kleuren van 16 tot 975 fr. onderleggers (sous-mains), li- seusen, klasseurs. tampons. in groot- en zakformaat. in dozen en mappen. in een grote verscheidenheid van lederen banden. in alle kleuren en van alle prijzen. Nederlands, Frans, Engels, Duits, Latijn, Grieks. waterverf, plakkaatverf. in leder, simili en hout SPIJSKAART VOOR DE GANSE WEEK ZONDAGGevulde Selderijknol Schildpadsoep Kalfsgehakt Witloof Gekookte Aardappelen Fruit. MAANDAG: Blinde Vinken Bloem kool Gekookte Aardappelen Sneeuwpudding. DINSDAGGebakken Tongen Frites Rijst met Appelen. WOENSDAGBiefstukjes Worteltjes Gekookte Aardappelen Haver moutpap. DONDERDAG Varkenscoteletten Ro de Kool Gekookte Aardappelen Vanillepudding. VRIJDAGGekookte Schelvis Peter seliesaus Gekookte Aardappelen Beschuit-Omelet. ZATERDAG Vlaamse Stoofkarbonaden Gekookte Aardappelen Karne- melkpap. VOOR DE LEKKERBEKKEN. Gevulde Selderijknol. Benodigd vier kleine selderijknollen. 200 gr. kalfsge hakt. 200 gr. varkensgehakt. 100 gr. oud brood, peper. zout. nootmuskaat. 40 gr. boter of margarine, paneermeel, magere jus met water of bouillon. BereidingSchil de knollen, was ze en kook ze gaar in ruim kokend water met zout (3/4 1 uur). Snijd er het bovenste kopje af en hol ze uit. Meng in die tus sentijd het gehakt op de gewone wijze aan met het geweekte brood en de krui den. Smelt 20 gr. boter in de koekenpan, doe er 't gehakt in en blijf roeren, tot dit gaar is (ongeveer 10 minuten), maar zorg, dat het niet bruin wordt. Vul er de selderijknollen mee. leg er de dekseltjes weer op. en zet ze in een vuurvaste schotel. Voeg er wat magere jus met wa ter bij of bouillon, strooi er wat paneer meel over. leg op elke knol een stukje boter, maak de rand van het schoteltje schoon en laat er in een matig warme oven een lichtbruin korstje op komen. Schildpadsoep. Benodigd1 kalfs- poot, 250 gr. runderschenkelvlees. 3 grote uien. 1/2 grote wortel, 70 gr. boter, 4 kruidnagelen. 6 laurierbladeren, wat thijm en marjolein, 20 gekneusde witte peper korrels (wat Cayennepeper). 90 gr. bloem, 90 gr. boter, wat Engelse saus en soja of wat Madeira. BereidingWas de poot en laat hem gedurende 1 uur met 1 1. water zachtjes koken. Snijd er dan de mooie stukjes vlees af om later als garnituur in de soep te dienen. Bak in 70 gr. boter het aan dobbelsteentjes gesneden schenkelvlees, de gesnipperde uien en wortel bruin, maar zorg, dat deze massa niet brandt. Voeg er zo nodig een weinig water bij. Doe ze in een pan. voeg er de kalfspoot en 1 1. water bij en laat alles samen 3 uur trekken. Giet er de bouillon door een zeef af. voeg er opnieuw 1 1. water bij en laat dit aftreksel weer 3 uur zacht jes trekken. Zeef het. laat het bekoelen en schep dan het vet der 3 aftreksels af. Voeg ze bij elkaar en laat ze met de krui den gedurende een kwartier zachtjes ko ken. Smelt de boter, voeg de bloem toe en breng ze roerende aan de kook, wrijf er alle klontjes uit en voeg er langza merhand de gezeefde bouillon bij. Laat de soep roerende gaar koken (10 minu ten), verwarm er de stukjes vlees van de poot in en voeg er. van 't vuur. wat Engelse saus en soya of Madeira bij- Als de soep niet scherp genoeg van smaak is. kan er wat Cayennepeper in ge daan worden. KEUKENGEHEIMEN. Plumpudding Voor ieder Engelsman zijn Kerstmis en Plumpudding twee onafscheidbare begrip pen. Hoewel deze gewoonte in ons land lang niet algemeen is. zijn er toch ver schillende buisvrouwen, die met Kerstdag hun huisgenoten met een brandende plum pudding willen verrassen. Om voor het komende Kerstfeest een echte Engelse plumpudding op tafel te brengen, is het echter reeds te laat, want de toebereiding voor deze pudding neemt weken in beslag. In een oud beproefd recept lezen weNa acht uur koken is de pudding klaar, maar eerst zes weken later kan men hem op tafel laten ver schijnen. Laat U daardoor echter niet ontmcedi- gen. We laten hier een recept volgen van een plumpudding, die geen weken op voor hand hoeft bereid te worden en waar U evenveel sukses mee zult hebben als hij bij het Kerstdiner wordt opgediend. Voor 8 a 10 personen hebt U nodig 250 gr. rozijnen. 250 gr. oud brood zen der korst. 125 gr. krenten, 150 gr. succade. 125 gr. suiker. 250 gr. kalfsniervet. 4 eie ren. de geraspte schil van 1/2 citroen, een koffielepel geraspte nootmuskaat. 25 gr. kaneel. 15 gr. amandelen en 1/2 deci liter rum. Was de rozijnen en krenten af in lauw water en laat ze goed uitlekken. Snijd de succade aan kleine stukjes en hak de gepelde amandelen fijn. Kruimel het brood en hak het gewassen niervet aan kleine stukjes. Roer de eierdooiers met de suiker zo glad mogelijk en vermeng dit met alle ingrediënten, uitgenomen de rum en ei witten. Roer alles goed dooreen en voeg er op 't laatst zo luchtig mogelijk het stijfgeklopte eiwit aan toe. Doe deze massa in een warme pudding vorm. die vooraf met boter besmeerd en met fijn paneermeel bestrooid is. maar vul de vorm slechts voor 3/4. Sluit de vorm stevig af en laat de pudding au bain-marie 8 uur koken. Zorg dat het water steeds tot even onder de rand van de vorm wordt bijgevuld. Laat de pudding zonder deksel op drogen. Stort hem op een warme schotel, overgiet hem met rum en breng de pud ding brandend op tafel. Naar keus kunt U er nog rumsaus bij serveren. HUISHOUDELIJKE WENKEN. Kerstfeest-Zorgen Nog slechts één weekje scheidt ons van het Kerstfeest en de huisvrouw heeft weer haar handen vol bij het maken van toe bereidselen voor het vieren van de feest dagen. Deze tijd van voorbereiding moet vooral praktisch ingedeeld worden om te voorkomen, dat niet alle werk op de laat ste twee dagen valt. Dit zou de huis vrouw maar nerveus en prikkelbaar ma ken en haar zozeer vermoeien, dat zij niet ten volle zou kunnen genieten van de feestvreugde, die van kerstavond af in haar woning moet heersen. Het is nu eenmaal een oud gebruik, dat het Kerstfeest met veel luister wordt ge vierd. niet alleen door het voortbestaan van diverse oude en schone gebruiken, maar evenzeer ook door een Kerstmaal tijd en verschillende soorten Kerstgebak, die door de huisvrouw zelf bereid worden en waarbij zij haar beste beentje voor uit zet. Dat dit voor haar heel wat be slommeringen meebrengt spreekt van zelf. Best doet zij daarom het menu der feest maaltijd nu reeds op te stellen en op grond hiervan een lijstje te maken van de inkopen, die zij daarvoor te doen heeft. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen doet zij deze inkopen zo spoedig moge lijk. daar de laatste dagen voor Kerstmis de winkels meestal overvol zijn. Waren, die aan bederf onderhevig zijn. en het vlees of gevogelte voor het feestmaal wor den tijdig besteld, om te voorkomen dat zij voor onaangename verrassingen komt te staan, b. v. dat juist datgene wat zij graag had niet meer voorradig is. Bakt en kookt zoveel mogelijk op voor hand soep. compote, mayonnaise, gebak en zelfs gebraden vlees kan allemaal een dag te voren gereed gemaakt worden. Maakt uw huis gezellig en brengt er de Kerst-sfeer in, door het plaatsen van een stemmig kribbetje, een kerstboom wellicht, dennetakken. hulst en enkele kaarsen. De kerstboom laat in een warme kamer spoe dig zijn naalden vallen en dit is zeer hin derlijk. Hier kan echter veel aan verhol pen worden, door de stam van de boom zo vers mogelijk in een emmer water te zet- is ONZICHTBAAR. van zijden, nylon en kristal kousen. Verzorgd en stevig. Dit alles aan matige prijzen (in een minimum van tijd) bij MERRY G. de Stuersstraat 34 IF.PER (2133) ten, waardoor wat glycerine is vermengd, zodat het hout nog veel vocht op kan nemen. Daarna wordt dan het ondereinde der stam in vloeibare stearine (soort kaarsvet) gedoopt, en gaan we de boom op zijn bestemde plaats zetten en optui gen. Tegenwoordig wordt meestal gebruik gemaakt van electrische lampjes. Sommi ge mensen vinden echter de oude kaars jesverlichting stemmiger. Het is ook stem miger, maar pas opbrandgevaarZorg dus steeds een emmer water of zand bij de hand te hebben. Eens zover klaar kan de huisvrouw ge rust zijn. Rest haar alleen nog maar voor haar zelf te zorgen. Het huishoudschort wordt afgelegd en zij kleedt zich extra mooi aan om samen met man, kinderen en familieleden het schone Kerstfeest in te zetten. ONS WEKELIJKS PRAATJE. Geschenken uit Vroeger Tijd Met Sinterklaas en in deze weken voor Kerstmis, beleeft de speelgoedindustrie haar hoogtepunt. Bewonderend staat men voor de wonderwerkjes der techniek hoofdschuddend hoort men de prijzen voor de kostbaarheden in liliputformaat. die bijna zonde zijn voor kinderhanden. Toch, als men vergelijkingen maakt met vroeger tijden, merkt men op, dat ook I Nuttig laadvermogen 500 kg. zes zitplaatsen en goederen of drie zitplaatsen en 500 kg. nuttig laadvermogen Totaal gewicht op de grond 5.400 kg. (PVA 203) Totaal gewicht op de grond 8.400 kg. (PVA 204) Afrika gestuurd was, een Indiana», met mensenhuid bespannen en een pop van zuiver goud, die zij Z05 overleving wil, van een vereerder gen had, die voor dit kleine pop;/*' Indië zijn leven liet. Een onbetaalbare kostbaarheid, zou i, pop geweest zijn, die niemand minder d» Leonardo da Vinei vervaardigde. Men hem hiervoor opdracht, toen hij aan hof van Ludovico Sforza in Milaan va toefde. De pop kon op een raderwerk» haar benen bewegen. Massimiliano kleine bezitter van deze kostbaarhek hielp het echter in een zeer korte tik naar de betere wereld van al het geplaag, de speelgoed. De eerste bezitter van een volledig le ger met cavallerie, infanterie, enz uit puur zilver was in zijn kinderjaren de lit tere Franse^ koning Lodewijk XIV He- vulde vijf grote kasten en werd door de beeldhouwer Chassel in Nancy ontwor- pen en door de goudsmid Merlin vervaar, digd. Het kostte 50.000 daalderswat d( kleine koning echter niet belette om zij soldaatjes door kaarsvuur te laten rijder om te zien hoe leuk ze smolten... Een Franse prinses kreeg in 1572 eer poppenhuis, waarvan de gehele inrich ting, van het keukenfornuisje tot de bord jes toe uit zilver bestond. Vaak waren de kunstwerken zo mooi dat de volwassenen er meer plezier i: hadden, dan de kinderen, voor wie a bestemd waren. TANTE DINA (Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden (2579) toen een overdreven luxe heerste tegenwoordige nog verre overtre'- Zo hoorde het tot de goede toon kinderen uit vorstenhuizen, die ar/* het geheel niet te benijden ware/5* feestelijke gelegenheden zeer kost-o/ enhonlrpn ffouon 1\/Ta*% -i' vertellen over de poppenverzame]mg Marie Antoinette. Hieronder bevond een pop van elpenbeen, die haar00 Afrika crpstimrH wac r (2463 GOED NIEUWS VOOR DE STAD IEPER Naar aanleiding van een tussenkom; van de heer H. Lahaye, volksvertege: woordiger. liet de heer Buisseret. minis# van openbare werken, hem een afsobrn geworden van de brieven gericht tot heer gouverneur van de provincie wes Vlaanderen, waarbij de herstel!ing5*e ken aan de buurtweg van groot ver. o< nr 126, zijnde de weg St Jan - Zillebe e Komen te leper en aan de buurtweg 28, zijnde de Grote Pennestraat te lef#- in aanmerking genomen worden, on- voorwaarde dat deze werken binnen 14 dagen na de ontvangst van de no ca tie van de gouverneur, door het s bestuur in aanbesteding zouden wor gelegd. J Dit mag dus wel als goed nieuws onze stad bestempeld worden! We kunnen verder mededelen da wagen ook reeds in de stad aan het ro^ werd gebracht, want bij het ter. gaan ontvingen we volgend berich STAD IEPER Op Woensdag 4 Januari 1950, om 114® 's voormiddags ten Stadhuize te openbare aanbesteding voor de \er ring van 1) de Pennestraat, te leper. Bestek: 816.746.09 frank. j Aard der werkenNieuwe bestrating. 2) de steenweg van groot v^rK'.\. 126, genaamd St Jan - Ziu Komen, te leper. Bestek: 597.257,75 frank- Aard der werkenBetonbeki Het lastenboek-bestek en de Pa gen ter inzage ten Stadhuize -n Arrondissementsingenieur te IeP^" laan 7, en het lastenboek-beste* - verkrijgen tegen voorafgaande-J.^ ting van 80 frank voor het eer=te en 100 fr. voor het tweede, op V ning nr 4056.63 van A. De France n-.- De met de post ingezonden inr""'.U gen moeten besloten zijn in t* gelde omslagen. Leest en verspreidt

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1949 | | pagina 10